Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το νομοσχέδιο κάνει το χρόνο με τα παιδιά μας μόνο ... ένα φιλί για καληνύχτα!

«Το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση, σαρώνοντας όσα εργατικά δικαιώματα μας είχαν απομείνει, θα φέρει τεράστιες αλλαγές στη ζωή των γονέων και των οικογενειών τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής αναφορικά με το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης και εξηγεί αναλυτικά απευθυνόμενη στους γονείς:

«Είναι ένα νομοσχέδιο που κάνει τη ζωή μας λάστιχο, καταστρατηγεί το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική δράση μας και η Κυριακάτικη αργία "φαντάζει όνειρο απατηλό" για τους εργαζόμενους γονείς. Η Κυριακή ήταν μια μέρα ελεύθερη από υποχρεώσεις για να μπορούμε να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας. Οι δηλώσεις του υπουργείου Εργασίας για το "δικαίωμα ενός εργαζόμενου να δουλεύει 10 ώρες τη μέρα ώστε να παίρνει ρεπό την Παρασκευή για να χαρεί τα παιδιά του" μας φαίνονται πραγματικά αστείες, λες και τα παιδιά μας χρειάζονται μόνο μία μέρα τη βδομάδα φροντίδα και προσοχή, λες και η κυβέρνηση φαντασιώνεται άλλο κόσμο όπου τα παιδιά την Παρασκευή δεν έχουν σχολείο και θα μπορούν να περάσουν χρόνο με τους γονείς τους!

Αλήθεια, με τη 10ωρη τουλάχιστον εργασία, ποιος θα στηρίξει τα παιδιά μας; Ποιος θα αναλάβει να τα πηγαίνει στις δραστηριότητές τους; Ποιος θα τα βοηθήσει, θα τα εμψυχώσει για να αντεπεξέλθουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα; Ποιος θα σταθεί δίπλα τους στην εφηβεία ή και πιο μετά στις εξετάσεις να τους κρατήσει το βιβλίο, να τους δώσει κουράγιο; Πώς οι γονείς, πότε και με τι σθένος θα περάσουμε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας;

Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να μείνει στα χαρτιά, αλλιώς ο χρόνος για τα παιδιά μας θα είναι μόνο... ένα φιλί για καληνύχτα!», καταλήγει η Ομοσπονδία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στις «ανατροπές του αιώνα» απαντάμε με μάχη για την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων

Συζήτηση με συνδικαλιστές για τη δράση που αναπτύσσεται στους κλάδους των Κατασκευών και του Φαρμάκου μπροστά στις αρχαιρεσίες

Από πρόσφατη κινητοποίηση συνδικάτων στη Λάρισα
Από πρόσφατη κινητοποίηση συνδικάτων στη Λάρισα
«Επί ποδός» βρίσκονται και τα συνδικάτα της Λάρισας, οργανώνοντας την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και έχοντας ορίσει ως μέρα απεργίας την Πέμπτη 3 Ιούνη. Ηδη έχει πάρει απόφαση η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ενώ αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα ΔΣ σε μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία. Ταυτόχρονα, με συσκέψεις οργάνωσης της πάλης σε χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει απεργιακός ξεσηκωμός με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και να ξηλωθεί το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο. Γνωρίζοντας εξάλλου πόσο σημαντική είναι η άνοδος της συμμετοχής και της οργάνωσης στα συνδικάτα, δίνουν τη μάχη για νέες εγγραφές εργατών, για την ισχυροποίησή τους, μπροστά στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε μια σειρά από συνδικάτα.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Δημήτρη Τζιμούλη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, και τον Γιάννη Γεωργούλα, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Φαρμάκου, για τη δράση των δύο Συνδικάτων απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο και για τη μάχη της ενίσχυσής τους με αφορμή τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα απορρίπτεται από τους εργάτες

Μιλώντας για τη δράση του Συνδικάτου Οικοδόμων ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, ο Δ. Τζιμούλης επισημαίνει: «Ολο το προηγούμενο διάστημα το Συνδικάτο βρέθηκε σε γιαπιά, στο εργοτάξιο του Αρμού, σε δημόσια έργα, για να ενημερώσει τους συναδέλφους για τις "ανατροπές του αιώνα" που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι συνάδελφοι δεν "τσιμπάνε", αφού γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να δουλεύεις 10 ώρες πάνω στη σκαλωσιά, ειδικά όταν με την ανεργία που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, πολλοί αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τα 63 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, τα εργατικά "ατυχήματα" είναι συχνά. Σε έναν χώρο με παράδοση στους αγώνες, οι συνάδελφοι δεν αποδέχονται να δουλεύουν σήμερα περισσότερες ώρες, με μεροκάματα πείνας, για να κερδίζουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι μεγαλοεργολάβοι. Οι διαθέσεις αυτές εκφράστηκαν και στην απεργία στις 6 Μάη, ειδικά στο εργοτάξιο του Αρμού, όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έφτασαν το 90%, δεκάδες οικοδόμοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Το κλίμα αυτό επιβεβαιώθηκε και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση».

