Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΓΥΜΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Συντονισμένος αγώνας με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στο Σύνταγμα

Από τη σύσκεψη των φορέων και Επιτροπών Αγώνα την περασμένη Τρίτη

RIZOSPASTIS

Από τη σύσκεψη των φορέων και Επιτροπών Αγώνα την περασμένη Τρίτη
Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, κοινή σύσκεψη φορέων και Επιτροπών Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από όλη τη χώρα, καταλήγοντας στην απόφαση να οργανωθεί συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα.

Στο σημαντικό αυτό βήμα συντονισμού συμμετέχουν οι εξής φορείς: Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, Επιτροπή Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Γορτυνίας, Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Ανατολικής Μάνης, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καμινάδων Καρδίτσας, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Αλιάκ - Μαχαλά Καρδίτσας, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Ληλαντίου Εύβοιας, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καστέλας Εύβοιας, Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Μεσοχωρίου Λάρισας, Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών Κρήτης, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας για τη Μάνη.

Επιπλέον, την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει οι Σύλλογοι των χωριών Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Αττάλη, Τριάδα, Μακρυκάπα, Στενή, Στρόπωνες από την Εύβοια, ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, η Συντονιστική Επιτροπή προστασίας των δασών και της λαϊκής περιουσίας Αχαΐας, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Σουλίου Πάτρας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ερυμάνθου και Ωλενίας.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 17 Οκτώβρη έχει προγραμματιστεί συνέλευση των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης για τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, στις 19 Οκτώβρη προγραμματίζεται συλλαλητήριο από τους πυρόπληκτους της Ηλείας στον Πύργο, ενώ στις 22 Οκτώβρη οργανώνουν κινητοποίηση στο Γύθειο οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Μάνης.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που συναποφασίστηκε

Το πλαίσιο των αιτημάτων που θα προβάλουν όλες οι Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές, που αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Τρίτης, για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη, έχει ως εξής:

- Αμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών και με επαρκή χρηματοδότηση γι' αυτά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, στελέχωση με αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κ.λπ.

- Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και αυτές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

- Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευση - άρδευση κ.λπ. Αμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

- Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι έχασαν τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάστασή τους.

- Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντος.

- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, και να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση του Οργανισμού με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα, εξασφάλιση μελισσοτροφής για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες, εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

- Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές.

- Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών το 2021 και το 2022 για ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους στις πληγείσες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