Η πρωτοβουλία είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις που θα γίνουν μπροστά στο Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ στις 29-30 Ιούνη, στο χώρο «Καστράκι», στη Δραπετσώνα.
Στην έκδοση αναφέρονται κάποιες σημαντικές σελίδες της ιστορίας του Πειραιά, που γράφτηκαν με την ηρωική και γεμάτη θυσίες συμβολή των ΕΠΟΝιτών στις γειτονιές της πόλης. Μαθαίνουμε για την αλύγιστη και αταλάντευτη στάση που κράτησαν μέχρι το τέλος οι εκτελεσμένοι του Μπλόκου της Κοκκινιάς, οι ηρωικοί υπερασπιστές της «Ηλεκτρικής» που δίνοντας μάχη ενάντια στους φασίστες δεν άφησαν «να μείνουν οι γειτονιές μας στα σκοτάδια». Για την ηρωική μάχη στην ΚΟΠΗ, όπου μετά τη μάχη «μια από τις μεγάλες αίθουσές της έγινε θέατρο, όπου χιλιάδες λαού και νεολαίας έβρισκαν ψυχαγωγία».
Οπως σημειώνουν οι Οργανώσεις του Πειραιά: «Ολη η δράση της ΕΠΟΝ μάς διδάσκει ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα της νεολαίας, ο αγώνας σε όλες τις φάσεις του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, απαιτεί πλήθος μορφών, δράσεων που μαζί με τη μαχητική στάση για την κατάκτηση της γνώσης μπορεί να γεννά με ευρηματικό τρόπο νέους δρόμους επικοινωνίας και κοινής δράσης με την πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Παίρνουμε δύναμη και πείρα για την καλύτερη προετοιμασία για τις μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις που έρχονται!
Νιώθουμε σιγουριά, γιατί έχουμε όπλα στα χέρια μας, τα συμπεράσματα και τις σύγχρονες επεξεργασίες στη στρατηγική του ΚΚΕ!».
-- Αρχίζουν τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
-- Μαθητικό διήμερο της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, στις 22 - 24 Ιούνη στο Βίδο της Κέρκυρας, και άλλα ιστορικά διήμερα διοργανώνονται αυτήν την περίοδο.
-- Αλλες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες Οργανώσεων της ΚΝΕ.
-- Εκδήλωση του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στη Νομική Σχολή Αθήνας, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
-- Πλήθος εκδηλώσεων σε σχολεία, στο πλαίσιο της αντιπολεμικής καμπάνιας της ΕΕΔΥΕ «Μια εικόνα - τρία ερωτήματα».
Αυτό είναι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που αρχίζει το ταξίδι του με τις εκδηλώσεις των Οργανώσεων των ΑΕΙ σε όλη τη χώρα.
Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αττικής κάνει διήμερες εκδηλώσεις την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιούνη, στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι σημαντικός αγωνιστικός σταθμός μέσα στις σχολές», εξηγεί μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, και προσθέτει: «Το Φεστιβάλ μας είναι μια μεγάλη συνάντηση φοιτητών, κάθε νέος αξίζει να έρθει γιατί: Θα συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τις σπουδές, τη ζωή, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. Θα μάθουμε από την πείρα και τα συμπεράσματα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, θα έρθουμε πιο κοντά με τη συγκλονιστική πορεία 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και 50 χρόνων της ΚΝΕ που φέτος συμπληρώνονται. Θα διασκεδάσουμε όλοι μαζί ακούγοντας αγαπημένους μας καλλιτέχνες και τραγούδια.
Καλούμε κάθε φοιτητή να εμπιστευτεί το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να παλέψει μαζί μας για να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν για την ανατροπή του παλιού και γερασμένου κόσμου της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, έχοντας για όπλα τα πιο όμορφα ιδανικά: Του συλλογικού αγώνα, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης, της ανιδιοτέλειας και της πίστης στις ανεξάντλητες δυνατότητες της εργατικής τάξης».
Στις εκδηλώσεις της Σπουδάζουσας Αττικής θα υπάρχουν έκθεση αφιερωμένη στην πορεία του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα και τη συμβολή της ΚΝΕ σε αυτό, στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, έκθεση βιβλίου, τουρνουά σκάκι, graffiti κ.ά.
