ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Νέο» Λύκειο με πολλαπλούς ταξικούς φραγμούς

Μέσα στον Οκτώβρη θα παρουσιαστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο» Λύκειο με περισσότερα ταξικά φίλτρα και στέρηση της γενικής μόρφωσης από πιο νωρίς

Το υπουργείο Παιδείας, αφού «άνοιξε» τη συζήτηση με «διαρροή» κειμένου για τις αλλαγές στο «νέο» Λύκειο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτελούν «πρόταση μιας Επιτροπής και όχι απόφαση του υπουργείου Παιδείας», ενώ ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις θα παρουσιαστούν μέσα στον Οκτώβρη. Πάντως, απ' το κείμενο που έχει δημοσιευτεί στον Τύπο και τις πρώτες ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, τον Ιούνη, προκύπτει ότι οι μαθητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς, ενώ τα κριτήρια της «αγοράς» θα κυριαρχούν.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν πολλά μαθήματα επιλογής, ιδιαίτερα στη Β' και στη Γ' Λυκείου, με αποτέλεσμα η γενική μόρφωση να σταματάει ακόμα πιο νωρίς. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στη Β' και Γ' τάξη του «νέου» Λυκείου το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα έχει 12 ώρες υποχρεωτικών μαθημάτων και 21 ώρες μαθημάτων επιλογής. Επιπλέον, γίνεται λόγος για πολλές ώρες διδασκαλίας στα μαθήματα που θα επιλέξει ο μαθητής για να δώσει στις πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε, υποτίθεται, να «χτυπηθεί» το φροντιστήριο και να μεταφερθεί το βάρος στο σχολείο. Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο, αφού ο μαραθώνιος της Β' και Γ' Λυκείου θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί, επειδή ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος, λόγω της «εξειδίκευσης». Παράλληλα, το πιο «απαιτητικό» Λύκειο θα στείλει πολλούς μαθητές απ' τα λαϊκά στρώματα στην Τεχνική Εκπαίδευση, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μια Τεχνική Εκπαίδευση που θα μετατραπεί, ακόμα περισσότερο, σε ένα «εργαστήριο» που θα παράγει γρήγορα - γρήγορα φθηνούς κι ευέλικτους εργαζόμενους σε άμεση συνεργασία με τις επιχειρήσεις.

Η υπουργός Παιδείας, τον Ιούνη, είχε ήδη κάνει λόγο για «λιγότερα υποχρεωτικά και περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα, κυρίως στην Β' και Γ' Λυκείου», ενώ μίλησε και για τη δυνατότητα επιλογής «δραστηριοτήτων». Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα και με την κατεύθυνση για σχολεία πολλών ταχυτήτων, που θα διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και σύμφωνα με τα κριτήρια της αγοράς, η οποία θα αποτελεί και το μελλοντικό τους χρηματοδότη - χορηγό. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και ο νέος τρόπος αξιολόγησης του μαθητή, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει - εκτός απ' τα μαθήματα - και πολλές εργασίες κ.ά. Μάλιστα, όπως είχε πει η υπουργός, θα αξιολογείται ένα «ολοκληρωμένο προφίλ» του μαθητή που θα περιλαμβάνει και τις εξωτερικές δραστηριότητες του μαθητή! Με λίγα λόγια, θα υπάρχει ένας ασφυκτικός έλεγχος στην προσωπικότητα του μαθητή μέσα και έξω απ' το σχολείο.

Το «παραμύθι» της εύκολης πρόσβασης

Οι μαθητές της Α' Λυκείου, την επόμενη σχολική χρονιά, θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν τις παραπάνω αλλαγές και το 2014 θα δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα πρόσβασης, γύρω απ' το οποίο έχει στηθεί μια ολόκληρη συζήτηση. Το σενάριο που κυριαρχεί είναι για πρόσβαση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα. Η ουσία, όμως, δε βρίσκεται στον αριθμό μαθημάτων. Τα «νέα» πανεπιστήμια - επιχειρήσεις, που προωθούνται μέσω των νέων αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, θα έχουν λόγο στα κριτήρια επιλογής, ενώ οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα εισάγονται σε Σχολή και στο δεύτερο έτος θα «διαλέγουν» τμήμα. Αυτό σημαίνει πως μετά το πρώτο έτος θα γίνεται κι ένα δεύτερο ξεκαθάρισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κι ένας καινούριος ταξικός φραγμός, με έναν νέο κύκλο φροντιστηρίων και ...όποιος αντέξει!

