Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πάλεψε για να φτιάξουμε το μέλλον που μας αξίζει

Αθλητικά τουρνουά και αγώνες τη Δευτέρα 26 Ιούνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη), το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν μέρα αθλητικών δραστηριοτήτων τη Δευτέρα 26 Ιούνη στην πλατεία Καραϊσκάκη (Δημαρχείο) Χαϊδαρίου, απέναντι από το Παλατάκι. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με τίτλο «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους - Πάλεψε για να φτιάξουμε το μέλλον που μας αξίζει» θα διεξαχθούν:

-- Μεγάλο τουρνουά μπάσκετ 3on3

-- Αθλητικοί διαγωνισμοί

-- Φιλικοί αγώνες επίδειξης

Ο χώρος της πλατείας θα διαμορφωθεί κατάλληλα (γήπεδο, μπασκέτες κ.λπ.) ώστε να πραγματοποιηθούν οι αθλητικές δραστηριότητες.

Οι ομάδες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου sportskne@gmail.com καθώς και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ μέχρι και τις 25 Ιούνη.

Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στο χώρο τη Δευτέρα 26 Ιούνη στις 16.30, καθώς οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 17.00.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες θα είναι δωρεάν, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν εκθέσεις.

  • Αντίστοιχα, η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών την Τρίτη 27 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με πλούσιο πρόγραμμα.
  • Ακόμα, στη Λάρισα, η ΚΝΕ διοργανώνει τουρνουά μπάσκετ 3on3, «Πέτα την μπάλα στο καλάθι! Οχι τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!», τη Δευτέρα 26 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο). Δηλώσεις συμμετοχής έως μεθαύριο Παρασκευή.
Μη «φτιάχνεσαι» στα μέτρα τους!

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

«

Μη "φτιάχνεσαι" στα μέτρα τους! Παλεύουμε για να φτιάξουμε το μέλλον που μας αξίζει», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΝΕ σημειώνει:

«Φέτος η 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, βρίσκει τη νεολαία να αγωνιά για το μέλλον της, μετά από 4 μνημόνια και μέτρα έως το 2060. Το όνειρο κάθε νέου να ζήσει με αξιοπρέπεια συνθλίβεται από το 60% της ανεργίας, την εργασιακή περιπλάνηση, τους μισθούς πείνας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το διάστημα η κυβέρνηση συζητά για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, ως "σκαλοπάτι" για τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών. Διαφημίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά, πιέζοντας για την πλήρη εφαρμογή αυτής της πολιτικής και στην Ελλάδα.

Τα "κατορθώματα" όμως της πολιτικής της ΕΕ μιλούν από μόνα τους και οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

  • 84 εκατομμύρια χρήστες, που κάθε χρόνο αυξάνονται! (ΟΗΕ, 2016)
  • Πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο στα ποσοστά καθημερινής χρήσης ουσιών σε μαθητές, με 2,5 εκατ. συστηματικούς χρήστες χασίς (OHE, 2016)
  • Η ΕΕ αποτελεί τον κύριο διάδρομο διακίνησης παράνομων ουσιών σε όλο τον κόσμο (ΟΗΕ, 2016)

Τα ποσοστά χρήσης στη χώρα μας, παρά την όξυνση του προβλήματος, είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, αντί να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και να στηρίξει τις δομές απεξάρτησης και επανένταξης, κόβει τη χρηματοδότησή τους και ταυτόχρονα προχωρά στην ίδρυση των λεγόμενων "χώρων υγιούς χρήσης". Στην πραγματικότητα περιθωριοποιεί τους χρήστες, υπονομεύει τη δυνατότητά τους να απεξαρτηθούν και να επανενταχθούν, να επανεξετάσουν τον τρόπο ζωής τους.

Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στην άμβλυνση των αντιστάσεων της νεολαίας. Στηρίζει και συμμετέχει στα "ναρκωφεστιβάλ", καλλιεργώντας την ανοχή στη χρήση και την εξάρτηση, ντύνοντας με "προοδευτικό" περιτύλιγμα αντιδραστικές και αντιεπιστημονικές θέσεις.

Τα παραμύθια...

