Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Σωματεία και φορείς «φρέναραν» τα σχέδια για εξοντωτικό ωράριο στο Εμπόριο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης
«Φρένο» στα σχέδια της Περιφέρειας Κρήτης και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έβαλαν τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων του νησιού.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση και παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου της Περιφέρειας, όπου επρόκειτο να τεθεί η απαράδεκτη πρόταση για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ και η λειτουργία τους όλες τις Κυριακές, για το χρονικό διάστημα από τις αρχές Απρίλη μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο Εμπόριο βρέθηκαν φορείς αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, καθώς και σωματεία άλλων κλάδων.

Την αντίθεσή τους στη βάρβαρη επέκταση του ωραρίου έχουν εκφράσει επίσης οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και τους δήμους της Κρήτης.

Τα τρία κλαδικά σωματεία καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις τις οποίες Περιφέρεια και ΟΕΣΚ επιστράτευσαν για να περάσουν τα σχέδιά τους, που από τη μια καταδικάζουν χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους στη «σύγχρονη δουλεία» και από την άλλη οδηγούν τα μικρά καταστήματα στον οικονομικό στραγγαλισμό. Επισημαίνουν - μεταξύ άλλων - τα εξής γύρω από τη διαδικασία εξπρές που ακολουθήθηκε: Δεν κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν φορείς που εμπλέκονται άμεσα, όπως π.χ. η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Δεν ελήφθησαν υπόψη αποφάσεις φορέων που ήταν αρνητικές στην επέκταση του ωραρίου, όπως των Εμπορικών Συλλόγων Χανίων και Οροπεδίου Λασιθίου. Επικαλέστηκαν γνωμοδοτήσεις δήμων που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την έκτασή τους τουριστική, ακόμα και σε περιοχές όπως αυτή των Αρχανών - Αστερουσίων, για τις οποίες δεν έγινε καμία συνεδρίαση και δεν υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Περιφέρεια και ΟΕΣΚ έχουν φτάσει στο σημείο να επικαλούνται «την παράνομη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, την οποία οι ίδιοι ανέχονται, για να νομοθετήσουν την πλήρη "απελευθέρωση" του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας προς όφελος των πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ», υπογραμμίζουν τα σωματεία. Καταγγέλλουν μάλιστα το έγγραφο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης προς τους Εμπορικούς Συλλόγους, με το οποίο τους ενημερώνει για τη διεύρυνση του ωραρίου και τους καλεί σε «σιωπηλή λειτουργία έως τις 11 μ.μ. έως ότου παρθεί η απόφαση»!

Επαγρύπνηση και συνέχεια με προετοιμασία της απεργίας

«Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους του νησιού να μην επαναπαυθούν σε αυτήν την προσωρινή νίκη!», τονίζουν τα τρία κλαδικά σωματεία και καλούν σε επαγρύπνηση ώστε να δοθεί αντίστοιχη απάντηση στην προσπάθεια να επανέλθει το ζήτημα μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το επόμενο διάστημα οργανώνουν συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς και εμπορομάγαζο, συνελεύσεις και συσκέψεις. Συνδυάζουν τη μάχη για το ωράριο και την αργία της Κυριακής με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, και καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να απεργήσουν με τη δική τους συμμαχία και αιτήματα, κόντρα στη κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους μεγαλέμπορους.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν τα εξής: «Από τη μία είναι η "συμμαχία των προθύμων" ΟΕΣΚ - ΣΕΛΠΕ - Περιφέρειας και εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που τη μία μέρα θα καταργούν το ωράριο και την Κυριακή, και την άλλη θα δίνουν "αγωνιστικά ραντεβού" (...) Από την άλλη είναι η συμμαχία που έχουν ανάγκη οι εμποροϋπάλληλοι με το σύνολο της εργατικής τάξης, μαζί με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, ενάντια στα μονοπώλια και τα πολιτικά και συνδικαλιστικά τους στηρίγματα, για να διεκδικήσουμε: Καμία διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που "απελευθερώνουν" το ωράριο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας για όλα τα καταστήματα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «MEDIA MARKT»
Αντιμέτωποι με το «μαστίγιο» της «αξιολόγησης»