Αντίστοιχα ο Γ. Γεωργούλας τονίζει: «Τόσο στις φαρμακαποθήκες όσο και σε εργοστάσια του κλάδου η κουβέντα με τους συναδέλφους είναι καθημερινή. Οι συνάδελφοι που βιώνουν την εντατικοποίηση, την προσπάθεια να ξηλωθεί η πενθήμερη εργασία και την ίδια ώρα να καταγράφονται κέρδη ρεκόρ για τους μεγάλους ομίλους, απορρίπτουν τα σχέδια της κυβέρνησης, δεν παραμυθιάζονται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ότι δήθεν θα μένουν απλήρωτοι για να μαζεύουν ώρες ώστε να δούνε τις οικογένειές τους, την ώρα που καταργούν και την κυριακάτικη αργία. Ολες οι κυβερνήσεις, βήμα βήμα, ξηλώνουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ειδικά το δικαίωμα στον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Εμείς τους καλούμε στη μάχη, όχι μόνο για να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο, αλλά και για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, να παλέψουν για τις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες, που αυτό σημαίνει σήμερα, λιγότερες ώρες δουλειάς και καλύτερους μισθούς».

Με μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και οργάνωση, βάζουμε εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια

«Δυνατός εργάτης είναι ο εργάτης που είναι οργανωμένος, συσπειρωμένος στο συνδικάτο», τονίζει ο Δ. Τζιμούλης και συμπληρώνει: «Με τη συμμετοχή στο Συνδικάτο και στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν από 14 έως 18 Ιούνη, θα δυναμώσει η λογική ότι κανείς οικοδόμος δεν είναι μόνος του. Το Συνδικάτο, με τις μάχες που δίνει όλα αυτά τα χρόνια, έχει συμβάλει στο να κερδηθούν κάποια πράγματα, να μην περάσει η εργοδοτική ασυδοσία. Με αυτήν την έννοια, η συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων θα στείλει το μήνυμα ότι οι οικοδόμοι δεν απομακρύνονται από τον οργανωμένο αγώνα, αλλά αντίθετα συσπειρώνονται ακόμα περισσότερο και επιβεβαιώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέσα από το Συνδικάτο τους. Αλλωστε το κάλεσμα για συμμετοχή στις αρχαιρεσίες πάει μαζί με το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 3 Ιούνη και στον αγώνα για τα δικαιώματά μας. Είναι στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, οικοδόμοι που θα ψηφίσουν στις αρχαιρεσίες να μη μείνουν εκεί, αλλά να ενεργοποιηθούν και να δράσουν μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου. Ταυτόχρονα, έχει σημασία να αποκτήσουμε νέες δυνάμεις και επαφές σε μεγάλα εργοτάξια, σε μεγάλα έργα αλλά και να δυναμώσουν οι αγωνιστικοί δεσμοί με το Συνδικάτο».

Ο Γ. Γεωργούλας επισημαίνει: «Απέναντι στον στόχο κυβερνήσεων και κεφαλαίου για ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους και χωρίς δικαίωμα οργάνωσης, η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και η ισχυροποίηση του Συνδικάτου είναι όρος για να για να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα τους αγώνες μας, να διαμορφώσουμε τις βάσεις για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας. Αλλωστε οι συνάδελφοι γνωρίζουν καλά ότι το Συνδικάτο ήταν πάντα δίπλα τους, σε κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, ενάντια σε απολύσεις, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, έκανε προσπάθεια να υπογραφτεί επιχειρησιακή ΣΣΕ και άλλα. Αυτή η αγωνιστική πορεία πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Κλιμακώνουν τη δράση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς
Η οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, βρίσκει το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής του σε μια περίοδο ανασύνταξης της λειτουργίας και της δράσης τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της περιοχής.

Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο περίπου, εν μέσω πανδημίας, στοχεύοντας στην αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, στη λήψη των αποφάσεων και τη λειτουργία των σωματείων και στις κινητοποιήσεις, καθώς και της ίδιας της παρέμβασης του Εργατικού Κέντρου και των Σωματείων στους χώρους δουλειάς. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στην απεργία στις 6 Μάη, αλλά και στις πρωτοβουλίες των σωματείων για κλιμάκωση του αγώνα, με Γενικές Συνελεύσεις, ενημέρωση των εργαζομένων, συσκέψεις κ.ά.

Ταυτόχρονα, η δράση αυτή συνδυάστηκε με τις πρωτοβουλίες για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, αλλά και την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης του πολύμηνου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

«Πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε τέτοια λειτουργία. Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ΔΣ Εργατικού Κέντρου και των σωματείων, να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους για συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και στις δράσεις, να αναδείξουμε ζητήματα όπως η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ παράλληλα επιδιώξαμε συνεργασία με τα σωματεία του δημόσιου τομέα», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Κολιούσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς. Και προσθέτει: «Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής φάνηκαν στις 6 Μάη, στην απεργιακή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και την πρώτη απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στη δράση για την κλιμάκωση της πάλης μετά την απεργία στις 6 Μάη, ο Κώστας Κολιούσης αναφέρει: «Δεν μείναμε εκεί. Στηρίξαμε τις πρωτοβουλίες των σωματείων για ενημέρωση των εργαζομένων και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και στις πλατείες. Πήραμε απόφαση για απεργία στις 23 Μάη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιφρουρήσαμε την απεργία έξω από δύο καταστήματα που επιχείρησαν να λειτουργήσουν. Επίσης, πήραμε απόφαση για κήρυξη απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή και την Τρίτη 25 Μάη πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων. Πολλά Σωματεία αυτές τις μέρες προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο του τερατουργήματος που φέρνει η κυβέρνηση και να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα».

