Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλούσιος προβληματισμός και εποικοδομητικές προτάσεις

Ιδιαίτερα πλούσια ήταν η συζήτηση της Συνδιάσκεψης όπου μεταφέρθηκε η εμπειρία από τη δράση, αλλά και με πολλές ιδέες και προτάσεις χαρασσόταν ο σχεδιασμός κατά τομέα και κλάδο για το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά παραθέτουμε περίληψη κάποιων τοποθετήσεων:

* * *

Πιο αποφασιστική παρέμβαση στην εργατική τάξη. Ιδιαίτερα στις βιομηχανικές περιοχές που βρίσκονται σε ανάπτυξη και διαδοχικά αλλάζει η κοινωνική σύνθεση της περιοχής αφού υπάρχουν πολλά εργοστάσια αλουμινίου, ανελκυστήρων, κονσερβοποιίας κ.ά. Στα περισσότερα απ' αυτά δεν εφαρμόζεται η κλαδική σύμβαση. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους μετανάστες.

* * *

Αυτό που παλεύει το Κόμμα θα το πετύχει. Η όποια απαισιοδοξία, όταν υπάρχει, πηγάζει σε λειψό βάθεμα στην ιδεολογία μας. Κάθε πρόβλημα προσωπικό ξεκινά από το πολιτικό. Γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί η μελετητική δουλειά και να βαθύνει η ιδεολογικοπολιτική θωράκιση. Μια δουλειά που να ξεκινά σχεδιασμένα από τις ΚΟΒ και να περιλαμβάνει κάθε μέλος του Κόμματος. Να μπολιάσουμε την καθημερινότητα της Οργάνωσης με τη στρατηγική του Κόμματος.

* * *

Η καλή λειτουργία των Οργανώσεων είναι ασφαλιστική δικλείδα για την αφομοίωση των νέων που έρχονται στην ΚΝΕ. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην ιδεολογικοπολιτική τους μόρφωση. Υπάρχει ήδη αρκετή συσσωρευμένη εμπειρία από αγώνες της νεολαίας στις μαθητικές κινητοποιήσεις, συμμετοχή στους αγώνες της εργατικής τάξης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα νυχτερινά σχολεία όπου φοιτούν νέοι που εργάζονται στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στους κλάδους επισιτισμού κ.α.

* * *

Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας φοιτητικού πόλου. Εχουν γίνει φανερά τα σχέδια του αντίπαλου για τη διαμόρφωση ενός αναρχοαυτόνομου κινήματος. Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι στη διαμόρφωση ενός οργανωμένου κινήματος ικανού να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Η διαρκής ιδεολογική θωράκιση των νέων είναι αναγκαία αφού δέχονται από πολλές πλευρές προπαγάνδα της αντίδρασης. Ζητήματα αντικομμουνισμού περνούν μέσα και από τα μαθήματα στις σχολές.

* * *

Οι θέσεις για το Σοσιαλισμό εκτός των άλλων δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός μεγάλου ιδεολογικού ρεύματος και έναυσμα μελέτης. Με αυτές τις θέσεις ανοίγουν οι ορίζοντες της δράσης μας, αφού μπορούμε πλέον να μιλούμε στην εργατική τάξη με πολύ περισσότερα εφόδια για την προοπτική του αγώνα μας.

Σταθερά βήματα για τη λαϊκή αντεπίθεση

Η εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής στη Συνδιάσκεψη

Με την εκτίμηση πως έχουν γίνει θετικά βήματα, αλλά και ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες που περιμένουν να αξιοποιηθούν για να ξεπεραστούν αδυναμίες και καθυστερήσεις πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Γενάρη η Συνδιάσκεψη Περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Περιλαμβάνει τους Νομούς Σερρών, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν οι Δημήτρης Γόντικας και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Συνδιάσκεψη ψήφισε ομόφωνα τα Ντοκουμέντα για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος, τις Θέσεις της ΚΕ και τις Θέσεις για τον Σοσιαλισμό. Ομόφωνα εγκρίθηκαν και η εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής, καθώς και ο απολογισμός της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική

H Συνδιάσκεψη έκανε τον απολογισμό δράσης των τελευταίων δύο χρόνων και ταυτόχρονα έγινε ο σχεδιασμός καθηκόντων για το επόμενο διάστημα. Στην εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής που παρουσίασε ο γραμματέας Νίκος Χριστάνης τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Στην Περιοχή μας η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και η επερχόμενη οικονομική κρίση έχουν συνέπειες για την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους ΕΒΕ. Εργοστάσια και επιχειρήσεις απειλούνται με κλείσιμο, άλλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει -με πρόσχημα την κρίση - να παίρνουν μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, με απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές μισθών κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε για το τελευταίο διάστημα: Την καθυστέρηση πληρωμών και μη λειτουργία των Κλωστηρίων Γ΄ και της ΚΟΠΛΑΝ του ομίλου Λαναρά στη Νάουσα, οι απολύσεις που έχουν γίνει σε ΑΛΜΑΚΟ, ΑΛΟΥΜΙΛ και ΚΛΕΜΜΑΝ στο Κιλκίς και η μετατροπή σε 4 ημέρες εβδομαδιαίας εργασίας στην "Ελληνική Υφαντουργία" στα Γιαννιτσά.

Αυξάνεται δραματικά η ανεργία, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κλείσιμο μαγαζιών, οξύνονται η φτώχεια και τα αδιέξοδα των φτωχομεσαίων αγροτών».

Η εισήγηση έκανε απολογισμό και εκτίμηση της προσυνεδριακής δουλειάς στις ΚΟΒ και στις Συνδιασκέψεις των Νομαρχιακών Οργανώσεων. Δόθηκαν διευκρινίσεις για προσεγγίσεις που προέκυψαν στο σύνολο της προσυνεδριακής δουλειάς.

Σύγκρουση δύο γραμμών στο εργατικό κίνημα

Με στόχο πάντα το «Ισχυρό ΚΚΕ και Αντεπίθεση», η Οργάνωση στα δυο προηγούμενα χρόνια ανέπτυξε δράση στους αγώνες της εργατικής τάξης, των αγροτών των ΕΒΕ, σε κάθε πρόβλημα της περιοχής, αλλά και στους γενικότερους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας.

Για παράδειγμα σε σχέση με τους εργατικούς αγώνες αναφέρεται στην εισήγηση: «Εξακολούθησαν, και αυτό το δίχρονο, να αναπτύσσονται αγώνες στην περιοχή της Νάουσας, με πρωτοστάτη το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ), για τους κλωστοϋφαντουργούς, είτε για την πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων - απολυμένων, είτε ενάντια στη μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών των εργαζομένων στον όμιλο Λαναρά. Ο αγώνας για την άμεση πληρωμή των εργατών, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όχι μόνο στη Νάουσα, αλλά συνολικά στον όμιλο Λαναρά, ξεκίνησε με ταξικό πλαίσιο από το ΕΚΝ, σε συντονισμό και με τους επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης και συνεχίστηκε με συντονισμό από την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου. Ομως με τη διασπαστική πρωτοβουλία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του κλαδικού σωματείου Ιματισμού της Θεσσαλονίκης (το ελέγχουν οι δυνάμεις του ΣΥΝ\ΣΥΡΙΖΑ) οδηγήθηκε στο να περιοριστεί ο αγώνας στο αίτημα να ξαναχρηματοδοτηθεί ο Λαναράς. Η παρέμβαση μάλιστα του ΣΥΝ τοπικά κορυφώθηκε με επιθέσεις προς το ΕΚΝ και αντικομμουνισμό προς το Κόμμα(ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ). Στην πρόσφατη προσπάθεια να οργανώσουμε τον αγώνα από τα κάτω με τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα έτσι ώστε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με κλιμάκωση και ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης, οι δυνάμεις μας δέχονται και μια νέα επίθεση αντικομμουνισμού και προσπάθεια απομόνωσης αυτών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις έχουμε τη σύγκρουση των δυο γραμμών που υπάρχουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα: Απ' τη μια η γραμμή του συμβιβασμού, της υποταγής, που εν ολίγοις καταλήγει στο να δούμε αν μπορούμε να περισώσουμε τα δεδουλευμένα μέσα από τη νέα δανειοδότηση του Λαναρά και από την άλλη η ταξική γραμμή που εκφράζεται μέσα από το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, του ΕΚΝ και της ΟΕΚΙΔΕ».

