Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σταματήστε να παίζετε με τη ζωή και τη μόρφωση των μαθητών μας»

Με μια αφίσα - καταπέλτη απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» παραθέτει τις τραγικές εικόνες από τα πλημμυρισμένα σχολεία, κάνοντας παραλληλισμούς με τον αντιδραστικό νόμο του υπουργείου Παιδείας για την «αξιολόγηση» και την υποβάθμιση - κατηγοριοποίηση των σχολείων. Η ΑΣΕ επανέρχεται και με ένα καυστικό βίντεο για το ίδιο θέμα στο YouTube, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=pcaCnQvUut8

Σε σχολεία και πανεπιστήμια με... μάσκα καταδύσεων!

Καυστικό βίντεο της ΚΝΕ

Με ένα καυστικό βίντεο με τίτλο: «Αποκλειστικό: Υποχρεωτική η μάσκα καταδύσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια!», η ΚΝΕ παραθέτει εικόνες από τις τραγελαφικές και επικίνδυνες καταστάσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι την Πέμπτη μαθητές και φοιτητές, σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις πλημμύρες.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ΚΝΕ στο κανάλι της στο YouTube, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/AkEXox2cdyY

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία

Ο Κηφισός σχεδόν στο όριο της υπερχείλισης
Ο Κηφισός σχεδόν στο όριο της υπερχείλισης
Για μια ακόμα φορά ένα καθ' όλα αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο, μια φθινοπωρινή καταιγίδα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού σε πολλές περιοχές της χώρας και συνοδεύεται από πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές λαϊκών περιουσιών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ως αιτία των καταστροφών την «ένταση» των καιρικών φαινομένων και την «κλιματική αλλαγή» στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας.

Οι καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα σε Αττική, Εύβοια, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και άλλες περιοχές, με τραγελαφικά φαινόμενα, όπως οι εικόνες μαθητών να «σκαρφαλώνουν» σε θρανία για να γλιτώσουν απ' τα νερά, έρχονται να προστεθούν στο πλήθος παλαιότερων αντίστοιχων γεγονότων, από τη Μάνδρα, συνολικά την Αττική, μέχρι την Εύβοια και τη Θεσσαλία, υπογραμμίζοντας πως στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να διασφαλιστεί πραγματική προστασία του λαού από πλημμύρες κι άλλες καταστροφές.

Το σημερινό αστικό κράτος, που με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα διαλύει απεργίες, χρηματοδοτεί τους ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ, φορολογεί τον λαό, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα κέρδη εφοπλιστών και βιομηχάνων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στα εργατικά - λαϊκά στρώματα ενός συνηθισμένου, προβλέψιμου και αναμενόμενου εποχικού καιρικού φαινομένου.


INTIME NEWS

Οι μόνιμες πλημμύρες και πυρκαγιές, οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα του κράτους αφορά μόνο τη διασφάλιση των κερδών και της εξουσίας του κεφαλαίου.

Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη, οι ανταγωνισμοί για τις χρήσεις της και η εμπορευματοποίηση του νερού καθιστούν αδύνατο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων, που πρέπει να ξεκινά απ' την πρόβλεψη και την ολοκληρωμένη διαχείριση της χρήσης γης, των βουνών και των δασικών οικοσυστημάτων, του υδρολογικού κύκλου, μέχρι τα αναγκαία έργα υποδομής. Ο ανταγωνισμός ομίλων και επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων (Τουρισμού, Ενέργειας κ.λπ.) αντανακλάται στην πολεοδομική αναρχία και στην αδυναμία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης του αστικού ιστού.

Στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι χρήσεις γης, οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ βιομηχανικών εγκαταστάσεων και κατοικημένων περιοχών, η δόμηση, η ύπαρξη ελεύθερων χώρων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων καθορίζονται, τελικά, με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και όχι με κριτήριο την προστασία από φυσικά φαινόμενα και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Τα μπαζωμένα ρέματα, η άναρχη επέκταση του σχεδίου πόλης, η τσιμεντοποίηση, οι ακατάλληλες κατοικίες, η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατορεμάτων και γενικότερα του συνόλου της λεκάνης απορροής κάθε περιοχής, η επικίνδυνη γειτνίαση επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές, με κίνδυνο ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης σε περίπτωση πλημμύρας, είναι εκφράσεις της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η δασοκτόνα πολιτική και η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που αποτελούν την πραγματική αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα στις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, όπως στη Β. Εύβοια, στην Πελοπόννησο, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ομίλων για τα ποσοστά κέρδους και την κατανομή των πόρων καθιστούν αδύνατη την ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών έργων και τον σχεδιασμό τους σε μεγάλη κλίμακα με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή προστασία. Η κατασκευή τους γίνεται με κριτήριο το κέρδος των ξεχωριστών ομίλων που τα παράγουν, οδηγώντας σε κακοτεχνίες, υπερτιμολογήσεις και σπατάλη.

