Την ανάγκη τώρα οι εργάτες και οι εργάτριες να προχωρήσουν άμεσα σε κλιμάκωση της πάλης δυναμώνοντας την οργάνωση μέσα στους τόπους δουλειάς και ισχυροποιώντας ολόπλευρα τον ταξικό τους συντονισμό ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση της πλουτοκρατίας, σημείωσε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), κατά τη διάρκεια σύσκεψης του κλάδου, προχτές το βράδυ στα γραφεία της Ομοσπονδίας.
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν εργαζόμενοι οι οποίοι αναφέρθηκαν στην άσχημη κατάσταση και τη μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο και τόνισαν την ανάγκη να δοθεί σκληρή μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επεσήμανε την ανάγκη «οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας μέχρι τις 23 Φλεβάρη. Εχουμε το χρέος, αυτή η απεργία να είναι μια ακόμη σημαντική παρέμβαση της εργατικής τάξης στην καταιγίδα των αντιλαϊκών εξελίξεων και να δώσει ώθηση για ακόμη μεγαλύτερους και αποτελεσματικότερους αγώνες, παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο, των εργοδοτών, της κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ».
Στο μεταξύ, με προχτεσινή ανακοίνωσή της, η ΟΕΚΙΔΕ, «καταγγέλλει τις προσπάθειες των μεγαλοβιομηχάνων της κλωστοϋφαντουργίας για κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ και την κυβέρνηση που στηρίζει αυτές τις επιδιώξεις, ψηφίζοντας νόμους που οδηγούν στο χτύπημα και τη διάλυση, την κατάργηση ουσιαστικά των κλαδικών ΣΣΕ, με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και τα διατάγματα απαγόρευσης αυξήσεων πάνω από τα όρια της ΕΓΣΣΕ, που υπογράφουν με το μακρύ τους χέρι στο εργατικό κίνημα, τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».
Ενίσχυση και κλιμάκωση της ταξικής πάλης για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, πάλη ώστε ο εργαζόμενος λαός να καρπωθεί τον πλούτο που παράγει. Αυτή η μόνη ρεαλιστική και αποτελεσματική για το εργατικό λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του προοπτική απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, των κομμάτων και των δυνάμεών του επιβεβαιώθηκε στο 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (ΕΚΑ) με την υπερψήφιση και ισχυροποίηση των ταξικών δυνάμεων στις αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση.
Αυτήν την προοπτική των αγώνων, της ρήξης και σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκπροσώπους της, της διεκδίκησης του άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος πρόβαλαν οι εργαζόμενοι του Αγρινίου, που επανεξέλεξαν σε πρώτη δύναμη την «Εργατική Ενότητα». Στις εκλογές, η «Εργατική Ενότητα» σε σύνολο 68 αντιπροσώπων έλαβε 45 ψήφους (από 38) και λαμβάνει 10 έδρες (από 9) στο νέο 15μελές ΔΣ, επανεκλέγοντας παράλληλα και τους 2 αντιπροσώπους που αναλογούν για τη ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 16 ψήφους και διατηρεί τις 4 έδρες, η ΔΑΚΕ 6 ψήφους και εκλέγει 1 από 2 εκπροσώπους που είχε στην προηγούμενη διοίκηση και μια ψήφο έλαβε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.
Στις εργασίες του συνεδρίου που προηγήθηκαν υπερψηφίστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης που παρουσιάστηκαν από τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΚΑ Κώστα Μαριώρη. Πάρθηκε απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ και εγκρίθηκαν ψηφίσματα για τους μετανάστες, το Αιγαίο και συμπαράστασης στους εργαζόμενους σε ιδιωτική κλινική που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την καταβολή των δεδουλευμένων. Από τις τοποθετήσεις καταδείχθηκε η πλούσια και πολύμορφη δράση που ανέπτυξε το ΕΚΑ να μην πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης οι εργαζόμενοι. Οργανώθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια με οδηγό το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Πρωτοστάτησε και συμπαρατάχθηκε μαζί με τους εργαζόμενους στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια στις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία όπως στο εργοστάσιο κεραμοποιίας «ΚΑΤΣΙΚΗ», στους εργαζόμενους των σφαγείων Αγρινίου, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στα κατασκευαστικά έργα κ.α.
Την απόλυτη πλειοψηφία πήρε η «Ταξική Ενότητα» στο 24ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ), το περασμένο Σάββατο. Από τους 34 αντιπροσώπους του συνεδρίου, στις εκλογές συμμετείχαν οι 30. Η «Ταξική Ενότητα» ήταν η μόνη που κατέβασε ψηφοδέλτιο, παίρνοντας για τη διοίκηση 30 ψήφους, ενώ είχε 25 αντιπροσώπους. Οι τοποθετήσεις των συνέδρων ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει το ΠΑΜΕ, ως προϋπόθεση για τον ταξικό προσανατολισμό και την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δε συμμετείχαν στο συνέδριο και δεν κατέβασαν ψηφοδέλτια, ενώ διεκδίκησαν και ψηφίστηκαν γι' αυτό το λόγο από εργαζόμενους στα σωματεία.