Συνέπειες από την αντιαγροτική πολιτική

Για τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της ΚΑΠ, η εισήγηση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Κόμμα μας μελέτησε τις νέες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, επεξεργάστηκε θέσεις και στόχους πάλης για να ενισχύσει την ανάπτυξη των αγώνων και τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό τους. Αντιπάλεψε την πολιτική του ΠΟΕ και τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Συνέδεσε τον αγώνα των μικροπαραγωγών αγροτών με την πρότασή του για τον παραγωγικό συνεταιρισμό στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας. Ο ρόλος και η συμβολή της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης ήταν και παραμένει καθοριστική στην οικονομία όλων των νομών της περιοχής μας. Η δεδομένη αρνητική πορεία σε καλλιεργούμενα στρέμματα και παραγωγή σχεδόν σε όλα τα βασικά προϊόντα (καπνός, βαμβάκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα...), τα χαμηλά εισοδήματα (κτηνοτροφικά προϊόντα, ροδάκινα, σιτηρά...), το μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών αγροτικών νοικοκυριών είναι φανερά και στον πιο δύσπιστο μέχρι χτες αγρότη».

Για κοινή δράση εργατοϋπαλλήλων και ΕΒΕ

Για το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, η εισήγηση διαπιστώνει: «Οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των μικρών επιχειρηματιών. Η κοινή δράση των αυτοαπασχολούμενων με τους εργατοϋπαλλήλους μπορεί να ασκήσει θετική επίδραση και σε αυτούς που χρησιμοποιούν 1-2 ή και 3 μισθωτούς, ανάλογα και με τον κύκλο εργασιών. Κάτω από την επίδραση της ταξικής πάλης και της πρωτοβουλίας στη συμμαχία από την πλευρά των ταξικών σωματείων είναι δυνατόν ένα σημαντικό μέρος του στρώματος να στηρίξει αντιμονοπωλιακή δράση».

Με δεδομένη τη συσσωρευμένη εμπειρία, έγινε σχεδιασμός ώστε να ξεπεραστούν καθυστερήσεις και αδυναμίες στους παραπάνω τομείς και επίσης να γίνουν αποφασιστικά βήματα παρέμβασης και δράσης σε άλλους τομείς π.χ. στους χώρους της εκπαίδευσης.

Ειδικά κεφάλαια στην εισήγηση, αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε ήταν οι προτάσεις για Κόμμα οργανωτικά ισχυρό με οργανώσεις σε εργατικούς κλάδους, μεγάλα εργοστάσια σε ΕΒΕ, αγρότες και με αντίστοιχη ισχυρή ΚΝΕ, τα ζητήματα καθοδηγητικής δουλειάς, η οργάνωση της ιδεολογικής και μαζικής προπαγάνδας, τα καθήκοντα για το άμεσο επόμενο διάστημα.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σχέδιο απάντησης στην επίθεση του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Λαναρά στη Νάούσα
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Λαναρά στη Νάούσα
Την ανάγκη σχεδίου επίθεσης του Κόμματος απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του στη Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. Αποσπάσματα της ομιλίας του έχουν ως εξής:

«Το σύνθημα "18ο Συνέδριο - Συνέδριο αντεπίθεσης" είναι το οργανωμένο σχέδιο επίθεσης του Κόμματος απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται απάντηση αυτής της επίθεσης και χάραξη προοπτικής αλλαγών προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και σκληρός αγώνας με αυτά τα συμφέροντα, με στόχο την προοπτική της λαϊκής εξουσίας.

Οι δείκτες που θα κρίνεται αυτή η πορεία είναι η ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Ανασυγκρότηση και πανελλαδικά, και σε κάθε νομό, και σε κάθε κλάδο. Ισχυροποίηση του ΚΚΕ με γερές μαζικές Οργανώσεις στους τόπους δουλειάς στους κλάδους, στους επαγγελματίες και βιοτέχνες, στην αγροτιά.

Αυτό το σχέδιο απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που καθοδηγούμε, στον τρόπο που δουλεύουμε με τις Οργανώσεις μας, στον τρόπο που όλες μας οι δυνάμεις είναι μέσα στον κόσμο πρωταγωνιστές. Συσπειρώνουν δυνάμεις, εμπνέουν με το παράδειγμά τους, με την αυτοθυσία τους σε αυτόν τον αγώνα.


Δύναμη κρούσης, το βαρύ πυροβολικό, αυτού του αγώνα είναι οι ιδέες μας, το κύρος του Κόμματος και η πολιτική του, και η Ιστορία του. Θέσεις και πολιτική που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και είναι κριτήριο αυτό. Οταν λέμε οι ιδέες μας είναι το βαρύ πυροβολικό αυτό σημαίνει ότι απαιτείται καλός ιδεολογικός και πολιτικός εξοπλισμός, ώστε με αυτοπεποίθηση να συσπειρώνουμε, να καθοδηγούμε, να ανοίγουμε δρόμο. Αυτό καθορίζει το βαθμό στράτευσης και αποτελεσματικότητας στη δράση. Δράση και πολιτική που δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά η απάντηση στα σημερινά μεγάλα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.

