Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να απαιτήσει πλήρη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις προσλήψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις υγειονομικών, που θα ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τις έχουμε ξανακούσει, όμως δεν τις έχουμε δει και κυρίως δεν τις έχουν δει οι ασθενείς στα αποδεκατισμένα από προσωπικό δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Αν αυτές οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας είχαν οδηγήσει σε σχετικά "ομαλές" συνθήκες, πριν από την επιδημία από τον νέο "κορονοϊό", σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής για εξετάσεις, χειρουργεία και θεραπείες, ας αναλογιστεί κανείς τι θα συμβεί τώρα, σε συνθήκες επιδημίας, με τις τεράστιες πρόσθετες ανάγκες.

Οι άμεσες προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, τον Ιούλη του 2019, δεν έγιναν ποτέ και τώρα ανακοινώνονται ξανά 1.500 νοσηλευτές, δηλαδή 500 νοσηλευτές λιγότεροι - και αυτοί για περιορισμένο χρόνο - καθώς και 500 γιατροί, σε συνθήκες πανδημίας, και μάλιστα η κυβέρνηση αυτό το "προμοτάρει" ως ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τώρα πρέπει ο λαός να συνδυάσει τα μέτρα προφύλαξης από την επιδημία με την απαίτηση στην κυβέρνηση για ανοικτή προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού. Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και τεχνικά μέσα και να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα υγείας δωρεάν, είτε αφορούν την επιδημία, είτε άλλες νόσους, είτε χρειάζονται νοσηλεία στις μονάδες Υγείας, είτε στο σπίτι».

Η λειτουργία των χώρων Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι για τις επόμενες 15 ημέρες θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων παραμένουν κλειστοί.

Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20 - 30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση.

Επιχείρηση «κουκουλώματος» της ίδιας πολιτικής που και σήμερα αφήνει απροστάτευτο το λαό

Η λογική «κόστους - οφέλους» πίσω από τις «ξαναζεσταμένες» εξαγγελίες και τη μη λήψη έστω και σήμερα των αναγκαίων μέτρων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Αττικόν» μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Αττικόν» μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής
Με τη γνωστή παντιέρα της «ατομικής ευθύνης» και με «ξαναζεσταμένες» εξαγγελίες για «έκτακτες προσλήψεις» 2.000 επικουρικών, τις οποίες είχε εξαγγείλει από... τις προγραμματικές δηλώσεις το καλοκαίρι του 2019 (χωρίς να προχωρήσει τίποτα από τότε), η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική «κόστους - οφέλους» που βρίσκεται πίσω όχι μόνο από τις σημερινές τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και από το γεγονός ότι ακόμα και τώρα, παραμονές της έξαρσης στην εξάπλωση του κορονοϊού που προβλέπουν όλοι οι επιστήμονες, δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και τη διαχείριση των επιπτώσεων από την επιδημία.

Πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό στη χώρα - Στα 117 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Χτες ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό στη χώρα μας. Πρόκειται για τον 66χρονο από την Αμαλιάδα που νοσηλευόταν στο ΠΓΝ Πατρών, ο οποίος παρουσίασε σημαντική επιδείνωση στις 10/3, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, παρά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, χτες τα ξημερώματα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, χτες προστέθηκαν 18 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, φτάνοντας τα 117 στο σύνολο.

Τα 107 κρούσματα έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση, τα 82 ανήκουν σε εισαγόμενα κρούσματα, 25 είναι επαφές τους, ενώ 10 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί πηγή έκθεσης. Υπάρχουν ακόμη 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα που διερευνώνται.

Τριάντα τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων 3 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δύο έλαβαν χτες εξιτήριο (η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ).

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.180 έλεγχοι, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι υιοθετήθηκαν τα ευρωπαϊκά κριτήρια ελέγχου και το επόμενο διάστημα «θα μετράμε μόνο τα σοβαρά κρούσματα».

Ο μέσος όρος ηλικίας των μέχρι τώρα κρουσμάτων, ανέφερε, «είναι μεγάλος, που όμως επηρεάζεται από το ηλικιακό γκρουπ των ταξιδιωτών στο Ισραήλ». Επανέλαβε το κάλεσμα για αυτοπεριορισμό στις ευπαθείς ομάδες, ενώ αναφερόμενος στην εποχική γρίπη είπε ότι «η παράλληλη κυκλοφορία της κάνει πιο δύσκολη την ταυτόχρονη επιτήρηση δύο νόσων». Καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου του κορονοϊού, είπε, θα υπάρχει τις επόμενες 2 - 3 βδομάδες.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τέθηκαν επίσης χτες με κυβερνητική απόφαση επιπλέον προληπτικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής: Αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες. Αναστολή της λειτουργίας των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημόσιων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες. Ταυτόχρονα, στην ΠΝΠ που δημοσιοποιήθηκε χτες προβλέπεται αναβολή των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Προσπάθεια εξαπάτησης του λαού με «ξαναζεσταμένες» εξαγγελίες

Σε συνέχεια του προχτεσινού διαγγέλματος Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σε δήλωσή του χτες ανέφερε ότι «η μάχη θα κριθεί στο πώς θα ανταποκριθούμε ως πολίτες, κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη. Αγωνιζόμαστε έχοντας στην πρώτη γραμμή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τα πληρώματα των ασθενοφόρων, όσους εργάζονται στα εργαστήρια, όλους όσοι συνεισφέρουν στη δημόσια Υγεία και στην ιδιωτική».

Οι υγειονομικοί βέβαια όντως δίνουν πραγματικά τη μάχη στην πρώτη γραμμή, έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσουν τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, αναλώσιμα, μέτρα ατομικής προστασίας, εξοπλισμό, τα τεράστια προβλήματα από τη χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Οσο για τις συνεχείς επικλήσεις στην «ατομική ευθύνη», στην πραγματικότητα δεν αφορούν στα αναγκαία μέτρα που πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε για την προσωπική μας υγιεινή, την τήρηση των επιστημονικών οδηγιών κ.ο.κ., αλλά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει την πολιτική που βάζει στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» την υγεία του λαού, τόσο σε «κανονικές» όσο και στις σημερινές έκτακτες ανάγκες.

Η ίδια πολιτική, με κριτήριο τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τις λαϊκές ανάγκες, είναι αυτή που ακόμα και σήμερα υπαγορεύει τα όποια μέτρα παίρνονται να είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή, τα οποία ταυτόχρονα ανοίγουν άλλες σοβαρές «τρύπες» (όπως π.χ. οι μετακινήσεις προσωπικού, η αναβολή των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κ.ά.).

Οι δε «έκτακτες» προσλήψεις που αναγγέλλει η κυβέρνηση είναι μια κοροϊδία: Οι 200 εποχιακοί υγειονομικοί δεν φτάνουν ούτε για να ανοίξουν τα 100 κλειστά δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ. Αντίστοιχα, η προχτεσινή εξαγγελία για «έκτακτες» προσλήψεις 2.000 επικουρικών αποτελεί «ξαναζεσταμένο φαγητό», καθώς ακούστηκε πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλη, στον περιβόητο μετεκλογικό «φάκελο» του υπουργείου Υγείας, για τις τρέχουσες ανάγκες τότε, για τις έκτακτες τώρα...

Οσο για την προεκλογική «δέσμευση» περί πρόσληψης 2.500 μόνιμων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων (950 γιατροί και υπόλοιποι, κυρίως νοσηλευτές)... αυτή πια έχει χαθεί από τα ραντάρ!

Κι ενώ η κυβέρνηση ικανοποιεί τις αξιώσεις του κεφαλαίου με μια σειρά από νέες «διευκολύνσεις» (αναστολή πληρωμών ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών, ρυθμίσεων κ.τ.λ.), στο δημόσιο σύστημα Υγείας δίνει έκτακτη επιχορήγηση μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ!

Συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις των υγειονομικών

Σε αυτές τις συνθήκες, οι υγειονομικοί βρίσκονται επί ποδός διεκδικώντας τα αναγκαία μέτρα για να έχει αποτέλεσμα η μάχη που δίνουν για την προστασία της υγείας του λαού: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο με πρωτοβουλία του Σωματείου οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε έκτακτη συγκέντρωση και διαμαρτυρία στη διοίκηση του νοσοκομείου, στις 12 το μεσημέρι. Οπως επισημαίνουν, ενδεικτικό των τεράστιων ελλείψεων που παραμένουν είναι η νοσηλεία 2 κρουσμάτων στο «Θριάσιο» προχτές βράδυ σε κοινό θάλαμο (δεν υπάρχει θάλαμος αρνητικής πίεσης), τμήμα της Πνευμονολογικής. Μόλις 2 νοσηλεύτριες στη νυχτερινή βάρδια της εφημερίας είχαν στην ευθύνη τους 33 ασθενείς, εκ των οποίων οι 2 με κορονοϊό και ταυτόχρονα έπρεπε να υποδέχονται τις νέες εισαγωγές ασθενών.