Ο λαός και η νεολαία στη χώρα μας έδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά, γι' αυτό σήμερα χρησιμοποιούν τον "Δούρειο Ιππο" της "θεραπευτικής χρήσης" της κάνναβης, για να δρομολογήσουν εκ νέου τη νομιμοποίηση της χρήσης. Δε νοιάζονται για τη θεραπεία των ασθενών αυτοί που διέλυσαν τη δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, αυτοί που μετέτρεψαν τα φάρμακα σε πανάκριβα εμπορεύματα! Ακόμα κι αν κάποιο συστατικό απομονωθεί και μπορεί να αξιοποιηθεί ιατρικά, δεν χαρακτηρίζεται "θεραπευτικό" κανένα ναρκωτικό. Το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την επιστημονική έρευνα για ιατρικούς σκοπούς υπάρχει από χρόνια. Με το να ζητούν απελευθέρωση της παραγωγής και διάθεσης της κάνναβης αυτό που κάνουν είναι να διαφημίζουν μια ουσία που προκαλεί εξάρτηση και "κοινωνικό θάνατο".

Μας θέλουν να προσφέρουμε φτηνά εργατικά χέρια και θολωμένο μυαλό! Είναι προκλητικοί: Αυτοί που εφαρμόζουν μέτρα φοροληστείας τώρα επικαλούνται τα κέρδη από τη νομιμοποίηση της κάνναβης μέσω της φορολογίας. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής που έχει τσακίσει το δικαίωμά μας στη δουλειά, που μας στέλνει στην ανεργία, μας λένε ότι έτσι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Η νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών δεν είναι η απάντηση στην πολιτική της καταστολής. Η καταστολή στέλνει τον χρήστη στη φυλακή και η νομιμοποίηση κρατάει τον χρήστη στη σκλαβιά της χρήσης και της εξάρτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες όπου έχουν νομιμοποιηθεί τα ναρκωτικά, η χρήση και η εξάρτηση πολλαπλασιάζονται, αφού υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση και κοινωνική αποδοχή.

Μιλούν για ελευθερία όσοι μας οδηγούν στη σκλαβιά. Η καπιταλιστική κοινωνία, αφού πρώτα στερεί κάθε ελευθερία, κάθε δικαίωμα, εμφανίζει τη χρήση ναρκωτικών ως "ελεύθερη επιλογή". Πραγματικά ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να δει καθαρά τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη ζωή του. Που ψάχνει τη διέξοδο έξω από τα όρια του συστήματος που του προβάλλει ως μονόδρομο την εκμετάλλευση, τον ανταγωνισμό, την υποταγή. Που έχει ισότιμες σχέσεις με τους γύρω του, επικοινωνεί, μοιράζεται, δημιουργεί, που μέσα από τη συλλογική δράση κατακτά ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Η αλήθεια είναι...

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και έχει τις αιτίες του στην καρδιά της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η ανεργία, η σχολική διαρροή, ο κοινωνικός - ταξικός αποκλεισμός, η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια, η έλλειψη ελευθερίας, η απουσία νοήματος είναι οι όροι που οξύνουν το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Το καπιταλιστικό σύστημα έχει διπλό «όφελος» από τη διακίνηση των ναρκωτικών:

  • Τμήμα της νεολαίας στέλνεται στο περιθώριο και δεν βλέπει με "καθαρό" μυαλό την πραγματικότητα, δεν αμφισβητεί το σύστημα και δεν μπαίνει στον αγώνα για να το ανατρέψει.
  • Τα ετήσια κέρδη, από το νόμιμο και το παράνομο εμπόριο, είναι αμύθητα.
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Η δύναμη για να κερδίσουμε όσα μας στερούν είναι στα χέρια και στο μυαλό μας, στη συλλογική διεκδίκηση. Μην αφήσεις τη δυσφορία που νιώθεις ενάντια στην αδικία και στην εκμετάλλευση να μετατραπεί σε σκλαβιά ψευδαισθήσεων, σε παραίτηση. Κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα, κανείς δεν πρέπει να σπαταλά τη ζωή του ψάχνοντας λύση στη φυγή.

Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά!

Σε καλούμε στο δρόμο της ανυπότακτης ζωής! Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα για την ανατροπή του συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση και στην αδικία. Στην πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, τον σοσιαλισμό.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη).

