Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Σωματεία - Λαϊκές Επιτροπές Αττικής: Κινητοποιήσεις σε ειρηνοδικεία ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών

-- Κάτω τα χέρια από την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση: Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

-- Αρθρο: Για την αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο και την πείρα από την Κεντρική Μακεδονία

-- ΠΑΣΕΒΕ: Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη

-- Πάτμος - Λέρος - Λειψοί - Αγαθονήσι: Δραματική η κατάσταση των μονάδων Υγείας

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Απαιτούμε - διεκδικούμε:

  • Αμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Αύξηση του αφορολόγητου στις 20.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση των ληστρικών φορολογικών νόμων που επιβάλλουν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ εδώ και τώρα, ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Να φορολογηθεί άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο με προοδευτική φορολόγηση για τα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
  • Κανένας συνάδελφος μόνος του μπροστά στο φάσμα των κατασχέσεων. Αμεση κατάργηση των νόμων που θεσμοθετούν τις κατασχέσεις σε πρώτη κατοικία κ.ο.κ. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, επαγγελματική στέγη, υποθηκεύσεις δανείων κ.τ.λ. Αμεση διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, τμήματος των χρεών στις τράπεζες.
  • Αμεση νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Απαιτούμε αξιοπρεπείς συντάξεις εδώ και τώρα, ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στα ΒΑΕ, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων των τελευταίων χρόνων.
  • Ειδικά για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες: Να επανέλθει η διαφορά 5ετίας στη συνταξιοδότηση των γυναικών. Επαναφορά του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για 1 χρόνο και στο ύψος των απαιτούμενων αναγκών για τις αυτοαπασχολούμενες. Ενταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων, με επαρκή κάλυψη των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα το πρώτο 10ήμερο του Νοέμβρη

Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, προγραμματίζει η ΠΑΣΕΒΕ το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη και καλεί κάθε αυτοαπασχολούμενο να μπει στο δρόμο της οργάνωσης και της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις και ανοιχτές συσκέψεις προετοιμασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 18/10, στις 19.00, στο κτίριο της οδού Καποδιστρίου 24.

Επίσης, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας πραγματοποιεί ανοιχτή συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου το Σάββατο 14/10, στις 18.30 στα γραφεία του Συλλόγου (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος).

Με παλιά και νέα μέτρα τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για "έξοδο από τα μνημόνια το 2018" και για "επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα", η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προετοιμάζει ήδη νέο γύρο επίθεσης.

Ηδη έχουν ψηφιστεί και δρομολογούνται:

-- Εκτόξευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία, ακόμα και της πρώτης κατοικίας, για όσους δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

-- Νέες αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, από 1/1/18, μέσω της ενσωμάτωσής τους στο ποσό υπολογισμού των εισφορών της επόμενης χρονιάς.

-- Νέες περικοπές σε συντάξεις, παροχές και επιδόματα, όπως αυτές ψηφίστηκαν στον αντιασφαλιστικό νόμο - λαιμητόμο.

Και δε σταματούν εδώ: Με δεδομένη την 3η "αξιολόγηση" και τα 95 "προαπαιτούμενα" που τη συνοδεύουν, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος και για επιπρόσθετα μέτρα (...) Με παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα χτίζουν την ανάκαμψη για λογαριασμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, τσακίζοντας τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Δεν σταματούν αν δεν τους σταματήσουμε!

Τα καθημερινά αδιέξοδα που βιώνουμε, επιβεβαιώνουν ότι το "θετικό κλίμα στην αγορά" δεν αφορά τους πάντες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μονοπωλιακοί όμιλοι "βλέπουν" νέες ευκαιρίες για να εδραιώσουν και να εκτινάξουν την κερδοφορία τους.

Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι παλεύουμε για την επιβίωση αντιμετωπίζοντας:

-- Ενα βουνό από χρέη σε εφορία, Ταμείο, απλήρωτους λογαριασμούς, τράπεζες και προμηθευτές, με τη "δαμόκλειο σπάθη" των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών διαρκώς πάνω απ' το κεφάλι μας.

-- Τα υπέρογκα έξοδα για τις ανάγκες της οικογένειάς μας που έχουν εκτοξευτεί.

Σου λένε ψέματα! Απορρίπτουμε το αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» γιατί τέτοια δεν υπάρχει!

