Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Τη Δευτέρα δικάζεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ επειδή δεν «συμμορφώθηκε» με τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης
  • Απεργία την Κυριακή στο Εμπόριο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
  • Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Στον αγώνα για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας
  • Πάτρα: Αρθρο για την επιτυχημένη απεργιακή μάχη στις 9 Νοέμβρη
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Τεράστιο το κύμα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς
  • Πάνω από 150 σωματεία καταγγέλλουν τη δίωξη
  • Τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη συγκέντρωση στα δικαστήρια και στάση εργασίας στο Δημόσιο

Η συγκέντρωση των υγειονομικών τον Σεπτέμβρη του 2020, για την οποία διώκεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, επειδή δεν «συμμορφώθηκε» με τον περιορισμό των διαδηλώσεων
Η συγκέντρωση των υγειονομικών τον Σεπτέμβρη του 2020, για την οποία διώκεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, επειδή δεν «συμμορφώθηκε» με τον περιορισμό των διαδηλώσεων
«

Να μην περάσει η δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ. Ολοι στα Δικαστήρια στις 28 Νοέμβρη στις 12.30»: Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη δίωξη σε βάρος της Αφροδίτης Ρέτζιου, με βάση τον νόμο Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, η οποία εκδικάζεται την προσεχή Δευτέρα. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο 5 της Ευελπίδων.

Πρόκειται για τη συνέχεια των διώξεων συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων, υπογραμμίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και συμπληρώνει:

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ύπαρξη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς οδηγεί κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν σε χρήση ό,τι πιο αντιδραστικό έχουν νομοθετήσει όλο το περασμένο διάστημα, προκειμένου να σταματήσουν τις αντιδράσεις που πολλαπλασιάζονται» και να προωθήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την πολιτική «που τσακίζει την εργατική τάξη και τον λαό», της οποίας πολιτικής προηγούνται «πάντα η τρομοκρατία και η καταστολή», σχολιάζει το ΠΑΜΕ. «Να γιατί "ξέθαψαν" τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας το 2020, στήνοντας "διαδηλωτοδικείο" για όσους τις οργάνωσαν και συμμετείχαν σε αυτές», προσθέτει.

«Τα συνδικάτα έχουν ήδη δείξει την αλληλεγγύη τους σε όσους τους σέρνουν σε δικαστήρια και θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ακυρώνονται ένας ένας στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί τους νόμοι», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Την αλληλεγγύη της στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ εκφράζει και η ΑΔΕΔΥ. Με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής προκηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη (12 μ. - 3 μ.μ.), για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση στα δικαστήρια.

Στη Θεσσαλονίκη, το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών καλεί σε μαζική συμμετοχή στην στάση εργασίας τη Δευτέρα 28/11 12 μ. - 3 μ.μ., και σε συγκέντρωση, στη 1 μ.μ. στα γραφεία της 3ης ΥΠΕ, στην οδό Αριστοτέλους.

Περισσότερα από 150 συνδικάτα και φορείς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους

Μέχρι στιγμής την αλληλεγγύη τους στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ για την απαράδεκτη δίωξη που αντιμετωπίζει έχουν εκφράσει συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα.

Τα Εργατικά Κέντρα Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Πάτρας, Λάρισας, Σάμου, Αρτας, Εύβοιας, Θεσπρωτίας, Λαμίας.

Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), Ενέργειας (ΠΟΕ).

Τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε Πρέβεζα, Λήμνο, Γρεβενά, Χίο, Καρδίτσα και Λάρισα.

Από την Υγεία: Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Αθήνας - Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λέρου - Πάτμου - Λειψών, Αχαΐας, Ζακύνθου, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βοιωτίας, Κιλκίς, Λήμνου, Αργολίδας, Πέλλας, Θράκης, Χαλκιδικής, Σερρών.

Ο Σύλλογος Γενικών - Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ ν. Ρεθύμνης (ΣΥΓΕΝΙΑΡ), το Συντονιστικό Ρεθύμνου για τη Δημόσια Υγεία, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΣΕΠ - ΔΥΠΕ), ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ - Ειδικευόμενων ΠΓΝ Λάρισας.

