Στην πρεσβεία της Βραζιλίας έχει βρει καταφύγιο ο εκλεγμένος Πρόεδρος, Μανουέλ Σελάγια
Δυνάμεις στρατού και αστυνομίας επιτίθενται σε διαδηλωτές |
Αγνοώντας την πολύωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας που επέβαλε το δικτατορικό καθεστώς, χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους πραξικοπηματίες ζητώντας την αποκατάσταση του νόμιμου προέδρου. Ακολούθησε επέμβαση ισχυρά οπλισμένων δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν από τη «βροχή» δακρυγόνων και κλομπς και υπάρχουν πολλές συλλήψεις. Μετά από οδομαχίες, ο στρατός εκκένωσε το χώρο γύρω από την πρεσβεία της Βραζιλίας και εγκατέστησε τεράστια μεγάφωνα παίζοντας τον εθνικό ύμνο σε μία προφανή προσπάθεια να αναγκάσουν τον Σελάγια και όσους άλλους βρίσκονταν στο κτίριο να το εκκενώσουν...
Η κυβέρνηση του Μιτσελέτι δεν αρκέστηκε μόνον σ' αυτά. Εκλεισε και τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, κήρυξε κατάσταση «πολιορκίας» και φίμωσε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, καλώντας το Σελάγια να ...παραδοθεί.
Ο Σελάγια, μέσα από το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας, κάλεσε το στρατό να αγνοήσει τις εντολές των ανθρώπων του Μιτσελέτι, να σταματήσει την καταπίεση του λαού. Απ' την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξήγησε ότι πρόσφερε άσυλο στον Σελάγια όπως θα έκανε κάθε δημοκρατική χώρα και συνέστησε στον εκλεγμένο ηγέτη της Ονδούρας να μην δώσει στους πραξικοπηματίες ευκαιρία ώστε να προσφύγουν στη βία.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως η επιστροφή Σελάγια στην Ονδούρα μπορεί να δώσει ευκαιρία για τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Η ΕΕ παρότρυνε για εξεύρεση λύσης στην κρίση μέσω διαπραγματεύσεων και, εξισώνοντας θύμα με θύτη, ζήτησε «απ' όλους να απόσχουν από ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση και τη βία»...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Την αντίθεσή της στην έκθεση του Αμερικανού στρατηγού, επικεφαλής των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σε δηλώσεις της σε ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι σέβεται τις απόψεις του στρατηγού, που ζητούν αύξηση των κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ωστόσο «υπάρχουν και άλλες αναλύσεις από στρατιωτικούς ειδικούς που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο» και θα ληφθούν υπόψη.
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι θέλει περισσότερο χρόνο, ώστε να εξετάσει την στρατηγική της σχετικά με την κατοχή του Αφγανιστάν, με στόχο την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου προς όφελός της, τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, δεδομένης και της δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει οι αυξημένες απώλειες σε Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες και αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να τάσσεται πλέον κατά του πολέμου.
Παράλληλα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων, αρκετοί είναι οι στρατηγοί και οι αξιωματούχοι, που προτείνουν κλιμάκωση και ενίσχυση των πυραυλικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο Πακιστάν και άλλους «παραδείσους» της «αλ Κάιντα», ως εναλλακτική...
Υπέρ της αύξηση των κατοχικών δυνάμεων στη χώρα του δηλώνει και ο εγκάθετος Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Εκ μέρους των «συμμάχων» της κατοχής, πρόθυμος να μην αποσύρει τα στρατεύματά του δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, ενώ η Ιταλία δηλώνει ότι «προς το παρόν» δεν προτίθεται να αυξήσει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν. Αντίθετοι με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την εμπλοκή της χώρας τους σε αυτόν δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις και οι Πολωνοί, με το 78% να ζητά απόσυρση των δυνάμεων της Πολωνίας.
Στο Πακιστάν, χτες, σημειώθηκε νέα επίθεση σε δημοτικό σχολείο θηλέων στα βορειοδυτικά της χώρας, που αποδίδεται σε «ισλαμιστές μαχητές», εντείνοντας την τρομοκρατία των γονιών, που πλέον επιλέγουν όλο και περισσότερο να κρατούν τα παιδιά σπίτι για να τα προστατέψουν. Ευτυχές χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι η επίθεση έγινε σε ώρα που το σχολείο ήταν κλειστό και δεν υπήρξαν θύματα.
Τέλος, ανακοίνωση σχετικά με την απαγωγή και ομηρία στο Πακιστάν, του Ελληνα εθελοντή Θανάση Λερούνη, δημοσιοποίησαν οι Γιατροί του Κόσμου, σημειώνοντας ότι τέτοια φαινόμενα δυναμιτίζουν τη δυνατότητα εθελοντικής παρέμβασης και ζητούν την απελευθέρωση του.
