ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αθωώθηκε πάλι για τις κάμερες παρακολούθησης

Ομόφωνα προχτές το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά και με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα της έδρας, αθώωσαν για άλλη μια φορά το Δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο για φθορά σε κάμερες παρακολούθησης στη Νίκαια. Υπενθυμίζουμε πως το 2004 η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας, μαζί με κατοίκους και μαζικούς φορείς της πόλης, σε μια συμβολική πολιτική πράξη, απενεργοποίησαν κάμερες παρακολούθησης που στήθηκαν στη Νίκαια με πρόσχημα την τρομοκρατία.

«Εκανα το αυτονόητο, αυτό που πρέπει να κάνει κάθε δήμαρχος που δε δέχεται να παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα του λαού. Ηταν μια καθαρά πολιτική πράξη που στοχεύει να βάλει φραγμό στην καταστολή κατά του λαϊκού κινήματος σε μια περίοδο που οξύνεται όλο και περισσότερο η αντιλαϊκή πολιτική», τόνισε ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

Η αθώωση του δημάρχου Νίκαιας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Νίκαιας, ανοίγει το δρόμο και σε άλλους αιρετούς να συνεχίσουν την πάλη ενάντια σε κάθε κρατική καταστολή, την πάλη ενάντια στις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας υπερασπίζοντας τα λαϊκά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις κυπριακών κομμάτων για τις δηλώσεις Γκιουλ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντονα αντέδρασαν τα κυπριακά κόμματα στη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επιτευχθεί με «παρθενογένεση» ενός νέου κράτους με δύο ιδρυτικά συνιστώντα κράτη.

Τις θέσεις του Τούρκου Προέδρου απέρριψε και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, με δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, όπου δήλωσε πως θα πει περισσότερα για τις θέσεις Γκιουλ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα γινόταν αργά χθες το βράδυ.

Στη Λευκωσία, τα κόμματα επισήμαναν πως οι θέσεις του Τούρκου Προέδρου δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για λύση του Κυπριακού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκιουλ, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δίνει τη δική της μάχη για λύση του προβλήματος, παρά τις δημόσιες τουρκικές τοποθετήσεις.

«Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουμε παγιοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Οσες φορές εφαρμόσαμε τη λογική να αναμένουμε να γίνει από μόνο του το θαύμα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, το μόνο που πετύχαμε ήταν τα μεγάλα βήματα αναβάθμισης του ψευδοκράτους», είπε ο κ. Κατσουρίδης. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί οποιαδήποτε απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί σαφέστατο μήνυμα πως ο κυπριακός λαός, μέσα από τη βούλησή του για επίλυση του Κυπριακού, δεν είναι δυνατόν να δεχτεί παρθενογενέσεις και λύσεις που παραπέμπουν σε δύο κράτη.

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η ομιλία του κ. Γκιουλ και ανάλογες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν αποκαλύπτουν την απροκάλυπτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που εκδηλώνεται όλο και πιο προκλητικά, ακόμα και μέσα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ότι η τουρκική πλευρά, Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία, ναρκοθετεί ευθέως την προοπτική των απευθείας διαπραγματεύσεων με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στη Νέα Υόρκη.

ΕΕ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Ιμπεριαλιστική δράση με πρόσχημα την πειρατεία

Το Συμβούλιο της ΕΕ προχωράει στη συγκρότηση ειδικής ναυτικής μονάδας

Τη δραστηριοποίηση ειδικής μονάδας σκαφών του πολεμικού ναυτικού από χώρες της ΕΕ για ιμπεριαλιστική δράση ανοιχτά των σομαλικών ακτών στον Κόλπο του Αντεν (και όχι μόνον...) με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΕ ορίζοντας ως επικεφαλής τον Ισπανό αξιωματούχο, Αντρες Μπρέιχο Κλαόρ.

Η ειδική αποστολή της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πειρατείας θα απαρτίζεται απ' την Πολιτική Επιτροπή Ασφαλείας, η οποία θα ασκεί τον πολιτικό έλεγχο της μονάδας και απ' την Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ που θα είναι υπεύθυνη για τη διευθέτηση των στρατιωτικών υποθέσεων. Ο επικεφαλής της δύναμης, Α. Μπρέιχο Κλαόρ, θα είναι ο «σύνδεσμος» επαφών ανάμεσα στις διάφορες εφοπλιστικές οργανώσεις, το Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, τον ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και τη Δύναμη Δράσης της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία».

