ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητικές προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για τη νεολαία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ με τίτλο «πληρώνω δίκαια»

Την καμπάνια της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) με τίτλο «πληρώνω δίκαια», που καλεί τους νέους να επωμιστούν βάρη της κρίσης του κεφαλαίου και προωθεί μια σειρά προτάσεις φοροελαφρύνσεων για τους εργοδότες, που σε καμιά περίπτωση δεν ανακουφίζουν το λαό και τη νεολαία από τα τεράστια βάρη που ήδη έχει κληθεί να πληρώσει λόγω της κρίσης, παρουσίασε προχτές ο πρόεδρός της. Ο Α. Παπαμιμίκος, είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Ως νέοι Ελληνες, δεν συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια. Δεν αρνούμαστε να πληρώσουμε όσα μας αναλογούν, γιατί πολύ απλά τα αδιέξοδα δεν ταιριάζουν στις Δημοκρατίες. Ομως απαιτούμε να "πληρώνουμε δίκαια", για όσα δικαιούμαστε. Να αποδίδουμε όσα μας αναλογούν, και να λαμβάνουμε όσα μας αξίζουν», είπε θεωρώντας δεδομένο ότι όλοι πρέπει να πληρώσουμε τα βάρη της κρίσης.

Ανάμεσα στις προτάσεις που κάνει η ΟΝΝΕΔ, είναι η «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για προσλήψεις νέων εργαζομένων έως 32 ετών», ένα ξεκάθαρο δώρο, δηλαδή, στους εργοδότες. Ακόμα, ζητούν «αναστολή της επιβολής ΦΠΑ σε επιστημονικά συγγράμματα, τεχνικά βιβλία και λοιπές πηγές γνώσης, για όσο διάστημα ο νέος διατηρεί τη φοιτητική ή σπουδαστική του ιδιότητα», δηλαδή θεωρούν δεδομένο ότι ο φοιτητής πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του συγγράμματα απαραίτητα για τις σπουδές του. Κάνουν προτάσεις ενίσχυσης της λεγόμενης «νεανικής επιχειρηματικότητας», λες και οι νέοι που αντιμετωπίζουν το βραχνά της ανεργίας ή της ελαστικής απασχόλησης θα γίνουν όλοι επιχειρηματίες και θα σωθούν! Με τέτοιου είδους μέτρα, προσπαθεί η ΟΝΝΕΔ να κοροϊδέψει τη νεολαία.

Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, αυτό είναι το δίκαιο!

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την «πρωτοβουλία» της ΟΝΝΕΔ έχει ως εξής:

«Είναι προκλητική και αποκαλυπτική σήμερα για τους νέους και τις νέες των λαϊκών στρωμάτων η πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ "Πληρώνω δίκαια", που καλεί ότι πρέπει όλοι να πληρώσουμε. Η πρωτοβουλία που παίρνει είναι επί της ουσίας πιστή υλοποίηση του μνημονίου.

Είναι πρόκληση την ίδια στιγμή που χτυπιέται το μεροκάματο, κόβονται επιδόματα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που φουντώνει η ανεργία, η νεολαία της ΝΔ να ζητάει να μειωθούν κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές για προσλήψεις νέων εργαζομένων. Είναι προκλητικό να ζητάει νέες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο και, παράλληλα, να διατηρηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Για την ΟΝΝΕΔ και το κόμμα της, δίκαιο είναι να θησαυρίζουν οι κεφαλαιοκράτες και να πτωχεύσει ο λαός.

Τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Εχουν δικαίωμα να ζήσουν καλύτερα.

Την κρίση δεν τη δημιούργησε ο λαός. Είναι του καπιταλισμού. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Αυτό είναι δίκαιο σήμερα».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανεπιθύμητη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ανακοίνωση για την επίσκεψη της Χ. Κλίντον στην Αθήνα, αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα

Από τη συμμετοχή της ΟΓΕ στη φετινή Αντιιμπεριαλιστική Πορεία Ειρήνης
Από τη συμμετοχή της ΟΓΕ στη φετινή Αντιιμπεριαλιστική Πορεία Ειρήνης
Ανεπιθύμητη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή την επίσκεψή της στην Ελλάδα, αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον Κ. Παπούλια, τον Γ. Παπανδρέου, τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Σ. Λαμπρινίδη, και άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Στην ατζέντα των συναντήσεων θα βρεθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη, οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας κ.ά.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ σημειώνει:

«Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι; Η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας δεν είναι ούτε τυχαία ούτε εθιμοτυπική. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη, οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και άλλα επί μέρους θέματα που έχουν να κάνουν με την ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, την κατάσταση στην Ευρωζώνη κ.ά.

Και ο τελευταίος Ελληνας και Ελληνίδα στη χώρα μας καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο η "αλεπού" επισκέπτεται το μεγάλο παζάρι των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας. Για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας, που έχουν από τους πρώτους πτωχεύσει, που στερούν και το πιάτο του φαγητού στα παιδιά και στις οικογένειές τους, που τρέμουν μήπως αρρωστήσουν, που ζουν μέσα στην ανασφάλεια, που βυθίζονται καθημερινά στη μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια, η κα Κλίντον αποτελεί ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα του αποπροσανατολιστικού μακροχρόνιου σλόγκαν της ΕΕ ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων (ΚΛΑ) θα εξασφάλιζε φιλειρηνικές και φιλεργατικές πολιτικές.

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες της χώρας μας να υψώσουν τη φωνή και τη δύναμή τους, να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με τις οργανώσεις του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, ώστε να ματαιώσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας. Απαιτούμε: Καμιά εμπλοκή και καμιά συμμετοχή της χώρα μας στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα. Να επιστρέψουν τα παιδιά μας από τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας που βρίσκονται έξω από τη χώρα. Η ΟΓΕ κηρύσσει ανεπιθύμητη την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας».