Οι Σύλλογοι και τα Σωματεία στα Νοσοκομεία Πρέβεζας, «Αγιος Σάββας», ΠΓΝ «Αττικόν» («Αναγέννηση»), ΓΝΕ «Θριάσιο», ΨΝΑ - ΔΑΦΝΙ, ΠΑΓΝΗ, Ρεθύμνου, ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειου, «Παπαγεωργίου», «Αγιος Δημήτριος», «Παμμακάριστος», Λευκάδας, «Μεταξά», Κωνσταντινοπούλειου, «Ευαγγελισμού», Λαϊκού, Κορίνθου, Σάμου, Δράμας, «Γ. Παπανικολάου», Σύρου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σωματεία στην Εκπαίδευση: Οι ΕΛΜΕ Ηλείας, Δ' Ανατολικής Αττικής, Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, Α' Θεσσαλονίκης, Β' Θεσσαλονίκης, Δ' Θεσσαλονίκης, Ρεθύμνου, Χανίων, Φωκίδας, Ζακύνθου.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης», Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ρόδου, Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Πάτρας, Γρεβενών, Α' Αθηνών, Υπαίθρου ν. Θεσσαλονίκης, Γλυφάδας - Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων», Θράκης, Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη», Χανίων.

Σωματεία εργαζομένων σε υπουργεία: Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων τ. Υπουργείου Ανάπτυξης (τομείς Βιομηχανίας - Ενέργειας), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μόνιμων & ΙΔ Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων τ. Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας ν. Αττικής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Από τα Πανεπιστήμια και την Ερευνα: Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΓΠΑ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Ερευνας και Τεχνολογίας, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ.

Από τον κλάδο του Εμπορίου, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των Υπηρεσιών: Τα Σωματεία Δράμας, Κοζάνης, Χανίων, Ηρακλείου, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου, Μεσσηνίας, Λάρισας και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Τα Σωματεία Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, Πειραιά, Ρεθύμνου. Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων ν. Αττικής.

Από τους καλλιτέχνες: Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Από τις Κατασκευές: Τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κοζάνης, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης.

Από τον Τουρισμό - Επισιτισμό: Τα κλαδικά Συνδικάτα Καβάλας - Θάσου, Επαρχίας Θήρας ν. Κυκλάδων, Μεσσηνίας, Αττικής, Εβρου.

Από τα Τρόφιμα - Ποτά: Τα κλαδικά Συνδικάτα Ηρακλείου και Μεσσηνίας.

Από την Τοπική Διοίκηση: Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμων Γαλατσίου, Ηλιούπολης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά.

Από την Ενέργεια: Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

Από άλλους κλάδους: Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ. Η Πανελλαδική Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιείων - Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας ν. Αττικής, η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

Από τους επαγγελματίες: Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Αττικής, η Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελευσίνας - Μάνδρας.

Από τους συνταξιούχους: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εβρου, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις ν. Καβάλας ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου - Λιπάσματα - ΝΑΤ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης», η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Καλαμάτας.

Νέα στάση εργασίας σήμερα στη Ζώνη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ναυπηγείο «Σπανόπουλου»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ναυπηγείο «Σπανόπουλου»
Σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη των εργασιών και συγκέντρωση στον μώλο της ΔΕΗ προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, ενάντια στους εκβιασμούς που έχει επιστρατεύσει η COSCO απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, με στόχο να αποδεχτούν τις χαμένες θέσεις εργασίας μέσα από τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευής. Είναι η δεύτερη στάση εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτή τη βδομάδα. Οπως καταγγέλλουν, η εταιρεία διώχνει πλοία προς επισκευή και απειλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις πως αν δεν δεχθούν τη μετατροπή του μώλου της ΔΕΗ σε car terminal, δεν πρόκειται να ξαναδέσει πλοίο. «Στην απειλή της ανεργίας απαντάμε μαζικά - δυναμικά», διαμηνύουν τα συνδικάτα.

Σε κινητοποιήσεις και στον «Σπανόπουλο»

Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο του ομίλου «Σπανόπουλου» στη Σαλαμίνα, αφού τις προηγούμενες μέρες ήρθαν αντιμέτωποι με την απόλυση δύο συναδέλφων τους.

Χτες προχώρησαν σε στάση εργασίας κατά τη διάρκεια της οποίας το Συνδικάτο Μετάλλου και η εργοστασιακή του επιτροπή ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την επίθεση της εργοδοσίας. Εκτός από τις απολύσεις, συνεχίζονται για δεύτερο μήνα οι απλήρωτες υπερωρίες, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την ακρίβεια και την εκτίναξη του κόστους ζωής. Εργαζόμενοι αναγκάζονται σε μετακινήσεις από τη μια εταιρεία του ομίλου στην άλλη, πρακτική που εντείνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για όλο το προσωπικό. Η επίθεση αυτή είναι ενταγμένη, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, στα σχέδια της εργοδοσίας να μειώσει το προσωπικό που δουλεύει στο ναυπηγείο και να προχωρήσει στην εργολαβοποίηση σημαντικού μέρους των εργασιών.

Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν νέα στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη (από τις 12 μ. έως το τέλος της βάρδιας) και συμμετοχή στη συγκέντρωση στον μώλο της ΔΕΗ, μαζί με τους συναδέλφους τους στη Ζώνη. Και την επόμενη βδομάδα θα συζητήσουν σε Γενική Συνέλευση στον χώρο εργασίας τα επόμενα βήματά τους, συνεχίζοντας τον αγώνα για το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά και διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να ανοίξει η ΛΑΡΚΟ, αυξήσεις στους μισθούς, στοπ στους πλειστηριασμούς

Να ανοίξει τη ΛΑΡΚΟ κάλεσε την κυβέρνηση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπείες των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της επιχείρησης.

Στην αρχή της συνάντησης ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κύριος Μητσοτάκης αντί να ειρωνεύεται με τις μπούρδες για το χαβιάρι όλους εκείνους που αμφισβητούν το "καλάθι του νοικοκυριού του" και συνολικά την αντιλαϊκή του πολιτική, καλά θα κάνει να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας, να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις, να σταματήσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, να ανοίξει τη ΛΑΡΚΟ, να την εκσυγχρονίσει, σε ενιαία λειτουργία, με όλους τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσει αυτό το έγκλημα για την οικονομία της χώρας, για τη λαϊκή περιουσία, για τους εργαζόμενους».

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των σωματείων εξέφρασαν την ανησυχία τους σε σχέση με τη συνολικότερη πορεία των εξελίξεων στη ΛΑΡΚΟ και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής δέσμευση της κυβέρνησης για την ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης, με όλους τους εργαζομένους και το σύνολο των δικαιωμάτων τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την αλληλεγγύη και την αμέριστη στήριξη του Κόμματος προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», δήλωσαν μετά τη συνάντηση εκπρόσωποι των σωματείων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αγωνιστικά απαντούν στις νέες απολύσεις και την εκποίηση έναντι «πινακίου φακής»

Να επιστρέψουν στις δουλειές τους οι εργολαβικοί. Προειδοποιήσεις για στάση εργασίας τη Δευτέρα

Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας
Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας
Για δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα Σωματεία τους, εάν δεν ανακληθούν οι απολύσεις των 6 εργολαβικών συναδέλφων τους και δεν δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της εταιρείας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, το επιχειρησιακό Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με αποφάσεις τους, απαιτούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους οι έξι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τον εργολάβο, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη θα προχωρήσουν σε τετράωρη στάση εργασίας ανά βάρδια και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στον κόμβο του Μαρτίνου.

Μάλιστα, χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού Σωματείου, του Συνδικάτου Μετάλλου και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του εργολάβου στον οικισμό της Λάρυμνας, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους.

«Το δουλεμπορικό γραφείο της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων έχει βγάλει ένα σκασμό χρήματα σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα μέσα από την εργασία των εργαζομένων. Για ακόμη μία φορά εκβιάζει απολύοντας εργαζόμενους. Αρχικά έκανε 6 απολύσεις. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να τους επαναπροσλάβει. Μετέπειτα κάλεσε τους εργαζόμενους σε διαβουλεύσεις για την ομαδική απόλυση όλων. Αναγκάστηκε να ανακαλέσει και τις διαβουλεύσεις. Τώρα ανακοίνωσε ξανά 6 απολύσεις. Ολο αυτό το διάστημα δηλώνει ότι αν δεν της δοθούν χρήματα δεν θα δώσει αποζημίωση στους εργαζόμενους», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Εκποίηση έναντι «πινακίου φακής»

Παράλληλα, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας σχολιάζοντας την εξέλιξη των διαγωνισμών εκποίησης της ΛΑΡΚΟ και την καθυστέρηση που παρουσιάζουν τονίζει ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται στο πώς θα παρουσιάσει στους εργαζόμενους και τον λαό το έγκλημα που συντελείται.

«Το κυβερνητικό "δίλημμα" είναι μεγάλο. Θα δώσουν τα μοναδικά κοιτάσματα εντός ΕΕ, τα αποθέματα των οποίων καταγράφονται σε 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, δηλαδή 60 δισ. ευρώ, έναντι του γελοίου ποσού του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που πρόσφεραν οι Ιρλανδοί ή έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 10 χιλιάδων ευρώ που πρόσφερε η κοινοπραξία της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή;

Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει δυνατότητες παραγωγής 60 τόνων/ανά μέρα, δηλαδή 1.800.000 ευρώ/ανά μέρα, δηλαδή με δυνατότητα αποπληρωμής της επένδυσης σε 3 μέρες, θα το δώσουν έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ;

Γιατί αν το κόψεις σίδερα για σκραπ η αξία του ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί τα ειδικά αδειοδοτημένα οικόπεδά του και το λιμάνι έχουν τεράστια αξία. Γιατί μόνο η αποθήκη, τα ανταλλακτικά και ο εξοπλισμός που έχει διαθέσιμα, αν και απογράφηκαν με αξία λεπτών του ευρώ, ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου και προσθέτει:

«Οι θέσεις των εργαζομένων που τρία χρόνια είμαστε στον δρόμο και τις αναδεικνύουμε, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγελαφικό τρόπο.

