Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2010 - αριθ. φύλλου: 10687

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΛΙΟΥΝΤΜΙΛΑ ΠΑΒΛΙΤΣΕΝΚΟ - ΓΟΥΝΤΙ ΓΚΑΘΡΙ
Ενα τραγούδι, δύο θρύλοι

Ιούνης του 1941. Η ναζιστική πολεμική μηχανή ξεκινά την επίθεσή της στην ΕΣΣΔ. Είναι η αρχή της τιτάνιας υπεράσπισης της σοσιαλιστικής πατρίδας. Στο μέτωπο του Βόρειου Καύκασου, στο 54ο Τάγμα Σκοπευτών της 25ης Μεραρχίας Σκοπευτών «Τσαπάγιεφ» του Κόκκινου Στρατού, αποτελούμενο από άντρες και γυναίκες ειδικά εκπαιδευμένους «σνάιπερ», μάχεται μια 25χρονη κοπέλα που ο πόλεμος την «πέτυχε» στη διπλωματική της πρακτική στο Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Κιέβου. Η Λιουντμίλα Μιχαήλοβνα Παβλιτσένκο δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Πηγαίνει εθελοντικά στο μέτωπο και αναδεικνύεται σε θρύλο.

Το 1942, ο Γούντι Γκάθρι είναι ήδη κι αυτός θρύλος στην εργατική τάξη των ΗΠΑ. Μέλος του ΚΚ ΗΠΑ από το 1936 - «το καλύτερο πράγμα που έκανα το 1936 ήταν η ένταξή μου στο Κομμουνιστικό Κόμμα», έλεγε - ο μουσικός από την Οκλαχόμα, που με την κιθάρα του τραγουδούσε τα βάσανα, αλλά και την ελπίδα και τους αγώνες των εργατών και των φτωχών αγροτών της χώρας του. Χωρίς να συναντηθεί ποτέ με την Λιουντμίλα γράφει προς τιμήν της το «Μις Παβλιτσένκο».


ΣΕΛ.  3


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η μάχη της Νάουσας

Αναφορά στο χρονικό και στα συμπεράσματα μιας μάχης με την οποία ο ΔΣΕ κατέλαβε ολοκληρωτικά μια πόλη και την κράτησε όσο ήταν απαραίτητο.


ΣΕΛ.  11  -  14
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Συνθετική» ζωή σε συνθήκες αποσύνθεσης

Η δημιουργία της πρώτης ημισυνθετικής μορφής ζωής γέννησε πολλά ερωτήματα, που μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα μπορούν να πάρουν μόνο ανησυχητικές απαντήσεις.


ΣΕΛ.  8   -   9
ΣΤΕΚΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
Κάτι σπουδαίο συμβαίνει εκεί

ΣΕΛ.  24
ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΕΡ
Μια αταλάντευτη κριτική ευφυΐα

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που έφυγε από τη ζωή, το έργο του όμως παραμένει πάντα επίκαιρο.


ΣΕΛ.  4
Εκθεση έργων της Ζιζής Μακρή

Ενα πολύχρωμο μωσαϊκό της διαδρομής της στην Τέχνη, που με συνέπεια, γνώση και ήθος, υπηρετεί για εξήντα περίπου χρόνια, εγκαινιάζεται στις 14/6 στο Μουσείο Μπενάκη.


ΣΕΛ.  5
19ο ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010
Η καρδιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου χτυπά στην Αφρική

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα τους ομίλους της διοργάνωσης.


ΣΕΛ.  16   -   17

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