ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο

Στάσεις εργασίας σήμερα σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει τις διώξεις

Σε κοινή πάλη για συγκοινωνίες λαϊκή περιουσία, καλούν οι ταξικές δυνάμεις
Σε κοινή πάλη για συγκοινωνίες λαϊκή περιουσία, καλούν οι ταξικές δυνάμεις
Στις αντεργατικές και αντιλαϊκές συνέπειες του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξης της πάλης για αποκλειστικά δημόσια συγκοινωνία, αναφέρεται το ΠΑΜΕ Αστικών Συγκοινωνιών, με ανακοίνωσή του.

Το νομοσχέδιο, τονίζεται, παραδίδει τμήματα λειτουργίας των συγκοινωνιών σε ιδιώτες, με στόχο να δοθεί σταδιακά το σύνολο του συγκοινωνιακού έργου σε ανώνυμες εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για φθηνό εργατικό δυναμικό και, ταυτόχρονα, επιβάλλει ληστρικές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων που χτυπούν την τσέπη των εργαζομένων - επιβατών. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν φέρνει τίποτα το καλό ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους επιβάτες. Να αποσυρθεί τώρα», υπογραμμίζει.

Αποτελεί μονόδρομο, επισημαίνουν οι ταξικές δυνάμεις, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα η κοινή πάλη για «αποκλειστικά δημόσια συγκοινωνία με δωρεάν μετακίνηση το πρωί (5 π.μ. - 8 π.μ.) για όλους και όλη την ημέρα για ανέργους, συνταξιούχους, μαθητές, φοιτητές (...) Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ύπαρξη αποκλειστικά κρατικού φορέα μεταφορών, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, θα λειτουργεί στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας με εργατικό λαϊκό έλεγχο, υπηρετώντας τις λαϊκές ανάγκες και όχι του κεφαλαίου». Για να γίνει αυτό, είναι ανάγκη «ο αγώνας του εργαζόμενου λαού να αποδυναμώσει το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τα στηρίγματα της πλουτοκρατίας, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ». Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστικοί συσχετισμοί, «να δυναμώσει το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, η κοινωνική συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».. Καταλήγοντας, οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Κινητοποιήσεις και διώξεις

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες και σήμερα. Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό οι στάσεις εργασίας θα γίνουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 π.μ., στο τραμ και τα τρόλεϊ από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.και στα λεωφορεία από τις 11 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. Επίσης θα γίνει κοινή συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην Ομόνοια και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Μεταφορών. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία τη μέρα που θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει το κυνήγι των εργαζομένων, αφού σήμερα σέρνει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους στα τρόλεϊ. Παράλληλα, ο εισαγγελέας έχει καλέσει τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Αντ. Σταματόπουλο, να καταθέσει.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η συνδικαλιστική πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται στο «Συνασπισμό» - στα μέσα σταθερής τροχιάς, για άλλη μια φορά δεν είπε κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες της επίθεσης, για την πολιτική απελευθέρωσης των μεταφορών. Ενώ επανέλαβε τη διάθεσή της να πάει σε «διάλογο» με την κυβέρνηση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Οργάνωση των αγώνων η απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου

Με στόχο την οργάνωση του αγώνα, απέναντι στην επίθεση που το κεφάλαιο εξαπολύει κατά των εργαζομένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χτες, η διήμερη συνεδρίαση της Γραμματείας της Διεθνούς Οργάνωσης των Εργαζομένων στις Κατασκευές, το Ξύλο και τις Βιομηχανίες Οικοδομικών Υλικών (UITBB). Η Γραμματεία κατέληξε σε μια σειρά από σημαντικές οργανωτικές αποφάσεις, ενώ συζητήθηκαν και θέματα όπως αυτά των οικονομικών μεταναστών, των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και ιδιαίτερες προτάσεις για δράσεις και περιφερειακές συσκέψεις. Πρόεδρος της Διεθνούς είναι ο Αντόνιο Λόπεζ, από τη Βραζιλία.

Ο Ντεμπατζάν Τσακραμπάρτι από την Ινδία και γενικός γραμματέας της Διεθνούς, σημείωσε στο «Ρ» πως, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, αλλά και ειδικά στον κλάδο των κατασκευών, πρέπει να παλέψουν κάτω από μια σημαία κατά των καπιταλιστών, να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Επισήμανε την ανάγκη οι οικοδόμοι όλου του κόσμου να αντιμετωπίζουν τη Διεθνή των Οικοδόμων ως δική τους οργάνωση, ενώ αναφερόμενος στην Ινδία, είπε πως στις 23 Φλεβάρη τα συνδικάτα της χώρας έχουν προγραμματίσει μαζικό συλλαλητήριο στο Ν. Δελχί, με κεντρικό αίτημα τη μείωση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης. Τέλος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι λαοί βγαίνουν στο δρόμο, όπως σε Αίγυπτο, Τυνησία κλπ.

