ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Αυξήσεις στα εισιτήρια, απλήρωτοι ναυτεργάτες

Αυξήσεις στα εισιτήρια, δρομολόγηση πλοίων από εταιρείες μόνο για τρεις μήνες, δηλαδή για την «αρπαχτή» του καλοκαιριού, απλήρωτοι ναυτεργάτες και δουλειά μέχρι εξάντλησης είναι το σκηνικό που ήδη στήνεται στην ακτοπλοϊα. Εφοπλιστές και κυβέρνηση - με βάση τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πλήρη απελευθέρωση της δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου - εντείνουν τη βάρβαρη επιθετικότητά τους σε βάρος ναυτεργατών και των εργατικών λαϊκών στρωμάτων των νησιών, αλλά και ολόκληρης της χώρας μετατρέποντας και φέτος ένα ακτοπλοϊκό ταξίδι, μια μικρή ανάσα, σε «άπιαστο όνειρο».

Μεθαύριο Παρασκευή η HSW δρομολογεί το πλοίο της «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» στη γραμμή Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμος, το οποίο θα αποδρομολογήσει στις 3 Σεπτέμβρη λόγω μείωσης της επιβατικής κίνησης. Από το Σεπτέμβρη δηλαδή και μετά τα νησιά θα ξαναπεταχτούν στον εφιάλτη της μερικής απομόνωσης, όπως έγινε όλο το χειμώνα, που ήταν δρομολογημένο ένα και μόνο πλοίο για να «καλύψει» τις ανάγκες τους και αυτό ήταν το υπέργηρο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ»! Ενώ οι ναυτεργάτες του πληρώματος θα βρεθούν και πάλι στις λίστες της ανεργίας.

Στο μεταξύ άρχισαν οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά πλοία, με τη ΝΕΛ να κρατάει στη σκυτάλη. Το εισιτήριο της οικονομικής θέσης από Πειραιά για Ικαρία με το υπέργηρο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» από 29 ευρώ πήγε στα 33, αύξηση 13,7%! Αντίστοιχη είναι η αύξηση από Πειραιά για Σάμο. Αυξήσεις μέχρι τώρα από άλλες εταιρείες δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως έτσι κι αλλιώς τα εισιτήρια είναι φωτιά. Από Πειραιά για Σύρο το εισιτήριο στο κατάστρωμα, δηλαδή στην πλαστική καρέκλα, είναι 29,50 ευρώ, ενώ για την Πάρο 32,50 ευρώ!

Την ίδια ώρα οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, αφού στη διάρκεια της κινητοποίησης του πληρώματος την περασμένη Τετάρτη, με εντολή του πρωθυπουργού έκανε παρέμβαση ο εισαγγελέας και επικαλούμενος την πολιτική επιστράτευση, τους απείλησε ότι ή θα σταματήσουν την κινητοποίηση, δηλαδή να δεχτούν να δουλεύουν τσάμπα ή θα απολυθούν...

Από την περασμένη Παρασκευή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ έχουν προειδοποιήσει το υπουργείο Ναυτιλίας με καταγγελία ότι στο ακτοπλοϊκό πλοίο «AQUA MARIA» που αποπλέει από Λαύριο, παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση που αφορά τα ωράρια εργασίας. Το πλοίο «πιάνει» 27 ενδιάμεσα λιμάνια, το πλήρωμα είναι στο πόδι «όσο πάει» και η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα τινάζεται στον αέρα. Ακόμα δεν λήφθηκε κανένα μέτρο.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Καταγγέλλει τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

Τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά δύο επιπλέον ώρες την Τετάρτη και το Σάββατο (θα κλείνουν στις 4 το απόγευμα), αποφάσισε κατά πλειοψηφία ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης. Την απόφαση του συλλόγου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, υπογραμμίζοντας ότι η όποια διεύρυνση δεν είναι προς το συμφέρον των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, αντίθετα το μόνο «που θα πετύχουν είναι να γίνουν "κράχτες" πολυκαταστημάτων και καταστημάτων "Franchise" (φραντσαϊζ).

