ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΜΠΟΪΝΓΚ 777» «ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Ερευνες σε έκταση ίση με την Αυστραλία

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Σε έκταση ίση με την Αυστραλία συνεχίζονται πλέον οι έρευνες για τον εντοπισμό του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που «χάθηκε» από τα ραντάρ στις 8 Μάρτη, ενώ μετέφερε 239 ανθρώπους από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο. Οι έρευνες καθοδηγούνται από τα δύο πιθανά δρομολόγια που εικάζεται ότι μπορεί να ακολούθησε το αεροπλάνο μετά από τη «σκόπιμη» αλλαγή πορείας, που οι μαλαισιανές αρχές επιβεβαίωσαν ότι έγινε από άτομο με γνώσεις πλοήγησης αεροσκαφών.

Οι σχετικές επιχειρήσεις εξελίσσονται - όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία - σε «επίδειξη δύναμης» μεταξύ μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιοχής (και όχι μόνο), οι οποίες επιδιώκουν να προβάλουν την ικανότητα και ετοιμότητα των μηχανισμών ασφάλειας και άμυνας των χωρών τους, το σύγχρονο εξοπλισμό τους. Αλλωστε, μπορεί στην παρούσα φάση να «συναντιούνται» 26 κράτη που ψάχνουν το αεροσκάφος, αλλά η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει βάση μερικών από τους πιο έντονους πλέον ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πρώτων υλών και αγορών.

Χτες, ο Κινέζος πρέσβης στην Κουάλα Λουμπούρ, Χουάνγκ Χουικάνγκ, δήλωσε πως οι έρευνες που έγιναν στον περίγυρο και στο παρελθόν των Κινέζων που επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος δεν έδειξαν στοιχεία που συνδέουν κάποιον με «τρομοκρατική ενέργεια» ή αεροπειρατεία. Επισήμανση που φαίνεται (τουλάχιστον προς το παρόν) να απομακρύνει τα «σενάρια» κατάληψης του σκάφους από Ουιγούρους (αποσχιστικό «κίνημα» που συνδέεται και με την αιματηρή επίθεση που έγινε την 1η Μάρτη στην κινεζική πόλη Κουνμίγκ).

Χτεσινό δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ανέφερε πως η αλλαγή πορείας είχε σχεδιαστεί σε υπολογιστή και δεν έγινε χειροκίνητα.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως ήδη εξυπηρετείται η τρομο-λαγνεία που επιδιώκεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, όπως έγινε και μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτέμβρη 2001. Πριν λίγες μέρες, οι «Μαλαισιανές Αερογραμμές» ανακοίνωσαν πως ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας και ελέγχου όσων θα επιβαίνουν στις πτήσεις τους.

Πάντως, ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου με σκάφη του συγκεκριμένου τύπου που έχει η εταιρεία είναι 14,2 χρόνια, δηλαδή ένας από τους μεγαλύτερους. Οι «Μαλαισιανές Αερογραμμές» εκτελούν δρομολόγια σε 87 προορισμούς των έξι ηπείρων, θεωρούνται μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της Ασίας και πέρυσι εντάχτηκαν στην αεροπορική «συμμαχία» «Oneworld», μία από τις τρεις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Το 2013 η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 359 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (τριπλάσιες σε σχέση με το 2012 όταν είχε ξεκινήσει επιχείρηση «μείωσης του κόστους») εξαιτίας παραγόντων όπως ο έντονος ανταγωνισμός και η αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Χτες, έγινε γνωστό ότι συγγενείς επιβατών ξεκινούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συγκεχυμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν χωρίς οι ίδιοι να έχουν επίσημη ενημέρωση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο 10% έφτασε η επίσημη ανεργία