ΠΑΜΕ
Εξω από την Ελλάδα οι φονιάδες των λαών

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Σε ανακοίνωσή της για τη διήμερη επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Ερχονται οι φονιάδες στη γειτονιά μας. Το γεράκι των ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, έρχεται στην Ελλάδα για να προωθήσει όσο καλύτερα μπορεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ στην περιοχή, να εκφράσει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ολόπλευρη στήριξή της, για να πάρει και άλλα πιο σκληρά μέτρα, για να φουσκώσουν με χρήμα ακόμα περισσότερο οι λογαριασμοί των κεφαλαιοκρατών, για να γίνουν πιο φτωχοί οι εργαζόμενοι - τα λαϊκά στρώματα.

Το γεράκι των ΗΠΑ έρχεται για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στο Αιγαίο, στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εργατική τάξη δεν έχει τίποτα να περιμένει, τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά των ιμπεριαλιστών. Καλούμε την εργατική τάξη, τη νεολαία, της γυναίκες, να αντιταχθούν συνολικά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ. Εξω από τη χώρα μας οι δολοφόνοι των λαών».

  • Ανακοίνωση με την οποία κηρύσσει ανεπιθύμητη την Κλίντον στην Ελλάδα εξέδωσε χτες και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο δρόμος του λαού

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης τοποθετήθηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι πρόκειται για κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Οτι φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στον καπιταλισμό δεν υπάρχει. Οτι για την οριστική εξαφάνιση των οικονομικών κρίσεων απαιτείται η κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και η αντικατάστασή της με την κοινωνική ιδιοκτησία. Που απαιτεί εργατική λαϊκή εξουσία, σοσιαλισμό. Είπε, επίσης, ότι η έξοδος του καπιταλισμού από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου απαιτεί καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων που σημαίνει πρώτ' απ' όλα καταστροφή εργατικής δύναμης που εκφράζεται με την απότομη αύξηση της ανεργίας, τη μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων, τη δραστική περικοπή κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια κ.λπ. Δηλαδή, όλες τις αντεργατικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που κάνουν τους εργαζόμενους πάμφθηνους.

***

Αποκάλυψε δε πως όλη η συζήτηση για τα ελλείμματα, για το κρατικό χρέος και τη λεγόμενη «κρίση χρέους», υπαρκτά οξυμένα προβλήματα για την καπιταλιστική οικονομία, συγκαλύπτουν την αιτία του φαινομένου που είναι η κρίση υπερσυσσώρευσης. Και ότι η προσπάθεια διαχείρισης του χρέους που τάχα θα επανεκκινήσει την οικονομία δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου για την έξοδο από την κρίση σε όφελος των καπιταλιστών. Δηλαδή, ελεγχόμενη χρεοκοπία. Γιατί, αν την αφήσουν ανεξέλεγκτη η καταστροφή για την καπιταλιστική οικονομία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων κρατών της Ευρωζώνης και της ΕΕ μπορεί να είναι τεράστια.

Και να που ήρθε η κυβέρνηση, να μιλήσει για ελεγχόμενη χρεοκοπία - «επιλεκτική» την ονομάζει - ενώ η ίδια αλλά και τα αστικά επιτελεία πασχίζουν να πείσουν το λαό ότι αυτή δεν είναι χρεοκοπία. Εφτασαν, μάλιστα, συγκροτήματα του Τύπου να νουθετήσουν τους δημοσιολόγους να κρατήσουν την ψυχραιμία τους για το πώς θα προβάλουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ώστε να μη δημιουργήσουν ψυχολογία πανικού στο λαό, γιατί αυξάνονται απότομα οι κίνδυνοι για την οικονομία. Φοβούνται τις λαϊκές αντιδράσεις που μπορούν, όταν είναι οργανωμένες και στοχοπροσηλωμένες, να πληρώσει την κρίση και το χρέος το κεφάλαιο που τα δημιούργησε, μαζί και το αστικό κράτος και το αστικό πολιτικό σύστημα που δανείζονται για να χαρίζουν κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο για επενδύσεις, ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να βάλει φουρνέλο στα θεμέλιά τους.

***

Τα μνημόνια δικαιολογήθηκαν με την αναγκαιότητα της δανειοδότησης της Ελλάδας για να μη γίνει χρεοκοπία και στάση πληρωμών, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα, νερό, δάνεια που πήραν είτε να σπουδάσουν παιδιά είτε λόγω υγείας ή για το μικρομάγαζο, τη μικροκαλλιέργεια, για ένα σπίτι, ενώ έρχονται νέα χαράτσια της εφορίας, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, μεγαλύτερης φορολόγησης μισθών - συντάξεων, φορολόγησης της κατοικίας κ.λπ. Ο λαός είναι χρεοκοπημένος, άρα να είναι έτοιμος, οργανωμένος, αποφασισμένος ώστε να πληρώσουν κυβέρνηση και κόμματα του «ευρωμονόδρομου», κάθε απόπειρα στάσης πληρωμών μισθών, συντάξεων, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, σχολείων, κοινωνικών επιδομάτων κ.λπ. Αντεπίθεση για την προστασία του λαού από την ενδεχόμενη στάση πληρωμών σε όλα τα παραπάνω, για τη νίκη, με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ. Ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την ιδιοκτησία, να την αξιοποιήσει σε όφελός του, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο. Αυτός είναι ο δρόμος του λαού, αυτή είναι η διέξοδος που καλεί το ΚΚΕ το λαό να παλέψει με τη δική του συμμαχία, συμπορευόμενος μαζί του, και επειδή επιβεβαιώθηκε στις εκτιμήσεις του, και να τον επιβάλει.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