Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Κομισιόν και η μητρότητα

Με υποκριτικά ευχολόγια και διακηρύξεις χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, σχετικά με την εκμετάλλευση των νέων εργαζόμενων γυναικών από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αφορμή για την Ερώτηση αποτέλεσε η απόπειρα της κλωστοϋφαντουργίας Βαρβαρέσος στη Νάουσα να «φακελώσει» τους υποψήφιους γονείς με το πρόσχημα ότι ήθελε δήθεν να ...ετοιμάσει τα δώρα για τα νεογέννητα! Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει ότι «το άρθρο 10 της οδηγίας 92/85/ΕΚ απαγορεύει την απόλυση των έγκυων εργαζομένων (...) και επιπλέον η οδηγία 2002/73/ΕΚ ορίζει ως διάκριση μεταχείριση λιγότερο ευνοϊκή από αυτήν την οποία υφίσταται, υπέστη ή θα υφίστατο ένα άλλο πρόσωπο σε ανάλογη κατάσταση».

Λίγο παρακάτω, σημειώνει ότι «μια πρακτική που θα συνίστατο στην επιλογή των έγκυων γυναικών προκειμένου να απολυθούν θα αποτελούσε παραβίαση του κοινοτικού δικαίου» και πως «υπάρχουν διαθέσιμα μέσα για την πραγματική και αποτελεσματική αποζημίωση ή επανόρθωση όσων έχουν υποστεί βλάβη λόγω διάκρισης». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η απάντηση της Επιτροπής δείχνει ότι ακόμη και οι όποιες προστατευτικές για τους εργαζόμενους διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας έχουν απομείνει, μένουν ανεφάρμοστες, αφού οι μονοπωλιακοί όμιλοι τις καταπατούν συστηματικά, ανεμπόδιστα και χωρίς συνέπειες. Ενώ κατά την προσφιλή της τακτική, η ΕΕ παραπέμπει τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους. Εκεί εξαντλείται και η «μέριμνά» της για την προστασία της μητρότητας...

Είδες και η ... μισοϊδιωτικοποιημένη ΔΕΗ;

Γρηγοριάδης Κώστας

Ούτε βήμα πίσω από τις αρχικές του θέσεις δεν έκανε χτες ο - διορισμένος από την κυβέρνηση - πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος, για την «ανάγκη» αύξησης των τιμολογίων της Επιχείρησης μέχρι και 30%. Μιας ΔΕΗ, η οποία μόνο κατά 51% είναι δημόσια, καθώς το υπόλοιπο 49% παραδόθηκε (από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου. Το επιχείρημα που πρόβαλε ο κ. Αθανασόπουλος για τη νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ήταν πως τα επιπλέον έσοδα (περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο αν η κυβέρνηση εγκρίνει τις ζητούμενες αυξήσεις) θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της Επιχείρησης!

Ανεξάρτητα αν τα χρήματα αυτά θα πάνε για επενδύσεις ή θα μετατραπούν σε κέρδη που θα τα μοιραστούν οι μεγαλομέτοχοι, ένα είναι βέβαιο. Το μάρμαρο για την όποια αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ θα το πληρώσουν - προσαυξημένο με το ΦΠΑ και άλλες επιβαρύνσεις - οι οικιακοί καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις (και στα υπόλοιπα τιμολόγια, όπως επιχειρήσεων κ.λπ.) μετακυλίονται πάντα στην τελική κατανάλωση (τελικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών).

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η κυβέρνηση εγκρίνει τις αυξήσεις που ζητά η διοίκηση της ΔΕΗ, τα επιπλέον έσοδα 1 δισ. το χρόνο, κάποιοι θα τα πληρώσουν και κάποιοι θα τα καρπωθούν. Μια απλή διαίρεση του 1.000.000.000 ευρώ (επιπλέον έσοδα) με τα περίπου 6 εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές της ΔΕΗ, σημαίνει ότι κατά μέσον όρο κάθε πελάτης (οικιακός καταναλωτής) της ΔΕΗ, θα επιβαρυνθεί με περίπου 28 ευρώ το δίμηνο ή 14 ευρώ το μήνα.

