Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι ενότητες του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».

-- Την άρνηση της ΓΓΑ να χορηγήσει γυμναστές για το πρόγραμμα αθλητισμού των ΑμΕΑ εισέπραξε η δημοτική αρχή του Δήμου Πετρούπολης επειδή είναι δωρεάν! Για το θέμα μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο σύμβουλος αθλητισμού του δήμου, Λευτέρης Καζαδέης.

-- Ρεπορτάζ από την πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας, που διοργάνωσαν το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Ανακοίνωση της ΚΝΕ για το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης που θα γίνει στο Ναύπλιο στις 4 - 5 Ιούλη.

-- Μεγάλο αθλητικό τουρνουά από την Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ.

-- Πλούσιες δραστηριότητες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Πραγματοποιήθηκε η συναυλία για τον Χικμέτ

Πραγματοποιήθηκε χτες στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, η μουσική παράσταση βασισμένη σε μελοποιημένη ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες με τη συμμετοχή και Ελλήνων καλλιτεχνών.

Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Θοδωρή Χιώνη.

Το συγκρότημα «Μουσικοί του Κομμουνιστικού Κόμματος» από την Τουρκία, όπου συμμετέχουν οι μουσικοί Ονούρ Τουντς, Οντζού Σαντζάκ, Γκιουνσελίν Σεντά Τσετίνκαγια, Ουλάς Οζέρ, Τζεμ Γιαρκίν, Ουφούκ Καρακότς, Οζγκιούρ Σαχίν, μαζί με τους Ελληνες μουσικούς Αμέρισσα Φτούλη, Θοδωρή Καρέλα, Λευτέρη Κουάντα, Γιάννη Καραλιά, μας χάρισαν μαγικές στιγμές γνωριμίας με τη μελοποιημένη ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες.

Στη συναυλία ακούστηκαν για πρώτη φορά τραγούδια, όπως, «Χαιρετισμούς στην εργατική τάξη της Τουρκίας», «Το επιτύμβιο των 15», «Το γαλάζιο λιμάνι»... Ακούστηκαν όμως και τραγούδια γνωστά και στην Ελλάδα του Ζουλφί Λιβανελί, αλλά και μελοποιημένος Χικμέτ από τους Θάνο Μικρούτσικο και Μάνο Λοΐζο.


Επίσης, ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Ναζίμ από τους παρακάτω Τούρκους συνθέτες: Ταχσίν Ιντζιρτζί, Τζεμ Καρατζά, Τιμούρ Σελτσούκ και Ουφούκ Καρακότς.

Ο Ουφούκ Καρακότς έδωσε το «παρών» και στη συναυλία και εντυπωσίασε όσους βρέθηκαν με τη φωνή και τον μπαγλαμά του.

Ο ηθοποιός Μιχαήλ Γιαννικάκης, ανάμεσα στα τραγούδια, απέδωσε στα Ελληνικά όλα τα μελοποιημένα ποιήματα που ακούστηκαν.

Να τραγουδήσουμε τα τραγούδια του αύριο

Εκ μέρους του τουρκικού συγκροτήματος ο Ουλάς Οζέρ πριν από τη συναυλία απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό, κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που παίρνουμε μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τον Ναζίμ Χικμέτ. Μεταφέρουμε επαναστατικούς χαιρετισμούς από την Τουρκία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το αδελφό μας Κόμμα που μας δίνει αυτήν την ευκαιρία.

Η δυνατότητα που μας δίνεται να τιμήσουμε τη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που ήταν αφοσιωμένος στην υπόθεση του σοσιαλισμού, με ένα ρεπερτόριο αποτελούμενο από μελοποιημένα ποιήματά του, μας συναρπάζει. Ισως ο ίδιος ο Ναζίμ Χικμέτ μπορεί να προσδιορίσει καλύτερα τους λόγους της συγκίνησής μας. Αναφερόμενος στην ποίησή του, μίλησε για το καθήκον "να τραγουδήσει τα τραγούδια του αύριο". Είπε ότι "το να επαναλάβει κανείς τα τραγούδια του χθες και του σήμερα σημαίνει ότι ακολουθεί τον εύκολο δρόμο στην τέχνη. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να τραγουδήσεις τα τραγούδια του αύριο".

Ο Δ. Κουτσούμπας και η Ε. Μηλιαρονικολάκη με το μουσικό συγκρότημα
Ο Δ. Κουτσούμπας και η Ε. Μηλιαρονικολάκη με το μουσικό συγκρότημα
Τα τραγούδια του αύριο, τα τραγούδια ενός κόσμου δίχως σύνορα και τάξεις. Αυτή είναι η ουσία της ποίησής του, σε μορφή και σε περιεχόμενο. Προσδιόρισε την τέχνη του σαν μια ενθουσιώδη ορχήστρα που φυσάει σαν τον άνεμο και συγκινεί και ωθεί τις μάζες προς τα μπρος, σαν βουνά και κύματα. Ηθελε τραγούδια που μπορούν να βγουν στους δρόμους. Τραγούδια που μπορούν να σβήσουν την κηροζίνη, που μπορούν να χτυπήσουν τα τύμπανα με τα μεγάλα τους χέρια. Τραγούδια για τα αιματοβαμμένα πρόσωπα.

Τα τραγούδια που τραγουδιούνται από όλους μαζί, με μια φωνή, είναι αυτά που ταιριάζουν στον Ναζίμ και στο σοσιαλισμό καλύτερα.