Το «μαστίγιο» της «αξιολόγησης» που επιστρατεύει η επιχείρηση «Media Markt» απέναντι στους εργαζόμενους καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Δεκάδες εργαζόμενοι στην επιχείρηση κλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες να υπογράψουν κείμενο που είχε ενιαία φόρμα. Το κείμενο περιλάμβανε «παρατηρήσεις» για την αποδοτικότητά τους όσον αφορά τις πωλήσεις, καταλήγοντας πως η επιχείρηση θέλει να επιστήσει την προσοχή για τη «μη επίτευξη των στόχων».

«Πρόκειται ξεκάθαρα για κείμενο που στο όνομα της "αξιολόγησης", έχει στόχο να δυναμώσει την εντατικοποίηση των όρων δουλειάς, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, σε έναν κλάδο που οι εργασιακές σχέσεις θυμίζουν "γαλέρα"», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Καλεί τους εργαζόμενους να μην φοβηθούν από την τακτική της εργοδοσίας, να απευθυνθούν στα κλαδικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων σε κάθε πόλη, να οργανωθούν σε αυτά. «Η εργοδοτική τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους του Εμπορίου θα σπάσει όταν κατανοήσουμε τη δύναμη που έχουμε, όταν διεκδικητικά βγούμε μπροστά με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Απεργούν στις 22 και 23 Μάη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων

Κάλεσμα από την Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν στις 22 και 23 Μάη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση, με επίκεντρο τα συνολικά προβλήματα του κλάδου και αιχμή το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία, κόντρα στο καθεστώς της ομηρίας, απευθύνουν τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.«Να δοθεί απεργιακή απάντηση σε κάθε σχολείο, πόλη, Περιφέρεια!», είναι το κάλεσμά τους στους συναδέλφους τους.

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία σημειώνει: «Δεν αρκούν πλέον οι καθιερωμένες ετήσιες κινητοποιήσεις - τουφεκιές στον αέρα! Είναι ανάγκη να πάρουν την πρωτοβουλία οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κάθε μέρα ανάμεσα σε κουβάδες και σφουγγαρίστρες, που μόνοι τους και μέσα σε δύσκολες συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας και απληρωσιάς φροντίζουν για την υγιεινή των παιδιών μας, για την καθαριότητα των σχολείων, των αιθουσών, των εργαστηρίων. Γι' αυτούς τους εργαζόμενους, που δουλεύουν καθημερινά με αυταπάρνηση και αθόρυβα σε έναν από τους πλέον ευαίσθητους τομείς, και οι μαθητές τούς ξέρουν με τα μικρά τους ονόματα, όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως τους κρατούν για χρόνια σε συνθήκες ομηρίας».

«Στον αέρα» με τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Η λήξη της σχολικής χρονιάς φέρνει σε χιλιάδες εργαζόμενους άγχος και ανασφάλεια, καθώς οι συμβάσεις έργου λήγουν τον προσεχή Ιούνη, αφήνοντάς τους «στον αέρα».

«Πέρα από αοριστίες και αερολογίες, το πιο προωθημένο που έχουν ακούσει οι εργαζόμενοι ως υπόσχεση από κυβερνητικά χείλη είναι η εξέταση της δυνατότητας να υπογραφούν συμβάσεις δίχρονης διάρκειας. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για τις απαράδεκτες και συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, για το ύψος τους, για τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Οπως σχολιάζει, οι κυβερνητικές προτάσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μεγαλώνουν τη διάρκεια της ομηρίας. Τις προτάσεις αυτές σιγοντάρει η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), η οποία «μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις της βιτρίνας και περιοδείες ανά την Ελλάδα, μόνο και μόνο για να μαζέψουν κουκιά από εργαζόμενους που ψάχνουν λύτρωση στον καθημερινό Γολγοθά τους, υπονομεύουν και πυρπολούν το πάγιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, βαδίζοντας πλάι στα χνάρια της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση ανακύκλωσης της ανεργίας».

«Δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες!», τονίζει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να τους απομονώσουν, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για συνδικαλιστές που «προέρχονται από σωματεία - εργοδοτικά μορφώματα» και έχουν «συναλλαγές και άριστες σχέσεις με την εργοδοσία».

Ανάγκη για κοινή πάλη όλων των εργαζομένων στον κλάδο

Τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θέτουν στο επίκεντρο την ανάγκη για κοινή πάλη των εργαζομένων στον κλάδο, κόντρα στις λογικές διαχωρισμού και διάσπασής τους.

Στην ανακοίνωση της Γραμματείας υπογραμμίζεται: «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε όλους τους εργασιακούς χώρους, είτε έχουν συμβάσεις με το Δημόσιο, είτε έχουν συμβάσεις με εργολάβους, βιώνουν με τον πιο βάρβαρο και τραγικό τρόπο την απόλυτη εκμετάλλευση, την τρομοκρατία, την ανασφάλεια. Βράζουν στο ίδιο καζάνι όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Είναι ανάγκη σήμερα να συζητήσουμε για ενιαία Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να κάνουμε στην άκρη το διαχωρισμό και τη διάσπαση του κλάδου, που εξυπηρετεί το κράτος, την εργοδοσία, τις εργολαβίες. Ιδια ή παραπλήσια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα νοσοκομεία, είτε εργάζονται με συμβάσεις εργολάβων είτε με τις πολυδιαφημιζόμενες κυβερνητικές συμβάσεις. Ιδια ή παραπλήσια προβλήματα στους μισθούς και στη διάρκεια της εργασίας αντιμετωπίζει το σύνολο του κλάδου που εργάζεται φαινομενικά στο Δημόσιο, δηλαδή σε Οργανισμούς, φορείς, χώρους Υγείας και Εκπαίδευσης, υπηρεσίες».

Στην κατεύθυνση αυτή, τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα καλούν σε οργάνωση και αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό. «Να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας, να δυναμώσουμε τον διεκδικητικό μας αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς μας, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία.

12ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5x5 ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Την Κυριακή διεξάγεται η 3η φάση

Την Κυριακή 20/5, στο γήπεδο του Περισσού, θα διεξαχθούν οι αγώνες της 3ης φάσης («16») του Εργατικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 5x5 του ΠΑΜΕ. Το ενδιαφέρον κορυφώνεται, αφού στο γήπεδο θα αναμετρηθούν δυνατές ομάδες, διεκδικώντας σε νοκ άουτ αγώνες την πρόκρισή τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

11.00: «Καρπάτοι» (Εργαζόμενοι από Ουκρανία) - «Το Κλειδί του Γκολ» (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος)

12.00: Εργαζόμενοι από τη Γουινέα - «Bankchelona» (Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού)

13.00: ΕΛΕΠΑ 2 - «Περιστέρι FC»

14.00: ΚΕΘΕΑ «Διάβαση» - «SnowKids» (Συνοικία Διονύσου)

15.00: «Maroucity United» (Λαϊκή Επιτροπή Αμαρουσίου) - «Oranje» (Εργαζόμενοι «Interamerican - Anytime»)

16.00: ΛΕΚ (Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας) - Σπουδαστές ΙΕΚ «Ομηρος» Πειραιά

17.00: Σωματειακή Επιτροπή ΣΕΤΗΠ στη «Νokia» - «Γοργοπόδαροι» (Εργαζόμενοι στην εκτυπωτική εταιρεία «Diamond Print»)

18.00: «Γυπαετοί» (Σωματείο Εργαζομένων «Newrest») - Εργαζόμενοι «L' Oreal»

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε Ηπειρο και Πελοπόννησο

Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Ωρωπό Πρεβέζης την Τετάρτη 16/5, έπειτα από κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν κτηνοτρόφοι και αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής, παρευρέθηκε επίσης ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.

Συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η κατακόρυφη πτώση των τιμών παραγωγού στο γάλα, εξαιτίας της ασυδοσίας των βιομηχανιών, αλλά και ζητήματα που αφορούν τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών των κτηνοτρόφων, τον αντιαγροτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ κ.ά.

Αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να γίνουν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την καλύτερη προετοιμασία μαζικών κινητοποιήσεων, όπως και να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων στις 30 Μάη. Ακόμα, να σταλεί αίτημα στην Περιφέρεια Ηπείρου για σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την επιβίωση των κτηνοτρόφων. Τέλος, να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στη γέφυρα Καλογήρου, στις 2 Ιούνη στις 10 π.μ.

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν: Κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα, που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες. Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος.

Στο μεταξύ, τη συμμετοχή στο αγωνιστικό δεκαήμερο πανελλαδικής δράσης στα τέλη Ιούνη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ). Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να προχωρήσει σε συσκέψεις στους νομούς της Περιφέρειας, για την καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση της δράσης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει την κυβέρνηση για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Ισχυρή αστυνομική δύναμη επιστράτευσε η κυβέρνηση, για να διασφαλίσει τη διενέργεια του πλειστηριασμού...
Ισχυρή αστυνομική δύναμη επιστράτευσε η κυβέρνηση, για να διασφαλίσει τη διενέργεια του πλειστηριασμού...
Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας που έγινε προχτές σε συμβολαιογραφείο της πόλης. Συγκεκριμένα, τράπεζα άρπαξε το σπίτι ελεύθερου επαγγελματία από το Βόλο, επειδή δεν μπορεί να ξεπληρώσει το δάνειο 49.395 ευρώ που είχε πάρει το 2005.

Το ΕΚΛ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έδωσε αυτήν τη δυνατότητα στην τράπεζα, με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει για τους πλειστηριασμούς, ενώ επιστράτευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη για να εμποδίσει την αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στον πλειστηριασμό που οργάνωσαν στην είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζεται το συμβολαιογραφικό γραφείο συνδικαλιστές εκλεγμένοι με την ΠΑΣΕΒΕ, το ΕΚΛ και άλλοι φορείς της περιοχής.

«Η εκτέλεση του συγκεκριμένου πλειστηριασμού, παρά την προσπάθεια του ΕΚΛ και των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, να μεταπείσουν την συμβολαιογράφο και την τράπεζα να μην προχωρήσουν», τονίζει το ΕΚΛ, «δείχνει ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τα ψέματα που τσαμπουνά για προστασία της πρώτης κατοικίας και τερματισμό των μνημονίων, είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τους πλειστηριασμούς δεκάδων χιλιάδων πρώτων κατοικιών, εργαλείων δουλειάς για μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα τοκογλυφικά δάνεια, λόγω της μεγάλης μείωσης του εισοδήματός τους ή της ανεργίας».

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, να ξεσηκωθούν οργανωμένα μέσα από τα σωματεία τους, να δημιουργήσουν τείχος λαϊκής αντίστασης σε κάθε συνοικία και χωριό, ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και στην προσπάθεια υλοποίησης της έξωσης των οικογενειών που πλειστηριάστηκε το σπίτι τους. Να παλέψουν για να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός και κατάσχεση εργατικής - λαϊκής κατοικίας, για κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προστασία με νόμο της λαϊκής κατοικίας, καθώς και ενάντια στην ποινικοποίηση της αγωνιστικής αντίδρασης στους πλειστηριασμούς.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία διοργάνωσαν την Τετάρτη 16/5 το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς.

Δυναμική ήταν η παρουσία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας «Μετάβαση», στην Περιφέρεια, αλλά και από άλλους χώρους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, συμμετέχοντας στην τρίωρη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Στην ομιλία του, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σπύρος Καμπίτσης, τόνισε ότι «το Εργατικό Κέντρο τρία χρόνια τώρα με συνεχή δραστηριότητα αναδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των νησιών μας, που καθημερινά επιδεινώνονται. (...) Ο αγώνας τώρα πρέπει να είναι πιο μαζικός και αποφασιστικός από ποτέ! Η υπόθεση της Υγείας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη δεν λύνεται με τσιρότα και ευχές, αλλά με δραστικά μέτρα και πολιτικές αποφάσεις. Δεν θεωρούμε ότι απάντηση είναι οι προσλήψεις επικουρικών ούτε οι μετακινήσεις προσωπικού από δομή σε δομή».