Η πρωτοβουλία στα Σωματεία και στους εργαζόμενους

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς το βράδυ της Τρίτης, όπου εκτός από εκπροσώπους των σωματείων της δύναμής του, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων του Δημόσιου, των συνταξιούχων αλλά και του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου.

Στις τοποθετήσεις τους οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν το αντεργατικό τερατούργημα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έρχεται να ισοπεδώσει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ τόνισαν την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα για το μπλοκάρισμα του νομοσχεδίου.

Στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις επιπτώσεις τους στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η Νατάσα Τάτση, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. «Μας λένε ότι είναι εκσυγχρονισμός να δουλεύουμε 10 και 13 ώρες τη μέρα, με απλήρωτες υπερωρίες, με δουλειά την Κυριακή και με σωματεία που θα ελέγχονται απευθείας από την εργοδοσία και το υπουργείο», σημείωσε μεταξύ άλλων, καλώντας σε ενίσχυση του απεργιακού μετώπου που συγκροτείται για απεργιακή κινητοποίηση πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

«Αν αυτό το νομοσχέδιο θεωρείται πρόοδος, τότε κάτι πάει λάθος», ανέφερε ο Ταξιάρχης Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λιβαδειάς, τονίζοντας ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία θα πρέπει να παίξουν κομβικό ρόλο στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο, αλλά και παράλληλα να μπουν σε φάση διεκδίκησης.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πελέκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Οικοδόμων Λιβαδειάς, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται» και κάλεσε σε ζωντανή συζήτηση στα σωματεία και στις συνελεύσεις για την κλιμάκωση της δράσης.

Σε ενότητα και αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο, αλλά και για να καταργηθεί στην πράξη αν ψηφιστεί, κάλεσε ο Λουκάς Γκικόπουλος, από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Λιβαδειάς, το οποίο το απόγευμα της Τετάρτης σε Γενική Συνέλευση πήρε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία του Δημοσίου στις 3 Ιούνη.

Από την πλευρά επίσης των σωματείων του Δημοσίου, η Βαγγελιώ Κλάδου, γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και των επιπτώσεων των νόμων που έχουν ψηφιστεί, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ, για την ευελιξία στο χρόνο εργασίας των γιατρών.

Επίσης τη στήριξη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μετέφερε και ο Λουκάς Αλεξίου από τον Αγροτικό Σύλλογο Λιβαδειάς, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό αφορά και τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς αρκετοί από αυτούς είτε αναγκάζονται να φύγουν από τα χωράφια και τα ζώα τους, είτε αναγκάζονται να κάνουν και διάφορες άλλες δουλειές για να τα βγάλουν πέρα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο ενάντια στην κατάθεση του αντεργατικού εκτρώματος

Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Εργασίας
Τις προσπάθειες για την προκήρυξη και οργάνωση πανεργατικής απεργίας, με στόχο να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, κλιμακώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα. Με τη διαδικασία της «διαβούλευσης» να ολοκληρώνεται σήμερα και την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να το φέρει στη Βουλή, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα βρίσκονται «στο πόδι».

Με συσκέψεις οργάνωσης της πάλης, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, προετοιμάζουν την απεργιακή τους απάντηση ώστε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και για να ξηλωθεί το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο. Το κάλεσμα μάχης για το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη συνδικαλιστική οργάνωση και τη συλλογική δράση δίνει τον τόνο σε κάθε κινητοποίηση που οργανώνεται, στις αρχαιρεσίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ορισμένα σωματεία, στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Η πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει αναδείξει την αντεργατική ραχοκοκαλιά του, που περιλαμβάνει σαρωτικό χτύπημα σε κατακτήσεις, όπως το 8ωρο, η κυριακάτικη αργία, το δικαίωμα της απεργίας. Δίπλα σ' αυτά, καθημερινά φωτίζονται επιπλέον πλευρές που θίγουν δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά τις απολύσεις.

Ομόφωνη απόφαση για απεργία πήρε και το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Ομόφωνη απόφαση για απεργία πήρε και το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Στην προσπάθεια πλατιάς ενημέρωσης και οργάνωσης της αντίδρασης των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να αποδυναμώσει την καταδίκη του αντεργατικού οδοστρωτήρα και να υπονομεύσει την απεργιακή κινητοποίηση. Τον ρόλο αυτό επιτελούν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που επιδίδονται σε χαρτογράφηση των «θετικών» σημείων του νομοσχεδίου και μοιράζουν διαβεβαιώσεις για συμμετοχή στον ...εποικοδομητικό διάλογο για τη βελτίωσή του. Συνεχίζοντας μάλιστα την κωλυσιεργία και δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση, χτες ανέβαλε για μια ακόμα φορά (για τη Δευτέρα 31/5) τη συνεδρίαση της διοίκησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Την απαράδεκτη αυτή παρελκυστική τακτική κατήγγειλε η ΔΑΣ, ενώ ζήτησε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να συνεδριάσει άμεσα για να προκηρυχθεί απεργία, κάτι που θα γίνει αύριο Παρασκευή.