Εμείς, οι Μουσικοί του Κομμουνιστικού Κόμματος, σας χαιρετίζουμε για μια ακόμη φορά, με τους στίχους των κοινών μας αξιών και με τα τραγούδια της κοινής μας πάλης».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ
«Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό.

Παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Σάββατο 13 Ιούνη (10.00 - 19.00)

10.00 - 10.30: Χοροθεατρική παράσταση από την ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, βασισμένη στο απόσπασμα «Τάνια», από το έργο του Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου».

10.30 - 11.20 Χαιρετισμοί: Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ (Τουρκία)

11.20 - 12.00 Εναρκτήρια ομιλία: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού: «Τραγουδώντας μες στα μεσάνυχτα την αυγή».

Ενότητα 1η: «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο!» (12.30 - 15.45)

Εισηγήσεις:

Γιάννης Παπαοικονόμου, λογοτέχνης, διδάκτορας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, γγ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών: Ναζίμ Χικμέτ: Οι σταθερές της ζωής και του έργου του.

Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορας Κοινωνιολογίας: Ο Χικμέτ και η εποχή του.

Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ: Ο Ναζίμ Χικμέτ από τον οθωμανικό κόσμο στο σοσιαλισμό.

Σταύρος Παντελίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, του Πανεπιστημίου Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης, εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Εκπαίδευσης Τουρκικών του Πανεπιστημίου της Μερσίνας: Η αισθητική του Χικμέτ και οι καινοτομίες που επέφερε στην τουρκική λογοτεχνία.

Σπύρος Τουλιάτος, ιστορικός, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, Αντίσταση και ελευθερία: Διαδρομές της Ιστορίας στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ.

Ασάφ Γκιουβέν Ακσέλ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία), συγγραφέας: Ενας ποιητής πάντα 19 χρόνων.

Παρεμβάσεις

Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, διδάκτορας Κοινωνιολογίας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα παιδείας»: Ο ηρωισμός της Ζόγιας και το μεγαλείο της συλλογικής συνείδησης στο τοπίο ανθρωπιάς του Χικμέτ.

Ντίνος Τζαβάρας, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, φοιτητής Φιλολογίας: Επίκαιρα μηνύματα απ' το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Χικμέτ «Οι ρομαντικοί».

Ελένη Ζαφειρίου, δικηγόρος, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη: Οι δίκες του 1938, «Το θέμα είναι να μην παραδίνεσαι».

Ενότητα 2η: «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό», (16.15 - 19.00)

Εισηγήσεις:

Μπάμπης Παπαδόπουλος, φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων: Ποίηση και επανάσταση. Μια περιδιάβαση στο πρώιμο ποιητικό έργο του Χικμέτ και σε ποιήματα της φυλακής.

Βασίλης Παυλόπουλος, επίκουρος καθηγητής Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ: Τα Ανθρώπινα Τοπία του Ναζίμ Χικμέτ.

Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας»: Ωστόσο φταις κι εσύ καμπόσο.

Αννα Λάζου, λέκτορας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, σκηνοθέτης: Ο διαλεκτικός Χικμέτ.

Ζωή Βαλάση, συγγραφέας, διδάκτορας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης: Ο Ναζίμ Χικμέτ στους δρόμους των παραμυθιών.

Μιχάλης Γεωργίου, διδάκτορας Θεατρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου: Η θεατρική δημιουργία του Ναζίμ Χικμέτ.

Παρεμβάσεις

Γιώργος Ηρακλέους, φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης: Ο δρόμος που πέρασε ο Ναζίμ. Ανιχνεύοντας τη λαϊκότητα στην τέχνη του.

Αλέξανδρος Βαλσαμής, συνεργάτης του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορας Πολιτικός Μηχανικός: Η επιλογή των τίτλων στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ.

Κυριακή 14 Ιούνη (10.00 - 14.30)

Ενότητα 3η: «Καρδιά που αντιχτυπά και στο πιο μακρινό αστέρι»

Εισηγήσεις:

Οστζάν Χουσεΐν Νουρή, αρχαιολόγος Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, μεταπτυχιακός στην Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης: Ναζίμ Χικμέτ, ο Τούρκος, ο Ελληνας, ο Παγκόσμιος. Από την Τουρκία σε όλον τον κόσμο, ένας στίχος δρόμος.

Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών: Στα μάτια των συντρόφων μου ολάκερο τον εαυτό μου θωρώ.

Δημήτρης Πατίλας, διδάκτορας Φιλολογίας, εκπαιδευτικός: Ο Γιάννης Ρίτσος για τον Ναζίμ Χικμέτ.

Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορας Λογοτεχνίας, σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Επιδρομή στον ήλιο με την ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ.

Αριστούλα Ελληνούδη, κριτικός θεάτρου, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»: Λαλιά του λαού - Φωνή της επανάστασης.

Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία), συγγραφέας: Για την πολιτική θέση του Ναζίμ Χικμέτ. «Ο αγαπημένος σας είναι κομμουνιστής».

Παρεμβάσεις

Θωμάς Κασελούρης, εκπαιδευτικός, διδάκτορας Κοινωνιολογίας: Ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ για παιδιά στα σχολικά εγχειρίδια. Ερμηνευτική και διδακτική προσέγγιση στο ποίημα της ΣΤ΄ Τάξης «Οι Χτίστες».