-- Εμπειρία από την προετοιμασία του Πολυχώρου Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Πάτρα.

-- Ρεπορτάζ από πλήθος αξιόλογων εκδηλώσεων της ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παζλ και παιχνίδια γρίφων για την Ιστορία της ΟΚΝΕ

Με μεγάλο ενθουσιασμό ανταποκρίθηκε πλήθος μαθητών στο κάλεσμα των Μαθητικών Οργανώσεων Βύρωνα, Ζωγράφου και Καισαριανής της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικών της ΚΝΕ, την περασμένη Κυριακή, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Με θέμα «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ», οι Οργανώσεις κάλεσαν τους μαθητές να «ξεκλειδώσουν» τα κρυμμένα μυστικά στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε πρωτότυπα παιχνίδια γρίφων, μυστηρίου και ανακαλύψεων στο χώρο του πάρκου, από κρυμμένες διαφορές μέχρι παζλ που δοκίμαζαν τις ικανότητες μνήμης, τις γνώσεις αλλά και την ταχύτητα των μαθητών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες οδηγήθηκαν στον διαμορφωμένο χώρο escape room στο Μουσείο, με θέμα την ιστορία της δίκης των 7 ΟΚΝιτών φαντάρων στον Ουλαμό Καλπακίου, όπου οι μαθητές λύνοντας γρίφους και αποκωδικοποιώντας στοιχεία έμαθαν για το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. Ιδιαίτερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων είχε διαμορφωθεί για τους μικρότερους μαθητές, των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με ανάλογα παιχνίδια.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε συμπαρέσυρε ακόμη και παιδιά που δεν γνώριζαν την πρωτοβουλία και περνούσαν εκείνη τη στιγμή από το χώρο, να συμμετέχουν, να μάθουν πράγματα που - όπως μας είπαν - δεν είχαν ξανακούσει, να περάσουν καλά και να γνωρίσουν την ΚΝΕ. Το ραντεβού με πολλούς από τους μαθητές ανανεώθηκε για το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, όπου ανυπομονούν να ξανασυμμετέχουν σε ανάλογες δραστηριότητες.



26ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στην κατασκήνωση και στην πόλη των Ιωαννίνων

Το Σάββατο 8 Ιούλη, μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Χιλιάδες νέοι από όλη τη χώρα ενώνουν τις φωνές τους στέλνοντας μήνυμα ότι οι νέοι και οι λαοί των Βαλκανίων έχουν μοναδικό συμφέρον να παλέψουν για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, στις κυβερνήσεις και τις ενώσεις του, ΝΑΤΟ - ΕΕ, που γεννούν φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση. Χιλιάδες νέοι απ' όλη τη χώρα δίνουν ραντεβού στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Κατασκηνώνουν στα Γιάννενα, στο πάρκο Πυρσινέλλα («Γιαννιώτικο Σαλόνι»), το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιούλη, συζητούν, διαδηλώνουν, διασκεδάζουν, μοιράζονται όμορφες στιγμές συντροφικότητας. Ερχονται σε επαφή και τιμούν την Ιστορία της ηρωικής ΟΚΝΕ, που φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από την ίδρυσή της.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού Διημέρου έχει ως εξής:

Παρασκευή 7 Ιούλη

Το απόγευμα αθλητικά τουρνουά, μπάσκετ 3on3 και ποδοσφαίρου 5x5 και κυνήγι χαμένου θησαυρού για μαθητές, με θέμα την ΟΚΝΕ.

Στη συνέχεια βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Η συμμετοχή των γυναικών στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος 1946 - 1949».

Στις 19.30 συζήτηση - εκδήλωση, με θέμα «Βαλκάνια: 18 χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, οι κίνδυνοι για τους λαούς δυναμώνουν». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Θα ακολουθήσει μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση της ΟΚΝΕ, πλαισιωμένο με αφηγήσεις και τραγούδια της εποχής.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με συναυλίες, ανάμεσά τους με τους «SOBER on tuxedos» καθώς και με παραδοσιακά και λαϊκά γλέντια.

