Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα: Σωματεία και φορείς προετοιμάζουν μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση στα κυβερνητικά ψέματα και την αντιλαϊκή κλιμάκωση
  • Εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά: Απεργούν αύριο για την υπογραφή ΣΣΕ, απέναντι στην εντεινόμενη εργοδοτική επίθεση
  • Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Ενισχύει τα «όπλα» της εργοδοσίας για το πλήρες σμπαράλιασμα των ωραρίων των εργαζομένων
  • Νοσοκομεία - «Hot Spot»: Εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων με μπλοκάκι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Γενικεύει την επίθεση για το σμπαράλιασμα του εργάσιμου χρόνου

...και προτρέπει να ψάξουμε τον δολοφόνο... στην Αυστρία!

Με ένα πλούσιο ρεπερτόριο από προπαγανδιστικά κουκουλώματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει σταθερά να συσκοτίζει την εντεινόμενη αντεργατική της πολιτική, να καλλιεργεί ένα προφίλ... «φιλεργατικής ευαισθησίας», την ίδια ώρα που ενισχύει συνεχώς το οπλοστάσιο της μεγαλοεργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτό το προπαγανδιστικό ρεπερτόριο - βασική πλευρά του οποίου σήμερα είναι η κοροϊδία για τις κλαδικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό - εντάσσεται και η... σκληρή απάντηση που έδωσε το προηγούμενο διάστημα η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, στη «συντηρητική» Αυστρία, κατακεραυνώνοντας τον αντεργατικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνησή της διευκολύνοντας παραπέρα τη 12ωρη εργασία ανά μέρα και την εργασία 60 ωρών τη βδομάδα. «Τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το οκτάωρο, είναι στηρίγματα που δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση, αλλά που μόνο πάνω σε αυτά μπορούμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον», ανέφερε η υπουργός.

Διαβάζοντας κανείς βέβαια τη δήλωση νομίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού τον πλήρη και σταθερό χρόνο εργασίας...

Κι όμως, τα λέει αυτά ενώ όχι μόνο έχει διατηρήσει στο ακέραιο τους αντεργατικούς νόμους για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, αλλά ενίσχυσε παραπέρα το πλαίσιο για το σμπαράλιασμα του εργάσιμου χρόνου: Επέβαλε με δικό της νόμο τη 12ωρη δουλειά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, διατήρησε τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών, επέβαλε δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο, στηρίζει με τα μπούνια και αποτελεί συνδιαμορφωτή των ευρωενωσιακών πολιτικών που επιτρέπουν και προωθούν τις 12 και 13 ώρες εργασίας τη μέρα σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο στην Αυστρία!

Διατηρείται στο ακέραιο η αντεργατική «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας

Η υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τάχα υπερασπίζονται το 8ωρο έχουν... «ξεχάσει» ότι διατηρούν στο ακέραιο το νόμο 3986/2011 που χτυπά το 8ωρο ορίζοντας τρόπους «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας.

Η «διευθέτηση» αποτελεί τη δυνατότητα του εργοδότη να αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας του εργάτη και ταυτόχρονα να πληρώνει τις επιπλέον ώρες χωρίς προσαύξηση. Οπως λέει ο νόμος, οι επιπλέον ώρες εργασίας δεν πληρώνονται ως υπερωρία αλλά η αμοιβή τους «είναι ίση με την αμοιβή για εργασία σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως (...)».

Με το άρθρο 42 ο νόμος 3986/2011 δίνει στον εργοδότη τρεις δυνατότητες διευθέτησης του χρόνου εργασίας:

-- Στην πρώτη περίπτωση, «σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο (2) ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ (8) ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα (40) (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης). Αντί της παραπάνω μειώσεως των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι (6) μήνες σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών (περίοδος αναφοράς)».

Με απλά λόγια, στην Ελλάδα η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί και εφαρμόζει το νόμο που ψήφισε το 2011 η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ο οποίος προβλέπει μέχρι και 10 ώρες τη μέρα εργασία, για ένα διάστημα αυξημένης απασχόλησης τριών μηνών.

-- Στη δεύτερη περίπτωση, ο εργοδότης μπορεί να εφαρμόζει τη διευθέτηση και πέραν των τριών μηνών αφού ο νόμος τού επιτρέπει να κατανείμει όπως αυτός θέλει «διακόσιες πενήντα έξι (256) ώρες εργασίας από το συνολικό χρόνο απασχόλησης εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους» σε ένα διάστημα 32 βδομάδων ή λίγο παραπάνω από 7 μήνες!