Στον τομέα της γεωργίας η αδήλωτη εργασία είναι πάνω από 80%

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μέσα σε συνθήκες διαρκούς επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας για την εργατική τάξη, εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στη γειτονική χώρα: Τα «οφέλη» που αντλούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα από την «ανάπτυξη» (της οποίας την πατρότητα και ενίσχυση διεκδικούν τα διάφορα στρατόπεδα για λογαριασμό των μερίδων της αστικής τάξης που εκπροσωπούν) αντανακλώνται στα στοιχεία που έδωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία για το Δεκέμβρη του 2013: Η επίσημη ανεργία βρίσκεται πλέον στο 10%. Η αδήλωτη εργασία εκτοξεύεται μέχρι και πάνω από 80% σε τομείς όπως η γεωργία (όπου είναι 82,19%). Η αστική στατιστική αναφέρει πως το 2013 οι ρυθμοί ανάπτυξης θέσεων εργασίας ήταν οι χαμηλότεροι από το 2008, επιβεβαιώνοντας τα σημάδια στασιμότητας στην τουρκική οικονομία.

Στο μεταξύ, χτες, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρεπομπλικάνικου κόμματος (CHP), Ουμούτ Οράν, έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικά αρχεία και άλλων συνομιλιών του πρωθυπουργού, Ρ. Τ. Ερντογάν, με μέλη της οικογένειάς του που φέρονται να ειδοποιούνται για να κρύψουν χρηματικά ποσά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε (μετά από σχετική προσφυγή του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν) ότι η Τουρκία παραβιάζει μερικώς τη Ευρωπαϊκή Συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητά να εξεταστεί η υπό προϋποθέσεις απελευθέρωση καταδικασμένων σε ισόβια κάθειρξη ή ακόμα και η κατάργηση της καταδίκης σε ισόβια.

Συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας

Ενδιαφέρον έχει η είδηση της συμφωνίας τουριστικής συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ρωσία στις 16 Μάρτη (ανήμερα δηλαδή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία που σε υψηλούς τόνους επιδοκίμασε και η Αγκυρα), τουριστική συμφωνία συνεργασίας για την επόμενη διετία. Η σχετική πρωτοβουλία έχει στόχο, μεταξύ άλλων, να αυξήσει τη ροή τουριστών ανάμεσα στις δύο χώρες, να ενισχύσει την «ασφάλεια των ταξιδιωτών» αλλά και τη συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. Το ομοσπονδιακό γραφείο τουρισμού της Ρωσίας εκτιμά ότι η Τουρκία είναι ο υπ' αριθμόν ένα προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες, που το 2013 αυξήθηκαν κατά 26%. Ενώ οι Τούρκοι τουρίστες στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 26%. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία «φόρουμ» για την προσέλκυση επενδυτών.

  • Μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές δοσοληψίες θεωρεί ο τουρκικός Τύπος την αγορά του Πύργου Κρυστάλ (στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ύψους 170 μέτρων και με συνολικούς χώρους πάνω 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα) από τον ελληνικό όμιλο της «Εθνικής Τράπεζας» έναντι 303 εκατ. δολαρίων, που έδωσε σε θυγατρική του τουρκικού ομίλου.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

NEA YOΡKH.-- Κινητοποιήσεις, εντός και εκτός εστιατορίων της πολυεθνικής αλυσίδας ταχυφαγείων «Μακντόναλντ» σε κεντρικά σημεία της Ν. Υόρκης, της Βοστώνης, του Σικάγο και του Μαϊάμι, πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες διαδηλωτές, στο πλαίσιο αγώνων για αυξήσεις στους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων που δουλεύουν στη βιομηχανία πρόχειρου φαγητού.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Το συνδικάτο μεταλλεργατών NUMSA έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία στη Ν. Αφρική, σε μία προσπάθεια να ρίξει το βάρος στην ανεργία που επισήμως πλήττει πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού, μαστίζοντας ιδιαίτερα τους νέους έως 28 ετών.

KAΪΡΟ.-- Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε χτες έναν αξιωματικό της αστυνομίας σε δεκαετή ποινή κάθειρξης για το θάνατο 37 μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» το 2013. Αλλοι τρεις αστυνομικοί, που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση και εγκληματική αμέλεια.