Ο σχεδιασμός των έργων δεν γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας από μεγάλης έντασης πλημμύρες και έτσι έργα που έχουν γίνει, αποδεικνύονται αποσπασματικά και ανεπαρκή. Γενικότερα, η αναρχία και το κυνήγι του κέρδους στον καπιταλισμό καθιστούν αδύνατη την ολοκληρωμένη εξέταση κάθε παρέμβασης, οδηγώντας, για παράδειγμα, σε τεχνικά έργα που μπορεί να επιδεινώνουν πλημμυρικά φαινόμενα. Η οργάνωση της καπιταλιστικής παραγωγής όχι μόνο δεν χωρά την προστασία του λαού ως απόλυτη προτεραιότητα, αλλά - στην πραγματικότητα - έρχεται σε αντίθεση με αυτή.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση, όταν εκδηλωθεί, είναι επίσης ανεπαρκής. Η απουσία στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, όπως ο αναγκαίος τακτικός έλεγχος, καθαρισμός και συντήρηση υποδομών και δικτύων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων), είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από το κράτος για τις σχετικές υπηρεσίες και της λειτουργίας των δήμων και Περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι μηχανισμοί του κράτους για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών υποχρηματοδοτούνται κι είναι υποστελεχωμένοι, με ελλιπή μέσα και εξοπλισμό, ο πληθυσμός είναι ανεκπαίδευτος, ενώ η παραγωγική διαδικασία δεν σταματά, παρά τους τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων, ακόμα και κατά τη μεταφορά τους, καθώς το κέρδος είναι το μοναδικό κριτήριο.

Οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της σημερινής της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων, για την έλλειψη μέτρων ουσιαστικής πρόληψης, εκπαίδευσης του πληθυσμού, αντιμετώπισης των φαινομένων όταν εκδηλωθούν, αποτυπώνουν τελικά τον ίδιο τον ρόλο του αστικού κράτους και την αδυναμία του καπιταλισμού να διασφαλίσει τις ανάγκες του λαού.

Οι συνεχείς καταστροφές από πλημμύρες και φωτιές υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής πορείας. Η διασφάλιση ολοκληρωμένης διαχείρισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την ουσιαστική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων προϋποθέτουν μια ριζικά διαφορετική διέξοδο. Μπορούν να διασφαλιστούν μόνο στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού.

Απέναντι στο εχθρικό για τον λαό κράτος πρέπει και μπορεί άμεσα να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Οι φορείς και οι Επιτροπές Αγώνα, που ήδη συντονίζουν τον βηματισμό τους, μετά το κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών Πυρόπληκτων Β. Εύβοιας δείχνουν τον δρόμο.

Σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση:

-- Να διασφαλιστούν η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για τη γρήγορη αποκατάσταση προβλημάτων και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.

-- Αμεσα και όπου συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να διακόπτονται όλες οι μη αναγκαίες δραστηριότητες, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.

-- Κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο, δασικά οικοσυστήματα προς όφελος των εργαζομένων, με κατάργηση των αντιδασικών νόμων.

-- Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο, ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο υδατικών διαμερισμάτων, με κριτήρια συνδυασμένης κάλυψης των λαϊκών αναγκών, έλεγχος του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα, αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που να καλύπτουν συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες.

-- Ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων και της εκπαίδευσης των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στις πλημμυρισμένες περιοχές

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στον πλημμυρισμένο Κολωνό
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στον πλημμυρισμένο Κολωνό
Από την Πέμπτη και ενώ εξελισσόταν το χάος στην πλημμυρισμένη Αττική, στη Β. Εύβοια, στη Δυτική Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν κοντά στους κατοίκους που προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους.

Στελέχη της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκαναν παρεμβάσεις σε Περιφέρεια και όλους τους δήμους, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ενώ παρέμβαση στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Στην Καλλιθέα και το Φάληρο, περιοχή που είχε πλημμυρίσει και το 2018, βρέθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής την Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέα του Νότιου Τομέα, την Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλο, τον Γιάννη Βακαλόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Καλλιθέας, το οποίο διαπίστωσε την παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων.

Στου Ρέντη βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΤΟ Πειραιά, τον Παναγιώτη Κατηφέ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη, και τον Στέλιο Μπενετάτο, περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε δήλωσή του ο Μ. Ραπανάκης κατήγγειλε τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους, κάλεσε κάθε υπεύθυνο να πάρει άμεσα μέτρα και τον λαό σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων για να σωθεί το λαϊκό βιος.

Την Παρασκευή το πρωί στην πλημμυρισμένη περιοχή του Κολωνού περιόδευσε κλιμάκιο με επικεφαλής τον Μαρίνο Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέα της ΤΕ Α΄ Αθήνας. Εκεί αντίκρισε τους πλημμυρισμένους δρόμους (Αντιγόνης - Αίμονος - Θρασυμάχου - Δράκοντος), ενώ 500 μέτρα πιο πέρα είναι η Ακαδημία Πλάτωνος, με την περιβόητη ανάπλαση που, όπως φαίνεται, δεν περιλαμβάνει φρεάτια όμβριων υδάτων. Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής από τον Ιούνη είχαν μαζέψει υπογραφές για τα χρόνια προβλήματα με τη συσσώρευση υδάτων, όμως κανένα έργο δεν έχει γίνει ακόμη.

Στην περιοχή της Ραφήνας και της Ν. Μάκρης βρέθηκαν οι Ν. Κυριτσόπουλος, Κωστής Παναγιώτου, περιφερειακός σύμβουλος, και Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Ν. Μάκρης.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις πλημμύρες στις περιοχές όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η ΤΕ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λίγες ώρες έντονης βροχόπτωσης ήταν αρκετές για να αναδείξουν το πραγματικό πρόσωπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην "Αθηναϊκή Ριβιέρα"! Οι δρόμοι στο ρέμα της Πικροδάφνης στο Μπραχάμι, στο ρέμα του προφήτη Δανιήλ στον Ταύρο και στις εκβολές του Ιλισού μετατράπηκαν σε ποτάμια.