Υπογραμμίζει ότι «η όποια διεύρυνση του ωραρίου, θα επιδεινώσει τις ήδη άσχημες εργασιακές μας σχέσεις. Οι αλλαγές που θα προκληθούν για τους εργαζόμενους στο εμπόριο θα είναι αρνητικές, με περισσότερες απλήρωτες υπερωρίες, περισσότερα χαμένα ένσημα, εντατικοποίηση της εργασίας». Τονίζει επίσης, ότι «το διευρυμένο ωράριο δεν αυξάνει τον τζίρο, αλλά το κόστος λειτουργίας του εμπορίου και κατ' επέκταση τις τιμές. Η πείρα έχει δείξει ότι κάθε διεύρυνση γίνεται όπλο στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των ΕΒΕ και των εργαζομένων. Θα καταφέρει να κλείσει τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δώσει μεγαλύτερα κέρδη στις πολυεθνικές και στα πολυκαταστήματα».

Η Ενωση καλεί όλους να αντιληφθούν «ότι αυτοί που ψωνίζουν από την αγορά είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν χρόνο για να ψωνίσουν, χρήματα δεν έχουν και αυτό είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής, αντιλαϊκής επίθεσης με τα νέα βάρβαρα μέτρα που πήραν και παίρνουν. Μιας επίθεσης που θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα και δε θα έχει τέλος. Αρα ένα είναι σίγουρο, η "κρίση" στην αγορά αφορά μόνο τους μικρούς. Και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, όσο ο εργαζόμενος - καταναλωτής δεν έχει μισθό στο ύψος των πραγματικών του αναγκών, σταθερή δουλειά, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Η Ενωσή μας έχει ταχθεί υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιες μεθοδεύσεις. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου μας», καταλήγει.

«LAFARGE» ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κινητοποίηση στα κεντρικά της εταιρείας

Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην Παιανία, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της τσιμεντοβιομηχανίας «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» (LAFARGE) της Χαλκίδας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ενάντια στο «λουκέτο» που βάζει η πολυεθνική στο εργοστάσιο και τις 32 απολύσεις που έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα. Η εταιρεία, έχει διακηρυγμένο στόχο να απολύσει το σύνολο των 236 εργατών του τσιμεντάδικου. Οι εργάτες απαιτούν να δουλέψει κανονικά το εργοστάσιο και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Οι εργάτες απαίτησαν συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία αρνήθηκε να τους δει. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της «υποδοχής» που επιφύλαξε στους εργάτες, ήταν ότι τα κτίρια της «LAFARGE» ήταν περικυκλωμένα από διμοιρίες των ΜΑΤ, που είχαν έρθει εκεί κατόπιν πρόσκλησης της εργοδοσίας. Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, στα χαρτιά είχε προκηρύξει για χτες 24ωρη πανευβοϊκή απεργία, στην πράξη δεν έγινε καθώς ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει οδηγήσει σε απόλυτο εκφυλισμό πολλά σωματεία στη περιοχή.

Στη χτεσινή κινητοποίηση, στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, συνδικάτα από άλλους κλάδους αλλά και αντιπροσωπεία της Γραμματείας Χαλκίδας του ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΨΝΑ
Αντιδρούν στις αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού

Να αντιδράσουν στις αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού αποφάσισαν χτες σε έκτακτη γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ). Πρόκειται για μετακινήσεις με τις οποίες το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων προσπαθούν να «μπαλώσουν» τα μεγάλα κενά, δημιουργώντας νέα και συρρικνώνοντας δομές και υπηρεσίες Υγείας. Από το ΨΝΑ η 2η Υγειονομική Περιφέρεια έχει ζητήσει τη μεταφορά εργαζομένων προς το «Αττικόν», τη Ρόδο και την Αίγινα.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, χτες «κλήθηκαν στο γραφείο του Διοικητή ΨΝΑ, μετά από αίτημα του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ παρουσία και των δύο, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου προκειμένου να "πεισθούν" τρίτη κατά σειρά φορά να μετακινηθούν σε άλλα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της Περιφέρειας». Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι, προχώρησαν σε έκτακτη γενική συνέλευση και αποφάσισαν να διαδηλώσουν σήμερα στις 8 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου και την Πέμπτη στην 2η ΥΠΕ στις 10.30 π.μ. (αναχωρούν πούλμαν στις 10 π.μ. από το σωματείο).