Μάρκος Σκόρδος, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος Διοίκησης Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, μαρτυρία: Ο Χικμέτ του Αιγαίου.

Κατερίνα Δημάκη, ιδιωτική υπάλληλος, αντιπρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας: Βγάλτε την τέχνη στο πεζοδρόμιο!

Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου: Ελένη Μηλιαρονικολάκη.

«Μονάκριβή μου»: Χοροθεατρική παράσταση, βασισμένη σε ποιήματα του Ν. Χικμέτ που γράφτηκαν στη φυλακή, από Ελληνες καλλιτέχνες.

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Αντήχησαν απ' τη βουή τους τα ρουμάνια

Τα μονοπάτια της Πάρνηθας, που αποτέλεσαν διαδρομές σύνδεσης μονάδων του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ με τα κύρια μέτωπα στη Στερεά Ελλάδα αλλά και πεδία συγκρούσεων και μαχών , «ζωντάνεψαν» την περασμένη Κυριακή από εκατοντάδες μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατά την πεζοπορία που διοργάνωσαν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρά τη «μουντάδα» του καιρού και το κατά τόπους ψιλόβροχο, τα μονοπάτια γέμισαν από μικρούς και μεγάλους που θέλησαν να περπατήσουν, να μάθουν όσα οι «ιστορικοί» κρύβουν από τα βιβλία των σχολείων, να βαδίσουν στα ίδια μέρη όπου οι αντάρτες κράτησαν ψηλά το λάβαρο του αγώνα απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές αλλά και στα τμήματα ΜΑΥδων, χωροφυλάκων και αστικού στρατού το 1948. Στα ίδια βήματα, που ήταν το πέρασμα αγωνιστών από την Αθήνα στις περιοχές όπου είχε τον έλεγχο ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας.

Δεν πτοήθηκαν. Ξεκίνησαν χωρισμένοι σε εννέα ομάδες των 35 - 40 ατόμων μία απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη Μονή Κλειστών με υψομετρική διαφορά κοντά στα 400 μέτρα και σημεία όπου η κλίση σ' ορισμένα σημεία έφτανε και στο 30%. Με το χαμόγελο στα χείλη, με το σύνθημα «εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» να αντηχεί στις πλαγιές της Πάρνηθας αλλά και άλλα για τους μαχητές του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ έφτασαν στον τερματισμό (αφού κινήθηκαν δυτικά της κορφής Αρμα, στο μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο Σκούρτων, απέναντι από το αρχαίο φρούριο της Φυλής, στη θέση Αγ. Παρασκευή) σε 2,5 ώρες όταν οι εκτιμήσεις των διοργανωτών ξεπερνούσαν τις 3,5 ώρες.

Η πινακίδα που σηματοδοτεί τ' αντάρτικο μονοπάτι
Η πινακίδα που σηματοδοτεί τ' αντάρτικο μονοπάτι
Στο τελείωμα του μονοπατιού για την πρώτη στάση το βλέμμα όσων συμμετείχαν, έπεφτε στην πινακίδα που είχε τοποθετήσει η ΚΝΕ και το ΚΚΕ και που υπενθύμιζε το «πέρασμα» από εκείνο το σημείο των ανταρτών την περίοδο 1941 - 1949. Ετσι, τα λίγα λεπτά για τις απαραίτητες ανάσες γέμιζαν σκέψεις για τις κακουχίες των ανδρών και γυναικών που περπάτησαν εκείνα τα μονοπάτια και οι οποίες μετατράπηκαν σε θάρρος για τη νίκη.

Η συνέχεια, πιο εύκολη σε σχέση με το πρώτο κομμάτι για τους «πρωτάρηδες». Το τοπίο και η βαριά ιστορία συντρόφευαν τους συμμετέχοντες που, παρά την κούραση, προχωρούσαν προς τη δεύτερη στάση. Το κάθε βήμα, συνοδευόταν από ένα παραπάνω τραγούδι και ένα χαμόγελο μέχρι το τελείωμα της 2ης διαδρομής, στην «Κιάφα Καλαμάρα». Στο ξέφωτο, τα νερά έδιναν και έπαιρναν για να ξεδιψάσουν οι πιο κουρασμένοι. Αλλοι κοιτούσαν την πλαγιά όπου το μάτι απλωνόταν προς τα Δερβενοχώρια, άλλοι απολάμβαναν τη φύση με τα ελάτια και τα πεύκα.

Το τρίτο μέρος της πεζοπορίας ήταν το «κατέβασμα». Ελικοειδής χωματόδρομος που δεν υστερούσε σε τίποτα από τα προηγούμενα χιλιόμετρα σε ιστορία και ομορφιά. Οσο πλησίαζαν στον τερματισμό, φαίνονταν πιο έντονα οι κόκκινες σημαίες που ανέμιζαν και ακούγονταν πιο κοντά τα αντάρτικα τραγούδια, σαν κάλεσμα για τη γιορτή που θα επακολουθούσε. Μέλη των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της Χασιάς, των Λιοσίων και του Μενιδίου είχαν οργανώσει μια συμβολική υποδοχή με ψητά, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες πήραν ένα αναμνηστικό έντυπο δίνοντας ραντεβού για την επόμενη παρόμοια εκδήλωση.