(...) Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων για τις τραγικές ελλείψεις υποδομών, για τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης είναι τεράστιες. Τα όποια μέτρα διαχείρισης δεν βάζουν στο επίκεντρο την προστασία του λαού αλλά την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων (...) Συνένοχοι στο έγκλημα είναι η διοίκηση της Περιφέρειας και οι δημοτικές αρχές. Καλούμε τον λαό η δικαιολογημένη οργή του, όπως με τις πυρκαγιές έτσι και τώρα με τις πλημμύρες, να μη "βουλιάξει" και αυτή μαζί με τα νερά που γέμισαν τις νότιες συνοικίες της Αθήνας. Αλλά να γίνει ορμητικό ποτάμι αγώνα και διεκδίκησης για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

ΤΕ Πειραιά: Περιοδεία και συγκέντρωση την Τετάρτη

Το Σάββατο 16/10, στις 11 π.μ. θα γίνει περιοδεία στο Νέο Φάληρο με θέμα την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Θα περιοδεύσουν: Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Β. Μάλαμας, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, Αλ. Κοτέας, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την Τετάρτη 20/10, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση με θέμα την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή, στα γραφεία της κοινότητας Γ' Διαμερίσματος Πειραιά (Δημητρίου Φαληρέως), στο Ν. Φάληρο. Ομιλήτρια θα είναι η Δ. Μανωλάκου.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ
Αθωράκιστα με ευθύνη του κράτους το Λεκανοπέδιο και όλη η χώρα
  • Ενας νεκρός στη Νότια Εύβοια
  • Μεγάλες ζημιές στα νησιά του Ιονίου, στην Ηλεία και αλλού

Στη γέφυρα κάτω από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», οι επιβάτες σχεδόν κολύμπησαν για να βγουν από λεωφορείο της γραμμής Βούλα - Πειραιάς

Copyright 2021 The Associated

Στη γέφυρα κάτω από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», οι επιβάτες σχεδόν κολύμπησαν για να βγουν από λεωφορείο της γραμμής Βούλα - Πειραιάς
Απροστάτευτα βρέθηκαν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα στην Αττική και σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα απέναντι στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, καιρικό φαινόμενο αναμενόμενο και σύνηθες αυτήν την εποχή. Στην Εύβοια υπήρξε και νεκρός, ένας 69χρονος κτηνοτρόφος, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που κινδύνεψαν στις πλημμυρισμένες περιοχές στο Λεκανοπέδιο κ.α. και υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα υπάρχοντά τους - σπίτια, καταστήματα, περιουσίες.

Οπως και το καλοκαίρι με τις καταστροφικές φωτιές, που όλοι ήξεραν ότι θα έφερναν και καταστροφικές πλημμύρες, άκουσαν και πάλι από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για ακραία καιρικά φαινόμενα, «κλιματική αλλαγή», για μπερδέματα αρμοδιοτήτων φορέων του κρατικού μηχανισμού κ.ά. Ομως, τα προβλήματα που προέκυψαν γίνονται ακραία γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, η πρόληψη, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.

Γιατί δεν είναι πρόληψη, όπως σχολίαζε την Πέμπτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, το «κλειδαμπαρωθείτε» για να σωθείτε, που καλούσε ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, μετά τη διυπουργική σύσκεψη η οποία αποφάσισε κλείσιμο της Εθνικής οδού στον Κηφισό που κινδύνευε να υπερχειλίσει ή το κλείσιμο των σχολείων και προέτρεπε για τηλεργασία.

Σημείωνε συγκεκριμένα το ΚΚΕ: «Μετά τις εκκενώσεις του καλοκαιριού για να σωθεί ο κόσμος από τις πυρκαγιές, τώρα η κυβέρνηση καταφεύγει στις απαγορεύσεις και το κλείσιμο δρόμων για να σωθεί από τις πλημμύρες. Αυτό δεν λέγεται πρόληψη, αντίθετα είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που κάθε χρόνο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του λαού».

Λεωφορείο στην Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη έπεσε σε τρύπα από δρόμο που κατάρρευσε

MotionTeam

Λεωφορείο στην Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη έπεσε σε τρύπα από δρόμο που κατάρρευσε
Λόγω αυτών των ελλείψεων σε όλο το Λεκανοπέδιο, από το πρωί της Πέμπτης οι κεντρικές αρτηρίες πλημμύρισαν και προκλήθηκε απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες ανθρώπους.

Επίσης, πλημμύρισαν συνοικίες ολόκληρες γύρω από τον Κηφισό, αστικό λεωφορείο βούλιαξε στην Ποσειδώνος, δίπλα στα μεγαλόπνοα έργα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», σχολεία και πανεπιστήμια μετατράπηκαν σε λίμνες και ...πισίνες, υπήρξαν διακοπές ηλεκτροδότησης. Ειδικά για την περίπτωση του κινδύνου που διέτρεξαν οι επιβάτες του μισοβυθισμένου λεωφορείου, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα.

Παντού η ίδια εικόνα ανοχύρωτων πόλεων

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους βούλιαξε η Κέρκυρα, όπου υπήρξαν μεγάλα προβλήματα. Στα Μωραΐτικα, στο Τρίκλινο και την περιοχή του Ποταμού δεκάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν, σπίτια πλημμύρισαν και πολλές ζημιές σημειώθηκαν σε αυτοκίνητα. Χωρίς ρεύμα έμειναν την Πέμπτη και την Παρασκευή αρκετές περιοχές.

