ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ολοι στον αγώνα στις 23 του Φλεβάρη

Ολο και περισσότερες οργανώσεις συντάσσονται με την ΠΑΣΕΒΕ και καλούν σε κλείσιμο καταστημάτων και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις στις 23 του Φλεβάρη

Πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων που, ανταποκρινόμενες στην επιταγή των καιρών, αλλά και στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) δηλώνουν την συμμετοχή τους και καλούν τα μέλη τους στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 23 του Φλεβάρη. Με κεντρικό σύνθημα «κλείνουμε τα μαγαζιά μας για να μη μας τα κλείσουν για πάντα», η ΠΑΣΕΒΕ καλεί στις κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 11 το πρωί, τονίζοντας: «Ο,τι μπορούσες να κάνεις μόνος σου, για να εξασφαλίσεις ένα εισόδημα ικανό να θρέψει την οικογένειά σου, το έκανες. Δεν υπάρχει προοπτική αν μείνεις κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του μαγαζιού σου. Ολοι στο δρόμο του Αγώνα!!! Στο δίκαιο αγώνα που επιτάσσει η αξιοπρέπειά μας για μια ανθρώπινη ζωή για μας και τις οικογένειές μας.

Ολοι μαζί. Με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία. Με όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας απάνθρωπης πολιτικής. Κανένας νόμος, καμιά υπουργική απόφαση και καμιά εξουσία δεν μπορεί να σταθεί, να επιβληθεί και να κυριαρχήσει, αν βρεθεί αντιμέτωπη με την καθολική αντίδραση των θυμάτων της. Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ. Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011. Απεργούμε. Ολοι στην Ομόνοια 11 το πρωί. Για να βάλουμε φραγμό στα νέα μέτρα και στην απάνθρωπη πολιτική τους».

Τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, με κλείσιμο των μαγαζιών, μαζική παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια, αλλά και ενεργοποίηση των σωματείων ώστε το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει όσο γίνεται σε περισσότερο κόσμο, αποφάσισε προχτές η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

«Τετάρτη 23 του Φλεβάρη κλείνουμε τα μαγαζιά», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ), στη βάση της απόφασης που έλαβε η πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «η κυβέρνηση και το ΔΝΤ κάθε μέρα, μήνα, δίμηνο και τρίμηνο, παίρνουν νέα μέτρα που χειροτερεύουν τη ζωή και τη δουλειά μας. Την αδυναμία να πληρώσουμε με το νέο φορολογικό, την κάνουν ποινικό αδίκημα και στήνουν γκιλοτίνες». Και προσθέτει: «Μας γυρίζουν στον Μεσαίωνα. Την ίδια ώρα, τους πλούσιους τους ταΐζουν κι άλλο. Δίνουν δισ. στις τράπεζες, μειώνουν τη φορολογία των μεγάλων, κάνουν αβάντες στα μεγαλοκαταστήματα, στις υπεραγορές και τα γιγάντια εμπορικά κέντρα. Κλείνουν κεντρικές συμφωνίες και παραδίδουν το λιανικό εμπόριο στους Κινέζους και τους πλανόδιους. Την ατομική και μικρή ελληνική επιχείρηση έχουν στόχο και θέλουν να κλείσουν».

Ανάλογα, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «έστω και τώρα είναι ανάγκη να συντονιστεί η δράση και η αντίδραση για τα κοινά προβλήματα και τα κλαδικά ζητήματα που βγάζουν τους συναδέλφους εκτός δουλειάς». Και προσθέτει: «Οι νόμοι ανατρέπονται στους δρόμους με αγώνα. Την Τετάρτη 23-2-2011, ας ενωθούμε όλοι μαζί για καθολική πανδημοτική απεργία όλων των κλάδων των ΕΒΕ μαζί με όλους τους εργαζομένους για τα κοινά προβλήματα, και τα ειδικά και τα κλαδικά».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Ενας στους τέσσερις κινδυνεύει με λουκέτο

Αποκαλυπτική έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ

Δεν ήταν κακός επαγγελματίας. Τον έκλεισε η πολιτική στήριξης των μονοπωλίων
Δεν ήταν κακός επαγγελματίας. Τον έκλεισε η πολιτική στήριξης των μονοπωλίων
Τα δραματικά αδιέξοδα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, αποτυπώνονται και στην τελευταία εξαμηνιαία έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μείωση του τζίρου έφτασε κατά μέσο όρο το 2010 στο 30%, πράγμα το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τους ΕΒΕ να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και οξύνουν τα ήδη ανυπέρβλητα αδιέξοδα.

Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη του 2010 το ποσοστό που πρόβλεπε μείωση του τζίρου στο τέλος του χρόνου ήταν 65,6%, ενώ, κάνοντας στις αρχές του 2011 την αποτίμηση, το ποσοστό που απάντησε πως τελικά μειώθηκε παραπέρα ο τζίρος του στο δεύτερο εξάμηνο του '10 έφτασε το 80,2% και επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) δήλωσαν ότι προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Επίσης, στην ερώτηση πώς αποτιμάται συνολικά η κατάσταση της επιχείρησης κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2010 το 84,2% απάντησε πως επιδεινώθηκε, έναντι αντίστοιχου ποσοστού που πρόβλεπε επιδείνωση όταν ρωτήθηκε τον Ιούλη της τάξης του 67,1% .

Ενδεικτικά είναι, ακόμη, τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις για λουκέτα το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, το 26,8%, δηλαδή ένας στους τέσσερις, που υπολογίζεται σε 225.000 επιχειρήσεις, θεωρεί πολύ πιθανό να κλείσει την επιχείρησή του το επόμενο διάστημα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην προηγούμενη έρευνα ήταν 175.000. Αλλο ένα ποσοστό της τάξης του 25,9%, δηλαδή 215.000 επιχειρήσεις, δηλώνει δυσκολίες στη συνέχιση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Με βάση αυτά τα στοιχεία εκτιμάται ότι μέσα στο 2011 θα χαθούν ακόμα 320.000 θέσεις εργασίας αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών.

Οσον αφορά, τέλος, στις μορφές διεκδίκησης είναι αυξημένο το ποσοστό των ερωτηθέντων που εμφανίζεται υπέρ της οργανωμένης στάσης πληρωμών προς το Δημόσιο, καθώς το Γενάρη διαμορφώθηκε στο 51,7% από 43,5% που ήταν τον προηγούμενο Ιούλη. Περισσότεροι ήταν και εκείνοι που απάντησαν υπέρ των κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. Το ποσοστό του προηγούμενου Γενάρη ήταν 29,7% έναντι 20,9% τον Ιούλη του 2010.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διώξεις σε μικρούς ξενοδόχους για οφειλές στον ΟΑΕΕ

Δεκάδες διώξεις σε μικροξενοδόχους για τη μη καταβολή εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έχουν ασκήσει εισαγγελείς στην περιφέρεια, ενώ με ποινικές διώξεις απειλούνται συνολικά 1.485 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δυναμικότητας κάτω των 10 δωματίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).

Το Επιμελητήριο εμφανίζεται πάντως ξαφνιασμένο για τις εξελίξεις, επικαλούμενο την υπόσχεση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, σε συνάντησή τους τον περασμένο Νοέμβρη, ότι θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την εξίσωση των μικρών ξενοδόχων δυναμικότητας κάτω των 10 δωματίων με τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, που εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Το ΞΕΕ μοιάζει «ανυποψίαστο» για τα όσα συμβαίνουν και την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για «αδράνεια» του υπουργείου η οποία «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση του ξενοδοχειακού δυναμικού που στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη και το περιφερειακό εισόδημα, αποδομώντας πολιτικές δεκαετιών που είχαν ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Και τούτο διότι εκατοντάδες εκ των αναφερόμενων μικρών οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων, υπό την πίεση του σημαντικού αυτού αντικινήτρου εξετάζουν ως διέξοδο τη μετατροπή τους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια».

ΡΑΠΤΕΣ - ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΤΕΣ ΡΟΥΧΩΝ
Στοχευμένη προσπάθεια ενίσχυσης του σωματείου

Μια νέα σελίδα δραστηριοποίησης «γράφει» ο Σύνδεσμος Ραπτών - Μοδιστών και Επιδιορθωτών - Επιδιορθωτριών Ενδυμάτων Αθηνών, του οποίου η διοίκηση έχει επιδοθεί στην εγγραφή νέων μελών. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος άλλαξε το καταστατικό του, συμπεριλαμβάνοντας και τους επιδιορθωτές στα μέλη του, επιδιώκοντας να δυναμώσει τη δράση του και τη δυναμική της παρέμβασής του.

Η ενδυνάμωση του Συνδέσμου έχει πολλαπλή σημασία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πολυποίκιλης επίθεσης στα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Τα γραφεία του Συνδέσμου είναι στην οδό Σταδίου 39 και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τη διοίκηση του Συνδέσμου είναι 210-3213752 και 210-7776689.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