Η κατάληξη της πορείας στην πηγή της Φυλής
Η κατάληξη της πορείας στην πηγή της Φυλής
Να σημειώσουμε τη συμβολή ομάδας ορειβατών που βοήθησαν τόσο στην οργάνωση της διαδρομής όσο και κύρια κατά τη διάρκειά της με τη γνώση και την ενθάρρυνση που χρειαζόταν καθώς για πολλούς από τους συμμετέχοντες ήταν η πρώτη επαφή με μια βουνίσια διαδρομή και τις δυσκολίες που αυτή περιείχει.


ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Χρειάζεται αντοχή που κατακτιέται μέσα στην ταξική πάλη

«Αυτή η εκδήλωση έχει συμβολικό χαρακτήρα αλλά δείχνει ότι και εμείς ακολουθούμε τον ανηφορικό δρόμο των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Εχει όμως και στόχο τη γνωριμία με την ιστορική αλήθεια άγνωστων και γνωστών στιγμών της επαναστατικής πάλης του λαού μας, με τη δική μας δηλαδή Ιστορία, την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που δεν βρίσκεται - όπως είναι φυσικό - στα βιβλία του αστικού σχολείου».

Αυτό τόνισε, χαιρετίζοντας την έναρξη της εκδήλωσης, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η επαναστατική πάλη στο μέλλον δε θα υπολείπεται σε δυσκολίες, κακουχίες, αντιξοότητες.

«Θα χρειάζεται υψηλή ΑΝΤΟΧΗ.

Αντοχή που δεν θα έρθει μια στιγμή σαν καμιά θεία επιφοίτηση, ούτε υπάρχει έμφυτη, αλλά κατακτιέται μέσα στην ταξική πάλη.

Αντοχή, οι προϋποθέσεις για την οποία πρέπει να διαμορφωθούν σήμερα, σε μη επαναστατικές συνθήκες, σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού, υποχώρησης των κομμουνιστικών ιδεών και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Σήμερα, λοιπόν, δρούμε καθημερινά μέσα στις μάζες των εργαζομένων και της νεολαίας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την ΑΝΤΟΧΗ της νέας γενιάς των κομμουνιστών, γι' αυτά που μέλλονται να 'ρθούν».


Ο Κ. Παπασταύρου επισήμανε πως θα χρειαστεί αντοχή που διαμορφώνεται μέσα στις σημερινές συνθήκες της ταξικής πάλης, που κρίνεται πρώτα απ' όλα στην επιμονή και τη σταθερότητα που απαιτούν τα μικρά απειροελάχιστα βήματα προς τα μπρος στην οργάνωση του κινήματος, στη συσπείρωση σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην καθημερινή αντιπαράθεση με την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, στην αντιπαράθεση με τους μηχανισμούς του αστικού κράτους και του κεφαλαίου.

Και πρόσθεσε:

«Αντοχή που διαμορφώνεται στην υπομονετική και επίμονη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση σε νέους, εργαζόμενους, ανθρώπους των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που έχουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα μέσω της ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, των μεγάλων ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, που άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν και στην κρίση. Ωστε να γκρεμιστεί η στάση ανοχής και αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αυτές τις μέρες υπογράφει μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους εταίρους της, να ξεσκεπαστεί ότι καμιά κυβέρνηση εντός του συστήματος, της οικονομικής κυριαρχίας και εξουσίας του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών δεν μπορεί να διαπραγματεύεται για λογαριασμό του λαού, των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Αντοχή στην αντιμετώπιση των προσπαθειών και των πιέσεων το Κόμμα να βάλει νερό στο κρασί του, να εγκαταλείψει την επαναστατική πάλη, να παραιτηθεί από το πρόγραμμά του, άμεσα ή έμμεσα, να βάλει πλάτη στη στήριξη της σημερινής συγκυβέρνησης ή άλλων εναλλακτικών σχεδίων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, να βάλει το χεράκι του να μπουν οι εργαζόμενοι κάτω από τη σημαία της μιας ή της άλλης μερίδας της αστικής τάξης.

Αντοχή στο ενδεχόμενο γενίκευσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, απέναντι στο ενδεχόμενο ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την αστική τάξη της χώρας μας και την κυβέρνηση να θέλουν όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των "συμμάχων" τους.

Αντοχή στην αντιμετώπιση του προσωπικού κόστους που έχει ο καθένας από την επιλογή του δρόμου που έχει διαλέξει, είτε αυτό ονομάζεται απόλυση λόγω απεργίας, είτε αυτό ονομάζεται πολλά χρόνια στην ανεργία, είτε όπως αλλιώς εκφράζεται.

Θεμέλιο της αντοχής είναι η γνώση, η αφομοίωση της επαναστατικής ιδεολογίας του Κόμματός μας, της Ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος, με κριτικό μάτι για να βγουν διαχρονικά συμπεράσματα και να δοθούν απαντήσεις ώστε να μην επαναληφθούν στρατηγικά λάθη, που οδήγησαν σε υποχώρηση το κομμουνιστικό κίνημα. Αντοχή που γονιμοποιείται μέσα στην πράξη και πείρα της ταξικής πάλης και που αποτελεί προϋπόθεση οι μελλοντικές γενιές των κομμουνιστών να γράψουν νέες σελίδες ένδοξων λαϊκών επαναστατικών αγώνων».