Το Συνέδριο έγινε σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, οι επιπτώσεις της οποίας είναι δραματικές στη Νάουσα. Η ανεργία ξεπέρασε το 50%, οργιάζουν η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία σε πολλούς κλάδους. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι δεν έχουν δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η αγροτιά ξεκληρίζεται, μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή, πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα απόλυτης φτώχειας, καθώς εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες δε μπορούν να πληρώσουν ρεύμα - νερό - τηλέφωνο και πετρέλαιο.
Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός όπου εκφράζεται συνεχίζει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Οι μέχρι χτες εκλεγμένοι της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΝ απουσίαζαν από τους αγώνες, δε συμμετείχαν ούτε στις συνεδριάσεις του ΔΣ. Συμφώνησαν στην εφαρμογή της εξάωρης εργασίας στους εργαζόμενους του «Βαρβαρέσσου». Ολοι μαζί, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και τη ΓΣΕΕ, πρόδωσαν τους εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ, ζητώντας διαρκώς να χρηματοδοτηθεί ο όμιλος για να συνεχίσει τα λουκέτα των εργοστασίων και τις απολύσεις.
Στον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του ΕΚΝ, σημείωσε ότι το ΕΚΝ, μαζί με το ΠΑΜΕ, οργάνωσε την αντίσταση των εργαζομένων, την κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους. Επικέντρωσε την προσοχή στη νέα γενιά, πρωτοστάτησε να μην εφαρμοστεί η εξάωρη απασχόληση στον «Βαρβαρέσσο», συνέβαλε στη μη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στον «Μπουτάρη». Οργάνωσε τη δράση των εποχικών εργαζομένων στη «Διαλογή - Ψύξη», πήρε πρωτοβουλίες ενάντια στις αυξήσεις στο νερό, στη ΔΕΗ κ.λπ. Ξεκαθάρισε ότι «σ' αυτό το δρόμο αντίστασης και αντεπίθεσης, για την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε». Τις εργασίες χαιρέτισε ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Το Συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα αλληλεγγύης στο λαό της Αιγύπτου.
ΒΙΟΣΩΛ: Στο δρόμο της ανεργίας πετιούνται οι 12 εργαζόμενοι του εργοστασίου μετάλλου «ΒΙΟΣΩΛ», στο Βόλο, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών της να βάλει λουκέτο. Στην επιχείρηση, τα τελευταία δύο χρόνια απολύθηκαν πάνω από 40 εργαζόμενοι, ύστερα και από τη μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας στην Τουρκία, όπου κατέφυγε η εργοδοσία προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της, μέσω της εκμετάλλευσης φτηνού εργατικού δυναμικού.
ΚΟΜΠΑΚΤ: Απλήρωτοι από τον Ιούλη του 2010 είναι οι 50 εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΟΜΠΑΚΤ» στη Λάρισα, οι οποίοι διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Η περαιτέρω πορεία του αγώνα θα συζητηθεί σε γενική συνέλευσή τους, που συγκαλεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σήμερα στις 11 π.μ. στα γραφεία του.
Στη Σομαλία φαίνεται να κατευθύνεται το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «IRENE SL» της εταιρείας «ENESEL SA», του εφοπλιστή Λαιμού, στο οποίο προχτές το πρωί εκδηλώθηκε πειρατεία ενώ ταξίδευε 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ομάν. Τη σχετική ανακοίνωση για την πορεία του πλοίου ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πολυεθνικής δύναμης στον Ινδικό Ωκεανό CMF, ωστόσο μέχρι και χτες δεν υπήρχε καμία επικοινωνία με το πλήρωμα, το οποίο αποτελείται από 25 ναυτεργάτες, ανάμεσά τους και 7 Ελληνες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας, το δεξαμενόπλοιο, το οποίο χαρακτηρίζεται «σούπερ τάνκερ», μεταφέρει περίπου 270.000 τόνους αργού πετρελαίου, δηλαδή περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια βαρέλια. Είχε ξεκινήσει από τον Περσικό Κόλπο με προορισμό τον Κόλπο του Μεξικού.
Σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν χτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» για το περιστατικό, σημειώνεται: «Η φτώχεια και η ληστρική εκμετάλλευση, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δημιουργεί θύματα, πολέμους, πειρατείες. Πρώτο θύμα είναι η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι λαοί, αναπόσπαστο τμήμα τους είναι οι ναυτεργάτες που πληρώνουν εκτός των άλλων και τη διεύρυνση στη διόγκωση της πειρατείας, όπως το Δ/Ξ "IRENE SL" στην περιοχή του Ομάν».
Τα σωματεία υπογραμμίζουν: «Καλούμε την κυβέρνηση, τους εφοπλιστές και την εταιρεία να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη και προσπάθεια τυχοδιωκτικής επέμβασης απεμπλοκής του πλοίου σε βάρος της ασφάλειας των ναυτεργατών και να εξασφαλίσουν την ασφαλή παλιννόστησή τους. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο να αναπτύξουμε τη δράση μας για να απεμπλακούν από την ομηρία οι ναυτεργάτες. Να αναπτύξουμε τη δράση μας ενάντια στις αιτίες και τα αποτελέσματα των μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».