Σάββατο 8 Ιούλη

Το πρωί το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με επισκέψεις:

  • Στο Καλπάκι, στο χώρο που βρισκόταν ο Ουλαμός των κομμουνιστών φαντάρων, όπου θα γίνουν εκδήλωση και αποκαλυπτήρια μνημείου της ΚΝΕ.
  • Στη Λυκόρραχη, στο μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Το απόγευμα θα γίνει πορεία στην πόλη των Ιωαννίνων και στις 19.45 μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, στην πλατεία Μαβίλη στα Γιάννενα, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το βράδυ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο χώρο της κατασκήνωσης με συναυλία με τους «The Mamalss», ηπειρώτικο γλέντι από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και λαϊκό γλέντι.

Κυριακή 9 Ιούλη

Αθλητικές δραστηριότητες και κυνήγι χαμένου θησαυρού για μαθητές, με θέμα την ΟΚΝΕ, πριν από την αναχώρηση των κατασκηνωτών.

  • Στο χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχει έκθεση για την ΟΚΝΕ όπου θα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις, καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως προβολές ταινιών κ.ά. Ακόμα, στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Και φέτος, στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, η ΚΝΕ θα φιλοξενήσει παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ομάδες σε δική τους κατασκήνωση, για την οποία προετοιμάζονται πολύμορφες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν: Εκδρομές και επισκέψεις, αθλητικά παιχνίδια, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών.
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερη κατασκήνωση αφιερωμένη στην ΟΚΝΕ

Από τον ιστορικό περίπατο του Σαββάτου
Από τον ιστορικό περίπατο του Σαββάτου
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι Μαθητικές Οργανώσεις Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ διοργάνωσαν διήμερη κατασκήνωση, που φέτος έγινε στην Πάτρα στην πλαζ της Αγυιάς και αφιερώθηκε στην ΟΚΝΕ, η οποία είχε πλούσια δράση στην Πάτρα τη δεκαετία του '30.

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα της κατασκήνωσης, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό από την Δήμητρα Τζουραμάνη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου των Μαθητικών Οργανώσεων. Το ενδιαφέρον των μαθητών απέσπασε το αφιέρωμα της μαθητικής θεατρικής ομάδας Πάτρας της ΚΝΕ βασισμένο στο βιβλίο «Πώς δενότανε το ατσάλι», καθώς και η συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα Πάτρας της ΚΝΕ. Οι μαθητές γλέντησαν, τραγούδησαν και χόρεψαν με το Karaoke party που ακολούθησε.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με θέμα την ΟΚΝΕ, με ερωτήσεις και γρίφους βασισμένους στο ένθετο του «Οδηγητή». Στη συνέχεια, οι μαθητές απόλαυσαν μπάνιο στη θάλασσα και πολλοί συμμετείχαν στα τουρνουά beach volley και beach soccer.

Το απόγευμα έγινε ιστορικός περίπατος στην Πάτρα. Οι μαθητές γνώρισαν πλευρές από τη δράση της ΟΚΝΕ στην πόλη και ιδιαίτερα το πώς δρούσαν οι αγωνιστές μικρότερων ηλικιών. Συζήτησαν για τα συμπεράσματα από τον αγώνα της ΟΚΝΕ, έλυσαν απορίες σχετικά με το «πώς κρίνουμε σήμερα την αυτοδιάλυσή της», «για ποιο λόγο δεν έχουμε πολλές πηγές για τον αγώνα εκείνης της περιόδου» κ.λπ. Ο περίπατος ξεκίνησε από το σημείο στο οποίο ιδρύθηκε η ΟΚΝΕ στην πόλη και επισκέφτηκαν σημεία όπου είχαν γίνει συλλήψεις αγωνιστών, συγκρούσεις με την αστυνομία, συγκεντρώσεις στις οποίες υπήρχε μαζική συμμετοχή νέων...

Μετά το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην κατασκήνωση, όπου βραβεύτηκαν οι νικητές των τουρνουά και στη συνέχεια ακολούθησε πάρτι. Τις εντυπώσεις κέρδισαν οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές, που παρουσίασαν στη σκηνή δραματοποιημένα αποσπάσματα από το ένθετο του «Οδηγητή».