Το πρόγραμμα θα αρχίζει στις 7 μ.μ. και θα περιλαμβάνει:
Την πρώτη μέρα συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα, χαιρετισμό από τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με την Πένυ Μπαλτατζή, συναυλία - αφιέρωμα στο ελληνικό ροκ 80s και 90s με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Μανώλη Φάμελλο, Νίκο Ζιώγαλα και, τέλος, λαϊκό γλέντι.
Τη δεύτερη μέρα θα παρουσιαστεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στις 21.00, με τίτλο: «50 χρόνια μετά... φανερές και αθέατες όψεις του Μάη '68». Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν για τα γεγονότα του Μάη του 1968 στη Γαλλία, να προβληματιστούν πάνω σε αυτά, να αντλήσουν συμπεράσματα. Την εκδήλωση θα ανοίξει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που θα σταθεί στους βασικούς σταθμούς του Μάη '68, θα ακολουθήσει βιντεοπροβολή, μετά παρέμβαση του Λουκά Αναστασόπουλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα «Τα ιδεολογικά ρεύματα του Μάη».
Θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Τι μάθαμε από τον Μάη του '68;».
Οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας θα ανοίξουν με συναυλία φοιτητικών συγκροτημάτων και μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ και, μετά από την εκδήλωση για τον Μάη του '68, η βραδιά θα συνεχιστεί με συναυλία από τους «Rebellion Connexion» και μεγάλο λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία.
Τις επόμενες μέρες, γίνονται επίσης Φοιτητικά Φεστιβάλ σε:
Περιλαμβάνει δυο εκθέσεις, η μία για την 50χρονη συμβολή και πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ στο φοιτητικό κίνημα και η δεύτερη για την κομμουνίστρια παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη. Επίσης, θα γίνουν βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία» και συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα.
Περιλαμβάνει έκθεση με θέμα «50 χρόνια ΚΝΕ και η επίδρασή της στο φοιτητικό κίνημα», βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία», επίδειξη παραδοσιακών χορών και latin, επίδειξη πολεμικών τεχνών, συναυλίες φοιτητικών συγκροτημάτων και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.
Περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Η ευθύνη των μελών και φίλων της ΚΝΕ για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος» και παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι.
Η Ομάδα Φωνητικής με μεγάλη επιτυχία παρουσίασε δύο σπουδαία έργα που έχει γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις για το θέατρο. Το πρώτο ήταν ο «Ματωμένος Γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το άλλο το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η Ομάδα δούλεψε πάνω στα έργα και τα παρουσίασε στην κατάμεστη αυλή του Στεκιού, σε μια πολύ αξιόλογη παράσταση.
Μαζί τους εμφανίστηκαν και τα παιδιά της παιδικής χορωδίας που δημιουργήθηκε φέτος στο Στέκι της ΚΝΕ. Μετά το τέλος της παράστασης η Ερση Φτούλη, δασκάλα Φωνητικής, σημείωσε ότι το Στέκι αποτελεί πηγή δημιουργίας και έμπνευσης, κάτι που αποτυπώνεται και στους πάνω από 40 νέους που συμμετέχουν εδώ και τρία χρόνια στα μαθήματα της Φωνητικής. Δασκάλα Φωνητικής είναι η Πολυξένη Καράκογλου, ενώ την παιδική χορωδία διδάσκει η Νατάσα Μουσάδη.
Με αυτήν τη γιορτή ολοκληρώθηκε η χρονιά για τα Τμήματα Φωνητικής, που ανανεώνουν το ραντεβού τους για το Σεπτέμβρη, αναμένοντας ακόμα περισσότερες συμμετοχές!
Οι εκδηλώσεις στο Στέκι θα συνεχιστούν την Κυριακή 17 Ιούνη στις 20.30, με την προβολή της ταινίας «Χάος» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, βασισμένη σε διηγήματα του Λουίτζι Πιραντέλο.
Κάλεσμα σε μαθητές που ασχολούνται με τη μουσική, το θέατρο, το χορό, τη φωτογραφία, που έχουν συγκρότημα, θεατρική ομάδα ή συμμετέχουν σε χορευτική ομάδα, που τους αρέσει να γράφουν, να σκιτσάρουν ή να ζωγραφίζουν, απευθύνει η ΚΝΕ. Τους καλεί να συμμετάσχουν στη σύσκεψη προετοιμασίας του Μαθητικού Στεκιού του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ», το οποίο θα γίνει στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιούνη, στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια).