Σήμερα το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ στη Λάρισα

Το ταξίδι του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανά την Ελλάδα έχει ξεκινήσει και σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να γίνει το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ. στα γρασίδια του ΤΕΙ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δρώμενο από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, με τίτλο «Εκεί που το σκοτάδι το έσβησε το φως», εμπνευσμένο από τους χώρους εξορίας και τους αλύγιστους της ταξικής πάλης κι ακόμα, φωτογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Από την ΟΚΝΕ μέχρι σήμερα...» με την επιμέλεια της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, συναυλίες και μουσικά προγράμματα από Dj.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αύριο η Ειρήνη του Αριστοφάνη

Οι συντελεστές της παρουσίασης της συλλογής «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου από τις ΤΟ ΦΜΣ και Υγείας της ΚΝΕ, που παρουσιάστηκε στην αυλή του Στεκιού το περασμένο Σάββατο
Οι συντελεστές της παρουσίασης της συλλογής «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου από τις ΤΟ ΦΜΣ και Υγείας της ΚΝΕ, που παρουσιάστηκε στην αυλή του Στεκιού το περασμένο Σάββατο
Αύριο Παρασκευή, στις 20.30, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ θα ανέβει από το θίασο «Υιόβακχο» η κωμωδία του Αριστοφάνη «Ειρήνη».

«Ενα έργο κατεξοχήν αντιπολεμικό, γεννημένο μέσα στην καταστροφή και στις συμφορές του Πελοποννησιακού Πολέμου και, κατά πρώτο λόγο, θρεμμένο από την πείνα και το λοιμό του δεκελικού αποκλεισμού και ανεβασμένο τις παραμονές της Νικίειου Ειρήνης το 421 π.Χ. Ο Αριστοφάνης επιλέγει ως κεντρικό ήρωα της κωμωδίας του το φτωχό Μαρουσιώτη αμπελουργό Τρυγαίο. Μέσω αυτού εκφράζεται όλος ο αποτροπιασμός και η απόγνωση των φτωχών ανθρώπων που κουβαλά γι' αυτούς η κρεατομηχανή του πολέμου. Και που δυστυχώς, οι σημερινές συγκρούσεις των ισχυρών αυτό το έργο του 421 το κάνουν τόσο επίκαιρο και καθημερινό».

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Τιτίκα Σαριγκούλη, Κοστούμια: Τούλα Μωραΐτη.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Α. Ματζούκος, Δ. Τσοϊδάκης, Χ. Σάββας, Σ. Κατηφόρης, Δ. Παπαηλιού, Τ. Σαριγκούλη, Μ. Καραβασίλης, Α. Πούλος.

Χορός: Α. Βενιέρη, Α. Βαλέρη, Π. Καραβασίλη, Χ. Μπαλατσούρα, Γ. Κουτσούπια, Δ. Σταθοπούλου, Κ. Ροδίτη, Ν. Ιώσιπος, Θ. Παπαστάθης.

Κιθάρα: Λ. Γραμματικόπουλος, Α. Γόντικας.

24ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Αγιος αυτός ο τόπος που μαρτύρησαν τόσοι Ελληνες σύντροφοι... »
  • Στις 4 και 5 Ιούλη στην Ακροναυπλία το φετινό Διήμερο
  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ για το περιεχόμενο

Το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Ιούλη, στο Ναύπλιο, με σύνθημα εμπνευσμένο από τον Ναζίμ Χικμέτ: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Η κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί στην παραλία της Καραθώνας, 3 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο και θα λειτουργεί από τις 3 Ιούλη, με πρόγραμμα πολύμορφων νεανικών δραστηριοτήτων.

Το Σάββατο 4 Ιούλη, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα επισκεφτούν την Ακροναυπλία, όπου λειτούργησαν οι φυλακές πολιτικών κρατουμένων την περίοδο 1937-1943. Την Κυριακή 5 Ιούλη, οι κατασκηνωτές θα συμμετέχουν στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στον Αη Θανάση στην Τρίπολη. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, θα ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν των αλύγιστων, των εκτελεσμένων με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης, την περίοδο 1947-1949.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της για το 24ο Διήμερο, η ΚΝΕ σημειώνει:

«"Αγιος αυτός ο τόπος που μαρτύρησαν τόσοι Ελληνες σύντροφοι, αυτοί που πάτησαν γυμνόποδοι της τυραννίας τον όφι, αυτοί που ανένδοτοι αγωνίστηκαν για τη λευτεριά, αυτοί που γράψανε με το αίμα τους την ιστορία", Γ. Ρίτσος.

Ελα μαζί μας, να γνωρίσουμε την πραγματική ιστορία των αγώνων του λαού μας, που με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές άνοιξαν το δρόμο, για "να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων".

Τίποτα ποτέ δε χαρίστηκε.

Τα πάντα κατακτιούνται με αγώνα συνεχή, αποφασιστικό, ανυποχώρητο.

Ελα μαζί μας, στη μεγάλη συνάντηση των νέων, που αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε τη ζωή που μας στερεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της ανεργίας, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους.

Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πατώντας στα χνάρια των ηρώων του λαού μας.

Συνεχίζουμε κι αγωνιζόμαστε σήμερα, με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον.

Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φασισμό, κρίσεις, ανεργία και πολέμους.

Οπως και τότε, έτσι και σήμερα, δύο κόσμοι βρίσκονται σε σύγκρουση

Από τη μία, ο κόσμος των λίγων, των εκμεταλλευτών, που είναι παράσιτα, του πολιτικού τους προσωπικού και των καταπιεστικών μηχανισμών τους. Του καπιταλισμού που σαπίζει κι εξαθλιώνει ακόμα μεγαλύτερα τμήματα λαού και νεολαίας. Των αντιλαϊκών συμφωνιών, των αντιθέσεων και των πολέμων. Ο κόσμος που τις δυνατότητες της παραγωγής, της επιστήμης και της εύφορης γης μας από "ευλογία" τις μετατρέπει σε "κατάρα".