Μη σε ξεγελούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων!

Το "νέο παραγωγικό μοντέλο" το οποίο διαφημίζει η κυβέρνηση θα αποδειχθεί εξίσου σε βάρος σου. Οι παχυλές χρηματοδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, η στήριξη της "υγιούς επιχειρηματικότητας" αφορούν τους λίγους και εκλεκτούς. Χρηματοδοτούνται από τα ματωμένα πλεονάσματα που χτίστηκαν πάνω στις δικές σου απώλειες.

Οι σχεδιασμοί για μετατροπή της χώρας σε διεθνή κόμβο Ενέργειας, μεταφορών, εμπορευμάτων, τουρισμού, η γεωστρατηγική αναβάθμιση (...) αφορούν τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου για να επιτύχει την εκτίναξη της κερδοφορίας του, για να αναβαθμίσει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή. Δεν πρόκειται να δώσουν λύση στα δικά σου προβλήματα. Αντίθετα, σε οδηγούν σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Οι εξαγγελίες για ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας το 2018, για νέες ρυθμίσεις στα χρέη, για σταδιακή μείωση της φορολογίας αν πιαστούν οι στόχοι, όποια ανακούφιση και αν προσφέρουν, θα είναι προσωρινή. Δεν θα βάλουν φρένο στη συγκεντροποίηση, στη μονοπώληση της αγοράς, που επιταχύνεται λόγω της κρίσης αλλά και λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στηρίχτηκαν από όλα τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις.

Η "δίκαιη" ανάπτυξη:

-- Δεν θα ξανανοίξει τα πάνω από 250.000 μαγαζιά που έκλεισαν.

-- Δεν θα ξαναδώσει τη 13η και τη 14η σύνταξη που έκοψαν.

-- Δεν θα ξαναβάλει τα χιλιάδες φάρμακα που κόπηκαν από τις λίστες του ΕΟΠΥΥ.

-- Δεν θα δώσει πίσω τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

-- Δεν θα αλλάξει τους συντελεστές αναπλήρωσης που δίνουν ανταποδοτική σύνταξη 192 ευρώ μετά από 35 χρόνια δουλειάς.

-- Δεν θα σβήσει τα χρέη που η κρίση τους προκάλεσε.

Γύρισε την πλάτη στο κάλεσμα για διόρθωση αυτής της πολιτικής. Ο δικός μας μονόδρομος είναι να την πολεμήσουμε μέχρι να την ανατρέψουμε.

Η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου, που προώθησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των πολυκαταστημάτων (...) Αυτήν την πολιτική σήμερα υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδεικνύεται άξια στη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια πολιτική άσκησαν και θα ασκήσουν και οι εκκολαπτόμενοι "νέοι σωτήρες", η αξιωματική αντιπολίτευση, που περιδιαβαίνει σε επιχειρηματικά συνέδρια και διαβεβαιώνει Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους ότι το κράτος έχει συνέχεια, ότι η δική της κυβέρνηση θα "τα κάνει καλύτερα".

Μην αφήνεις να περάσει κι άλλος χρόνος σε βάρος σου! Τώρα είναι η ώρα της συλλογικής δράσης!

Καμία εμπιστοσύνη, καμία αναμονή, καμία ελπίδα σε μια ακόμα νέα κυβερνητική εναλλαγή. Ο δικός σου δρόμος είναι η οργάνωση και πάλη!

Ο δρόμος της συναίνεσης και της υπομονής, στον οποίο μας καλούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, για να βγει η χώρα από το τούνελ και να επιστρέψει στην κανονικότητα, δοκιμάστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα στο εισόδημα και τη ζωή της οικογένειάς μας.

Ο μοναχικός δρόμος της ατομικής λύσης, της καθημερινής εξαντλητικής προσπάθειας για το μεροκάματο, μακριά από τους αγώνες, γιατί "τίποτε δεν αλλάζει" (...), άφησε τον καθέναν από εμάς ανυπεράσπιστο στη γενικευμένη και συντονισμένη επίθεση.

