Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση

Στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια - Στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συλλαλητήρια οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα, σε πόλεις όλης της χώρας, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση - Κατρούγκαλου, την ώρα που προγραμματίζεται η ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί επίσης σε Αλεξανδρούπολη (7 μ.μ., δημαρχείο), Βόλο (6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Γιάννενα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Ηγουμενίτσα (6.30 μ.μ., ΟΤΕ), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Καβάλα (6 μ.μ., πεζόδρομος), Καρδίτσα (6 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κοζάνη (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κατερίνη (6 μ.μ., Σιντριβάνι), Λάρισα (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Πτολεμαΐδα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Πύργο (6.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ), Τρίκαλα (6.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου), Χανιά (7 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς).

Σε Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά θα πραγματοποιηθούν μαζικές εξορμήσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια έχει απευθύνει και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα!

«Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 18/2 και οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει την αποδοχή και τη νομιμοποίηση των εργαζομένων, όπως και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, για την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού οδοστρωτήρα», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του για τις σημερινές κινητοποιήσεις.

«Οι κυβερνητικές απάτες που βαφτίζουν τις μειώσεις στις συντάξεις αυξήσεις, η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η χωρίς τέλος αύξηση των ορίων ηλικίας και το χτύπημα των νέων εργαζομένων αποτελούν τον πυρήνα του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση», τονίζει το ΠΑΜΕ.

«Οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα!», διαμηνύει και διεκδικεί:

Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Υγεία - Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Ορια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Κατώτατη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια δρομολογούνται από τις εξής περιοχές: Ανω Λιόσια (5 μ.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο). Ολυμπιακό Χωριό (5 μ.μ., στέκι Λαϊκής Επιτροπής, Κακλαμανάκη 21). Μενίδι (5.15 μ.μ., πλ. Καράβου). Κόκκινος Μύλος (5.15 μ.μ., τριγωνική πλατεία). Ελευσίνα (5 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ). Ασπρόπυργος (5.10 μ.μ., παραλία).

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Με συλλαλητήρια σε πόλεις όλης της χώρας απαντούν στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Βρούτση - Κατρούγκαλου
  • Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ: Με νέα συνέλευση στη Λάρυμνα οργανώνουν τη συνέχεια του αγώνα τους
  • «Συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ: Αποτυπώθηκαν ανάγλυφα οι «δύο κόσμοι» στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα
  • ΟΓΕ - Συνδικαλιστικές οργανώσεις - Μαζικοί φορείς: Με κοινό ψήφισμα καλούν σε συγκέντρωση στις 8 Μάρτη
  • Συνέδριο Εργατικό Κέντρου Λάρισας: Πλούσια συζήτηση και σημαντικές αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα για τη συνέχεια του αγώνα

Η εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και ο προγραμματισμός της αγωνιστικής δράσης τους για το επόμενο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στις 9 π.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον».

«Αυτή η Γενική Συνέλευση δεν είναι όπως όλες οι άλλες. Είναι σταθμός, είναι κινητοποίηση, είναι δείκτης συσπείρωσης, είναι μήνυμα αντίστασης προς την κυβέρνηση, τη διοίκηση, τον εκκαθαριστή και όλους αυτούς που θέλουν να κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

«Εχουμε δρόμο μπροστά μας», επισημαίνει, «θα πρέπει να οργανωθούμε καλά, να κουβεντιάσουμε νηφάλια, να κάνουμε προτάσεις ώστε συλλογικά να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα ισχυροποιήσουν και θα δώσουν νέα δυναμική στον αγώνα μας, θα τον κάνουν να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά στην περιοχή μας και όλη τη χώρα».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, αναμένεται να γίνει ενημέρωση σχετικά και με την προχτεσινή παρέμβαση στο Εφετείο Αθηνών, όπου συζητήθηκε ο διορισμός του ειδικού εκκαθαριστή. Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την πλευρά των εργαζομένων, ανέδειξε μεταξύ άλλων ότι ο πραγματικός στόχος της αίτησης πτώχευσης που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και χωρίς απόφαση ή συζήτηση της διοίκησης της εταιρείας, είναι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας, το Σωματείο Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια θα προχωρήσει σε περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων στα μεταλλεία και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην περιοχή.

Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στ. Ελλάδας

Οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ απασχόλησαν και τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε προχτές Τρίτη στη Λαμία.

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου έκαναν ομόφωνα αποδεκτό ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», το οποίο εκφράζει τις θέσεις των εργαζομένων που βρίσκονται στο μέτωπο του αγώνα, καταδικάζοντας παράλληλα τις επιλογές της κυβέρνησης και την τροπολογία που οδηγεί στη διάλυση της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Λοκρών, στα όρια του οποίου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, με ανακοίνωσή της αναδεικνύει τη διγλωσσία της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι «ενώ η θέση του δημάρχου είναι ότι συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, αποδείχτηκε ότι η θέση του δεν ταυτίζεται με τις θέσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων, που είναι η ουσία του ζητήματος». Παράλληλα, σημειώνει ότι «υπήρξε τοποθέτηση από εκλεγμένο της πλειοψηφίας που υποστήριξε ότι από χρόνια έπρεπε να εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης, που παραδίδει τη ΛΑΡΚΟ στους ιδιώτες και ξεπουλά τον ορυκτό πλούτο της χώρας».

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΟΓΕ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Με κοινό ψήφισμα καλούν σε συγκέντρωση στις 8 Μάρτη

Από την κοινή σύσκεψη ενόψει της 8ης Μάρτη
Από την κοινή σύσκεψη ενόψει της 8ης Μάρτη
Με συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα, τιμούν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλοι μαζικοί φορείς.

Στην κοινή σύσκεψη, που έγινε στις 19/2, υιοθετήθηκε το παρακάτω ψήφισμα που καλεί στη συγκέντρωση και θέτει μια σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις.

Η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι μονόδρομος

«110 χρόνια από τότε που η Διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα τον προηγούμενο αιώνα, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών.

Σήμερα, την εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Ο μεγάλος βαθμός αντικατάστασης της βαριάς σωματικής εργασίας από τις μηχανές, η μεγάλη παραγωγικότητα της εργασίας δίνει τη δυνατότητα εργασίας σ' όλους και όλες για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, για γενική αύξηση των μισθών, των κοινωνικών παροχών, του ελεύθερου χρόνου.

Σήμερα υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, που μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες τις γυναίκες σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες να εργάζονται στο αντικείμενο των σπουδών τους με δημόσια και δωρεάν επανειδίκευση, με σταθερό ωράριο εργασίας. Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες τις γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετέχουν και στην κοινωνική δράση, στα σωματεία τους, στις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, στους αγροτικούς συλλόγους, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους συλλόγους γυναικών.

Δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων ξεζουμίζουν όλους τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και καθιστούν τη μητρότητα πεδίο κερδοφορίας και πανάκριβο εμπόρευμα, όπως και τον ελεύθερο χρόνο.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις «ίσες ευκαιρίες»

Σήμερα 8 Μάρτη 2020:

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις "ίσες ευκαιρίες" στην εργασιακή ζούγκλα, που χτίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο καλά στρωμένο έδαφος του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η "ισότητα" και οι "ίσες ευκαιρίες" αξιοποιούνται για να πιέσουν προς τα κάτω τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Δεν συμφιλιωνόμαστε:

-- Με την ανακύκλωση της ανεργίας, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με το μισό μεροκάματο και το μισό ένσημο.

-- Με την εργασία χωρίς δικαιώματα, δηλαδή χωρίς επιδόματα γάμου, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας, χωρίς άδειες για την προστασία της εργαζόμενης εγκύου και μητέρας, χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενες συμβασιούχοι σε "δουλεμπορικά", σε εργολάβους, στην Τοπική Διοίκηση, αλλά και εργαζόμενες με μπλοκάκι, συμβασιούχοι υγειονομικοί και αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί.