Στο Διήμερο θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Διημέρου έχει ως εξής:
-- 10.30 π.μ. Παρουσίαση της επιχείρησης και της σημασίας της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
-- 1 μ.μ. Επίσκεψη στο μνημείο για τη μάχη του ΕΛΑΣ στην Παύλιανη.
-- 8 μ.μ. Εκδήλωση στην πλατεία της Παύλιανης με: Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, χαιρετισμό από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ομιλία από τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ, και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.
-- 9.30 π.μ. Επίσκεψη στο μνημείο για τη μάχη του ΕΛΑΣ στην Καλοσκοπή.
-- 10 π.μ. Πεζοπορία στα περάσματα του ΔΣΕ.
-- 3 μ.μ. Επίσκεψη στο χωριό της Παύλιανης.
Η Τομεακή Οργάνωση Ικαρίας της ΚΝΕ διοργανώνει τριήμερο δράσεων στις 15, 16 και 17 Ιούνη, τιμώντας τα 100 χρόνια του Κόμματος.
Συγκεκριμένα, διοργανώνει συσκέψεις: Στον Εύδηλο την Παρασκευή 15 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. (αίθουσα δήμου) και στον Αγιο Κήρυκο το Σάββατο 16 Ιούνη, στις 7 μ.μ. (αίθουσα παλαιού δημαρχείου - βιβλιοθήκη).
Την Κυριακή 17 Ιούνη διοργανώνει επίσκεψη με καΐκι στο σημείο δραπέτευσης των οκτώ μαχητών του ΔΣΕ, που επικηρυγμένοι παρέμειναν ασύλληπτοι στο νησί μέχρι τον Ιούνη του 1955, οπότε και πήραν εντολή από το Κόμμα να φύγουν. Το ραντεβού για την αναχώρηση είναι στο Καρκινάγρι, στις 5 μ.μ.
Στις συσκέψεις και την εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Νίκος Στραβοπόδης, στέλεχος της ΚΝΕ.
Το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:
Στις 22 - 24 Ιούνη, με κατασκήνωση στο Βίδο, όπου λειτουργούσαν φυλακές ανηλίκων
Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση αναφέρει:
«Εμπνεόμενοι από την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε έναν τόπο που θα μας προσφέρει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με σημαντικές πλευρές της Ιστορίας του Κόμματός μας, να δυναμώσουμε σαν νέοι κομμουνιστές.
Στο νησί της Κέρκυρας γράφτηκαν μερικές από τις πιο ηρωικές σελίδες του ΚΚΕ και της νεολαίας του. Χιλιάδες κομμουνιστές φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στα κολαστήρια του νησιού. Εκτός από τις περιβόητες φυλακές της Κέρκυρας, λειτουργούσαν επίσης στο μικρό νησάκι Λαζαρέτο τόπος εκτελέσεων, και στο Βίδο, όπου θα γίνει η κατασκήνωση, φυλακές για ανήλικους πολιτικούς κρατούμενους.
Λίγα πράγματα είναι καταγεγραμμένα γι' αυτό το κολαστήριο, καθώς το αστικό κράτος φρόντισε να κρύψει καλά τις βαρβαρότητές του στις πλάτες παιδιών 14 - 19 χρονών. Ακόμα και οι κάτοικοι τις περιοχής δεν επιτρεπόταν να έχουν την παραμικρή επαφή με τις φυλακές του Βίδου. Τέτοιες φυλακές ανηλίκων λειτούργησαν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια (έως και το 1976), τόσο από τους φασίστες και ναζί κατακτητές όσο και από το ελληνικό αστικό κράτος, όλα τα χρόνια που το Κόμμα μας ήταν παράνομο.
Εκατοντάδες ανήλικα παιδιά, που αγωνίζονταν ηρωικά ενάντια στον κατακτητή και στους συνεργάτες του, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Μέτα την απελευθέρωση και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, σε αυτές τις φυλακές συγκεντρώνονταν ανήλικοι κομμουνιστές, παιδιά ανταρτών του ΔΣΕ, ορφανά από τη δολοφονική επίθεση των αστών.
