Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ ετοιμάζει κλιμάκωση της σφαγής με γενικευμένη επίθεση στη Ράφα

Εντολή Νετανιάχου στον κατοχικό στρατό για «σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων» από την πόλη, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Copyright 2024 The Associated

Μετά από 126 μέρες δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν ισοπεδώσει τον παλαιστινιακό θύλακα και έχουν σκοτώσει και τραυματίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, η ισραηλινή κυβέρνηση δρομολογεί το νέο μακελειό του Παλαιστινιακού λαού, προετοιμάζοντας γενικευμένη επίθεση κατά της νότιας πόλης Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι.

Συνολικά, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις πλησιάζουν τους 28.000 (την Παρασκευή έφθασαν τους 27.947), οι τραυματίες έφτασαν τους 67.459, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πολλές χιλιάδες.

Την ίδια ώρα, πάνω από 1,7 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (σε σύνολο περίπου 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας). Η μεγάλη πλειοψηφία τους έχει συγκεντρωθεί σε ένα πολύ μικρό κομμάτι γης στις νότιες πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των βάρβαρων ισραηλινών επιθέσεων.

Ηδη, μετά τις σφοδρές μάχες που ακόμα συνεχίζονται στη Χαν Γιούνις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ξεκαθάρισε σε διάγγελμά του ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στον στρατό να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για κλιμάκωση της επίθεσης και στη Ράφα.

Στο ίδιο πλαίσιο, την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον στρατό να εκπονήσει σχέδιο για «απομάκρυνση των αμάχων» από τη Ράφα, η οποία είχε χαρακτηριστεί από το Ισραήλ «ασφαλής ζώνη».

Ο κατοχικός στρατός έχει ήδη εξαπολύσει μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με τανκς στην πόλη, η οποία προπολεμικά αριθμούσε 270.000 κατοίκους και τώρα έχει κατακλυστεί από περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένους αμάχους, φτάνοντας τα 1,5 εκατ. ανθρώπους, πολύ πάνω από το μισό όλων των κατοίκων της Γάζας...

Ανάμεσα στις φονικές ισραηλινές επιθέσεις, οι προσπάθειες επιβίωσης των ανθρώπων αυτών μέσα σε άθλιες συνθήκες είναι τιτάνιες, απέναντι στην πείνα, στη δίψα, στην έξαρση επιδημιών, στα τραύματα και τις ψυχολογικές διαταραχές...

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ, το 10% των παιδιών υποφέρει από υποσιτισμό στη νότια Γάζα, ποσοστό που ανεβαίνει στο 16,2% στο βόρειο τμήμα.

Ολοι οι δρόμοι στη νότια Γάζα, οι δημόσιοι χώροι, κάθε σπιθαμή γης είναι γεμάτοι από κόσμο, σκηνές, παραπήγματα. Επικρατεί το αδιαχώρητο σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν καν να πλησιάσουν στα περισσότερα μέρη ασθενοφόρα. Η κατάσταση στους δρόμους γύρω από τους πρόχειρους καταυλισμούς στη νότια Γάζα είναι αποπνικτική, καθώς δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή δικτύου αποχέτευσης ή ύδρευσης. Το νερό που αναλογεί καθημερινά στον κάθε άνθρωπο εκεί είναι λιγότερο από 1,5 λίτρο, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να ξεδιψάσουν, να πλυθούν, να μαγειρέψουν...

Σε πλήρη εφαρμογή τα σχέδια εκτοπισμού του Παλαιστινιακού λαού

Τα σχέδια του Ισραήλ για γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, αντικειμενικά φέρνουν στο προσκήνιο τους πάγιους ισραηλινούς σχεδιασμούς για εκτοπισμό του Παλαιστινιακού λαού από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα ενισχύουν τους κινδύνους για μεγάλη ένταση ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Καθόλου τυχαία, παράλληλα με την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη νότια Γάζα, υλοποιείται συστηματική ισοπέδωση πόλεων και χωριών στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, που κατοικούνταν ασφυκτικά έως και πριν από 4 μήνες.

Προβλέπεται να γίνουν «νεκρές», «αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες» ή νέα οικόπεδα για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων Εβραίων εποίκων που καταστρώνουν σχέδια νέου εποικισμού της Γάζας.

Σχολιάζοντας αυτές τις επιχειρήσεις του κατοχικού στρατού, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, υπογράμμισε την περασμένη Πέμπτη ότι συνιστά έγκλημα πολέμου η προσπάθεια ισοπέδωσης περιοχών ώστε να μην είναι κατοικήσιμες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρόκειται κυρίως για κτίρια οικιστικής χρήσης και πανεπιστήμια σε ζώνες όπου δεν έγιναν ούτε γίνονται μάχες», ενώ κατέληξε ότι «αυτές οι καταστροφές φαίνεται πως έχουν στόχο ή αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η επιστροφή των αμάχων σε αυτές τις ζώνες».

Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση των φονικών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σε πόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς, οι αποκλεισμοί κατοικημένων περιοχών και καλλιεργειών, οι σχολαστικοί έλεγχοι μεταξύ φυλακίων ελέγχου του κατοχικού στρατού που καθιστούν «Γολγοθά» τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων, το μπαράζ συλλήψεων από τις κατοχικές δυνάμεις και η υποβολή πολλών συλληφθέντων σε ανακρίσεις και σωματικά ή ψυχολογικά βασανιστήρια, εντείνουν πιέσεις για εκτοπισμό των Παλαιστινίων και προς την Ιορδανία.


Δ. Ο.

Σκληρά παζάρια για εκεχειρία, ομήρους και «επόμενη μέρα»

Από τη νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Copyright 2024 The Associated

Από τη νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ
Παράλληλα με την κλιμάκωση του μακελειού στη Λωρίδα της Γάζας, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα διπλωματικά παζάρια γύρω από τον πόλεμο, για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που θα συνοδεύεται από εκεχειρία, αλλά και για την «επόμενη μέρα» στο Παλαιστινιακό και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών και επικίνδυνης ανάφλεξης σε όλα τα πεδία συγκρούσεων.

Η ολοκλήρωση της πέμπτης (από τον περασμένο Οκτώβρη) περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη, Αίγυπτο, Κατάρ και Σαουδική Αραβία δεν συνοδεύτηκε από κάποια άμεση εξέλιξη σε ό,τι αφορά τα παζάρια για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, με παράλληλη εκεχειρία.

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, που συνεχίζουν την πολύμορφη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ - παρά τους «αστερίσκους» που βάζουν προσχηματικά, με γνώμονα τα συνολικότερα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή - ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν επέμεινε στην κλιμάκωση των επιθέσεων στη Γάζα μέχρι την «απόλυτη νίκη». Απέρριψε ως «τρελές» τις αντιπροτάσεις της Χαμάς για εκεχειρία τριών φάσεων συνολικής διάρκειας 135 ημερών, με στόχο την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων (ακόμα και ισοβιτών, όπως ο δημοφιλής πολιτικός Μαρουάν Μπαργούτι), αλλά και συζητήσεις για «οριστικό» τερματισμό του πολέμου και την έναρξη ανοικοδόμησης σπιτιών, υποδομών και επιχειρήσεων στη Γάζα σε ορίζοντα τριών ετών.

Οι ΗΠΑ περιορίστηκαν ουσιαστικά στο να εκφράσουν «αντίθεση» στα σχέδια γενίκευσης της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, καλώντας το Ισραήλ να παρουσιάσει πρώτα ένα ...«σοβαρό σχέδιο» για την απομάκρυνση των περίπου 1,5 εκατ. αμάχων που βρίσκονται εκεί...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Πέμπτη ότι η διεξαγωγή της επίθεσης στη Γάζα «παράγινε» και πως ο ίδιος έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αυξηθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)... «Δουλεύω άοκνα γι' αυτήν τη συμφωνία» (απελευθέρωσης ομήρων), είπε ο Μπάιντεν, χωρίς να πετύχει άμεσα το παραμικρό αποτέλεσμα.

Λίγες ώρες πριν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στοιχεία πως το Ισραήλ έχει κάποιο σοβαρό σχέδιο για να κλιμακώσει τις επιθέσεις στη Ράφα, λαμβάνοντας υπόψη τους 1,3 εκατ. εκτοπισμένους αμάχους, και πρόσθεσε πως αν γίνει αυτό, θα οδηγήσει «σε καταστροφή».

Στο φόντο αυτό, ο Μπλίνκεν επεσήμανε ξανά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μια μελλοντική συμφωνία ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, με στόχο την «ενσωμάτωση» του Ισραήλ στην ευρύτερη περιφέρεια. Από τη μεριά του Ριάντ, που συμμετέχει σε αυτά τα παζάρια, το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι δεν σκοπεύει να συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και αν δεν γίνουν μη αναστρέψιμα βήματα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος «στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Διαβουλεύσεις σε Κάιρο και Ριάντ

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν την Πέμπτη σε συνάντησή τους στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και ανώτερος Παλαιστίνιος διπλωμάτης.

