Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στο στόχαστρό της η δράση των σωματείων της περιοχής

Τη δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία του Εβρου, για την προσπάθεια φίμωσης εις βάρος τους.

Σε συνέχεια και άλλων παρόμοιων πρακτικών με πανό των σωματείων παλαιότερα ενάντια στη βάση του ΝΑΤΟ στο λιμάνι, η δημοτική αρχή κατέβασε μέσα σε λίγες ώρες το πανό των εργατικών σωματείων που προπαγάνδιζε την απεργιακή συγκέντρωση.

«Προφανώς, η κατά τ' άλλα "ευαίσθητη" δημοτική αρχή δεν έχει πρόβλημα με τις πρόβες πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών (...) ούτε με την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση της Κυριακής αργίας και όλα τα άλλα μέτρα που φέρνει με το αντεργατικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, και προσθέτει πως πολλοί εργαζόμενοι στο δήμο έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τις «ευαισθησίες» της δημοτικής αρχής, με την καταστρατήγηση του ωραρίου, την αντιπαλότητα στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη διαιώνιση της ομηρίας και της ανασφάλειας για τους εργαζόμενους, καθώς η ίδια αποτελεί «ένθερμο υποστηρικτή και συνοδοιπόρο στη διάλυση της σταθερής εργασίας και του εργάσιμου χρόνου, που διαμόρφωσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καταγγελία για απόλυση εργαζόμενης μητέρας

Την απόλυση εργαζόμενης μητέρας από την εργοδοσία στα «Jumbo» καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στη σημερινή πανεργατική απεργία. Οπως καταγγέλλει, η εργαζόμενη, μέλος μονογονεϊκής οικογένειας με δύο παιδιά, απολύθηκε μετά από δέκα χρόνια δουλειάς. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση «παρουσιάζει το νομοσχέδιο έκτρωμα ως ευκαιρία και προνόμιο για τις εργαζόμενες μητέρες να δουλεύουν 10ωρο για να έχουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους», υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, σε αίτημα εργαζόμενων μητέρων κατά το παρελθόν, να μην δουλεύουν συνεχόμενα έως τις 11 το βράδυ, «απάντησε ότι τα παιδιά των εργαζόμενων δεν είναι πρόβλημα της επιχείρησης» και αξίωσε «τα οικογενειακά προβλήματα να μένουν έξω από το κατάστημα». Οσον αφορά την εργαζόμενη που βρέθηκε στο στόχαστρο της απόλυσης, το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία την είχε επιβραβεύσει για την «παραγωγικότητά» της και ξαφνικά «αποφάσισε πως σταμάτησε να είναι παραγωγική και πως κατά λάθος την είχε κρατήσει στη δουλειά για 10 χρόνια!».

«Η αλήθεια είναι πως η απόλυση αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες πάνω στη λογική της συγκεκριμένης επιχείρησης, του να ξεμπερδεύουμε με τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν περισσότερα κατεκτημένα δικαιώματα και στη θέση τους να παίρνει νέους εργαζόμενους με τους εξευτελιστικούς μισθούς των 400 ευρώ», επισημαίνει η Ενωση. Υπογραμμίζει, ακόμα, πως «η συγκεκριμένη εργαζόμενη διεκδικούσε τα δικαιώματά της καθημερινά στο χώρο δουλειάς, πάλευε για εκείνη και τους συναδέλφους της, για καλύτερους όρους δουλειάς» μέσα από το σωματείο. «Τέτοιες φωνές μπορεί να είναι ενοχλητικές για τους μεγαλέμπορους, όμως είναι φωνές ελπίδας για τους εμποροϋπαλλήλους, δείχνουν τον δρόμο του αγώνα, της οργάνωσης», τονίζει η Ενωση, «ειδικά αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο εργασιακό μεσαίωνα με το νομοσχέδιο που οι ίδιοι οι εργοδότες παρήγγειλαν».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ατομική ευθύνη η μετακίνηση και διαμονή των εργατών γης

