Για «σημαντική παρακαταθήκη που δεν επιτρέπει εφησυχασμούς» κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η υπαναχώρηση αυτή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης δείχνει ότι ένα κίνημα που προωθεί τη λαϊκή συμμαχία, που ξεσκεπάζει την κυβερνητική πολιτική για την οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς, που αντιστέκεται στις καταργήσεις - συγχωνεύσεις, μπορεί να έχει επιτυχίες και στο σήμερα».
«Ο ΟΟΣΑ, μέσα στο Δεκέμβρη, δημοσίευσε τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού PISA, κατατάσσοντας στις τελευταίες θέσεις διεθνώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σοκ προκλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης (όχι στο υπουργείο Παιδείας που ανέμενε τις διαπιστώσεις αυτές ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση). Για ακόμη μια φορά πιστοποιείται αντικειμενικά η ελληνική εκπαιδευτική κρίση. Καμιά συζήτηση ασφαλώς για το ποιος είναι ο ΟΟΣΑ, το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και οι πολιτικές του προτεραιότητες για το σχολείο. Ούτε ασφαλώς σκέφτηκε να ρωτήσει κανείς για το αν χώρες που πρώτευσαν στον εν λόγω διαγωνισμό όπως η Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν/Ταϊπέι, η Κορέα ή το Κινεζικό Μακάο είναι το πρότυπο κοινωνίας και εκπαίδευσης που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Με μια εκπαιδευτική λογική που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας στο πεδίο της οικονομίας, ο ΟΟΣΑ δημιουργεί ακατάπαυστα αξιολογικές ιεραρχίες εκπαιδευτικών συστημάτων, με μια σοβαροφανή και επιστημονικοφανή μεθοδολογία που νομιμοποιεί σε τελική ανάλυση ένα ανταγωνιστικό, αγοραίο και εξετασιοκεντρικό πρότυπο εκπαίδευσης, την κατηγοριοποίηση και την ταξική διαφοροποίηση των σχολείων. Το θεωρητικό μοτίβο είναι απλοϊκό, αλλά ηγεμονικό ταυτόχρονα: Υιοθετήστε ό,τι "αποδίδει", αξιολογήστε σωστά τα σχολεία σας, μετρήστε με ακρίβεια, εξασκήστε σωστά τους μαθητές σας στις "βασικές δεξιότητες" και θα βελτιωθεί συνολικά η εθνική απόδοσή σας, άρα και η ευημερία. Αυτός είναι, πολύ συνοπτικά, ο πλασματικός κόσμος της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο: Κριτήρια, δείκτες, εκθέσεις αξιολόγησης, μέτρηση, ανταγωνισμός και ασφαλώς επιχειρηματικότητα.
Ακόμα όμως και αυτή η έκθεση, με βάση την αγοραία λογική της, είναι αναγκασμένη να υπογραμμίσει τις επιπτώσεις από την έλλειψη πόρων, την επίδραση της κοινωνικο-οικονομικής θέσης των μαθητών στις επιδόσεις τους, την ανάγκη για υποστηρικτικά μέτρα εκεί που εντοπίζονται προβλήματα (Ενισχυτική Διδασκαλία, Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και άλλα). Αναγκάζεται να αναδείξει το γεγονός ότι το σταθερό εργασιακό περιβάλλον, η επιμόρφωση, η υποστήριξη και οι ικανοποιητικές αμοιβές των εκπαιδευτικών είναι ευεργετικοί παράγοντες για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Ως συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουμε πλήρη συνείδηση των προβλημάτων και των αδυναμιών του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που έχουν επιταθεί αφόρητα σε συνθήκες κρίσης και εφαρμογής των καταστροφικών πολιτικών κυβέρνησης - ΕΕ - ΟΟΣΑ. Θεωρούμε όμως ότι οδηγός στην προσπάθεια για βελτίωσή του δεν μπορεί να είναι οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και γενικότερα η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις των δυνάμεων της αγοράς, αλλά η ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης μορφωτικής πολιτικής που θα στοχεύει στην πολιτιστική ενδυνάμωση και τη μορφωτική χειραφέτηση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης. Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν και οι τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, που συμβαδίζουν με τις ανάγκες και τα οράματα του λαού μας».