-- Με τις απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, με τις δηλώσεις που ζητάει η εργοδοσία από τις νέες εργαζόμενες ότι δεν θα κάνουν οικογένεια. Η μητρότητα θεωρείται "κόστος" για την εργοδοσία και το κράτος.

-- Με τη νέα επίθεση της κυβέρνησης ΝΔ στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ως συνέχεια του ν. Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μετατρέπει την Ασφάλιση σε προσωπική υπόθεση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ανδρών και γυναικών, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγο.

-- Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για την Υγεία, Πρόνοια, με πρώτο θύμα την πρόληψη, με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στο χώρο της Υγείας, που μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις, τον προγεννητικό έλεγχο, τη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

-- Με την έλλειψη κρατικών μέτρων πρόληψης και προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία.

-- Με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που τσακίζει τις ζωές των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των αυτοαπασχολούμενων γυναικών.

Θα αντιταχθούμε:

Στην εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, σε μαγνήτη επιθέσεων και σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων σε βάρος άλλων λαών.

Στη μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη "φυλακή" για χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, που άφησαν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθούν στα κολαστήρια της Μόριας και τις νέες Αμυγδαλέζες, που έστησαν οι κυβερνήσεις, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ.

Στη μετανάστευση νέων επιστημονικά ειδικευμένων.

Αποκρούουμε:

Τις συντηρητικές απόψεις, το σκοταδισμό που φτάνει να στοχοποιεί το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή, δωρεάν άμβλωση. Αλλά και τον ψευτοπροοδευτισμό, που στο όνομα της "αυτοδιάθεσης του σώματος" κρύβει τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που συναντά μια γυναίκα στην ατομική επιλογή της. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος της πολιτικής που καθιστά ατομική - οικογενειακή υπόθεση ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνική υποχρέωση και ευθύνη.

Τις αναπαλαιωμένες και όχι σύγχρονες απόψεις που επιδιώκουν οι νέες γυναίκες να βλέπουν ως εχθρό τον φίλο, τον αδελφό, τον πατέρα, τον συνάδελφο, για να "ξεπλύνουν" τις πολιτικές που μας καταδικάζουν στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Γιατί μας θέλουν απομονωμένους και διασπασμένους.

Τις αντιδραστικές απόψεις "για απεργία στο σπίτι", που προβάλλουν ότι καταργούνται οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών με την καλύτερη κατανομή ανάμεσα στα δύο φύλα των υποχρεώσεων στο σπίτι και στην οικογένεια. Δηλαδή προβάλλουν την ατομική λύση και όχι τη διεκδίκηση δημόσιων και δωρεάν υποδομών και υπηρεσιών για τη φροντίδα της οικογένειας, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ.

Δεν εξαντλούμε τη διαμαρτυρία, την αγωνιστικότητά μας μια μέρα το χρόνο. Καλούμε σε αλλεπάλληλες, πολύμορφες δράσεις.

Η διέξοδος για όλους εμάς, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση για όλα όσα μας ανήκουν και μας στερούν κυβερνήσεις και συμμαχίες κρατών όπως η ΕΕ, που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος. Ενώνουμε τις φωνές μας και συντονίζουμε τη δράση μας.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στις 8 Μάρτη 2020 στην Αθήνα, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα».

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

-- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

-- Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-- Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.

-- Αδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.

-- Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

-- Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια μετά την άδεια μητρότητας και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δυνατότητα χρήσης ή από τον πατέρα.

-- Δίκτυο αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.

-- Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμεΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.

-- Αδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμεΑ.

-- Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

-- Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κ.λπ.).

-- Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσης πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.

-- Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

-- Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

-- Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

-- Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

-- Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συζητούν με τους εργαζόμενους την πείρα από τη μάχη με τους μηχανισμούς του κράτους, της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων

Στον απόηχο της μεγάλης εργατικής συγκέντρωσης την Τρίτη στο Καβούρι, για το «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ

Πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, για να κουβεντιάσουν την πλούσια πείρα από τη μάχη που δόθηκε την Τρίτη μέσα και έξω από το «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ, αλλά και συνολικά από την αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που οξύνθηκε από την ωμή παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα και τις αθλιότητες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, οργανώνουν τις επόμενες μέρες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η μεθόδευση της ηγετικής ομάδας, σε πλήρη συμφωνία και συντονισμό μεταξύ των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, να διοργανώσουν ένα «συνέδριο» - εξπρές, με αστυνομία, κλούβες και ΜΑΤ, χωρίς καμία απολύτως συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης τους, τις ίδιες μέρες που στη Βουλή συζητιέται το νομοσχέδιο - τερατούργημα για το Ασφαλιστικό και προετοιμάζεται ο νόμος για την περιστολή των διαδηλώσεων, ενώ η κυβέρνηση ενισχύει συνολικά την καταστολή και τα μέτρα σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στη συζήτηση θα αναδειχθεί επίσης η σημασία της αποφασιστικής απάντησης που έδωσαν δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, στην προσπάθεια των εργατοπατέρων να τους αποκλείσουν, με όργιο αστυνομοκρατίας, με προκλήσεις και απαράδεκτες μεθοδεύσεις πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ανοίγουμε πλατιά την κουβέντα για το τι σωματεία θέλουμε, με ποιον προσανατολισμό


Οπως είπε και ο Γ. Πέρρος μιλώντας την Τρίτη εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας στη μεγάλη εργατική συγκέντρωση στο Καβούρι, «εδώ είναι δυο κόσμοι διαφορετικοί. Ο ένας, ο κόσμος της δουλειάς, που δίνει κάθε μέρα μάχες. Και ο άλλος, ο κόσμος αυτών που τα 'χουν βρει μαζί με την κυβέρνηση, μαζί με τον ΣΕΒ». Αυτό επιβεβαιώθηκε στο συνέδριο, όπου οι ζωντανές, ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν παλικαρίσια μάχη και ακύρωσαν την προσπάθεια κράτους, εργοδοσίας και εργατοπατέρων να τους πετάξουν έξω, όπως επεδίωκαν με κάθε μέσο.

«Να μην αφήσουμε χώρο για χώρο που να μην κουβεντιάσουμε με τους εργαζόμενους τι διαμείφθηκε σήμερα εδώ», είναι το κάλεσμα που απηύθυνε ο Γ. Πέρρος και κατέληξε: «Χρειάζεται να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους, με τα σωματεία. Να ανοίξουμε κουβέντα τι σωματεία θέλουμε, τι συνδικάτα θέλουμε, με ποιον προσανατολισμό. Γιατί αυτή η σήψη και η σαπίλα που υπάρχει, ταιριάζει με τον προσανατολισμό που έχουν. Καλαμάτα, Ρόδο, σήμερα εδώ, αύριο αλλού. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Στα Εργατικά Κέντρα, στις Ομοσπονδίες, στα Συνδικάτα, παντού, πρέπει να διώξουμε τους ανθρώπους των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας».


Eurokinissi

Με κοινή σφραγίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομοκρατία

Διαβάζοντας τα όσα έγραψε χτες μερίδα του Τύπου αναφορικά με το «συνέδριο» που έστησε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ξεχωρίζει η προσπάθεια με σχετικά μικρά θέματα να συσκοτίσουν όσο περισσότερο μπορούν την ουσία της διαπάλης στο εργατικό κίνημα, ενώ ειδικά τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να «βγάλουν λάδι» την πλήρη σύμπλευσή του μέσα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«ΜΑΤ στη ΓΣΕΕ - "Ασπίδα" προστασίας στον Παναγόπουλο για το συνέδριο - παρωδία», ανέγραφε σε αυτό το πλαίσιο στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο η «Αυγή», επιχειρώντας να βγάλει... την ουρά του ΣΥΡΙΖΑ απέξω, από την πρωτοφανή αστυνομοκρατία μέσα και έξω από το χώρο του «συνεδρίου» που στήθηκε στο Καβούρι.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η προχτεσινή δίχως προηγούμενο αστυνομοκρατία, αυτή η μαύρη σελίδα για το συνδικαλιστικό κίνημα, και όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες του «συνεδρίου» - παρωδία φέρουν πέρα για πέρα την κοινή σφραγίδα των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Οι δικές τους δυνάμεις στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΑΚ) ήταν αυτές που ενορχήστρωσαν μαζί με την κυβέρνηση αυτήν την πρωτοφανή κινητοποίηση του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού, κόντρα στις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα που είχαν καταγγείλει αυτήν την άθλια μεθόδευση και διαδήλωσαν προχτές μαζικά έξω από το χώρο του «συνεδρίου».

Οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτές που με μια φωνή απέρριψαν την πρόταση που κατέθεσε μέσα στο «συνέδριο» η ΔΑΣ για να αποχωρήσει η αστυνομία από όλους τους χώρους του συνεδρίου.

Επεσε στο κενό το σκηνικό τρομοκρατίας

Η τεράστια κινητοποίηση των κρατικών δυνάμεων καταστολής, με αστυνομία, ΜΑΤ, κλούβες, ασφαλίτες, ακόμα και Λιμενικό (!), προφανώς δεν δείχνει τη δύναμη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Δείχνει τη «γύμνια» τους, επιβεβαιώνει την ανυποληψία τους στους εργαζόμενους, ότι δεν μπορούν να κινητοποιήσουν ούτε ένα πραγματικό σωματείο που να βγει συγκροτημένα και ανοιχτά να τους στηρίξει, σε πλήρη αντίθεση με το τεράστιο κύμα καταδίκης των μεθοδεύσεών τους, που εκφράστηκε με εκατοντάδες αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και με τη μεγάλη εργατική συγκέντρωση έξω από το χώρο του «συνεδρίου».

Το όργιο αστυνομοκρατίας, οι προκλήσεις που εκδηλώθηκαν και μέσα στο χώρο του «συνεδρίου», οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ πριν και κατά τη διάρκεια αυτής της παρωδίας στόχο είχαν να οδηγήσουν σε αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων, για να μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν να παίζουν τον αντεργατικό τους ρόλο. Ταυτόχρονα, αυτό το σκηνικό τρομοκρατίας στόχο είχε να επιδράσει συνολικότερα σε συνέδρους που δεν συμφωνούν σε όλα με τις ταξικές δυνάμεις, ωστόσο δεν ταυτίζονται με αυτήν την κατρακύλα.

Χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση των αντιπροσώπων της ΔΑΣ αυτές οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό και στις δύο στοχεύσεις τους. Το σχέδιο αποκλεισμού των ταξικών δυνάμεων δεν πέρασε, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντικό ότι σε τέτοιες συνθήκες και σε ένα τέτοιο επίπεδο, πέρα από την ύπαρξη συνέδρων που εξέφρασαν θετικούς προβληματισμούς, που αναγνωρίζουν τη συνεπή στάση των ταξικών δυνάμεων, υπήρξαν και αντιπρόσωποι που έκαναν το βήμα κόντρα στην τρομοκρατία και στήριξαν τη ΔΑΣ στις εκλογές για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, ενώ είχαν εκλεγεί με άλλα ψηφοδέλτια.

Μέρες καρναβαλιού... έπεσαν όλες οι μάσκες!

Συνεχίζοντας εξάλλου να περιφέρουν το προκλητικό παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κρίσιμη μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις για τον προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι τάχα μια κόντρα - παζάρι για τις καρέκλες, η «Αυγή» και η «ΕφΣυν», στα χτεσινά θέματά τους για το «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ, συνέχισαν να κόβουν και να ράβουν... με θύμα, όπως πάντα, την ίδια την πραγματικότητα.

Η πρώτη βγάζει λαβράκι από τον τίτλο ακόμα, αναγράφοντας «ΓΣΕΕ: Συνέδριο fast track για να διασωθούν ο Παναγόπουλος, η ΝΔ και το ΠΑΜΕ» (!), ενώ ταυτόχρονα βγάζει ουσιαστικά λάδι την αστυνομοκρατία, λέγοντας ότι... τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα είχαν ως πρόσθετο λόγο την παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος τελικά δεν παρευρέθηκε...

