Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκβιάζει και προκαλεί η κυβέρνηση

Αύριο συνεχίζεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ο «διάλογος» της απάτης για το Ασφαλιστικό. Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), η λίστα των οποίων θα αναθεωρηθεί από την 1/1/2008, στη βάση προηγούμενων νόμων και τροπολογιών των κυβερνήσεων του δικομματισμού, οι αναπηρικές συντάξεις και το δικαίωμα στη μητρότητα, θα βρεθούν στην «προκρούστεια κλίνη». Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί την παράταση του εργάσιμου βίου με το πρόσχημα της «εθελούσιας» παραμονής στην εργασία, όπως αυτή έχει ήδη νομοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ (μέχρι και τα 67 χρόνια) με το «νόμο Ρέππα».

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι και αυτός ο «κύκλος» του «διαλόγου» φέρει ατόφια τη σφραγίδα των νόμων του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτοί συμπληρώθηκαν από τη ΝΔ την περασμένη τετραετία. Οπως και στο ζήτημα της ενοποίησης των Ταμείων, ή προηγούμενα της υποχρηματοδότησης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι και στο ζήτημα των ΒΑΕ, των αναπηρικών και της παράτασης του εργάσιμου βίου, η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει σε στέρεο έδαφος. Την πλάτη της ζεσταίνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι εργοδοτικές ενώσεις, όσο και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, οι οποίες, παρά τους ελιγμούς στο θέμα του «διαλόγου», καμία επί της ουσίας αντίρρηση δεν έχουν με το στρατηγικό πυρήνα των αλλαγών.

Το δεύτερο στοιχείο και αυτής της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η άθλια προπαγάνδα, με την οποία η κυβέρνηση επιτίθεται στη συνείδηση των εργαζομένων για να τους διαιρέσει, να τους παραπλανήσει, να τους τρομοκρατήσει και σε τελική ανάλυση να αποφύγει την έκφραση μαζικών, ενιαίων και ταξικά προσανατολισμένων αντιδράσεων, που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη μεθοδευόμενη «μεταρρύθμιση», αλλά το σύνολο της πολιτικής που την επιβάλλει. Χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι και τα όσα δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης, σε συνέντευξή του, σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Προκλητικά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο για αλλαγές που γίνονται «προς όφελος των συντριπτικά πολλών». Για ανατροπές που στόχο έχουν να «εξομαλύνουν αδικίες, στρεβλώσεις και υπερβολές του συστήματος». Και διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δε θα μειώσει τις κατώτερες συντάξεις και δε θα ανεβάσει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τι ομολογεί, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Απασχόλησης; Οτι το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι υπό αίρεση. Κάθε σύνταξη πάνω από τα κατάπτυστα κατώτερα όρια θα συμπιεστεί. Και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα επιμηκυνθούν για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε όλοι να φτάσουν τα 65 και πάνω.

Στρεβλώσεις στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης υπάρχουν. Με μεγαλύτερη το χάος που χωρίζει τον παραγόμενο από τους εργάτες πλούτο και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αυτή είναι η πρώτη και κύρια αδικία που πρέπει να πάρει απάντηση. Και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων είναι από 385 έως 463 ευρώ. Και άλλος δρόμος δεν υπάρχει, πέρα από το να γκρεμίσουν οι εργαζόμενοι την εξουσία εκείνων που αντιλαμβάνονται την Ασφάλιση σαν κόστος. Εκεί πρέπει να στοχεύει κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας. Μακριά και ενάντια σε επιχειρήματα που μόνο στόχο έχουν να αφοπλίσουν την εργατική τάξη, να περάσουν αδιαμαρτύρητα τα νέα, βαθιά αντιδραστικά μέτρα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org