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» πραγματοποιήθηκαν χτες με ιδιαίτερη επιτυχία η στάση εργασίας και η συγκέντρωση στην πύλη που είχε προκηρύξει το σωματείο, με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων της περιοχής και τη συμβολή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, ενημερώθηκαν ότι έχει δοθεί εντολή από σήμερα να σταματήσει και το 50% των πρωινών τακτικών ραντεβού σε όλα τα ιατρεία, το Σαββατοκύριακο θα έρθουν 8 αναπνευστήρες αποκλειστικά για τη ΜΕΘ και για την πιθανή ανάγκη εντατικής νοσηλείας πασχόντων από κορονοϊό. Οσο για τις ειδικές γονεϊκές άδειες είπε ότι θα δοθούν με τον όρο να εξασφαλίζεται το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας. Για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, παραπέμφθηκαν στην ειδική ομάδα των γιατρών και των λοιμωξιολόγων που έχουν και την ευθύνη της συνολικής λειτουργίας του νοσοκομείου στις δεδομένες συνθήκες, οι οποίοι όμως τρέχουν ασταμάτητα και θα απαντήσουν μέχρι αύριο. Οσο για τις μάσκες και το λοιπό υλικό, η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν χρειάζεται κατάχρηση... Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ανακοινώθηκε ότι αναμένονται περίπου... 15 νοσηλευτές μέχρι τη Δευτέρα. Το Σωματείο απαιτεί να ληφθεί «έκτακτη υπουργική απόφαση για μονιμοποίηση όλων των ήδη συμβασιούχων στα νοσοκομεία (επικουρικών, ΟΑΕΔ κ.λπ.) ως στοιχειώδες δικαίωμα αλλά και ανταμοιβή όλων αυτών που στήριξαν αλλά και θα στηρίξουν σε δυσμενείς συνθήκες τη δημόσια Υγεία. Αλλά και όσων έρθουν τώρα, να εγγυηθεί η συνέχιση της εργασίας τους».

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προχωρούν σήμερα σε νέα Γενική Συνέλευση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια φίμωσης

Παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές Υγείας και εκπαίδευσης και συνταξιούχοι ΙΚΑ του νομού Ηρακλείου απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ από τον διοικητή του νοσοκομείου για «διάδοση ψευδών ειδήσεων» με «κίνδυνο πρόκλησης πανικού», με αφορμή δηλώσεις και ανακοινώσεις του σωματείου στα ΜΜΕ για τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου, μπροστά μάλιστα και στις ανάγκες από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Απόφαση καταδίκης της εν λόγω ενέργειας της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ έχουν πάρει η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, τα Σωματεία Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Εργαζομένων ΠΦΥ Κρήτης, Ερευνητών/ Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Ερευνα Ηρακλείου, Οικοδόμων Ηρακλείου, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου και η ΟΕΝΓΕ.

Στη σύντομη συνάντηση με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση σε κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης. Εκφράστηκε η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού και για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Τέθηκε επίσης ερώτημα για τις ειδικές άδειες των εργαζόμενων γονιών με ανήλικα τέκνα λόγω του κλεισίματος των σχολείων και για τις άδειες υγειονομικού προσωπικού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Η διοικήτρια είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα της έρευνας σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, χωρίς όμως να δεσμευτεί για τη διακοπή της. Αναφέρθηκε στις προγραμματιζόμενες έκτακτες προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης, οι οποίες όμως είναι πολύ λιγότερες από τις κενές οργανικές θέσεις και τις πραγματικές ανάγκες, ενώ αφορούν διετείς συμβάσεις. Για τις ειδικές άδειες του υγειονομικού προσωπικού με ανήλικα παιδιά είπε ότι περιμένει ενημέρωση από το υπουργείο, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει μέριμνα για άδειες για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης. Οι Διοικήσεις του νοσοκομείου και της ΥΠΕ θα μας βρουν απέναντί τους σε οποιαδήποτε επίθεση στη συνδικαλιστική δράση. Απαιτούμε άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων δομών Υγείας, άμεση πλήρη στελέχωσή τους με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποιεί την επιδημία για «fast track» ψήφιση αντιλαϊκών νόμων

ΚΚΕ: Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι βρήκε ευκαιρία να περάσει τα αντιλαϊκά της τερατουργήματα, είναι γελασμένη

Την αξιοποίηση της επιδημίας για την ψήφιση αντιλαϊκών νομοσχεδίων στη Βουλή με «fast track» διαδικασίες επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, οι εκπρόσωποί τους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με πρόσχημα τη μείωση του συνωστισμού πολλών βουλευτών στη Βουλή, αποφάσισαν μέτρα όπως την εφαρμογή του άρθρου 107 του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο στην Ολομέλεια θα μιλούν μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, οι εισηγητές των κομμάτων και από ένας ή δύο βουλευτές από κάθε κόμμα. Αποφάσισαν ακόμα μειωμένες συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών, οι οποίες συζητάνε τα νομοσχέδια, την ίδια ώρα όμως το νομοθετικό έργο θα συνεχίζεται κανονικότατα.

Για παράδειγμα, τη βδομάδα που έρχεται, μόνο στην Ολομέλεια έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν τρία νομοσχέδια, ενώ είναι άγνωστο πόσα θα συζητηθούν στις Επιτροπές. Μάλιστα, όπως έχει γνωστοποιηθεί, αυτές τις μέρες αναμένεται να κατατεθεί και το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις!

Στην απόφαση αυτή, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση αντέδρασε μόνο το ΚΚΕ. Οπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη των προέδρων, «το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται ακάθεκτο, ενώ ετοιμάζεται να φέρει την επόμενη βδομάδα και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που θα μας βρει αντίθετους».

Πρόσθεσε ότι «εμείς προτείναμε μία συνεδρίαση, το πολύ, τη βδομάδα ώστε να προφυλαχθούν τόσο οι βουλευτές όσο και οι εργαζόμενοι» και πως «τα μέτρα που λαμβάνει η Διάσκεψη των Προέδρων είναι σε βάρος των μικρότερων κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς οι βουλευτές είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή του νομοθετικού έργου της, καθ' όλη τη βδομάδα».

«Συγκρατημένη» Βουλή, «ασυγκράτητη» κυβέρνηση

Για την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής σχετικά με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ στη Βουλή που, με την ανοχή και των άλλων κομμάτων, αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της Βουλής, εν μέσω επιδημίας, με πλήρες νομοθετικό έργο - και μάλιστα για πολύ σοβαρά νομοσχέδια - που θα ολοκληρώνεται όμως με fast track διαδικασίες.

Η επίκληση της επιδημίας του κορονοϊού για αυτήν την απόφαση γίνεται τελικά στην πράξη υποκριτική, και τα όποια μέτρα παίρνονται, είναι αναποτελεσματικά. Αν ήθελαν θα έκαναν δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ να διακόψει η Βουλή τη λειτουργία της για δύο βδομάδες ή τουλάχιστον να υπάρχει μόνο μια μέρα νομοθετικό έργο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για "αυτοσυγκράτηση". Αυτό όμως που γίνεται στην πράξη είναι μια "συγκρατημένη Βουλή" και μια "ασυγκράτητη κυβέρνηση", που θα συνεχίζει να φέρνει κατά ριπάς νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων κι αυτό για τον "περιορισμό των διαδηλώσεων".

Αν νομίζει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που της κάνουν πλάτες, ότι βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο λαός, τα αντιλαϊκά τερατουργήματά τους, είναι βαθιά γελασμένοι».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η πανδημία ως «ευκαιρία» για νέες αντεργατικές ανατροπές

Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας στην απάντηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Ως ευκαιρία για να προσφέρει στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων ό,τι κατάφεραν να διασώσουν οι εργαζόμενοι από την αντιλαϊκή επίθεση στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης και να καλλιεργήσει ακόμα πιο βαθιά τη λογική της ταξικής συνεργασίας, για να στοιχίσει τους εργαζόμενους πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, βλέπει η κυβέρνηση την επιδημία του κορονοϊού.

Οι προθέσεις της διαφάνηκαν ανάγλυφα από τις προκλητικές απαντήσεις που έδωσε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Η Ερώτηση είχε κατατεθεί από τις 5 Μάρτη, πολύ πριν δηλαδή ανακοινώσει τα γνωστά μέτρα η κυβέρνηση. Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τελικά στις 11 Μάρτη, αφήνουν αναπάντητα τα ερωτήματα «για το αν προτίθεστε να διασφαλίσετε την κανονική άδεια και να εξασφαλίσετε πρόσθετη άδεια ή ειδική ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, πρώτον σε όσους εργαζόμενους νοσούν προκειμένου να αναρρώσουν. Δεύτερον, σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού. Τρίτον, σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας. Και τέταρτον, σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών».

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι «ως ΚΚΕ εκτός από τον έλεγχο για μέτρα υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, έχουμε ζητήσει επιπλέον μέτρα, με το κόστος να αναλάβουν το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Πάνω απ' όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων

Ο υπουργός, σε παραληρηματικό τόνο και πατώντας στη συναίνεση της απαξιωμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ξεκίνησε λέγοντας ότι «είναι ώρα προσωπικής και συλλογικής ευθύνης» και πως «όλοι μαζί ενωμένοι, οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, από κοινού με αίσθημα ευθύνης, συναποφασίσαμε ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι μαζί και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη μεγάλη κρίση για τη χώρα μας».

Υπερασπιζόμενος τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, ανέφερε με κομπασμό ότι προωθεί την «ευελιξία στην αγορά εργασίας έτσι ώστε διαμέσου της "ΕΡΓΑΝΗΣ" να κάνουν απολογιστικά οι επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους εργαζόμενους σε μια συνεννόηση τα ωράρια, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να βρίσκονται σε μια αρμονική σχέση για να λειτουργούν κανονικά οι επιχειρήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα».