Τα τελευταία τρία χρόνια σπαταλήθηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Εισπράχθηκαν από την πώληση προϊόντων της ΛΑΡΚΟ άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ. Χάθηκαν τουλάχιστον άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ από τη συρρίκνωση και το σταμάτημα της παραγωγής. Αυτά τα χρήματα ήταν υπεραρκετά η ΛΑΡΚΟ να είχε εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί παραπέρα ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας. Αντί αυτού, απαξιώθηκε εντελώς για να δοθεί σήμερα έναντι "πινακίου φακής"».

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαναλειτουργία και τις θέσεις εργασίας

Συνεχίζοντας το Συνδικάτο σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο "δίλημμα" που φαίνεται να αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση είναι το πώς θα μας "σερβίρουν" ότι όλα αυτά που πρόσφεραν απλόχερα στους ενδιαφερόμενους "επενδυτές", δεν διασφάλισαν ούτε τη συνέχιση της λειτουργίας της ούτε τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ έχει σταματήσει από την 1η Αυγούστου του 2022 και σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στις 30.000 ευρώ/τόνο δεν γίνεται καμία προετοιμασία επαναλειτουργίας. Εάν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, την 1η Γενάρη όλοι οι εργαζόμενοι θα βρεθούμε στο ταμείο ανεργίας».

Σημειώνει επίσης ότι οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων ανατέθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία που «έχει τους εργαζόμενους που απασχολεί αδήλωτους, ανασφάλιστους, δουλεύουν μόνο νύχτα και πληρώνονται μόνο για μέρα», ενώ καταγγέλλει ότι ο επικεφαλής της εταιρείας στον χώρο του εργοστασίου «το παίζει "Ράμπο" απέναντι στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», λέγοντας μάλιστα ότι «μιλάει κατευθείαν με συγκεκριμένους υπουργούς και την ειδική διαχείριση».

Στο πλαίσιο αυτό καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να δώσει σαφείς απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, όπως για τη διασφάλιση της ενιαίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τον απεγκλωβισμό από τους εργολάβους, την επιστροφή των περικοπών που έγιναν στους εργαζόμενους την τελευταία τριετία, την επαναφορά των Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, την καταβολή της διαφοράς στις αποζημιώσεις που προκύπτει από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την καταβολή όσων προβλέπονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

«Με αυτήν την κατάσταση να επικρατεί σήμερα στη ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι μετά από τρία χρόνια αγώνα δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη, να υπερασπιστούμε την εργασία μας, τα δικαιώματα και τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Με το αίσθημα του "ένας για όλους και όλοι για έναν", συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη», καταλήγει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Απεργούμε και λέμε «όχι» στη ζωή - λάστιχο

Δήλωση της Ντίνας Γκογκάκη, προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Μπροστά στην κινητοποίηση η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» τα εξής:

«Την Κυριακή 27 Νοέμβρη οι εμποροϋπάλληλοι μπορούμε με τη συμμετοχή μας στην απεργία να δώσουμε ηχηρή απάντηση σε κράτος και εργοδοσία ότι δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα μας για κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Να πούμε ένα μεγάλο "όχι" στη ζωή - λάστιχο.

Εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει μια "μαύρη" περίοδος για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο, με αφόρητη πίεση και τρελούς ρυθμούς για να βγει δυσανάλογος όγκος δουλειάς σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η κάθε επιχείρηση. Τα ωράρια, τα προγράμματα είναι στην κυριολεξία λάστιχο. Καθημερινά 12ωρα, μέσα στη βδομάδα σπαστά, άλλο ωράριο τη Δευτέρα, άλλο την Τρίτη και πάει λέγοντας. Ακόμα και το ρεπό πάει περίπατο. "Black Friday", "Cyber Monday", εορταστικό ωράριο και μέσα σε ένα ενάμιση μήνα τα καταστήματα θα ανοίξουν τέσσερις Κυριακές! Χαράς ευαγγέλιο για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας, κόλαση για τους εμποροϋπαλλήλους.