Οι "εφικτές" προτάσεις των διοικήσεων των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, και πολλών Ομοσπονδιών που τις υιοθετούν, για δήθεν έξυπνες και στοχευμένες πολιτικές στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν αφορούν εσένα, αλλά ελάχιστες, κυρίως μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσουν να διατηρούν το μερίδιο που και πριν απολάμβαναν δίπλα στα μονοπώλια. Η τακτική τους για συναντήσεις στα υπουργεία, για "εποικοδομητικούς" διαλόγους με τις κυβερνήσεις και τους "θεσμούς", όχι μόνο αποδείχθηκαν άκαρπες αλλά, αντίθετα, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια για να οργανώσουμε την πάλη μας, έδωσαν χρόνο για να εξαπλωθεί η επίθεση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Οι λύσεις αυτές δοκιμάστηκαν επανειλημμένα και χρεοκόπησαν. Τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμη της συλλογικής δράσης».

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουν αγωνιστικό «παρών», υπογραμμίζοντας: «Είναι δική σου υπόθεση να πυκνώσουν οι γραμμές του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που μας οδηγεί συντεταγμένα στη γενικευμένη ανασφάλεια, στα χρέη και τα λουκέτα. Μαζικοποιώντας τα σωματεία μας, παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις, μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια».

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνει στους «νέους συναδέλφους, που στις σημερινές πιο δύσκολες επαγγελματικά συνθήκες, προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους», καθώς και «στις συναδέλφισσες που πνίγονται κάτω από τις καθημερινές επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις».

Και καταλήγει: «Υπάρχει ελπίδα και διέξοδος. Αρκεί να την πιστέψεις, να τη στηρίξεις. Με ισχυρό ρωμαλέο κίνημα και σε συμμαχία με τους φυσικούς μας συμμάχους, όλους όσοι πλήττονται από αυτήν την πολιτική, τους μισθωτούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους βιοπαλαιστές αγρότες, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμή μας απέναντι στον κοινό αντίπαλο. Μπορούμε να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των βαρύτατων απωλειών που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών

Αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Λαυρίου και Κορωπίου

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!» βροντοφώναξαν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές από το δήμο Αθήνας, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ.

«Οργάνωση και αγώνας ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών», ήταν το σύνθημα στο πανό που άνοιξαν και στα τρικάκια που πέταξαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου τελικά κανένας από τους πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για χτες δεν πραγματοποιήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής παρέμβασης, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα με τα οποία καλούσαν τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, απέναντι στην επίθεση που κλιμακώνουν κεφάλαιο και κυβέρνηση. «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος» και «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς» ήταν μερικά από αυτά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ανάλογες παρεμβάσεις από τις ταξικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν χτες και στα Ειρηνοδικεία σε Λαύριο και Κορωπί.

Κάλεσμα οργάνωσης και πάλης απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής

«Με το κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να βάλουμε ένα φρένο στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου να βάλουν χέρι στην περιουσία της εργατικής τάξης, του ελληνικού λαού», σημείωσε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στην κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθήνας. «Αυτό που είναι σημαντικό και το μήνυμα που στέλνουμε από τη σημερινή μας παρουσία», υπογράμμισε, «είναι το κάλεσμα προς κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο, να οργανωθεί η αντίσταση απέναντι στο σύνολο της βάρβαρης αυτής πολιτικής, να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανωθούν και να παλέψουμε απέναντι σε όλα τα μέτωπα της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής».

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθήνας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθήνας
«Κανείς δεν είναι μόνος του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», τόνισε η Ολγα Πλιάτσικα, μέλος της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από τη Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, με στόχο την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν θέση μάχης «μέσα από τα συνδικάτα μας, στους τόπους δουλειάς, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, έτσι ώστε κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας να μην πέσει στα χέρια τραπεζίτη». Υπενθυμίζεται πως κάθε σωματείο, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθύνεται στην Επιτροπή για την παροχή συμβουλών και βοήθεια, κυρίως όμως για την οργάνωση του αγώνα. Για το σκοπό αυτό, το ΠΑΜΕ διαθέτει τα εξής τηλέφωνα καθημερινής επικοινωνίας: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265.

