Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σοβαρές διαφορές στο περιουσιακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η συζήτηση για το περιουσιακό συνεχίστηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με τους δύο ηγέτες να υποβάλουν τα κριτήριά τους επί του θέματος, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη. Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών ορίστηκε για την επόμενη Πέμπτη, 19 Φλεβάρη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης του ιδίου ή του Μ. Ταλάτ από τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι αυτές γίνονται πάντα με την ελπίδα και την προσπάθεια να εξυπηρετηθεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού. Ο Κύπριος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές, καθώς και πριν τη συνάντηση είχε δηλώσει ότι τα πρώτα μηνύματα επί του περιουσιακού δεν είναι αισιόδοξα, ωστόσο σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα.

Ο Δ. Χριστόφιας αρνήθηκε να σχολιάσει τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο εκπρόσωπος του Μ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, που ήθελαν το φθινόπωρο να υπάρχει κατάληξη σε περιεκτική συμφωνία, λέγοντας ότι εάν δεν υπάρχουν καταληκτικές συμφωνίες θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, τονίζοντας ότι «όσο πιο σύντομα μπορεί να υπάρξει λύση, τόσο το καλύτερο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, αλλά δεν μπορεί να τραβάμε από τα μαλλιά την κατάσταση. Ας αφήσουμε τα πράγματα να λειτουργήσουν».

Στο μεταξύ χτες ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο της Τουρκίας στον κύκλο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, βάσει της οποίας καταρτίστηκε και ψήφισμα, που θα υιοθετηθεί σε προσεχή ολομέλεια του Σώματος. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του σχολιάζοντας την έκθεση σημείωσε τις θετικές αναφορές για την Κύπρο, που έχουν επαναληφθεί και στο παρελθόν, τονίζοντας ωστόσο ότι κρίνει «αρνητικό τον υπερτονισμό του ρόλου της Τουρκίας σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τη θετική αντιμετώπιση της συμβολής της Τουρκίας - κράτους που κατέχει έδαφος κράτους μέλους του OHE και της ΕΕ - στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων, καθώς και για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE». Κλείνοντας το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «είναι υποχρέωση της ΕΕ να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και να βοηθήσει έτσι ώστε η Τουρκία να συμβάλλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