Δραστηριότητα σε άλλες πόλεις

Το περασμένο Σάββατο, το Τομεακό Συμβούλιο Φθιώτιδας της ΚΝΕ οργάνωσε ιστορικό περίπατο στη Λαμία. Την ξενάγηση έκανε ο Γραμματέας του ΤΣ, Δημήτρης Αλεξόπουλος. Ο περίπατος ξεκίνησε από το άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη. Παρουσιάστηκε σύντομο βιογραφικό του με αναφορές στην οργάνωσή του στην ΟΚΝΕ, στο πέρασμά του από τον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου, στην απελευθέρωση της Λαμίας και τον ιστορικό του λόγο. Ακολούθησε επίσκεψη στο σημείο όπου σκοτώθηκε το 1944 ο Νείλος Μαστραντώνης (Κλέαρχος), άριστος σπουδαστής του ΕΜΠ, μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα της ΕΠΟΝ, που σκοτώθηκε από χιτλερικούς, στην προσπάθειά του να μπει στη Λαμία. Το τέλος του περιπάτου ήταν στο νεκροταφείο Ξηριώτισσας, τόπο εκτελέσεων κομμουνιστών την περίοδο 1946 - '49, όπου μίλησε ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, Χρ. Φουσέκης, κι έγινε κατάθεση στεφανιού από την ΚΝΕ.

Επίσης, οι Οργανώσεις Καλαμάτας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην ΟΚΝΕ,αύριο, Πέμπτη, στις 19.30, στον Πολυχώρο Δημιουργίας «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Περιλαμβάνει βιντεοπροβολή και συζήτηση με την Χρύσα Καροπούλου, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Μεσσηνίας της ΚΝΕ. Επίσης, την Τρίτη 27 Ιούνη, ο Πολυχώρος «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» διοργανώνει εκδρομή στη Μεθώνη, με στάση στο Κάστρο της Πύλου, όπου τη δεκαετία του '30 λειτουργούσαν φυλακές στις οποίες εκτοπίστηκαν δεκάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πολυχώρου μέχρι και τις αρχές του Ιούλη περιλαμβάνει:

Τρίτη 27 Ιούνη: Συνάντηση και συζήτηση νέων καλλιτεχνών στις 20.00. Θα ακολουθήσει συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα Nemesis και βράβευση για τον νικητή του διαγωνισμού λογοτύπου.

Πέμπτη 29 Ιούνη: Με αφορμή τα 95 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συζήτηση με θέμα «Για μας λοιπόν δεν είναι άλλο από χαμοζωή; Μόχτος και πόλεμος;».

Σάββατο 1 Ιούλη: Εκδήλωση με χορευτικά σχήματα από συλλόγους της Πάτρας στην πλατεία Πυροσβεστείου. Συμμετέχουν: Παμμικρασιατικός Σύλλογος, Χορευτικό του Δήμου Πάτρας. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι.

Δευτέρα 3 Ιούλη: «Ο κύριος Ντάνσεν» του Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα «Το τρίτο κουδούνι».

Τρίτη 4 Ιούλη: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Αναμνήσεις από τη ζωή στην ΟΚΝΕ» της Αύρας Παρτσαλίδου.

Το πρόγραμμα των αυριανών εγκαινίων

Θα χαιρετίσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων ξεκινούν αύριο στις 19.30 και περιλαμβάνουν:

  • Αφιέρωμα με τίτλο «Οι στίχοι πήραν τα άρματα» από τη θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της ΚΝΕ.
  • Χαιρετισμό από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Ομιλία από την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Συναυλία από τους Ravanati the band.
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το Σάββατο κάνει στάση στον Πειραιά

Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

«100 χρόνια απ' τον Οκτώβρη που συγκλόνισε τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του ...αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς" (Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι)». Με αυτό το σύνθημα ξεκινάει το ταξίδι του το μεγαλύτερο νεολαιίστικο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Πρώτος σταθμός η πόλη του Πειραιά.

Το Σάββατο 24 Ιούνη, θα γίνει μεγάλη εκδήλωση του Φεστιβάλ στην πλατεία Κύπρου (Δημαρχείο Κερατσινίου - Δραπετσώνας). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο, Κώστα Θωμαΐδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Στο κάλεσμά της προς τους νέους για το Φεστιβάλ η Οργάνωση του Πειραιά σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε απ' τους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού όλου του κόσμου για να γίνουμε πιο ικανοί στην πάλη μας σήμερα, να οπλιστούμε με αντοχή μέχρι την τελική νίκη!

