Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΓΥΜΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ
Αθωράκιστα με ευθύνη του κράτους το Λεκανοπέδιο και όλη η χώρα
  • Ενας νεκρός στη Νότια Εύβοια
  • Μεγάλες ζημιές στα νησιά του Ιονίου, στην Ηλεία και αλλού

Στη γέφυρα κάτω από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», οι επιβάτες σχεδόν κολύμπησαν για να βγουν από λεωφορείο της γραμμής Βούλα - Πειραιάς

Copyright 2021 The Associated

Στη γέφυρα κάτω από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», οι επιβάτες σχεδόν κολύμπησαν για να βγουν από λεωφορείο της γραμμής Βούλα - Πειραιάς
Απροστάτευτα βρέθηκαν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα στην Αττική και σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα απέναντι στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, καιρικό φαινόμενο αναμενόμενο και σύνηθες αυτήν την εποχή. Στην Εύβοια υπήρξε και νεκρός, ένας 69χρονος κτηνοτρόφος, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που κινδύνεψαν στις πλημμυρισμένες περιοχές στο Λεκανοπέδιο κ.α. και υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα υπάρχοντά τους - σπίτια, καταστήματα, περιουσίες.

Οπως και το καλοκαίρι με τις καταστροφικές φωτιές, που όλοι ήξεραν ότι θα έφερναν και καταστροφικές πλημμύρες, άκουσαν και πάλι από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για ακραία καιρικά φαινόμενα, «κλιματική αλλαγή», για μπερδέματα αρμοδιοτήτων φορέων του κρατικού μηχανισμού κ.ά. Ομως, τα προβλήματα που προέκυψαν γίνονται ακραία γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, η πρόληψη, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.

Γιατί δεν είναι πρόληψη, όπως σχολίαζε την Πέμπτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, το «κλειδαμπαρωθείτε» για να σωθείτε, που καλούσε ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, μετά τη διυπουργική σύσκεψη η οποία αποφάσισε κλείσιμο της Εθνικής οδού στον Κηφισό που κινδύνευε να υπερχειλίσει ή το κλείσιμο των σχολείων και προέτρεπε για τηλεργασία.

Σημείωνε συγκεκριμένα το ΚΚΕ: «Μετά τις εκκενώσεις του καλοκαιριού για να σωθεί ο κόσμος από τις πυρκαγιές, τώρα η κυβέρνηση καταφεύγει στις απαγορεύσεις και το κλείσιμο δρόμων για να σωθεί από τις πλημμύρες. Αυτό δεν λέγεται πρόληψη, αντίθετα είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που κάθε χρόνο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του λαού».

Λεωφορείο στην Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη έπεσε σε τρύπα από δρόμο που κατάρρευσε

MotionTeam

Λεωφορείο στην Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη έπεσε σε τρύπα από δρόμο που κατάρρευσε
Λόγω αυτών των ελλείψεων σε όλο το Λεκανοπέδιο, από το πρωί της Πέμπτης οι κεντρικές αρτηρίες πλημμύρισαν και προκλήθηκε απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες ανθρώπους.

Επίσης, πλημμύρισαν συνοικίες ολόκληρες γύρω από τον Κηφισό, αστικό λεωφορείο βούλιαξε στην Ποσειδώνος, δίπλα στα μεγαλόπνοα έργα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», σχολεία και πανεπιστήμια μετατράπηκαν σε λίμνες και ...πισίνες, υπήρξαν διακοπές ηλεκτροδότησης. Ειδικά για την περίπτωση του κινδύνου που διέτρεξαν οι επιβάτες του μισοβυθισμένου λεωφορείου, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα.

Παντού η ίδια εικόνα ανοχύρωτων πόλεων

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους βούλιαξε η Κέρκυρα, όπου υπήρξαν μεγάλα προβλήματα. Στα Μωραΐτικα, στο Τρίκλινο και την περιοχή του Ποταμού δεκάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν, σπίτια πλημμύρισαν και πολλές ζημιές σημειώθηκαν σε αυτοκίνητα. Χωρίς ρεύμα έμειναν την Πέμπτη και την Παρασκευή αρκετές περιοχές.

Την Πέμπτη το μεσημέρι 7 μαθητές του Νηπιαγωγείου της Στρογγυλής εγκλωβίστηκαν στη σχολική μονάδα, ενώ για τον απεγκλωβισμό τους επιστρατεύτηκε ...μπουλντόζα. Τριάντα μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ και του Μουσικού Λυκείου από χωριά του νησιού εγκλωβίστηκαν για ώρες στο σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ μόνο μετά από παρέμβαση της διοίκησης της ΕΛΜΕ διασφαλίστηκαν η σίτιση και η φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία της πόλης. Κόσμος επίσης απεγκλωβίστηκε από ταράτσες από ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

Παρασκευή πρωί στον Κολωνό, οι κάτοικοι επιστράτευσαν τις ...βάρκες

INTIME NEWS

Παρασκευή πρωί στον Κολωνό, οι κάτοικοι επιστράτευσαν τις ...βάρκες
Στην Ιθάκη προβλήματα προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση, με το λιμάνι στο Βαθύ να μην έχει ρεύμα, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ είχε κλείσει ο περιφερειακός δρόμος στα Δριβάτα λόγω κατολισθήσεων. Σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές στο Δημοτικό Στάδιο, όπου καταστράφηκαν η περίφραξη και ο χλοοτάπητας στα γήπεδα ποδοσφαίρου και 5x5, καθώς και στο Υποθηκοφυλακείο. Από τις πρώτες εκτιμήσεις, μετρούν ζημιές πάνω από 30 οικογένειες, καθώς και πολλοί καταστηματάρχες, εφόσον πλημμύρισαν αποθήκες και μαγαζιά.

