ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Νόρμα» στο Ηρώδειο

Εργο υψηλών απαιτήσεων, από τα πρώτα στην προτίμηση των μεγάλων λυρικών φωνών, η όπερα «Νόρμα» του Μπελίνι παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή για τέσσερις παραστάσεις, στις 12, 13, 18 και 19 Ιουνίου (9μμ), στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Το περίφημο λυρικό έργο είναι η προτελευταία όπερα του συνθέτη. Γράφτηκε ένα χρόνο μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Υπνοβάτιδας» και πριν τους «Πουριτανούς», με τους οποίους έκλεισε η σύντομη καριέρα και ζωή του Μπελίνι (πέθανε σε ηλικία 34 χρόνων). Φωνές όπως των Πάστα, Γκρίζι, Λέεμαν και φυσικά της Κάλλας - η ιδανική ερμηνεύτρια του επώνυμου ρόλου - σφράγισαν την παρουσίαση της όπερας, που έχει θέμα ένα μεγάλο, κρυφό έρωτα, την απιστία και την εγκατάλειψη. Οι μακρές, γλαφυρές μελωδίες, με εξέχουσα την άρια «Κάστα Ντίβα», δίνουν το στίγμα ενός υπέροχου λυρικού έργου, που συνδέθηκε με την ερμηνεία της Μαρίας Κάλλας η οποία κέρδισε επάξια τη φήμη της αδιαφιλονίκητης Νόρμας του 20ού αιώνα.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά του Γιώργου Πάτσα και μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν εναλλάξ οι: Δήμητρα Θεοδοσίου - Ραντοστίνα Νικολάεβα, Τσέλια Κοστέα - Ελένα Κασσιάν, Βαγγέλης Χατζησίμος - Καλίν Μπρατέσκου, Δημήτρης Καβράκος - Δημήτρης Κασιούμης, Βικτώρια Ντίνα-Μαϊφάτοβα - Ρόζα Πουλημένου, Νίκος Στεφάνου - Δημήτρης Σιγαλός. Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Προπώληση εισιτηρίων (από 30-100 ευρώ), στα ταμεία τoυ Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59) και του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39).