Είδες η ...μισοϊδιωτικοποιημένη ΔΕΗ;

Στο στόχαστρο των μονοπωλιακών ομίλων

Μετά την εξαγορά της ΒΙΒΑΡΤΙΑ - του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της χώρας - η κουβετιανών συμφερόντων τράπεζα «Marfin Investent Group» (MIG) έχει απλώσει για τα καλά τα πλοκάμια της και στον ΟΤΕ. Σε διάστημα δύο μόλις μηνών έχει τριπλασιάσει σχεδόν το ποσοστό της στον Οργανισμό, κατέχοντας πλέον το 17,07% των μετοχών του. Με το ποσοστό αυτό η MIG είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ, μετά το ελληνικό δημόσιο (28%).

Τις επεκτατικές διαθέσεις της MIG φαίνεται να ευνοεί η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του «στρατηγικού επενδυτή» στον ΟΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται προφανώς και η νέα πρόσκληση που έχει απευθύνει στον πρόεδρο της MIG, Α. Βγενόπουλο, για συνάντηση (σήμερα) με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Βγενόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι άμεσος στόχος της MIG είναι και η διεκδίκηση θέσεων μειοψηφίας στο ΔΣ του ΟΤΕ.

Αν κάτι επιβεβαιώνει η «επιθετική πολιτική» της MIG στον ΟΤΕ, αυτό είναι ότι οι στρατηγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Ετσι λειτουργεί η καπιταλιστική οικονομία.

Αλλη μια ιμπεριαλιστική «παράσταση»

Μια ακόμη «σύνοδος κορυφής» θυτών και θυμάτων, «διαμεσολαβητών» και καλοθελητών για το Παλαιστινιακό βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια ακόμη φορά, κυρίαρχη αίσθηση, βάσιμα, είναι ότι, μόλις σβήσουν τα φώτα, ο παλαιστινιακός λαός ή δε θα έχει κερδίσει τίποτε ή θα βρεθεί σε δεινότερη θέση από ό,τι σήμερα.

Η σύνοδος, από τη στιγμή που αναγγέλθηκε, ήταν ξεκάθαρο ότι έχει ένα μοναδικό στόχο: Να δώσει την εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον «ασχολείται με το Παλαιστινιακό στην κατεύθυνση της ίδρυσης δύο ανεξάρτητων κρατών». Η Προεδρία Μπους, όπως παλαιότερα τουλάχιστον τρεις φορές η Προεδρία Κλίντον, επιδεικνύει ιδιαίτερη ζέση. Μόνο που η ζέση αυτή δε στοχεύει στη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση τού, επί δεκαετίες, «γόρδιου δεσμού». Αν, όντως, ίσχυε κάτι τέτοιο, δε θα χρειάζονταν ούτε σύνοδοι, ούτε διμερείς και τριμερείς επαφές, ούτε αλλεπάλληλες επισκέψεις της κυρίας Ράις στην περιοχή. Θα αρκούσε, απλώς, η πολιτική βούληση της εφαρμογής των ειλημμένων αποφάσεων του ΟΗΕ, που αντιμετωπίζουν και το θέμα των τελικών συνόρων (ζητώντας την ολική άνευ όρων αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη), και των εποικισμών (χαρακτηρίζοντάς τους όλους παράνομους και ζητώντας την άμεση διάλυσή τους), και των προσφύγων (αναγνωρίζοντάς τους το δικαίωμα επιστροφής).

Ολα αυτά, όμως, τα κομβικά ζητήματα, δηλαδή ο πυρήνας του προβλήματος που είναι η ισραηλινή κατοχή, δεν αναμένεται καν να θιγούν, ουσιαστικά, στην ατζέντα της «συνόδου». Οπως, άλλωστε, δε θίχτηκαν ούτε στις προηγούμενες ανάλογες συνόδους. Ούτε στις «πετυχημένες» επαφές που κατέληξαν στη «συμφωνία του Οσλο» και στην «ειρηνευτική διαδικασία»... Και αυτό φάνηκε στην αιματηρή πορεία. Η παλαιστινιακή πλευρά δεσμεύτηκε απέναντι στον κατακτητή, που, με τη σειρά του, «δεσμευόταν» για την «καλή του θέληση».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν, μέχρι σήμερα, και οι όποιες υποκριτικές διαμεσολαβήσεις (κουαρτέτο - ΕΕ), που, εκτός των ευχολογίων και των «δωρεών - δωροδοκιών», πίεσαν τον παλαιστινιακό λαό σε ακόμη περισσότερες υποχωρήσεις, υπέσκαψαν την ενότητά του επιβάλλοντάς του όρους λιμοκτονίας μετά τη δίκαιη εκλογική του έκφραση, κώφευσαν στις καταγγελίες για καθημερινά εγκλήματα πολέμου από τους κατακτητές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των θυτών συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, που εκπροσωπείται στη σύνοδο από την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.

