ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Καρατόμηση παροχών και αύξηση των άμεσων πληρωμών

Δραματικές περικοπές σε σχέση με τις παροχές που δίνουν μέχρι τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και υπέρογκες αυξήσεις για τους ασφαλισμένους θα περιέχει ο νέος κανονισμός παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που, τυπικά, έχει τεθεί σε λειτουργία και θα συστηματοποιηθεί απ' την 1.1.2011 όταν θα γενικευτεί το νέο σύστημα χρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων με τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (τα λεγόμενα DRGs). Αυτές οι ελάχιστες παροχές θα αποτελέσουν και το λεγόμενο «ελάχιστο πακέτο» που θα παρέχει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι που θα χρειαστούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας να ωθούνται στην απόκτηση ιδιωτικής ασφάλισης. Αλλωστε η δυνατότητα αυτή θεσμοθετήθηκε στις αρχές της βδομάδας με την υπογραφή σύμβασης των Διοικητικών Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ) και των ασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα με την οποία εκχωρούνται - κατ' αρχήν - 556 κρεβάτια των δημόσιων νοσοκομείων για τη νοσηλεία πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το βίαιο τράβηγμα προς τα κάτω των παροχών προκύπτει απ' τους συγκριτικούς πίνακες που έδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας και αφορούν στο προσχέδιο του «Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας», που δημοσιοποίησε προχτές το υπουργείο Υγείας. Στα πλαίσια, λοιπόν, της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και της ισότιμης αντιμετώπισης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προβλέπονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

  • Καθιέρωση του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσήλιου (DRGs), που συνοδεύεται μέχρι και 29,4% σε σχέση με τα λεγόμενα «ημερήσια κλειστά νοσήλια» που ίσχυαν απ' το 1998 μέχρι σήμερα.
  • Τα νοσήλια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνονται σε 400-800 ευρώ ημερησίως σε σχέση με τα νοσήλια 187,82 ευρώ τη μέρα που ήταν ως σήμερα.
  • Στις παρακλινικές εξετάσεις καθιερώνεται συμμετοχή 15%.
  • Το βοήθημα τοκετού μειώνεται από 9,3-49% ανάλογα με τις μέχρι τώρα παροχές των Ταμείων. Κάποιοι φορείς, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, δίνουν μέχρι 1.765 ευρώ - ή και πολύ περισσότερα - ενώ με το νέο κανονισμό το χρηματικό ποσό ορίζεται από 900-1.600 ευρώ.
  • Καθιερώνεται συμμετοχή 10% σε προϊόντα ειδικής διατροφής που μέχρι τώρα καλύπτονταν απ' τα Ταμεία.
  • Στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης καθιερώνεται νοσήλιο 200 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα ήταν 70-150 ευρώ για κλειστή νοσηλεία.
  • Καθιερώνεται συμμετοχή 25% στη χορήγηση διάφορων υγειονομικών υλικών στους διαβητικούς.
  • Κόβονται οι αποκλειστικές νοσοκόμες στον ιδιωτικό τομέα.
  • Μειώνονται μέχρι και 38,5% τα έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών.
  • Το επίδομα λουτροθεραπείας δεν θα ξεπερνά τα 250 ευρώ για κάθε ασθενή το χρόνο, όταν σήμερα κυμαίνεται από 400-1.600 ανάλογα με τους κανονισμούς του κάθε Ταμείου.
  • Το επίδομα αεροθεραπείας μειώνεται σε 200 από 500 ευρώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις

Με δυναμική και αγωνιστική συγκέντρωση στη πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία που κατέληξε στο Σύνταγμα όπου έγινε συναυλία διαμαρτυρίας με τη στήριξη γνωστών καλλιτεχνών, συνέχισαν και χθες οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου τις κινητοποιήσεις τους.

Συνεχίζοντας το συντονισμένο αγώνα που δίνουν το τελευταίο διάστημα, δήλωσαν ότι δε θα δεχτούν: Καμία απόλυση εργαζόμενου, είτε μέσω εφεδρείας είτε απευθείας, καμία κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιου οργανισμού ή φορέα και παραχώρησης του κοινωνικού τους έργου σε επιχειρηματικούς ομίλους. Η κινητοποίηση που διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων των χώρων ξεκίνησε με συγκέντρωση στη πλατεία Κλαυθμώνος.

Εκεί έγινε προσπάθεια, όπως καταγγέλθηκε από τα μέλη του Συντονιστικού, να «καπελωθεί» η κινητοποίησή τους από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ η οποία είχε ορίσει επίσης συγκέντρωση. Με τη συμμετοχή στη συγκέντρωση μόλις μιας μικρής ομάδας συνδικαλιστών προσπάθησε να εμφανίσει ότι διοργάνωσε κινητοποίηση τοποθετώντας το πανό της ΑΔΕΔΥ μπροστά από τα μπλοκ των σωματείων των εργαζομένων. Το γεγονός καταγγέλθηκε ανοιχτά από τα μέλη του Συντονιστικού με αποτέλεσμα τελικά η ομάδα συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ να φύγει μόνη της για το Σύνταγμα!

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα μίλησε εκ μέρους της Συντονιστικής ο Μανώλης Δανδουλάκης, ο οποίος αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ηρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουμε πια μόνο ένα δρόμο. Αυτό του κοινού αγώνα κόντρα στα εφιαλτικά μέτρα».

ΔΑΣ - ΟΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους για την απεργία

Να πάρουν, μαζικά και μαχητικά, μέρος στη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην «Πινακοθήκη», καθώς και στην απεργία στις 5 Οκτώβρη, όπως και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους και το νομό, η ΔΑΣ - ΟΤΑ Ν. Λάρισας.