Αντίστοιχα για «την εργασία από το σπίτι», είπε ότι έτσι «θα μειώσουμε τον συνωστισμό στους χώρους δουλειάς». Απέδωσε μάλιστα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το ΚΚΕ σε «ιδεολογικές και πολιτικές σκοπιμότητες» και απείλησε ότι «αν πάρουμε την απόφαση να ρίξουμε όλο το βάρος στις επιχειρήσεις, θα καταρρεύσει η οικονομία».

Στο ίδιο τσουβάλι τα κέρδη και τα μεροκάματα της επιβίωσης

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, ο Χρ. Κατσώτης έκανε σαφές ότι «η θέσπιση κάθε μέτρου που υπηρετεί την προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική επιθετικότητα» και πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες, «αντίθετα εκθέτουν τους εργαζόμενους στην ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων».

Εφερε ως παράδειγμα το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, «μαζί με τη δυνατότητα για εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν όργια αυθαιρεσίας, όπως το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στο ωράριο εργασίας κ.λπ. Οι επιχειρήσεις και δεν θα ανακοινώνουν πουθενά τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα δεν θα ελέγχονται».

Αντίστοιχα, με το μέτρο που αφορά τις άδειες των εργαζομένων, γονιών κ.λπ., μπροστά στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων, με τη λογική του επιμερισμού του κόστους που υποστηρίζει η κυβέρνηση, «θα αξιοποιηθεί από τους εργοδότες για να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας».

Δηλαδή «αντί οι εργοδότες να υποχρεωθούν σε πρόσθετες μέρες αδειών με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για να εξαντληθεί η κανονική άδεια των εργαζομένων, ένα δικαίωμα που, όπως είναι γνωστό, έχει μείνει όρθιο στη δεκαετή κρίση και τώρα αμφισβητείται». «Αλήθεια - πρόσθεσε - ποιος θα υποχρεώσει την εργοδοσία σε αυτές τις συνθήκες των μη ελέγχων και της πλήρους ελευθερίας επιλογών να δώσει την ειδική άδεια και να μην επιβάλει τη χρήση ημερών άδειας από την κανονική;».

Εξάλλου, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε, για παράδειγμα, κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές στους εργοδότες που καταπατούν εργασιακές σχέσεις και ωράρια, αλλά αντίθετα αναστέλλει τους ελέγχους. Αυτό οδηγεί τα μέτρα να είναι τελικά ευχολόγια».

«Το επιχείρημα του επιμερισμού του κόστους, που χρησιμοποιήθηκε και από εσάς σήμερα, που έχει υιοθετηθεί και από τη ΓΣΕΕ, βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα κέρδη από τη μία και τα μεροκάματα της επιβίωσης από την άλλη», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους «να υπερασπιστούν τα ελάχιστα που έχουν απομείνει και να μην επιτρέψουν μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο της πανδημίας του κορονοϊού να ανατραπούν και αυτά».

ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνουν σήμερα, στις 3.30 μ.μ., σωματεία της Αττικής

Σε θέση μάχης βρίσκονται κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα, απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις συνθήκες εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και της εργοδοτικής επίθεσης που κλιμακώνεται παράλληλα.

Με συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις διεκδικούν άμεση, ουσιαστική ενίσχυση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς, ενώ παράλληλα οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στη νέα επίθεση της εργοδοσίας, η οποία με τις «πλάτες» της κυβέρνησης και τη στήριξη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ επιχειρεί να «ξηλώσει» εργασιακά δικαιώματα και να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού στον τζίρο και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Φτάνει πια η κοροϊδία κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων!

Σε αυτό το πλαίσιο, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, καλούν σήμερα, Παρασκευή, στις 3.30 μ.μ.,το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στην Αττική.

«Φτάνει πια η κοροϊδία κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων. Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων», τονίζουν τα τέσσερα σωματεία.

Στην ανακοίνωσή τους σχολιάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης που είναι κοροϊδία για τους εργαζόμενους, τις ρυθμίσεις που είναι κομμένες και ραμμένες στις εργοδοτικές αξιώσεις και την επίθεση που ήδη αντιμετωπίζουν στους κλάδους τους.

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ηγεσία της ΓΣΕΕ, αποτελούν πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους των κλάδων μας και όχι μόνο, που έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τη μεγάλη ανασφάλεια στους χώρους δουλειάς», αναφέρουν και συνεχίζουν:

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι εξαγγελίες για τη δημόσια Υγεία δεν λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους.

Αφήνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας με τεράστια κενά σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υλικά. Οι 2.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της σημερινής περιορισμένης εξάπλωσης του ιού, πόσο μάλλον τις ανάγκες αντιμετώπισης πλατιάς εξάπλωσής της, να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ, να στελεχωθούν νέες μονάδες (π.χ. Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία) με προσωπικό και εξοπλισμό».

«Πράσινο φως» στην επίθεση της εργοδοσίας που ήδη οργιάζει

Δίπλα στα παραπάνω, τα σωματεία υπογραμμίζουν πως με κυβερνητικές εντολές έχουν αποφασιστεί «η αναστολή της λειτουργίας και των ελέγχων από τα Σώματα Επιθεώρησης Εργασίας, αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" τροποποιήσεις ωραρίων» και σχολιάζουν πως πρόκειται για αποφάσεις που «δίνουν πράσινο φως στους εργοδότες να οργιάσουν και να επιτεθούν στο μόνο δικαίωμα που είχε μείνει όρθιο από την κρίση, αυτό της κανονικής άδειας των εργαζομένων».

Οσον αφορά την εικόνα που διαμορφώνεται στους κλάδους, όπως αποτυπώνεται στις καταγγελίες που έχουν δεχθεί, υπογραμμίζουν τα ακόλουθα:

«Οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, με απειλές για απολύσεις, για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, για αναγκαστική αλλαγή βαρδιών, για να πάρουν οι εργαζόμενοι άδειες άνευ αποδοχών ή να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας.

Επιπλέον, στον κλάδο του Εμπορίου και στα σούπερ μάρκετ η εργοδοσία εδώ και μέρες έχει προχωρήσει σε αναστολή των αδειών, κόψιμο ρεπό, επιβολή επιπλέον ωρών εργασίας. Στις αποθήκες τροφίμων οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα μέχρι και 14 ώρες. Οταν όμως ζητούν άδεια, οι εργοδότες απαιτούν να κάνουν χρήση της κανονικής.

Στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό οι εργαζόμενοι καλούνται να συμφωνήσουν σε απαράδεκτους συμβιβασμούς μέχρι "να ανακάμψει η αγορά".

Στις Τηλεπικοινωνίες και στο Χρηματοπιστωτικό επιβάλλεται η εργασία από το σπίτι μετακυλώντας την ευθύνη εξολοκλήρου στους ίδιους τους εργαζόμενους, που μαζί με τους στόχους που θα έχουν να καλύψουν και οι οποίοι παραμένουν αμετάβλητοι, τις ίδιες ώρες θα έχουν τα παιδιά στο σπίτι».

Διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών

«Για ακόμα μια φορά κυβέρνηση, εργοδότες και η ηγεσία της ΓΣΕΕ μεταφέρουν το βάρος στις πλάτες μας. Για ακόμα μια φορά μας καλούν να πληρώσουμε το μάρμαρο και περνάνε σε φουλ επίθεση στα δικαιώματά μας, στις ζωές μας», σημειώνουν τα σωματεία και απαιτούν «να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Τα αιτήματα που προτάσσουν έχουν ως εξής:

1. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.

2. Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδίως τις ώρες αιχμής.

3. Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

4. Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.τ.λ.).

5. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση.

6. Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

7. Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.

8. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

Κινητοποίηση και από τα σωματεία στο Θέαμα - Ακρόαμα

Να μην αξιοποιηθεί το σοβαρό πρόβλημα του κορονοϊού προκειμένου να αθετηθούν συμβάσεις, να καταργηθούν τα δικαιώματα των ηθοποιών, των μουσικών, των εργαζομένων στο χώρο του Θεάματος - Ακροάματος ζητούν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των παραπάνω σωματείων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 17/3, στις 11 π.μ. για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων.