Με «πυξίδα» τον στόχο συντονισμού του βηματισμού και της απεργιακής απάντησης σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Ιούνη, ως μια ημερομηνία που προσφέρεται για τη συγκρότηση απεργιακού μετώπου πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τέτοιες απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Απεργία στο Δημόσιο έχει προκηρύξει για τις 3 Ιούνη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα σε κοινή απεργία εκείνη τη μέρα.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο εξέφρασαν Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) την περασμένη Δευτέρα, αποφασίζοντας να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση.

Να σημάνει ξεσηκωμός στα καράβια

Κάλεσμα στα ναυτεργατικά σωματεία να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν 24ωρη απεργία στις 3 Ιούνη απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ. Τα σωματεία οργάνωσαν χτες σύσκεψη για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο. «Καλούμε όλους τους ναυτεργάτες να μη λείψει κανείς από τη μάχη για να έχουμε 8ωρο, ΣΣΕ, δικαιώματα. Να σημάνει γενικός ξεσηκωμός στα καράβια, σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού, να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο - τερατούργημα», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση. Επισημαίνουν ακόμα ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο «αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών νόμων» και υπενθυμίζουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον νόμο 4714/2020, με τον οποίο κυβέρνηση και εφοπλιστές καταργούν τη ΣΣΕ στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα καράβια, εφαρμόζουν μισθολόγια πείνας και επιβάλλουν 48 ώρες εργασίας τη βδομάδα.

Απεργία σήμερα στη Ναυπηγοεπισκευή

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στη Ναυπηγοεπισκευή προχωρά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας σήμερα, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Πέραμα, όπου οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων και θα προγραμματίσουν τη συνέχεια.

«Απαντάμε στη στάση της εργοδοσίας στον χώρο, που μετά από τρεις συναντήσεις για τη διαπραγμάτευση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας επιμένει να πιστεύει, παίρνοντας αέρα από την πολιτική της κυβέρνησης, ότι θα μας βάλει στον πάγο για τα επόμενα χρόνια», τονίζει το Συνδικάτο.

Καταγγέλλει ότι η πλευρά των εργοδοτών επικαλείται τη δικαιολογία πως «δεν έχει δουλειά και δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις», με σκοπό να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας Σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να φρενάρει τη συζήτηση μέχρι το τέλος του 2021, οπότε και λήγει η μετενέργεια της ισχύουσας ΣΣΕ, προσβλέποντας και στις αντεργατικές ανατροπές ώστε «να της λυθούν τα χέρια να πληρώνει ό,τι θέλει και όποτε θέλει».

Συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Εργασίας από σωματεία εκπαιδευτικών

Σε γενικό ξεσηκωμό «για να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά αλλά και όλους τους σχετικούς μνημονιακούς και μετα-μνημονιακούς νόμους», καλούν σωματεία εκπαιδευτικών, τα οποία προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, αύριο Παρασκευή, στις 2 μ.μ.

Τα σωματεία μιλούν για «"ανατροπές του αιώνα" στα Εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση» και επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη πως το εν λόγω εκτρωματικό νομοσχέδιο δεν αφορά και τους εκπαιδευτικούς, καθώς η αύξηση του ωραρίου στους καθηγητές, το 2013, ήρθε λίγο μετά τη νομοθέτηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το 2011. Επίσης, στην Εκπαίδευση, χρόνια τώρα οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας που τσακίζουν τους συμβασιούχους, ενώ οι τρίμηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών τη φετινή χρονιά είναι αποκαλυπτικές για τις διαθέσεις της κυβερνητικής πολιτικής για παραπέρα «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων στην Εκπαίδευση...

Συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιείται κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Φάρου.

-- Κινητοποίηση θα γίνει στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Αύριο, Παρασκευή 28 Μάη:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στον ανοιχτό χώρο πίσω από τη Μητρόπολη.

-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) προχωρά σε διαδικτυακή συνεδρίαση της διοίκησης, στις 8.30 μ.μ., και καλεί τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων να συμμετάσχουν (link:us02web.zoom.us/j/9333076881?pwd=RDNEb0ZsQlpnaXJIREtKMzJZYXN1dz09. Meeting ID: 933 307 6881 - Passcode: 48VxP2)

Το Σάββατο 29 Μάη:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ποτά - Τρόφιμα ν. Αχαΐας καλεί σε σύσκεψη στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Την Κυριακή 30 Μάη:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (θεατράκι ΟΤΕ, σταθμός μετρό «Αγιος Αντώνιος»).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί έκτακτη ΓΣ, στις 7 μ.μ., στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου.