Με ανακοίνωση η παράταξη καλεί: «Να οργανώσουμε την πάλη μας με το ταξικό κίνημα όπως έχουμε αποφασίσει κατ' επανάληψη στις Γενικές Συνελεύσεις. Να απομονώσουμε τους κυβερνητικούς, εργοδοτικούς συνδικαλιστές και τους αριστερούτσικους κολαούζους (παράταξη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ), που θέλουν να μας σύρουν στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό. Να περάσουμε στην αντεπίθεση, να μην πληρώσουν ούτε ευρώ οι εργαζόμενοι, αλλά η πλουτοκρατία. Δική της είναι η κρίση, δικό της είναι και το χρέος. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους να ανατρέψουμε την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας και να παλέψουμε για μια άλλη πολιτική υπέρ των εργαζομένων, όπου ο πλούτος που παράγεται θα τον καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν».

H ΔΑΣ καταγγέλλει τις αντικαταστατικές ενέργειες που ακολούθησαν για ακόμη μια φορά για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης ΠΑΣΚΕ - «Ανεξάρτητη Κίνηση» ΔΑΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «Ενωτική Πρωτοβουλία», που πλέον λειτουργούν σαν μία ενιαία παράταξη - μια διαδικασία που εγκαινίασαν εδώ και αρκετό καιρό σε μια περίοδο που κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ και τρόικα τσακίζουν τους εργαζόμενους - και επισημαίνει: «Η ΔΑΣ - ΟΤΑ Ν. Λάρισας είναι πρώτη δύναμη με πάνω από το 45% των ψήφων στο σύλλογό μας, που κάποιοι συνειδητά και με θράσος το αγνοούν. Εχοντας σαν πρώτο μέλημα τη συμμετοχή των εργαζομένων στο μαζικό κίνημα και όχι καρέκλες και αξιώματα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στη Γενική Συνέλευση, για να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα».

ΣΑΜΟΣ
Συγκέντρωση οικοδόμων για την ανεργία

Σε συγκέντρωση καλεί τους οικοδόμους της Σάμου το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, μεθαύριο Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 8 π.μ., στον τοπικό ΟΑΕΔ, απαιτώντας να δοθεί οικοδομικό βοήθημα σε όλους τους ανέργους οικοδόμους χωρίς προϋποθέσεις, καθώς και επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η ανεργία.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΡΦΙΝ
Σχέδια για τη μείωση του μισθολογικού «κόστους»

Στα μέτρα και εφαρμογή προγράμματος μακροχρόνιας άδειας με μειωμένες αποδοχές

Τα σχέδια της διοίκησης της Τράπεζας Μαρφίν για τη μείωση του μισθολογικού «κόστους», περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάθος διετίας, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία».

Οι ταξικές δυνάμεις αναφέρουν ότι σε συνάντηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας, του πρόεδρου και του αντιπρόεδρου του Σωματείου (είναι μέλη μιας παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ), η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για περιορισμό του μισθολογικού «κόστους». Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η συνδικαλιστική ηγεσία δεν έχει ακόμα ενημερώσει τους εργαζόμενους για τους σχεδιασμούς αυτούς!

Οι περικοπές που ζητά η εργοδοσία, σημειώνει η «Αγωνιστική Συνεργασία», είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος μακροχρόνιας άδειας έως τρία χρόνια, στο οποίο όσοι συμμετέχουν (δεν έχει γίνει γνωστό πόσους θέλει να εντάξει η εργοδοσία σε αυτό) θα παίρνουν το 70% του μισθού. Ακόμα, η κατάργηση επιδομάτων και αυξήσεων - πλέον των όσων προβλέπουν οι κλαδικές ΣΣΕ -, μείωση της εργοδοτικής εισφοράς για το ασφαλιστήριο εφάπαξ και αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων, πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου για όσους είναι κοντά στη σύνταξη...

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταγγέλλει τη στάση της ηγεσίας του Συλλόγου και δηλώνει ότι οι ταξικές δυνάμεις δεν θα αποδεχθούν καμιά μείωση μισθών και καμιά απόλυση. Καλούν τους εργαζόμενους να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες και να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να αντισταθούν και με γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς να πάρουν αποφάσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ του Κώστα Τάτση, μάγειρα και γραμματέα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά και του Γιάννη Σεφεριάδη, μάγειρα και μέλους του συνδικάτου προχώρησε η εργοδοσία του πεντάστερου ξενοδοχείου «Theoxenia» στον Πειραιά.

Η εργοδοσία, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο του Πειραιά, ισχυρίστηκε στην άμεση παρέμβαση εκπροσώπων των Συνδικάτων Πειραιά και Αθήνας ότι προχώρησε σε μείωση προσωπικού λόγω κρίσης. Ωστόσο, όπως το σωματείο καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του, η πραγματική αιτία των απολύσεων είναι η συνδικαλιστική δράση που είχαν αναπτύξει οι δυο εργαζόμενοι ενάντια στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, όπως για παράδειγμα η συστηματική παραβίαση του προγράμματος εργασίας, η πολυειδικότητα (π.χ. ο μάγειρας να κάνει το σερβιτόρο κλπ.).

Η στάση και του συγκεκριμένου εργοδότη, σημειώνει το συνδικάτο, ενθαρρύνεται και ενισχύεται από την πολιτική της κυβέρνησης που ικανοποιεί κάθε απαίτηση των επιχειρηματιών του κλάδου, προκειμένου να θωρακίσουν την κερδοφορία τους και ταυτόχρονα τσακίζει κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση. Η εργοδοσία, καταλήγει το συνδικάτο, θα πάρει απάντηση σύντομα από το σύνολο του κλάδου.

ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ καλεί τα μέλη του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική τους δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