  • Στο μεταξύ, Ερώτηση σχετικά με τη μη καταβολή δεδουλευμένων και την απόλυση ηθοποιών από το ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με πρόσχημα τις εξελίξεις που αφορούν τον κορονοϊό, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Βόλου. Οπως επισημαίνει, η δημοτική αρχή και το ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισαν, λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό, να μην πραγματοποιήσουν την παραγωγή του παιδικού έργου, αφήνοντας ωστόσο ξεκρέμαστους και απλήρωτους τους ηθοποιούς της παράστασης. Παρότι κατά παράβαση των εργασιακών όρων οι εργαζόμενοι δέχθηκαν να δουλεύουν ταυτόχρονα σε δύο παραγωγές, ακόμη και Σαββατοκύριακα και αργίες, η δημοτική αρχή τούς «τιμωρεί» ρίχνοντάς τους στην ανεργία, αρνούμενη να υπογράψει, όπως είχε συμφωνηθεί, νέο συμβόλαιο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά από τη δημοτική αρχή να μην αθετηθεί η συμφωνία με τους ηθοποιούς και να υπογραφεί νέα σύμβαση εργασίας, όπως και να τους αποζημιώσει για τη διπλή εργασία που προσέφεραν.
Σε θέση μάχης απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης
Να μη φορτωθεί στους εργαζόμενους η χασούρα των ομίλων του Τουρισμού

Από τη συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott»
Από τη συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott»
Να μην υπογράψουν αλλαγή στις συμβάσεις τους, να μη δεχτούν άδειες άνευ αποδοχών και να οργανώσουν την απάντησή τους στην προσπάθεια κατάργησης δικαιωμάτων τους καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Καλεί επίσης σε αγώνα για να εφαρμοστούν στους χώρους δουλειάς όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη των εργοδοτών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν γίνει Γενικές Συνελεύσεις στα ξενοδοχεία «Marriott» και «Royal Olympic», στις οποίες οι εργαζόμενοι πήραν ανάλογες αποφάσεις, κόντρα στις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

«Με μεγάλο θράσος η κυβέρνηση και οι εργοδότες μεθόδευσαν διαδικασίες ώστε να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, τη χασούρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και την εστίαση», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, «από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και η μείωση του τζίρου στα εστιατόρια και τα catering οι εργοδότες εφάρμοσαν εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών "κόβοντας" όλα τα μεροκάματα από τους συναδέλφους που απασχολούνται μέσω εταιρειών ή με διαλείπουσα εργασία και συμβάσεις μιας μέρας» και αφήνοντάς τους χωρίς εισόδημα. Οσον αφορά τους ξενοδόχους, που «καυχιούνται» για την υπογραφή της παράτασης της κλαδικής ΣΣΕ μέχρι το τέλος Αυγούστου, το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι «είναι οι ίδιοι που δεν την εφαρμόζουν, που την υπονομεύουν εφαρμόζοντας την εργολαβική εργασία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Ζήτημα που αναδεικνύει το Συνδικάτο είναι και το πετσόκομμα της κανονικής άδειας των εργαζομένων μέσα από τις ρυθμίσεις για την άδεια «ειδικού σκοπού», καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος, εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων».

Συνέλευση από τους εργαζόμενους στη «Mellon»

Γενική συνέλευση πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στην «Mellon». Οι εργαζόμενοι κατέληξαν σε τέσσερα αιτήματα προς την εργοδοσία: Σε όσους εργαζόμενους παίρνουν την άδεια «ειδικού σκοπού», να αναλάβει το κόστος και της τέταρτης μέρας η εργοδοσία. Να ληφθούν μέτρα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να μη γίνει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις προς το χειρότερο (εφαρμογή τηλεργασίας κ.λπ.). Να ληφθούν γενικότερα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας (π.χ. αντισηπτικά).

Η εργοδοσία αρχικά απέφευγε να συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου, αλλά κάτω από τη συνεχή πίεση επικοινώνησε με τους εκπροσώπους του, οι οποίοι τις ανακοίνωσαν τα αιτήματα. Η απάντηση που έδωσε η εργοδοσία ήταν ότι θα τα εξετάσει και θα απαντήσει. Θετικό είναι ακόμα ότι από σήμερα και για ένα μήνα στο χώρο εργασίας θα βρίσκεται γιατρός, κάτι που αποτελούσε αίτημα του Σωματείου.

Αιτήματα για τους εργαζόμενους στους δήμους

«Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό χτυπούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων», καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ, τονίζοντας ότι η άδεια «ειδικού σκοπού» που ανακοινώθηκε «βάλλει ευθέως κατά του δικαιώματος της κανονικής άδειας».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία των δημάρχων αδιαφορεί ακόμα και για την «αυτονόητη διαδικασία χορήγησης υλικών καθαριότητας και προστασίας στους εργαζόμενους (σαπούνια, αντισηπτικά κ.λπ.)». Επισημαίνει ακόμα την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης από την κυβέρνηση «για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», ειδικά στις περιπτώσεις που δουλεύουν «σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με χιλιάδες πολίτες καθημερινά».

Μέτρα για την καθαριότητα στο δημαρχείο αλλά και σε άλλους δημοτικούς χώρους, όπως τα ΚΕΠ, ζητά η ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Αμαρουσίου, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Το συνωστισμό των οδοκαθαριστών στο υπηρεσιακό λεωφορείο που τους μεταφέρει στα πόστα τους καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής στο δήμο Περιστερίου. Μάλιστα η δημοτική αρχή «όχι μόνο δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας στους χώρους εργασίας» αλλά διά της αρμόδιας αντιδημάρχου επιστράτευσε τον αυταρχισμό, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να στοιβαχτούν στο λεωφορείο, «αγνοώντας κάθε κίνδυνο, κάθε υπόδειξη του γιατρού Εργασίας και του τεχνικού Ασφαλείας», απέναντι στην παρέμβαση του εκπροσώπου της Σωματειακής Επιτροπής για να παρθούν μέτρα με διπλά δρομολόγια, ώστε να μοιράζεται το πλήθος των εργαζομένων.

Πολύμορφη η εργοδοτική επίθεση και στο Εμπόριο

Το γεγονός ότι ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα από την εξάπλωση του κορονοϊού η εργοδοσία στο Εμπόριο όχι μόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά τους θέτει σε κίνδυνο προκειμένου να εξασφαλίσει τα κέρδη της, καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.

Στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό και οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί, με βάρδιες 12 και 13 ωρών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ανατροφοδότηση των καταστημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέτρα υγιεινής είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, σε συνθήκες εντατικοποίησης, υπερκόπωσης, βάζοντας ακόμα και από την τσέπη τους για αλκοολούχα αντισηπτικά, χωρίς μέτρα προστασίας ούτε καν για εργαζόμενους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους (ταμίες, πωλητές κ.λπ.).

Στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει το σωματείο, οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να καλύπτουν τη δουλειά για δύο και τρία πόστα. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες από την εμφάνιση κρουσμάτων κυριολεκτικά έτρεχαν για να προλάβουν τη μεγάλη κίνηση, μένοντας πολλές φορές αρκετές ώρες μετά το τέλος της βάρδιάς τους.

Την ίδια ώρα, σε πολλά εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους ότι λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας θα δοθούν αναγκαστικές κανονικές άδειες και θα μειωθούν ώρες εργασίας.

Παράταση προθεσμιών ζητά η Ομοσπονδία Λογιστών

Την παράταση των προθεσμιών για μια σειρά από φορολογικές υποβολές και άλλες σχετικές εργασίες που λήγουν το Μάρτη ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.«Οι συνέπειες της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε το σύνολο των εργαζομένων σχετίζονται με πολλά θέματα της καθημερινής ζωής, όπως: Εκτακτες άδειες, φύλαξη των παιδιών, τυχόν επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις για τυχόν ύποπτα συμπτώματα, αδυναμία των πελατών να προσέλθουν στα γραφεία και συνεπώς μετακινήσεις των συναδέλφων για λήψη εγγράφων κ.λπ.», σημειώνει. Ολα τα παραπάνω, εξηγεί, αυξάνουν «την καθημερινή δυσλειτουργία των εργασιών, με αποτέλεσμα την πιθανότητα να δημιουργηθούν λάθη και παραλείψεις» και κυρίως «την έκθεση των συναδέλφων σε επιπλέον κίνδυνο για εξάπλωση της νόσου».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία ναυτεργατών και επιβατών

Αποκαλυπτικά όσα συνέβησαν με το πλοίο «BLUE STAR MYKONOΣ»

Eurokinissi

Τον άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους που διατρέχουν ναυτεργάτες και επιβάτες, με ό,τι σημαίνει αυτό συνολικά για τη δημόσια υγεία, από τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ναυτιλίας που δεν φροντίζουν για τη λήψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων πρόληψης και προστασίας στα καράβια, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των εφοπλιστών, επιβεβαίωσαν τα όσα συνέβησαν στο επιβατηγό ακτοπλοϊκό πλοίο «BLUE STAR MYKONOΣ».

Το πλοίο απέπλευσε Τρίτη απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά, για να εκτελέσει το δρομολόγιο Σύρο, Μύκονο, Ικαρία, Φούρνοι, Σάμο (Καρλόβασι - Βαθύ), Χίο, Μυτιλήνη, Αγ. Ευστράτιο, Λήμνο, Καβάλα και επιστροφή. Στο τελευταίο λιμάνι, αυτό της Καβάλας αποβιβάστηκε επίκουρος του πλοίου για νοσηλεία στο νοσοκομείο, επειδή είχε υψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Με ευθύνη της εταιρείας και του υπουργείου Ναυτιλίας, ωστόσο, το πλοίο αποβίβασε και επιβίβασε κανονικά επιβάτες και απέπλευσε για τη Λήμνο. Εκεί πια έμεινε σε καραντίνα με 341 επιβάτες και 77 ναυτεργάτες πλήρωμα, με απόφαση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ όταν το πλοίο ήταν εν πλω. Η καραντίνα έληξε χτες το μεσημέρι, όταν ο ναυτεργάτης διαγνώστηκε αρνητικός στον ιό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, επισημαίνουν ότι το περιστατικό ανέδειξε τις ευθύνες κυβέρνησης και υπουργείου, επιβεβαιώνοντας τις μέχρι τώρα καταγγελίες τους για πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας των ναυτεργατών. Τονίζουν ότι αντί να απαγορευτεί ο απόπλους του πλοίου στην Καβάλα, προκειμένου «να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να μην εκτεθούν σε τυχόν κινδύνους ανθρώπινες ζωές» επιβατών και ναυτεργατών, δόθηκε άδεια απόπλου.