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Ομηροι των εφοπλιστών οι σπουδαστές

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Οι εφοπλιστές κρατούν ...ομήρους τους σπουδαστές των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, μέσω της μη ναυτολόγησής τους, και ζητούν για «λύτρα» επιδοτήσεις με χρήματα του ελληνικού λαού! Την πραγματικότητα αυτή ανέδειξε χτες με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, χωρίς όμως να λάβει ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός Ι. Διαμαντίδης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τουλάχιστον από την πλευρά μας, για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης των θαλασσίων εκπαιδευτικών ταξιδιών, των σπουδαστών» που είναι υποχρεωτικά για το πτυχίο τους. Πρόσθεσε γενικόλογα επίσης ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Τοποθετούμενος, ο Γιάννης Πρωτούλης τόνισε πως οι εφοπλιστές «κρατούν ομήρους τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όπως επίσης και τους πρώτους μηχανικούς που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο στάδιο της μετεκπαίδευσής τους». Οπως είπε, «αξιώνουν να επιδοτούνται για το σύνολο των εκπαιδευτικών ταξιδιών, όχι μόνο για το πρώτο έτος όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ακόμα και για τους απόφοιτους των ναυτικών ΕΠΑΛ, των Επαγγελματικών Λυκείων». Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε ότι «94 σπουδαστές, μηχανικοί και πλοίαρχοι, δεν έχουν κάνει το πρώτο τους εκπαιδευτικό ταξίδι. Πάρα πολλά παιδιά δεν έχουν κάνει και το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι. Επίσης, πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση για τις κοπέλες, για τα κορίτσια που είναι σπουδάστριες στο Εμπορικό Ναυτικό, όπου οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν τις ναυτολογούν, ενώ είναι υποχρέωσή τους να ναυτολογούν και τις κοπέλες». Ο βουλευτής του ΚΚΕ προκάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση, θέτοντας το ερώτημα: «Για την υποχρέωσή τους, που τα έξοδα πρέπει να βαρύνουν τους ίδιους, τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, για να παίρνουν τα παιδιά από τις ακαδημίες και να τα εκπαιδεύουν, πρέπει να πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός ιλιγγιώδη ποσά;».

ΚΕΚ ΑμΕΑ
«Να ανοίξει τώρα η Σχολή»

Να δοθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία και αναβάθμιση της Σχολής απαιτούν οι εργαζόμενοι και μαθητές

«Να ανοίξει τώρα η Σχολή», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», φώναξαν χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας οι μαθητές, οι εργαζόμενοι, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου. Στον αγώνα ενάντια στη διάλυση του ΚΕΚ ΑμΕΑ, της μοναδικής σχολής επαγγελματικής εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Αττική, συμμετείχαν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα «Με προγράμματα κοινωνικά στις πλάτες των ΑμΕΑ κάνετε λεφτά», «Τσουβάλια ευρώ τους τραπεζίτες, τα ειδικά σχολεία κάνατε αποθήκες», οι εργαζόμενοι, μαθητές, ανάπηροι κατήγγειλαν την επιχειρούμενη διάλυση της Σχολής, τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών των ΑμΕΑ, οι οποίοι στερούνται την εκπαίδευση και μαστίζονται από την ανεργία. Οπως υπογράμμισαν, η Σχολή όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει μαθήματα, αλλά δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη για την εγγραφή μαθητών, ενώ και η προκήρυξη για την πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών τελειώνει αυτές τις μέρες. Οι ωρομίσθιοι καθηγητές που εργάστηκαν στο ΚΕΚ ΑμΕΑ την προηγούμενη χρονιά κατήγγειλαν ότι παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Μάη - Ιούλη, ενώ δεν έχουν πάρει και το επίδομα αδείας. Συνολικά εξέφρασαν φόβους πως επιχειρείται η διάλυση της σχολής, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη λειτουργία της και ταυτόχρονα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια ότι φέτος δε θα γίνει καθόλου προκήρυξη για τις εγγραφές μαθητών στο πρώτο έτος της σχολής και στον τρίτο χρόνο που γίνεται η εξειδίκευση.