Η «ΕφΣυν», χοντραίνοντας την πρόκληση απέναντι στην πραγματικότητα και τους χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωσαν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ έξω από το χώρο του «συνεδρίου» (τους οποίους ούτε η ίδια δεν μπορεί να κρύψει), κάνει λόγο για «ήπιες αντιδράσεις του ΠΑΜΕ», προκειμένου να μιλήσει για «στροφή 180 μοιρών», για «κομματική διόρθωση στη γραμμή που εξόκειλε προς τον αριστερισμό», ακόμα και για «συμφωνία κορυφών με την παρέμβαση του Μαξίμου»!

Τα ίδια ακριβώς Μέσα, βέβαια, που σήμερα φτάνουν να «προβληματίζονται» για... την «ηπιότητα» των χιλιάδων εργαζομένων που έδωσαν και προχτές τη μάχη ενάντια στον εργατοπατερισμό, στα συνέδρια στην Καλαμάτα και τη Ρόδο αλλά και στο διάστημα που μεσολάβησε αναπαρήγαγαν πλήρως τις συκοφαντίες περί «αθλίων επεισοδίων» και «τραμπουκισμών που οδήγησαν σε πλήρη απαξίωση»...

Ολα στο μπλέντερ, λοιπόν, για να φανεί ότι τα πάντα είναι «κουκιά», μυστικές συμφωνίες, τραμπουκισμοί, συμβιβασμοί και ό,τι άλλο, αρκεί να κουκουλωθεί η πραγματική σύγκρουση των δύο γραμμών στο εργατικό κίνημα: Από τη μια η γραμμή της ταξικής συνεργασίας, την οποία υπηρέτησαν σε πλήρη συντονισμό η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μέσα και από τις δυνάμεις τους που συνεργάστηκαν αρμονικά στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, η γραμμή που μπάζει απευθείας στα συνδικάτα νόθους και εργοδότες, προκειμένου να υπηρετηθούν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και από την άλλη, η γραμμή της ταξικής πάλης για τα συμφέροντα των εργαζομένων, που δεν ανέχεται τη μετατροπή των συνδικάτων σε «πίσω αυλή» της εργοδοσίας και του κράτους της, τα εκατοντάδες συνδικάτα και οι ταξικές δυνάμεις που ενιαία έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν αυτήν τη μάχη, στην Καλαμάτα, στη Ρόδο, προχτές στο Καβούρι, σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία όλης της χώρας.

Οσο για τα περί... «συμφωνίας κορυφών» που αραδιάζει προκλητικά η ΣΥΡΙΖΑίικη προπαγάνδα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση της πλήρους σύμπλευσης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ από τη στάση που κράτησαν όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του «συνεδρίου» - παρωδία. Ούτε ένας από τους συνδικαλιστές του (είτε του «επίσημου» ψηφοδελτίου του Βασιλόπουλου, είτε του «ΠΑΣΟΚογενούς» ΣΥΡΙΖΑίικου ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον Φωτόπουλο) δεν βγήκε να στηρίξει έστω και μία από τις προτάσεις που κατέθεσε η ΔΑΣ προκειμένου να διασφαλιστεί στοιχειωδώς η πραγματοποίηση ενός εργατικού συνεδρίου. Ούτε για την αποχώρηση της αστυνομίας, ούτε για να γίνει διήμερο το συνέδριο, ούτε για να συζητηθούν μία μία οι τεκμηριωμένες καταγγελίες για δεκάδες νόθους αντιπροσώπους, ούτε καν για τη δημοσιογραφική κάλυψη του συνεδρίου!

Οι μάσκες των... μαϊμούδων έπεσαν βέβαια ηχηρά και με το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ: Με τη μη συμμετοχή του εμβληματικού «σωματείου» - μηχανισμού της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΚ), με επικεφαλής τον γνωστό εργατοπατέρα Βασιλόπουλο, καταποντίστηκε, πέφτοντας από τις 7 στις 2 έδρες!

31ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πλούσια συζήτηση και σημαντικές αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης

Από τις εργασίες του συνεδρίου
Από τις εργασίες του συνεδρίου
Με κεντρικό σύνθημα «Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο! Με ενωτικό, μαζικό, ταξικό αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς! Για ζωή με δικαιώματα» πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ).

