ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σοβαρές διαφορές στο περιουσιακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η συζήτηση για το περιουσιακό συνεχίστηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με τους δύο ηγέτες να υποβάλουν τα κριτήριά τους επί του θέματος, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη. Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών ορίστηκε για την επόμενη Πέμπτη, 19 Φλεβάρη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης του ιδίου ή του Μ. Ταλάτ από τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι αυτές γίνονται πάντα με την ελπίδα και την προσπάθεια να εξυπηρετηθεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού. Ο Κύπριος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές, καθώς και πριν τη συνάντηση είχε δηλώσει ότι τα πρώτα μηνύματα επί του περιουσιακού δεν είναι αισιόδοξα, ωστόσο σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα.

Ο Δ. Χριστόφιας αρνήθηκε να σχολιάσει τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο εκπρόσωπος του Μ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, που ήθελαν το φθινόπωρο να υπάρχει κατάληξη σε περιεκτική συμφωνία, λέγοντας ότι εάν δεν υπάρχουν καταληκτικές συμφωνίες θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, τονίζοντας ότι «όσο πιο σύντομα μπορεί να υπάρξει λύση, τόσο το καλύτερο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, αλλά δεν μπορεί να τραβάμε από τα μαλλιά την κατάσταση. Ας αφήσουμε τα πράγματα να λειτουργήσουν».

Στο μεταξύ χτες ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο της Τουρκίας στον κύκλο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, βάσει της οποίας καταρτίστηκε και ψήφισμα, που θα υιοθετηθεί σε προσεχή ολομέλεια του Σώματος. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του σχολιάζοντας την έκθεση σημείωσε τις θετικές αναφορές για την Κύπρο, που έχουν επαναληφθεί και στο παρελθόν, τονίζοντας ωστόσο ότι κρίνει «αρνητικό τον υπερτονισμό του ρόλου της Τουρκίας σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τη θετική αντιμετώπιση της συμβολής της Τουρκίας - κράτους που κατέχει έδαφος κράτους μέλους του OHE και της ΕΕ - στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων, καθώς και για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE». Κλείνοντας το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «είναι υποχρέωση της ΕΕ να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και να βοηθήσει έτσι ώστε η Τουρκία να συμβάλλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Διερευνητική» συνάντηση

«Συνάντηση γνωριμίας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του εντεταλμένου από τον ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς την πρώτη συζήτηση, επί κυβέρνησης Ομπάμα, των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την υπόθεση της ονομασίας. Την ίδια στιγμή ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωθυπουργός της Τσεχίας, σε δηλώσεις του διαπίστωσε πως η ΠΓΔΜ βρίσκεται ακόμη μακριά από την ένταξή της στην ΕΕ.

O πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ, διατύπωσε την άποψη ότι η ΠΓΔΜ δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις της ΕΕ, προκειμένου να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και μία εξ αυτών είναι το ζήτημα της ονομασίας.

Ο Τοπολάνεκ σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε οχτώ προϋποθέσεις για την ΠΓΔΜ, ώστε να μπει η χώρα σε διαδικασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Κάποιες από αυτές, όμως, ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί. Μεταξύ των (σ.σ. ανεκπλήρωτων) προϋποθέσεων είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο αγώνας κατά της διαφθοράς, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της χώρας, καθώς και η αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξε πρόοδος, αλλά κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες. Καθοριστικές θα είναι οι επικείμενες εκλογές του Μαρτίου στη χώρα, όπως και ο διάλογος με την Αντιπολίτευση», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.

Ο Μάθιου Νίμιτς

Μετά τη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, δόθηκε από το Γραφείο της εκπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με πρωτοβουλία του κ. Μάθιου Νίμιτς, προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα, και σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συναντήθηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 2009, υπό την αιγίδα του ΓΓ. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Η ΠΓΔΜ εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι. O ΓΓ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Νίμιτς.

Η συνάντηση θεωρείται ως διερευνητική, καθώς ήταν η πρώτη κοινή συνάντηση με το νέο διαπραγματευτή των Σκοπίων, πρέσβη Γιόλεφσκι. Οι δύο πλευρές συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων μέσα στο πλαίσιο του άρθρου 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Συζήτησαν για τα πιο σημαντικά θέματα και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πρόοδος. Ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα και να αποφευχθούν οι εντάσεις μεταξύ των πλευρών. Χαρακτήρισε τις σημερινές συνομιλίες ως "καλή, ουσιαστική συζήτηση". Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συναντηθούν πάλι σε μια ημερομηνία που θα συμφωνηθεί. Δεν ακούστηκαν νέες προτάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ
«Ευχαριστήρια» σε Καραμανλή και Παπανδρέου

Πανομοιότυπες ευχαριστήριες επιστολές στους Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, που ως γνωστόν περιλαμβάνονται στους ένθερμους υποστηρικτές του, απέστειλε χτες ο Μπ. Ομπάμα.

Απαντώντας στις «θερμές» επιστολές που του είχαν αποστείλει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την εκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος αφού ανταποδίδει τις αβρότητες, τους ζητά στενότερη συνεργασία.

Στην επιστολή προς τον Κ. Καραμανλή, που το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε να δώσει ολόκληρη στη δημοσιότητα, ο Μπ. Ομπάμα σημειώνει ότι «έχουμε ενώπιόν μας ένα εύρος προκλήσεων για τις οποίες πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η από κοινού δράση». Στη συνέχεια αναφέρει ότι «έχουμε επίσης εξαιρετικές ευκαιρίες, στις οποίες, αν ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα, μπορούμε να προωθήσουμε τους στόχους της Συμμαχίας μας». Καταλήγοντας εκφράζει την πεποίθησή του «ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με πνεύμα ειρήνης και φιλίας προς την οικοδόμηση ενός πιο ασφαλούς κόσμου κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών. Προσβλέπω στη συνεργασία μας προς αυτή την κατεύθυνση και την προώθηση καλών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας».

Παπανδρέου - Σπέκχαρντ

Στον Γ. Παπανδρέου την επιστολή επέδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης που είχε μαζί του. Με τη συγκεκριμένη επιστολή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαριστεί τον Γ. Παπανδρέου «για τα συγχαρητήρια και τις ευχές που του έστειλε όταν εξελέγη».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης, μεταφέροντας τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στη συζήτησή του με τον Γ. Παπανδρέου, ανέπτυξε τη νέα προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και έδειξε ...ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και το ρόλο του στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν, αλλά και στις πρωτοβουλίες του στο Πακιστάν και την Ινδία, για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Το «ενδιαφέρον» του Αμερικανού αξιωματούχου έγκειται στο γεγονός ότι η «Σοσιαλιστική Διεθνής» έχει υιοθετήσει πλήρως την ιμπεριαλιστική στρατηγική για την περιοχή, την οποία κορυφαία στελέχη της, όπως ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ και αντιπρόεδρος της Εχούντ Μπάρακ, εφάρμοσαν κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Γάζα.

Στη συνέχεια, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αυστραλίας Τζ. Νιούμαν στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