Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ζητάει την πρόσληψη απορριφθέντων από την «κοινωφελή»

Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να προσληφθούν όλοι όσοι επιλέχθηκαν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 8μηνης «κοινωφελούς εργασίας», έχοντας τα ουσιαστικά προσόντα, αλλά απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης επιπρόσθετων τυπικών, ζήτησαν από το υπουργείο Εργασίας ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, αντιπροσωπεία των 92 απορριφθέντων και η Ντίνα Καρδαμπίκη, γγ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χτες το μεσημέρι με τον γγ του υπουργείου Χαρίλαο Φλώρο.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να προσληφθούν γιατί πρόκειται για ανέργους που επιλέχθηκαν από τον ΟΑΕΔ με αυξημένη μοριοδότηση κοινωνικών κριτηρίων και για εργασία μόλις 8 μηνών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρενέβησαν και οι εκπρόσωποι των 92 ανέργων, ζητώντας να γίνει αποδεκτό το αίτημα του δήμου. Ο γγ του υπουργείου δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα, ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμα είναι σε φάση υλοποίησης και ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι αλλαγές από τον ΑΣΕΠ. Δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο πρόγραμμα 8μηνης εργασίας, γι' αυτούς που θα προσληφθούν ως εργατοτεχνίτες, γενικών καθηκόντων κ.λπ., δεν θα ισχύει η απαίτηση των επιπρόσθετων τυπικών προσόντων.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό

Σήμερα, Παρασκευή, στις 13.30 προγραμματίζεται να γίνει η συνάντηση της αντιπροσωπείας των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, που εκκρεμούσε από την τελευταία μαζική πανελλαδική κινητοποίησή τους.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Απαίτησαν νοσοκομείο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Ζακύνθου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ήταν το αίτημα της συγκέντρωσης που οργανώθηκε χτες με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και τη συμμετοχή γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου, της ΕΛΜΕ, των Σωματείων Συνταξιούχων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χρηματοπιστωτικού καθώς και των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας του νησιού. Για την κινητοποίηση, το ΕΚ Ζακύνθου κήρυξε στάση εργασίας.

Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν επάνδρωση του ΕΚΑΒ με γιατρούς και ασθενοφόρα, τη λειτουργία της ΜΕΘ και την κοινοποίηση του πορίσματος για τα αίτια του πρόσφατου θανάτου μιας 41χρονης μητέρας. Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίηση χειρουργείων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου διακόπηκε στις αρχές Δεκέμβρη, μετά το θάνατο της 41χρονης και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσιάστηκαν σε πέντε ακόμα ασθενείς. Στο νοσοκομείο είχε μεταβεί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των επιπλοκών, χωρίς από τότε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.

«Τα ζητήματα του νοσοκομείου αφορούν πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους και τα φτωχά στρώματα στο νησί, που δεν έχουν να πληρώσουν ιδιωτικά κέντρα με χειρουργεία μιας ημέρας που ξεφυτρώνουν στο νησί ή ιδιωτικά ασθενοφόρα για μεταφορά εκτός Ζακύνθου», είπε στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του ΕΚΖ, και ανέδειξε το αδιέξοδο και την επικινδυνότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια, όπου επιδόθηκε το κοινό ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ, του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και της συνέλευσης των νοσοκομειακών χειρουργών.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κοινή πάλη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας

Να συνεχίσουν χωρίς κανέναν εφησυχασμό τον αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Καμία δικαστική απόφαση δεν καταργεί τη συνεχή πάλη μεταξύ των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο, που στοχεύουν με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στην απόλυτη κυριαρχία τους στην αγορά, και των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι υποχρεώνονται να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια επτά μέρες την εβδομάδα, με επιπτώσεις στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική τους ζωή και παλεύουν για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».

Για τη στάση της Ομοσπονδίας του κλάδου, που υποδέχτηκε την απόφαση με θριαμβολογίες, επισημαίνει ότι «σε αυτήν την απόφαση δεν "χωράει" η θριαμβολογία για "νίκη των εργαζομένων", ούτε βέβαια το κάλεσμά της για "αγωνιστικές και νομικές μορφές του αγώνα μας"», όταν μάλιστα η Ομοσπονδία συμμαχεί με την ΕΣΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ ξεκαθαρίζει ότι «το δικαίωμά μας στην επιβίωση, στο καθημερινό μεροκάματο, δεν χωρά δίπλα στη δίψα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων για νέα υπέρογκα κέρδη. Αντίθετα, η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό».