Την Πέμπτη το μεσημέρι 7 μαθητές του Νηπιαγωγείου της Στρογγυλής εγκλωβίστηκαν στη σχολική μονάδα, ενώ για τον απεγκλωβισμό τους επιστρατεύτηκε ...μπουλντόζα. Τριάντα μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ και του Μουσικού Λυκείου από χωριά του νησιού εγκλωβίστηκαν για ώρες στο σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ μόνο μετά από παρέμβαση της διοίκησης της ΕΛΜΕ διασφαλίστηκαν η σίτιση και η φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία της πόλης. Κόσμος επίσης απεγκλωβίστηκε από ταράτσες από ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

Παρασκευή πρωί στον Κολωνό, οι κάτοικοι επιστράτευσαν τις ...βάρκες

INTIME NEWS

Παρασκευή πρωί στον Κολωνό, οι κάτοικοι επιστράτευσαν τις ...βάρκες
Στην Ιθάκη προβλήματα προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση, με το λιμάνι στο Βαθύ να μην έχει ρεύμα, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ είχε κλείσει ο περιφερειακός δρόμος στα Δριβάτα λόγω κατολισθήσεων. Σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές στο Δημοτικό Στάδιο, όπου καταστράφηκαν η περίφραξη και ο χλοοτάπητας στα γήπεδα ποδοσφαίρου και 5x5, καθώς και στο Υποθηκοφυλακείο. Από τις πρώτες εκτιμήσεις, μετρούν ζημιές πάνω από 30 οικογένειες, καθώς και πολλοί καταστηματάρχες, εφόσον πλημμύρισαν αποθήκες και μαγαζιά.

Στο Ληξούρι ο χείμαρρος που περνάει μέσα από την πόλη, υπερχείλισε, το απόγευμα της Πέμπτης. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα ενώ χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν 5 άτομα. Σημαντικές ζημιές είχαν και κτηνοτρόφοι.

Στην πυρόπληκτη Ηλεία και τα χωριά των δήμων Ηλιδας (Σαβάλια, Ροβιάτα, Αμπελόκαμπος, Κουρούτα) και Πηνειού (Παλαιοχώρι), σε μια μεγάλη αγροτική έκταση εκατέρωθεν του αποστραγγιστικού αγωγού Γαστούνης - Παλαιοχωρίου σημειώθηκαν πλημμύρες σε καλλιέργειες, θερμοκήπια και στάβλους.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Παρασκευής, έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους 12 εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ οι οποίοι πήγαιναν στη δουλειά τους, καθώς το μπροστινό μέρος του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν βούλιαξε σε τάφρο που άνοιξε ξαφνικά σε έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, εξαιτίας καθίζησης του οδοστρώματος. Οπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, η τρύπα που δημιουργήθηκε είχε βάθος 5 μέτρων. Σύμφωνα με μαρτυρίες των περιοίκων, το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει και στο παρελθόν στο ίδιο σημείο.

Παραθαλάσσιοι δρόμοι χάθηκαν στην Κέρκυρα

INTIME NEWS

Παραθαλάσσιοι δρόμοι χάθηκαν στην Κέρκυρα
Μαθητές και καθηγητές στο 31ο Γενικό Λύκειο, μπαίνοντας στην αυλή του σχολείου τους, είδαν να βρίσκεται πεσμένο ένα μεγάλο πεύκο. Από τύχη δεν υπήρξε ατύχημα, καθώς το δέντρο έπεσε λίγη ώρα πριν αρχίσουν να καταφθάνουν οι μαθητές και οι καθηγητές. Στο σχολικό συγκρότημα φοιτούν περισσότεροι από 600 μαθητές. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχώρησαν σε κοπή του δέντρου, ενώ μέχρι το μεσημέρι δεν είχε απομακρυνθεί. Για λόγους ασφαλείας τοποθετήθηκαν απαγορευτικές κορδέλες και η διεύθυνση του σχολείου κράτησε τα παιδιά στις τάξεις. Το απόγευμα της Παρασκευής, στα δύο είχε κοπεί η Εγνατία Οδός στο ύψος της Ρεντίνας, λόγω συσσώρευσης λάσπης και φερτών υλικών. Στο σημείο μάλιστα εγκλωβίστηκαν δεκάδες οδηγοί για πολλές ώρες.

Στην Ημαθία οι πρόσφυγες στο κέντρο διαμονής στην Αλεξάνδρεια για άλλη μια φορά βρέθηκαν έρμαια των καιρικών συνθηκών καθώς πλημμύρισαν οι εγκαταστάσεις.

Στη Χαλκιδική, προβλήματα υπήρξαν κυρίως σε Ιερισσό και Ολυμπιάδα. Η Πυροσβεστική δέχτηκε αρκετές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε σπίτια και υπόγεια στην είσοδο της Ιερισσού από την πλευρά του Στρατωνίου. Στην Ολυμπιάδα, το ρέμα που διασχίζει τον οικισμό έσπασε σε τρία σημεία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο κι ένας 55χρονος, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο σπίτι του από τη μεγάλη συγκέντρωση υδάτων. Στην περιοχή βρέθηκε την Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Λ. Στολτίδη.

«Λίμνη» έξω από το Κέντρο Υγείας στην Ελευσίνα
«Λίμνη» έξω από το Κέντρο Υγείας στην Ελευσίνα
Επίσης, πολλοί επαρχιακοί και παραλιακοί δρόμοι σε Χαλκιδική και Πιερία αλλά και δρόμοι της ΠΕ Κιλκίς είχαν κλείσει καθώς πλημμύρισαν λόγω του μεγάλου όγκου νερού και υπερχείλισης ρεμάτων.

Σε δοκιμασία και η σεισμόπληκτη Κρήτη

Τα ξημερώματα της Παρασκευής η κακοκαιρία έπληξε και την Κρήτη. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονταν στη Μεσαρά, όπου την Πέμπτη σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε Καμάρες, Βορίζια και Μαγαρικάρι, ενώ στη Γρηγοριά πλημμύρισαν και σπίτια. Ζημιές έχουν γίνει και σε υποδομές, δρόμους, γεφύρια, ενώ και πολλά ζώα πνίγηκαν.