Τόνισαν δηλαδή την ανάγκη για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, επίτευξη άμεσης και πλήρους εκεχειρίας, εξασφάλιση προστασίας αμάχων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, άρση όλων των εμποδίων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς στη Γάζα και υποστήριξη της UNRWA, τη χρηματοδότηση της οποίας ανέστειλαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και άλλες 17 χώρες (με πρόσχημα τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι 12 από τους 30.000 υπαλλήλους της ήταν μέλη της Χαμάς και συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη). Επιπλέον, όλοι ζήτησαν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, «μη αναστρέψιμα βήματα» για λύση δύο κρατών και παλαιστινιακό κράτος «στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στο Κάιρο, το ίδιο διάστημα, οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησαν την Πέμπτη νέο γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων για εκεχειρία και ομήρους, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να απορρίπτει τις αντιπροτάσεις της Χαμάς και να ζητά από το Κατάρ να ασκήσει πίεση στη Χαμάς ώστε να βάλει «νερό στο κρασί» των αντιπροτάσεών της. Ρεπορτάζ της λιβανέζικης εφημερίδας «Al Akhbar» επικαλέστηκε Αιγύπτιους διπλωμάτες που προέβλεπαν ότι ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης θα κρατήσει τουλάχιστον 10 μέρες προτού επιτευχθεί παύση πυρός στο πρώτο στάδιο μιας συμφωνίας.

Παράλληλα, λίγα 24ωρα μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης στη Βαγδάτη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Ιρακινών (ο ένας εκ των οποίων ήταν διοικητής της οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολάχ), ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν ξεκίνησε επίσκεψη στη Βηρυτό.


Δ. Ο.

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο «λάδι στη φωτιά» από τις αμερικανικές επιδρομές σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη

Η κλιμάκωση του ισραηλινού εγκλήματος στη Λωρίδα της Γάζας, με τη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίοι εντείνουν στρατιωτικές επιθέσεις και κινήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών, μεγαλώνοντας τους κινδύνους γενικής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στις 2 και 3 Φλεβάρη οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ και στη Συρία (χτυπώντας πάνω από 80 «στόχους»), ενώ στις 6 Φλεβάρη πραγματοποίησαν νέα επίθεση μέσα στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας διοικητή της ιρακινής σιιτικής «φιλοϊρανικής» οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολάχ.

Οι επιθέσεις αυτές εξαπολύθηκαν στο πλαίσιο των αντιποίνων πολλών φάσεων και μακράς διάρκειας που εξήγγειλε η Ουάσιγκτον με αφορμή την επίθεση της ιρακινής πολιτοφυλακής «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» στις 28 Γενάρη στην αμερικανική «άτυπη» βάση «Πύργος 22», στη μεθόριο Ιορδανίας - Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτών.

Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ, όπως και η Βρετανία και η ΕΕ, εντείνουν τη στρατιωτική τους κινητικότητα σε μια περιοχή κρίσιμη για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με Κίνα, Ρωσία κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν και αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ συνεχίστηκαν και οι αμερικανοβρετανικές επιδρομές στην Υεμένη εναντίον των Χούθι, οι οποίοι εκτοξεύουν πυραύλους και drones σε «δυτικά» εμπορικά πλοία ως απάντηση στη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα.

Αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιεί στην περιοχή και η ΕΕ, με τη γερμανική φρεγάτα «Hessen», με 240 ναύτες, να αναχωρεί την Πέμπτη από λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας, ως προπομπός της ευρωενωσιακής ναυτικής αποστολής στην Ερυθρά, όπου η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει «ηγετικό» ρόλο, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας.

Στο μεταξύ, μετά την αμερικανική επίθεση της 8ης Φλεβάρη στο κέντρο της Βαγδάτης, που προκάλεσε τον θάνατο 3 Ιρακινών της οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολάχ, η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι αντέδρασε έντονα στην πολλοστή παραβίαση των ιρακινών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κλιμάκωσε δε την πίεση στις ΗΠΑ, πετυχαίνοντας την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων στις 11 Φλεβάρη με στόχο την αποχώρηση των περίπου 2.500 Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν σε στρατιωτικές βάσεις του Ιράκ, στο πλαίσιο του «διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» που συγκροτήθηκε προ δεκαετίας στο όνομα της καταπολέμησης των τζιχαντιστών.

Από το εύφλεκτο «ναρκοπέδιο» της περιοχής δεν λείπει ο Λίβανος, καθώς οι εχθροπραξίες στα σύνορα με το Ισραήλ συνεχίζονται καθημερινά από τις 8 Οκτώβρη, με τάσεις κλιμάκωσης.

Ο σοβαρός τραυματισμός διοικητή της Χεζμπολάχ την περασμένη Πέμπτη συνοδεύτηκε από την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών σε μεθοριακές ισραηλινές πόλεις.

Την ίδια περίοδο εντείνονται - μακριά από τα φώτα μεγάλης δημοσιότητας - τα διπλωματικά παζάρια των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε Τελ Αβίβ και Βηρυτό για «πολιτική» λύση, που θα επιτρέψει στο Ισραήλ αφενός να αποφύγει αυτήν την περίοδο δεύτερο ανοιχτό πολεμικό μέτωπο, στα βόρεια σύνορά του, αφετέρου να επιτύχει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις εστίες τους, από όπου έφυγαν για να μη βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.


Δ.Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