ΣΙΑΤΛ.-- Δύο άτομα, που επέβαιναν σε ελικόπτερο που είχε μισθωθεί από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Σιάτλ «ΚΟΜΟ-TV», σκοτώθηκαν χτες, όταν το σκάφος συνετρίβη κοντά στα γραφεία του σταθμού, αφού κατά τη διαδικασία απογείωσης χτύπησε στην πλευρά παρακείμενου κτιρίου.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση σε ξενοδοχείο, που βρίσκεται στην κεντρική σομαλική πόλη Μπουλομπούρντ και φιλοξενεί μέλη του σομαλικού στρατού, εξαπέλυσαν χτες το πρωί ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι στρατιωτών.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Οι ένοπλοι αυτονομιστές του Ιμπραχίμ Τζεντράν, που έχουν καταλάβει από το καλοκαίρι τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και λιμάνια της Ανατολικής Λιβύης, χαρακτήρισαν «παράνομη πράξη πειρατείας» την επιχείρηση που πραγματοποίησαν προ ημερών Αμερικανοί κομάντος στο δεξαμενόπλοιο Μόρνινγκ Γκλόρι, σε διεθνή χωρικά ύδατα νοτίως της Κύπρου.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε εμπορικούς κεντρικούς δρόμους της Βαγδάτης προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων. Εκρηξη αυτοκινήτου, παγιδευμένου με εκρηκτικά, σημειώθηκε και στην ιρακινή πόλη Καρμπάλα (80 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης), με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 16.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο κυβερνήτης της βορειοανατολικής νιγηριανής πολιτείας Μπόρνο ανακοίνωσε χτες το κλείσιμο όλων των γυμνασίων της πολιτείας μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας των φονικών επιθέσεων που εξαπολύουν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Η εξέλιξη επικρίθηκε ως «νίκη των ισλαμιστών» της οργάνωσης, που κατ' όνομα σημαίνει η «δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις 24 του μήνα θα γίνει η δίκη του 44χρονου Σέρβου επονομαζόμενου «Βαρόνου των ναρκωτικών στα Βαλκάνια» Ντάρκο Σάριτς, που συνελήφθη χτες μαζί με συνεργάτες του, σε κοινή αστυνομική επιχείρηση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Κατηγορείται για οργάνωση διεθνούς κυκλώματος εμπορίου ναρκωτικών μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής και καταζητούνταν εδώ και 4,5 χρόνια.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--Το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε χτες την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για ένα χρόνο σε βάρος τεσσάρων Ούγγρων υπηκόων που είναι μέλη ακροδεξιών ή εθνικιστικών κομμάτων. Οι τέσσερις κρίθηκε πως αποτελούν απειλή κατά του νόμου και της τάξης στη Ρουμανία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αγνοούνται οι εννιά Κινέζοι, μέλη του πληρώματος πλοίου με σημαία Παναμά, που συγκρούστηκε με νοτιοκορεατικό φορτηγό πλοίο και βούλιαξε ανοιχτά της γιαπωνέζικης νομαρχίας Καναγκάβα. Εντεκα ακόμα Κινέζοι έχουν διασωθεί, ενώ τα 14 μέλη του φορτηγού πλοίου είναι καλά στην υγεία τους.

ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
«Από τις πιο κρίσιμες» οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την εκτίμησή του ότι οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ είναι από «τις πιο κρίσιμες» επανέλαβε χτες, από το Πεκίνο, όπου «παρέλαβε» καθήκοντα από τον προκάτοχό του, ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην κινεζική πρωτεύουσα, Μαξ Μπόκους. «Πρέπει να τα πάμε καλά», σημείωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, που στις «περγαμηνές» του περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στήριξης της Κίνας, όπως την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Πρώτος μας στόχος είναι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, τόνισε, αναφερόμενος τόσο στα εμπόδια όσο και στις ευκαιρίες που συναντούν οι αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν «ίσοι όροι» για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους των δύο πλευρών, επιδιώκοντας προφανώς να ξεκαθαρίσει ότι οι αμερικανικές πολυεθνικές δε θα δεχτούν παραβίαση των «αρχών» της ανταγωνιστικότητας και ρυθμίσεις που θα ευνοούν τους Κινέζους αντιπάλους τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