-- Η τρίτη περίπτωση διατυπώνεται με επαρκή... ασάφεια ώστε να δίνονται ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στον εργοδότη. Η περίπτωση αυτή ορίζει ότι «με επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να καθορίζεται άλλο σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης».

Ωράριο - «λάστιχο», ζωή - σμπαράλια

Ο εργοδότης μάλιστα μπορεί να συνεχίζει να απασχολεί τον εργαζόμενο επιπλέον ώρες και μετά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης αφού η περίοδος μειωμένης απασχόλησης δεν είναι αναγκαστικό να ακολουθεί αμέσως μετά (αυτό το προέβλεπαν οι πρώτοι νόμοι και στη συνέχεια άλλαξε προς το χειρότερο). Μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε περίοδος, αρκεί να είναι στο ίδιο έτος που εφαρμόζεται και η διευθέτηση... Ακόμα, μπορεί αντί για μειωμένη απασχόληση να χορηγεί ρεπό. Συνολικά, ο εργοδότης συνδυάζοντας τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στη συνέχεια τη δυνατότητα υπερεργασίας και υπερωρίας μπορεί να επιβάλλει στον εργάτη να δουλεύει για έξι μήνες 48 ώρες τη βδομάδα κατά μέσο όρο.

Στην πρώτη περίπτωση ο νόμος προβλέπει: «Κατά τη διευθέτηση ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας κατά την περίοδο του εξαμήνου (περίοδος αναφοράς), (...) Οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις σαράντα οκτώ (48) ώρες, κατά μέσο όρο, σε περίοδο έξι (6) μηνών, συμπεριλαμβανομένων και των προαναφερόμενων ωρών υπερεργασίας και νομίμων υπερωριών». Ανάλογα προβλέπονται και για τη δεύτερη περίπτωση.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Εργάτης που απασχολείται σε πενθήμερη εργασία, 8 ώρες τη μέρα - 40 ώρες τη βδομάδα.

Στις αρχές του έτους ο εργοδότης επιβάλλει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για τρεις μήνες, 10 ώρες τη μέρα, 50 ώρες τη βδομάδα. Τους επόμενους τρεις μήνες - προκειμένου να προκύψει ο μέσος όρος των 48 ωρών εργασίας τη βδομάδα - επιβάλλει στον εργάτη να δουλέψει 46 ώρες τη βδομάδα, από τις οποίες οι πέντε μπορεί να είναι υπερεργασία και 1 ώρα υπερωρία. Συνολικά για έξι μήνες ο εργάτης δουλεύει πάνω από 9,5 ώρες τη μέρα!

Απομένουν άλλοι έξι μήνες για να συμπληρωθεί το έτος. Από αυτούς ο εργοδότης ή θα δώσει τρεις μήνες μειωμένης απασχόλησης ή θα συνεχίσει να απασχολεί τον εργάτη κανονικά και θα του δώσει ρεπό ή θα συνδυάσει ρεπό και μειωμένη απασχόληση.

Το παράδειγμα δείχνει ανάγλυφα ότι το 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο είναι πλέον μόνο στα χαρτιά. Ο χρόνος εργασίας έχει γίνει «λάστιχο», καθώς η εργοδοσία έχει πλέον τη δυνατότητα να αναγκάζει τον εργάτη να δουλεύει 9 - 10 ώρες τη μέρα κάποιους μήνες, 6 - 7 ώρες ή καθόλου κάποιους άλλους μήνες και πάει λέγοντας. Με τον τρόπο αυτό το κεφάλαιο κάνει σμπαράλια τη ζωή του εργάτη, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του, αφού η ανάπαυση και η αναπλήρωση της εργατικής δύναμης διασφαλίζονται μόνο σε ημερήσια βάση και όχι με... «περίοδο αναφοράς». Οι εργαζόμενοι επιπλέον δεν ξέρουν πότε θα έχουν και πόσο ελεύθερο χρόνο, μένουν χωρίς δυνατότητα οικογενειακού προγραμματισμού, με τσακισμένο το δικαίωμα στην κοινωνική και προσωπική δράση.

Αυτήν την κατάσταση επιχειρεί να κουκουλώσει η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, όταν αναφέρεται στο θεμελιώδες δικαίωμα του 8ωρου που τάχα υπάρχει στην Ελλάδα. Με την πραγματικότητα βέβαια να είναι ακόμα χειρότερη αφού όλα αυτά συνοδεύονται από τη γενίκευση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, της μερικής, εκ περιτροπής και προσωρινής απασχόλησης, των εργολαβιών, του «δουλεμπορίου» εργατών.

60 ώρες δουλειάς τη βδομάδα...

