ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32

Με εξορμήσεις σε εργοστάσια και επιχειρήσεις από εκατοντάδες συνδικαλιστές των ταξικών συνδικάτων, συμβολικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, πρωτοβουλίες σε σχολές, πικετοφορίες, συμβολικές κινητοποιήσεις σε ΟΑΕΔ, την κινητοποίηση των συνταξιουχικών οργανώσεων στην Αθήνα, συγκεντρώσεις σε δεκάδες δημαρχεία σε όλη τη χώρα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΥ, έστειλαν χτες, μέρα της ολοήμερης πανελλαδικής δράσης, δυνατό μήνυμα αντίστασης ενάντια στην αντεργατική αντιλάϊκή πολιτική.

Εργάτες, σπουδαστές, αυτοαπασχολουμενοι και μικροί ΕΒΕ, γυναίκες, απόμαχοι της δουλειάς ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στην πολιτική που σπέρνει τη φτώχεια και την ανέχεια, μειώνει μισθούς και συντάξεις, αυξάνει την ανεργία, πυροδοτεί τις απολύσεις και την επιθετικότητα του κεφαλαίου.

Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο, οι ταξικές δυνάμεις έκαναν καθαρό ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν τις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, δεν θα υποκύψουν στους εκβιασμούς τους, δεν θα σκύψουν το κεφάλι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να οργανώσουν την κοινή πάλη τους και έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα στην προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 23 Φλεβάρη.

Στην πρώτη γραμμή οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Συντάγματος και έκαναν πορεία έως το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και η Σοφία Καραγάτση από το ΜΑΣ, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ, μαζί και συνταξιούχοι, για τουλάχιστον δύο ώρες, διεμήνυσαν σε κυβέρνηση - αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί ότι «δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ ούτε αύριο! Θα περάσουμε, ο δρόμος θα ανοίξει, θα πάμε στο Μέγαρο Μαξίμου». Κάτω από την επιμονή τους, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανοίξει το δρόμο και παράλληλα να συναντηθούν οι πρόεδροι των συνταξιουχικών οργανώσεων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή.

Στη συνάντηση, οι πρόεδροι των συνταξιούχων διαμαρτυρήθηκαν συνολικά για τις αντεργατικές πολιτικές, ζήτησαν να ανακληθούν οι αποφάσεις που καταργούν τις 59 υπηρεσίες του Οργανισμού που οδηγούν σε παραπέρα συρρίκνωση και διάλυση του ΙΚΑ, απαίτησαν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία. Ο Γ. Πεταλωτής είπε μόνο ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να δεχθεί τους συνταξιούχους σε συνάντηση για να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα. Μετά τη συνάντηση, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε ότι «για μας ο αγώνας συνεχίζεται. Παλεύουμε για την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη».

Τσακίζουν την περίθαλψη

Λίγο νωρίτερα, ο Δ. Κουμπούρης, μιλώντας στην παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Συντάγματος, τόνισε ότι οι συνταξιουχικές οργανώσεις δίνουν μαζική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, «δυναμώνουμε τον αγώνα μας με την εργατική τάξη, με το εργατικό - ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική». Και πρόσθεσε: «Τσάκισαν τα δικαιώματά μας, τις συντάξεις μας, το δώρο, τις πενιχρές μας αποδοχές και τώρα προχωρούν κι άλλο τσακίζοντας την υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Λέκκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Γιάννης Ζώης πρόεδρος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Διονύσης Γιαννούλης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΣΕ και ο Χαράλαμπος Στούνος, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΤΑ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εχουμε τη δύναμη!

Από τη χθεσινή πορεία στους δρόμους της Αθήνας
Από τη χθεσινή πορεία στους δρόμους της Αθήνας
«Εχουμε τη δύναμη να ορθώσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος, να αποκρούσουμε τα χειρότερα που έρχονται, φτάνει να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Ολοι μαζί στην απεργία στις 23 Φλεβάρη! Να μη λείψει κανείς από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 11 το πρωί!».

Αυτό το κάλεσμα ακούστηκε ξανά και ξανά, χτες το βράδυ στους δρόμους της Αθήνας, την ώρα της διαδήλωσης των ταξικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της μέρας ολοήμερης δράσης, που είχαν κηρύξει το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Οι συγκεντρωμένοι, απευθύνθηκαν πλατιά στα καταστήματα του «εμπορικού τριγώνου» της Αθήνας, στους εμποροϋπάλληλους των πολυκαταστημάτων και τους μικρούς επαγγελματίες.