Η αστική τάξη έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο "αναμόρφωσης" αυτών των παιδιών, της "θεραπείας" τους από την αρρώστια του κομμουνισμού, όπως την αποκαλούσαν. Ξύλο, απομόνωση, πείνα και αρρώστια περίμεναν τους νέους κομμουνιστές. Το αιμοβόρο καθεστώς, ξεσπώντας πάνω στα μεγαλύτερα παιδιά, που δεν δέχτηκαν να κάνουν "δήλωση μετανοίας", δεν δίστασε να τα δολοφονήσει. Στο Λαζαρέτο ανάμεσα στους εκτελεσμένους συμπεριλαμβάνονται 24 νέοι ηλικίας 21 - 25 χρόνων και 9 ακόμα έφηβοι, παιδιά, ηλικίας 18, 19 και 20 χρόνων. Το Βίδο δείχνει πεντακάθαρα τη βαρβαρότητα των καπιταλιστών και του κράτους τους. Αποδεικνύει ότι το αστικό κράτος είναι διατεθειμένο να κάνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά του ίδιου του λαού, για να προστατεύσει την ιδιοκτησία των αστών».
«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του διημέρου θα επισκεφτούμε και το μικρό νησάκι Λαζαρέτο και θα πραγματοποιήσουμε ιστορικό περίπατο στην περιοχή των φυλακών της Κέρκυρας», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΟΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.
«Οι φυλακές τις Κέρκυρας έχουν να μας δώσουν σημαντικά μαθήματα αγωνιστικότητας. Τα παραδείγματα για την οργάνωση της ζωής σε συνθήκες κράτησης, η αλύγιστη στάση και πάλη των κρατουμένων για καλύτερες συνθήκες ζωής μέσα στις φυλακές και στα αναμορφωτήρια, αλλά και η μεγάλη δίψα τους για όλο και βαθύτερη μελέτη της κοσμοθεωρίας μας, την ώρα που μπορεί να ήταν σε πλήρη απομόνωση ή που το κορμί τους ανάρρωνε από τις κακουχίες μέσα στο κελί, θα μας δώσουν πλούσια εφόδια για τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Από τα κελιά των φυλακών της Κέρκυρας πέρασαν εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, πριν μεταφερθεί στα κρατητήρια της Ασφάλειας στην Αθήνα και από εκεί παραδοθεί στους Γερμανούς κατακτητές, οι Νίκος Μπελογιάννης και Αρης Βελουχιώτης, ενώ στις 22 Νοέμβρη 1938 δολοφονήθηκε μετά από άγρια βασανιστήρια ο Γραμματέας της ΚΕ της ΟΚΝΕ, Χρήστος Μαλτέζος, σε ηλικία 30 χρόνων.
Εκατοντάδες κρατούμενοι εκτελέστηκαν στο νησί Λαζαρέτο. Η μεταφορά των μελλοθάνατων από τις φυλακές της Κέρκυρας στο νησάκι Λαζαρέτο γινόταν ξημερώματα, πριν ο λαός της Κέρκυρας αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους, ώστε να μην αντιληφθεί την εκτέλεση. Οι υπόλοιποι κρατούμενοι των φυλακών, αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση, είχαν κατασκευάσει χωνιά και με φωνές καλούσαν από τα παράθυρα το λαό της Κέρκυρας να διαμαρτυρηθεί για το αίμα που χυνόταν. Ξεκινώντας από τις φυλακές τραγουδούσαν επαναστατικά τραγούδια και ζητωκραύγαζαν υπέρ της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία τους πνοή. Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που επιβεβαιώνουν ότι άκουγαν τραγούδια και ζητωκραυγές που διακόπτονταν από τους πυροβολισμούς. Τους εκτελεσμένους τούς έθαβαν πρόχειρα γύρω από τον τόπο της εκτέλεσης».
Η κατασκήνωση θα στηθεί στις έτοιμες εγκαταστάσεις των δημοτικών παιδικών κατασκηνώσεων που υπάρχουν στο νησάκι. Υπάρχουν ντουζιέρες, τουαλέτες, κουζίνες, ιατρείο και τραπεζαρία. Λειτουργεί επίσης μια ιδιωτική ταβέρνα.
Στο νησάκι υπάρχουν όμορφες παραλίες για μπάνιο, υπάρχουν ωραίες διαδρομές, μονοπάτια μέσα στη φύση και επίσης υπολείμματα από τα παλιά φρούρια, κτίρια του αναμορφωτηρίου όπου κρατούνταν οι ανήλικοι κρατούμενοι.
Η μετακίνηση από και προς το νησάκι γίνεται με μικρό καραβάκι του δήμου κάθε μισή ώρα, και η διαδρομή είναι το πολύ 10 λεπτά.