Από την άλλη, ο κόσμος των πολλών, της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, που με τη συλλογική προσπάθεια, τα χέρια, το μυαλό και τους κόπους τους παράγουν τα πάντα. Της αλληλεγγύης, των λαϊκών δικαιωμάτων και της αδιάλλακτης πάλης για την κοινωνική πρόοδο. Ο κόσμος για τον οποίο αγωνίζονταν οι Ακροναυπλιώτες, αυτός για τον οποίο παλεύουν οι κομμουνιστές, η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

Ο βράχος της Ακροναυπλίας στέκει αγέρωχο σύμβολο λεβεντιάς, αυταπάρνησης, μαζικού ηρωισμού.

Στην Ακροναυπλία, που λειτουργούσε ως στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων από το 1937, η αστική τάξη επιδίωξε να τσακίσει το ΚΚΕ, βασανίζοντας τα πιο διαλεχτά στελέχη του. Μέσα σε αυτό το κάτεργο, οι κομμουνιστές στάθηκαν αλύγιστοι.

Η παλικαρίσια και αταλάντευτη στάση τους έγινε πηγή έμπνευσης για όλο το λαό. Απέναντι στα καταπιεστικά όργανα της αστικής τάξης, δεν υπερασπίζονταν απλά τον εαυτό τους, αλλά το δίκιο και τη λευτεριά του λαού. Εβαζαν το "εμείς" πάνω από το "εγώ". Ο πιο όμορφος και μεγάλος στόχος, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η πιο ολοκληρωμένη κι ανθρώπινη ιδεολογία, του Μαρξισμού - Λενινισμού, η ακλόνητη πίστη ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει, ήταν η ακατανίκητη δύναμή τους.

Αυτή ήταν η πηγή της δύναμης όσων έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα των καταπιεσμένων, όταν με το κεφάλι ψηλά αντιμετώπιζαν έως και τις θανατικές καταδίκες.

Στις πιο δύσκολες συνθήκες της φυλακής, των απίστευτων στερήσεων, της ψυχικής και σωματικής εξόντωσης, οι φυλακισμένοι Ακροναυπλιώτες τα κατάφεραν. Οργάνωσαν την εσωτερική ζωή της φυλακής, την αλληλεγγύη, τη μορφωτική και πολιτιστική δουλειά. Δημιούργησαν ομάδες θεάτρου, χορωδία και ορχήστρα. Αγωνιστές που δεν ήξεραν ανάγνωση και γραφή, δεν έμαθαν απλά να γράφουν και να διαβάζουν, αλλά να μελετούν φιλοσοφία, ακόμα και ξένες γλώσσες.

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός. Η κρίση και η σήψη του το επιβεβαιώνουν

Σήμερα, μονοπωλιακοί όμιλοι και καπιταλιστικά κράτη τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα βρεθεί σε ευνοϊκότερη θέση σε βάρος των λαών, ενώ στρατιωτικές επεμβάσεις, μικρές ή μεγάλες, κλιμακώνονται. Αύριο, οι ιμπεριαλιστές ό,τι δε λύσουν σε συμφωνίες και συνόδους, θα το λύσουν με τα όπλα, πιο γενικευμένα απ' ότι τώρα. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει διπλά στις παλιές και νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες από τους λαούς.

Η επίθεση του κεφαλαίου στους όρους ζωής, μόρφωσης και δουλειάς συνοδεύεται από την προσπάθεια ελέγχου του νου και της καρδιάς της νεολαίας, για την υπεράσπιση του συστήματος και το συμβιβασμό με την εξουσία του κεφαλαίου. Καλλιεργούν τη μοιρολατρία, τον ατομισμό, την ηττοπάθεια, αυταπάτες και ψευτοδιλήμματα. Ξαναγράφουν την ιστορία, διδάσκουν τον αντικομμουνισμό, αμφισβητούν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.

Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις άλυτες αντιθέσεις του σάπιου συστήματος που δημιουργεί συνεχώς την ανάγκη και τους όρους για την ανατροπή του!

Δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνική πρόοδο, τη σύγκρουση και τη νίκη του νέου απέναντι στον παλιό κόσμο.

Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι η Ιστορία των αγώνων του λαού μας και είναι γραμμένη με αίμα, κόπο, θυσίες, σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη την Ελλάδα.

"Σεμνή υπογραφή στις λεωφόρους του μέλλοντος".

Είμαστε σίγουροι ότι η νέα γενιά θα βρει στέρεα πατήματα στο δρόμο που έχουν ανοίξει οι ηρωικοί αγώνες και οι ήρωες επαναστάτες του λαού μας και θα γράψει νέες σελίδες στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση».

Αθλητικά τουρνουά σε όλη τη Δυτική Αθήνα

Μια μεγάλη νεανική αθλητική διοργάνωση με τρία τουρνουά ομαδικών αγωνισμάτων ετοιμάζει η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ μέσα στον Ιούνη που θα απλωθεί σε όλη τη Δυτική Αθήνα.