Για όλους τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών αραβικών ηγεσιών, το Παλαιστινιακό δεν αποτελεί παρά «άλλοθι» και «διαπραγματευτικό χαρτί», που το χρησιμοποιούν κατά βούληση και ανάλογα με την περίσταση, για να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα ή να δημιουργήσουν ευνοϊκότερους όρους για την προώθηση των σχεδίων τους στην περιοχή, π.χ., το σχέδιο για την Ευρεία Μέση Ανατολή. Η σύνοδος της Ανάπολις δεν είναι παρά μια καλοστημένη παράσταση από τους ιμπεριαλιστές - θύτες, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους και να μοιράσουν πλουσιοπάροχα ψίχουλα και αφορμές για τις νέες τους επεμβάσεις. Η σύνοδος αυτή καθιστά, για άλλη μια φορά, σαφέστατο ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει την τύχη του αγώνα του στα χέρια του και οφείλει να την υπερασπίσει, ξεπερνώντας «φτιαχτές» εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές και κόλπα διχασμού, έχοντας ως όπλο την πείρα του και την αλληλεγγύη όλων μας.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Ασφαλιστικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος: Οι βουλευτές - είπε - της ΝΔ, για το ασφαλιστικό, θα ακολουθήσουν όσα ανήγγειλε ο πρωθυπουργός προεκλογικά.

Εμείς με τη σειρά μας θα προσθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει όσα έχουν αποφασιστεί στις Βρυξέλλες για την κοινωνική ασφάλιση, όπως ακριβώς τα ακολουθεί χρόνια (είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση) το ΠΑΣΟΚ.

Εν κατακλείδι, έχουμε μπλέξει με μια τεράστια ...«ακολουθία» όπου οι πάντες μπαίνουν στην ουρά προκειμένου να πλήξουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και τις συντάξεις προκειμένου να γίνουν «πιο ανταγωνιστικές» οι επιχειρήσεις και «βιώσιμο» το ασφαλιστικό σύστημα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε αυτή την κουστωδία δεν έχουν καμία διάθεση να μπουν και οι ασφαλισμένοι. Προφανώς η μόνη λύση που τους μένει είναι να κάνουν τις δικές τους πορείες και τις δικές τους κινητοποιήσεις.

Κι όταν μιλάμε για αντιδράσεις σε όσα ετοιμάζονται, προφανώς δεν εννοούμε τους κάθε λογής ...«κοινωνικούς διαλόγους» και τις «συζητήσεις κοινωνικών εταίρων» στις οποίες στοιβάζονται οι υπάρχουσες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

ΒΡΕ ΒΡΕ ΤΙ επίτευγμα ήταν αυτό του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια. Διασφάλισε - όπως δήλωσε - τη «δέσμευση της αγοράς» ώστε να μην υπάρχουν ανατιμήσεις κατά την επερχόμενη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Πώς το έκανε αυτό; Μα με ...«συμφωνία κυρίων» κατά τα λεγόμενά του.

Να υποθέσουμε ότι οι όποιες τέτοιες συμφωνίες αναιρούν το καθεστώς πλήρους και ασύδοτης απελευθέρωσης της αγοράς το οποίο και νομοθετικά έχει κατοχυρώσει η κυβέρνηση;

`Η μήπως ότι οι πολυεθνικές και τα μεγάλα καταστήματα είναι «κύριοι» και το πρώτο που σκέπτονται, αφορά το ποιες είναι οι ανάγκες του κοσμάκη, για να καθορίσουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους;


Γρηγοριάδης Κώστας

Αν δεν έχουν τίποτε πιο σοβαρό να πουν οι κυβερνώντες, τότε καλύτερα ...να μη μιλάνε.

