ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις στις εργατογειτονιές

Το μήνυμα της αισιοδοξίας και της οργάνωσης στα ταξικά συνδικάτα για να δυναμώσει η αγωνιστική παρέμβαση σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής των εργαζομένων έστειλαν πολύμορφες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε λαϊκές συνοικίες το προηγούμενο διάστημα. Εκδηλώσεις, που «απλώθηκαν» και στους μετανάστες, προσέγγισαν αυτό το πολύπαθο κομμάτι της εργατικής τάξης που ζει και μοχθεί στον τόπο μας, αντιμέτωπο με την ίδια ρίζα εκμετάλλευσης όπως και οι ντόπιοι συνάδελφοί τους.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τριήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Δείγμα της επίμονης δουλειάς που απλώνεται στις εργατογειτονιές, άνθρωπο τον άνθρωπο, με στόχο όχι απλά να αποκρουστούν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που παίρνουν μεγάλο κεφάλαιο, ΕΕ και τα κόμματά τους, αλλά και συνειδητοποιώντας τη δύναμη που κάθε εργαζόμενος βρίσκει μέσα από τον οργανωμένο, συλλογικό, ταξικό αγώνα, να βάλει πλώρη για την ανατροπή συνολικά του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος. Τριήμερο όπου άνοιξαν συζητήσεις για τη θέση του ΠΑΜΕ απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα και το ρόλο που παίζει ως πόλος συσπείρωσης, ανάτασης, ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος σήμερα. Για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού, δυο φορές θύματά του, εφόσον, από τη μια, εξορίζονται λόγω πολέμων και πείνας και, από την άλλη, όπου καταφύγουν βιώνουν την εκμετάλλευση της μεγαλοεργοδοσίας. Αλλά και για την εργαζόμενη νεολαία και πώς αυτή να μπει στον αγώνα ως νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Ενα τριήμερο όπου τονίστηκε ότι:

Η ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία και γλώσσα, είναι μονόδρομος για να λύσουν τα προβλήματά τους. Πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι φωνές του ΠΑΜΕ σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή συνοικία. Στον αγώνα να συμμετέχουν οι άνεργοι, να μη μένουν εκτός πάλης. Η νεολαία, προσπερνώντας τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής, μπαίνοντας στα ταξικά συνδικάτα, να δυναμώνει την πάλη της απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση που τη θέλει γενιά δούλων. Ολο και περισσότερες δυνάμεις να αγωνιστούν ενάντια στα προβλήματα, αλλά και τα αίτιά τους. Να πολιτικοποιηθεί η πάλη και να στεριώσει η αγωνιστική κινητοποίηση όλων όσοι τους τελευταίους μήνες συναντήθηκαν με το ταξικό κίνημα. Να δυναμώσει η κουβέντα για την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών, την ανάγκη για κοινωνικοποίηση των Μέσων Παραγωγής, να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.


Πολύ καλή εκδήλωση διοργανώθηκε και σε άλλη μια λαϊκή γειτονιά, τον Κολωνό, από το Στέκι Εργαζομένων Κολωνού. Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» (των Μπόγιερ Ρίτσαρντ και Μόρε Χέρμπερτ, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ήρθαν άνθρωποι που απείχαν από παλαιότερες ανάλογες εκδηλώσεις. Συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νεολαίοι, μετανάστες που έχουν δεθεί με το Στέκι επειδή βρήκαν εκεί ένα αποκούμπι, μια δυνατότητα να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα, να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους. Και εκεί η συζήτηση επεκτάθηκε στο σήμερα, στην τωρινή επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Εκφράστηκαν οι αγωνίες για το τι και πώς να παλέψουμε, πώς να οργανωθούν περισσότεροι εργαζόμενοι στα ταξικά σωματεία, πώς αυτά να στηθούν παντού με τη συμμετοχή και των μεταναστών.



Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