Στο σχετικό κάλεσμά της προς την εργατική τάξη, τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ τονίζει: «Να μην συμβιβαστεί κανείς με τη φοροληστεία και το χαράτσωμα που καταληστεύουν το λαϊκό εισόδημα. Περισσότερες από 1.000 κατασχέσεις τη μέρα, που στην πλειοψηφία τους αφορούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους. Πάνω από 500 πλειστηριασμοί τη βδομάδα, που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, απειλώντας δεκάδες χιλιάδες καταχρεωμένες λαϊκές οικογένειες (...) Οι κατασχέσεις χρημάτων για χρέη θα διευρυνθούν. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και την πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρεις φορές τη βδομάδα (αντί μίας που ίσχυε μέχρι τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικούς ομίλους να εκχωρούν τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια σε εταιρείες - κοράκια προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών μαζί με τους τραπεζίτες! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει ένα βήμα παραπάνω. Διαλύει ουσιαστικά την όποια παρεχόμενη προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία. Κάνει παζάρια με τους τραπεζίτες για να καταργήσει τελείως ή να ρίξει σε πολύ χαμηλό επίπεδο τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου
Στο φόντο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη κάθε σωματείο, κάθε Λαϊκή Επιτροπή να οργανώσει αποφασιστικά την πάλη, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στις κατασχέσεις.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σήμερα η κινητοποίηση για το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση

Στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας

Στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 5 μ.μ., καλούν πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα που απηύθυνε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ για οργάνωση του αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, μπροστά στο κλείσιμο της 3ης "αξιολόγησης" και με την απόλυτη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να δώσει ένα σημαντικό χτύπημα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. (...) Ερχεται τώρα, σε συνθήκες "ανάκαμψης", να οργανώσει χτύπημα στην οργάνωση των εργατικών αγώνων και στο απεργιακό δικαίωμα. Γιατί γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η "δίκαιη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται θα γίνει στο έδαφος της κατάργησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων (...). Μπροστά σ' αυτή τη βαρβαρότητα για λογαριασμό του κεφαλαίου, ετοιμάζεται να βάλει τους εργατικούς διεκδικητικούς αγώνες στον πάγο.

(...) Ετοιμάζονται, λοιπόν, εντείνοντας την καταστολή, να βάλουν καινούργια εμπόδια στην απεργία, στην οργάνωση των εργαζομένων, να επιβάλουν ακόμα μεγαλύτερη αναλυτική καταγραφή και παρακολούθηση των πρωτοπόρων εργαζομένων με ηλεκτρονικό μητρώο από το αστικό κράτος, οικονομικό στραγγαλισμό των σωματείων για να μην μπορούν να αναπτύξουν δράση».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, το ΠΑΜΕ καλεί «να σημάνει συναγερμός σε όλα τα συνδικάτα. Κάθε τίμιος συνδικαλιστής να μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης. Κάθε εργάτης και εργάτρια να οργανωθεί στο σωματείο του. Για να δυναμώσουν τα συνδικάτα, για να κλιμακωθεί ο ταξικός αγώνας». Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για γενική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το νέο νόμο ενάντια στα εργατικά δικαιώματα.

Για την αυριανή κινητοποίηση, εξάλλου, κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πολλά σωματεία, στα οποία προστίθενται με χτεσινές ανακοινώσεις τους το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πετρούπολης.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Συσκέψεις σωματείων σε Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο

-- Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της απάντησης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι σε κυβέρνηση, ΕΕ και εργοδοσία οργανώνει σήμερα Πέμπτη η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ.

-- Σύσκεψη ενημέρωσης αλλά και οργάνωσης του αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ για το χτύπημα της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης και της οργάνωσης των εργαζομένων, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, τη Δευτέρα 16/10, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του (Ευγενίδου 5), και καλεί τα σωματεία του νησιού να δώσουν το «παρών».

Συγκέντρωση συνταξιούχων στην Αλεξανδρούπολη

Με τη μαζική συγκέντρωση και πορεία των συνταξιούχων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, χτες το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, ολοκληρώθηκε το επιτυχημένο 10ήμερο αγωνιστικής δράσης των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα.

Και η χτεσινή κινητοποίηση έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Οι συνταξιούχοι από Εβρο, Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα και Ροδόπη συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης. Εκεί μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ χαιρέτισαν ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και η Αννα Μπαλτζοπούλου, β' αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι εκπρόσωποι όλων των συνταξιουχικών σωματείων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Αμέσως μετά οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για την υπεράσπιση της ζωής των ίδιων και των παιδιών τους.