Επισήμανε ακόμη ότι «έχουν τεράστια ευθύνη οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά την ταφόπλακα την έβαλε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που φέρει τεράστια ευθύνη και για έναν επιπλέον λόγο: Την ασταμάτητη προσπάθεια να αποπροσανατολίσει, να εφησυχάσει, να μας πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Καταγγέλλουμε και την απαράδεκτη ανακοίνωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ που πανηγύριζε για την προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού, που ακόμα και αν γίνουν πράξη δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες μας».

Μεταξύ άλλων, τα αιτήματα της κινητοποίησης ήταν τα εξής: Να λειτουργούν τα χειρουργεία με πλήρη στελέχωση σε μόνιμο προσωπικό. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού. Να λειτουργήσουν η ΜΕΘ και η Ψυχιατρική Κλινική με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Να μη γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το Κέντρο Υγείας Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Να ανακληθούν όσες έχουν γίνει, να επιστρέψουν όσοι ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί και να καλυφθούν τα κενά με νέες μόνιμες προσλήψεις. Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση - κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής Υγείας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΟΕΝΓΕ)
Τεράστιο πρόβλημα οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ

Παρέμβαση με αφορμή την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

Το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) αναδεικνύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με παρέμβασή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείων Πάτρας στο Ρίο.

«Εχουμε φτάσει στο σημείο λόγω αυτών των ελλείψεων να χρησιμοποιείται ως ΜΕΘ η μετεγχειρητική αναισθησιολογική ανάνηψη ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε συνεχιζόμενη αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας.

«Είναι πρόκληση την ώρα που πανελλαδικά παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ από τις 750 που υπάρχουν (ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερες) λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:

«Είναι προκλητική η εκκωφαντική σιωπή τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, οι οποίες παρά τις δραματικές εκκλήσεις και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια έως τώρα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να δοθεί άμεσα λύση, να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η προμήθεια του κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού ώστε να λειτουργήσουν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές.

Καταγγελία και από την Τριμελή Επιτροπή της ΕΙΝΑ στο Νοσοκομείο

Τη διατάραξη της λειτουργίας των χειρουργείων, την έλλειψη προσωπικού και τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Τριμελής Επιτροπή της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας (ΠΓΝΠ - Ρίο).

Οπως υπογραμμίζει: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο ο χώρος ανάνηψης των χειρουργείων του νοσοκομείου του Ρίου, όπως επίσης και το τμήμα αναζωογόνησης των επειγόντων περιστατικών, αλλά και οι εκάστοτε κλινικές να κατακλύζονται από διασωληνωμένους ασθενείς, ελλείψει κλινών ΜΕΘ. Αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται η λειτουργία των χειρουργείων, αλλά και να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, μιας και δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και/ή συνθήκες νοσηλείας γι' αυτά τα περιστατικά».

Και συνεχίζει: «Το Νοσοκομείο του Ρίου εξυπηρετεί έναν τεράστιο όγκο ασθενών όλης της 6ης ΥΠΕ, ελλείψει συγκεκριμένων ειδικοτήτων - κλινικών στα υπόλοιπα νοσοκομεία (π.χ. θωρακοχειρουργικής, νευροχειρουργικής κ.ά.), αδυνατώντας ωστόσο να ανταπεξέλθει. Μπροστά σε ένα τέτοιο ζήτημα, η διοίκηση του Νοσοκομείου, η 6η ΥΠΕ αλλά και το υπουργείο Υγείας δείχνουν απρόθυμοι, δυσχεραίνοντας το ιατρικό έργο και παράλληλα υποβαθμίζοντας συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας».

Η Τριμελής Επιτροπή απαιτεί να τοποθετηθούν επίσημα ο διοικητής του Νοσοκομείου και η 6η ΥΠΕ για το ζήτημα και να δοθεί άμεσα λύση με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού (ιατρικού - νοσηλευτικού), προμήθεια κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού, αύξηση των κονδυλίων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org