Το ταβάνι μάλιστα του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δεν είναι πλέον οι 50 ώρες αλλά οι 60 ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που τάχα αναγνωρίζει το θεμελιώδες δικαίωμα του 8ωρου, ψήφισε το νόμο 4498. Αυτός εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με την ευρωενωσιακή Οδηγία 2003/88/ΕΚ «σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας», ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Με το νόμο αυτό καθιερώνεται «κατά κανόνα ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στο χώρο εργασίας». Παραπέρα ξεχειλώνει ακόμα και αυτό το 12ωρο εργασίας, το οποίο μπορεί να γίνει 24ωρο! Ετσι, ενώ ορίζει ότι «η ημερήσια ανάπαυση των ιατρών είναι υποχρεωτική και διάρκειας δώδεκα (12) συνεχόμενων ωρών ανά εικοσιτετράωρο», λίγο πιο κάτω προσθέτει: «Επιτρέπεται παρέκκλιση (...) για λόγους λειτουργίας της υπηρεσίας (...) Αν μειώνεται ή χάνεται ο χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης, παρέχεται αμέσως μετά περίοδος αντισταθμιστικής ανάπαυσης έως δώδεκα (12) ώρες»!

Ενας άλλος τρόπος για την επίτευξη του 60ωρου είναι η συνδυασμένη εφαρμογή των όσων προβλέπουν οι νόμοι για την υπερεργασία και την υπερωρία. Στο πλαίσιο αυτό ένας εργαζόμενος με 6 μέρες απασχόληση τη βδομάδα και συμβατικό ωράριο 40 ωρών μπορεί να φθάσει να δουλέψει μέχρι και 60 ώρες τη βδομάδα. Ο νόμος επιτρέπει στον εργοδότη να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να δουλέψει ως υπερεργασία επιπλέον 8 ώρες του 40ωρου, σύνολο 48 ώρες. Ακόμα, ο εργοδότης μπορεί να του επιβάλει 2 ώρες τη μέρα υπερωρία (4093/2012), δηλαδή 12 ώρες τη βδομάδα. Σύνολο 60 ώρες τη βδομάδα.

Και μιας και η υπερεργασία και η υπερωρία αμείβονται με προσαυξήσεις, οι κυβερνήσεις του αστικού κράτους έχουν φροντίσει να μειώνουν τις σχετικές αποζημιώσεις με αλλεπάλληλους νόμους, ώστε να γίνονται όλο και πιο φθηνές.

Ετσι, η υπερεργασία σύμφωνα με το νόμο 2874/2000 αμειβόταν με προσαύξηση 50%, με το νόμο 3863/2010 αμείβεται με προσαύξηση 20%. Για τις μέχρι 120 υπερωρίες το χρόνο προβλεπόταν προσαύξηση 50% και τώρα 40%. Για πάνω από 120 υπερωρίες προσαύξηση 75% και τώρα 60%. Ενώ μεγάλη μείωση σημειώθηκε και στις παράνομες υπερωρίες. Η προσαύξηση για αυτές ήταν 250% και τώρα είναι μόλις 80% και πάντα αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι γίνονται από τους ανύπαρκτους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών του αστικού κράτους.

Κυριακάτικη αργία υπό εξαφάνιση

Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με το τσάκισμα της πλήρους απασχόλησης και του σταθερού ωραρίου, με σχετική διάταξη του νόμου 4472/2017 βάθυνε το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, σμπαραλιάζοντας ακόμα παραπέρα τη ζωή των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, θέσπισε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, στις «τουριστικές περιοχές» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.

Ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί συνέχεια προηγούμενου νόμου, του 2013, της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, βαθαίνοντας περαιτέρω το αντεργατικό του περιεχόμενο. Αποτελεί μια ακόμα απόδειξη πως τα «νέα» διλήμματα που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν αντιπαράθεσης προόδου - συντήρησης είναι «φούμαρα» από κάθε άποψη...

12 μέρες συνεχόμενης δουλειάς χωρίς ξεκούραση!

Στη βάση αυτών των νόμων η εργοδοσία ξεζουμίζει τους εργάτες, που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν ατελείωτες ώρες, καθημερινά στο πόδι. Με βάση την Οδηγία 2003/88 της ΕΕ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας η εργοδοσία μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενα χωρίς ξεκούραση.

Συγκεκριμένα, η Οδηγία προβλέπει ότι «τα κράτη - μέλη θεσπίζουν αναγκαία μέτρα ώστε κάθε εργαζόμενος να διαθέτει, ανά περίοδο επτά ημερών, μια ελάχιστη περίοδο ανάπαυσης 24 ωρών», ωστόσο ως περίοδο αναφοράς ορίζει τις 14 μέρες.

