ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Κρυφές προσδοκίες

Τα ...κρυφά όνειρα (βλ. διάκριση) δε λείπουν από τους διεθνείς της Ελλάδας

Icon

Τα ...κρυφά όνειρα (βλ. διάκριση) δε λείπουν από τους διεθνείς της Ελλάδας
«Μ' ένα όνειρο τρελό ...». Το απόσπασμα του στίχου που απέδωσε μελωδικά ο Στ. Κόκοτας - τουλάχιστον επίσημα - δεν αποτελεί το μοτό των «γαλανόλευκων». Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα βρεθεί - για δεύτερη φορά στην ιστορία της - σε τελική φάση Μουντιάλ, με πιο βατό πρωταρχικό στόχο. Να μην επαναληφθεί το φιάσκο της πρώτης φοράς στην Αμερική. Τα δρώμενα τότε έτσι και αλλιώς δεν ξεχνιούνται αλλά και οι δύο από τους τρεις αντιπάλους τα υπενθυμίζουν.

Στον 2ο όμιλο, μαζί με την Ελλάδα, είναι - όπως το 1994 - η Αργεντινή και η Νιγηρία. Η διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι τώρα, αντί της Βουλγαρίας, αντίπαλος είναι η Ν. Κορέας. Τότε οι «γαλανόλευκοι» (εκτός των άλλων) διασύρθηκαν και εντός γηπέδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πέτυχαν ούτε γκολ. Τώρα;

Οι προϋποθέσεις και τα μέχρι τώρα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πάθημα έχει γίνει μάθημα. Δεν έχει χαθεί το μέτρο, δεν υπάρχουν υπερφίαλες συμπεριφορές. Προπονητικό τιμ και παίχτες (δείχνουν να) ξέρουν τις δυνατότητες, τις αδυναμίες, τα όρια τους, τις δυσκολίες. Δεν τα υποτιμούν, δεν τα υπερτιμούν. Προετοιμάζονται, ψυχολογικά και αγωνιστικά, όσο καλύτερα μπορούν. Θετική συμβολή αναμένεται να έχει το γεγονός ότι βελτιώθηκε η οργάνωση της ομάδας. Υποχώρησαν λογικές «ξερολισμού» και - μεταξύ άλλων - ενσωματώθηκαν επιστήμονες που μπορούν να βοηθήσουν.

Οι παίχτες, στις δηλώσεις τους τονίζουν ότι και μόνο η παρουσία τους στα γήπεδα της Ν. Αφρικής αποτελεί επιτυχία. Και υποστηρίζουν πως - κατά το δυνατόν - απαλλαγμένοι από το άγχος σκοπεύουν να χαρούν την συμμετοχή. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα διεκδικήσουν το καλύτερο. Ποιο είναι αυτό;

Αρχικά, η ομάδα «να παρουσιαστεί καλή και να περάσει ένα γύρο» σύμφωνα με τον Ρεχάγκελ. Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας θεωρεί πως «η Αργεντινή είναι το απόλυτο φαβορί», ενώ εκφράζει την πίστη του ότι στην πρεμιέρα με τη Ν. Κορέα «μπορούμε να αντεπεξέλθουμε». Και επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η Νιγηρία.

Σε έξι μέρες λοιπόν οι «γαλανόλευκοι» θα παραταχθούν στη σέντρα για το εναρκτήριο λάκτισμα μιας - όπως αναφέρουν στις συζητήσεις μεταξύ τους - «όμορφης ποδοσφαιρικής περιπέτειας». Το πού θα οδηγήσει τελικά θα το διαπιστώσουν, εντός παιδιάς. Πάντως, φέρονται έτοιμοι να παλέψουν και τουλάχιστον να διαψεύσουν τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, που δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει καλή ομάδα.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Διψασμένη για διάκριση

Το ...κορυφαίο όνομα της Αργεντινής είναι ο Μέσι

Eurokinissi

Το ...κορυφαίο όνομα της Αργεντινής είναι ο Μέσι
Η εκπρόσωπος της Λατινικής Αμερικής στον όμιλο αποτελεί φαβορί όχι μόνο για την πρωτιά εδώ, αλλά και σ' όλη τη διοργάνωση. Από τις παραδοσιακές δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (με 14 συμμετοχές σε Μουντιάλ), η «μπιανκοτσελέστε» έχει πανηγυρίσει δύο φορές την κατάκτηση του τροπαίου. Μία το 1978, ως διοργανώτρια, (και... ελέω του δικτάτορα Βιντέλα) και μία το 1986 στο Μεξικό.

Για την αξία των παιχτών της δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναφερθούμε. Αυτό που αποτελεί ερωτηματικό είναι πώς θα λειτουργήσουν σε επίπεδο συνόλου. Στην προκριματική φάση δεν απάντησαν πειστικά και δυσκολεύτηκαν πολύ για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη Ν. Αφρική. Υπό την καθοδήγηση του Αλφιο Μπαζίλε βρέθηκαν (με ήττα από τη Χιλή) στην 3η θέση του προκριματικού ομίλου. Τη 10η αγωνιστική ανέλαβε ο Μαραντόνα, αλλά ο κατήφορος συνεχίστηκε με 2 «βαριές» ήττες από Βολιβία (6-1) και Βραζιλία (3-1). Τελικά «σφράγισε» το εισιτήριο - κερδίζοντας Περού (2-1) και Ουρουγουάη (1-0) - ως 4η (πίσω από Βραζιλία, Χιλή και Παραγουάη), με συνολικό απολογισμό 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες.