Αναφέρεται ακόμα στις ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που «με τα πανηγύρια για τη δικαστική απόφαση του ΣΤΕ επιδιώκουν να κρύψουν ότι μόνο ο αγώνας των αυτοαπασχολούμενων μαζί με τους εργαζόμενους μπορεί να ορθώσει ουσιαστικά εμπόδια στην πολιτική που μας ωθεί στα λουκέτα», ενώ «επιχειρούν να κρύψουν τη "μερική" συμφωνία τους, αλλά και τη συμβολή τους, όλα αυτά τα χρόνια, στο σταδιακό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας και της απελευθέρωσης του ωραρίου».

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»
Λύση προς όφελος υγειονομικών και ασθενών διεκδικεί το σωματείο

Νέες παρεμβάσεις χτες και τις επόμενες μέρες

Από παλιότερη κινητοποίηση στο «Θεαγένειο»
Από παλιότερη κινητοποίηση στο «Θεαγένειο»
Παρέμβαση στη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης απαιτώντας για άλλη μια φορά τη λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ), που θα είναι στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου και θα στελεχώνεται με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις αυταρχικές πρακτικές της Διοίκησης του Νοσοκομείου, που τη Δευτέρα 16/1, έδωσε εντολή στους νοσηλευτές «να εκτελούν τα καθήκοντα της διάλυσης των χημειοθεραπευτικών μέχρι να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας» για το ποιανού αρμοδιότητα είναι η διάλυση των κυτταροστατικών. Ταυτόχρονα, απειλεί τους εργαζόμενους ότι «τυχόν άρνηση οποιουδήποτε νοσηλευτή να εκτελεί τη συγκεκριμένη εντολή (...) θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα».

Το Σωματείο είχε αποφασίσει την απόσυρση των νοσηλευτών από τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τις χημειοθεραπείες των ασθενών, από την επόμενη Δευτέρα 23 Γενάρη, έχοντας προαναγγείλει από τον Σεπτέμβρη την πρόθεσή τους να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, πιέζοντας για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν και νέα παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη λειτουργία ΚΜΔΚΦ στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αρρώστων, με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και την τεχνολογική πρόοδο, αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων αφού - όπως λένε - θα περιοριστεί η κατασπατάληση των φαρμάκων.

Μέχρι τώρα οι διαλύσεις των φαρμάκων γινόταν στους ορόφους των κλινικών και ό,τι μπουκαλάκι περίσσευε πετιόταν. Πρόκειται για πανάκριβα φάρμακα που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα και δεν πρέπει να χάνεται ούτε χιλιοστό του γραμμαρίου. Τελικά μετά από εισαγγελική παρέμβαση, πέτυχαν ώστε σήμερα η πλειοψηφία των θεραπειών να διαλύεται στον 9ο όροφο του «Θεαγενείου», όπου βρίσκεται η μονάδα ημερήσιας νοσηλείας και εκτελούνται καθημερινά περισσότερες από 150 χημειοθεραπείες.

Οι ασθενείς είναι στο πλευρό των εργαζομένων και μέχρι χτες περισσότεροι από 230 είχαν υπογράψει το σχετικό κείμενο συμπαράστασης. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς τη Δευτέρα 23 Γενάρη θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση και ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Πιεσμένοι από τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, χτες, τόσο ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου, άρχισαν να μιλούν για την αναγκαιότητα ένταξης στον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου, ΚΜΔΚΦ. Επιπλέον, ανακοινώνουν ότι δρομολογείται η προμήθεια Ρομποτικού Συστήματος Διάλυσης Κυτταροστατικών.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής, στις αρχές Νοέμβρη του 2016, είχαν καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για το θέμα. Δύο μήνες μετά, η Ερώτηση παραμένει αναπάντητη.