Οι κινητοποιήσεις της αγροτιάς

Ορισμένα παραδείγματα: Ας πάρουμε τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς, όπου έχουμε οξυμένα προβλήματα απ' την αντιαγροτική πολιτική. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε καλά. Δε φτάνει όμως αυτό για αποτελεσματική διαφώτιση και καθοδήγηση. Ενα μεγάλο μέρος, ιδιαίτερα μικρομεσαίοι αγρότες, αντιλαμβάνονται καλύτερα ή μπορούν να καταλάβουν σήμερα τον ταξικό χαρακτήρα του προβλήματος. Και μιλάμε για το μικρομεσαίο τμήμα των αγροτών, ως σύμμαχο της εργατικής τάξης, υπολογίζοντας ότι ένα μέρος απ' αυτούς θα ενταχθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην εργατική τάξη στην πορεία.

Υπάρχει και τμήμα της αγροτιάς που μπορεί να είναι στο δρόμο σήμερα, αλλά δεν έχει τα ίδια συμφέροντα, είναι μεγαλοαγρότες βρίσκονται βέβαια μπροστά σε μεγάλα προβλήματα. Γιατί σε αυτές τις συνθήκες και πολλοί καπιταλιστές δοκιμάζονται από την κρίση και απ' τον ανταγωνισμό, αλλά αυτοί προσβλέπουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να συγκεντρώσουν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Το συνθηματάκι περί «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης» αυτό υπηρετεί. Συνολικά, η μεγάλη μάζα των αγροτών δύσκολα, ακόμα, προσεγγίζει τις βαθύτερες αιτίες. Οτι η θέση τους επιδεινώνεται και η προοπτική είναι προδιαγεγραμμένη, ως συνέπεια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ενισχύει τη μεγάλη ιδιοκτησία και στην παραγωγή και στην κατανομή. Βλέπετε, μεγαλέμποροι, μεγαλοβιομήχανοι και όλο αυτό το πλέγμα, τα καρτέλ ξεζουμίζουν την αγροτιά και την εργατική τάξη.

Και αυτοί που ηγούνται στις συντονιστικές επιτροπές δεν είναι όλοι αγρότες με 50 και 100 στρέμματα. Είναι φορείς της συνθηκολόγησης μέσα στην αγροτιά. Εμποδίζουν και τις πολιτικές διαφοροποιήσεις για τη συνειδητοποίηση του ζητήματος και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με το χαρακτήρα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον αντιδραστικό της χαρακτήρα.

Η λύση προϋποθέτει σύγκρουση με το κεφάλαιο

Αυτό το στρώμα δεν μπορεί να δει το σύνολο του προβλήματος και τη λύση του. Πώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής που είναι υπαρκτό πρόβλημα; Πώς θα εξασφαλίζεται η αύξηση της παραγωγής και διάθεσή της προς όφελος και της εργατικής τάξης και της αγροτιάς; Η λύση του διατροφικού προβλήματος που είναι μεγάλο ζήτημα κ.ά.

Η λύση αυτών των προβλημάτων που είναι ώριμη και αναγκαία συγκρούεται με μεγάλα ισχυρά συμφέροντα. Οπότε ποια είναι η λύση; Δεν υπάρχει λύση έξω από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, από τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας. Οπου μπορείς να προγραμματίσεις τι παραγωγή χρειάζεσαι, να ρυθμίσεις αυτήν την παραγωγή προς όφελος της αγροτιάς και του λαού και της γενικής προόδου. Δυνατότητες υπάρχουν σήμερα για μεγάλη παραγωγή, η τεχνολογία επιτρέπει, η επιστήμη επιτρέπει. Μπορεί να βοηθήσει και η εκπαίδευση σε αυτό, με τους κατάλληλους επιστήμονες σε αυτόν τον τομέα. Για να έρθει λύση του ζητήματος όμως σημαίνει ότι θα έρθεις σε σύγκρουση με τις πολυεθνικές, με μεγάλα συμφέροντα, με τα καρτέλ, με τα κόμματα, με τις πολιτικές.