Το τσάκισμα των Κυριακών, των ωραρίων και των προγραμμάτων μας, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους εδώ και μια δεκαετία μισθούς, το ζόρι που τραβάμε για να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες, έχουν φέρει πολλούς συναδέλφους στα όριά τους. "Κάτι πρέπει να κάνουμε", "δεν πάει άλλο", ακούγεται όλο και πιο συχνά μέσα στα καταστήματα μεταξύ συναδέλφων. Ας κάνουμε λοιπόν το βήμα και την Κυριακή 27 Νοέμβρη να δηλώσουμε πολλοί περισσότεροι απεργοί, να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του σωματείου και των παραρτημάτων του, μαζί με τους μικρέμπορους και με τη στήριξη των γυναικείων συλλόγων της ΟΓΕ και άλλων φορέων του μαζικού κινήματος.

Με τον αέρα και την αισιοδοξία που μας έδωσε η μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη να διεκδικήσουμε: Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, συνεχές ωράριο χωρίς "σπαστά", προγράμματα εργασίας που δεν θα μας εξοντώνουν, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Να αυξηθούν οι μισθοί μας, υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να καταργηθούν ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, να υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους».

Εγκλημα κατά συρροή η επίθεση στην κυριακάτικη αργία

Κάθε κυβέρνηση προσθέτει και περισσότερες Κυριακές με ανοιχτά τα καταστήματα

Το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας αποτελεί πάγια αξίωση των μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο του Εμπορίου και όχι μόνο. Στην υπόθεση αυτή όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια το δικό τους «λιθαράκι», χτίζοντας μέσα από νόμους, Υπουργικές Αποφάσεις και άλλες ρυθμίσεις ένα πλαίσιο που λύνει όλο και περισσότερο τα χέρια της εργοδοσίας, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας για 8 Κυριακές τον χρόνο έχει νομοθετηθεί από το 2013, με βάση τον νόμο 4177/2013, προβλέποντας το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές που εντάσσονται σε τέσσερις «εκπτωτικές περιόδους» (θερινές, χειμερινές και δύο περιόδους «ενδιάμεσων» εκπτώσεων) και στο «εορταστικό ωράριο» των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Ακολούθησε, περίπου έναν χρόνο μετά, Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία προέβλεπε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου - στο όνομα της αυξημένης τουριστικής κίνησης - στις εξής περιοχές: Ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο και Σαντορίνη. Η ρύθμιση, ενταγμένη στις συμφωνίες της τότε κυβέρνησης με την τρόικα, επρόκειτο να επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015, με στόχο τη γενίκευσή της σε όλη τη χώρα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως, αρχικά ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου και στη συνέχεια το έκρινε αντισυνταγματικό.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, το τρίτο μνημόνιο, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ), έβαλε μπρος για το ολοκληρωτικό «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, αναφέροντας ότι «οι αρχές θα απελευθερώσουν το κυριακάτικο εμπόριο».

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «απελευθέρωσε» τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από τις αρχές Μάη έως το τέλος Οκτώβρη σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές», εντάσσοντας σε αυτές τον δήμο Αθηναίων, το παραλιακό μέτωπο από Πειραιά μέχρι Σούνιο, περιοχές του Πειραιά, τον δήμο Θεσσαλονίκης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Τη σκυτάλη πήρε, τον Δεκέμβρη του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ. Με Απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης η παραπάνω ρύθμιση επεκτάθηκε ώστε να λειτουργεί και το «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα 32 Κυριακές τον χρόνο.

Μετά την πρόσφατη κατάργηση των «ενδιάμεσων εκπτώσεων» (Ν. 4965/2022), η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσαν να φροντίσουν με σχετική τροπολογία να μη χάσουν τη δυνατότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις να ανεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους την Κυριακή. Ετσι, με τροπολογία αποφασίστηκε η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό την αύξηση του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες επιτρέπεται να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα σε όλες τις περιοχές της χώρας.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Δεν χαρίζουμε καμία Κυριακή στους επιχειρηματικούς ομίλους!
  • Απεργούν την Κυριακή 27 Νοέμβρη οι εμποροϋπάλληλοι
  • Κινητοποιήσεις από σωματεία, ενώσεις επαγγελματιών, συλλόγους γυναικών και άλλους φορείς για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Με κινητοποιήσεις απαντούν εμποροϋπάλληλοι και μικροί επαγγελματίες στην απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη. Για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, ενώ οι κινητοποιήσεις σχεδιάζονται από κοινού με συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών, συλλόγους - ομάδες γυναικών και άλλους φορείς στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις θα γίνουν στην Αθήνα (12 μ., πλατεία Καπνικαρέας), στην Καλλιθέα (11 π.μ., πλατεία Δαβάκη), στο Περιστέρι (11 π.μ., κεντρικός πεζόδρομος), στο Ιλιον (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στο Μενίδι (10 π.μ., κεντρική πλατεία).