Κροκοδείλια δάκρυα για τους νέους

Γρηγοριάδης Κώστας

Για τις «καλύτερες προθέσεις» της ορκίζεται καθημερινά η κυβέρνηση όσον αφορά το Ασφαλιστικό, με ολοφάνερο στόχο να σύρει τους εργαζόμενους στο κρεβάτι του Προκρούστη. «Το μόνο κίνητρο που έχει η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το ασφαλιστικό είναι η συναίσθηση ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές», διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να ισχυριστεί σε άλλο σημείο ότι «η αντίδραση (σ.σ. στις προτάσεις της κυβέρνησης) δεν είναι αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας». Κανένα δεν ξεγελάνε τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης για τις επόμενες γενιές. Ακριβώς γιατί είναι η πολιτική της κυβέρνησης που το πρώτο που βάζει στο στόχαστρο είναι τα δικαιώματα των νέων: Από τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και την ανασφάλιστη εργασία, μέχρι τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πώς νοιάζεται άραγε η κυβέρνηση για τις επόμενες γενιές, όταν είναι δικό της έργο η κατάργηση των θέσεων σταθερής απασχόλησης στις πρώην ΔΕΚΟ και η αντικατάστασή τους από θέσεις μερικής απασχόλησης και ασφάλισης; Ξεχνά ότι επτά στις δέκα νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια είναι θέσεις μερικής απασχόλησης; Γι' αυτό και οι νέοι εργαζόμενοι, όλοι οι εργαζόμενοι, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Και να αγωνιστούν με το ΠΑΜΕ για το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη δικαιώματα, ας παλέψουν για ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.

«Παράπονο» με έλξη!

«Περιθώρια μιας ευρύτερης, κυβερνητικού τύπου, συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, δυνατότητες κοινών δράσεων της αντιπολίτευσης. Εμείς κάναμε προτάσεις. Είπαμε για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών, είπαμε για τις ιδιωτικοποιήσεις, που στην περίπτωση του ΟΤΕ φτάνουν μέχρι την παράδοσή του στους άραβες εμίρηδες. Είπαμε για το άρθρο 16 και την κατάργηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με τα ξένα πανεπιστήμια, παράλληλα με την ελεύθερη πρόσβαση όλων των αποφοίτων των λυκείων σε δημόσια πανεπιστήμια».

Ετσι απάντησε ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 25.11.2007 όταν ρωτήθηκε αν του φαίνονται ελκυστικά το «άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και η πρόταση Λαλιώτη για πολυκομματικές κυβερνήσεις της αριστεράς». Και ο Αλέκος Αλαβάνος... παραπονέθηκε: «Δεν έχουμε πάρει απάντηση».

Κι όμως υπήρξε απάντηση μια μέρα (24.11.2007) πριν τη συνέντευξη στις εκλογές του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Εκεί δεν υπήρξε απλώς κοινή δράση, αλλά οι συνδικαλιστικές παρατάξεις «Φαρμακείο 2000 - Νέα Κίνηση Φαρμακοποιών» - του επισήμου ΠΑΣΟΚ - και η «Συνεργασία για το Φαρμακείο» - του επισήμου ΣΥΡΙΖΑ - «ηνώθησαν εις σάρκαν μια».

Και επειδή το συνδικαλιστικό συνοικέσιο είχε γίνει πριν δοθεί η συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία», ας μην καμώνεται ο Αλ. Αλαβάνος πως δεν πήρε απάντηση. Εκείνο που θέλει να κρατήσει είναι τα προσχήματα...

Εμπαίζουν τους κτηνοτρόφους

Ενα μεγάλο τίποτα αποδεικνύονται τα περιβόητα άτοκα δάνεια, που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους κτηνοτρόφους. Οσοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να πάρουν λεφτά μέσω των άτοκων δανείων, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, θα βρεθούν γελασμένοι.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΤΕ «μέτρησαν» ...κεφάλια και έβγαλαν, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, πόσα χρήματα θα μπορούν να δίνονται ως άτοκο δάνεια, ανά ζώο. Ομως, τα ποσά που πρόκειται να δοθούν είναι εξευτελιστικά για τους κτηνοτρόφους. Οι αιγοπροβατοτρόφοι, που είναι και η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, έχουν λαμβάνειν 10 ευρώ άτοκο δάνειο ανά ζώο. Δηλαδή, κάποιος που έχει 100 πρόβατα μπορεί να πάρει 1.000 ευρώ άτοκο δάνειο. Σιγά τ' αυγά, δηλαδή. Τι να του κάνουν και σε τι να τον βοηθήσουν 1.000 ευρώ;.. Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία. Και φαίνεται επίσης πως η κυβέρνηση της ΝΔ δε θέλει να στηρίξει ουσιαστικά τους μικρομεσαίους αιγοπροβατοτρόφους, που δοκιμάζονται σκληρά τους τελευταίους μήνες λόγω της κατακόρυφης ανόδου των τιμών των ζωοτροφών και λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί από τους βιομηχάνους στο γάλα και το κρέας.

