ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Χτυπάει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε χτες τη σχετική ρύθμιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Από παλαιότερη κινητοποίηση συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού
Από παλαιότερη κινητοποίηση συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού
Στο άνοιγμα ακόμα περισσότερο της πόρτας για τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, στον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και εν τέλει στο χτύπημα της σταθερής και μόνιμης εργασίας οδηγεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Με το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Εσωτερικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, θα δίνεται η δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου να ανέρχονται στην ιεραρχία.

Προπομπό για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο χαρακτήρισε την προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά στην παρέμβασή της. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις, είπε, μπορεί να μοιάζουν δημοκρατικοφανείς, αλλά θα αποβούν σε βάρος των δικαιωμάτων των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι ήδη πλήττονται από την καθήλωση των μισθών τους, τις περικοπές στα επιδόματα και την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο ανδρών και γυναικών. Το ΚΚΕ, τόνισε η βουλευτής, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μία και μόνη σχέση εργασίας στο δημόσιο, μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα.

Η Εύα Μελά κατήγγειλε το καθεστώς ντροπής που επικρατεί με τις πολλών ταχυτήτων εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, οι οποίες κρατούν σε ομηρία τους εργαζόμενους και περικόπτουν τα δικαιώματά τους. Υπενθύμισε τις ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του καθεστώτος των συμβασιούχων και τόνισε ότι η κυβέρνηση πετάει σήμερα το «τυρί» της ιεραρχικής εξέλιξης των εργαζομένων αορίστου χρόνου με στόχο αύριο να προχωρήσει στη γενίκευση της απασχόλησης με συμβάσεις μη μόνιμου χαρακτήρα.

Παραπλανητικά επιχειρήματα

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι με το σημερινό καθεστώς μένουν αναξιοποίητοι και δεν καταλαμβάνουν επιτελικές θέσεις παρότι διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Εχουν, ισχυρίστηκε παραπλανητικά, δικαίωμα υπογραφής υπάλληλοι δημοτικής εκπαίδευσης, που είναι μόνιμοι, και όχι υπάλληλοι πτυχιούχοι πανεπιστημίου. Κατά τον υπουργό, είναι ανοιχτό και το ζήτημα του Ασφαλιστικού των εν λόγω υπαλλήλων και εξετάζεται το πώς αυτοί θα ενταχθούν στο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο Πρ. Παυλόπουλος, επικαλούμενος το Σύνταγμα που και η κυβέρνησή του ψήφισε, είπε ότι δεν είναι δυνατή η μονιμοποίηση ούτε των υπαλλήλων αορίστου χρόνου ούτε των συμβασιούχων.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ντόλιος είπε ότι το κόμμα του βλέπει θετικά την προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση και ζήτησε να ερωτηθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ώστε να μην παρουσιαστούν αργότερα προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Ο Ν. Τσούκαλης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η κυβέρνηση με το ρίσκο που πήρε να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους με το «Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου» μπορεί με το ίδιο ρίσκο να μονιμοποιήσει και τους υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Το οδηγούν σε οικονομική κατάρρευση

Το δανεισμό του Ταμείου, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε η πλειοψηφία του ΔΣ, με εντολή της κυβέρνησης

Τον οικονομικό πνιγμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αποφάσισε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του. Με εντολή, ουσιαστικά, της κυβέρνησης, άλλαξε ακόμα και την πρόταση - που το ίδιο είχε κάνει - να λάβει κρατική επιχορήγηση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, η πλειοψηφία αποφάσισε το δανεισμό του ΤΠΔΥ με το ποσό αυτό. Την απόφαση κατήγγειλε και καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γ. Καταχανάς, ενώ οι δύο εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ (μέλη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση του ΔΣ διευκολύνοντας, έτσι, τη λήψη της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΠΔΥ παρουσιάζει σοβαρό οικονομικό έλλειμμα, 650-700 εκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε 15.600 δικαιούχους. Η καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ ξεπερνά, σήμερα, τους 16 μήνες.

Ενώπιον Θεού και ανθρώπων!

Το υπουργείο Απασχόλησης, με έγγραφό του, στις 15 Ιούλη 2009, δίνει, ουσιαστικά, εντολή στο ΤΠΔΥ να αποφασίσει τη δανειοδότησή του. Στο έγγραφο σημειώνεται: «Προκειμένου το Ταμείο να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, το Ελληνικό Δημόσιο εξετάζει τη δυνατότητα παροχής εγγύησης για δανειοδότηση του Ταμείου με ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Παρακαλούμε να τεθεί το θέμα στο Διοικητικό σας Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό».

Ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του ΤΠΔΥ, Γ. Θωμόπουλος, σπεύδοντας να εκτελέσει την εντολή, έθεσε το ζήτημα στη χθεσινή συνεδρίαση. Στην εισήγησή του έφθασε στο σημείο να εκμεταλλευτεί την κατάσταση τμήματος των δικαιούχων που είναι «άρρωστοι και αναξιοπαθούντες» για να δικαιολογήσει τη δήθεν ανάγκη δανεισμού: «Διερωτώμαι, είπε, αν έχω το ηθικό καθήκον και κοινωνικό δικαίωμα, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, να παραμένω αδρανής και ασυγκίνητος μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις»! Ούτε λόγος να καλύψει το κράτος τις ανάγκες του ΤΠΔΥ, το οποίο είναι φανερό ότι «παραμένει ασυγκίνητο» στις πραγματικές και επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων.

Αμεση κρατική επιχορήγηση στο ύψος των αναγκών του

Ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στον «Ρ» για την απόφαση αυτή: «Ανοίγει το δρόμο για ουσιαστικό ξεθεμελίωμα του Ταμείου. Στις σημερινές συνθήκες είναι βέβαιο ότι δε θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο, με αποτέλεσμα το ένα δάνειο να διαδέχεται το άλλο και η μία εκποίηση των ακινήτων του Ταμείου, την άλλη. Με τελικό αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση του Ταμείου.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Συναίνεσαν στο διαχρονικό τζογάρισμα των αποθεματικών του ΤΠΔΥ και, τώρα, οι εκπρόσωποί τους απουσίαζαν, καθόλου τυχαία, από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Απαιτούμε την άμεση κρατική επιχορήγηση του Ταμείου στο ύψος των αναγκών του και ταυτόχρονα την επιστροφή όλων των διαχρονικά κλεμμένων, μέσω του τζόγου και της άτοκης διάθεσης των αποθεματικών του στους βιομήχανους».

«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ» - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Χρειάζεται πάλη ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε χτες στην παραγωγική μονάδα στο Μεσολόγγι

Πάλη ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των εναπομεινάντων σημαντικών παραγωγικών μονάδων που αποτελούν δημόσια περιουσία, αξιοποίηση και ανάπτυξη αυτών με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι την επιχειρηματική κερδοφορία ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που αναδείχθηκε κατά την προχτεσινή περιοδεία στις «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ» στο Μεσολόγγι, που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

Οι «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ», των οποίων το 55% ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, το 20% στους ΟΤΑ και το 25% στην εταιρεία «ΚΑΛΑΣ», επιδιώκεται, όπως ειπώθηκε και από τους εργαζόμενους, να μπουν σε τροχιά ιδιωτικοποίησης καθώς διερευνάται, σύμφωνα και με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η δυνατότητα πώλησης του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον, αναφέρθηκαν ελλείψεις και κενά σε μόνιμο προσωπικό που επιδιώκεται να «μπαλωθούν» με εποχικό προσωπικό, που προσλαμβάνεται κάθε χρόνο με συμβάσεις μέχρι και 8 μηνών και απλήρωτες υπερωρίες.

Επίσης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο για την παραγωγή της πρώτης ύλης, αλλά και για συσκευασία και προώθηση ποιοτικού μαγειρικού αλατιού στην αγορά, αυτό δε γίνεται καθώς θα δημιουργούσε πρόβλημα στις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο... Αυτή τη σημαντική αξία που μπορεί να έχουν για τον τόπο οι «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ», που σημειωτέον αποτελούν το μεγαλύτερο προμηθευτή της χώρας σε αλάτι, αλλά και την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βάλουν φραγμό σε σχέδια και βλέψεις ιδιωτικοποίησης, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Εκανε ξεκάθαρο πως είναι περιουσία του ελληνικού λαού και θα μπορούσαν, μαζί με τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο της χώρας, να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα λαϊκής ευημερίας και όχι κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τρίωρες στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης, πραγματοποιούν, αύριο Παρασκευή, τρίωρες πανελλαδικές στάσεις εργασίας 6 π.μ. - 9 π.μ., 2 μ.μ. - 5 μ.μ. και 10 μ.μ. - 1 π.μ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στο Μουσείο

Σε έξι απολύσεις συμβασιούχων στο Μουσείο της Πάτρας προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναμένεται το Σεπτέμβρη να απολύσει άλλους 11 συμβασιούχους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο Μουσείο δουλεύουν σε νευραλγικά πόστα (αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργατοτεχνίτες κ.ά.) κι έχουν αποκτήσει σχετική εμπειρία, το υπουργείο εμμένει ουσιαστικά στις απολύσεις τους.

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο Μουσείο, καλεί σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., έξω από το κτίριο της Επιθεώρησης Εργασίας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και τις απολύσεις, με κεντρικό σύνθημα: «Καμιά απόλυση. Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