ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φόβος για χιλιάδες απολύσεις στα αρχαιολογικά έργα

Καταγγελία του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) κατήγγειλε χθες με ανακοίνωσή του τις «επαπειλούμενες απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στα αρχαιολογικά έργα ΕΣΠΑ». Στην καταγγελία αναφέρεται ότι, ενώ προ μηνών ζητήθηκε από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων να αποστείλουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, προκειμένου να εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) για να είναι δυνατές οι ανανεώσεις/παρατάσεις συμβάσεων εργασίας για χιλιάδες συμβασιούχους που δουλεύουν σε έργα ΕΣΠΑ, αλλά και η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού σε έργα που θα ξεκινήσουν προσεχώς και η πλειοψηφία των Εφορειών έχουν αποστείλει τα στοιχεία - πολλές από τα μέσα του Σεπτέμβρη - «ακόμα δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη ΠΥΣ, με αποτέλεσμα ήδη αρκετοί εργαζόμενοι να έχουν απολυθεί τις προηγούμενες μέρες, ενώ κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αφού οι περισσότερες συμβάσεις λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2013».

«Εκτός από τις θέσεις εργασίας, κινδυνεύει και η Πολιτιστική Κληρονομιά αφού πολλοί χώροι θα μείνουν "στα μισά", αφύλακτοι και μάλιστα χειμώνα. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες, αφού -εφόσον υπογραφεί κάποτε η ΠΥΣ- θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν όλες οι θέσεις, να βγουν αποτελέσματα, να εξεταστούν τυχόν ενστάσεις και να δημοσιευθούν τα ονόματα των εργαζομένων στο ΦΕΚ.

Αυτή είναι η "ανάπτυξη" και η "πτώση της ανεργίας" που διαφημίζει η κυβέρνηση. Τα έργα που θα έδιναν δήθεν δουλειά, τελικά είναι μοχλοί ομηρίας των εργαζομένων, που βιώνουν μία συνεχή ανασφάλεια με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και με τη γραφειοκρατία. Οι fast truck διαδικασίες είναι μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους, με τη λεηλασία του πλούτου της χώρας. Για το λαό υπάρχει μόνο το χαράτσωμα και η βάρβαρη πολιτική "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης και της ΕΕ», τονίζει ο ΣΕΚΑ και απαιτεί:

«Να ανακληθούν οι απολύσεις, που έγιναν λόγω μη έκδοσης της ΠΥΣ, σε έργα ΕΣΠΑ που δεν έχουν ολοκληρωθεί και έχουν πάρει παράταση.

Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων σε όσα έργα οι συμβάσεις λήγουν τις επόμενες ημέρες.

Να εκδοθεί άμεσα ΠΥΣ, που να λύνει το πρόβλημα και να έχει αναδρομική ισχύ για όσα έργα έχουν πάρει ήδη έγκριση για παράταση».

«Προμηθέων Τόποι»

Μέχρι και τις 31 Γενάρη, συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ιωαννίδη με τίτλο «Προμηθέων τόποι», που φιλοξενείται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει 22 έργα που εμπνεύστηκε ο ζωγράφος από το ομώνυμο έμμετρο αφήγημα της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή που εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή» το 2008.

Στο κέντρο της προσοχής των έργων του Γιώργου Ιωαννίδη βρίσκεται ο άνθρωπος που βιώνει τα τρομερά αδιέξοδα του σημερινού κοινωνικού - πολιτικού συστήματος, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οπως ανέφερε η Μπετίνα Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός, μιλώντας για το έργο του Γ. Ιωαννίδη, στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, «ο λαϊκός αγωνιστής, αναγεννησιακή μορφή, ορθώνει το ανάστημά του, για να κατακτήσει την πλέρια ελευθερία τη δική του και όλης της ανθρωπότητας που πονεί. Το σώμα του είναι εύρωστο, ρωμαλέο και γυμνό για να τονιστεί η αγνότητα, η αθωότητα, η καθαρότητα του νου και της καρδιάς του και να αναχθεί σε σύμβολο οικουμενικό. Είναι μια μορφή φωτεινή. Παίρνει φως από τον ήλιο, του πιο ζωογόνου στοιχείου της φύσης, και φωτίζει όλη την ανθρωπότητα. Γίνεται σύμβολο υπέρτατης θυσίας, σύμβολο ελευθερίας και δικαιοσύνης, αισιοδοξίας, νίκης της ζωής έναντι του θανάτου, φως, ηλιαχτίδα, φάρος που θα εμπνέει τους αγώνες των λαών μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Στα έργα του, ωστόσο, που εμπνέονται από το Μακρονήσι υπάρχουν και μορφές σκελετωμένες, αποστεωμένες από τη βία και το κράτος του φασισμού που ασέλγησε πάνω στο σώμα τους, αλλά έμεινε άναυδος από τη δύναμη του μυαλού και της καρδιάς τους, αποσβολωμένος από την αντοχή, την καρτερία, και την αγωνιστικότητα των σύγχρονων Προμηθέων στη Μακρόνησο, που ξόδεψαν τη ζωή τους υπηρετώντας όχι το κέρδος μα τον άνθρωπο, που ανάγουν σε υπέρτατη αξία όπως και την ίδια τη ζωή. Μια ζωή, που εμπνέεται από τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και αντρώνεται όσο η πάλη του ανθρώπου δίνεται κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες, όπου ο εξευτελισμός, η ταπείνωση και ο θάνατος βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη».

Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα έως Πέμπτη 1.30 το μεσημέρι με 9 το βράδυ και Παρασκευή 1.30 μ.μ. με 7 μ.μ.. (Ωράριο από 23/12/2013 έως 3/1/2014: 11 π.μ. - 3 μ.μ.). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θεατρικές διαδρομές

Στη Β' Σκηνή του θεάτρου «Αλμα» παρουσιάζεται, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το έργο «MeinKomplex» -κωμωδία- σε διασκευή - σκηνοθεσία Μπάμπη Κλαλιώτη. Κινησιολογική επιμέλεια: Μόνικα Κολοκοτρώνη. Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Παργινός. Φωτισμοί: Τάσος Γράσος. Παίζουν: Μάνθος Καλαντζής, Βαρβάρα Καρά, Κώστας Καραμουσάλης. Τσέλο: Σταύρος Παργινός.

Η θεατρική ομάδα «Ανέμη» παρουσιάζει την παράσταση «Μαύρο Φως 1» στο Χώρο Τέχνης 14ηΜέρα (Καλλιρρόης 10), έως τις αρχές του Γενάρη. Μια πρωτότυπη μουσικo-θεατρική, σουρεαλιστική δημιουργία με εικόνες σατιρικές, ποιητικές, βίαιες και τρυφερές. Σκηνοθεσία: Μαρία-Λουίζα Παπαδοπούλου. Μάσκες: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Τόγκα Σνάιντερ. Σκηνικά αντικείμενα: Τέλλης Καρανάνος, Τόγκα Σνάιντερ. Ζωντανή μουσική: Κωστής Γαρδίκης. Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος. Παίζουν: Οδύσσεια Μπουγά, Νατάσσα Νταηλιάνη, Μαρία-Λουίζα Παπαδοπούλου, Λευτέρης Παπακώστας. Guest: Βασίλης Βασιλάκης.

«Οδός Λέψιους 10. Ο κύριος Καβάφης δεν μένει εδώ» είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζεται από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, στο «Booze Cooperativa» (Κολοκοτρώνη 57), 21 και 22 του Δεκέμβρη, ώρα 8.30 μ.μ.

Το διαμέρισμα στην οδό Λέψιους 10, σήμερα οδό Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια ήταν αυτό όπου ο ποιητής έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Πρόκειται για την κατοικία όπου κατέληξε μετά την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του και η οποία περιβαλλόταν από έναν οίκο ανοχής, στο κάτω πάτωμα, το ελληνικό νοσοκομείο και την πατριαρχική εκκλησία του Αγίου Σάββα. Το θεατρικό αφιέρωμα του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (Τμήμα ΕΜΕΠ) για τη χρονιά Καβάφη, ξαναδουλεμένη μορφή παλιότερης δουλειάς του, δραματοποιεί τη σημαδιακή αυτή συνύπαρξη των αντιθέτων και δίνει μορφή και λόγο στα φαντάσματα που στοιχειώνουν το άδειο σπίτι: Εναν καβαφικό υπηρέτη που μας ξεναγεί στις αλλοτινές μορφές και ιστορίες, τη μητέρα Χαρίκλεια, θαμώνες του κάτω πατώματος, ιερείς και ένα γιατρό, Ελληνες, Αγγλους, Λεβαντίνους και Αραβες. Κείμενο / Σκηνοθεσία: Γιάγκος Ανδρεάδης. Χορογραφίες: Φάνης Καφούσιας. Διανομή: Τζωρτζίνα Κώνστα, Αργυρώ Λογαρά, Μαριλία Μερσινιάδη, Κώστας Μητράκας, Κωνσταντίνος Μπάζας, Ελσα Παπαγιαννοπούλου, Δημήτρης Τσικούρας, Βανέσα Χριστοδούλου, Διονύσης Χριστόπουλος.

Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τα μέλη και τους φίλους της να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση: «Το φως που πάντα καίει» του Κώστα Βάρναλη, το Σάββατο 28 Δεκέμβρη και ώρα 9 μ.μ., στο «Θέατρο της Ημέρας» (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι). Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι τη Δευτέρα 23/12, στους κατά τόπους Συλλόγους και Ομάδες και στα κεντρικά γραφεία της ΟΓΕ (Ιπποκράτους 120, τηλ. 6977120661).

Κάλαντα απ' όλον τον κόσμο

Υμνους και κάλαντα απ' όλον τον κόσμο θα τραγουδήσει η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, σήμερα Σάββατο 21/12, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα). Είσοδος ελεύθερη.

Το «παραμύθι των Χριστουγέννων»

Φέτος, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα στο ονειρικό και παραμυθένιο κλίμα μιας πρωτότυπης παραγωγής για μικρά και ...μεγάλα παιδιά! Σε δραματουργική σύλληψη, κείμενα και αφήγηση Σάσας Βούλγαρη και υπό τη μουσική διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, η Ορχήστρα της Παιδικής Χορωδίας και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, θα ζωντανέψουν στη σκηνή του Θεάτρου «Ολύμπια» το «Παραμύθι των Χριστουγέννων», παράσταση με τη μουσική να συναντά το σκηνικό θέαμα σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα... Θα δοθούν μόνο 10 παραστάσεις (από 21 έως και 31 του Δεκέμβρη 2013, καθώς και 3, 4 και 5 του Γενάρη 2014) με ώρα έναρξης 11 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