Εργάτες, σπουδαστές, αυτοαπασχολουμενοι και μικροί ΕΒΕ, γυναίκες, απόμαχοι της δουλειάς ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στην πολιτική που σπέρνει τη φτώχεια και την ανέχεια, μειώνει μισθούς και συντάξεις, αυξάνει την ανεργία, πυροδοτεί τις απολύσεις και την επιθετικότητα του κεφαλαίου.
Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο, οι ταξικές δυνάμεις έκαναν καθαρό ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν τις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, δεν θα υποκύψουν στους εκβιασμούς τους, δεν θα σκύψουν το κεφάλι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να οργανώσουν την κοινή πάλη τους και έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα στην προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 23 Φλεβάρη.
Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Συντάγματος και έκαναν πορεία έως το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και η Σοφία Καραγάτση από το ΜΑΣ, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ, μαζί και συνταξιούχοι, για τουλάχιστον δύο ώρες, διεμήνυσαν σε κυβέρνηση - αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί ότι «δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ ούτε αύριο! Θα περάσουμε, ο δρόμος θα ανοίξει, θα πάμε στο Μέγαρο Μαξίμου». Κάτω από την επιμονή τους, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανοίξει το δρόμο και παράλληλα να συναντηθούν οι πρόεδροι των συνταξιουχικών οργανώσεων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή.
Στη συνάντηση, οι πρόεδροι των συνταξιούχων διαμαρτυρήθηκαν συνολικά για τις αντεργατικές πολιτικές, ζήτησαν να ανακληθούν οι αποφάσεις που καταργούν τις 59 υπηρεσίες του Οργανισμού που οδηγούν σε παραπέρα συρρίκνωση και διάλυση του ΙΚΑ, απαίτησαν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία. Ο Γ. Πεταλωτής είπε μόνο ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να δεχθεί τους συνταξιούχους σε συνάντηση για να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα. Μετά τη συνάντηση, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε ότι «για μας ο αγώνας συνεχίζεται. Παλεύουμε για την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη».
Λίγο νωρίτερα, ο Δ. Κουμπούρης, μιλώντας στην παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Συντάγματος, τόνισε ότι οι συνταξιουχικές οργανώσεις δίνουν μαζική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, «δυναμώνουμε τον αγώνα μας με την εργατική τάξη, με το εργατικό - ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική». Και πρόσθεσε: «Τσάκισαν τα δικαιώματά μας, τις συντάξεις μας, το δώρο, τις πενιχρές μας αποδοχές και τώρα προχωρούν κι άλλο τσακίζοντας την υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Λέκκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Γιάννης Ζώης πρόεδρος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Διονύσης Γιαννούλης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΣΕ και ο Χαράλαμπος Στούνος, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΤΑ.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».
Από τη χθεσινή πορεία στους δρόμους της Αθήνας |
Αυτό το κάλεσμα ακούστηκε ξανά και ξανά, χτες το βράδυ στους δρόμους της Αθήνας, την ώρα της διαδήλωσης των ταξικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της μέρας ολοήμερης δράσης, που είχαν κηρύξει το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Οι συγκεντρωμένοι, απευθύνθηκαν πλατιά στα καταστήματα του «εμπορικού τριγώνου» της Αθήνας, στους εμποροϋπάλληλους των πολυκαταστημάτων και τους μικρούς επαγγελματίες.
Στα καταστήματα, ιδιαίτερα στην Αιόλου και την Αγ. Μάρκου, οι μαγαζάροτερες - στην πραγματικότητα μικροί ΕΒΕ, που προσπαθούν να επιβιώσουν - «έπιαναν» κουβέντα με τους συγκεντρωμένους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο», ήταν τα λόγια μιας γυναίκας στην Αιόλου, απαντώντας στο κάλεσμα για να συμμετέχει στην απεργία. Και λίγο παρακάτω μια άλλη επαγγελματίας, έλεγε: «Δεν πάει άλλο. Πρέπει να αντιδράσουμε, για το καλό μας. Αλλιώς τα πράγματα θα χειροτερεύσουν». Ολοι όσοι συζητούσαν με τους συγκεντρωμένους, έβγαζαν οργή και αγανάκτηση, για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η συγκέντρωση, ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά), με ομιλίτρια τη Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, η οποία επισήμανε: «Οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Στις 23 Φλεβάρη νεκρώνουμε τους τόπους δουλειάς. Συμμετέχουμε στην απεργία με το ΠΑΜΕ και τη λαϊκή συμμαχία».
Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία, δυναμική και με παλμό, στους δρόμους της Αθήνας. Από την Αιόλου, στην Ερμού και από εκεί στη Μητροπόλεως και την Αγίου Μάρκου, οι ταξικές δυνάμεις, κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ και μοιράζοντας φυλλάδια, δεν άφησαν μαγαζί που να μη μοιράσουν τις προκηρύξεις, που να μην καλέσουν στην απεργία. Τα συνθήματα, δε σταμάτησαν λεπτό. Η πορεία ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια και οι διαδηλωτές, ανανέωσαν το ραντεβού τους, όχι στις 23 Φλεβάρη, αλλά την επόμενη κιόλας μέρα, στους τόπους δουλειάς, προπαγανδίζοντας την απεργία.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
Από την κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας |
Στην Πάτρα, το ΜΑΣ έκανε παρέμβαση στα λεωφορεία στο χώρο του πανεπιστημίου. Μοίρασαν ανακοινώσεις για τις πρόσφατες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, των ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ, κόλλησαν αυτοκόλλητα στα ακυρωτικά μηχανήματα και στα λεωφορεία με σύνθημα «Δωρεάν μετακίνηση για όλους» και καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στην απεργία με το ΠΑΜΕ. Οπως καταγγέλλουν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ιδιοκτήτες - μετόχους οδηγούς. Ωστόσο, θετική ήταν η ανταπόκριση των επιβατών στην παρέμβαση του ΜΑΣ. Αντίστοιχη κινητοποίηση με συμβολική κατάληψη λεωφορείων έγινε στην Καλαμάτα από τις επιτροπές ΤΕΙ του ΜΑΣ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν από επιτροπές του ΜΑΣ σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά και Αμφισσα.
Στο Περιστέρι αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, εργάτες και η σπουδάζουσα νεολαία μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ ξεκίνησαν την πορεία τους από το ΙΚΑ της Ν. Ζωής προς το δημαρχείο. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του Περιστερίου, ο Χρήστος Μαργανέλης τόνισε ότι η σημερινή πορεία ξεκινάει από το ΙΚΑ της Ν. Ζωής γιατί θέλουμε να αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής από τη συνολική απαξίωση της Υγείας.
Οι εργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σε κοινό βηματισμό με τα ταξικά συνδικάτα να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωση του αγώνα. Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, από το εργοτάξιο του «ΑΚΤΩΡ» στην ΠΕΤΡΟΛΑ.
Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου, μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε πως το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει, και μέσα από την κρίση, να κάνει ακόμη πιο φθηνή την εργατική δύναμη. Για το λόγο αυτό «τη μέρα της απεργίας πρέπει να βγουν χιλιάδες εργάτες στο δρόμο», δίνοντας απάντηση στον αντεργατικό οδοστρωτήρα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την αποτελεσματικότερη οργάνωση του αγώνα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που αναφέρθηκαν στις ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίες ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών έχουν οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων». Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο πραγματοποίησε εξορμήσεις σε μια σειρά από εργοτάξια, αλλά και σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και γραφεία του ΟΑΕΔ.
Από τα χαράματα της χτεσινής μέρας, οι ταξικές δυνάμεις, βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» συζήτησε με τους εργαζόμενους στην «ΠΙΤΣΟΣ». Με την ανακοίνωση της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργάτες να αρνηθούν κάθε θυσία για την εργοδοσία, όταν την ίδια στιγμή, το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» μαζί της.
Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, περιόδευσαν σε δεκάδες χώρους. Στη «Βιβλιοσυνεργατική», μαζί με τα στελέχη του συνδικάτου, ήταν και η Αφρ. Ρέτζιου, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, αναδεικνύοντας πως τα ζητήματα της Υγείας, είναι ανάγκη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης. Το ίδιο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που άνοιξαν τα στελέχη του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών με τους εργάτες της ΦΑΓΕ.
Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση το κατατεθειμένο πλαίσιο αιτημάτων τους που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, πραγματοποίησαν χτες στη 1 το μεσημέρι στο ΣΕΒ, στο πλαίσιο στάσης εργασίας (12 μεσημέρι με λήξη του ωραρίου) οι λογιστές με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων - ποτών - γάλακτος με αίτημα επίσης την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Στη συνέχεια, οι λογιστές πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο είχαν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό για το σοβαρό ζήτημα της πιστοποίησης των λογιστών και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Οι συνδικαλιστές κατέθεσαν το υπόμνημα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας και διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.