Οι συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο στις 19.30, θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου στις 19.30, θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα Γιάννενα, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στον Βόλο, στην παραλία στις 20.00, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Λιβαδειά, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 19.30, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή:

-- Στη Χαλκίδα, στην προβλήτα του Αγ. Νικολάου στις 20.00, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στη Λάρισα, στην κεντρική πλατεία στις 19.30, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΗΠΕΙΡΟΣ - ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Πυρετώδεις ρυθμοί για την προετοιμασία των συγκεντρώσεων

Θα μιλήσουν μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη Θεσσαλονίκη

Περιοδεία στα Γιάννενα
Περιοδεία στα Γιάννενα
Τη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στον Λευκό Πύργο, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προετοιμάζουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, μεταφέροντας το κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού που απευθύνει το Κόμμα στους εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου. Η ΚΝΕ έχει ορίσει προσυγκέντρωση που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., από την οδό Αγίας Σοφίας.

Το κάλεσμα συμμετοχής και συσπείρωσης με το ΚΚΕ απηύθυνε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Συζήτησε με τους εργαζόμενους για τις ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα, με το οποίο επιδιώκει να δώσει τη χαριστική βολή σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις απέμειναν στους εργαζόμενους. «Μιλάμε για επιστροφή όλων των κατακτήσεων του τελευταίου αιώνα», είπε. Τόνισε ότι αυτή η προοπτική γκρεμίζει και το μύθευμα που λανσάρει η κυβέρνηση για επενδύσεις που δήθεν θα φέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, και μάλιστα «καλοπληρωμένες».

«Θα είναι ζωή αυτή; Θα επιτρέψουμε, ενώ την περίοδο που ζούμε, με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευτεί στα ύψη, και ο παραγόμενος πλούτος που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για όλο το λαό, όταν θα μπορούσαμε να δουλεύουμε με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, χωρίς εντατικοποίηση και εργατικά ατυχήματα, χωρίς βιολογική εξόντωση του ανθρώπου, εμείς να πηγαίνουμε προς τα πίσω;», είπε.

Θεσσαλονίκη: Στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιόδευσε ο Λ. Στολτίδης
Θεσσαλονίκη: Στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιόδευσε ο Λ. Στολτίδης
Τόνισε ότι «κανένας δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη, να αδιαφορήσει. Εχουμε χρέος να προστατέψουμε εμάς και τα παιδιά μας από τους σχεδιασμούς τους να μας μετατρέψουν σε πάμφθηνα ομιλούντα εργαλεία. Να μην τους αφήσουμε να μας γυρίσουν στα σκοτάδια του Μεσαίωνα για να εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο».

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι να δώσουν αποφασιστικά την απεργιακή μάχη που προετοιμάζεται.

Μέσα από τις κουβέντες που έγιναν σε τμήματα του ΟΣΕ και του λιμανιού οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και τη συμφωνία τους με τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι, δήλωσαν τη διάθεσή τους να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται και την ανάγκη αυτό το ρεύμα αντίστασης να γίνει ορμητικό ποτάμι που θα γκρεμίσει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - εργοδοτών.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ βρίσκονται επί ποδός για την προετοιμασία της συγκέντρωσης σήμερα, Πέμπτη, στην πλατεία Γεωργίου, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γίνονται εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με το κάλεσμα της συμμετοχής να ηχεί ακόμα και από ντουντούκες στους δρόμους της πόλης, πανό που αναγγέλλουν τη συγκέντρωση αλλά και δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, πόρτα την πόρτα, καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο και κάθε άνθρωπος του μόχθου οφείλει να δώσει την απάντησή του στους σχεδιασμούς ξεθεμελιώματος στοιχειωδών δικαιωμάτων του.

Σε Χαλκίδα και Λιβαδειά

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η δραστηριότητα των ΚΟ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, ενόψει των πολιτικών συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στην προβλήτα Αγίου Νικολάου στη Χαλκίδα, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος.

«Οι δυνάμεις του Κόμματος στη Στερεά και την Εύβοια δίνουμε το καλύτερο εαυτό μας για την οργάνωση των μεγάλων συγκεντρώσεων στις πρωτεύουσες της περιοχής. Με καθημερινό σχέδιο εξορμήσεων και προπαγάνδας σε εργοστάσια, χώρους δουλειάς, γειτονιές, λαϊκές, χώρους μόρφωσης και στέκια νεολαίας. Με συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο για να φτάσει το κάλεσμα του Κόμματος παντού, για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Και τονίζει: «Η συζήτηση και ο προβληματισμός με εργαζόμενους και εργαζόμενες, νέους και νέες, έχει ανάψει, οι αγωνίες είναι μεγάλες και μπορούν να βρουν διέξοδο με την οργάνωση στα σωματεία, τις συλλογικές διαδικασίες, στον δρόμο της ανατροπής».

Σε Βόλο και Λάρισα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στην ΚΟ Μαγνησίας από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ για την ανοιχτή συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, στον Βόλο, στις 8 μ.μ., στην παραλία, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μέλη, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος εξορμούν σε εργοστάσια μετάλλου, πολυκαταστήματα, σχολεία και λαϊκές γειτονιές, με στόχο να ανοίξει πλατιά η συζήτηση για την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, για να μπουν εμπόδια στις αντιλαϊκές «ανατροπές του αιώνα», για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Οι αφισοκολλήσεις, τα πανό σε χώρους δουλειάς και συνοικίες συμβάλλουν παράλληλα στη δημιουργία μαχητικού κλίματος μπροστά στη συγκέντρωση.