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης η κυβέρνηση αποφάσισε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την προσεχή Κυριακή. Η επιλογή της 27ης Νοέμβρη συνδέεται με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων να λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή που μεσολαβεί ανάμεσα στην «Black Friday» (25 Νοέμβρη) και στην «Cyber Monday» (28 Νοέμβρη), προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα τετραήμερο αυξημένου τζίρου και κερδών, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται σε ασταμάτητη δουλειά, ενώ στη συνέχεια τους περιμένει το ξεπάτωμα του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

Κοινό κάλεσμα από Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, ΟΒΣΑ και ΟΓΕ


Σε κοινό βηματισμό για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας καλούν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο Εμπόριο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Η άθλια απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τελικά τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοέμβρη κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων μάς έχει εξοργίσει όλους», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα λιώνουμε μέσα στα μαγαζιά για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα».

«Η ακρίβεια, η αδυναμία να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες είναι θηλιά στον λαιμό όλων μας. Από καμία λαϊκή οικογένεια δεν λείπουν οι μέρες και οι ώρες για να ψωνίσουν. Οι τσέπες είναι άδειες. Οι καθηλωμένοι μισθοί, οι κουτσουρεμένες συντάξεις, το πενιχρό εισόδημά μας εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα», υπογραμμίζουν οι τρεις φορείς.

Στην κοινή τους ανακοίνωση υπενθυμίζουν ότι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας την προώθησαν «όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ», με δεκάδες νόμους που έδωσαν το ελεύθερο στους ομίλους να ανοίγουν όσες και όποιες Κυριακές θέλουν, να κάνουν το ωράριο λάστιχο. «Πλέον έχουμε πείρα και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβερνητική αλλαγή. Δεν μπαίνουμε σε κανένα παζάρι για το πόσες και ποιες Κυριακές θα ανοίξουν τα καταστήματα, δεν περιμένουμε να δικαιωθούμε από δικαστικές αποφάσεις», διαμηνύουν. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι που «απελευθερώνουν» το ωράριο, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος.

Οι φορείς των εμποροϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματιών και η ΟΓΕ διεκδικούν:

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.

-- Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

  • Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει, εκτός από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.
Επιτυχίες παλεύοντας με τις εργατικές μάζες

Ολους τους προηγούμενους μήνες, από το καλοκαίρι μάλιστα, εκφραζόταν η ανάγκη για κλιμάκωση της πάλης με απεργία. Η ακρίβεια, οι τεράστιες αυξήσεις σε καύσιμα και ρεύμα, οι χαμηλοί μισθοί δυνάμωσαν την αγανάκτηση και την οργή σε ευρύτερα εργατικά και λαϊκά τμήματα, που έβλεπαν καθημερινά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις με την κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, η εμπλοκή της χώρας σε αυτόν τον πόλεμο επιδείνωσαν την κατάσταση, δυνάμωσαν την ανησυχία στον λαό μας.

Ηταν ώριμη, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες η πρόταση δεκάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων να προχωρήσουν σε κλιμάκωση με απεργιακή κινητοποίηση και με αποφάσεις να πιέσουν και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία.

Η συγκλονιστική συμμετοχή στην απεργία της 9ηςΝοέμβρη επιβεβαίωσε την παραπάνω ανάγκη, ανέδειξε δυνατότητες οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια νικηφόρα πορεία του λαϊκού κινήματος.

Η μεγαλύτερη απεργία εδώ και δεκαετίες στην Πάτρα

Στην Πάτρα ζήσαμε τη μεγαλύτερη απεργία εδώ και δεκαετίες, μια απεργιακή συγκέντρωση με χιλιάδες απεργούς από μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια, εργοτάξια και επιχειρήσεις. Είδαμε εργάτες που για πρώτη φορά έκαναν το βήμα, απέργησαν και κατέβηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση, νέους ανθρώπους από διάφορους κλάδους.