Στο Αρκαλοχώρι και στα χωριά του δήμου Μινώα - Πεδιάδας οι σεισμόπληκτοι που διαμένουν σε σκηνές υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία, και προσπαθούσαν να προφυλαχτούν με νάιλον και ανοίγοντας μόνοι τους χαντάκια. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναζητείται στέγη για 320 σεισμόπληκτους αφού έκλεισαν τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν προσωρινά, ενώ ακόμα και οι λίγοι οικίσκοι που είχαν υποσχεθεί κυβέρνηση και τοπικές αρχές αργούν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Μπαλάκι οι ευθύνες

Το γνωστό άθλιο μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης, παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω στην αθωράκιστη από ουσιαστικά αντιπλημμυρικά μέτρα Αττική και ολόκληρη τη χώρα.

Την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αφού έκανε την απαράδεκτη δήλωση ότι «υπάρχουν πάρα πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα που είναι επικίνδυνα και πρέπει να τα σημάνουμε στους πολίτες για να τα αποφεύγουν», θέτοντας ουσιαστικά υπεύθυνο τον λαό για ό,τι συμβεί, στη γνωστή λογική της ατομικής ευθύνης, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.

Για την κατάσταση στο Φάληρο ανέφερε πως «τα προβλήματα οφείλονται στα έργα (σ.σ. ανάπλαση Φαληρικού Ορμου). Τα φράγματα που είχαν φτιάξει οι ανάδοχοι έσπασαν και προκάλεσαν τα προβλήματα, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν η Περιφέρεια και ο ανάδοχος». Εριξε λοιπόν το μπαλάκι στην Περιφέρεια Αττικής και στον ανάδοχο, σαν μια βολική εξήγηση, λες και δεν έχει και η κυβέρνηση τεράστιες ευθύνες για τον σχεδιασμό και τον έλεγχο τέτοιων έργων υποδομής, ή λες και δεν δίνει μια σειρά εγκρίσεις για να γίνουν τα έργα, σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση Πατούλη.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά έκανε λόγο για «επιτελικό χάος», εστιάζοντας στο «μπάχαλο» και στο ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του «κρύβονται», ενώ έχει εξίσου εγκληματικές ευθύνες, και ως πρώην κυβέρνηση αλλά και ως πρώην διοίκηση της Περιφέρειας, αφού έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν έγιναν ούτε επί ημερών του. Αν μάλιστα ρίξουμε μια ματιά στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας επί διοίκησης Δούρου, θα δούμε ότι π.χ. το 2017, χρονιά που είχαμε την τραγωδία της Μάνδρας με τους 24 νεκρούς, σε σύνολο πληρωμών 237,1 εκατ. ευρώ για έργα, οι προβλέψεις για αντιπλημμυρικά έργα περιορίζονταν μόλις στα 12,9 εκατ. (5,5%), με τα περισσότερα από αυτά να πηγαίνουν σε συνεχιζόμενα μικροέργα και κάποια άλλα να μην απορροφώνται καν... Επιπλέον, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ως κυβερνήσεις ενέκριναν και υλοποίησαν το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 αλλά και το επόμενο, έως το 2027, στα οποία διατίθενται ελάχιστοι πόροι για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής.

Δεν έλειψαν και οι αθλιότητες, όπως από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ν. Ρωμανό, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση σχολίασε το θλιβερό θέαμα των μαθητών στη Νέα Φιλαδέλφεια με απίστευτο κυνισμό, λέγοντας πως τα παιδιά ...δεν θα πνίγονταν αν περπατούσαν στα νερά, επειδή αυτό είχε πολύ χαμηλή στάθμη!

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Εκτεθειμένη και στον κίνδυνο πλημμύρας

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» δείχνει την παντελή έλλειψη προληπτικών μέτρων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού

Στο Αχλάδι οι καμένες εκτάσεις που υποχώρησαν με την προηγούμενη νεροποντή απειλούν και πάλι

RIZOSPASTIS

Στο Αχλάδι οι καμένες εκτάσεις που υποχώρησαν με την προηγούμενη νεροποντή απειλούν και πάλι
Πέμπτη πρωί. Κατηφορίζοντας τον Αγιο με προορισμό την Αγία Αννα και το Αχλάδι, η ομίχλη πυκνή να την κόψεις με μαχαίρι, το δάσος ακμαίο, ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στη βόρεια Εύβοια εκτείνεται έως το Μαντούδι. Τίποτα δεν προϊδεάζει τον επισκέπτη γι' αυτό που θα αντικρίσει παραπέρα, παρά μόνο ένα πανό του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών στην είσοδο του χωριού Προκόπι, με το αίτημα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τώρα.

Δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, που ρήμαξαν τη βόρεια Εύβοια, θα πίστευε κανείς πως κάτι έχει γίνει. Κάτι έπρεπε να έχει γίνει.

Ωστόσο, μία βδομάδα πριν, μια τυπική για την περιοχή βροχή επιβεβαίωσε τους φόβους των κατοίκων της. Τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε απέδειξαν ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας.

Την Πέμπτη, εν αναμονή της κακοκαιρίας «Μπάλλος», οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν περισσότερο, στην Αγία Αννα και στο Αχλάδι, περιμένουν το κακό με κομμένη την ανάσα. Οι πληροφορίες μιλούσαν για μεγάλη νεροποντή το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή, ανεβάζοντας «στο κόκκινο» την αγωνία και την ανησυχία .

Κάνουν αυτό που ξέρουν, αυτό που μπορούν, αυτό που η επιλεκτική γύμνια του κρατικού μηχανισμού τούς αναγκάζει. Παίρνουν όσα μέτρα μπορούν μόνοι τους, να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να προστατέψουν τις ζωές τους, αυτήν τη φορά απ' το νερό, όπως το έπραξαν πριν από δύο μήνες με αντίπαλο τη φωτιά.