Με εντατικούς ρυθμούς οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ προετοιμάζουν τη συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή, στη Λάρισα, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Για το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλία μπροστά στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σήμερα και αύριο μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Κοδέλλας, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ: «Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ μεταφέρουν το κάλεσμα ευθύνης και μάχης που απευθύνει το Κόμμα προς την εργατική τάξη, συμμετέχοντας σε εξορμήσεις μαζί με τις Κομματικές Οργανώσεις σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, δυναμώνοντας την οπτική προπαγάνδα, με αφίσες, πανό, κ.λπ. Ταυτόχρονα, με σύνθημα "Από γενιά χωρίς δικαιώματα, να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή", ανοίγουμε ιδιαίτερη συζήτηση με νέους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, που βιώνουν καθημερινά τα ωράρια - λάστιχο, σπουδαστές επαγγελματικών σχολών, που η κυβέρνηση τους θέλει μισοκαταρτισμένους - φθηνούς και "ευέλικτους" εργαζόμενους, φοιτητές με τους οποίους δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα τη μάχη για να ανοίξουν οι σχολές τους, συνολικά με όσες και με όσους το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί να θυσιάσουν το 8ωρο, τον ελεύθερο χρόνο τους, την ψυχαγωγία, την κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου να "εκτινάξει" τα κέρδη του. Μέσα από αυτό το άνοιγμα προβληματίζουμε, δίνουμε απαντήσεις στο ποια είναι η ρεαλιστική διέξοδος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα δικαιώματα της νέας γενιάς, αναδεικνύοντας ότι χρειάζεται να δυναμώσουν η οργάνωση και ο αγώνας σε σύγκρουση με τα σχέδια του κεφαλαίου, ότι πραγματικά σύγχρονο και ρεαλιστικό σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι να δουλεύουμε λιγότερο, εξασφαλίζοντας περισσότερο και πιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο. Παρά τις δυσκολίες, μέσα από το πλατύ αυτό άνοιγμα αναδεικνύεται ότι οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν μεγάλη απήχηση, εκατοντάδες νέοι δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις πρωτεύουσες των νομών, αλλά και στην απεργία στις 3 Ιούνη. Στο πλευρό του Κόμματος, δίνουμε τη μάχη μέχρι και την τελευταία ώρα!».

Στα Γιάννενα

Συνεχίζεται η πλατιά πολιτική εξόρμηση των ΚΟ στα Γιάννενα για την επιτυχία της σημερινής πολιτικής συγκέντρωσης στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Προσυγκεντρώσεις έχουν ανακοινώσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις 6 μ.μ. στην Ακαδημία και οι ΚΟ στις 6.30 μ.μ. στον Πλάτανο στην Ανεξαρτησίας.

Κλιμάκιο στελεχών, με επικεφαλής την Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, συζήτησε χτες με εργάτες της νυχτερινής βάρδιας στο εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών για τις συνέπειες του αντεργατικού νομοσχεδίου στον εργάσιμο χρόνο. Ανάμεσα στα άλλα η ομιλήτρια επισήμανε της αρνητικές επιπτώσεις που έχει το νομοσχέδιο στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στον κλάδο των ΟΤΑ θέτοντας σε ευθεία αμφισβήτηση τις 32 ώρες εργασίας που ισχύουν σήμερα στον κλάδο της καθαριότητας.

Στη συνέχεια τονίστηκε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας νομιμοποιεί τη δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες, τη νυχτερινή εργασία, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αποζημίωση τόσο για τις εξαιρετέες μέρες (Κυριακή και θεσμοθετημένες αργίες) όσο και για τη νυχτερινή εργασία.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θα αξιοποιηθεί και στους ΟΤΑ με πρόσχημα και την υποστελέχωση για κάλυψη αναγκών, π.χ. καθαριότητας, σε τουριστικά σημεία των πόλεων για τη διάσπαση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, αναγκάζοντας τους εργάτες να αποδεχτούν δουλειά κάποιες ώρες το βράδυ και άλλες το μεσημέρι, με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση που ούτως ή άλλως βρίσκεται στα ύψη να αυξηθεί, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία και ασφάλεια όσο και στην οικογενειακή ζωή.

Τέλος, τονίστηκε ότι χρειάζεται να δοθεί ενιαία απεργιακή απάντηση από το λαό με στόχο να μην κατατεθεί αυτό το έκτρωμα, το οποίο έρχεται να αποτελειώσει κάθε συγκροτημένο δικαίωμα των εργαζομένων που άφησαν όρθιο οι προηγούμενοι αντεργατικοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Παράλληλα κλιμάκια του ΚΚΕ συνεχίζουν τις περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως το εργοστάσιο εμφιάλωσης «Ζαγόρι» στην Κρανούλα Ιωαννίνων, και σε γειτονιές.