Φιρμάνι με απαγορεύσεις στο ΠΑΓΝΗ

Την αντίδραση των εργαζομένων προκάλεσε εσωτερικό έγγραφο της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) προς όλους τους διευθυντές υπηρεσιών, κλινικών και τμημάτων, με το οποίο «ενημερώνει» για τα εξής: «Επειδή έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα απευθείας επικοινωνίας του προσωπικού με ΜΜΕ ή άλλες Υπηρεσίες, σας υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για κάθε θέμα επικοινωνίας είναι η διοίκηση του νοσοκομείου, εκτός κι αν δοθεί εξουσιοδότηση. Αποστολή εγγράφων σε άλλες Υπηρεσίες, θα διαβιβάζονται μόνο από τη διοίκηση».

«Φαίνεται ότι η διοίκηση σε συνεργασία με το υπουργείο και την ΥΠΕ θέλουν να επιβάλουν "άκρα του τάφου σιωπή" για την πολιτική που ακολουθείται στην Υγεία. Ενοχλούνται που το σωματείο αναδεικνύει τα προβλήματα και κυρίως στέκεται αγωνιστικά, διαχρονικά απέναντι στις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων και δεν γίνεται ούτε χειροκροτητής τους αλλά ούτε βάζει χαμηλά τον πήχη των διεκδικήσεων ασθενών και εργαζομένων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους με υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Ζητάει την απόσυρση του εγγράφου και χαρακτηρίζει την απόφαση «αντιδραστική και επικίνδυνη αφού κινείται στο πλαίσιο μιας πολιτικής που επιδιώκει τη συρρίκνωση έως και την εξαφάνιση των συνδικαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, εναρμονιζόμενη με το νέο νόμο για τα Εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εντείνουν τις προετοιμασίες σε όλη τη χώρα για το στήσιμο των μπλόκων

Μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των μπλόκων και των κινητοποιήσεων που αποφασίζουν Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα σε όλη την Ελλάδα

Eurokinissi

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκινούν να στήνουν ισχυρά μπλόκα σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζει και τους οδηγεί στην εξαθλίωση.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα συνεχίζει, μέχρι την τελευταία ώρα, τις προετοιμασίες για την επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης, με περιοδείες στα χωριά και οργάνωση συσκέψεων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, όπου συζητούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες και λαμβάνονται μέτρα για το στήσιμο των μπλόκων. Ταυτόχρονα, εντείνει τις προσπάθειες για την ενημέρωση των κατοίκων στα αστικά κέντρα, με την οργάνωση συναντήσεων και συσκέψεων με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, καθώς και με δημόσιες παρεμβάσεις, με στόχο να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και με την προοπτική του αγώνα.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, η οποία με το πανίσχυρο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, θα είναι το επίκεντρο του αγώνα, παρά τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία, συνεχίζονται οι καθημερινές επισκέψεις κλιμακίων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά.

Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Φαρσάλων στο χωριό Βασιλί. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας που οργανώνει η Ομοσπονδία, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της πρώην ΤΕΔΚ, καθώς και σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού Τρικάλων, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον», από την Ομοσπονδία «Η Ανοιξη». Σήμερα, επίσης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας οργανώνει σύσκεψη στο χωριό Γαλήνη, στις 13.00, στο κέντρο «Γκέκας», καθώς και στην Αγιά, στις 18.00, στην ταβέρνα «Χατζάκος».

Εκτός από τον κόμβο της Νίκαιας, όπου θα πάνε οι αγρότες από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, στη Θεσσαλία θα στηθεί μπλόκο και στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας), επί της νέας Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης από αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, ενώ αγρότες της Μαγνησίας προσανατολίζονται για μπλόκο στο Αερινό.

Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων βρίσκει ανταπόκριση σε όλη τη χώρα, με τους μικρομεσαίους αγρότες να προγραμματίζουν μπλόκα και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 23 Γενάρη.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Στην Αργολίδα, θα γίνει προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια οι αγρότες θα κατευθυνθούν με κομβόι στην ΕΟ Αργους - Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού, όπου θα στήσουν μπλόκο.