Ο Μιχάλης Παπανικολάου, από την Κύπρο, σε δήλωσή του στο «Ρ», υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα: «Τα προβλήματα στις μέρες μας, έχουν οξυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο είναι η ίδια. Το κεφάλαιο, αυτοί που ελέγχουν τα μέσα παραγωγής, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν πίσω από τα κέρδη τους. Τα προβλήματα που έχουν ήδη - χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη οι εργαζόμενοι - δημιουργήσει στις οικονομίες των διαφόρων χωρών, θέλουν να τα φορτώσουν στους εργαζόμενους,. Εκεί είναι η μάχη που δίνεται. Και εμείς σαν ένα κίνημα ταξικά προσανατολισμένο με ξεκάθαρους στόχους, προσπαθούμε να οργανώσουμε τους εργαζόμενους, να αντισταθούν για να μην επιτρέψουμε αυτό που επιχειρούν να κάνουν».

ΚΟΖΑΝΗ
Εργατικό ατύχημα στο ορυχείο Καρδιάς

Ενα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα έγινε την Τετάρτη στο εργοτάξιο της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Ο εργολαβικός εργάτης Αναστάσιος Αερόζης τραυματίστηκε σοβαρά όταν την ώρα αλλαγής ιμάντα στον ταινιόδρομο 21 του Ορυχείου Καρδιάς, το χέρι του πιάστηκε ανάμεσα στην ταινία και στο τύμπανο. Ο εργαζόμενος, δούλευε στην εργολαβική εταιρεία ΕΛΙΝ. Νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, όπου δίνει μάχη για να μη χάσει το χέρι του. Το νέο εργατικό ατύχημα φέρνει στο επίκεντρο την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και την εντατικοποίηση της εργασίας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς για όλο το προσωπικό, και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες έργων της ΔΕΗ, όπου εκεί ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα είναι ανύπαρκτα.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), σημειώνει:

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Οι εργολάβοι παίρνουν με χαμηλό κόστος τις εργολαβίες και από εκεί και πέρα βγάζουν κέρδος, κλέβοντας τους εργαζόμενους από μισθούς και ένσημα. Βγάζουν κέρδος από ποσά που πρέπει να δαπανήσουν για την υγιεινή και ασφάλεια που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξοδέψουν.

Με αυτήν την τακτική είναι όλοι ευχαριστημένοι γιατί βγάζουν κέρδη. Και η ΔΕΗ και οι μέτοχοι και οι εργολάβοι. Το σίγουρο είναι ότι την αθλιότητα αυτή την πληρώνουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους. Η ασυδοσία των εργολάβων με όπλο την τρομοκρατία της απόλυσης, έχει σαν αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να δουλεύουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

«Αυτά που αποτελούν το Ευαγγέλιο για την κυβέρνηση, τη διοίκηση της ΔΕΗ και τα ασπάζονται με ευλαβική πίστη οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ) στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η "νεκρώσιμος ακολουθία" για τους εργαζόμενους», τονίζει το ΣΕΕΝ. Και τους καλεί να συσπειρωθούν στο μοναδικό ταξικό συνδικάτο στον κλάδο της ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, το ΣΕΕΕΝ και να παλέψουν για ΔΕΗ ενταγμένη σε κρατικό φορέα ενέργειας 100% στο κράτος με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Απαιτούν καταβολή των δεδουλευμένων

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Διονύσου πραγματοποίησαν συμβασιούχοι, στο πλαίσιο της χθεσινής 24ωρης απεργίας στο σύνολο των ΟΤΑ για τους συμβασιούχους. Εχοντας στο πλάι τους το Σωματείο δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων Αττικής απαίτησαν και πραγματοποίησαν συνάντηση με τον δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη (ΠΑΣΟΚ), διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ο δήμαρχος έφερε ως δικαιολογία ότι η πληρωμή καθυστερεί λόγω του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι συμβασιούχοι αποφάσισαν να κάνουν και σήμερα απεργία και νέα συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ενημερώσουν τους δημότες. Επίσης, θα συνεχίσουν με αποχή το Σαββατοκύριακο. Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε η εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζωή Σώκου εκφράζοντας αλληλεγγύη στον αγώνα τους για καταβολή των δεδουλευμένων και υπογράμμισε το δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