Πάνω σε αυτή την Οδηγία πάτησε το Δικαστήριο της ΕΕ για να βγάλει το 2017 απόφαση που επιτρέπει τη συνεχόμενη εργασία ακόμα και για 12 μέρες χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα ή για 10 μέρες χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν 5 μέρες τη βδομάδα. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος σχετικού δελτίου Τύπου του Δικαστηρίου της ΕΕ για την απόφαση: «Η εβδομαδιαία ανάπαυση εργαζομένων δεν πρέπει να χορηγείται υποχρεωτικά την ημέρα που έπεται έξι συνεχόμενων ημερών εργασίας»!

Στην ίδια Οδηγία ο μόνος περιορισμός στο πόσες ώρες θα δουλεύουν καθημερινά οι εργάτες είναι υποτίθεται οι 11 ώρες ημερήσιας υποχρεωτικής ανάπαυσης. Ομως, αυτός ο περιορισμός καταντά κενό γράμμα αφού η Οδηγία περιέχει «εξαιρέσεις» που επιτρέπουν λιγότερες ώρες ανάπαυσης, και αφορούν σε κλάδους όπου απασχολούνται μεγάλες μάζες εργατών (γιατροί, ύδρευση, ηλεκτρισμός, βιομηχανία, ναυτιλία, φύλαξη, γεωργία, τουρισμός, ταχυδρομεία κ.ά.).

Αυτή είναι η αντεργατική πραγματικότητα σε όλη την ΕΕ, αυτή είναι η αντεργατική πραγματικότητα στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πρωτοστατεί και σε αυτήν την πτυχή της αντιλαϊκής επίθεσης και την ίδια ώρα να κατακεραυνώνει την... αυστριακή κυβέρνηση, για την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απεργούν αύριο για ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα

Με συγκέντρωση σήμερα, στις 10 π.μ., στο Πρωτοδικείο Πειραιά απαντούν στη νέα δικαστική προσφυγή της εργοδοσίας ενάντια στην απεργία

Στη μάχη της οργάνωσης και της περιφρούρησης της αυριανής απεργίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς καλεί τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ το σωματείο τους, η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη στο Πρωτοδικείο Πειραιά (Σκουζέ και Φίλωνος), στις 10 π.μ., όπου θα εκδικαστεί η νέα αγωγή της εργοδοσίας ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εντεινόμενης επίθεσής της, η εργοδοσία κυκλοφόρησε χτες ανακοίνωση (μέσω της «D-PORT»), μέσα από την οποία επιτίθεται στο σωματείο και τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν συλλογικά οι εργαζόμενοι στις προβλήτες. Προκειμένου να μην ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, όπως αυτά τέθηκαν από την ΕΝΕΔΕΠ στις συναντήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, επιχειρεί μάλιστα προκλητικά να αναγορεύσει ως προνομιακό και «αντιπροσωπευτικό» συνομιλητή το εργοδοτικό «σωματείο» που η ίδια έστησε!

Κάλεσμα από την ΕΝΕΔΕΠ

Με νέα ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΕΔΕΠ καλεί όλους τους συναδέλφους στη μάχη της αυριανής απεργίας και υπογραμμίζει:

«Η προσφυγή της εργοδοσίας (COSCO - DPORT - Εργολάβοι) στα δικαστήρια ενάντια στον δίκαιο αγώνα μας όχι μόνο δεν πρόκειται να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, αλλά σύσσωμος ο κλάδος και το Διοικητικό Συμβούλιο είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε την πάλη μας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στη λαθροχειρία που γίνεται για άλλη μια φορά από την εργοδοσία με την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στις 5/9/2018 και τίτλο "Νόμος είναι άραγε το δίκιο του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ", απαντάμε ως εξής: "Δίκιο είναι να έχεις Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με συγκροτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα, δίκιο είναι να έχεις μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και όπως φεύγουμε γεροί από τα σπίτια μας να γυρνάμε και γεροί".

Επίσης, η εργοδοσία αντί να αξιοποιήσει όλο το διάστημα στο να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου και να υπογράψει ΣΣΕ, χρησιμοποίησε το μηχανισμό της και σκόπιμα έφτιαξε ένα σωματείο - σφραγίδα με νόθες και διαβλητές διαδικασίες, με σκοπό να διαπραγματεύεται με τον εαυτό της.

Τώρα είναι η στιγμή που όλοι μαζί σαν μία γροθιά πρέπει να δώσουμε τη μάχη για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων. Τώρα ο κάθε εργάτης πρέπει να καταδικάσει με τη συμμετοχή του στην απεργία το εργοδοτικό "σωματείο", που σε κάθε ευκαιρία εκθειάζει και υπερασπίζεται η εργοδοσία αφού ιδρύθηκε υπό τις ευλογίες της. Και ενώ με την προηγούμενη ανακοίνωσή μας αποκαλύπταμε τον ρόλο του εργοδοτικού "σωματείου", σήμερα (σ.σ. χτες) 5 Σεπτέμβρη έρχεται η εργοδοσία με ανακοίνωσή της να μας επιβεβαιώσει περίτρανα.