-- Στο Αίγιο, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της «Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών ΑΕ» και στη συνέχεια θα στηθεί μπλόκο στην Εθνική Οδό.

-- Στο Κιάτο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο λιμάνι στις 10.30 π.μ. και μετά με κομβόι οι συγκεντρωμένοι θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική). Επίσης, αύριο Σάββατο, ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Νομού Κορινθίας οργανώνει γενική συνέλευση - σύσκεψη, στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου στις 5.30 μ.μ.

-- Στην Ηλεία, θα στηθεί μπλόκο στις 23/1 στο Λατίφι Αμαλιάδας.

-- Στη Μεσσηνία, προσυγκέντρωση στο σταθμό της Μεσσήνης, με σκοπό το στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Αθηνών - Καλαμάτας.

-- Στο Αγρίνιο, συγκέντρωση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στις 11 π.μ.

-- Οι αγρότες από τις περιοχές της Κατούνας και του Ακτίου καλούν στις 12 το μεσημέρι στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στη Βόνιτσα.

-- Στη Ζάκυνθο, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στη Λούμπα, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

-- Στην Πρέβεζα, προσυγκέντρωση στον Κόμβο Καναλακίου από το Σάββατο 21/1 στις 11 π.μ. και μπλόκο στις 23/1 στον Λούρο.

-- Στην Αρτα, το μπλόκο θα στηθεί στη Γέφυρα της Αρτας.

-- Στη Φθιώτιδα, μπλόκο στον κόμβο Ανθήλης.

-- Στη Νάουσα, το μπλόκο θα στηθεί στη διασταύρωση Νάουσας.

-- Στην Πέλλα, μπλόκο στο Γυψοχώρι.

-- Στην Κατερίνη, θα στηθεί μπλόκο στην Εθνική Οδό, στη γέφυρα στην είσοδο της Κατερίνης.

-- Στη Θεσσαλονίκη, συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής θα στήσουν μπλόκο στα Μάλγαρα.

-- Στη Ροδόπη, από σήμερα θα γίνουν προσυγκεντρώσεις με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και τη Δευτέρα θα στηθεί μπλόκο στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής - Ξάνθης στο ύψος της Νέας Καλλίστης.

-- Η Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Αργους Ορεστικού, τη Δευτέρα 23/1 καλούν τους αγρότες σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη.

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων και θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Ηρακλείου.

-- Στα Χανιά, συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Στη Λέσβο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Καλλονή. Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νησιού χαιρετίζει την απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Αντισσας να ενταχθεί και να συμπορευτεί μαζί με τους άλλους 8 Συλλόγους που μετέχουν στην Ομοσπονδία.

-- Συγκέντρωση - σύσκεψη πραγματοποιείται αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του κλειστού αγροτικού Ιατρείου Βαλαώρας από την Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Δήμου Αγράφων.

ΣΕΜΙΣΕΑ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΕΑΑΝ
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Μισθωτοί νέοι επιστήμονες στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, σκληρά εργαζόμενοι και άσχημα αμειβόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι στον ίδιο χώρο που οδηγούνται σε «λουκέτο», γονείς που περιμένουν μήνες για να πάρουν μια διάγνωση για το παιδί τους και μόλις την πάρουν ξεκινά ένας χρόνιος οικονομικός και ψυχολογικός Γολγοθάς, θα συναντηθούν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) που διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), στις 12 το μεσημέρι. Για σήμερα το ΣΕΜΙΣΕΑ έχει προκηρύξει επίσης 5ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.).

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Παράλληλα, τη στήριξή του και τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση δηλώνει ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων - Λογοθεραπευτών Ελλάδας (ΣΕΛΛΕ), ενώ απόφαση συμμετοχής πήρε και το ΔΣ του Σπουδαστικού Συλλόγου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθήνας.

Η κινητοποίηση γίνεται μετά τη χαριστική βολή που ρίχνει η κυβέρνηση σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στην Ειδική Αγωγή, καθώς και σε γονείς και εξυπηρετούμενους, μέσω της προωθούμενης νέας ρύθμισης που αφορά το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι υπηρεσίες αυτές να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της επιβολής «κόφτη» στα σχετικά κρατικά κονδύλια, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και γονείς.

