Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στάση εργασίας στη «Ροδόπη ΑΕ»

Με 4ωρη στάση εργασίας σήμερα Τετάρτη (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από τα δικαστήρια, όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην πρώτη απόλυση, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας Ξάνθης «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ». Αύριο κλιμακώνουν με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία. Η εργοδοσία προχώρησε σε συνολικά έξι απολύσεις, ενώ δεν εμφανίσθηκε στην τριμερή συνάντηση που ήταν να γίνει την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας. Η επιχείρηση ανήκει στην ίδιο όμιλο με τα εργοστάσια «Ολυμπος» στη Λάρισα, «Τυράς» στα Τρίκαλα και άλλες μονάδες σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τα πρώτα μπλόκα και άλλες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Στις 6/12 η νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στον Παλαμά Καρδίτσας

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Με τα τρακτέρ να έχουν βγει στις πλατείες των χωριών από την περασμένη Κυριακή, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα σε κομβικά σημεία των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, από αύριο Πέμπτη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας. Μ' αυτόν τον τρόπο κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ξεκίνησαν από τις αρχές Νοέμβρη με κατά τόπους συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις.

Ταυτόχρονα, συντονίζουν την πάλη τους με τους εργαζόμενους, παίρνοντας μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα οργανώσει το ΠΑΜΕ στις πρωτεύουσες των νομών και σε άλλες πόλεις της περιοχής.

Την ερχόμενη Κυριακή 6 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημαρχείου στον Παλαμά Καρδίτσας, θα γίνει σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα πάρει αποφάσεις για πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθορίζοντας και τις μορφές πάλης.

Η Θεσσαλία, για μια ακόμα φορά, αποτελεί την «καρδιά» των αγροτικών κινητοποιήσεων. Στους τέσσερις νομούς, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με τους αγρότες στα χωριά, για να οργανωθούν καλύτερα τα μπλόκα. Ετσι:

  • Στο νομό Καρδίτσας, το μπλόκο θα στηθεί αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο Δέλτα.
  • Στα Φάρσαλα, έχει προγραμματιστεί, για σήμερα Τετάρτη, συλλαλητήριο με τρακτέρ, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία, όπου θα παραμένουν τα αγροτικά μηχανήματα.
  • Στην Αγιά της Λάρισας, οι αγρότες θα παρατάξουν αύριο στις 9 π.μ. τα τρακτέρ στην είσοδο της πόλης και στη συνέχεια με τα αυτοκίνητα θα πάνε στη Λάρισα, για να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
  • Οι αγρότες της περιοχής του Πλατυκάμπου θα στήσουν μπλόκο αύριο Πέμπτη στον κόμβο Πλατυκάμπου - Αγιάς.
  • Στον Τύρναβο, πραγματοποιείται, σήμερα Τετάρτη, σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων, όπου αναμένεται να ληφθεί απόφαση για να βγουν τα τρακτέρ της περιοχής, μεθαύριο Παρασκευή.
  • Στα Τρίκαλα, σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες θα βγάλουν τα τρακτέρ στη θέση «παράγκα» στο χωριό Ταξιάρχες.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ
Επιταχύνει τη συγκέντρωση των βοσκότοπων στα χέρια λίγων

Καταψήφισε το ΚΚΕ και κάλεσε τους αγρότες, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, να αντιπαλέψουν την πολιτική που τους εξοντώνει

Ψηφίστηκε χτες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο η κυβέρνηση αποχαρακτηρίζει δάση και δασικές εκτάσεις για να εξασφαλίσει βοσκήσιμες εκτάσεις στις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, παίρνει μέτρα, όπως η αύξηση του μισθώματος χρήσης γης, ώστε οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να μην έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε βοσκοτόπια.

Το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων που περνάει κατά κύματα η κυβέρνηση για την εφαρμογή του μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατατέθηκαν συνολικά 24 άσχετες τροπολογίες, όταν τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι 21! Η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, για δημαγωγικούς λόγους κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε ορισμένα άρθρα και τροπολογίες του, ενώ για τους ίδιους ακριβώς λόγους αποχώρησαν χτες από την Ολομέλεια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν και είχαν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισε η Χρυσή Αυγή, με την αποκαλυπτική αιτιολογία ότι «είναι αμφισβητήσιμο αν έχει επιτυχία, αν είναι καλύτερο από την πρότερη κατάσταση», όπως είπε ο εκπρόσωπός της, Ηλ. Παναγιώταρος...

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν οι μόνοι που ανέδειξαν τους πραγματικούς στόχους του νομοσχεδίου, το οποίο καταψήφισαν. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, επισήμανε ότι η κατεύθυνση του νομοσχεδίου είναι «η επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της βοσκήσιμης γης σε λιγότερα χέρια». Οπως εξήγησε, με δεδομένο ότι με απόφαση της ΕΕ μειώθηκαν το 2012 οι βοσκήσιμες εκτάσεις από 50 εκατ. στρέμματα σε 14, πετσοκόβοντας έτσι τις επιδοτήσεις για τους κτηνοτρόφους, έρχεται η κυβέρνηση και δίνει την εντύπωση στους αγρότες ότι επιδιώκει την επίλυση του προβλήματος.

Αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και δάση προκειμένου να χαρακτηριστούν βοσκήσιμες περιοχές, όμως ταυτόχρονα προβλέπει μίσθωμα, το οποίο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να το πληρώνουν, όμως για τους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους είναι ένα ακόμα χαράτσι που προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα, αναγκάζοντας πολλούς να παραδώσουν κοψοχρονιά στάνες, ζώα και εργαλεία στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οπως τόνισε, «οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες επιδιώκουν να έχουν αύξηση στην κερδοφορία, χαμηλή τιμή στο γάλα και σταθερότητα στην παραγωγή», γι' αυτό θέλουν πλέον δικές τους εκτάσεις που θα έχουν ελεγχόμενα σταβλισμένα ζώα, καθώς προβλέπεται αύξηση της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά της φέτας, τα επόμενα χρόνια.

«Ετσι - με το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών - θα αποδεσμευτούν σημαντικές εκτάσεις από την κτηνοτροφική δραστηριότητα για να εξασφαλιστεί φτηνή γη για νέες κερδοφόρες επενδύσεις», είπε, και κάλεσε τους αγρότες σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, κάνοντας αποφασιστικό βήμα με τη μαζική συμμετοχή στα μπλοκ του ΠΑΜΕ στην αυριανή απεργία. Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «δασοκτόνο», τονίζοντας ότι προωθείται «με άλλοθι την κτηνοτροφία».

Ζητάνε πίσω τα ψίχουλα που πήραν οι αγρότες το 2009!

Με τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά χτες, η κυβέρνηση στήνει μηχανισμό επανείσπραξης μέσω παρακράτησης των επιδοτήσεων

Το μηχανισμό μέσω του οποίου θα απαιτήσει καταρχήν 320 εκατ. ευρώ από 720.000 αγρότες, ως επιστροφή ενισχύσεων που είχαν αποσπάσει την περίοδο 2008 - 2009, στήνει η κυβέρνηση. Τα ποσά αυτά χαρακτηρίστηκαν «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» από την ΕΕ.

Σε τροπολογία που κατέθεσαν χτες αιφνιδιαστικά στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης (ψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης), προβλέπονται τα εξής στην εισηγητική έκθεση: «(...) Ορίζεται η ανάκτηση με υποχρεωτικό τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με βάση το σύστημα αυτό, μέσω του οποίου οι αγρότες λαμβάνουν τις κοινοτικές ενισχύσεις (...) θα διενεργείται παρακράτηση μέρους του οφειλόμενου ποσού, μέσω του Τραπεζικού Ιδρύματος που έχει συμβληθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ανωτέρω διαδικασία, η οποία θα εξειδικευτεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα καθορίζονται ο αριθμός των ετήσιων δόσεων που θα υποχρεούται να αποπληρώνει ο υπόχρεος προς ανάκτηση, οι οποίες θα καθοριστούν με βάση το οφειλόμενο ποσό».

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, εντείνοντας την πρόκληση στους αγρότες, ισχυρίστηκε λίγο έως πολύ ότι η τροπολογία είναι ένα «τρικ», προκειμένου η ΕΕ να σχηματίσει την εντύπωση ότι το θέμα της είσπραξης των ενισχύσεων προχωράει νομικά. «Δεν υπάρχει περίπτωση (να προχωρήσει) αυτή τη διαδικασία επανείσπραξης από αγρότες μέσω των ανακτήσεων όσο είμαι εγώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», είπε δημαγωγικά ο αρμόδιος υπουργός, όταν στην τροπολογία καθορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο ο μηχανισμός είσπραξης.

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά την τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής για τη συγκεκριμένη τροπολογία, επισήμανε: «Ζητάτε πίσω από 700.000 αγρότες να επιστρέψουν 320 εκατ. ευρώ και μάλιστα θα τους τα πάρετε από τους λογαριασμούς τους, αυτόματα μόλις μπουν οι επιδοτήσεις. Τους καταλογίζετε ότι παρανόμησαν για να τα πάρουν. Δηλαδή πώς παρανόμησαν; Λήστεψαν; Μπήκαν στα Ταμεία και τα άρπαξαν; Οχι βέβαια. Με Υπουργικές Αποφάσεις και μέσω τραπεζών τα εισέπραξαν.

Να δουν οι αγρότες ότι αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές επιτρέπονται μόνο για τους μεγάλους ομίλους, τα μονοπώλια και όχι για την εργατιά, την αγροτιά, γι' αυτούς που υποφέρουν. Και επίσης να βγάλουν και συμπεράσματα και από τη σημερινή κυβέρνηση, που υλοποιεί ό,τι παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και επαυξάνει τα αντιλαϊκά αντιδραστικά μέτρα. Ναι, παίρνετε και την μπουκιά από το στόμα της φτωχολογιάς για να ταΐσετε τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή στην άγρια εκμετάλλευση του συστήματος και τα κόμματα που το υπηρετούν, αυτό είναι το μήνυμα στέλνουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