Την αγωνία των αγροτών του νομού Λάρισας, όπως και άλλων περιοχών της χώρας, που αφενός δεν έχουν αποζημιωθεί από την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν από τον παγετό και τις πλημμύρες (π.χ. «Ιανός») και αφετέρου υπάρχει κίνδυνος να μείνει ασυγκόμιστη η παραγωγή που τους απέμεινε, αφού η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα για την ασφαλή συμμετοχή και εργασία των αλλοδαπών εργατών γης, ανέδειξε με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει τα σύνορα για τη διέλευση των τουριστών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων κ.ά.), όμως για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, που είναι απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή, η μετακίνηση γίνονται με το σταγονόμετρο, τα δε μέτρα προστασίας και ασφαλούς - αξιοπρεπούς διαμονής και διαβίωσης των εργατών αυτών αποτελούν ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη, όταν θα έπρεπε να είναι κρατική μέριμνα.

Αυτό - επεσήμανε - ισοδυναμεί με απόγνωση για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, με δεδομένο και το χαράτσι των 100 ευρώ για κάθε εργάτη γης που καλούνται να πληρώσουν, όταν ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Εφερε ως παράδειγμα τον νομό Λάρισας, όπου κατανεμήθηκαν 150 θέσεις εποχικών μετακλητών εργατών γης, όταν μόνο στην περιοχή της Αγιάς απαιτούνται τουλάχιστον 500.

Στη δε περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, στα περισσότερα χωριά, που έχουν και τη μεγαλύτερη παραγωγική βάση της γης, τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί εργάτες που πάνε εκεί για να εργαστούν να μη βρίσκουν καταλύματα και να φεύγουν.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα τώρα για τη διευκόλυνση εργατών γης να δουλέψουν στη χώρα μας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, και ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη αλλά ειδικά σε συνθήκες πανδημίας θα πρέπει να οργανωθεί από το κράτος με τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. τεστ COVID, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, περίθαλψης εφόσον χρειαστεί). Ενώ υπενθύμισε πως το ΚΚΕ από τον Μάρτη, κατά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας για τους εργάτες γης, είχε επισημάνει ότι το πλαίσιο είναι ανεπαρκές και ότι απαιτούνταν μέτρα.

Απαντώντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπυρίδων - Παναγιώτης Λιβανός ανέφερε ότι για το νομό Λάρισας θα αυξηθούν οι θέσεις των εποχικών μετακλητών εργατών, οι οποίες - κατά τον ίδιο - καθορίζονται από εργοδότες, Περιφέρειες, ΟΑΕΔ κ.λπ., ωστόσο επέμεινε ότι τα πάντα είναι ατομική ευθύνη των αγροτών, ενώ απέρριψε την κατάργηση του παραβόλου. Προκαλώντας μάλιστα τους αγρότες, που ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους, πρόσθεσε πως «το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ έχουν αποδείξει στις δύσκολες στιγμές και πέρυσι και φέτος ότι ανταποκρίθηκαν σε απόλυτο βαθμό, πολύ πιο γρήγορα, με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Αντιδρούν στον Αναπτυξιακό Οργανισμό και τον αυταρχισμό της δημοτικής αρχής

Τη δημοτική αρχή Καλλιθέας για τις πιέσεις και απειλές που ασκεί και χρησιμοποιεί προκειμένου να αναγκάσει τους εργαζόμενους να συναινέσουν στη σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ στο δήμο.

Οπως αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωσή της, την Παρασκευή 4 Ιούνη ο δήμαρχος «ξεπέρασε κάθε όριο, αφού κατ' εντολή του εφαρμόστηκε κάθε μέσο πίεσης, τρομοκρατία, απειλές, εκφοβισμοί, σε σειρά εργαζομένων για να αποσπαστεί αριθμός Πρωτοκόλλου ώστε να φέρει τον Αναπτυξιακό ΑΕ προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αφού και πάλι συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τους εργαζόμενους διέταξε εντέλλεσθε. Εντολή χωρίς βάση βεβαίως, μια και οι συνάδελφοι ασκούσαν το δικαίωμά τους στην απεργία. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου άμεσα προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου. Μετά τη λήξη του ωραρίου και εφόσον οι περισσότεροι εργαζόμενοι είχαν αποχωρήσει, έκανε την εμφάνισή της η αστυνομία, η οποία είχε κληθεί από τον δήμαρχο για να διώξει τους "καταληψίες"».