Τα αιτήματα, μεταξύ άλλων, είναι: Καμία μείωση μισθού, απόλυση, αλλαγή σύμβασης σε βάρος των εργαζομένων. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων και υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Ολοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι να υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου. Αμεση αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις οικογένειες και άμεση αποζημίωση των αυτοαπασχολούμενων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν μέσα στο μήνα, χωρίς clawback και rebate. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση δημιουργία κρατικών δομών Ειδικής Αγωγής με μαζικές προσλήψεις και δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

  • Την Κυριακή 22/1 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΜΙΣΕΑ στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, Ομόνοια).
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι αγώνες και οι αγωνιστές κρίνονται στους δρόμους

Απάντηση στην απαράδεκτη ανακοίνωση της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής στους ΟΤΑ» (πρώην ΠΑΣΚΕ), με την οποία επιχειρεί να χτυπήσει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τους συνδικαλιστές του, δίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης.

Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή»... θυμήθηκε Γενάρη του 2017, την ιδιωτικοποίηση τμήματος της καθαριότητας στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, που για πρώτη φορά επιχείρησε να περάσει ο δήμος το 2014 και τελικά υλοποιήθηκε το 2016, για να καταγγείλει ότι δήθεν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ υποκριτικά «διαμαρτύρονται σήμερα για την απόλυση των συμβασιούχων, όταν έναν χρόνο πριν σιώπησαν για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας».

Μάλιστα, επιτίθεται προσωπικά στην Κλεοπάτρα Χοροζίδη, στέλεχος της ΔΑΣ - ΟΤΑ, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που είναι εργαζόμενη στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, ότι δήθεν είναι «"αγωνίστρια και φανατική πολέμιος" των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών... των άλλων δήμων, όχι όμως του δικού της!».

Με ψέματα και συκοφαντίες επιχειρούν μάταια να πλήξουν το κύρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα, και τώρα, βρίσκονται μπροστά στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των δήμων και συμβάλλουν πρωτοπόρα στον αγώνα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η δίχρονη καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης ιδιωτικοποίησης της σάρωσης στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη ήταν αποτέλεσμα «των παρεμβάσεων του Συλλόγου μας, των Λαϊκών Επιτροπών και των εκλεγμένων με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", και σίγουρα όχι της "εκκωφαντικής" σιωπής και της μηδενικής παρουσίας των εκλεγμένων "αγωνιστών" με τη "Συνδικαλιστική Ανατροπή" στο νομό και την Ομοσπονδία».

Επίσης θυμίζει ότι:

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είχαν αποκλειστεί από την ΠΟΕ - ΟΤΑ γιατί τόλμησαν να υπερασπιστούν την εκπροσώπηση των συμβασιούχων στην Ομοσπονδία.

Στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη υπάρχει βέβαια και ένα τοπικό σωματείο, που «στήθηκε» από τη «Συνδικαλιστική Ανατροπή», που, όπως και άλλες δυνάμεις της στο νομό, αλλά και στην ΠΟΕ - ΟΤΑ είναι βυθισμένο στην αδράνεια.

Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» είναι παντελώς απούσα από τους αγώνες όλου αυτού του διαστήματος με τους συμβασιούχους, τις κινητοποιήσεις για τις απολύσεις στους Δήμους Πυλαίας - Χορτιάτη, Κασσάνδρας, Κορίνθου, Ηρακλείου Αττικής, κ.α.

Και τέλος σημειώνει: «Οσο λοιπόν εσείς θα ψάχνετε και θα ξαναψάχνετε, θα αναλώνεστε πώς θα ρίξετε λάσπη στη ΔΑΣ ΟΤΑ και στο ταξικό μας σωματείο, εμείς θα είμαστε στους δρόμους του αγώνα, με όλους στους συναδέλφους μας στους δήμους (μόνιμους, αορίστου και συμβασιούχων) και όχι μόνο, πρωτοστατώντας στη συγκρότηση ενός μεγάλου πανεργατικού μετώπου, παλεύοντας νυχθημερόν για τη ζωή που μας αξίζει».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org