Για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο και την εμπειρία στην Κεντρική Μακεδονία

Η διαδικασία της «αξιολόγησης» σύμφωνα με το νόμο Βερναρδάκη και την τροπολογία Γεροβασίλη είναι σε εξέλιξη στο Δημόσιο. Η πρώτη δεκαήμερη προθεσμία υποβολής φύλλων αυτοαξιολόγησης των υπαλλήλων έληξε την περασμένη Δευτέρα. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της «αξιολόγησης» από τον πρώτο αξιολογητή, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερος, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτώβρη.

Στο επίκεντρο η ανάδειξη του αντιδραστικού περιεχομένου της «αξιολόγησης»

Η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αποχή από κάθε διαδικασία που συνδέεται με την «αξιολόγηση» κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν αποφασιστική συμβολή σε αυτή τη μάχη, αφού από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να κινητοποιήσουν, να ενημερώσουν, να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο σε ένα μέτωπο ενάντια στην «αξιολόγηση». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, όπου το ΔΣ του Συλλόγου ήταν απρόθυμο να οργανώσει τον αγώνα. Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπήκαν μπροστά, οργάνωσαν μαζική σύσκεψη για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να οργανώσουν την αντίδρασή τους.

Βασικός στόχος μας είναι να αναδειχθεί το περιεχόμενο της «αξιολόγησης» και πώς αυτή συνδέεται με την αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου ο τελευταίος να προσαρμοστεί στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και στη φάση της κρίσης και στη φάση της ανάκαμψης. Πώς με τη συνεχή περιστολή δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, με την όλο και βαθύτερη λειτουργία του Δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εξυπηρετείται αυτός ο στόχος. Πώς αποδεικνύεται ότι «το κράτος έχει συνέχεια», αφού ο νόμος Βερναρδάκη συνδέεται με ένα πλέγμα νόμων που ψηφίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κ.λπ.), οι οποίοι όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκαν αλλά εφαρμόζονται και αξιοποιούνται από την «κυβέρνηση της αριστεράς».

Ο ρόλος των άλλων δυνάμεων

Οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις στο Δημόσιο, παρά τα καλέσματά τους για αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης», δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους με την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, τη στοίχισή τους πίσω από το στόχο της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία προϋποθέτει τσάκισμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Συμφωνούν (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) ότι αξιολόγηση στο Δημόσιο πρέπει να υπάρχει, σπέρνουν αυταπάτες ότι στις δεδομένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μπορεί αυτή η αξιολόγηση να είναι «καλή», συσκοτίζουν τις αιτίες και την ανάγκη που εξυπηρετεί και αφήνουν ασχολίαστο το γεγονός ότι η «αξιολόγηση» στο Δημόσιο αποτελεί «προαπαιτούμενο» της τρίτης «αξιολόγησης» της κυβέρνησης από τους «θεσμούς».

Δεν διστάζουν να προβάλουν θέσεις ότι ο νόμος Βερναρδάκη είναι «καλός στο 70%» και άρα μπορεί να διορθωθεί (ειπώθηκε από συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένο στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, σε Γενική Συνέλευση νοσοκομείου), ότι τα συνδικαλιστικά όργανα πρέπει να έχουν αντιπρόταση η οποία να είναι βασισμένη στους άξονες της «κοινωνικής λογοδοσίας» και του ελέγχου. Προβάλλουν το γεγονός ότι ο νόμος Βερναρδάκη βασίστηκε σε προτάσεις συνδικαλιστικών οργάνων (το οποίο είναι αλήθεια, αφού ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ - ΟΤΑ, σε ρόλο λαγού, είχαν κάνει ανάλογες προτάσεις στο παρελθόν) και το παρουσιάζουν αυτό ως δικαίωση των εργαζομένων και αποδοχή των προτάσεών τους. Εστιάζουν μόνο σε νομικά - διαδικαστικά ζητήματα, ξεσπαθώνουν κατά της τροπολογίας που είναι «αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική».

Από κοντά και κάποια μεγαλοστελέχη της διοίκησης στο Δημόσιο που αποπροσανατολίζουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν τους υφισταμένους τους, με προφανή σκοπό την προώθηση της διαδικασίας. Δεν διστάζουν να επικαλεστούν πειθαρχικές κυρώσεις, απώλεια του επιδόματος θέσης (αφού η τροπολογία προβλέπει ότι αξιολογητής που δεν θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του δεν μπορεί να συμμετέχει σε κρίσεις και άρα να συνεχίσει να κατέχει θέση στην ιεραρχία), δυσμενείς τοποθετήσεις και άλλα.