Πρόκειται για τουρνουά ποδοσφαίρου (5χ5), μπάσκετ (3χ3) και βόλεϊ που θα διοργανωθεί σε: Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ιλιον, Αγ. Αναργύρους, Καματερό, Μενίδι, Φυλή και Ολυμπιακό Χωριό.

«Ο αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα», δηλώνει η ΚΝΕ και καλεί τους νέους να φτιάξουν τις δικές τους ομάδες και να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 18 Ιούνη, οπότε θα γίνει και η κλήρωση, ενώ οι αγώνες θα γίνουν τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 698.7075.208 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση tournoua_kne@hotmail.com

Για το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας, η ΠΟ Δυτικού Τομέα σημειώνει, σε σχετική ανακοίνωσή της:

«Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες μας για άθληση αυξάνονται, χρόνο με το χρόνο συνολικά οι δομές άθλησης στην περιοχή μας υποβαθμίζονται. Στις γειτονιές μας στη Δυτική Αθήνα, οι ελεύθεροι χώροι άθλησης είναι ελάχιστοι και αυτοί ξεχασμένοι, πολλές φορές ακατάλληλοι, χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή.

Σκέψου:

  • Είναι τυχαίο ότι σε όποιο άθλημα δεν έχουν άμεσο κέρδος επιχειρηματικοί όμιλοι, προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, να το συρρικνώσουν;
  • Είναι τυχαίο ότι για την πιο απλή αθλητική δραστηριότητα είμαστε αναγκασμένοι να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη;

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και μπάσκετ, με τις κόντρες των επιχειρηματιών και των ΠΑΕ, αποδεικνύουν ότι στον αθλητισμό κυριαρχούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που ευθύνονται για αυτήν την άθλια κατάσταση. Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να μην παγιδευτεί στις κόντρες των επιχειρηματιών, καλεί να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δράση συνολικά στον Αθλητισμό.

Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα όλων

Κάθε άθλημα μπορεί να παίζεται και να προσφέρει ποιοτικό θέαμα, μακριά από τις μπίζνες και τη σαπίλα που επικρατεί στα δικά τους επαγγελματικά σαλόνια.

Η ΚΝΕ παλεύει για δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό. Παλεύει για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος που μας στερεί τη ζωή, μας κρατάει μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες μας. Παλεύει ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα που μας πλασάρουν ως διέξοδο από τα προβλήματα που βιώνουμε από τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική.

Απαιτούμε τώρα σύγχρονες δομές άθλησης που θα ξεκινούν από τη γειτονιά, το σχολείο, με δωρεάν χορήγηση από το κράτος όλων των προϋποθέσεων (υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες) τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό, για όλους».

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Δεν επιδοτεί πρόγραμμα άθλησης ΑμεΑ επειδή είναι ... δωρεάν!
  • Αφορά το Δήμο Πετρούπολης που ζήτησε την επιδότηση, αλλά εισέπραξε την άρνηση της ΓΓΑ
  • Συνέντευξη με τον σύμβουλο Αθλητισμού του δήμου, Λευτέρη Καζαδέη

Από παλιότερη κινητοποίηση του Αθλητικού Συλλόγου «Κεραυνός» για το δικαίωμα στην άθληση των Ατόμων με Αναπηρία
Από παλιότερη κινητοποίηση του Αθλητικού Συλλόγου «Κεραυνός» για το δικαίωμα στην άθληση των Ατόμων με Αναπηρία
Την εφαρμογή κατά γράμμα των λογικών της ανταποδοτικότητας στον αθλητισμό, που επέβαλαν με τις πολιτικές τους οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζει ουσιαστικά και η νυν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το παράδειγμα του Δήμου Πετρούπολης και συγκεκριμένα του προγράμματος αθλητισμού των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), για το οποίο η ΓΓΑ αρνήθηκε ουσιαστικά τη χορήγηση γυμναστών, αφού δεν επιβάλλεται από πλευράς δήμου είτε χαράτσι συμμετοχής είτε δεν υπόκειται σε κάποια χορηγία.

Συγκεκριμένα, η απάντηση στους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής από πλευράς αρμοδίων ήταν ότι η ΓΓΑ δεσμεύεται με συγκεκριμένη διάταξη να μην επιδοτεί προγράμματα που δεν έχουν ανταποδοτικότητα ή χορηγία. Διάταξη που φυσικά δεν την... άγγιξε καν ο νέος αθλητικός νόμος του υφυπουργού Σταύρου Κοντονή, παραμένοντας σε ισχύ και σε εφαρμογή και από τη νυν ηγεσία της ΓΓΑ.

Από την άλλη, αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν γίνεται καμία εξαίρεση στις λογικές του «πλήρωσε για να αθληθείς», ακόμα και όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα του λεγόμενου ειδικού αθλητισμού που αφορά τα άτομα με αναπηρία, με σημαντικά οφέλη γι' αυτά σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.

Και βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα, ο συγκεκριμένος τομέας συνεχίζει να παραμένει σε τραγικό επίπεδο όσον αφορά τη μαζική του δομή, με ανύπαρκτες υλικοτεχνικές υποδομές, μηδαμινή κρατική ενίσχυση όσον αφορά προγράμματα άθλησης και τα όποια χρήματα δίνονται αφορούν κυρίως διεξαγωγή πρωταθλητισμού.


Για το ζήτημα που έχει προκύψει καθώς και για τη στάση του Δήμου Πετρούπολης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον σύμβουλο Αθλητισμού του δήμου, Λευτέρη Καζαδέη.