Αυτά τα αντιδιαβρωτικά έργα είναι φανερό ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πλημμύρας

RIZOSPASTIS

Αυτά τα αντιδιαβρωτικά έργα είναι φανερό ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πλημμύρας
Στον δρόμο προς τον Αγιο Βασίλη, την παραλία της Αγίας Αννας, τα κουφάρια των δέντρων και η οφθαλμοφανής διάβρωση του εδάφους μαρτυρούν αυτό που θα συμβεί σε μια επόμενη νεροποντή. Μάταια αναζητεί κανείς κάποιο έργο, κάποια παρέμβαση. Ρέματα στενά και τυφλά, έχουν διανοιχτεί όπως όπως. Εύκολα καταλαβαίνει και ο πλέον ανίδεος ότι δεν πρόκειται να συγκρατήσουν τίποτα.

Η παραλία έρημη. Σπίτια ερμητικά κλειστά. Περιτριγυρισμένα από λόφους και βουνά που πριν από λίγο καιρό έδιναν ζωή, αλλά τώρα εγκυμονούν θάνατο.

«Μόνοι μας κάνουμε ό,τι κάνουμε»

Η Μαρία και η Δήμητρα έχουν ήδη προετοιμαστεί. Μετέφεραν όλα τα έπιπλα από το ισόγειο στον πρώτο όροφο του σπιτιού, τοποθέτησαν σακιά με άμμο εκεί που τους υπέδειξαν οι πιο ειδικοί, γέμισαν τα ντουλάπια τους με τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο, γιατί όπως λένε, αν η κακοκαιρία έχει την ένταση που βεβαιώνουν οι ειδικοί, τότε φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς ρεύμα. «Και μετά;» τις ρωτάμε. «Μετά, θα ανασκουμπωθούμε κι αν υπάρχει ακόμα ο τόπος και δεν έρθουν όλα αυτά κάτω», λένε, και δείχνουν τους λόφους τριγύρω, «θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας, αν μπορούμε ακόμα να λέμε ότι εδώ υπάρχει ζωή». Τις ρωτάμε αν παρατήρησαν κάποια έργα οχύρωσης της περιοχής. «Από ποιους; Απ' αυτούς που άφησαν ανοχύρωτες τις ζωές μας στην πυρκαγιά; Στην πρώτη πλημμύρα; Στον σεισμό κάπου αλλού, τις ζωές κάποιων άλλων; Οχι! Απ' αυτούς απαιτούμε αλλά κρατάμε μικρό καλάθι. Μόνοι μας ό,τι κάνουμε, με την προσπάθεια όλων ίσως κάτι γίνει».

Οι κάτοικοι οχυρώνονται μόνοι τους
Οι κάτοικοι οχυρώνονται μόνοι τους
Συνεχίζουμε τον δρόμο μας προς την παραλία του χωριού Αχλάδι. Συναντάμε τον κύριο Νίκο. Στην άκρη του δρόμου κάτω απ' το σπίτι του, κοιτάζει πιο κάτω το ποτάμι. «Ο κόσμος έχει πάθει σοβαρές ζημιές, πολύ σοβαρές», μας λέει. «Εχει γίνει κάποια παρέμβαση για αντιπλημμυρική προστασία;» τον ρωτάμε. «Τι να γίνει; Να εδώ κοιτάξτε, μπήκαν ανοίξανε το ρέμα, μα το είχαν και πριν ανοίξει, το καθαρίσανε πάλι, μα πάλι θα φέρει φερτά υλικά. Αυτό το φαράγγι εδώ μέχρι επάνω είναι φορτωμένο με κροκάλες, χώμα, όλα εδώ θα έρθουν. Το καθάρισμα από μόνο του δεν λέει τίποτα. Περιμένουμε την κακοκαιρία με την ψυχή στο στόμα, να δούμε τι θα γίνει. Ολα αυτά τα σπίτια εδώ στην άκρη στο ποτάμι έχουν σοβαρό πρόβλημα. Αν η κακοκαιρία είναι μεγαλύτερη απ' αυτή που πέρασε δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γίνει», μας λέει.

Τον αποχαιρετούμε με την ευχή για «καλή δύναμη». Είναι το μόνο που σίγουρα θα χρειαστούν οι κάτοικοι της περιοχής. Προχωράμε προς το Αχλάδι. Δεξιά - αριστερά του δρόμου απότομες πλαγιές, κάπου παίρνει το μάτι κάποια λίγα κορμοδέματα που έχουν τοποθετηθεί. Σταγόνα στον ωκεανό. Με τον φραγμό του δάσους να λείπει, κάθε πέτρα, κάθε βράχος μοιάζει με φονικό όπλο. Στο καφενείο του χωριού συναντάμε τον Βαγγέλη και τον Γιώργο. «Περιμένουμε την κακοκαιρία», μας λένε με ένα ειρωνικό χαμόγελο και μας δείχνουν την πλαγιά που σκεπάζει τη μία άκρη του χωριού και ήδη ένα μέρος της υποχώρησε με την προηγούμενη βροχή. Οσοι έχουν σπίτι κοντά, τους ζητήθηκε να τα εκκενώσουν. Κάποιοι έφυγαν. «Εντολή για εκκένωση! Και πού να πάω; Να φύγω απ' το σπίτι μου να πάω πού; Μήπως γίνεται τίποτα οργανωμένα;», μας λένε και προσθέτουν: «Και στη φωτιά έδωσαν εντολή για εκκένωση. Αν τους είχαμε ακούσει όλο το χωριό, όλα τα χωριά θα είχαν καεί. Τα σώσαμε επειδή δεν υπακούσαμε». Τους ρωτάμε για παρεμβάσεις, αν έγιναν, αν είδαν. «Κάποια κορμοφράγματα, αλλά με τα ψέματα θα κρατήσεις το νερό; Καμιά φορά δεν έγιναν έργα σωστά, όλα πρόχειρα και αν... Καιγόμαστε, πλημμυρίζουμε, μόνοι μας, αποζημιώσεις τίποτα, χαθήκανε πεύκα, ελιές, αμπέλια. Πώς θα επιβιώσει ο κόσμος; Κοροϊδία μια ζωή, αλλά φταίμε κι εμείς που τους το επιτρέπουμε», μας λένε.