Στα καταστήματα, ιδιαίτερα στην Αιόλου και την Αγ. Μάρκου, οι μαγαζάροτερες - στην πραγματικότητα μικροί ΕΒΕ, που προσπαθούν να επιβιώσουν - «έπιαναν» κουβέντα με τους συγκεντρωμένους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο», ήταν τα λόγια μιας γυναίκας στην Αιόλου, απαντώντας στο κάλεσμα για να συμμετέχει στην απεργία. Και λίγο παρακάτω μια άλλη επαγγελματίας, έλεγε: «Δεν πάει άλλο. Πρέπει να αντιδράσουμε, για το καλό μας. Αλλιώς τα πράγματα θα χειροτερεύσουν». Ολοι όσοι συζητούσαν με τους συγκεντρωμένους, έβγαζαν οργή και αγανάκτηση, για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας»

Η συγκέντρωση, ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά), με ομιλίτρια τη Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, η οποία επισήμανε: «Οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Στις 23 Φλεβάρη νεκρώνουμε τους τόπους δουλειάς. Συμμετέχουμε στην απεργία με το ΠΑΜΕ και τη λαϊκή συμμαχία».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία, δυναμική και με παλμό, στους δρόμους της Αθήνας. Από την Αιόλου, στην Ερμού και από εκεί στη Μητροπόλεως και την Αγίου Μάρκου, οι ταξικές δυνάμεις, κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ και μοιράζοντας φυλλάδια, δεν άφησαν μαγαζί που να μη μοιράσουν τις προκηρύξεις, που να μην καλέσουν στην απεργία. Τα συνθήματα, δε σταμάτησαν λεπτό. Η πορεία ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια και οι διαδηλωτές, ανανέωσαν το ραντεβού τους, όχι στις 23 Φλεβάρη, αλλά την επόμενη κιόλας μέρα, στους τόπους δουλειάς, προπαγανδίζοντας την απεργία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τις σχολές

Από την κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας
Από την κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας
Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας πραγματοποίησαν οι επιτροπές αγώνα Νομικής και Φυσικομαθηματικής ενώ οι επιτροπές Φυσικομαθηματικής και Φιλοσοφικής έκαναν κινητοποίηση στη λεωφορειακή γραμμή «608» προβάλλοντας το αίτημα και την ανάγκη για δωρεάν μεταφορές. Παράλληλα, έγιναν παρεμβάσεις στα αμφιθέατρα και περιοδείες και συζητήσεις με τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο. Κινητοποιήσεις σε λεωφορειακές γραμμές έκαναν οι Επιτροπές Αγώνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι φοιτητές του ΜΑΣ έκαναν κινητοποίηση στην πρυτανεία του Παντείου με αιχμή το ζήτημα της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων και στον Ειδικό Λογαριασμό της Γεωπονικής για τα ζητήματα της σίτισης και της στέγασης. Οι Επιτροπές Αγώνα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και της ΣΕΛΕΤΕ στους σταθμούς Μεταξουργείο, Αιγάλεω και στο σταθμό Ειρήνη.

Στην Πάτρα, το ΜΑΣ έκανε παρέμβαση στα λεωφορεία στο χώρο του πανεπιστημίου. Μοίρασαν ανακοινώσεις για τις πρόσφατες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, των ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ, κόλλησαν αυτοκόλλητα στα ακυρωτικά μηχανήματα και στα λεωφορεία με σύνθημα «Δωρεάν μετακίνηση για όλους» και καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στην απεργία με το ΠΑΜΕ. Οπως καταγγέλλουν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ιδιοκτήτες - μετόχους οδηγούς. Ωστόσο, θετική ήταν η ανταπόκριση των επιβατών στην παρέμβαση του ΜΑΣ. Αντίστοιχη κινητοποίηση με συμβολική κατάληψη λεωφορείων έγινε στην Καλαμάτα από τις επιτροπές ΤΕΙ του ΜΑΣ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν από επιτροπές του ΜΑΣ σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά και Αμφισσα.