-- Πώς ακριβώς έχει το θέμα;

-- Το πρόβλημα έχει ως εξής: Στο έγγραφο της ΓΓΑ προς το δήμο μας, που αφορούσε την αποστολή αιτημάτων των ΟΤΑ για την πρόσληψη πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στα Προγράμματα Αθλησης για Ολους (ΠΑγΟ) 2015 - 2016, που υπογράφει ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής, αναφέρεται πως απαιτείται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, που θα αφορά το αίτημα πρόσληψης των γυμναστών, να βεβαιώνουμε ρητά ότι το σύνολο της δαπάνης για τη μισθοδοσία τους θα καλύπτεται αποκλειστικά από το αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι εξυπηρετούμενοι κάτοικοι και δημότες, με τη μορφή διδάκτρων ή από είσπραξη δωρεών και χορηγιών ή μέσω της ΓΓΑ, έως το ποσό του αντίστοιχου προβλεπόμενου ΚΑΕ (άρθρο 29 του Ν.4151/29-04-2013).

Οταν οι υπάλληλοί μας επικοινώνησαν με τη ΓΓΑ και δήλωσαν ότι το τμήμα ΑμεΑ του δήμου είναι δωρεάν για τους δημότες μας, η ΓΓΑ μάς ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι δεν επιδοτεί προγράμματα που δεν έχουν ανταποδοτικότητα ή δωρεά ή χορηγία γιατί δεσμεύεται με συγκεκριμένη διάταξη.

-- Ποια είναι η τύχη του προγράμματος πλέον μετά τις εξελίξεις;

-- Το τμήμα ΑμεΑ του Δήμου Πετρούπολης είναι προτεραιότητα της διοίκησής μας και δεν πρόκειται να αφήσουμε ένα τέτοιο ζήτημα να επηρεάσει την πολύπλευρη και δυναμική του δράση.

-- Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του δήμου για τον αθλητισμό των ΑμεΑ;

-- Το τμήμα ΑμεΑ ξεκίνησε το 1999, επί δημαρχίας Γ. Γιώγου, αγκαλιάστηκε αμέσως από τον κόσμο, και σήμερα είναι πρώτιστο ζήτημα η ορθή λειτουργία του. Αριθμεί πάνω από 60 μέλη διαφόρων παθήσεων και επιπέδων αναπηρίας, που τους παρέχεται δωρεάν (ως κάτοικοι του Δήμου Πετρούπολης) ένα πρόγραμμα με αθλητικές και πολιτιστικές προσαρμοσμένες δραστηριότητες στα παρακάτω: Κολύμβηση, Βασική Γυμναστική, Προσαρμογές στίβου, Προ-ασκήσεις και προσαρμογές σε ομαδικά αθλήματα, Παραδοσιακοί Χοροί, Χορωδία, Bocce-boccia, BOWLING. Εχουμε πρωινή δημιουργική απασχόληση που λειτουργεί στη Λέσχη «ΑμεΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ» στην οποία λειτουργεί επίσης δανειστική βιβλιοθήκη ΑμεΑ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και ομάδα θεάτρου ΑμεΑ που ανεβάζει κάθε χρόνο παράσταση. Επίσης, σημαντική μέριμνα υπάρχει από πλευράς δημοτικής αρχής και σε ένα άλλο ιδιαίτερο τομέα καθώς δίνεται η δυνατότητα σε γονείς παιδιών ΑμεΑ να κάνουν δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου και του γυμναστηρίου του δήμου.

-- Αθλητισμός και ανταποδοτικότητα. Ποια είναι η στάση του Δήμου Πετρούπολης στο συγκεκριμένο ζήτημα;

-- Η διοίκησή μας θεωρεί ότι η άθληση είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους και όχι πολυτέλεια. Είναι κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να συνδέεται με το οικονομικό. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή στα αθλητικά τμήματα του δήμου φτάνει στις 4.000 άτομα, χωρίς μηνιαία συνδρομή αλλά με ένα συμβολικό ποσό εγγραφής των παιδιών για την κατοχύρωση της θέσης στα τμήματά μας (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, ενόργανη, ρυθμική), ενώ στην κολύμβηση η συνδρομή είναι 10 ευρώ το μήνα και αυτό λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης του Κολυμβητηρίου και της έλλειψης κρατικών κονδυλίων. Η μηνιαία συνδρομή και για τους ενήλικες είναι ιδιαίτερα χαμηλή ενώ για το τμήμα ΑμεΑ και τις ευπαθείς ομάδες (π.χ. ΚΑΠΗ) είναι δωρεάν.

-- Ποιες οι δυσκολίες που συναντά σήμερα ένας δήμος προκειμένου να παρέχει στους κατοίκους του προγράμματα αθλητισμού και αναψυχής;

-- Παρά τις δυσκολίες κύριος στόχος είναι να μην ανασταλεί καμία αθλητική δράση του δήμου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως δήμος είναι ότι δεν δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια και η υλικοτεχνική βοήθεια για προγράμματα αθλητισμού και αναψυχής. Λόγω της έλλειψης κονδυλίων αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά το προσωπικό, τη συντήρηση, τη φύλαξη και την καθαριότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, οι περισσότεροι γυμναστές είναι συμβασιούχοι ενώ θα έπρεπε να είναι μόνιμοι.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