MotionTeam |
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων |
Κάτω από τη μαζική αντίδραση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις. Δεν έκανε, όμως, το ίδιο και για τις συγχωνεύσεις περίπου 15 νηπιαγωγείων που προτάθηκαν από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν και τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων και κατήγγειλαν ότι, από τη μια, με τις συγχωνεύσεις απαλλάσσεται το κράτος από την ευθύνη ανέγερσης νέων κτιρίων και ταυτόχρονα δημιουργούνται πολυδύναμα νηπιαγωγεία, στα οποία θα στεγάζονται δεκάδες παιδιά στο ίδιο τμήμα. Σημείωσαν ότι πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός και από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, συνδικάτα, να εμποδίσουν στην πράξη να προχωρήσει η συγχώνευση των σχολείων. Να απαιτήσουν αγωνιστικά σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας
Οπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης, «μέχρι πέρυσι οι εκπαιδευτικοί, αλλά και άλλοι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που έχουν αναπηρία άνω του 67%, είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή έχουν σύζυγο ή τέκνα με ειδικές ανάγκες, έπαιρναν εβδομαδιαία μείωση ωραρίου, αλλά και άδεια κάθε φορά που η αναπηρία η δική τους ή του προστατευόμενου μέλους τους επέβαλε ανάλογη θεραπεία.
Αυτό βασιζόταν σε νόμους με διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα διευκολύνσεων για τέτοιες περιπτώσεις υπαλλήλων χωρίς φυσικά καμία μείωση μισθού. Ετσι, ως πέρυσι οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία πάνω από 67% έπαιρναν μείωση διδακτικού ωραρίου 5 ώρες εβδομαδιαίως.
Τα πράγματα άλλαξαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί δεν παίρνουν ούτε την εβδομαδιαία μείωση ωραρίου, αλλά ούτε τους διευκολύνουν με απαλλαγή από τα καθήκοντά τους τις δύο ημέρες την εβδομάδα που χρειάζονται πλέον για να πηγαίνουν για αιμοκάθαρση, απαραίτητη για την υγεία τους.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλους τους ανάπηρους εκπαιδευτικούς, αλλά και δημόσιους υπαλλήλους. Η επίκληση των αναγκών του σχολείου ή της υπηρεσίας δεν είναι δυνατόν να γίνεται σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των ανάπηρων εκπαιδευτικών ή άλλων δημοσίων υπαλλήλων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Χρ. Κατσώτης, Θεοδ. Κωνσταντινίδης, Γ. Λαμπρούλης και Ν. Καραθανασόπουλος. Και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας αν έχουν ή όχι δικαίωμα οι χρονίως πάσχοντες εκπαιδευτικοί και άλλοι υπάλληλοι να εργάζονται και να έχουν τις αναγκαίες για την υγεία και τη θεραπεία τους απαλλαγές - διευκολύνσεις και σε ποιο τελικά νομικό καθεστώς στηρίζεται αυτό. Ρωτούν επίσης τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν ώστε να λυθούν τέτοιου είδους θέματα των χρονίως πασχόντων εκπαιδευτικών και άλλων υπαλλήλων.