Παραδίπλα κάθεται η Αντριάννα. Αγωνία, φόβος, αλλά και αποφασιστικότητα. «Το χωριό δεν το εγκαταλείπουμε. Θα μείνουμε στα σπίτια μας», λέει. «Μας άφησαν να καούμε, μας αφήνουν να πνιγούμε, τι να πούμε τώρα; Μας έχει πνίξει το άγχος. Δεν ξέρω πώς θα ζήσουμε. Κάθε που βρέχει βγαίνω και κοιτάζω το βουνό μην πέσει πάνω μας. Να σε διώχνουν απ' το σπίτι σου είναι άσχημο πράγμα. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε. Εμείς πνιγόμαστε κι αυτοί χαριεντίζονται στα κανάλια. Δεν το βάζουμε κάτω. Αλλά έχουν και συνείδηση της καταστροφής που έχει γίνει, λένε δεν είχαμε θύματα. Ενα έχω να τους πω: Τα μάτια του ο άνθρωπος μια φορά τα κλείνει για να πεθάνει. Εδώ αργοπεθαίνει ο κόσμος δίχως προοπτική και με τον φόβο μιας καταστροφής».

Λίγο πριν τους αποχαιρετήσουμε, με την ίδια πάντα ευχή για δύναμη στον αγώνα που έχουν μπροστά τους, συναντάμε τον Κώστα. Νέο παιδί, με το μωρό του, ετοιμάζεται να φύγει για Μαντούδι να μεταφέρει σακιά με άμμο για το χωριό. Μας οδηγεί στο σπίτι του. Η πλαγιά κρέμεται απειλητική από πάνω του. Ηδη ένα τεράστιο κομμάτι της αποκολλήθηκε και «ξάπλωσε» στην αυλή του στην προηγούμενη κακοκαιρία. «Το έσωσα απ' τη φωτιά - λέει - με τα βυτία και τις μάνικες. Δεν το εγκαταλείπω ούτε τώρα κι ας υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης». Η σύζυγός του, Ελένη, μας δείχνει στο κινητό της φωτογραφίες της πρώτης κατολίσθησης! Και οι δύο με χαμόγελο, απτόητοι, μας θυμίζουν ότι πάντα υπάρχει ελπίδα εκεί που οι άνθρωποι στυλώνουν τα πόδια κι αγωνίζονται.

Η οργή γίνεται αποφασιστικότητα

Η αποφασιστικότητα όσων ανθρώπων συναντήσαμε και μιλήσαμε «θρέφεται» κι απ' την οργή τους. Εκφράζονται με σκληρά λόγια για όσους κυβερνούν και κυβέρνησαν, για τον κρατικό μηχανισμό και τη γύμνια του. Μια οργή που μοιάζει να σωρεύεται χρόνια, δεκαετίες στη Βόρεια Εύβοια. Στον τόπο που τους χειμώνες πλημμύριζε ή θαβόταν στα χιόνια και τα καλοκαίρια καιγόταν. Στον τόπο που οι διακοπές ρεύματος και νερού ήταν για χρόνια πολλά ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Ακόμα και τώρα όσοι έχουν στα πυρόπληκτα χωριά γονείς ή παππούδες αγωνιούν ξέροντας πως το πιο πιθανό είναι μετά την κακοκαιρία να καταρρεύσει το δίκτυο τηλεφωνίας ή να μείνουν χωρίς ρεύμα. Τρεις ώρες μακριά απ' την Αθήνα κι όμως παραμένουν ζητούμενο η απρόσκοπτη επικοινωνία και ο ηλεκτρισμός.

Κανόνας είναι και η απουσία βασικών υποδομών. Οσων βλέπει ο απλός επισκέπτης, όπως το άθλιο οδικό δίκτυο ή οι δομές Υγείας που μόνο υποτυπώδεις υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν και όσων βιώνουν με οδυνηρό τρόπο οι κάτοικοί του, όπως η απουσία κάθε δυνατότητας για πολιτιστική, αθλητική, ψυχαγωγική διέξοδο.

Ο «Μπάλλος» δεν θα σβήσει τον θυμό για τη χρόνια εγκατάλειψη που πυροδότησε η καταστροφή του Αυγούστου. Ισα ίσα, θα τον μεγαλώσει. Γιατί και αυτήν τη φορά οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας δίνουν τη μάχη μόνοι τους, αλλά όλοι μαζί, αποφασισμένοι να σώσουν τα σπίτια, τον τόπο τους, να συνεχίσουν να ζουν εκεί που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.


Ρεπορτάζ: Βάσω NΙΕΡΡΗ, φωτ.: Γιώργος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Συντονισμένος αγώνας με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στο Σύνταγμα

Από τη σύσκεψη των φορέων και Επιτροπών Αγώνα την περασμένη Τρίτη

RIZOSPASTIS

Από τη σύσκεψη των φορέων και Επιτροπών Αγώνα την περασμένη Τρίτη
Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, κοινή σύσκεψη φορέων και Επιτροπών Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από όλη τη χώρα, καταλήγοντας στην απόφαση να οργανωθεί συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα.