Σημειώνουν ακόμα ότι «πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι και τα μέτρα πρόληψης στα ακτοπλοϊκά και ιδιαίτερα στα καράβια των γραμμών Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία δεν είναι αντίστοιχες των εξελίξεων, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν διαθέτουν γιατρό και με δεδομένο την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία».

Τα σωματεία επαναλαμβάνουν τις ευθύνες εφοπλιστών - κυβέρνησης και απαιτούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας.

Παρέμβαση της Μ. Κομνηνάκα

Αναφορά στο περιστατικό έκανε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, παρεμβαίνοντας σε Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Οπως σημείωσε προς τον υπουργό Ναυτιλίας, «δεν μπορεί η αποτροπή της πανδημίας να γίνεται επαφιόμενη στην ατομική ευθύνη των πολιτών και πολύ περισσότερο των επιχειρηματιών που δεν λογαριάζουν τίποτα μπροστά στο κέρδος». Σημείωσε ότι στο πλοίο οι περισσότεροι επιβάτες ήταν φοιτητές, «που έφευγαν από τα πανεπιστήμια για να γυρίσουν στα σπίτια τους» και πως «οι πρώτοι επιβάτες που αποβιβάστηκαν στη Λήμνο δεν γνώριζαν την ύπαρξη του ύποπτου κρούσματος. Καταλαβαίνετε ότι τρομάζει πραγματικά η διασπορά που θα μπορούσε να συμβεί».

Αδιαφορία των αρχών στο αίτημα για ελέγχους καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής

Στο μεταξύ, με πλήρη αδιαφορία αντιμετωπίζουν κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες (υπουργεία, υγειονομικές αρχές, Περιφέρεια κ.λπ.) το αίτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών για διενέργεια ελέγχου σε πλοίο που έχει καταπλεύσει στο Πέραμα από την Ιταλία.

Το πλοίο «Rigel II», της εταιρείας «Ventouris Ferries», βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου εργάζονται εκατοντάδες μεταλλεργάτες. Μάλιστα, παρά το αίτημα των σωματείων για ελέγχους, έχουν εκδοθεί άδειες για εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

«Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης οι Λιμενικές Αρχές, προφανώς μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας, αρνούνται να αναστείλουν τις άδειες μέχρι την πραγματοποίηση ελέγχου στο πλοίο, κάτι που, όπως είναι προφανές, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εκατοντάδων εργαζομένων σε άλλα επισκευαζόμενα πλοία, αλλά και των πληρωμάτων τους και κατ' επέκταση των κατοίκων των γύρω περιοχών», σημειώνουν τα σωματεία. Σχολιάζουν ακόμα πως η Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας αρκέστηκε αντί άλλης απάντησης να τους κοινοποιήσει τη γενική οδηγία του ΕΟΔΥ, που αφορά πληρώματα πλοίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πλω...

Με νέο τους έγγραφο προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, καθώς και την Εισαγγελία Πειραιά, τα σωματεία ζητούν «με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την ανάληψη όλων των απαραίτητων ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για τον έλεγχο του συγκεκριμένου πλοίου αλλά και όσων καταπλέουν από διάφορα λιμάνια και κυρίως από την Ιταλία, όπου σε καθημερινή βάση εκτελούνται δρομολόγια, εφόσον και επίσημα ανακοινώθηκε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στηρίζει πολύμορφα την ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας

Σε όχημα παραπέρα αποδιοργάνωσης των εργασιακών σχέσεων και υπονόμευσης των εργατικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει μετατρέπονται οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας εξαιτίας του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να στηρίζει πολύμορφα την επίθεση της εργοδοσίας και την προσπάθειά της να φορτώσει όλες τις συνέπειες στον τζίρο και στα κέρδη της πάνω στις πλάτες των εργαζομένων.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινείται και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιοποιήθηκε χτες και περιλαμβάνει οικονομικές ελαφρύνσεις και «διευκολύνσεις» για την εργοδοσία. Ταυτόχρονα της δίνει το «πράσινο φως» για ακόμα μεγαλύτερη αποδιοργάνωση «του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων» (με άρση ακόμα και της υποχρέωσης για άμεση σχετική καταχώρηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»), όπως και για επιβολή «εργασίας εξ αποστάσεως» με μονομερή απόφαση του εργοδότη, μια πάγια επιδίωξη δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων που «σβήνει» τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το περιβόητο μέτρο της «άδειας ειδικού σκοπού» για εργαζόμενους γονείς που περιλαμβάνει η ΠΝΠ και διαφημίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία. Βάζει και επίσημα στο στόχαστρο την κανονική άδεια των εργαζομένων (για κάθε τέσσερις μέρες άδειας προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους - αν και σε όσες περιπτώσεις τελικά αυτές δοθούν - οι εργαζόμενοι θα χάνουν μία μέρα από την κανονική άδεια), την ίδια ώρα που οι κανονικές άδειες κάνουν ήδη «θραύση» σε όλους τους κλάδους, κάτω από τις πιέσεις της εργοδοσίας. Πόσο μάλλον που η ΠΝΠ παρουσιάζει το εν λόγω μέτρο ως... «εναλλακτική» στην «ευελιξία» και την τηλεργασία, αφήνοντας ουσιαστικά όλες τις δυνατότητες στα χέρια της εργοδοσίας.

«Ροκανίζουν» το χρόνο για να παγιωθούν όλες οι εργοδοτικές μεθοδεύσεις

Την ίδια ώρα και ενώ ήδη η κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς γίνεται ανεξέλεγκτη, με επιχειρήσεις να επιβάλλουν σε πλήθος εργαζομένων κανονικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, να αλλάζουν ωράρια καταπώς τους συμφέρει και να απειλούν με απολύσεις ή μη επαναπροσλήψεις συμβασιούχων, εργολαβικών και εποχικών εργαζομένων, η κυβέρνηση διευκολύνει όλην αυτή την επίθεση.

Χαρακτηριστικά, ενώ και χτες έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου με πολυπληθή συμμετοχή υπουργών «για την εκτίμηση των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις», και πάλι δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο για όσους εργαζόμενους δουλεύουν σε επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους, για όσους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του ιού ή για όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου μέλους της οικογένειας στο σπίτι. Το μόνο που ανακοινώθηκε είναι η οργάνωση νέας υπουργικής σύσκεψης σήμερα... «για την επαναξιολόγηση της κατάστασης»!

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «ροκανίζει» το χρόνο και αφήνει να παγιώνεται η επίθεση της εργοδοσίας σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ενώ αντίστοιχη είναι η στάση της απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες κ.ο.κ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Υπεύθυνες η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της για την κατάσταση στη δημόσια Υγεία

Κοινή ανακοίνωση με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού

Copyright 2020 The Associated

Τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας, αναδεικνύουν με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς από χώρες της Ευρώπης, καλώντας σε αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων χαιρετίζουν «την ηρωική προσφορά των εργαζομένων, επιστημόνων στην Υγεία, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα και σε μια σειρά ακόμη υπηρεσίες», που με κίνδυνο της ζωής τους και σε άθλιες συνθήκες «δίνουν τη μάχη για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, όλων των συνανθρώπων μας».

Υπογραμμίζουν επίσης ότι «οι συνέπειες της επιδημίας δεν αποτελούν τυχαίο και φυσικό φαινόμενο», αφού «η κατάσταση που διαμορφώνεται με αφορμή τον κορονοϊό αποδεικνύει τις τραγικές συνέπειες και τους κινδύνους για τη ζωή των λαών από τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως ατομική ευθύνη και ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. Εχουν να κάνουν με την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και υπηρεσιών, την έλλειψη υποδομών, την υποχρηματοδότηση, τη μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν διαλύσει τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόληψης και προστασίας της υγείας των λαών, για το όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία - Ασφάλιση, είναι πολιτικές επιλογές με τραγικές συνέπειες και κινδύνους για τους λαούς της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις, αντί να παίρνουν άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας, ανακοινώνουν επιδοτήσεις και οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι μια σειρά από επιχειρήσεις που μπροστά στο κέρδος δεν παίρνουν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε αυτές, αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε φαρμακευτικά είδη, από τα οποία πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία - Φάρμακο».

Αναφερόμενα σε «αντεργατικές εξελίξεις και σχεδιασμούς που προωθούνται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον κορονοϊό», σημειώνουν ότι «σε κάθε χώρα προωθούνται ή σχεδιάζονται να επιβληθούν παρόμοια αντεργατικά μέτρα. Μέτρα που από τη μία θα μεταφέρουν τις οικονομικές συνέπειες και το κόστος των μέτρων για τον κορονοϊό στις πλάτες των εργαζομένων (...) Από την άλλη, οι εργοδότες με τη στήριξη των κυβερνήσεων βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν την επιβολή και να μονιμοποιήσουν αντεργατικά μέτρα και σχεδιασμούς (...)».

Ειδικότερα, τα συνδικάτα καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις, που ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, «αντί να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών, διώκουν συνδικάτα και συνδικαλιστές που υπερασπίζονται την υγεία των εργαζομένων, που καταγγέλλουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στα συστήματα Υγείας.

Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης, δεν θα πληρώσουν και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και καταστροφής των δημόσιων συστημάτων Υγείας».