Στο μεταξύ, μέσω υπομνήματος, κατέθεσε χτες στον αρμόδιο εισαγγελέα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος ελέγχεται για παράβαση καθήκοντος. Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφανθεί την ερχόμενη Δευτέρα για το εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Σημαντικά ερωτηματικά δημιουργεί και η απαγόρευση παραχώρησης συνέντευξης Τύπου. Ο λόγος για την παραιτηθείσα πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, στην οποία απαγορεύτηκε το να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μέσα στο χώρο του Οργανισμού, μετά από παρέμβαση του αντιπροέδρου του ΟΚΑΝΑ Γιώργου Μαριδάκη, με την αιτιολογία ότι έχει παραιτηθεί! Η απερχόμενη πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δεν έχει αντικατασταθεί, ούτε έχει αναγραφεί σε ΦΕΚ η παραίτησή της και όπως κατήγγειλε και η ίδια παρεμποδίστηκε με εντολή του υπουργείου Υγείας. Η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή με ανακοίνωσή της πέταξε το μπαλάκι στον αντιπρόεδρο, λέγοντας ότι «ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του χωρίς καμιά προηγούμενη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία». Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας είχε βγάλει εκτός της αίθουσας, όπου θα έδινε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός, τον πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ.
Το λόγο πήραν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι επισήμαναν ότι το γεγονός δε συνιστά «δημοκρατική στάση». Για τις καταγγελίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ο Γιάννης Κακλαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού, σημείωσε ότι «ο Λ. Ρακιντζής αποδεικνύει ότι είναι στοιχισμένος και ταυτισμένος με ιδιωτικά συμφέροντα», εξηγώντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί 4 φορές μείωση μισθού που έφτασαν στο 50% και δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ (διαψεύδοντας τις καταγγελίες Ρακιντζή για αύξηση 182% και μισθούς ύψους 2.500-3.000 ευρώ) και ότι το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζεται όπως και στο υπόλοιπο Δημόσιο από 1/1/2013.
Τελικά, η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Μ. Μαλλιώρη έγινε ...στο πεζοδρόμιο της οδού Αβέρωφ έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΚΑΝΑ. Επανέλαβε ότι πρόκειται για «ψευδή, ανακριβή και επιλεκτική πληροφόρηση» όσα ειπώθηκαν από την υφυπουργό Υγείας και διέψευσε ότι υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης. Ομως το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα καταγγέλλει ότι υπάρχουν 17 εργαζόμενοι απλήρωτοι, κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα μέχρι έξι μήνες, ενώ προσθέτουν ότι είναι παράνομος ο προσωρινός εσωτερικός δανεισμός από τα Κέντρα γιατί αυτά δεν είναι δομές του ΟΚΑΝΑ. Η Μ. Μαλλιώρη για το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού είπε ότι θα απαντήσουν οι νομικές υπηρεσίες και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, αλλά ο Οργανισμός έχει κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας και της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει οικονομικό θέμα στον ΟΚΑΝΑ, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «δεν είμαι δικαστής. Είμαι υπουργός. Εχουν γίνει κάποιες συγκεκριμένες καταγγελίες από την πλευρά της κας υφυπουργού, η οποία έχει την αρμοδιότητα και την οποία περιβάλλω με απεριόριστη εμπιστοσύνη, οι οποίες έχουν πάει στα αρμόδια όργανα».
Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά διοργανώνει επίσκεψη στη διαδραστική έκθεση επιστήμης και φυσικής στο Πλανητάριο. Για τη μετάβαση στο Πλανητάριο έχει οριστεί σημείο συνάντησης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 9.30 το πρωί.
Η ΟΒ Περάματος διοργανώνει δωρεάν προβολές ταινιών για ανέργους και νέα ζευγάρια και αυτό το Σάββατο προβάλλει την ταινία «Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον Καίσαρα», στις 6.30 μ.μ., στο ΔΗΠΟΠ Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3).
Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Λάρισας διοργανώνει ιστορικό περίπατο σε φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης, για μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, με θέμα «Το αιώνιο μυστήριο του κόσμου είναι η δυνατότητα κατανόησής του», που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τη γέφυρα Αλκαζάρ.
Η Τομεακή Οργάνωση Μαγνησίας διοργανώνει ιστορικό περίπατο για μαθητές στο νεολιθικό οικισμό του Αναύρου με θέμα «Ταξίδι στην εξέλιξη του ανθρώπου», που θα ξεκινήσει στις 11.45 π.μ. από την πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο.