Η ειδική «αντιπειρατική» ναυτική δύναμη της ΕΕ θα συγκροτηθεί αρχικά από τουλάχιστον τρεις φρεγάτες (από Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία), ένα σκάφος υποστήριξης και ως τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη. Η ΕΕ σχεδιάζει τη χρηματοδότηση της δύναμης τουλάχιστον ως το 2011 ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δράσης της όχι μόνο στο Κέρας της Αφρικής αλλά και σε άλλεςοδούς της διεθνούς ναυτιλίας... Μάλιστα, στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται σχέδιο για τη συγκρότηση μόνιμης ναυτικής δύναμης (που κατά πάσα πιθανότητα θα επιδιώξει να δρα ανεξέλεγκτα όπου γης...) υποτίθεται κατά της πειρατείας...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Ουδέν νεώτερον...

Απόφαση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπρ. Τσερβένκοφσκι

Η διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή που είχε χθες με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αργά χτες συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι «τα Ηνωμένα Εθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες».

Ο διαμεσολαβητής επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει «ειλικρινής πολιτική βούληση» από μέρους της Αθήνας για λύση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» στην ΠΓΔΜ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στις δηλώσεις της, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Είχα μια μακρά συζήτηση με τον κ. Νίμιτς. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί επί της ουσίας με τους διαπραγματευτές μέσα στην επόμενη, μεθεπόμενη βδομάδα. Η ελληνική πλευρά είχε άλλη μια φορά την ευκαιρία να δηλώσει καθαρά στον διαπραγματευτή την εποικοδομητική της θέση, τη βούλησή της για ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναθέσω στον κ. Νίμιτς τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια και πληρότητα».

Σε ερώτηση «τι εννοεί ο κ. Νίμιτς με τη μακεδονική εθνότητα που κάνει αναφορά στις ιδέες που είχε δώσει στις δύο πλευρές», η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Ισα, ίσα, αυτό το οποίο είπε και είναι απολύτως σαφές είναι ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής. Μιλάμε για το όνομα και αυτή είναι η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται».

Θα ηχήσουν δοκιμαστικά οι σειρήνες

Σήμερα στις 11 το πρωί αναμένεται να ηχήσουν πανελλαδικά για ένα λεπτό, οι ηλεκτροκίνητες σειρήνες συναγερμού της Πολιτικής Αμυνας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2008». Η ήχηση των σειρήνων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ιδιωτικοποιούν τη μεταφραστική υπηρεσία!

Στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών(!), όπως της μεταφραστικής υπηρεσίας, προχωράει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η κυβέρνηση, εξαρθρώνοντας τελείως τις εργασιακές σχέσεις στο υπουργείο και τη στιγμή που υπάρχουν ήδη πάνω από 500.000 αμετάφραστες σελίδες ιδιωτικοποιεί πλήρως τη μεταφραστική υπηρεσία και σπεύδει στην «ελεύθερη αγορά», προκειμένου να βρει 950 «ορκωτούς μεταφραστές» που θα καλύψουν τις ανάγκες. Οπως κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, πρόκειται για μια πολιτική που μετατρέπει σε «φρανσάιζ» τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα στους ιδιώτες μεταφραστές που θα απασχολούνται με συμβάσεις θα χορηγείται ακόμα και σχετική σφραγίδα ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για την τήρηση αρχείου σχετικά με τις υποθέσεις που χειρίστηκαν. Είναι, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, μια εξόχως επικίνδυνη εξέλιξη, αφού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος «να βγουν στη γύρα» ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όσων θα σπεύσουν να ζητήσουν την επίσημη μετάφραση ενός οποιουδήποτε προσωπικού τους εγγράφου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απαράδεκτο νομοσχέδιο, κατήγγειλε η Λ. Κανέλλη που συμβαδίζει με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης ισχυρίστηκε ότι με αυτό επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος της επίσημης μετάφρασης και είπε ότι με την καθιέρωση του θεσμού του «ορκωτού μεταφραστή» γίνεται ένα βήμα, αφού θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια για την κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης.

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Αποδοκιμάζει τη δήλωση Κεφαλογιάννη

Την απαξιωτική δήλωση του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου Γ. Κεφαλογιάννη σε βάρος του εισαγγελέα της έδρας και γενικά του δικαστηρίου που εξέδωσε την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση αποδοκιμάζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων. Στην ανακοίνωσή της η Ενωση αναφέρει ότι η δήλωση Κεφαλογιάννη ξεφεύγει από τα όρια της ευπρέπειας, είχε σαφώς εξυβριστικό χαρακτήρα και προσέβαλε όχι μόνο τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και το θεσμό της Δικαιοσύνης. «Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και την έντονη αποδοκιμασία μας για τη συμπεριφορά αυτή», συνεχίζει η Ενωση, προσθέτοντας ότι η κριτική είναι αποδεκτή και αναγκαία, αρκεί να είναι καλόπιστη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