Η κατάσταση στα νησιά της 2ης ΥΠΕ

Αναφέρουμε ορισμένες περιπτώσεις, ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά της 2ης ΥΠΕ εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης μόνιμου προσωπικού, που «λύνεται» με μετακινήσεις και προσωρινό προσωπικό:

  • Στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός η θέση του Γενικού Γιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης καλύπτεται προσωρινά και εκ περιτροπής από γιατρούς του νοσοκομείου Ρόδου. Επιπλέον, το ιδιωτικό φαρμακείο του νησιού έχει κλείσει.
  • Στη Χάλκη, υπηρετεί μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Το 2006 ο ειδικευμένος γιατρός που υπηρετούσε μέχρι τότε, μετατέθηκε στη Σύμη.
  • Στην Κέα, από 1/7/2013 μετακινείται για 3 μήνες Γενικός Γιατρός από Κέντρο Υγείας Θήρας.
  • Στην Αμοργό και στην Τήλο: Υπηρετεί ένας Διευθυντής Γενικής Ιατρικής. Εχουν προκηρυχθεί θέσεις προσωρινού ιατρικού προσωπικού (επικουρικοί και αγροτικοί).
ΑΔΕΔΥ
Καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και η ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, στη χτεσινή της συνεδρίαση.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο έγινε με αφορμή τις συμπληρωματικές διατάξεις που έδωσε η κυβέρνηση και οι οποίες εντείνουν περαιτέρω τον αυταρχισμό καθώς προβλέπουν την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε υπηρεσιακά συμβούλια και σε συλλογικά όργανα (π.χ. δημοτικά συμβούλια). Αντίθεση στο νομοσχέδιο εκφράστηκε από όλες τις παρατάξεις. Ωστόσο, όλες οι άλλες δυνάμεις πλην του ΠΑΜΕ καλλιεργούν την αυταπάτη πως είναι δυνατόν, μέσα στον καπιταλισμό, με επιμέρους προτάσεις να βελτιωθούν ορισμένες πτυχές της Δημόσιας Διοίκησης και να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων και του λαού.

Κρύβουν δηλαδή τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους, που ούτε βελτιώνεται ούτε επιδιορθώνεται. Στο πλαίσιο αυτό οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων και δημιουργίας των όρων για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, που με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή του κράτους των κεφαλαιοκρατών.

Για την ιδιωτικοποίηση του νερού οι άλλες παρατάξεις πρότειναν την ανάπτυξη διαφόρων ανούσιων πρωτοβουλιών (π.χ. συναντήσεις) και συμμαχιών με δημοτικές αρχές και βουλευτές (δηλαδή τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την πολιτική), ενώ προβάλλουν το αίτημα να προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση. Από τη μεριά τους, οι ταξικές δυνάμεις σημείωσαν πως η ιδιωτικοποίηση έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στην ΕΥΔΑΠ, στην ΕΥΑΘ και αλλού (οι οποίες είναι ήδη ανώνυμες εταιρείες και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) και πως σήμερα αυτό που συμβαίνει είναι ότι επιταχύνεται η διαδικασία. Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν να μην προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση αλλά να ανατραπεί συνολικά η πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού και συνολικά των ιδιωτικοποιήσεων.

ΞΑΝΘΗ
Τρομοκρατεί η «Venus»

Σε ένα ιδιότυπο «λοκ άουτ» στο τμήμα παραγωγής προχώρησε χτες η εργοδοσία της επιχείρησης VENUS στην Ξάνθη, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που παλεύουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα δύο μηνών που τους οφείλονται. Το κλαδικό σωματείο Ιματισμού είχε προκηρύξει 4ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες για την πληρωμή των δεδουλευμένων. Η εργοδοσία απάντησε κλείνοντας το τμήμα παραγωγής, όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη στάση εργασίας.

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Γελιούνται οι μεγαλοεργοδότες αν πιστεύουν πως οι εργαζόμενοι τρομοκρατούνται. Η προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους δείχνει ότι οι ίδιοι είναι τρομοκρατημένοι».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