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, που έφερε για πρώτη φορά την εργατική τάξη νικηφόρα στην εξουσία, κατάργησε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κοινωνικοποίησε τα μέσα παραγωγής. Ελυσε προβλήματα των εργαζομένων, πραγματοποίησε τεράστια βήματα στην άνοδο του επιπέδου της λαϊκής ευημερίας.

Απέδειξε ότι το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να είναι η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία, ο πόλεμος, η προσφυγιά, ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι τα πράγματα δεν είναι στατικά, ότι η ιστορία της ανθρωπότητας προχωράει προς τα μπρος, αρκεί να πάρουμε μέτρα κι εμείς!

Ελα μαζί μας στον αγώνα για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει! Ο σοσιαλισμός, η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, είναι ανάγκη της εποχής μας».

  • Επίσης, μεθαύριο, Παρασκευή, οι Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ πραγματοποιούν προφεστιβαλική εκδήλωση στον Φάρο στην Πάτρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίδειξη από το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων. Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα με θέμα «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, μαχητικό σχολείο διαπαιδαγώγησης των νέων». Συζήτηση με θέμα «Εργασιακή περιπλάνηση και ανεργία ή δουλειά με δικαιώματα;» και ομιλητή τον Δ. Γρίβα, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα «Ραβαννάτι», «Μπαλαντέρ». Λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχει και έκθεση για την ΟΚΝΕ.
Αύριο τα εγκαίνια του Πολυχώρου Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Πάτρα

Από τις εργασίες προετοιμασίας
Από τις εργασίες προετοιμασίας
Με πυρετώδεις ρυθμούς, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στην Πάτρα δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση των εργασιών στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, μπροστά στα εγκαίνιά του που γίνονται αύριο Πέμπτη.

Η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της πορείας προς τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, παίρνει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει έναν Πολυχώρο, με σκοπό να αποτελέσει σημείο συνάντησης στην πόλη όλων αυτών των παιδιών και νέων ανθρώπων που προβληματίζονται, έχουν ανησυχίες, έχουν ενδιαφέροντα αλλά δεν έχουν τρόπο να τα διοχετεύσουν. Είναι μέρος όπου μπορεί να γίνει αφετηρία δημιουργίας και ενασχόλησης με την τέχνη και τον πολιτισμό, συνολικά για τη νεολαία της Πάτρας, από την οποία έλειπε μια τέτοια πρωτοβουλία, οργανωμένη με σκοπό την ανακούφιση και την έκφραση των νέων. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πιο πρωτοπόρα τέχνη, με αυτήν που δημιουργείται όταν συναντιέται με τους πόθους και τις αγωνίες του λαού μας, τον αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό, αλλά και το μαρξιστικό βιβλίο και την προοδευτική λογοτεχνία, να γνωρίσουν την κοσμοθεωρία και την Ιστορία του ΚΚΕ.

Το κτίριο που θα στεγάσει τον Πολυχώρο βρίσκεται στη διεύθυνση Αστιγγος 77 και Μπιζανίου 1, στην πλατεία Πυροσβεστείου. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, περιοχή όπου μένουν πολλοί φοιτητές και που είναι κοντά σε πλήθος σχολικών συγκροτημάτων.

Σκοπός είναι ο χώρος να αποτελέσει ανάσα για τη νεολαία που θέλει να ασχοληθεί με τον πολιτισμό, να έχει έναν τρόπο να ασχοληθεί με τη μουσική, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, το θέατρο κ.ά., χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει δίδακτρα ή κάποιο άλλο αντίτιμο.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και πολλοί άλλοι, συνέβαλαν όλες αυτές τις μέρες στις εργασίες προετοιμασίας του χώρου. Από την εύρεση του κατάλληλου κτιρίου μέχρι την ανακαίνιση του εσωτερικού του, τον καθαρισμό και το στολισμό του, έχουν δώσει όλες τους τις δυνάμεις, έχουν εργαστεί με μεράκι και αυταπάρνηση με σκοπό όλα να είναι έτοιμα αύριο στα εγκαίνια και να ξεκινήσει η λειτουργία του χώρου. Ενα μεγάλο μέρος κόσμου με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση δωρίζει υλικά, έπιπλα, εξοπλισμό και βιβλία από τα υπάρχοντά του για τις αίθουσες του Πολυχώρου, το στολισμό και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του, του στούντιο.