Ενα συνέδριο ζωντανό, με τη συμμετοχή δεκάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων και άλλων εργατών, όπου έγινε μια πλούσια και ουσιαστική συζήτηση για τις προσπάθειες οργάνωσης στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με μεταφορά πείρας από τις μάχες που δόθηκαν τα 3 προηγούμενα χρόνια για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την Κοινωνική Ασφάλιση, για μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, ενάντια στις απολύσεις, στην απληρωσιά, κ.λπ.

Με συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός, όπως και ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά, ενώ παράλληλα εκλέχτηκε και η εφορευτική επιτροπή.

Χαρακτηριστικό για τη στάση και το ρόλο κάθε δύναμης που δρα στα συνδικάτα, εξάλλου, ήταν το γεγονός ότι από το συνέδριο απουσίαζαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, επιχειρώντας - μάταια - να απαξιώσουν το Εργατικό Κέντρο και τη συνεπή αγωνιστική δράση του για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ θα γίνουν στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, την Τετάρτη 4/3 και την Πέμπτη 5/3, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ.


Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε η Νικολέτα Βάσιου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ).

Σταθερό αποκούμπι και οργανωτής των εργαζομένων

Η εισήγηση και οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των συνέδρων επιβεβαίωσαν τη συνεπή αγωνιστική δράση του ΕΚΛ, την προσπάθεια να ενισχυθεί η συλλογική οργάνωση και πάλη των εργαζομένων για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους και τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών τους.

Στην εισήγηση, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, Γ. Σκόκας, αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Το Εργατικό Κέντρο είχε πάντα ανοιχτές τις πόρτες του σε κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκό άνθρωπο που χρειάστηκε τη στήριξή του, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προϋποθέσεις. Και σε αυτήν την τριετία που πέρασε, το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε 13 πανεργατικές απεργίες, δεκάδες απογευματινά συλλαλητήρια, πρωινές παρεμβάσεις. Στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς ενάντια στις απολύσεις, στον όμιλο ΟΤΕ για υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ, των συμβασιούχων δασεργατών για τη συνέχιση της εργασίας τους, των εργαζομένων του "Τοξότη" και της πρώην ΕΑΣ, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Εδωσε και δίνει τη μάχη για υποχρεωτική, δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση».

Ο Θοδωρής Αναπλιώτης, μέλος του απερχόμενου ΔΣ, στάθηκε στις παρεμβάσεις του ΕΚΛ και των σωματείων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι μέσα στα εργοστάσια, κυρίως με δεκάδες ατυχήματα, την υγιεινή και ασφάλεια, επισημαίνοντας: «Είναι αδιανόητο το 2020 που η τεχνολογία έχει προοδεύσει με τεράστιους ρυθμούς να υπάρχουν εργάτες που πάνε στη δουλειά τους και καταλήγουν στο νοσοκομείο ή συνάδελφοι που χάνουν τη ζωή τους. Φέτος είχαμε ατύχημα θανατηφόρο στο εργοστάσιο του "Αρμού" και 10 μέρες μετά τον ακρωτηριασμού άλλου συνάδελφου, προέδρου του κλαδικού του Μετάλλου. Σε αυτήν την κατάσταση τα σωματεία μαζί με τη διοίκηση του ΕΚΛ ενημερώσαμε, οργανώσαμε την πάλη, εκλέξαμε συναδέλφους σε επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας. Σε Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου ήταν βασικό ζήτημα, απασχολεί. Στο νομό Λάρισας με δεκάδες εργοστάσια από τους ομίλους Τροφίμων - Ποτών και του Μετάλλου, τέτοια ζητήματα πρέπει να είναι μπροστά μας σε καθημερινή βάση. Η νέα διοίκηση του ΕΚΛ χρειάζεται να έχει καταμερισμό γι' αυτά τα ζητήματα, αντίστοιχα να συζητηθεί στα πρωτοβάθμια συνδικάτα και να υπάρχει προσανατολισμός για αντίστοιχη δράση».