Το Τομεακό Συμβούλιο Χίου διοργανώνει βραδιά ερασιτεχνικής μουσικής, στις 8 μ.μ., στο καφέ «Κήπος» και απευθύνεται σε ερασιτέχνες μουσικούς να συμμετάσχουν για να μοιραστούν τη μουσική και τα τραγούδια τους.
Οπως αναφέρει το ΜΑΣ, η ΠΑΣΠ στο ΤΕΙ Ναυπάκτου, πρόσφατα, κάλεσε τους σπουδαστές σε Γενική Συνέλευση με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου. Μεταξύ άλλων, η ίδια προτείνει: «1) Διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου με συμμετοχή community (σ.σ. τοπική κοινωνική) και άλλων ενδιαφερομένων. 2) Θέσπιση ηλεκτρονικής διαβούλευσης. 3) Κατάργηση παρατάξεων για ένα ανεξάρτητο, ακομμάτιστο, ακηδεμόνευτο ΔΣ, με τους συνδικαλιστές να κατεβαίνουν υποψήφιοι σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ανεξάρτητοι, και όχι σε συνδυασμούς (παρατάξεις) όπως συμβαίνει έως τώρα».
Το ΜΑΣ τονίζει, σχετικά με τα παραπάνω:
«Η ΠΑΣΠ τρέχει να εφαρμόσει τις κατευθύνσεις και αποφάσεις προηγούμενων και σημερινών κυβερνήσεων που χτυπούν το φοιτητικό κίνημα. Προπαγανδίζουν το αντιδραστικό επιχείρημα "έξω τα κόμματα και οι παρατάξεις", για να κρύψουν ότι μέσα στις σχολές δεν είναι όλοι το ίδιο. Υπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, οι εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι καθηγητές που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας, όμως υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν για να σπουδάσουν, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και οι γλείφτες τους, που στηρίζουν την πολιτική που εφαρμόζεται. Ουσιαστικά, θέλουν να φύγει από τις Σχολές η οργανωμένη, αγωνιστική δράση ενάντια στη βαρβαρότητα και να κυριαρχήσουν πλήρως τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Αναρωτιόμαστε: Πόσο "ανεξάρτητοι" και "ακομμάτιστοι" είναι αυτοί που πρώτοι υλοποιούν το νόμο της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση θέλει ένα φοιτητικό κίνημα συνομιλητή της, που θα υπερασπίζεται την πολιτική της ΕΕ στην Παιδεία, που θα αποτελεί έναν ακόμα "κοινωνικό εταίρο" μαζί με τους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στους διάφορους αντιλαϊκούς "στημένους" διαλόγους που γίνονται. Τέτοιο φοιτητικό κίνημα θέλει και η ΠΑΣΠ! Να συμμετέχει στις ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα του υπουργείου Παιδείας (π.χ. για το σχέδιο "Αθηνά") και να μην οργανώνει την πάλη εναντίον τους!
Η ΠΑΣΠ θέλει στα όργανα των φοιτητικών συλλόγων να συμμετέχουν "community και άλλοι ενδιαφερόμενοι". Δηλαδή, να μπορούν να συμμετάσχουν και τοπικοί επιχειρηματικοί παράγοντες και ενώσεις τους, εμπορικοί σύλλογοι, Δήμαρχοι και οποιοσδήποτε άλλος. Τέτοια όργανα των φοιτητικών συλλόγων θέλει η ΠΑΣΠ! Να έχουν λόγο στη λειτουργία και δράση των Συλλόγων οι επιχειρηματίες και η τοπική διοίκηση του κράτους!
Δεν έχουμε ανάγκη από ένα τέτοιο φοιτητικό κίνημα, από τέτοιους Συλλόγους και από τέτοιους εκπροσώπους των φοιτητών», σχολιάζει η ΕΓ του ΜΑΣ.