Τους φόβους για το μέλλον της Σχολής ενίσχυσε και ο Γιάννης Λεπενιώτης, ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους και μαθητές, ο Γ. Λεπενιώτης είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα, ούτε καν για το αν θα ανοίξει η Σχολή! Είπε ακόμα ότι θα απαντήσει στα αιτήματά τους την ερχόμενη Τετάρτη - ορίστηκε συνάντηση στις 2 το μεσημέρι - ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες απαντήσεις για τη χρηματοδότηση της Σχολής θα καθοριστούν απ' τις δυνατότητες και τα όρια του προϋπολογισμού. Οι εργαζόμενοι και μαθητές κατήγγειλαν την παρελκυστική τακτική του υπουργείου Εργασίας και αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα τους με νέα συγκέντρωση την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας στις 2 μ.μ.

  • Σε γενική συνέλευση καλεί ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων αύριο Κυριακή στις 10 π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταστροφές - προβοκάτσια σε σχολεία

Ανακοίνωση - καταγγελία της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Σε επιθέσεις και υλικές καταστροφές σε 4 σχολεία της Θεσσαλονίκης προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ομάδα κουκουλοφόρων. Η επίθεση αυτή έρχεται να πάρει τη θέση της στο πλάι του μηχανισμού καταστολής και τρομοκρατίας που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση με καθηγητές και διευθυντές σε διατεταγμένη υπηρεσία και εισαγγελείς που είναι σε ετοιμότητα για να επέμβουν, για να ανακόψει και να υπονομεύσει τους αγώνες των μαθητών, ώστε η αγανάκτησή τους να μην εκφραστεί συντονισμένα με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για προβοκατόρικη ενέργεια καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όσων τη στηρίζουν. Τα συγκεκριμένα σχολεία από την αρχή της εβδομάδας βρίσκονται σε κινητοποίηση και συζητούν τα αιτήματα και το πώς θα αντισταθούν στην επίθεση που τους μαυρίζει τη ζωή και τους υποθηκεύει το μέλλον. Μέσα από μαζικές διεργασίες υιοθέτησαν το πλαίσιο του ΣΑΣΘ, συμμετείχαν οργανωμένα στην κινητοποίηση του ΣΑΣΘ, με το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ. Γι' αυτό αποτέλεσαν στόχο των προβοκατόρων!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Προσθέτει πως «όταν δεν πιάνουν οι απειλές, η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί με καθαρό το πρόσωπο, από διευθυντές, καθηγητές, γονείς, υπουργούς, μπαίνει η κουκούλα στο παιχνίδι. Από κάτω της κρύβεται ο εχθρός του συγκροτημένου κινήματος, αυτός που θέλει να απογοητευθούν οι μαθητές, να καθίσουν στο σπίτι τους και να μην ξανακατέβουν στο δρόμο. Να εκτονώνονται με sms και facebook».

Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ ξεκαθαρίζει ότι «αποφασιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων είναι ο συντονισμός, η μεγαλύτερη οργάνωση και συγκρότηση του μαθητικού κινήματος με συγκεκριμένο προσανατολισμό που στήνει στον τοίχο την πολιτική του κεφαλαίου!

Ο συντονισμός με τα υπόλοιπα σχολεία μέσα από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εξυπηρετεί και συμβάλλει στην ενιαία απάντηση απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι οικογένειές μας. Βοηθάει και την περιφρούρηση των αιτημάτων, των ίδιων των αγώνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