Εως τη 1 μ.μ., άφιξη κατασκηνωτών
Εως τις 7 μ.μ., ελεύθερος χρόνος για μπάνιο
Στις 7 μ.μ., ξενάγηση στο Βίδο από μαθητές της Κέρκυρας
Στις 8.30 μ.μ., βιντεοπροβολές για την ιστορία του νησιού
Στις 9 μ.μ., συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα - πάρτι
Στις 10 π.μ., έναρξη των αθλητικών τουρνουά
Στις 7 μ.μ., παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού
Στις 9.30 μ.μ., μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ
Στις 10.30 μ.μ., γλέντι - πάρτι
Αναχώρηση για Κέρκυρα έως τις 10 π.μ.
Στις 11 π.μ., ιστορικός περίπατος στην Κέρκυρα
Ελεύθερος χρόνος για βόλτες στην πόλη
Στις 3 μ.μ., αναχώρηση για επιστροφή
Η Τομεακή Οργάνωση Ρόδου της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου (στις 6-8 Ιούλη στην Πάτρα), διοργανώνει την Κυριακή 1η Ιούλη εκδρομή στην παραλία Αφάντου της Ρόδου. Η αναχώρηση έχει οριστεί για τις 9.30 π.μ., από το πάρκινγκ του πανεπιστημίου.
Η εκδρομή αυτή έχει σκοπό τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ να γνωρίσουν για την αντιιμπεριαλιστική δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ στο νησί, την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις μέρες μας, ιδιαίτερα με τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή του Αιγαίου.
Για το λόγο αυτό, επιλέχτηκαν να παρουσιαστούν πλευρές από την αντιιμπεριαλιστική δράση στο νησί, να τα γνωρίσει η νεολαία και να δράσει μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση.
Πιο συγκεκριμένα:
Για τα γεγονότα θα μιλήσει ο Κλεόβουλος Παπακωνσταντίνου, μέλος του Τομεακού Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου, στέλεχος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εκείνη την περίοδο και ένας από τους συλληφθέντες των τότε κινητοποιήσεων.
Στο τέλος της παρουσίασης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για κάποιες στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης με μπάνιο, κολατσιό και μουσική.
Θυμίζουμε ότι μπροστά στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και η Τομεακή Οργάνωση Χίου της ΚΝΕ προγραμματίζει εκδήλωση με θέμα «Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Χίος 1998 - Πάτρα 2018. Σταθερά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών!»
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 30 Ιούνη, στην είσοδο της Απλωταριάς, στις 19.30. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, που θα απευθύνει χαιρετισμό από το βήμα της εκδήλωσης. Επίσης, θα παρουσιαστεί μουσικό καλλιτεχνικό αφιέρωμα.
Ομιλήτρια ήταν η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών. Στηλίτευσε το σύνολο των απόψεων που κυριαρχούν στα ΜΜΕ και σε μερίδα επιστημόνων και πολιτικών της αστικής τάξης και οι οποίες, έχοντας ως ιδεολογική βάση τον αντιδιαλεκτικό υλισμό, προσεγγίζουν τη χρήση και την εξάρτηση με έναν μονοσήμαντο τρόπο, όπως η ιατρικοποίηση, ο βιολογισμός κ.λπ. Στη συνέχεια ανέδειξε τις θέσεις του Κόμματος μέσα από τη διαλεκτική υλιστική ανάλυση του φαινομένου της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες, δηλαδή ως ακραίο φαινόμενο κοινωνικής αποξένωσης που αντανακλά την καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.
Με μεγάλη επιτυχία κορυφώνεται η πρωτοβουλία μαθητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ
Η ΕΕΔΥΕ επέλεξε να δώσει το έναυσμα για να ξεδιπλωθούν το μεράκι, η φαντασία, η δημιουργικότητα και οι προβληματισμοί των μαθητών, με μια φωτογραφία παιδιού από εμπόλεμη περιοχή της Μέσης Ανατολής, την οποία συνόδευσε με τα ερωτήματα: «Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ;». Αφησε ελεύθερη οποιαδήποτε μορφή έκφρασης για συμμετοχή (εικαστικά, λογοτεχνία, θέατρο, βίντεο, γκράφιτι κ.λπ.) και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά αξιόλογο.