Ηταν όμως αυθόρμητο τελικά όλο αυτό; Ηταν η αγανάκτηση ενός κόσμου που εκφράστηκε από μόνη της, όπως λένε τις τελευταίες μέρες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού μέσα σε διοικήσεις συνδικάτων, ακόμη και στην ίδια τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας;

Πόσο αυθόρμητα θα μπορούσαν να είναι τα δεκάδες κλειστά εργοστάσια στους κλάδους του Μετάλλου και των Τροφίμων - Ποτών, με τους βιομηχανικούς εργάτες να περιφρουρούν την απεργία, να συγκροτούν απεργιακές επιτροπές;

Τα εργοτάξια στα κατασκευαστικά έργα της περιοχής έκλεισαν από μόνα τους γιατί οι οικοδόμοι απλά αγανακτούν και αυθόρμητα δεν πήγαν για δουλειά εκείνη τη μέρα;

Και τα πλοία στο λιμάνι της Πάτρας, στη γραμμή Πάτρα - Ιταλία, αυθόρμητα είπαν «απεργούμε και δεν λύνουμε κανέναν κάβο» στις 9 Νοέμβρη;

Οι δεκάδες εμποροϋπάλληλοι από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως «ZARA», «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ», που πρώτη φορά δήλωσαν απεργοί και ήρθαν με περηφάνια και μας το είπαν, ήταν μια αυθόρμητη κίνηση λόγω της κατάστασης;

Γιατί πέτυχε η απεργία;

Η αλήθεια και η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδουν όλους. Η απεργία πέτυχε για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, γιατί δουλεύτηκε εδώ και καιρό, πάνω από δύο μήνες, από τα ίδια τα συνδικάτα, από τα «κάτω», όπως λέμε. Δεκάδες συνδικάτα το τελευταίο διάστημα μπήκαν μπροστά με σχέδιο και αισιοδοξία για την προετοιμασία της απεργίας. Εκαναν έγκαιρα Διοικητικά Συμβούλια, διαμόρφωσαν πλαίσιο αιτημάτων που έπαιρνε υπόψη τις γενικότερες εξελίξεις αλλά και προβλήματα σε χώρους δουλειάς. Περιόδευσαν οργανωμένα σε χώρους δουλειάς και εργοστάσια, σταματούσαν την παραγωγή και έκαναν συζήτηση με τους εργάτες, πήγαιναν στα διαλείμματα των βαρδιών ή στο σχόλασμα. Μέσα από αυτήν τη δουλειά συγκροτούσαν και απεργιακές επιτροπές, ετοίμαζαν την απεργιακή φρουρά. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια ηγήθηκαν τα συνδικαλιστικά στελέχη, οι πρόεδροι και τα ΔΣ των συνδικάτων που για πρώτη φορά συσπείρωσαν γύρω τους και έβαλαν σε κίνηση και άλλες δυνάμεις.

Δεύτερον, γιατί στην Πάτρα η αλλαγή συσχετισμού τα τελευταία χρόνια στο Εργατικό Κέντρο της πόλης έχει παίξει καθοριστική σημασία στην οργάνωση της πάλης. Δεν είναι λίγο πράγμα ένα Εργατικό Κέντρο μιας μεγάλης πόλης να βρίσκεται στα χέρια των ταξικών δυνάμεων, να συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Το ΕΚ Πάτρας έχει καταφέρει να συνενώνει και να συντονίζει τη δράση δεκάδων σωματείων, να παρεμβαίνει καθημερινά μαζί με κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, να οργανώνει τη δουλειά εκεί που δεν υπάρχει συνδικάτο. Ταυτόχρονα, με την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε το ΕΚ Πάτρας να αναγνωριστεί από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων, αλλά και συνδικαλιστών, να συσπειρώνει γύρω του μια μεγάλη στεφάνη σωματείων που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά και σωματεία από τον δημόσιο τομέα. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η προσπάθεια του ΕΚ Πάτρας για κοινή δράση με συλλόγους και φορείς αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, μικρομεσαίων αγροτών, νεολαίας για μια σειρά από οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, η Υγεία, τα κομμένα ρεύματα και άλλα.

Τρίτον, γιατί τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις που έθεσαν τα συνδικάτα και το ίδιο το ΕΚ Πάτρας ακούμπησαν τις ανησυχίες χιλιάδων εργατικών και λαϊκών οικογενειών, αγκάλιασαν ευρύτερες δυνάμεις, συσπείρωσαν γύρω από τα σωματεία δεκάδες εργάτες που για πρώτη φορά έκαναν το βήμα και έδωσαν τη μάχη μαζί μας.