Παρ' όλο που επικαλούνται το γράμμα του νόμου, παραβαίνουν τις προθεσμίες που αυτός περιγράφει και εξακολουθούν να μαζεύουν φύλλα αυτοαξιολόγησης ακόμα και σήμερα! Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ στο Κιλκίς έλαβαν mail που τους «πληροφορούσε» ότι αν δεν αξιολογηθούν, δεν θα μπορούν να αιτηθούν απόσπαση - μετάταξη στο μέλλον. Διοικητής μεγάλου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη έστησε κάλπη στον προθάλαμο του γραφείου του για να ρίχνουν εκεί οι εργαζόμενοι τα ανώνυμα φύλλα «αξιολόγησης» των προϊσταμένων...

Μια μάχη που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια

Παρά τις πιέσεις, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιστέκονται! Είναι μια μάχη της οποίας η έκβαση θα κριθεί από τη συμμετοχή στην αποχή. Παραδείγματα που δείχνουν τον δρόμο είναι, μεταξύ άλλων, αυτά των Νοσοκομείων «Ιπποκράτειο», με ποσοστό συμμετοχής πάνω από 90%, και «Παπανικολάου», με ποσοστό πάνω από 87%.

Οι εργαζόμενοι με τη μαζικότητά τους, για άλλη μια φορά θα απονομιμοποιήσουν και θα στείλουν στο καλάθι των αχρήστων και αυτή την «αξιολόγηση».

Είναι όμως ταυτόχρονα και μια διαδικασία γόνιμη, αφού οι συζητήσεις με τους συναδέλφους, η ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να αναλύσουμε τη θέση μας για το θέμα αυτό αλλά και για το κράτος γενικότερα, αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια.


Γιάννης ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ

ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΡΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ - ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Επικίνδυνη κατάσταση στις δομές Υγείας για κατοίκους και εργαζόμενους

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι δημόσιες μονάδες Υγείας στην Πάτμο, τη Λέρο, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν στην Υγεία όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Αποκαλυπτικά της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στα 4 νησιά, είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε υπόμνημα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου προς το υπουργείο Υγείας, τα βασικότερα στοιχεία του οποίου παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Εκκωφαντικές οι ελλείψεις γιατρών στη Λέρο

Στη Λέρο, με 8.000 κατοίκους, 1.000 πρόσφυγες - μετανάστες, αλλά και χιλιάδες τουρίστες τους θερινούς μήνες, το νοσοκομείο του νησιού λειτουργεί με καλυμμένο μόλις το 25% των θέσεων σε ιατρικό προσωπικό (ακόμα και με βάση όσα προβλέπονται στο οργανόγραμμα), με ελλείψεις σε ειδικότητες ΩΡΛ, μικροβιολόγου, νευρολόγου, ουρολόγου, οφθαλμίατρου, δερματολόγου. Οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης γιατρών.

Στις δομές για την Ψυχική Υγεία, όπου απευθύνονται περιστατικά από όλα τα Δωδεκάνησα και νοσηλεύονται 250 περίπου ασθενείς, οι γιατροί που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή είναι μόλις 2 μόνιμοι ειδικευμένοι ψυχίατροι, 1 επικουρικός και 2 ειδικευόμενοι, ενώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού (την ώρα που το οργανόγραμμα προβλέπει τουλάχιστον 11 ειδικευμένους και 10 ειδικευόμενους γιατρούς).

Για το Κέντρο Υγείας Λέρου προβλέπονται 5 θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, καμία ωστόσο από αυτές δεν έχει καλυφθεί.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, μετά και από συζήτηση με την επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου, πέρα από την κάλυψη των παραπάνω ελλείψεων, προτείνει τη δημιουργία αυτονόμου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ζητώντας προκήρυξη τουλάχιστον 3 θέσεων γιατρών με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην Επείγουσα Ιατρική.

Χωρίς παιδίατρο η Πάτμος

Στην Πάτμο, με 3.500 μόνιμους κατοίκους, η οποία κατακλύζεται την τουριστική περίοδο από χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες.

Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου οι ελλείψεις είναι χρόνιες. Υπηρετούν μόλις 4 ειδικευμένοι γιατροί (2 παθολόγοι, 1 γενικός ιατρός και μια οδοντίατρος), χωρίς άλλες ειδικότητες.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών ζητά άμεσα την προκήρυξη 2 θέσεων Γενικής Ιατρικής, 3 θέσεων επιπλέον μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού (υπηρετούν 3 μόνιμες νοσηλεύτριες, εκ των οποίων η μια με σύμβαση έως το τέλος του 2018 και 2 που υπηρετούν στο ΚΥ Πάτμου με μετακίνηση λόγω «συνυπηρέτησης» για 2 έτη), 1 θέσης πληρώματος ασθενοφόρου, 1 θέσης ακτινοδιαγνώστη, 1 θέσης Μικροβιολογίας, την προκήρυξη θέσης αγροτικού γιατρού (υπηρεσίας υπαίθρου) για το Ιατρείο Ακριών (δεν υπάρχει καν γιατρός), γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (σήμερα δεν υπηρετεί αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας, ενώ οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι 2), μία θέση κοινωνικής λειτουργού (δεν υπάρχει στο νησί), ανανέωση επ' αόριστον των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού (νοσηλεύτριας και βοηθού μικροβιολόγου), άμεση επαναπροκήρυξη της θέσης του παιδιάτρου (υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία πρόληψης, όμως η γιατρός που πήρε τη θέση δεν αποφασίζει εάν θα έρθει ή όχι ). Το νησί δεν έχει παιδίατρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Παράλληλα, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών καταγγέλλει ότι με απόφαση της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ (49193/11.11.2016) διακόπηκε, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2015, το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής που δινόταν στους γιατρούς των υγειονομικών μονάδων Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου, ενώ εδώ και μια δεκαετία δεν δίνεται «παράνομα και αυθαίρετα» το κίνητρο στέγης στους δικαιούχους. Η Ενωση καλεί το υπουργείο να πάρει θέση για τη διατήρηση των κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών, όπως και για την απόδοση του κινήτρου στέγασης.

Γύμνια στους Λειψούς και το Αγαθονήσι

Στους Λειψούς των 750 κατοίκων, οι οποίοι υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι, υπηρετεί μόνο 1 γιατρός, ο οποίος εκτελεί την υπηρεσία υπαίθρου στο πλαίσιο της στρατιωτικής του θητείας...

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών ζητά την προκήρυξη άμεσα 2 θέσεων Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θέσης βοηθού Μικροβιολόγου και λειτουργία του μικροβιολογικού μηχανήματος που σκουριάζει εδώ και 10 χρόνια. Απαιτεί ακόμη πρόσληψη για το πλήρωμα ασθενοφόρου και ζητά να γίνονται επισκέψεις κάθε βδομάδα από παιδίατρο, ώστε να έχουν επιτέλους και τα παιδιά των Λειψών τον δικό τους γιατρό.

Οι 150 κάτοικοι του Αγαθονησίου, που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, με μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων, εξυπηρετούνται από έναν γιατρό κι έναν τραπεζοκόμο που υπηρετούν στο Περιφερειακό Ιατρείο.

Η Ενωση ζητά ακόμη έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο, έναν γιατρό υπηρεσίας υπαίθρου και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επικίνδυνες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και στον εξοπλισμό

Παράλληλα, η υποστελέχωση, οι τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, η μη ύπαρξη κατάλληλων μέσων για διακομιδές ασθενών, είναι η καθημερινή πραγματικότητα των νησιών.

Συχνά το ΕΚΑΒ δηλώνει αδυναμία διακομιδής ασθενών σε βαριά κατάσταση με πτητικό μέσο σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται με πλωτά μέσα.

Δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό εξειδικευμένο στο ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να διακομίζουν εθελοντικά τα περιστατικά, εγκαταλείποντας αναγκαστικά την εφημερία τους. Ετσι παραδίδουν τον ασθενή, και αφού έχουν ταξιδέψει στο Αιγαίο, επιστρέφουν να συνεχίσουν την εφημερία τους ταλαιπωρημένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το διάστημα της απουσίας τους πρέπει να το καλύψει άλλος γιατρός (εάν υπάρχει), που έχει βγει ήδη από εφημερία...