Η διάχυση της πρωτοβουλίας σε σχολεία σε όλη τη χώρα, η συμμετοχή μαθητών που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, η συμμετοχή εργαζομένων, νέων ζευγαριών, πλήθους κόσμου στις εκδηλώσεις, ήταν από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν φέτος, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη δράση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που μετρά ήδη τέσσερα χρόνια αντίστοιχων πρωτοβουλιών στα σχολεία. Είναι ενδεικτικό της μεγάλης απήχησης πως, όπως μας έλεγαν μέλη της Επιτροπής, ήδη προχωρά σε εκτυπώσεις των αναμνηστικών που μοιράζονται στα παιδιά που συμμετείχαν. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ήδη δέχονται ερωτήσεις για την επόμενη πρωτοβουλία, αλλά και για τη γενικότερη δράση της ΕΕΔΥΕ.
Με εντυπωσιακή συμμετοχή από τα παιδιά αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, έγινε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου στις 19 Μάη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Παρουσιάστηκαν έργα περίπου 1.200 μαθητών από 23 σχολεία του δήμου (1 Νηπιαγωγείο, 13 Δημοτικά, 6 Γυμνάσια και 3 Λύκεια), με ποικίλες δημιουργίες, γεμάτες φαντασία και πρωτοτυπία.
Μαθητές από 11 σχολεία της Αγίας Παρασκευής (7 Δημοτικά, 2 Γυμνάσια και 2 Λύκεια), ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, έφτιαξαν ποικίλες δημιουργίες, γεμάτες φαντασία και πρωτοτυπία, κάποιες από τις οποίες παρουσίασαν οι ίδιοι οι μαθητές στο χώρο της εκδήλωσης, που έγινε την Κυριακή 20 Μάη, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ερμήνευσε τραγούδια του ο μουσικοσυνθέτης Μανώλης Ανδρουλιδάκης.
Εκατοντάδες παιδιά από σχολεία της Λάρισας συμμετείχαν με ζωγραφιές και κατασκευές στην πρωτοβουλία και ακόμα περισσότεροι ήταν εκείνοι που επισκέφτηκαν την έκθεση των έργων τους, που έγινε το διάστημα 26 Απρίλη - 2 Μάη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.
Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το διήμερο 2 και 3 Ιούνη, στο χώρο της «Ελαιουργικής», η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ελευσίνας για την παρουσίαση των έργων μαθητών από σχολεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Την παρουσίαση έκαναν μαθητές μαζί με εκπαιδευτικούς.
Πέρα από τις ιδιαίτερα επιτυχημένες και ουσιαστικές εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης, η πρωτοβουλία αποτέλεσε αφετηρία και για άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις, όπως η πορεία και η εκδήλωση για την ειρήνη, στις 3 Ιούνη, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, με τη συμμετοχή μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και άλλων κατοίκων του νησιού. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι της Μύρινας, σε εκδήλωση με ομιλίες, απαγγελίες και τραγούδια για την ειρήνη από τις παιδικές χορωδίες του 2ου Δημοτικού και του Ωδείου, ενώ μικροί και μεγάλοι μαθητές ζωγράφισαν για την ειρήνη και τα έργα τους εκτέθηκαν στο χώρο.
Με συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων, με ζωντάνια και αξιόλογο περιεχόμενο, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη, στις 5 Ιούνη, η εκδήλωση της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης. Εκθεση των ομαδικών και ατομικών έργων των μαθητών, απαγγελίες ποιημάτων για την ειρήνη, συγκλονιστικά θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το δράμα των προσφύγων, αντιπολεμικά τραγούδια, ομιλίες συγκίνησαν, έθεσαν καίρια ερωτήματα και προκάλεσαν γόνιμο προβληματισμό.
Στις 6 Ιούνη, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης έγινε η αντίστοιχη εκδήλωση της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, με σημαντική συμμετοχή μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, μαζικών φορέων της περιοχής και εκπροσώπων των Επιτροπών Ειρήνης Αγ. Δημητρίου και Ταύρου - Μοσχάτου. Εκτέθηκαν πάνω από 300 έργα μαθητών από 8 Δημοτικά και 4 Γυμνάσια της περιοχής, διαβάστηκαν 10 ποιήματα φτιαγμένα με την ευαισθησία και την έμπνευση μαθητών του 4ου και 8ου Γυμνασίου, προβλήθηκαν βίντεο για τους πολέμους και τις αιτίες τους και με επιλογές έργων των μαθητών, ενώ οι χορωδίες του 1ου Δημοτικού, των γονέων του 3ου και 13ου Δημοτικού καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.