Ακολουθεί το πλαίσιο αιτημάτων, όπως η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση στους εργαζόμενους που τις έχουν ανάγκη, να σταματήσουν κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, ειδική μέριμνα για πρόσφυγες - μετανάστες κ.ά.

Το κείμενο υπογράφουν μέχρι στιγμής:

Ελλάδα, Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, Ιταλία, USB, Γαλλία, Ομοσπονδία Εμπορίου - Υπηρεσιών CGT, Εργατικό Κέντρο CGT94 Val deMarne, Σερβία, SLOGA, Ισπανία, LAB, Central Unitaria de Trabajadores CUT Galiza, Κύπρος, Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, Ρωσία, Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταναστών, Πολωνία, WZZ WALKA.

ΙΚΑΡΙΑ
Μετά από δύο μέρες ύποπτα δείγματα προς εξέταση παραμένουν στο νησί!

Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ καταγγέλλει την εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης

Την «εγκληματική ολιγωρία» του υπουργείου Υγείας, που έως τώρα δεν έχει μεριμνήσει να αποστέλλονται δείγματα ύποπτων κρουσμάτων για κορονοϊό προς εξέταση εγκαίρως από τις ακριτικές περιοχές προς την Αθήνα καταγγέλλει η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ.

Αφορμή για την πολύ σοβαρή αυτή καταγγελία της Οργάνωσης του Κόμματος είναι το γεγονός ότι από το πρωί της περασμένης Τρίτης 10/3 μέχρι και χτες Πέμπτη, δηλαδή για πάνω από δύο 24ωρα, έμεναν στο νοσοκομείο δείγματα από δύο ασθενείς, που λήφθηκαν ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι φορείς της νόσου. Κι αυτό γιατί οι δύο αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν το νησί αρνούνται να τα παραλάβουν και να τα μεταφέρουν στην Αθήνα (Παστέρ) για εξέταση.

Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων σημειώνει ότι «πέρα από τις διαχρονικές ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και τα Περιφερειακά Ιατρεία, αποδεικνύεται και από το περιστατικό αυτό ότι στην ουσία οι κάτοικοι του νησιού είναι υγειονομικώς ανοχύρωτοι».

Με την ανακοίνωσή της καλεί «άμεσα και χωρίς άλλη χρονοτριβή το υπουργείο Υγείας να βρει τρόπο απεμπλοκής της διαδικασίας αποστολής των δειγμάτων προς την Αθήνα για εξέταση και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών.

Ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει πάρα πολλά. Πληρώνει πανάκριβα τις αιματηρές περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση τής, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις».

Με την πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου στο νησί, η Οργάνωση του Κόμματος απαιτεί:

  • Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων στο Νοσοκομεία, στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και τα ΠΙ Ραχών, Μαγγανίτη, Καρκιναγρίου και Φούρνων.
  • Αμεσο εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, καλύπτοντας πλήρως όλες τις σύγχρονες εξετάσεις και ανάγκες.
ΑΣΓΜΕ
Ζητά πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους γονείς και τα σχολεία

Πρόσθετα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, πέρα από το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, για τη θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό, ζητά με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Συγκεκριμένα, ζητά:

  • Η άδεια ειδικού σκοπού λόγω πανδημίας να είναι πλήρως ανεξάρτητη από την κανονική άδεια που δικαιούνται οι γονείς.
  • Να προβλεφθεί ειδικό επίδομα για γονείς που είναι αυτοαπασχολούμενοι και αναγκάζονται να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα για όσο διάστημα είναι κλειστά τα σχολεία και πρέπει να συνδράμουν το παιδί τους.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για άμεση και ισότιμη προετοιμασία των μαθητών της Γ' Λυκείου μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί, ενιαία σε όλους τους μαθητές και για όσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας, να καλυφθεί η ύλη.
  • Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποζημίωση όλων των γονιών που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό της σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε.

Επίσης, ζητά όταν ανοίξουν τα σχολεία, με ευθύνη της κυβέρνησης:

  • Να έχουν γίνει απολυμάνσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια.
  • Να έχουν εξοπλιστεί όλα τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής και πρόληψης.
  • Να έχουν καλυφθεί όλα τα σχολεία με επαρκές και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.
  • Να υπάρξει κάλυψη όλων των σχολείων με το αναγκαίο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό (νοσηλευτές, σχολικός νοσοκόμος).
Τηλεκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία ζητούν μεταξύ άλλων οι μαθητές

Ειδική μέριμνα ιδιαίτερα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου που δίνουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις ζητά με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Ανάμεσά τους είναι να προχωρήσει άμεσα η τηλεκπαίδευση, να γενικευτεί η ενισχυτική διδασκαλία και να μειωθεί η ύλη της φετινής Γ' Λυκείου στις πανελλαδικές.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή ζητά να γίνουν απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία και να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν δώσει οι μαθητές για εκδρομές που ακυρώθηκαν, ενώ στην ανακοίνωσή της καταλήγει: «Ζητάμε να ξεκαθαρίσει επίσημα και άμεσα η κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να φέρει, σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα, το νομοσχέδιο για τριπλές πανελλαδικές, "τράπεζα θεμάτων" και μείωση εισακτέων, όσο είναι κλειστά τα σχολεία».

Κατασταλτικά μέτρα ζητάει ο εισαγγελέας

Κατασταλτικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού ζητά από τους εισαγγελείς όλης της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτας. Στην εγκύκλιό του αναφέρεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις (από τρία χρόνια ως ισόβια) για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση του ιού. Ειδικότερα, ο Βασ. Πλιώτας αναφέρει ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά, όπως η ζωή και η σωματική υγεία». Και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Φοιτητικές διεκδικήσεις με αφορμή τα έκτακτα μέτρα

Επισημαίνοντας ότι οι έκτακτες εξελίξεις με τον κορονοϊό φέρνουν στην επιφάνεια τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στο σύστημα Υγείας όσο και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ζητά κρατική μέριμνα για μια σειρά από λειτουργίες των ιδρυμάτων, για την προστασία και τη διευκόλυνση των φοιτητών. Μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι διοικήσεις Τμημάτων - Ιδρυμάτων να πραγματοποιήσουν άμεσα όλες τις αναγκαίες απολυμάνσεις των πανεπιστημιακών χώρων και των φοιτητικών εστιών σε αρκετούς από τους οποίους δεν εφαρμόζονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτει τις ανάγκες σε καθαριότητα, για την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών (π.χ. αντισηπτικά) σε σχολές και εστίες. Αυξημένα μέτρα υγιεινής και πρόληψης στις φοιτητικές λέσχες εστιών και Πανεπιστημίων με μονιμοποίηση του προσωπικού τους και πρόσληψη νέου για να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Λειτουργία με ωράριο που θα αποτρέπει τη μεγάλη συνάθροιση. Οι φοιτητές να παίρνουν το φαγητό τους συσκευασμένο.

Αμεση διευθέτηση και ενημέρωση των φοιτητών προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών για την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός και εκτός των Ιδρυμάτων, ώστε κανένας νέος ερευνητής, φοιτητής, επιστήμονας να μην κινδυνεύσει. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης στις πρακτικές ασκήσεις και την ερευνητική δραστηριότητα αλλά και αναπληρώσεων, ώστε να μη χαθούν σεμινάρια, πρακτικές ασκήσεις, εργαστήρια, υποχρεωτικά μαθήματα. Οι φοιτητές να ολοκληρώσουν το ακαδημαϊκό έτος χωρίς περαιτέρω εμπόδια.

Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ για την αποφυγή του συνωστισμού και μείωση της τιμής του εισιτηρίου σε λεωφορεία, πλοία, τρένα ώστε να διευκολυνθούν οι φοιτητές να επιστρέψουν στις οικογένειές τους για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα Πανεπιστήμια».

ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ διαμαρτύρεται για «μονομερή δράση»

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Μάρτη αναστέλλονται για 30 μέρες όλα τα ταξίδια από τις χώρες της περιοχής Σένγκεν (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία), στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19. Η απόφαση αφορά «μετανάστες αλλά και μη μετανάστες». Εξαιρούνται οι Αμερικανοί πολίτες και μέλη οικογενειών τους με τον όρο ότι θα υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει μεταξύ άλλων αόριστα ότι «η ελεύθερη εμπορική ροή μεταξύ ΗΠΑ και χωρών Σένγκεν παραμένει οικονομική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ». Ο Αμερικανός ηγέτης αναφέρει στο ΠΔ ότι παραμένει «αφοσιωμένος στη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των (αντίστοιχων) εθνών μας». Στις δηλώσεις του πάντως επισήμανε ότι «αυτές οι απαγορεύσεις δεν θα εφαρμοστούν μόνο στο τεράστιο όγκο του εμπορίου και των φορτίων (που μεταφέρονται από Ευρώπη) αλλά και σε διάφορα άλλα πράγματα...».

Σε κοινή τους δήλωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αντέδρασαν αναφέροντας ότι «η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου ελήφθη μονομερώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση», προσθέτοντας ότι «ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε μια ήπειρο και η οποία απαιτεί συνεργασία μάλλον παρά μονομερή δράση». Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε στο «Ρόιτερς» ότι «δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος».