Σε όλη την Ελλάδα το κάλεσμα του Κόμματος

Οι συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΚΚΕ τις επόμενες μέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Σήμερα Πέμπτη:

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Αλικαρνασσού στις 19.30. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Βαθύ Σάμου, στις 19.30 στην πλατεία Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Σταμάτης Φιλιππής, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην Κατερίνη, στις 19.30 στο Συντριβάνι (Πλατάνι). Θα μιλήσει ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία στις 20.30. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην Κοζάνη. Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη Θήβα, στην κεντρική πλατεία στις 19.30. Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στη Μυτιλήνη. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στα Τρίκαλα, στις 20.00. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Πρέβεζα. Θα μιλήσει ο Κώστας Κωτσαντής, Γραμματέας της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.

Στην Κέρκυρα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Λασιθιωτάκης, μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Στη Νάουσα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τσεχελίδης, Γραμματέας της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

Στην Ηγουμενίτσα. Θα μιλήσει ο Λαέρτης Ρέγγας, Γραμματέας της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

Στη Σύρο.

Αύριο Παρασκευή:

Στη Λαμία, στην πλατεία Ελευθερίας στις 19.30. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην Ξάνθη. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία στις 20.00. Θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αμφισσα, στην πλατεία Λαού στις 19.30. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Πτολεμαΐδα. Θα μιλήσει ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου.

Στην Κόρινθο, στις 19.30 στην πλατεία Φλοίσβου. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

Στη Σπάρτη, στις 19.00 στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Τριαντάφυλλος Ζάβαλης, Γραμματέας της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ.

Στο Ναύπλιο, στις 19.00 στην πλατεία Καποδίστρια. Θα μιλήσει η Βασιλική Γκιόκα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Αργολίδας.

Το Σάββατο 29 Μάη:

Στην Καβάλα. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Κιλκίς. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Ρόδο. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Την Κυριακή 30 Μάη:

Στην Ικαρία. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λήμνο, στις 20.30 στο λιμάνι. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 31 Μάη στο Ρέθυμνο.

Πικετοφορίες θα γίνουν σήμερα Πέμπτη:

Στον Πύργο, στην κεντρική πλατεία στις 20.00. Θα μιλήσει ο Χρήστος Γιάνναρος, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ.

Στην Αμαλιάδα, στην πλατεία Αγ. Αθανασίου στις 20.00. Θα μιλήσει ο Βησσαρίων Πολύδωρος, Γραμματέας της ΚΟΒ Αμαλιάδας του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο, στην παλιά Νομαρχία στις 20.00. Θα μιλήσει ο Τάκης Στρούζας, Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Στο Αργοστόλι, στην πλατεία Βαλλιάνου στις 20.00. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αλιβιζάτος, Γραμματέας της ΤΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

Στο Ληξούρι, στην κεντρική πλατεία στις 20.00. Θα μιλήσει ο Παναγής Σωτήρας, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

Στο Καρπενήσι, στην κεντρική πλατεία στις 19.00.

Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Οι προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη συγκέντρωση του Κόμματος, σήμερα, Πέμπτη 27 Μάη, στο Σύνταγμα, έχουν προγραμματιστεί για τις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

Παλιά Βουλή: Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός - Επισιτισμός, Βιομηχανία, Μεταφορές, Εμπόριο - Υπηρεσίες, Χρηματοπιστωτικό, Καλλιτέχνες, Βορειοδυτική Αττική, Δυτική Αθήνα, Κατασκευές, Νοτιοδυτική Αθήνα.

Προπύλαια: ΑΕΙ - Ερευνα, Εκπαιδευτικοί, Υγεία - Πρόνοια, Δικηγόροι, Βόρεια Αθήνα, ΜΜΕ, Ανατολική Αθήνα.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, Α' Αθήνας, Νότια Αθήνα.

Πλατεία Μοναστηρακίου: Πειραιάς, ΕΒΕ, Μεσόγεια - Λαυρεωτική.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Πούλμαν θα αναχωρήσουν από συνοικίες της Αττικής, ως εξής:

-- Πετρούπολη, στις 5.45 μ.μ., από την πλατεία Ηρώ.

-- Ιλιον, στις 5.45 μ.μ., από τον ΟΤΕ (Ιδομενέως).

-- Καματερό, στις 5.45 μ.μ., από τη στάση Μανάρα.

-- Αγιοι Ανάργυροι, στις 5.45 μ.μ., από το παλιό δημαρχείο.

-- Ολυμπιακό Χωριό, στις 5.15 μ.μ., από Κακλαμανάκη 21.

-- Μενίδι, στις 5.30 μ.μ., από την πλατεία Καράβου.

-- Ανω Λιόσια, στις 5.15 μ.μ., από την τριγωνική πλατεία (πίσω από το δημαρχείο).

-- Κόκκινος Μύλος, στις 5.30 μ.μ., από την τριγωνική πλατεία.

-- Ελευσίνα, στις 5.15 μ.μ., από το δημοτικό πάρκινγκ.

-- Ασπρόπυργος, στις 5.30 μ.μ., από την παραλία.

-- Λαύριο, στις 5 μ.μ., από το κτίριο του ΟΤΕ.

-- Κερατέα, στις 5.20 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Δημητρίου.

-- Καλύβια, στις 5.30 μ.μ., από το δημαρχείο.

-- Νέα Μάκρη, στις 5.30 μ.μ., από την πλατεία.

