Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
31ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πλούσια συζήτηση και σημαντικές αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης

Από τις εργασίες του συνεδρίου
Από τις εργασίες του συνεδρίου
Με κεντρικό σύνθημα «Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο! Με ενωτικό, μαζικό, ταξικό αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς! Για ζωή με δικαιώματα» πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ).

Ενα συνέδριο ζωντανό, με τη συμμετοχή δεκάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων και άλλων εργατών, όπου έγινε μια πλούσια και ουσιαστική συζήτηση για τις προσπάθειες οργάνωσης στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με μεταφορά πείρας από τις μάχες που δόθηκαν τα 3 προηγούμενα χρόνια για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την Κοινωνική Ασφάλιση, για μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, ενάντια στις απολύσεις, στην απληρωσιά, κ.λπ.

Με συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός, όπως και ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά, ενώ παράλληλα εκλέχτηκε και η εφορευτική επιτροπή.

Χαρακτηριστικό για τη στάση και το ρόλο κάθε δύναμης που δρα στα συνδικάτα, εξάλλου, ήταν το γεγονός ότι από το συνέδριο απουσίαζαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, επιχειρώντας - μάταια - να απαξιώσουν το Εργατικό Κέντρο και τη συνεπή αγωνιστική δράση του για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ θα γίνουν στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, την Τετάρτη 4/3 και την Πέμπτη 5/3, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ.


Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε η Νικολέτα Βάσιου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ).

Σταθερό αποκούμπι και οργανωτής των εργαζομένων

Η εισήγηση και οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των συνέδρων επιβεβαίωσαν τη συνεπή αγωνιστική δράση του ΕΚΛ, την προσπάθεια να ενισχυθεί η συλλογική οργάνωση και πάλη των εργαζομένων για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους και τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών τους.

Στην εισήγηση, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, Γ. Σκόκας, αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Το Εργατικό Κέντρο είχε πάντα ανοιχτές τις πόρτες του σε κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκό άνθρωπο που χρειάστηκε τη στήριξή του, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προϋποθέσεις. Και σε αυτήν την τριετία που πέρασε, το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε 13 πανεργατικές απεργίες, δεκάδες απογευματινά συλλαλητήρια, πρωινές παρεμβάσεις. Στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς ενάντια στις απολύσεις, στον όμιλο ΟΤΕ για υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ, των συμβασιούχων δασεργατών για τη συνέχιση της εργασίας τους, των εργαζομένων του "Τοξότη" και της πρώην ΕΑΣ, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Εδωσε και δίνει τη μάχη για υποχρεωτική, δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση».

Ο Θοδωρής Αναπλιώτης, μέλος του απερχόμενου ΔΣ, στάθηκε στις παρεμβάσεις του ΕΚΛ και των σωματείων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι μέσα στα εργοστάσια, κυρίως με δεκάδες ατυχήματα, την υγιεινή και ασφάλεια, επισημαίνοντας: «Είναι αδιανόητο το 2020 που η τεχνολογία έχει προοδεύσει με τεράστιους ρυθμούς να υπάρχουν εργάτες που πάνε στη δουλειά τους και καταλήγουν στο νοσοκομείο ή συνάδελφοι που χάνουν τη ζωή τους. Φέτος είχαμε ατύχημα θανατηφόρο στο εργοστάσιο του "Αρμού" και 10 μέρες μετά τον ακρωτηριασμού άλλου συνάδελφου, προέδρου του κλαδικού του Μετάλλου. Σε αυτήν την κατάσταση τα σωματεία μαζί με τη διοίκηση του ΕΚΛ ενημερώσαμε, οργανώσαμε την πάλη, εκλέξαμε συναδέλφους σε επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας. Σε Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου ήταν βασικό ζήτημα, απασχολεί. Στο νομό Λάρισας με δεκάδες εργοστάσια από τους ομίλους Τροφίμων - Ποτών και του Μετάλλου, τέτοια ζητήματα πρέπει να είναι μπροστά μας σε καθημερινή βάση. Η νέα διοίκηση του ΕΚΛ χρειάζεται να έχει καταμερισμό γι' αυτά τα ζητήματα, αντίστοιχα να συζητηθεί στα πρωτοβάθμια συνδικάτα και να υπάρχει προσανατολισμός για αντίστοιχη δράση».

Αντίστοιχη πείρα ήρθε από την Αγγελική Δασκαλάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, για τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για την οργάνωση της κοινής δράσης με τους αυτοπασχολούμενους για ζητήματα όπως η κυριακάτικη αργία, για τους απολυμένους των σούπερ μάρκετ «Λάρισα» κ.ά.