Χτες, ο Σ. Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα «αξιολογήσει» την κατάσταση για να προσπαθήσει «να αποφύγει» τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι «η οικονομική αναταραχή πρέπει να αποφευχθεί». Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η επιδημία του κορονοϊού αποτελεί ένα «μεγάλο σοκ» για την οικονομία της Ευρωζώνης και απαιτεί «μια δημοσιονομική απάντηση, φιλόδοξη και συντονισμένη», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να «αναλάβουν το υγειονομικό κόστος» και να «περιορίσουν την οικονομική επίπτωση»...

Η εξάπλωση συνεχίζεται αυξάνοντας την ανάγκη σχεδιασμένου εντοπισμού των κρουσμάτων

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι «πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί», αλλά και ότι «δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό, αν δεν ξέρουμε πού βρίσκεται»

Εκτακτη δομή έξω από νοσοκομείο της Μπρέσια, όπου εξετάζονται κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι

LaPresse

Εκτακτη δομή έξω από νοσοκομείο της Μπρέσια, όπου εξετάζονται κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι
Συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε προσβάλει πάνω από 133.034 άτομα σε όλο τον πλανήτη, σε 125 χώρες. Ακόμα, τα θύματα από την πανδημία του COVID-19 (όπως πλέον και επίσημα τη χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη) είχαν καταμετρηθεί σε 4.947, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άτομα ηλικιωμένα και με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ότι «η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη». Ακόμα, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί» και επέστησε την προσοχή στη σημασία της καλύτερης παρακολούθησης της κατάστασης, καταρχήν μέσα από τον εντοπισμό των κρουσμάτων, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε πού βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία».

Σοβαρότερα πληττόμενες χώρες παρέμεναν μέχρι και χτες - εκτός Κίνας, όπου ωστόσο είναι σαφή τα σημάδια υποχώρησης της επιδημίας - οι Ιταλία, Ιράν και Νότια Κορέα, ενώ ειδικά στην Ευρώπη οι ρυθμοί εξάπλωσης της επιδημίας είναι σοβαροί.

Μεταξύ άλλων, θάνατοι καταγράφτηκαν για πρώτη φορά, εκτός από τη χώρα μας, σε Πολωνία, Αλγερία, Ιρλανδία, Αυστρία.

Στην Ιταλία, τα κρούσματα έφταναν χτες τα 15.113 και τα θύματα τα 1.016. Θυμίζουμε ότι από την Τετάρτη η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε ότι στο εξής ανοιχτά θα είναι μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Πάντως, σε κάποιες περιοχές εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία (π.χ. Mtm, Ikk, Dierre, Trivium στη βόρεια Ιταλία), καταγγέλλοντας ότι οι εργοδότες πολλές φορές δεν αναφέρουν καν την επιβεβαίωση κρουσμάτων για να μη σταματήσει η παραγωγή τους.

Δύσκολα όμως εξελίσσεται η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου τα διεγνωσμένα κρούσματα έφτασαν τα 3.059 και τα θύματα τα 86, ενώ στη Γαλλία επίσης τα κρούσματα έφτασαν τα 2.281 και οι νεκροί τους 48. Ακόμα, στη Γερμανία χτες καταγράφτηκε και 4ος θάνατος από τον ιό.

Μεγάλα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία

Στο μεταξύ, η εξάπλωση του ιού φέρνει στην επιφάνεια όλο και περισσότερο τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η πολιτική εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων. Στη Δανία, μέσα σε ένα 24ωρο τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να περιλάβει στα μέτρα «αντιμετώπισης» της κατάστασης την ...ακύρωση προγραμματισμένων χειρουργείων! Κατά τ' άλλα, σε διάγγελμά της η κυβέρνηση εστίασε στην ατομική ευθύνη κ.τ.λ., χωρίς όμως κανένα μέτρο ουσιαστικής θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και τονίζοντας ότι «θα συνεννοηθούμε με τον επιχειρηματικό κόσμο» για περαιτέρω ενέργειες.

Στην Αλβανία, η κυβέρνηση Ράμα έκρινε απαραίτητο να κινητοποιήσει στρατό και αστυνομία στους δρόμους για την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στη διάδοση του κορονοϊού. Κατά τα άλλα, βέβαια, η οργάνωση της πρόληψης έχει τεράστια κενά. Καταγγελίες ανέφεραν ότι στην αγορά διοχετεύτηκαν 1.000.000 ληγμένες μάσκες.

Στο Ιράν, οι θάνατοι έφτασαν τους 429 (αυξημένοι κατά 75 το τελευταίο 24ωρο) και τα κρούσματα τα 10.075 (αυξημένα κατά 1.075). Μάλιστα, η κυβέρνηση προσέφυγε για πρώτη φορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

«Βουτιές» σε πολλά χρηματιστήρια

Χτες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αλλά και ενδεχόμενης μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών και επίσης αναστολή των ασκήσεων αντοχής (stress test) για το 2020. Βασικό μέλημα είναι φυσικά πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν «να εξυπηρετούν την οικονομία και να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές προκλήσεις», όπως δήλωσε και ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Τα μέτρα αυτά, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, προσφέρουν σημαντική κεφαλαιακή διευκόλυνση στις τράπεζες για τη στήριξη της οικονομίας.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάγιο, δήλωσε ότι «η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών», ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «πρέπει να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές βοήθειες προς τις επιχειρήσεις».

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε «βουτιά» κατά 7,83%, με πολλούς να μιλούν για προσδοκίες που υπήρχαν για μεταβολή των επιτοκίων δανεισμού, που όμως δεν «ευοδώθηκαν». Μεγάλη πτώση, κατά 7%, σημειώθηκε και στη Wall Street (που βέβαια εκφράζει «ανησυχία» και για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ, βλέπε σχετικό θέμα), όπου μάλιστα η συνεδρίαση διακόπηκε για 15'. Υποχώρηση κατά 11% σημείωσε και ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo που έκανε έρευνα σε 3.400 εταιρείες, πάνω από τις μισές (το 56%) ανέφεραν ότι δέχονται ήδη αρνητικές επιπτώσεις από την επιδημία, με τους κλάδους του τουρισμού και των ξενοδοχείων να πλήττονται περισσότερο. Μεταξύ άλλων, έχει ήδη επισημανθεί ότι ειδικά οι εταιρείες εξαγωγικού προσανατολισμού θα πιεστούν και από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Το 63% των επιχειρήσεων στον μεταποιητικό τομέα αναφέρουν σύμφωνα με τις έρευνες ότι επηρεάζονται αρνητικά. Το ίδιο αναφέρουν το 96% των επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα, το 79% των εταιρειών στον κλάδο των ξενοδοχείων, το 63% των εταιρειών στον εμπορικό τομέα.

Στο μεταξύ, στην Κίνα, ο διευθυντής Εξωτερικού Εμπορίου στο υπουργείο Οικονομίας Λι Σινγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα δράσει δυναμικά για να σταθεροποιήσει το εξωτερικό της εμπόριο, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα και περισσότερες αβεβαιότητες λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία. Ισχυρίστηκε ότι επιταχύνεται η ανάκαμψη της δραστηριότητας των εργοστασίων της Κίνας και ότι η χώρα θα επιδιώξει να επεκτείνει επίσης τις εισαγωγές.

Σκληρή αμερικανικο-κινεζική αντιπαράθεση

Τέλος, η εξάπλωση της επιδημίας αναζωπύρωσε και την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, που γνωρίζει εξάρσεις και υφέσεις. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, επανέφερε κατηγορίες προς την Κίνα ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε ανήθικη και ανεύθυνη τη συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που δεν θα βοηθήσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, που επικαλέστηκε τα λόγια του διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Λοιμώξεων, Ρόμπερτ Ρεντφίλντ, σε ακρόασή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι «έγινε λανθασμένη διάγνωση στα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ». Παραθέτοντας δε στο λογαριασμό του στο «Twitter» το σχετικό απόσπασμα σε βίντεο, διατύπωσε δηκτικά ορισμένα ερωτήματα: «Πότε ξεκίνησε ο ασθενής - μηδέν στις ΗΠΑ; Πόσα άτομα έχουν μολυνθεί; Ποια τα ονόματα των νοσοκομείων αναφοράς; Μήπως ήταν ο στρατός των ΗΠΑ αυτός που έφερε τον κορονοϊό στη Γουχάν της Κίνας; Μιλήστε καθαρά. Δώστε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σας, οι ΗΠΑ μας χρωστάτε μια εξήγηση».

Εξαπλώνεται ραγδαία η εκ περιτροπής εργασία στη Γερμανία με αφορμή τον κορονοϊό

Σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Ισπανία και η Ιταλία, δοκιμάζεται μαζικά η τηλεργασία

Η συγκεκριμένη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στην Ιαπωνία, όπως και πολλοί όμιλοι, τεστάρουν από τον Φλεβάρη την τηλεργασία

Copyright 2020 The Associated

Η συγκεκριμένη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στην Ιαπωνία, όπως και πολλοί όμιλοι, τεστάρουν από τον Φλεβάρη την τηλεργασία
Οπως αποκαλύπτεται καθημερινά, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία από την επιδημία του νέου κορονοϊού θα φορτωθούν στους εργαζόμενους και τους λαούς. Παράλληλα, η συγκυρία με την εξάπλωση του κορονοϊού αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις για να «δοκιμαστούν» και πιθανόν να εδραιωθούν αντεργατικά μέτρα που από καιρό εξετάζονται ενόψει των τεχνολογικών αλλαγών στην παραγωγή (ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίηση, ηλεκτροκίνηση κ.ά.).