-- Ραφήνα, στις 5.45 μ.μ., από το κτίριο του ΟΤΕ.

Η εκμετάλλευση δεν «διευθετείται», καταργείται!

Συνεχίζεται η πολιτική δραστηριότητα από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική

Από τη σύσκεψη των ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών
Από τη σύσκεψη των ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών
Καθημερινές είναι οι συσκέψεις, οι εξορμήσεις και οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς και συνοικίες όπου οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική διακινούν πλατιά το κάλεσμα μαζικής και μαχητικής συμμετοχής στις συγκεντρώσεις του Κόμματος. «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα - Η εκμετάλλευση δεν "διευθετείται" - Καταργείται. Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση»: Με το σύνθημα αυτό είναι σε εξέλιξη η πλατιά πολιτική συζήτηση με τον εργατόκοσμο, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών Νοτιοδυτικής και Βορειοανατολικής Αθήνας, στο αίθριο του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στην εισαγωγική ομιλία του ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, μίλησε για τη δράση του Κόμματος στον ενάμιση χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νομοθετικό έκτρωμα που προετοιμάζει η κυβέρνηση, αναλύοντας πλευρές του αλλά και την επίδραση που θα έχει για τους εργαζόμενους και στον κλάδο των Κατασκευών, των τεχνικών εταιρειών, των μισθωτών επιστημονικών υπηρεσιών.

Ο ομιλητής ανέδειξε αφενός το πόσο προκλητικά για την εργατική τάξη είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης της ΝΔ για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και αφετέρου τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά του ως κυβέρνηση προχώρησε παραπέρα το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Αναδείχθηκαν επίσης οι ευθύνες των δυνάμεων του οπορτουνισμού, οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν την κατεύθυνση της πάλης των εργαζομένων σε ένα αντιδεξιό - αντικυβερνητικό μέτωπο.

Σύσκεψη στην Καλλιθέα
Σύσκεψη στην Καλλιθέα
Κάλεσε τους φίλους του Κόμματος και όλους όσοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που θα έχουν για τους εργαζόμενους οι «ανατροπές του αιώνα», που ετοιμάζει η κυβέρνηση, να δώσουν μαζί με τους κομμουνιστές την απεργιακή μάχη, η προετοιμασία της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει από συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πλούσια ήταν η συζήτηση και σε σύσκεψη της ΚΟ Λόφου Καλλιθέας του ΚΚΕ, με την Χριστίνα Μπέλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, να στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης σε κάθε χώρο ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα.

Με το σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή», μεγάλη εξόρμηση πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους Αμπελόκηπους, δίνοντας τη μάχη της πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων.

Με εξόρμηση στον σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου συνεχίστηκε το μαζικό κάλεσμα της ΚΟ Ανω Λιοσίων, ενώ εξόρμηση έξω από τις πύλες του εργοστασίου της «Demo» πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση Φυσικομαθηματικής Αθήνας της ΚΝΕ.

Η πολιτική δράση συνεχίζεται, περιλαμβάνοντας τις εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο της «ΦΑΓΕ» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Εξόρμηση σε εργοστάσιο
Εξόρμηση σε εργοστάσιο
Το Σάββατο 29 Μάη, στις 6.30 μ.μ., σε σύσκεψη των ΚΟ ΜΜΕ Αττικής, «Ριζοσπάστη» και «902» στο αίθριο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 30 Μάη, στις 7 μ.μ., στον αίθριο χώρο της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241) η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Σύγχρονη νομοθεσία ή σύγχρονη σκλαβιά για την εργαζομένη γυναίκα». Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Στα Ανω Λιόσια
Στα Ανω Λιόσια
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα Πέμπτη η μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στον νόμο - έκτρωμα, στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Ολοι στις ανοιχτές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιείται η μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, με σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή».

Με τη συγκέντρωση κορυφώνεται μια πολύμορφη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ, με τις Οργανώσεις, τα μέλη και τους φίλους να φτάνουν με το κάλεσμα του ΠΓ της ΚΕ σε χιλιάδες εργαζόμενους, στο Λεκανοπέδιο και σε όλη τη χώρα, κάνοντας τη νύχτα μέρα για την όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή οι Οργανώσεις είναι στο πόδι ώστε αυτή η συγκέντρωση να δώσει το μήνυμα της αντεπίθεσης, του μαζικού ξεσηκωμού για να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Για να βγουν στο δρόμο του αγώνα χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες.

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή το πρόσταγμα αυτό θα αντηχήσει στις μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις που οργανώνονται από το ΚΚΕ στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όλης της χώρας.

Η μάχη θα συνεχιστεί στους χώρους δουλειάς, στα εργατικά σωματεία, στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων, για να οργανωθεί η πάλη, να προετοιμαστεί μαχητική απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που «γράφτηκε κατά παραγγελία του κεφαλαίου και της ΕΕ».

Απευθείας μετάδοση της ομιλίας

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Σύνταγμα στις 19.30, θα μεταδοθεί απευθείας από το webtv της ΕΡΤ και από το πόρταλ του Κόμματος, «902.gr».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org