Στο σημαντικό αυτό βήμα συντονισμού συμμετέχουν οι εξής φορείς: Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, Επιτροπή Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Γορτυνίας, Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Ανατολικής Μάνης, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καμινάδων Καρδίτσας, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Αλιάκ - Μαχαλά Καρδίτσας, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Ληλαντίου Εύβοιας, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καστέλας Εύβοιας, Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Μεσοχωρίου Λάρισας, Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών Κρήτης, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας για τη Μάνη.

Επιπλέον, την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει οι Σύλλογοι των χωριών Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Αττάλη, Τριάδα, Μακρυκάπα, Στενή, Στρόπωνες από την Εύβοια, ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, η Συντονιστική Επιτροπή προστασίας των δασών και της λαϊκής περιουσίας Αχαΐας, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Σουλίου Πάτρας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ερυμάνθου και Ωλενίας.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 17 Οκτώβρη έχει προγραμματιστεί συνέλευση των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης για τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, στις 19 Οκτώβρη προγραμματίζεται συλλαλητήριο από τους πυρόπληκτους της Ηλείας στον Πύργο, ενώ στις 22 Οκτώβρη οργανώνουν κινητοποίηση στο Γύθειο οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Μάνης.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που συναποφασίστηκε

Το πλαίσιο των αιτημάτων που θα προβάλουν όλες οι Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές, που αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Τρίτης, για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη, έχει ως εξής:

- Αμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών και με επαρκή χρηματοδότηση γι' αυτά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, στελέχωση με αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κ.λπ.

- Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και αυτές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

- Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευση - άρδευση κ.λπ. Αμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

- Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι έχασαν τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάστασή τους.

- Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντος.

- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, και να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση του Οργανισμού με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα, εξασφάλιση μελισσοτροφής για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες, εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

- Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές.

- Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών το 2021 και το 2022 για ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους στις πληγείσες περιοχές.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ο εμπαιγμός των πλημμυροπαθών του «Ιανού» καλά κρατεί

Απο διαμαρτυρία των πλημμυροπαθών τον Αύγουστο
Απο διαμαρτυρία των πλημμυροπαθών τον Αύγουστο
Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών προς τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από τον «Ιανό» 13 μήνες πριν καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, με αφορμή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με βάση την οποία θα πρέπει να περιμένουν άλλα τρία χρόνια για να εισπράξουν το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ πριν από λίγες μέρες, οι πληγέντες πρέπει να αρχίσουν πάλι ένα κυνηγητό δικαιολογητικών (πάνω από δέκα!) μέχρι τις 5/12/2021 για να μπορέσουν να πάρουν το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται και το οποίο μάλιστα δεν είναι το 100% της πραγματικής ζημιάς που έπαθαν, αλλά το 55% της εκτίμησης που έκαναν οι επιτροπές της Περιφέρειας! Οποιος τυχόν είχε κάνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα πάρει από το 55% το ποσό που δεν καλύπτει το συμβόλαιο. Αφού τελειώσει αυτός ο μαραθώνιος με τα δικαιολογητικά, θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι και άλλα τρία χρόνια ακόμα, μιας και η απόφαση αναφέρει ότι «η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας», σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η κοροϊδία λοιπόν συνεχίζεται για τους πληγέντες, που πέρασαν δύσκολα μια χρονιά, γιατί με την όποια προκαταβολή ή επιχορήγηση πήραν έπρεπε να καλύψουν επείγουσες ζημιές και τα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους, οι δε αγρότες επιπλέον να καλλιεργήσουν και τα χωράφια τους, που κι αυτά έπαθαν ζημιές. Πολλές οικογένειες έχουν μείνει και άστεγες, καθώς τα σπίτια τους είναι κατεδαφιστέα και πρέπει επιπλέον να καλύψουν και τα έξοδα κατεδάφισης και απομάκρυνσης των υλικών κατεδάφισης.

Οπως καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, «οι λαλίστατοι δήμαρχοι της περιοχής μας και η Περιφέρεια ξέχασαν τις υποσχέσεις που έδωσαν κάτω από την πίεση των διεκδικήσεων και του αγώνα του λαού της Καρδίτσας! Ούτε κουβέντα τώρα για την ανάγκη 100% αποζημίωσης των πραγματικών ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που ζητάνε και δικαιούνται οι πληγέντες. Φυσικά, ούτε συζήτηση για αντιπλημμυρικά έργα και μάλιστα είμαστε μπροστά στον χειμώνα, ενώ τα εκατομμύρια μοιράζονται σε "ημέτερες" κατασκευαστικές εταιρείες και ομίλους, όπως η "ΤΕΡΝΑ", προκαταβολικά για τα έργα αποκατάστασης, πριν ακόμα αρχίσουν! Οι δε βροχές της καταιγίδας "Αθηνά" αυτές τις μέρες και οι καταστροφές που προκάλεσαν στην "πυρπολημένη" Εύβοια, στο Πήλιο και αλλού ξύπνησαν πάλι μνήμες "Ιανού" και στην περιοχή μας».

Στηλιτεύει επίσης τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «τα παχιά και μεγάλα λόγια της Ρ. Δούρου κατά την επίσκεψή της στην Καρδίτσα καλύφθηκαν από την εκκωφαντική αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα αυτή εξέλιξη, που στέλνει την εξόφληση των αποζημιώσεων σε βάθος τετραετίας!».

Η ΤΕ Καρδίτσας τονίζει πως «ό,τι δόθηκε ή θα δοθεί, ο λαός το κέρδισε με τον ίδιο του τον αγώνα» και τον καλεί, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να οργανώσει την πάλη για καταβολή αποζημιώσεων στο 100% και για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με ευθύνη του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