Ακόμη, πλήθος νέων και μεγάλων ανθρώπων, που έχουν επαφή και ασχολούνται με τη διδασκαλία διαφόρων οργάνων, εικαστικών, θεατρικών και χορευτικών, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων του Πολυχώρου.

Οι εργασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία, με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πάτρα να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην ολοκλήρωσή τους, με αυταπάρνηση και μεράκι. Είναι μία από τις καλύτερες πρωτοβουλίες τις οποίες παίρνει η ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, μπροστά και στην ανάγκη παρέμβασης στον πολιτισμό, ζήτημα που μπαίνει και από το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Ως τέτοια την αντιμετωπίζουν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και όπως όλα δείχνουν ήδη από την προετοιμασία του χώρου, θα αγκαλιαστεί και θα προσεχθεί όχι μόνο από τους κομμουνιστές και τον περίγυρό τους, αλλά και συνολικά από την περιοχή και την πόλη της Πάτρας.


Φ.Α.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Λάιντεν

Στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες
Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιούνη πραγματοποιήθηκαν σε Παρίσι και Βρυξέλλες, αντίστοιχα, εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ για τα 100χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Στις εκδηλώσεις μίλησε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, έγιναν χαιρετισμοί από στελέχη του ΚΚΕ, προβλήθηκαν βίντεο για το κοσμοϊστορικό γεγονός της Οχτωβριανής Επανάστασης και ακολούθησε πλούσια συζήτηση για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση κατά τον 20ό αιώνα και τα πρωτόγνωρα δικαιώματα που κατέκτησαν οι λαοί, ενώ διακινήθηκαν δεκάδες βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής» σχετικά με την επέτειο και πολλά αντίτυπα της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, απασχόλησαν κατά τη συζήτηση η αντιλαϊκή πολιτική που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Γαλλία και Βέλγιο, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι από την Ελλάδα που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια, η πάλη που διεξάγουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους στη δουλειά, στη μόρφωση και τη ζωή και στο εξωτερικό. Παραβρέθηκαν επίσης ντόπιοι εργαζόμενοι και νέοι που εκτιμούν τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ - κάτι που σημείωσαν στις παρεμβάσεις τους - και δίνουν μάχη στις χώρες τους για την αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος.

Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε - και γι' αυτό η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Γαλλία εξέδωσε σχετική καταγγελία - η προσπάθεια της διοίκησης της εστίας των Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι να παρεμποδίσει την εξόρμηση των μελών της ΚΝΕ για την προπαγάνδιση της εκδήλωσης στους Ελληνες φοιτητές, φθάνοντας στο σημείο να καλέσει την ιδιωτική ασφάλεια για να τους απομακρύνει.

Στο Λάιντεν
Στο Λάιντεν
Επίσης, η Οργάνωση της ΚΝΕ στην Ολλανδία πραγματοποίησε από κοινού με το Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Ολλανδίας (Νεολαία του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας), εκδήλωση το Σάββατο 17 Ιούνη με θέμα: «Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ολλανδία: Επιστήμη και Παιδεία στην υπηρεσία των μονοπωλίων ή στην υπηρεσία του λαού;». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Λάιντεν, στο οποίο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, που συγκεντρώνει εκατοντάδες Ελληνες φοιτητές - κυρίως μεταπτυχιακούς - φέρνοντάς τους στη δεύτερη θέση των ξένων φοιτητών στο συγκεκριμένο ίδρυμα, πίσω από τους Γερμανούς, και διεξάχθηκε πλούσια συζήτηση.