Στο Ληξούρι ο χείμαρρος που περνάει μέσα από την πόλη, υπερχείλισε, το απόγευμα της Πέμπτης. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα ενώ χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν 5 άτομα. Σημαντικές ζημιές είχαν και κτηνοτρόφοι.

Στην πυρόπληκτη Ηλεία και τα χωριά των δήμων Ηλιδας (Σαβάλια, Ροβιάτα, Αμπελόκαμπος, Κουρούτα) και Πηνειού (Παλαιοχώρι), σε μια μεγάλη αγροτική έκταση εκατέρωθεν του αποστραγγιστικού αγωγού Γαστούνης - Παλαιοχωρίου σημειώθηκαν πλημμύρες σε καλλιέργειες, θερμοκήπια και στάβλους.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Παρασκευής, έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους 12 εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ οι οποίοι πήγαιναν στη δουλειά τους, καθώς το μπροστινό μέρος του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν βούλιαξε σε τάφρο που άνοιξε ξαφνικά σε έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, εξαιτίας καθίζησης του οδοστρώματος. Οπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, η τρύπα που δημιουργήθηκε είχε βάθος 5 μέτρων. Σύμφωνα με μαρτυρίες των περιοίκων, το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει και στο παρελθόν στο ίδιο σημείο.

Παραθαλάσσιοι δρόμοι χάθηκαν στην Κέρκυρα

INTIME NEWS

Παραθαλάσσιοι δρόμοι χάθηκαν στην Κέρκυρα
Μαθητές και καθηγητές στο 31ο Γενικό Λύκειο, μπαίνοντας στην αυλή του σχολείου τους, είδαν να βρίσκεται πεσμένο ένα μεγάλο πεύκο. Από τύχη δεν υπήρξε ατύχημα, καθώς το δέντρο έπεσε λίγη ώρα πριν αρχίσουν να καταφθάνουν οι μαθητές και οι καθηγητές. Στο σχολικό συγκρότημα φοιτούν περισσότεροι από 600 μαθητές. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχώρησαν σε κοπή του δέντρου, ενώ μέχρι το μεσημέρι δεν είχε απομακρυνθεί. Για λόγους ασφαλείας τοποθετήθηκαν απαγορευτικές κορδέλες και η διεύθυνση του σχολείου κράτησε τα παιδιά στις τάξεις. Το απόγευμα της Παρασκευής, στα δύο είχε κοπεί η Εγνατία Οδός στο ύψος της Ρεντίνας, λόγω συσσώρευσης λάσπης και φερτών υλικών. Στο σημείο μάλιστα εγκλωβίστηκαν δεκάδες οδηγοί για πολλές ώρες.

Στην Ημαθία οι πρόσφυγες στο κέντρο διαμονής στην Αλεξάνδρεια για άλλη μια φορά βρέθηκαν έρμαια των καιρικών συνθηκών καθώς πλημμύρισαν οι εγκαταστάσεις.

Στη Χαλκιδική, προβλήματα υπήρξαν κυρίως σε Ιερισσό και Ολυμπιάδα. Η Πυροσβεστική δέχτηκε αρκετές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε σπίτια και υπόγεια στην είσοδο της Ιερισσού από την πλευρά του Στρατωνίου. Στην Ολυμπιάδα, το ρέμα που διασχίζει τον οικισμό έσπασε σε τρία σημεία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο κι ένας 55χρονος, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο σπίτι του από τη μεγάλη συγκέντρωση υδάτων. Στην περιοχή βρέθηκε την Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Λ. Στολτίδη.

«Λίμνη» έξω από το Κέντρο Υγείας στην Ελευσίνα
«Λίμνη» έξω από το Κέντρο Υγείας στην Ελευσίνα
Επίσης, πολλοί επαρχιακοί και παραλιακοί δρόμοι σε Χαλκιδική και Πιερία αλλά και δρόμοι της ΠΕ Κιλκίς είχαν κλείσει καθώς πλημμύρισαν λόγω του μεγάλου όγκου νερού και υπερχείλισης ρεμάτων.

Σε δοκιμασία και η σεισμόπληκτη Κρήτη

Τα ξημερώματα της Παρασκευής η κακοκαιρία έπληξε και την Κρήτη. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονταν στη Μεσαρά, όπου την Πέμπτη σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε Καμάρες, Βορίζια και Μαγαρικάρι, ενώ στη Γρηγοριά πλημμύρισαν και σπίτια. Ζημιές έχουν γίνει και σε υποδομές, δρόμους, γεφύρια, ενώ και πολλά ζώα πνίγηκαν.

Στο Αρκαλοχώρι και στα χωριά του δήμου Μινώα - Πεδιάδας οι σεισμόπληκτοι που διαμένουν σε σκηνές υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία, και προσπαθούσαν να προφυλαχτούν με νάιλον και ανοίγοντας μόνοι τους χαντάκια. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναζητείται στέγη για 320 σεισμόπληκτους αφού έκλεισαν τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν προσωρινά, ενώ ακόμα και οι λίγοι οικίσκοι που είχαν υποσχεθεί κυβέρνηση και τοπικές αρχές αργούν.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org