Στα δημαρχεία

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς των Δημαρχείων Αμαρουσίου, Αγίων Αναργύρων, Μεταμόρφωσης, Ηλιούπολης προχώρησαν χτες το πρωί οι ταξικές δυνάμεις, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη. Στο Δήμο Αμαρουσίου, όπου η δημοτική αρχή (ΝΔ) απέλυσε το τελευταίο διάστημα 350 εργαζόμενους και αναμένεται να απολύσει άλλους 150 μέχρι τον Απρίλη, οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν για τρεις ώρες την είσοδο του δημαρχείου και σήκωσαν πανό που έγραφε: «Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από το Δήμο Αμαρουσίου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους» (φωτ.).

Αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία

Μέλη της διοίκησης του συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία Αττικής βρέθηκαν στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» και αλλού (π.χ. «Χίλτον») όπου οι εργαζόμενοι - οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη Δευτέρα διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών - πραγματοποίησαν γενική συνέλευση (φωτ). Οι εργαζόμενοι κατέληξαν ότι πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα και με άλλες μορφές και μαζί με άλλους εργαζόμενους. Αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργία στις 23 Φλεβάρη. Συζήτηση έγινε και στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «ΧΙΛΤΟΝ» από τη 1 μ.μ. έως τις 2.30 μ.μ. το οποίο ήταν συνεχώς γεμάτο από εργαζόμενους.

Στο Περιστέρι

Στο Περιστέρι αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, εργάτες και η σπουδάζουσα νεολαία μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ ξεκίνησαν την πορεία τους από το ΙΚΑ της Ν. Ζωής προς το δημαρχείο. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του Περιστερίου, ο Χρήστος Μαργανέλης τόνισε ότι η σημερινή πορεία ξεκινάει από το ΙΚΑ της Ν. Ζωής γιατί θέλουμε να αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής από τη συνολική απαξίωση της Υγείας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οι εργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Οι εργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σε κοινό βηματισμό με τα ταξικά συνδικάτα να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωση του αγώνα. Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, από το εργοτάξιο του «ΑΚΤΩΡ» στην ΠΕΤΡΟΛΑ.

Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου, μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε πως το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει, και μέσα από την κρίση, να κάνει ακόμη πιο φθηνή την εργατική δύναμη. Για το λόγο αυτό «τη μέρα της απεργίας πρέπει να βγουν χιλιάδες εργάτες στο δρόμο», δίνοντας απάντηση στον αντεργατικό οδοστρωτήρα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την αποτελεσματικότερη οργάνωση του αγώνα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που αναφέρθηκαν στις ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίες ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών έχουν οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων». Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο πραγματοποίησε εξορμήσεις σε μια σειρά από εργοτάξια, αλλά και σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και γραφεία του ΟΑΕΔ.

Στις πύλες των εργοστασίων

Από τα χαράματα της χτεσινής μέρας, οι ταξικές δυνάμεις, βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» συζήτησε με τους εργαζόμενους στην «ΠΙΤΣΟΣ». Με την ανακοίνωση της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργάτες να αρνηθούν κάθε θυσία για την εργοδοσία, όταν την ίδια στιγμή, το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» μαζί της.

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, περιόδευσαν σε δεκάδες χώρους. Στη «Βιβλιοσυνεργατική», μαζί με τα στελέχη του συνδικάτου, ήταν και η Αφρ. Ρέτζιου, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, αναδεικνύοντας πως τα ζητήματα της Υγείας, είναι ανάγκη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης. Το ίδιο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που άνοιξαν τα στελέχη του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών με τους εργάτες της ΦΑΓΕ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΕΒ

Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση το κατατεθειμένο πλαίσιο αιτημάτων τους που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, πραγματοποίησαν χτες στη 1 το μεσημέρι στο ΣΕΒ, στο πλαίσιο στάσης εργασίας (12 μεσημέρι με λήξη του ωραρίου) οι λογιστές με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων - ποτών - γάλακτος με αίτημα επίσης την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Στη συνέχεια, οι λογιστές πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο είχαν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό για το σοβαρό ζήτημα της πιστοποίησης των λογιστών και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Οι συνδικαλιστές κατέθεσαν το υπόμνημα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας και διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

10 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