Καμία ανοχή σε όσους πάνε να καπηλευτούν τον δίκαιο αγώνα μας, καμία ανοχή στην κοροϊδία και τη στείρα επιχειρηματολογία της εργοδοσίας που αποφεύγει "όπως ο διάολος το λιβάνι" να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά μας και θα διασφαλίζει βασικά εργασιακά δικαιώματα, βάζοντας τέλος στην εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβάλει το κινεζικό μονοπώλιο της "COSCO" μέσω της "D-PORT" και των εργολάβων της.

Δεν μπορεί η "COSCO" να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και η "D-PORT" πίσω από το σωματείο - σφραγίδα. Οι γελοίοι ισχυρισμοί που πιθανόν να δώσουν ψίχουλα, δεν έχουν καμία απήχηση στους εργαζόμενους.

Ολοι στην απεργία της Παρασκευής στις 6 π.μ. Καλούμε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Ο αγώνας μας να γίνει αγώνας όλης της εργατικής τάξης.

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων».
ΠΑΜΕ
Να γίνει η απεργία στο λιμάνι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης

Η αυριανή απεργία στις προβλήτες της «Cosco» πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί «κάθε Συνδικάτο, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο, κάθε εργαζόμενο και τίμιο συνδικαλιστή να σταθεί στο πλευρό του μεγάλου αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες του Πειραιά που συνεχίζουν τον παλικαρίσιο αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ με νέα απεργία την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη».

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, «οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της "Cosco" στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με το Σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, προχώρησαν σε αυτήν την απόφαση αφού η "Cosco" μαζί με τους εργολάβους της αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Η "Cosco" κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, χωρίς να διασφαλίζει κρίσιμα ζητήματα, όπως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων, παρότι την περίοδο 2007 - 2017 ο μονοπωλιακός όμιλος, σύμφωνα με τα ίδια του τα στοιχεία, καταγράφει αύξηση της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατά 195%! Ενώ μόνο στο α' εξάμηνο του 2018 πέτυχε αύξηση περίπου 30%! Αντίθετα, η εργοδοσία με τη στήριξη της κυβέρνησης φτιάχνει σωματείο - σφραγίδα με διαδικασίες - εξπρές, για να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων και αξιοποιεί μηχανισμούς τρομοκρατίας και λάσπης ενάντια στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Ο,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες όλα αυτά τα χρόνια, τα κατάφεραν μαζί με το Σωματείο τους και τη στήριξη και ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων από άλλους κλάδους.

Τώρα η εργατική τάξη να δώσει απάντηση στην πολυεθνική "Cosco" εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον μεγάλο αγώνα των λιμενεργατών.

Ολοι στον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας. Ολοι στην απεργία της Παρασκευής 7 Σεπτέμβρη. Κανένας εργάτης μόνος του.

Στηρίζουμε τα αιτήματα του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ».

  • Αντίστοιχα, σε δελτίο Τύπου η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) εκφράζει τη στήριξή της στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων και απαιτεί από την εργοδοσία να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.
Συλλαλητήρια στις 13 Σεπτέμβρη στην Αττική

Συλλαλητήρια οργανώνουν στις 13 Σεπτέμβρη σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική σωματεία και φορείς της Αττικής, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια, στις 7 μ.μ. Την ίδια ώρα θα γίνουν τα συλλαλητήρια στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην Ανατολική Αττική, στο Κορωπί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνει σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει οδηγήσει την εργατική τάξη και το λαό στα όρια της εξαθλίωσης (...) Η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα οδηγεί το λαό μας σε περιπέτειες για τα κέρδη μιας χούφτας εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων». Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα, σημειώνοντας: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Στο συλλαλητήριο στο Κορωπί καλεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, προβάλλοντας επιπλέον ζωτικά αιτήματα για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Στις 11 Σεπτέμβρη στον Βόλο

Εργατικά συνδικάτα και συνταξιουχικά σωματεία της Μαγνησίας οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου στον Βόλο.

Το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής υπογράφουν τα Συνδικάτα Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου, Τροφίμων - Ποτών, Καθαριστριών - Καθαριστών, Εργαζομένων ΟΤΑ, Μουσικών Θεσσαλίας «Ο Απόλλων», Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Βόλου, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πολιτικών Συνταξιούχων και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ - ΤΑΕ, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο το Σάββατο στη ΔΕΘ

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 6 μ.μ.

Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αγροτικοί σύλλογοι, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλοι φορείς της Βόρειας Ελλάδας εντείνουν καθημερινά τις εξορμήσεις και τις περιοδείες στους χώρους δουλειάς, τις αγωνιστικές δράσεις για οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Με κεντρικό σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», μεταφέρουν παντού το κάλεσμα αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις επεμβάσεις στην περιοχή.

Μπροστά στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το ΠΑΜΕ προγραμματίζει τα εξής:

-- Συσκέψεις - συγκεντρώσεις - συζητήσεις σε χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία, με την παρουσία στελεχών των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα προγραμματίζονται μεταξύ άλλων περιοδείες σε ξενοδοχεία, εμπορικά πολυκαταστήματα, εργοστάσια Τύπου - Χάρτου, Τροφίμων κ.ά. Θα πραγματοποιηθεί επίσης σύσκεψη με απλήρωτους εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ.

-- Συνέντευξη Τύπου, αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα δράσης και οι στόχοι του ταξικού κινήματος το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και οι διεκδικήσεις για την προστασία των ανέργων και το ρόλο του ΟΑΕΔ.

-- Στην ίδια συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί λεύκωμα με τους απεργιακούς αγώνες - κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης έως σήμερα (2009 - 2017).

Καθημερινές περιοδείες και αγωνιστικές δράσεις

Καθημερινά συνεχίζονται οι εξορμήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, μεταξύ άλλων σε χώρους όπου η εργοδοτική επίθεση εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ένταση, όπως στο Εμπόριο. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης μέσα από εξορμήσεις στα καταστήματα ανοίγει τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως η μερική απασχόληση, η απλήρωτη εργασία, η εντατικοποίηση της δουλειάς και η έλλειψη μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια, που οδηγεί συχνά σε εργατικά ατυχήματα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το παραπέρα χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, με αφορμή την 83η ΔΕΘ και τις εκπτώσεις «Helexpo Sales» που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με τα καταστήματα να μένουν ανοιχτά τις Κυριακές 9 και 16 Σεπτέμβρη. Μια με αφορμή την τουριστική περίοδο, μια με τις εκπτωτικές περιόδους, μια με αφορμή τη ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης θα ξεχάσουν πότε κάθισαν Κυριακή μαζί με τις οικογένειές τους. Κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους εργοδότες στη Χαλκιδική να κλείνουν τα καταστήματά τους στη 1 τα ξημερώματα. Απόφαση που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές...

Καλώντας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να οργανώσουν την πάλη τους για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Χτες συνεχίστηκαν επίσης οι δράσεις Σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών για τις αστικές συγκοινωνίες, με πανεξόρμηση στον τερματικό σταθμό του ΟΑΣΘ στο ΙΚΕΑ. Σήμερα Πέμπτη, οργανώνεται πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., από την πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρήνη. Με τις δράσεις αυτές αναδεικνύουν τις διεκδικήσεις του εργαζόμενου λαού για σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες, μείωση της τιμής του εισιτηρίου, κατοχύρωση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων, δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων και μαθητών τις ώρες που πηγαίνουν και επιστρέφουν από την εργασία και τα σχολεία, συντήρηση του στόλου από μόνιμο προσωπικό, προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων για κατασκευή νέων οχημάτων, συχνές και τακτικές αστικές συγκοινωνίες με ανθρώπινες συνθήκες και κάλυψη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος, ενώ προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9/9, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει «το κοινό μέτωπο με τις αγωνιστικές δυνάμεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής».

Μετακίνηση με λεωφορεία

Για το συλλαλητήριο του Σαββάτου προγραμματίζεται οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία από:

Γιαννιτσά, 3.50 μ.μ., από Εγνατία (είσοδος πόλης). Γρεβενά, 3 μ.μ., από το ρολόι. Δράμα, 2.30 μ.μ., πίσω από τον Αγ. Νικόλαο. Εδεσσα, 3.15 μ.μ., από πλατεία Δημοκρατίας. Καβάλα, 3 μ.μ., από Δημοτικό Κήπο. Καστοριά, 2 μ.μ., απέναντι από παλιό «Μασούτη». Κατερίνη, 4 μ.μ., από κεντρική πλατεία. Κοζάνη, 3.30 μ.μ., από κεντρική πλατεία. Κομοτηνή, 1 μ.μ., από δημαρχείο. Λάρισα, 2.30 μ.μ., από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό. Λιτόχωρο, 3.30 μ.μ., από κεντρική πλατεία. Νάουσα, 4 μ.μ., από Εργατικό Κέντρο. Ξάνθη, 2 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας. Πτολεμαΐδα, 3 μ.μ., από τη Λαϊκή Αγορά. Σέρρες, στις 4 μ.μ., από τα δικαστήρια. Σκύδρα, 3.30 μ.μ., από πλατεία Μαυροβουνίου. Τρίκαλα, 2 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Φλώρινα, 2.30 μ.μ., από Νέο Πάρκο.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ με αφορμή τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και την Αττική, καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Η ΟΓΕ απευθύνεται στις εργαζόμενες, στις άνεργες, στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και τις καλεί να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους «στην εργασία, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στην κοινωνική στήριξη των οικογενειών τους».

«Οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι, η ανεργία, η ανέχεια, η φοροληστεία, η εργασία χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς προστασία της μητρότητας, χωρίς ελεύθερο χρόνο, η γενικευμένη ανασφάλεια βάζουν τη σφραγίδα τους στην καθημερινότητα των γυναικών του καθημερινού μόχθου», τονίζει και προσθέτει πως «κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν μπορεί να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα».

  • Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια έχουν απευθύνει επίσης με ανακοινώσεις τους η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Η ΕΕΔΥΕ

«Παρών» στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ με αφορμή τη ΔΕΘ δηλώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

«Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Εχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες», τονίζει στο κάλεσμά της. Οπως επισημαίνει, η «επόμενη μέρα» που διαλαλεί η κυβέρνηση «φέρνει την Ελλάδα στο ρόλο του σημαιοφόρου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια κι όλη τη γύρω περιοχή», ενώ «οι ΗΠΑ απένειμαν και νέο "τίτλο τιμής" στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτόν του "προτιμώμενου εταίρου"».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - «HOT SPOTS»
Απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων με μπλοκάκι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ

Μόνο στο «Ασκληπιείο» Βούλας απολύθηκαν 19 εργαζόμενοι, εντείνοντας την υποστελέχωση του νοσοκομείου
Μόνο στο «Ασκληπιείο» Βούλας απολύθηκαν 19 εργαζόμενοι, εντείνοντας την υποστελέχωση του νοσοκομείου
Καραμπινάτο δείγμα της «μεταμνημονιακής εποχής» αποτελεί η απόλυση - παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο - του μεγαλύτερου μέρους από τους 700 εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι») για τα δημόσια νοσοκομεία και τα «hot spots» μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, σε μια εξέλιξη μάλιστα που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Από τις απολύσεις που έγιναν στις 19 Αυγούστου εξαιρούνται μόνο προσωρινά οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε «hot spots» στα νησιά, στους οποίους παρατάθηκε η σύμβαση για μόλις δύο μήνες.

Χαρακτηριστικά, μόνο στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας - το μοναδικό νοσοκομείο στη Νοτιοανατολική Αττική - απολύθηκαν 19 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό) που εργάζονταν από το Φλεβάρη του 2017!

«Αφού μας ξεζούμισαν, τώρα μας πετάνε...»

«Υπογράψαμε τέσσερις συνεχόμενες ανανεώσεις (6μηνη, 5μηνη, 4μηνη, 3μηνη). Επειδή ήμασταν με "μπλοκάκι", θεωρούμασταν ελεύθεροι επαγγελματίες! Δεν είχαμε δικαίωμα άδειας, μπορούσαμε να λείψουμε μόνο με αναρρωτική. Πολλοί συνάδελφοι ήταν από επαρχία και έμεναν στον οίκο (σ.σ. ξενώνα) του νοσοκομείου για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Από το Φλεβάρη του 2017 δεν πήραμε ούτε μια μέρα άδεια, δεν κάναμε ούτε μια μέρα διακοπές και την ίδια ώρα είχαμε τεράστιο φόρτο εργασίας, τεράστια κόπωση λόγω της εντατικοποίησης. Παίρναμε μόνο δύο ρεπό τη βδομάδα, τα οποία κι αυτά δεν τα έδιναν συνεχόμενα. Και την ίδια ώρα έπρεπε να παραμένουμε προσεκτικοί και σε εγρήγορση, γιατί είσαι σε μια δουλειά που έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ζωές στα χέρια σου. Κι αφού μας ξεζούμισαν, τώρα μας πετάνε. Μιλάμε ότι δουλεύουμε και ζούμε σε συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης», καταγγέλλει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» η Α.Λ., νοσηλεύτρια, μία από τους 19 εργαζόμενους που απολύθηκαν στο «Ασκληπιείο».

«Το νοσοκομείο», συνεχίζει, «είναι ήδη υποστελεχωμένο. Το Μάρτη του 2019 θα απολυθούν άλλοι 25 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ. Ακόμη κι όταν υπηρετούσαμε εμείς, η δουλειά έβγαινε πολύ δύσκολα. Τώρα θα λειτουργεί κάτω από το όριο ασφαλείας. Παλεύουμε και διεκδικούμε την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν και τη μονιμοποίησή τους, καθώς καλύπτουμε πάγιες, διαρκείς και αυξανόμενες ανάγκες».