ΚΑΛΕ.---
Με μια ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη γνωστή βαρβαρότητά της, παρά τις αντιδράσεις μελών οργανώσεων που στηρίζουν τους μετανάστες, οι γαλλικές αρχές προχώρησαν, χτες, στην προαναγγελθείσα, από την περασμένη βδομάδα, εκκαθάριση της τεράστιας παραγκούπολης που φιλοξενούσε μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής, κοντά στο βόρειο λιμάνι του Καλέ. Κατά εκτιμήσεις, στην παραγκούπολη ζούσαν υπό αθλιότατες συνθήκες (καθώς δεν υπήρχε φυσικά τρεχούμενο νερό ή τουαλέτες) περίπου 1.000 μετανάστες, προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από το Αφγανιστάν, και η αστυνομία συνέλαβε 278, εκ των οποίων οι 132 ήταν ανήλικοι.
Η παραγκούπολη, γνωστή και ως «ζούγκλα», άρχισε να στήνεται, μετά το 2002, όταν διαλύθηκε γειτονικό κέντρο υποδοχής μεταναστών του Ερυθρού Σταυρού, μετά τις βρετανικές καταγγελίες ότι λειτουργεί ως «πόλος έλξης» για μετανάστες που επιδιώκουν τελικά να φτάσουν στο έδαφός της. Κάτι που πολλοί προσπάθησαν και ορισμένοι πέτυχαν, κρυμμένοι σε βαγόνια ή σε φορτηγά που διέσχιζαν τη σήραγγα της Μάγχης.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, που ήταν παρών, υποστήριξε ότι η παραγκούπολη «είναι κέντρο δουλεμπορίου» και ότι θ' ακολουθηθεί «εξατομικευμένη» προσέγγιση: Οσοι μετανάστες πληρούν τις προϋποθέσεις θα καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στους υπολοίπους θα δοθεί οικονομικό βοήθημα για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους στη χώρα τους.
Οσοι δεν αποδεχτούν τη δεύτερη λύση, θα απελαθούν προς τις χώρες από τις οποίες εισήλθαν στη Γαλλία, δηλαδή οι περισσότεροι προς την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Μπεσόν απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα, αρνήθηκε ότι η Γαλλία «μεταθέτει το πρόβλημα» στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές και οι Ελληνες κυβερνώντες δεν εξέφρασαν ποτέ την επιθυμία η Γαλλία να «κρατήσει» τους μετανάστες αυτούς. Προανήγγειλε, δε, ότι θ' ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες εκκαθαρίσεις σε μικρότερες παραγκουπόλεις.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
«Πρέπει οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη λύση να αρχίσουν και μάλιστα σύντομα» υπογράμμισε, υποδεχόμενος τους Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πρώτη τριμερή συνάντησή τους, η οποία άρχισε αργά χθες το βράδυ. Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι η επίτευξη λύσης στο Παλαιστινιακό «είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», τόνισε ότι «θα πρέπει να βρούμε τρόπο να προχωρήσουμε και αυτό εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» και παρότρυνε, εντόνως, τους δύο συνομιλητές του να προχωρήσουν σε μια χειραψία.
Οι αρχικές αυτές δηλώσεις Ομπάμα κατέστησαν σαφές, για μια ακόμη φορά, ότι για την Ουάσιγκτον η επίτευξη έστω και μιας επιφανειακής προόδου έχει την «αίσθηση του επείγοντος», αν και ο Λευκός Οίκος, πριν τη συνάντηση, φρόντισε να «χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών» μιλώντας για «μικρά βήματα». Τα αρχικά σχέδια του Λευκού Οίκου να προχωρήσει σε μια πανηγυρική «ανακοίνωση επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν αποτύχει. Γι' αυτό και η προεδρία Ομπάμα φαίνεται να εντείνει τις πιέσεις για αναθέρμανση των διμερών επαφών, που, όπως υποστήριζαν παλαιστινιακές πηγές, θα εξετάσουν απλώς το κατά πόσο είναι εφικτή η επανέναρξη του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου, καλώντας αντιπροσωπείες, εκατέρωθεν, την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.
ΠΡΑΓΑ.--
Μέτρα λιτότητας, αύξηση φόρων και περικοπές των μισθών αποτελούν λίγα από τα όσα αποφάσισε προχτές η κυβέρνηση της Τσεχίας ώστε, όπως υποστήριξε, να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης στη χώρα, μέτρα όμως που έχουν άμεση σχέση με την υποστήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Τα μέτρα λιτότητας αναμένεται να συζητηθούν αύριο στη Βουλή και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση που μετά την αναβολή των προώρων εκλογών για τον Οκτώβρη, η θητεία της προβλέπεται να διαρκέσει ως τον Ιούνη του 2010.
Συγκεκριμένα, η τσεχική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 στα 155,3 δισεκατομμύρια κορόνες (9,1 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με τον Φίσερ, θα περικοπούν οι γονικές παροχές, θα «παγώσουν» οι συντάξεις και θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι, ενώ οι μισθοί στο δημόσιο τομέα θα μειωθούν κατά 4% για έναν χρόνο.
Παράλληλα, οι τσεχικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν χτες πως έχουν απολύσει 19.000 εργάτες από το σύνολο των 128.500 στη διάρκεια του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα η Ενωση Αυτοκινητοβιομηχανίας, τα οποία μετέδωσε το τσεχικό «CTK».