Ενα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία. Η κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές - CDU/CSU και Σοσιαλδημοκράτες - SPD) ανακοίνωσε τη Δευτέρα, από τη μια, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και επιπλέον κρατική χρηματοδότηση των επενδύσεων και, από την άλλη, εκ περιτροπής εργασία για τους εργαζόμενους.

Με έμφαση στα μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων και εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας επιδημίας του κορονοϊού, έγινε φανερό ότι τη «νύφη» θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, το «πακέτο βοήθειας» των γερμανικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει: Ρυθμίσεις για την εκ περιτροπής εργασία, στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω δανειοδότησης, εγγυήσεις και αναβολές φόρων για τους επηρεαζόμενους κλάδους.

Είκοσι πέντε δισ. από το Ταμείο Ασφάλισης της Ανεργίας

Η ηλεκτροκίνηση στη Γερμανία φέρνει χιλιάδες απολύσεις και εκτεταμένη εκ περιτροπής εργασία

Copyright 2020 The Associated

Η ηλεκτροκίνηση στη Γερμανία φέρνει χιλιάδες απολύσεις και εκτεταμένη εκ περιτροπής εργασία
Με την εκ περιτροπής εργασία - ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί κατά κόρον στην καπιταλιστική κρίση του 2008 - η Υπηρεσία Απασχόλησης πληρώνει το 60% του «κομμένου καθαρού μισθού», ενώ η επιχείρηση μειώνει τις ώρες και τις μέρες των υπαλλήλων ή τους θέτει σε προσωρινή αργία.

Αυτήν τη φορά, η γερμανική κυβέρνηση είναι ακόμη πιο γενναιόδωρη προς τους εργοδότες, διευκολύνοντας τις διαδικασίες και γενικεύοντας το δικαίωμά τους να μειώσουν τις ώρες και τις μέρες εργασίας των εργαζομένων τους ή να τους θέσουν σε προσωρινή αργία. Ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισε προχτές οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις χαμένες ώρες εργασίας να επιστρέφονται στους εργοδότες στο σύνολό τους και όχι μόνο κατά 50% όπως είχε αποφασιστεί τον Γενάρη. Επίσης, δικαίωμα στην εκ περιτροπής εργασία θα έχουν οι επιχειρήσεις που το 10% των υπαλλήλων τους επηρεάζεται από τη μείωση της παραγωγής τους, αντί για το 1/3 που ίσχυε πριν.

Η Υπηρεσία Απασχόλησης αναμένεται να διαθέσει από το απόθεμά της 25 δισ. ευρώ, χρήματα των εργαζομένων πρωτίστως, μέσω των εισφορών τους. Εξάλλου, η γερμανική κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κάποιο πρόσθετο κονδύλι από τα τεράστια πλεονάσματα του προϋπολογισμού. «Ο μεγάλος συνασπισμός πήρε μια "ανέξοδη" απόφαση που "δεν κοστίζει τίποτα". Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πληρώνουν υψηλό τίμημα οι ασφαλιστικές εισφορές», σημειώνει ο Στέφαν Ζελ, καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κόμπλεντζ, καθώς τα χρήματα για την εκ περιτροπής εργασία προέρχονται από το Ταμείο Ασφάλισης Ανεργίας. Κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει μελλοντικά και τις όποιες παροχές για τους ανέργους.

Η «Εργασία του "Αύριο"»

Πάντως, το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας στη Γερμανία έχει τεθεί εδώ και αρκετούς μήνες - πολύ πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού στην Κίνα - εξαιτίας των «διαρθρωτικών αλλαγών» στην παραγωγή με τις νέες τεχνολογίες (π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία λόγω ηλεκτροκίνησης) και λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που παρουσιάζει από το 2019 η γερμανική οικονομία.

Ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ, έχει ήδη εκπονήσει νομοσχέδιο για την «Εργασία του "Αύριο"», το οποίο - μεταξύ άλλων - προβλέπει μεγαλύτερη διάρκεια εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας στους 24 μήνες και ευκολότερη ένταξη των επιχειρήσεων, όπως επίσης και επιδοτήσεις εταιρειών για μετεκπαίδευση των εργαζομένων τους.

Ηδη στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός εργαζομένων υποαπασχολείται. Σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, το 14% των αυτοκινητοβιομηχανιών επέβαλε πρόσφατα την εκ περιτροπής εργασία και «τους επόμενους τρεις μήνες, το 19% των εταιρειών του κλάδου αναμένουν να την εφαρμόσουν, σε σύγκριση με 15% στην υπόλοιπη βιομηχανία».

Τον Γενάρη ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε εκ περιτροπής εργασία στη Γερμανία σκαρφάλωσε στους 113.000 (εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Απασχόλησης), δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το έτος ευρωπαϊκής κρίσης του 2011, από 90.000 τους τελευταίους μήνες του 2019.

«Η βιομηχανία μετάλλου και ηλεκτρονικής βρίσκεται σε κρίση», γράφει ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με στοιχεία των επιχειρήσεων, όπου περίπου 4.700 εταιρείες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας τον Γενάρη, ενώ τον Φλεβάρη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στις 5.600.

Οπως επισημαίνεται, οι λόγοι δεν είναι μόνο οικονομικοί, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, «οι βαθιές αλλαγές, όπως η ψηφιοποίηση, η αύξηση της αυτοματοποίησης, η ηλεκτροκίνηση προκαλούν επίσης προβλήματα στη βιομηχανία», τα οποία θα φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων αντί να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς και ζωής. Πολλοί ερευνητές της αγοράς εργασίας λένε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή: Θα ακολουθήσουν περισσότερες βιομηχανίες. Οι τεχνολογικές αλλαγές, ακόμη κι αν δεν προκαλέσουν μαζική ανεργία, θα κοστίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Αγοράς Εργασίας και Επαγγελμάτων (IAB), θα επηρεαστούν όχι μόνο οι χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενοι, αλλά πολλοί εργαζόμενοι κυρίως στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Γι' αυτούς τους εργαζόμενους ο κίνδυνος να αντικατασταθούν από μηχανή στο προσεχές μέλλον είναι πάνω από 50%. Για όσους κάνουν βοηθητική εργασία, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, στο 70%.

«Πρόβες» για πιο εκτεταμένη τηλεργασία

Η τηλεργασία, μια μορφή ευέλικτης εργασίας του «μέλλοντος», που εκτοξεύει την εντατικοποίηση και το στρες για τους εργαζόμενους, αλλά και την απασχόληση χωρίς ωράριο, ενώ αμφισβητεί μια σειρά από ασφαλιστικές και κοινωνικές παροχές, δοκιμάζεται αυτό το διάστημα και σε χώρες όπου δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μέχρι σήμερα.

Στην Ιαπωνία, ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, πολλές εταιρείες ζητούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι «προκαλώντας τομή στις εργασιακές συνήθειες» της χώρας, αναφέρει ο διεθνής Τύπος. Ο κατάλογος των εταιρειών που δοκιμάζουν την τηλεργασία τις τελευταίες βδομάδες όλο και μεγαλώνει: «Toyota Motor», «Softbank Group», «Mitsubishi», «NEC»,«r Sony». Ενδεικτικά, η εταιρεία καλλυντικών «Shiseido» έστειλε 8.000 υπαλλήλους της (περίπου το 30% του εργατικού δυναμικού) σε τηλεργασία.

Αν και ορισμένοι όμιλοι, όπως π.χ. η «Sony», χρησιμοποιούν ήδη την τηλεργασία, γενικά αυτή η ευέλικτη μορφή εργασίας είναι ελάχιστα διαδεδομένη στην Ιαπωνία: Πριν από δυο χρόνια ούτε στο 20% των επιχειρήσεων της χώρας δεν εφαρμοζόταν. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια «μεταρρύθμιση του τρόπου εργασίας» για λιγότερες τακτικές υπερωρίες και περισσότερη ευελιξία, αλλά προχωράει με αργά βήματα.

Αντίστοιχα στην Ισπανία, οι επιχειρήσεις δοκιμάζουν αυτήν την περίοδο τη «δύναμη» της τηλεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, όταν πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού: «EY», «Indra», «Telefonica», «Bankia», «BBVA», «El Corte Ingles» είναι μερικοί μόνο από τους πρώτους ομίλους που προχώρησαν σε αυτό το μέτρο. Η «Vodafone», και άλλοι, έχει κάνει μια «προσομοίωση» τηλεργασίας στέλνοντας όλο το προσωπικό της να εργάζεται από το σπίτι, δοκιμάζοντας αν μπορούν να διατηρήσουν αυτές τις εργασιακές σχέσεις και στο μέλλον.

Αντίστοιχα μέτρα παίρνονται και στην Ιταλία, όπου εξαπλώνεται ο κορονοϊός και από τις 10/3 μέχρι 3/4 όλα τα σχολεία, πανεπιστήμια, νηπιαγωγεία, μουσεία, βιβλιοθήκες θα είναι κλειστά. Η εργασία στις δημόσιες υπηρεσίες είναι με εθελοντική τηλεργασία και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν κλείσει. Η εργασία σε ιδιωτικές εταιρείες είναι με εθελοντική τηλεργασία ή άδεια μετ' αποδοχών ή άδεια άνευ αποδοχών, που ισχύει συνήθως.


Ε. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