Κυριακή 6/6
  • «Human Touch»
    «Human Touch»
    Ξεκινά, στην Πειραιώς 260 (Φεστιβάλ Αθηνών) το τριήμερο αφιέρωμα στην τζαζ, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζονται πέντε γκρουπ καταξιωμένων Ελλήνων μουσικών και ένα διάσημο αφροκουβανέζικο τρίο. Η αυλαία ανοίγει με το γκρουπ του Τάκη Μπαρμπέρη. Ακολουθούν: «Trilogia» (Γιώργος Τρανταλίδης, Παναγιώτης Σαμαράς, Γιώργος Κοντραφούρης) και «Human Touch» (David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Σταύρος Λάντσιας).
Δευτέρα 7/6
  • Το Τροχόσπιτο, ένας θεσμός πλέον του Ελληνικού Φεστιβάλ, εγκαθίσταται (7-8/6), στον πεζόδρομο του Θησείου, για να προσφέρει ένα αγαπημένο διασκεδαστικό θέαμα: το Βαριετέ. Τίτλος «Μια νύχτα χάρισμά σου». Συμμετέχουν οι: Κάτια Γέρου, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Ευθυμιάδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σίμος Κακάλας, Νίκος Καραθάνος, Kikadot, Ελένη Κοκκίδου, Δήμητρα Κούζα, Δέσποινα Κούρτη, Ολια Λαζαρίδου, Χρήστος Λούλης, Ελενα Μαυρίδου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Πρωτόπαππα, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Νίκος Πλάτανος, Μαρία Σκουλά, Βικτωρία Ταγκούλη, Μελίνα Τανάγρη, Λυδία Φωτοπούλου. Χρίστος Θεοδώρου πλήκτρα. Γιώργος Μαρκόπουλος μπουζούκι. Παρουσίαση: Γιώργος Νανούρης.
  • O τραγουδοποιός Απόστολος Ρίζος δίνει συναυλία (9μμ) στην «Τεχνόπολη» (Πειραιώς 100, Γκάζι) με αφορμή την κυκλοφορία της νέας του δισκογραφικής δουλειάς «Τι είδες που δεν είδα εγώ;». Παρουσιάζει επίσης τραγούδια των Ζούδιαρη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Σαββόπουλου κ.ά. Συμμετέχει η Ρίτα Αντωνοπούλου.
  • Εργο της Ελευθερίας Δροσάκη
    Εργο της Ελευθερίας Δροσάκη
    Συναυλία του Θανάση Πολυκανδριώτη, στις 9.30μμ, στο Θέατρο Πέτρας (Φεστιβάλ Πετρούπολης). Συμπράττουν το μουσικό σύνολο «Οι Επόμενοι» και τα «Χάλκινα της Γουμένισσας του Αλέξανδρου Ζώρα».
  • Τζαζ στην Πειραιώς 260, με το κουαρτέτο του Στράτου Βουγά (Στράτος Βουγάς σαξόφωνο, Σάμι Αμίρης πιάνο, Γιώργος Γεωργιάδης όρθιο μπάσο, Αλέξανδρος Κτιστάκης ντραμς) και με τον Αφροαμερικανό πιανίστα και συνθέτη Joel La Rue Smith με το γκρουπ του (Will Maroni μπάσο, Tom Cardente ντραμς).
Τρίτη 8/6
  • Ολοκληρώνεται το τζαζ τριήμερο στην Πειραιώς 260 με τους «Cubana Bop» του Τάκη Πατερέλη (Τάκης Πατερέλης, Μάνος Θεοδοσάκης, Αντώνης Ανδρέου, Δημήτρης Σεβδαλής, Δημήτρης Χριστόπουλος, Σεραφείμ Μπέλλος, Enrique Bu Pasqual) και τη δεύτερη εμφάνιση του Joel La Rue Smith Trio.
  • Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Λέοντα Μιχαήλ εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» (Βαλαωρίτου 9α). Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα με κάρβουνο και παστέλ σε βαμβακερό χαρτί.
Τετάρτη 9/6
  • Ο Σωκράτης Μάλαμας, τραγουδοποιός με εντελώς προσωπικό στίγμα και πολυπληθές κοινό, δίνει συναυλία (9μμ), στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα. Παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με αφηγηματικά τραγούδια απ' όλη τη διαδρομή του, άλλα μπολιασμένα από τη δωρικότητα του λαϊκού και άλλα από τον ηλεκτρισμό του ροκ και την εσωτερικότητα της μπαλάντας.
Πέμπτη 10/6
  • Συνεχίζεται στο εντευκτήριο του Δήμου Εκάλης (πλ. Κένεντι, δίπλα στην Αγ. Μαρίνα), έκθεση έργων της Ελευθερίας Δροσάκη.
  • Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει (μέχρι 15/6), Πειραιώς 260 Αποθήκη, τη βίντεο - εγκατάσταση του διάσημου Νοτιοαφρικανού εικαστικού καλλιτέχνη Ουίλιαμ Κέντριτζ, που συνδυάζει αφήγηση, βιντεο-προβολές και ηχητικές εγκαταστάσεις.
Παρασκευή 11/6
  • Γιάννης Κασσέτας
    Γιάννης Κασσέτας
    Ξεκινά στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, το διήμερο «2ο Kosmos Festival». Επί σκηνής, οι «Specials», ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της ska, οι «Dub Inc» και οι «Staff Benda Bilily».
  • Τρεις σπουδαίοι μουσικοί, ο Αμερικανός ντράμερ Clarence Penn, ο Αμερικανός τραγουδιστής Miles Griffith και ο Γιάννης Κασσέτας, ένας από τους καλύτερους Ελληνες σαξοφωνίστες και συνθέτες στο χώρο της τζαζ, συμπράττουν (9.30μμ), στο Θέατρο Πέτρας (Φεστιβάλ Πετρούπολης). Μαζί με τους Απόστολο Σιδέρη (μπάσο) και Κώστα Χριστοδούλου (πιάνο) παρουσιάζουν συνθέσεις των Γ. Κασσέτα και M. Griffith.
Σάββατο 12/6
  • Ολοκληρώνεται στο Θέατρο Βράχων το «2ο Kosmos Festival» με τις συναυλίες των «Ojos De Brujo», «Shantel», «Amparo Sanchez» και «Smoking Bandits».

Απόστολος Ρίζος
Απόστολος Ρίζος


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