Ο Στέλιος Μπάρμπας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Φάρμακο, αναφέρθηκε στην πείρα από τις δύο μεγάλες φαρμακαποθήκες της πόλης, όπου έγινε προσπάθεια να γίνουν συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Ο Γιάννης Μπλέκος, μέλος της απερχόμενης διοίκησης, στάθηκε στις πρωτοβουλίες ταξικής αλληλεγγύης, με τη συγκέντρωση ρούχων, παιχνιδιών, άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για φτωχές οικογένειες, ανέργους, μετανάστες, για τους πυρόπληκτους στο Μάτι.

Στόχοι και προγραμματισμός δράσης για το 2020

Με βάση την εισήγηση και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο συνέδριο, καθορίστηκαν οι στόχοι και τα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα.

Αυτοί είναι οι εξής:

-- Η ανάπτυξη πλατιάς διαφωτιστικής δουλειάς στους εργαζόμενους με διάφορες μορφές ώστε να αποκρουστεί η απατηλή επιχειρηματολογία κυβέρνησης, εργοδοσίας, εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα φέρει τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

-- Να ανοίξει πιο συστηματικά η προσπάθεια, μέσα στην εργατική τάξη κάθε κλάδου, με προτεραιότητα στους βασικούς χώρους δουλειάς, για να κατανοηθεί η ανάγκη οργάνωσης και ισχυροποίησης των σωματείων, όχι απλά με αιτήσεις νέων μελών, αλλά με τη μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων στη ζωή και τη δράση τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση να αξιοποιηθεί η συμπλήρωση, φέτος, 110 χρόνων ζωής και δράσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Να αποτελέσει αφορμή για πλατιά συζήτηση για το τι κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα, την ανάγκη συσπείρωσης των νέων γενιών εργαζομένων στα σωματεία. Κάνοντας γνωστές τις αρετές της οργανωμένης συλλογικής δράσης, του ταξικού αγώνα μέσα από σχετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, μπήκε προγραμματισμός για τη στήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων Ομοσπονδιών, για τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Αποφασίστηκε επίσης να παρθούν τις επόμενες μέρες πρωτοβουλίες για άλλα ζητήματα που είναι στον αντιλαϊκό προγραμματισμό της κυβέρνησης, όπως οι πλειστηριασμοί λαϊκών σπιτιών αλλά και τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία. Ειδικά για την Υγεία εγκρίθηκε ψήφισμα ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, στις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα αποκτούν η δράση για τα προβλήματα της νεολαίας και ο συντονισμός της δράσης του Εργατικού Κέντρου με σωματεία που έχουν πολλούς νέους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με αντίστοιχο προσανατολισμό σε σχολές και χώρους κατάρτισης. Ετσι, αποφασίστηκε να συζητηθεί στο πρώτο ΔΣ του ΕΚΛ και σε όλα τα ΔΣ των σωματείων που έχουν συνάφεια με τις ειδικότητες αυτές η παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι και καταρτιζόμενοι, να οργανωθεί πλατύ άνοιγμα με περιοδείες, συσκέψεις, καμπάνια εγγραφής νέων.

Επίσης, με αφορμή την 8η Μάρτη, θα οργανωθούν από τα σωματεία Ενδυσης, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού, Ιδ. Κλινικών, Ιδ. Εκπαιδευτικών, Καθαριστριών εκδηλώσεις και κινητοποίηση την Παρασκευή 6 Μάρτη, από κοινού με την Ενωση Γυναικών Λάρισας.

Ακόμα τονίστηκε πως το ΕΚΛ χρειάζεται να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτούς, όπως και να δυναμώσει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τέλος, αναδείχτηκε η σημασία ενίσχυσης της κοινής δράσης και συμμαχίας με τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους μικρούς αυτοπασχολούμενους, στη βάση των κοινών συμφερόντων και στόχων πάλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 30ό Συνέδριό του(2017-02-23 00:00:00.0)
Στις 27 Γενάρη η συνέλευση στο ΕΚΛ(2013-01-03 00:00:00.0)
Σύσκεψη την Τρίτη(2012-11-14 00:00:00.0)
Με πυξίδα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης(2008-03-15 00:00:00.0)
Αναβρασμός στον κάμπο της Θεσσαλίας(2005-10-25 00:00:00.0)
Αναδιπλώνονται ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ(1999-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