Ο Αρμάνδο Ντίεγκο Μαραντόνα στον πάγκο έχει δεχθεί αρκετά πυρά για τις προπονητικές του ικανότητες, αλλά και τις ψυχολογικές αντιδράσεις του. Στο έμψυχο δυναμικό αναμφίβολα πάντως τα φώτα συγκεντρώνει ο Λιονέλ Μέσι, για πολλούς ίσως ο κορυφαίος, αυτή τη στιγμή, ποδοσφαιριστής στον κόσμο.

Αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας η «μπιανκοτσελέστε» έχει τεθεί μια φορά. «Τραυματική» πάντως για παίχτες και προπονητικό τιμ. Ηταν και πάλι σε τελική φάση Μουντιάλ (1994) με τον Μαραντόνα και την παρέα του να κερδίζουν εύκολα με 4-0 (21/06).

ΤV
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ Β' ΟΜΙΛΟΥ

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του 2ου ομίλου είναι:

12 Ιούνη: Ν. Κορέα - ΕΛΛΑΔΑ (14.30, ΝΕΤ), Αργεντινή - Νιγηρία (17.00, ΝΕΤ).

17 Ιούνη: Αργεντινή - Ν. Κορέα (14.30, ΝΕΤ), ΕΛΛΑΔΑ - Νιγηρία (17.00, ΝΕΤ).

22 Ιούνη: ΕΛΛΑΔΑ - Αργεντινή (21.30, ΝΕΤ), Νιγηρία - Ν. Κορέα (21.30, ΕΤ 1).

Ν. ΚΟΡΕΑ
Ασιατική δύναμη

Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα της ασιατικής ηπείρου. Το γεγονός ότι έχει λάβει μέρος σε 7 διοργανώσεις επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή. Για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ συμμετείχε το 1954. Η επόμενη ήταν το 1986 και έκτοτε δίνει πάντα το «παρών». Σημαντικότερη διάκριση, αναμφίβολα, η 4η θέση το 2002, όταν συνδιοργάνωσε το τουρνουά με την Ιαπωνία. Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι είχε και την προφανέστατη εύνοια από τη διαιτησία.

Είναι δεδομένο ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της Ν. Κορέας είναι η ταχύτητα. Εξασφάλισε πολύ άνετα την παρουσία της στα γήπεδα της Ν. Αφρικής. Στα προκριματικά της ασιατικής ζώνης πέτυχε 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και κατετάγη πρώτη (12 βαθμούς) στον όμιλο, ενώ στην τελική φάση των προκριματικών πέτυχε 4 νίκες και 4 ισοπαλίες και επίσης προκρίθηκε ως πρώτη (16 βαθμούς) έχοντας επίσης την καλύτερη άμυνα και επίθεση.

Με την ελληνική ομάδα έχει βρεθεί αντιμέτωπη σε δύο φιλικά. Στις 21/1/2006 η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη 1-1, ενώ στις 6/2/2007 οι Νοτιοκορεάτες επιβλήθηκαν με 1 - 0. Προπονητής της είναι ο ημεδαπός Γιούνγκ Μοο Χου. Οι πλέον αναγνωρίσιμοι και ποιοτικοί παίχτες της είναι ο μεσοεπιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γι Σουνγκ Παρκ, και ο επιθετικός της Μονακό, Γιάνγκ Τσου Παρκ.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Με ... ευρωπαϊκή στήριξη

Η εκπρόσωπος της αφρικανικής ηπείρου, στον όμιλο, ξαναδηλώνει παρούσα σε τελική φάση, ύστερα από οκτώ χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιχτών που βρίσκονται στην αποστολή της αγωνίζονται στην Ευρώπη, άρα βάσιμα μπορεί να χαρακτηριστεί αφρικανική ομάδα με ευρωπαϊκή αγωνιστική νοοτροπία.

Η πρώτη της παρουσία σε τελική φάση της διοργάνωσης ήταν - όπως και της Ελλάδας - το 1994. Ακολούθησαν δύο ακόμα διαδοχικές (1998, 2002) και αυτή είναι η τέταρτη. Καλύτερη επίδοσή της η πρόκριση στον επόμενο γύρο στις δύο πρώτες της συμμετοχές. Είναι ομάδα ασταθής άρα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

Σύμφωνα με την εικόνα των προκριματικών πάντως δεν είναι στην καλύτερη περίοδό της. Εξασφάλισε την πρόκρισή της στο... παρά ένα. Το γκολ (Ομπινά) σχεδόν με τη λήξη της (προτελευταίας) αναμέτρησης απέναντι στη Μοζαμβίκη, ήταν αυτό που ουσιαστικά «σφράγισε» το εισιτήριό της.

Προπονητής της - από το 2008 - είναι ο Σαϊμπού Αμοντού. Εχει αρκετούς γνωστούς και ικανούς ποδοσφαιριστές όπως οι Νουάνκο Κανού (Πόρτσμουθ), Ομπι Μίκελ (Τσέλσι), Γιόσεπ Γιόμπο και Αγιεγκμπένι (Εβερτον).

Ισοπαλία στις νίκες (από μια κάθε ομάδα) υπάρχει στις δύο μεταξύ Νιγηρίας και Ελλάδας συναντήσεις. Με την διαφορά πως οι «Αετοί» κέρδισαν 2-0 στο Μουντιάλ του 1994 (30/06), ενώ οι «γαλανόλευκοι» σε φιλικό αγώνα (13/11/1999).

Β' ΟΜΙΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