Αντίστοιχη πείρα ήρθε από την Αγγελική Δασκαλάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, για τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για την οργάνωση της κοινής δράσης με τους αυτοπασχολούμενους για ζητήματα όπως η κυριακάτικη αργία, για τους απολυμένους των σούπερ μάρκετ «Λάρισα» κ.ά.

Ο Στέλιος Μπάρμπας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Φάρμακο, αναφέρθηκε στην πείρα από τις δύο μεγάλες φαρμακαποθήκες της πόλης, όπου έγινε προσπάθεια να γίνουν συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Ο Γιάννης Μπλέκος, μέλος της απερχόμενης διοίκησης, στάθηκε στις πρωτοβουλίες ταξικής αλληλεγγύης, με τη συγκέντρωση ρούχων, παιχνιδιών, άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για φτωχές οικογένειες, ανέργους, μετανάστες, για τους πυρόπληκτους στο Μάτι.

Στόχοι και προγραμματισμός δράσης για το 2020

Με βάση την εισήγηση και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο συνέδριο, καθορίστηκαν οι στόχοι και τα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα.

Αυτοί είναι οι εξής:

-- Η ανάπτυξη πλατιάς διαφωτιστικής δουλειάς στους εργαζόμενους με διάφορες μορφές ώστε να αποκρουστεί η απατηλή επιχειρηματολογία κυβέρνησης, εργοδοσίας, εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα φέρει τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

-- Να ανοίξει πιο συστηματικά η προσπάθεια, μέσα στην εργατική τάξη κάθε κλάδου, με προτεραιότητα στους βασικούς χώρους δουλειάς, για να κατανοηθεί η ανάγκη οργάνωσης και ισχυροποίησης των σωματείων, όχι απλά με αιτήσεις νέων μελών, αλλά με τη μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων στη ζωή και τη δράση τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση να αξιοποιηθεί η συμπλήρωση, φέτος, 110 χρόνων ζωής και δράσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Να αποτελέσει αφορμή για πλατιά συζήτηση για το τι κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα, την ανάγκη συσπείρωσης των νέων γενιών εργαζομένων στα σωματεία. Κάνοντας γνωστές τις αρετές της οργανωμένης συλλογικής δράσης, του ταξικού αγώνα μέσα από σχετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, μπήκε προγραμματισμός για τη στήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων Ομοσπονδιών, για τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Αποφασίστηκε επίσης να παρθούν τις επόμενες μέρες πρωτοβουλίες για άλλα ζητήματα που είναι στον αντιλαϊκό προγραμματισμό της κυβέρνησης, όπως οι πλειστηριασμοί λαϊκών σπιτιών αλλά και τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία. Ειδικά για την Υγεία εγκρίθηκε ψήφισμα ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, στις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα αποκτούν η δράση για τα προβλήματα της νεολαίας και ο συντονισμός της δράσης του Εργατικού Κέντρου με σωματεία που έχουν πολλούς νέους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με αντίστοιχο προσανατολισμό σε σχολές και χώρους κατάρτισης. Ετσι, αποφασίστηκε να συζητηθεί στο πρώτο ΔΣ του ΕΚΛ και σε όλα τα ΔΣ των σωματείων που έχουν συνάφεια με τις ειδικότητες αυτές η παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι και καταρτιζόμενοι, να οργανωθεί πλατύ άνοιγμα με περιοδείες, συσκέψεις, καμπάνια εγγραφής νέων.

Επίσης, με αφορμή την 8η Μάρτη, θα οργανωθούν από τα σωματεία Ενδυσης, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού, Ιδ. Κλινικών, Ιδ. Εκπαιδευτικών, Καθαριστριών εκδηλώσεις και κινητοποίηση την Παρασκευή 6 Μάρτη, από κοινού με την Ενωση Γυναικών Λάρισας.

Ακόμα τονίστηκε πως το ΕΚΛ χρειάζεται να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτούς, όπως και να δυναμώσει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τέλος, αναδείχτηκε η σημασία ενίσχυσης της κοινής δράσης και συμμαχίας με τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους μικρούς αυτοπασχολούμενους, στη βάση των κοινών συμφερόντων και στόχων πάλης.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