Τέταρτον, γιατί στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται ορισμένα θετικά στοιχεία συσπείρωσης και κινητοποίησης δυνάμεων, ένας υγιής προβληματισμός ευρύτερου κόσμου με τάσεις ριζοσπαστισμού. Αυτά εκφράζονται και μέσα από τις κινητοποιήσεις της δημοτικής αρχής για την ανεργία ή της δημοτικής αρχής και του Εργατικού Κέντρου για τα κομμένα ρεύματα και την ακρίβεια ή με την πορεία Πάτρα - Αθήνα και την κοινή συγκέντρωση με συνδικάτα της Αττικής στο Σύνταγμα, όπου πήραν μέρος 131 φορείς. Ακόμη η πρωτοβουλία του ΕΚ Πάτρας, όπου 86 συνδικάτα και φορείς υπέγραψαν το κοινό κάλεσμα ΕΚΠ - δημοτικής αρχής και για μεγάλο διάστημα βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις για το ζήτημα υπεράσπισης της υγείας του λαού και άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής μας. Επίσης, η μαζική συσπείρωση φορέων και πολιτιστικών συλλόγων που μέσα από τη δημιουργία Συντονιστικών Αγώνα και με κινητοποιήσεις διεκδικούν την υπογειοποίηση του τρένου στον Ριγανόκαμπο για τη δημιουργία του Βόρειου Πάρκου, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των Επιτροπών των Πυρόπληκτων και των Πλημμυροπαθών στην Πάτρα. Σε όλα τα παραπάνω καθοριστικό ρόλο έχει παίξει το γεγονός ότι στο τιμόνι της δημοτικής αρχής βρίσκονται οι κομμουνιστές, μαζί με δεκάδες άλλους αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί μας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, σύντροφο Κώστα Πελετίδη.

Αποφασιστική η συμβολή των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Σημαντική συμβολή στην οργάνωση της πάλης και επιτυχία της απεργίας είχε η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στα συνδικάτα και άλλους φορείς που ηγήθηκαν της μάχης, παρά την τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας σε ορισμένους, ακόμη και για απόλυση. Δεν έκαναν πίσω, διέθεσαν χρόνο, πήραν συνδικαλιστικές άδειες, έδειξαν το παράδειγμα. Αυτή η μαχητική και πρωτοπόρα στάση, η καθημερινή μάχη δεκάδων συντρόφων μας σε εργοστάσια, εργοτάξια και επιχειρήσεις, αναγνωρίζεται σήμερα από ευρύτερες δυνάμεις, ακόμη και συνδικαλιστές άλλων δυνάμεων.

Συνολικά η απεργία, αλλά και οι κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος πραγματοποιήθηκαν κάτω από την αποφασιστική συμβολή των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των οπαδών και φίλων του Κόμματος, ώστε ο λαός μας να μην αποδεχτεί τη σημερινή κατάσταση, να σηκώσει ανάστημα και να μη δείξει καμία ανοχή σε ό,τι επιδεινώνει τη ζωή του. Αυτό υπηρετούσε και όλη η δουλειά που ξεδίπλωσαν οι κομμουνιστές το τελευταίο διάστημα με το Κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματός μας που έφτασε σε χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, μικρούς ΕΒΕ, αγρότες, νεολαία. Μια προσπάθεια που καλούσε τον λαό μας να μη δείξει καμία αναμονή, να γίνει πρωταγωνιστής και να απαντήσει με αγωνιστικό τρόπο στα εκβιαστικά και ψεύτικα διλήμματα που καλλιεργούν τα κόμματα του κεφαλαίου, ιδιαίτερα τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ότι δήθεν μια κυβερνητική εναλλαγή, μια προοδευτική κυβέρνηση θα λύσει τα προβλήματά μας.

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσει η προσωπική επικοινωνία με εργάτες και ανέργους, με αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και νεολαία, συνολικά με τον λαό μας. Να έρθουμε σε επικοινωνία με όλους αυτούς που έκαναν το βήμα, απέργησαν, ήρθαν σε επικοινωνία με τα συνδικάτα και ειδικά από μεγάλους χώρους δουλειάς και εργοστάσια. Να τους σφίξουμε σφιχτά το χέρι, να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες τους, τις προτάσεις τους. Να τους καλέσουμε να βγάλουν συμπεράσματα, αξιοποιώντας και την πείρα τους.

Τίποτα δεν είναι στατικό σήμερα, τα πράγματα αλλάζουν. Τώρα είναι η ευκαιρία δεκάδες εργατοϋπάλληλοι να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να κάνουν το βήμα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, ακόμη και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Να στρατευτούν πλάι με τους κομμουνιστές που τους γνωρίζουν και τους βλέπουν καθημερινά. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα σήμερα.

Με δυνατό ΚΚΕ παντού και στις εκλογές όποτε και αν γίνουν! Για να δυναμώσουν οι αγώνες στο σήμερα αλλά και η προοπτική για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, που καθημερινά μας πίνει το αίμα.


Του
Δημήτρη ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Δ. Αγγελόπουλοςείναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