Στο Παρίσι
Στο Παρίσι
9ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
23 - 25 Ιούνη στο Ιμενρόιτ της Βαυαρίας στη Γερμανία

Από τις εκδηλώσεις του περσινού Διημέρου στη Γερμανία
Από τις εκδηλώσεις του περσινού Διημέρου στη Γερμανία
Ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής 23 Ιούνη και θα διαρκέσει έως το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιούνη το 9ο Διήμερο των Οργανώσεων της ΚΝΕ στο Εξωτερικό. Το Διήμερο θα πραγματοποιηθεί στο Ιμενρόιτ της Βαυαρίας στη Γερμανία και εντάσσεται στη φεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ για το 43ο Φεστιβάλ της, με σύνθημα «100 χρόνια απ' τον Οκτώβρη που συγκλόνισε τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς"».

Στο πρόγραμμα του φετινού Διημέρου ξεχωρίζουν πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν την παρουσίαση της Πολιτικής Απόφασης του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ. Επίσης, θα γίνουν συζητήσεις για τη θέση του ΚΚΕ για το σχολείο και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και βιβλιοπαρουσιάσεις της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!» και του βιβλίου του Βόλφγκανγκ Ρούγκε «Η Επανάσταση του Νοέμβρη 1918 στη Γερμανία», συνοδευόμενη από προβολή βίντεο που ετοίμασαν τα μέλη της ΚΝΕ στην περιοχή, για την επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης στη Βαυαρία με την ίδρυση της Δημοκρατίας των Εργοστασιακών Συμβουλίων και γενικότερα στη Γερμανία. Ακόμη, θα προβληθούν - το κλασικό έπος - η ταινία του Σ. Αϊζενστάιν «Ο Οκτώβρης», αλλά και η ταινία «Σνόουντεν» που προβλήθηκε πρόσφατα στους κινηματογράφους και μπορεί να προβληματίσει για το ζήτημα της παρακολούθησης στο διαδίκτυο, ενώ θα γίνει και συζήτηση με αφορμή το σχετικό άρθρο του «Οδηγητή» του Ιούνη για την ταινία.

Το πρόγραμμα του Διημέρου περιλαμβάνει ακόμα δύο μεγάλες συναυλίες - γλέντια το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια από μουσικά σχήματα Ελλήνων μεταναστών, αλλά και πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες (τουρνουά ποδοσφαίρου, βόλεϊ, πινγκ πονγκ και σκάκι), όπως και πλούσιο πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ που θα κατασκηνώσουν μαζί της έχοντας το δικό τους χώρο. Στο χώρο του Διημέρου θα λειτουργεί επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και θα γίνονται ξεναγήσεις στην έκθεση για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου, όπου θα χαιρετίσει και εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ), καθώς έχει προσκληθεί από την ΚΝΕ και θα συμμετάσχει στο Διήμερο πολυμελής αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Νεολαίας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP).

Την Κυριακή το μεσημέρι, οι κατασκηνωτές θα επισκεφτούν την πόλη της Νυρεμβέργης και θα διεξαχθεί ιστορικός περίπατος στα δικαστήρια όπου έγιναν οι δίκες των ναζί εγκληματιών μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1945-1946).

Συνεχίζεται το όμορφο ταξίδι!

Το Διήμερο των Οργανώσεων Εξωτερικού αποτελεί εδώ και 9 χρόνια σταθμό στη δράση της ΚΝΕ στο εξωτερικό και χρόνο με το χρόνο αναβαθμίζεται, εξαιτίας της σκληρής εθελοντικής δουλειάς και με το μεράκι των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Είναι το Διήμερο που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2009 στη χιονισμένη Τρίερ, στο σπίτι του Καρλ Μαρξ, και από τότε αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους και νέους Ελληνες και μη, που ζουν στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, και ταξίδεψε σε πολλές πόλεις, όπως το Βερολίνο, την Ερφούρτη, το Μόναχο, τη Δρέσδη και το Κρέφελντ. Τίμησε με τις εκδηλώσεις του ηγέτες του διεθνούς επαναστατικού κινήματος όπως ο Καρλ Μαρξ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Ερνστ Τέλμαν και σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης στη Γερμανία, όπως η επανάσταση του 1918 και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Ενα από τα πιο ιδιαίτερα Διήμερα ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο προς τιμήν του κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που βγήκε αλύγιστος από τα κολαστήρια του Νταχάου, όπως επίσης και το περσινό Διήμερο που ήταν αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