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών υπογραμμίζει ότι απαιτείται κεντρικός, σύγχρονος σχεδιασμός με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (διασώστες, γιατρούς), που θα υπηρετούν σε αποκεντρωμένες μονάδες, διάσπαρτες στο Αιγαίο, με στρατηγική τοποθέτηση και σύγχρονα μέσα μεταφοράς, στη βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακομιδών των ασθενών, που θα συνδέει τις μονάδες Υγείας.

Σε όλα τα παραπάνω, τέλος, έρχονται να προστεθούν οι ελλείψεις υλικών, φαρμάκων, κυρίως σε αντιδραστήρια, οδοντιατρικά υλικά κ.ά. Οι γιατροί ζητούν την κατασκευή μονάδας παραγωγής οξυγόνου στο Νοσοκομείο Λέρου και στο ΚΥ Πάτμου, σημειώνοντας μάλιστα ότι κάθε χρόνο δαπανώνται περίπου 130.000 ευρώ σε φιάλες οξυγόνου στο Νοσοκομείο Λέρου. Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών ζητά επίσης τη λειτουργία αξονικού τομογράφου, καθώς και τη δυνατότητα λειτουργίας μαστογράφου που θα εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά.

«Υπερβολή» για την κυβέρνηση η κάλυψη των λαϊκών αναγκών!

Από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας
Από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας
Τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες μονάδες Υγείας των 4 νησιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 9/10 στο υπουργείο Υγείας, με τον αναπληρωτή υπουργό, Π. Πολάκη, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου, Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου, Γιώργος Τσουκαλάς, εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης (δήμαρχοι Πάτμου, Λέρου και Λειψών κ.α.), οι διοικητές του νοσοκομείου Λέρου και της 2ης ΥΠΕ και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΥ Πάτμου. Στη συνάντηση, υποστηρίζοντας τα αιτήματα των κατοίκων και των εργαζομένων, συμμετείχε επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.

Καταθέτοντας το υπόμνημα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Γ. Τσουκαλάς απαίτησε την άμεση κάλυψη όλων των κενών με επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μόνιμους διορισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και ένα ανεπτυγμένο σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του λαού.

«Υπερβολές» (!) χαρακτήρισε από την πλευρά του τα αιτήματα για πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών (δερματολόγου, ΩΡΛ, οφθαλμίατρου, μικροβιολόγου) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης... Αρνούμενος ουσιαστικά να ικανοποιήσει τα περισσότερα αιτήματα που περιλαμβάνονταν στο υπόμνημα της Ενωσης Γιατρών των τεσσάρων νησιών, έδωσε γενικές και αόριστες υποσχέσεις για «κάποιες» προσλήψεις γιατρών και για το ζήτημα του αξονικού τομογράφου (όταν πάει στη Λέρο θα είναι ο... πρώτος αξονικός για τις ανάγκες των τεσσάρων νησιών), καλώντας τους μάλιστα να είναι «ρεαλιστές».

Ο ρεαλισμός των λαϊκών αναγκών απέναντι στο «ρεαλισμό» του «κόστους»

«Υπάρχει ο "ρεαλισμός" του κόστους και ο ρεαλισμός των αναγκών. Δεν μπορεί η Υγεία να είναι εμπόρευμα, να μπαίνουμε στην επικίνδυνη λογική των μειωμένων προσδοκιών. Δεν μπορεί στόχος να είναι ένας γιατρός σ' ένα νησί. Θα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο; Ποια είναι η πρόληψη στις γυναίκες όταν δεν υπάρχει γυναικολόγος; Δεν μπορεί το κριτήριο για τις προσλήψεις να είναι το κατώτατο, το 1 επείγον περιστατικό ημερησίως τη χειμερινή περίοδο κι όχι τα 30 επείγοντα τη μέρα την τουριστική περίοδο. Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική τού όποιος έχει χρήματα θα απολαμβάνει υπηρεσίες στο ανώτερο επίπεδο και όποιος δεν έχει θα έχει μειωμένη ή καθόλου πρόσβαση στις δομές Υγείας. Ο ρεαλισμός της ανάγκης επιβάλλει να ικανοποιηθούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση για όλο τον κόσμο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