Περιφρούρηση των αγώνων

Ολοφάνερη ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών και ειδικά τη μορφή πάλης των καταλήψεων, αξιοποιώντας τους βανδαλισμούς σε σχολικό συγκρότημα του Παγκρατίου. Αντί να καταδείξει τους υπαίτιους, η κυβέρνηση προτίμησε να στήσει ένα σόου στα τηλεοπτικά κανάλια, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Παιδείας που εξέφραζε την οργή του και «έδειχνε» τις καταλήψεις ως την πηγή όλων των δεινών. Από κοντά και οι ομοϊδεάτες του διευθυντές των σχολείων, που ζητούν να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη στα σχολεία και να σπάει ο «τσαμπουκάς» των μαθητών. Ας το πάρει απόφαση η κυβέρνηση: Οι μαθητές ξέρουν να περιφρουρούν τους αγώνες τους και να απομονώνουν τους προβοκάτορες που δουλεύουν, αντικειμενικά ή προσχεδιασμένα αδιάφορο, σε βάρος των δίκαιων αιτημάτων τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκβιάζει και προκαλεί η κυβέρνηση

Αύριο συνεχίζεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ο «διάλογος» της απάτης για το Ασφαλιστικό. Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), η λίστα των οποίων θα αναθεωρηθεί από την 1/1/2008, στη βάση προηγούμενων νόμων και τροπολογιών των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι αναπηρικές συντάξεις και το δικαίωμα στη μητρότητα, θα βρεθούν στην «προκρούστεια κλίνη». Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί την παράταση του εργάσιμου βίου με το πρόσχημα της «εθελούσιας» παραμονής στην εργασία, όπως αυτή έχει ήδη νομοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ (μέχρι και τα 67 χρόνια) με το «νόμο Ρέππα».

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι και αυτός ο «κύκλος» του «διαλόγου» φέρει ατόφια τη σφραγίδα των νόμων του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτοί συμπληρώθηκαν από τη ΝΔ την περασμένη τετραετία. Οπως και στο ζήτημα της ενοποίησης των Ταμείων, ή προηγούμενα της υποχρηματοδότησης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι και στο ζήτημα των ΒΑΕ, των αναπηρικών και της παράτασης του εργάσιμου βίου, η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει σε στέρεο έδαφος. Την πλάτη της ζεσταίνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι εργοδοτικές ενώσεις, όσο και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, οι οποίες, παρά τους ελιγμούς στο θέμα του «διαλόγου», καμία επί της ουσίας αντίρρηση δεν έχουν με το στρατηγικό πυρήνα των αλλαγών.

Το δεύτερο στοιχείο και αυτής της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η άθλια προπαγάνδα, με την οποία η κυβέρνηση επιτίθεται στη συνείδηση των εργαζομένων για να τους διαιρέσει, να τους παραπλανήσει, να τους τρομοκρατήσει και σε τελική ανάλυση να αποφύγει την έκφραση μαζικών, ενιαίων και ταξικά προσανατολισμένων αντιδράσεων, που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη μεθοδευόμενη «μεταρρύθμιση», αλλά το σύνολο της πολιτικής που την επιβάλλει. Χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι και τα όσα δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης, σε συνέντευξή του, σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Προκλητικά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο για αλλαγές που γίνονται «προς όφελος των συντριπτικά πολλών». Για ανατροπές που στόχο έχουν να «εξομαλύνουν αδικίες, στρεβλώσεις και υπερβολές του συστήματος». Και διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δε θα μειώσει τις κατώτερες συντάξεις και δε θα ανεβάσει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τι ομολογεί, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Απασχόλησης; Οτι το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι υπό αίρεση. Κάθε σύνταξη πάνω από τα κατάπτυστα κατώτερα όρια θα συμπιεστεί. Και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα επιμηκυνθούν για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε όλοι να φτάσουν τα 65 και πάνω.

Στρεβλώσεις στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης υπάρχουν. Με μεγαλύτερη το χάος που χωρίζει τον παραγόμενο από τους εργάτες πλούτο και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αυτή είναι η πρώτη και κύρια αδικία που πρέπει να πάρει απάντηση. Και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων είναι από 385 έως 463 ευρώ. Και άλλος δρόμος δεν υπάρχει, πέρα από το να γκρεμίσουν οι εργαζόμενοι την εξουσία εκείνων που αντιλαμβάνονται την Ασφάλιση σαν κόστος. Εκεί πρέπει να στοχεύει κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας. Μακριά και ενάντια σε επιχειρήματα που μόνο στόχο έχουν να αφοπλίσουν την εργατική τάξη, να περάσουν αδιαμαρτύρητα τα νέα, βαθιά αντιδραστικά μέτρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