ΚΚΕ: Επαναπρόσληψη των απολυμένων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Με αφορμή αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη, το ΚΚΕ κατέθεσε άμεσα Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Ξανθό.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης επισημαίνουν τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι αυτοί, άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών όπου δούλευαν, είχαν προσληφθεί εδώ και ενάμιση χρόνο με σύμβαση, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το Φλεβάρη του 2017. Ηταν ασφαλισμένοι με "μπλοκάκι" και οι συμβάσεις τους είχαν ανανεωθεί, έως τώρα, τέσσερις φορές.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις και αυτών των εργαζομένων, όμως τους εξαίρεσε τελευταία στιγμή. Αυτοί οι εργαζόμενοι, νοσηλευτές, γιατροί, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και εργάτες γενικών καθηκόντων έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ τα νοσοκομεία και τα "hot spots" όπου δούλευαν, τα οποία έτσι κι αλλιώς λειτουργούν άκρως υποστελεχωμένα, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αντιμετωπίζουν νέα πρόσθετα μεγάλα προβλήματα, μετά την απόλυση των συγκεκριμένων εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς.

Για παράδειγμα, μόνο στο Νοσοκομείο "Ασκληπιείο" της Βούλας, που καλύπτει μια τεράστια περιοχή στη Νοτιοανατολική Αττική, με 1.500.000 κατοίκους, και πραγματικά στενάζει από την έλλειψη προσωπικού και άκρως απαραίτητων τμημάτων, απολύθηκαν 19 εργαζόμενοι.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής, που με μνημόνια και χωρίς μνημόνια αντιμετωπίζει την Υγεία ως "κόστος", θέλει εργαζόμενους αναλώσιμους, χωρίς δικαιώματα, να τους υποβάλλει στο "μαρτύριο της σταγόνας", ανακυκλώνοντάς τους από τη δουλειά στην ανεργία, πότε εδώ και πότε εκεί, από θέση εργασίας σε θέση εργασίας».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων ώστε:

  • Να επαναπροσληφθούν όλοι ανεξαιρέτως οι απολυμένοι εργαζόμενοι που δούλευαν στα δημόσια νοσοκομεία και στα «hot spots» της Αττικής έως τις 19 Αυγούστου με τη σύμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Επαναπρόσληψη με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς το απαράδεκτο καθεστώς του εργαζόμενου με «μπλοκάκι», γιατί είναι άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών όπου έως τώρα δούλευαν.
  • Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, στα ιδρύματα Πρόνοιας, στα «hot spots». Μονιμοποίηση όλων, όπως συμβασιούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ και επικουρικών, ενοικιαζόμενων αλλά και αυτών των εργολαβικών συνεργείων.
Συνειδητή εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι συνεχίζονται παράλληλα οι απολύσεις επικουρικών γιατρών, ενώ το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι (επικουρικοί, «μπλοκάκια», μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ), που καλύπτουν σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

«Για όλους αυτούς τους συναδέλφους μας», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «ο υπουργός Υγείας απέρριψε επανειλημμένα το αίτημα για μονιμοποίησή τους. Για να "δικαιολογήσει" την άρνησή του, προφασίστηκε τα εμπόδια στη μονιμοποίηση που βάζουν το άρθρο 103 του Συντάγματος (που είχε ψηφίσει και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) και του πρόσφατου νόμου (που ψήφισε στις 15 Ιανουαρίου η συγκυβέρνηση).

Ταυτόχρονα, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί "εκδίωξης των εργολάβων", οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες χιλιάδες εργολαβικούς συναδέλφους μας σε δεκάδες δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας και επέκταση της "ελαστικής απασχόλησης". Για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών προωθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε Υγεία - Πρόνοια.

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι φτάνουμε στο "τέλος των μνημονίων" (...) κρύβουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός από το τσάκισμα των μισθών απαιτεί τη μείωση και του "μη μισθολογικού κόστους", μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, και τη μετατροπή της σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στην Υγεία να απαντήσουν στην κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν «αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας» με τη «συνέχιση του αγώνα μας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες».

Ακόμα, καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, καθώς «ακόμα και αυτοί, που στα λόγια υιοθετούν το αίτημα για μονιμοποίηση, αρνούνται την εγγραφή των επικουρικών και εργολαβικών στα σωματεία. Αρνήθηκαν να προκηρύξουν απεργία τη μέρα που ψηφιζόταν ο νόμος που βάζει εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

«Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ- ΔΝΤ. Να διεκδικεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη - σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