Η κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού

Αλλο πρόβλημα. Οικονομική κρίση που είναι το βίαιο ξέσπασμα των αντιθέσεων του καπιταλισμού και δεν είναι αυτά που λένε κάθε λογής φλυαρίες και θεωρίες: «Για την ευθύνη του νεοφιλελευθερισμού, το πρόβλημα είναι η Θάτσερ και ο Μπους, οι κακοί καπιταλιστές και οι τζογαδόροι», για να κρύψουν την ουσία του προβλήματος, που είναι να κρύψουν την κρίση του συστήματος και να δικαιολογήσουν την υποδουλωτική πολιτική, «όλοι μαζί συνυπεύθυνοι να ξεπεραστεί η κρίση». Οι κρίσεις είναι περιοδικές αλλά έχουν όλο και μεγαλύτερο βάθος και συνέπειες. Βλέπετε: Στρατιές ανέργων. Στην Ελλάδα δεν την έχουμε δει σε όλη της την έκταση, ήδη έχουμε κι εδώ χιλιάδες απολύσεις. Στις άλλες καπιταλιστικές χώρες έχουμε μαζικές απολύσεις, εκατομμύρια. Ανεργία και φτώχεια, που είναι και η αιτία της κρίσης. Και το ξεπέρασμα της κρίσης γίνεται με μεγαλύτερη ανεργία και φτώχεια. Αρα η επόμενη κρίση θα είναι ακόμα πιο βαθιά, προετοιμάζεται η επόμενη κρίση κι αν ακόμα την ξεπεράσουν αυτήν την κρίση.

Βγαίνουν συμπεράσματα. Ο καπιταλιστικός τρόπος είναι ξεπερασμένος ιστορικά. Είναι σύστημα παρασιτικό που σαπίζει. Υπάρχει ανάγκη άλλου τρόπου παραγωγής. Ο σοσιαλισμός είναι και αναγκαίος και επίκαιρος. Και η εργατική τάξη είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να δώσει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Να ανοίξουμε ορίζοντες στην εργατική τάξη

Γι' αυτό συζητήσαμε στο Κόμμα ενιαία και τα δύο Κείμενα. Αλληλοσυμπληρώνονται, γιατί συνδέονται από την άποψη της στρατηγικής και της προετοιμασίας του Κόμματος για τα επόμενα χρόνια. Η συζήτηση για το σοσιαλισμό δε γίνεται για να μπει αυτό το κείμενο στο ράφι. Γίνεται ακριβώς για να φέρουμε στην ημερήσια διάταξη της πάλης τα ζητήματα του σοσιαλισμού ως απάντηση στα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός και ως διέξοδο, όχι αφηρημένα. Να ανοίξουμε ορίζοντες και προοπτικές στο εργατικό κίνημα, να περάσουμε, δηλαδή στην αντεπίθεση. Να ανοίξουμε εμείς θέματα μέσα στην κοινωνία. Και να συγκεντρώσουμε δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα. Να εξασφαλίσουμε - να το πω έτσι - υπεροχή ιδεών μέσα στον κόσμο. Οσο ξεκαθαρίζουν ζητήματα, τόσο πιο πολύ θα αποδεσμεύεται ο κόσμος και θα μπαίνει στον αγώνα.

Πάλη με τον οπορτουνισμό

Η πάλη με τον ΣΥΝ και τον οπορτουνισμό πρέπει να περάσει σε νέα φάση. Είναι μάχη σκληρή και πρέπει να αναμετρηθούμε και στις ευρωεκλογές και στις επόμενες μάχες. Περνάμε σε νέα φάση, είναι σωστό αυτό που ειπώθηκε. Ποιο είναι το στοιχείο; Μετά τις εκλογές του Οκτώβρη, όπου το Κόμμα σημείωσε μια επιτυχία ανησύχησε πάρα πολλούς, και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Εδωσαν στο Συνασπισμό αέρα, καθώς το ΠΑΣΟΚ ήταν σε μια φάση κρίσης, με στόχο να εμποδίσουν κόσμο να έρθει προς το Κόμμα. Να αξιοποιήσουν το Συνασπισμό ενάντια στο Κόμμα. Και να στηρίξουν ορισμένα σχέδια, αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Δεν περπάτησε.

Εχει τις δυσκολίες του, δεν παραιτήθηκαν από το να αναμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό, αλλά μπροστά είναι η κρίση. Επιλέγουν, στηρίζουν το δικομματισμό, χωρίς να παραιτούνται από συμμαχικές κυβερνήσεις. Εδώ το Κόμμα έχει την παρέμβασή του και την επίδρασή του. Σήμερα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, επιχειρεί με μια τυχοδιωκτική πολιτική απέναντι στο ΚΚΕ να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και να κρύψει την αναξιοπιστία του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