Προχτές οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση έξω από το δημαρχείο απαιτώντας και καταφέρνοντας να αποσύρει ο δήμαρχος την εντολή και να οριστεί συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου. Στο πλευρό τους ήταν και φορείς της πόλης, όπως η Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας και το Παράρτημα Συνταξιούχων Καλλιθέας.

Τη δημοτική αρχή καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Καλλιθέας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους και στηρίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην προώθηση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών. «Είμαστε αντίθετοι στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕ γιατί θα λειτουργήσει ως όχημα για να εκχωρηθούν αρμοδιότητες και υποδομές των δήμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Με βάση το νομοθετημένο σκοπό λειτουργίας τους, δεν υπάρχει αρμοδιότητα του δήμου, από την Καθαριότητα, το Πράσινο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες έως τον Πολιτισμό και την Κοινωνική Πρόνοια που να μη γίνεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το "λογαριασμό" θα τον πληρώσουν πάλι οι δημότες», σημειώνουν οι εκλεγμένοι, που στηρίζουν τις διεκδικήσεις για «μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των δήμων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες των δήμων. Για πλήρη εργασιακά δικαιώματα και εξασφάλιση όλων των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Για επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος προς τους δήμους. Να μην μετατοπίζονται τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη κι άλλα χαράτσια».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δεν το βάζουν κάτω, παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά

Προκλητική η στάση της Δικαιοσύνης, που τους χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικούς»

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Στις θέσεις εργασίας τους θα παραμείνουν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη πάνω από 50 συμβασιούχοι στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενάντια στις απολύσεις τους, στο πλαίσιο του αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν και χτες στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου ήταν προγραμματισμένη η συνέχιση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει, καταγγέλλοντας παράλληλα τη στάση της έδρας του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στην προχτεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ο δικαστής καταφέρθηκε ανοιχτά εναντίον των συμβασιούχων, ενοχλήθηκε από το ...πανό τους για το δικαίωμα στη δουλειά, ενώ προεξόφλησε ότι το αποτέλεσμα της δίκης δεν θα τους δικαιώσει, επικαλούμενος τον σεβασμό του στο Σύνταγμα. «Ολοι οι συμβασιούχοι είναι αντισυνταγματικοί», ανέφερε, ενώ τους καταλόγισε ότι ...«καταστρέψατε το κράτος. Η βία των συμβασιούχων δεν θα περάσει»! Χτες, μετά την παραπάνω επίθεση και τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνηγόρων τους, η εκδίκαση της προσφυγής αναβλήθηκε για τις 28 Σεπτέμβρη και μέχρι τότε θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Μετά τη λήξη των συμβάσεων των περίπου 140 εργαζομένων στα τέλη Μάρτη και τον αποκλεισμό της μεγάλης πλειοψηφίας τους από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν με σχετικό διαγωνισμό, ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στα πόστα τους με προσωρινή διαταγή των δικαστηρίων, που παρατείνουν για λίγους μήνες τις συμβάσεις. Στην ΑΑΔΕ και στα τελωνεία η προσφυγή στη Δικαιοσύνη οδήγησε σε αυτήν την παράταση, σε άλλες περιπτώσεις όμως, όπως αυτή των συμβασιούχων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η απόφαση ήταν αρνητική για τους εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι έχουν δουλέψει για δέκα και πλέον χρόνια με το άθλιο εργασιακό καθεστώς των ολιγόμηνων συμβάσεων, έχουν ήδη αντιμετωπίσει την απόλυση ή θα βρεθούν το επόμενο διάστημα μπροστά της, οι συμβασιούχοι συνεχίζουν να προβάλουν το δίκαιο αίτημά τους στη σταθερή δουλειά.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στους δρόμους για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων

Συλλαλητήριο με τρακτέρ και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Λάρισας, την Τετάρτη 16 Ιούνη, στις 8 μ.μ.

Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις ετοιμάζονται να δώσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας, διοργανώνοντας συλλαλητήριο με τρακτέρ και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Τετάρτη 16 Ιούνη στις 8 μ.μ. Παρόμοια κινητοποίηση οργανώνει την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ. στη διασταύρωση της Νάουσας ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Αργυροπουλίου - Λυγαριάς επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «πέρασαν σχεδόν πάνω από δύο μήνες από τη στιγμή που ο παγετός κατέστρεψε όλες τις αγροτικές παραγωγές μας. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΛΓΑ έμειναν μόνο στα λόγια και σε φιέστες συμπόνιας. Ούτε οικονομική ενίσχυση δόθηκε στον Οργανισμό αφού τα ταμειακά του διαθέσιμα μένουν μέχρι και σήμερα ίδια, ούτε ουσιαστική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό. Δεν θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα να μας κοροϊδεύουν. Την Τετάρτη 16 Ιούνη προσυγκεντρωνόμαστε με τα τρακτέρ μας στις 7 μ.μ. στην Τούμπα Τυρνάβου ώστε να δώσουμε δυναμικό "παρών" στο συλλαλητήριο που διοργανώνουμε οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η ΕΟΑΝΣΛ. Η συμμετοχή όλων μας είναι αναγκαία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν βροντερό "παρών" διότι ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν:

  • Την άμεση καταβολή προκαταβολής για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
  • Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
  • Αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
  • Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ.
  • ΕΛΓΑ - δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
  • Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.
  • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.
  • Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ.
Βελβεντός: Το χαλάζι αποτελείωσε τις δεντροκαλλιέργειες

Είκοσι λεπτά χαλαζόπτωσης ήταν αρκετά για να σημειωθεί ολική καταστροφή στις καλλιέργειες των παραγωγών του Βελβεντού Κοζάνης. Το χαλάζι, που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 10.000 στρέμματα ροδάκινα και νεκταρίνια, ήρθε να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει από τις παγωνιές του περασμένου Απρίλη.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που φέτος δεν θα καταφέρουν να μαζέψουν από τα δέντρα τους ούτε έναν καρπό, ενώ ακόμα αναμένουν τις αποζημιώσεις από τον περασμένο παγετό.

Το χαλάζι της Δευτέρας φαίνεται να έχει προκαλέσει ζημιές και σε καλλιέργειες σιτηρών της περιοχής, οι οποίες όμως θα γίνουν εμφανείς τις επόμενες μέρες, λόγω των καιρικών συνθηκών.

ΜΙΚΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Εκτός στήριξης οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις

Αναφορά στη Βουλή από το ΚΚΕ

Να συμπεριληφθούν και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στο πρόγραμμα στήριξης των τουριστικών καταλυμάτων ζητά με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος.

Στο κείμενο της επιστολής τους επισημαίνουν ότι η προϋπόθεση απασχόλησης προσωπικού για ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης αποκλείει αυτομάτως τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αφού πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων. Ακόμη και όσοι από αυτούς απασχολούν περιστασιακά έναν ή δύο εργαζόμενους και καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το ποσοστό ενίσχυσης 5% επί του τζίρου που προβλέπεται να δοθεί, αντιστοιχεί σε εξευτελιστικά ποσά για τους περισσότερους από αυτούς, αφού οι ετήσιες εισπράξεις τους είναι εξαιρετικά χαμηλές και στην ουσία παίζουν το ρόλο ενός ελάχιστου συμπληρωματικού εισοδήματος. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους, το πρόγραμμα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλο κεφάλαιο κίνησης στις πολύ μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που αφήνει «εκτός» τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων του Τουρισμού. Τέλος, ζητούν να ενισχυθούν και αυτοί με ανάλογα προγράμματα δεδομένου ότι το τελευταίο 14μηνο η πλειοψηφία τους δεν έχει επωφεληθεί από κανένα μέτρο στήριξης λόγω των προϋποθέσεων που ετίθεντο.

Την παραπάνω επιστολή κατέθεσαν ως Αναφορά στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, Ν. Καραθανασόπουλος, Λ. Στολτίδης και Μ. Συντυχάκης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Καλεί στη σημερινή απεργία και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 16 Ιούνη

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, καθώς και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνουν την Τετάρτη 16 Ιούνη επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, καλεί η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών.

Σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πωλητές, επισημαίνοντας πως «τα "άνοιξε - κλείσε", η λειτουργία των λαϊκών αγορών 50-50, έχουν συσσωρεύσει για εμάς χρέη που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε. Οι 120 και 240 δόσεις που φέρνει για τη ρύθμιση των χρεών μας όχι μόνο δεν θα μας ελαφρύνουν, αλλά θα σφίξουν ακόμα πιο πολύ τη θηλιά των χρεών γύρω από τον λαιμό μας. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει πλήρη καταγραφή των περιουσιακών μας στοιχείων, ώστε να ρευστοποιηθούν ανά πάσα στιγμή με το πρώτο "στραβοπάτημά" μας. Με την αδυναμία δηλαδή πληρωμής κάποιων δόσεων της ρύθμισης. Μέχρι τότε θα κρατάνε ενέχυρο την κατοικία μας και κάθε περιουσιακό στοιχείο, ενώ θα δεσμεύουν σημαντικό τμήμα του οικογενειακού εισοδήματός μας για δεκαετίες».

Τονίζει επίσης πως «στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές προβλέπεται ότι όποιος δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δεν θα μπορεί να έχει πάγκο στη λαϊκή. Και την ίδια στιγμή μέσω του πτωχευτικού κώδικα θα "ρευστοποιείται" κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουμε στα χέρια μας (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), για να εξοφληθούν τα χρέη μας στην εφορία και στις τράπεζες».

Για το αντεργατικό έκτρωμα επισημαίνει πως «η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Αφορά εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας,το παιδί μας, τη γυναίκα μας, που μπορεί να εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Με τον νόμο αυτό θα ξεχαρβαλωθεί ακόμα περισσότερο η ζωή μας, το δικαίωμα της οικογένειας να βρίσκεται μαζί. Είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης η διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου για να αυξηθεί η "'ανταγωνιστικότητα" της οικονομίας τους. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές υπάρχουν τέτοιες κατευθύνσεις. Π.χ. θεσμοθετείται η 6ήμερη λειτουργία των λαϊκών αγορών, χωρίς να αποκλείεται η Κυριακή, ή δίνεται το δικαίωμα στους φορείς διαχείρισης (σε Περιφέρειες και δήμους) να τροποποιούν το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Ηδη και σήμερα τα ωράρια που δουλεύουμε είναι εξαντλητικά για να μπορέσουμε να ξεστήσουμε τον πάγκο μας από τη μία λαϊκή και να προλάβουμε να ξεφορτώσουμε και να φορτώσουμε τα πράγματά μας για την επόμενη, που θα είναι το επόμενο πρωί».

Η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών διεκδικεί:

-- Να διαγραφούν εδώ και τώρα τα χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και όλα τα χρέη από τα μνημόνια και τη φοροληστεία των προηγούμενων χρόνων.

-- Να παρθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

-- Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τις λαϊκές αγορές και θα πετάξει έξω από αυτές χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - τερατούργημα για τα Εργασιακά.

-- Να λειτουργήσουν κανονικά και στο σύνολό τους οι λαϊκές αγορές, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.

-- Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.

-- Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ειδικά για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, όπως:

-- Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, του συνόλου των τόκων και των προστίμων, του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.

-- Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης και των χρεών που αφορούν την εισφορά Υγείας.

-- Ρύθμιση χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους, με δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φτηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

-- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

Τέλος, διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής:

-- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

-- Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Αποζημίωση στο 100% για τις ζημιές από τις διάφορες καταστροφές.

ΠΙΕΡΙΑ
Κοντά στους πληγέντες αγρότες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Περιοχές της Πιερίας, που επλήγησαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη. Συναντήθηκε με αγρότες που υπέστησαν καταστροφές αλλά και με μέλη της διοίκησης του Αγροτικού - Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κατερίνης «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Οι ζημιές αφορούν τις καλλιέργειες σε ακτινίδια, οπωροκηπευτικά, τριφύλλια, καλαμπόκια κ.ά. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, καθώς ορισμένοι από αυτούς υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή για τη φετινή παραγωγή.

Οι αγρότες κατήγγειλαν την καθυστέρηση στις εκτιμήσεις αφού, όπως είπαν, άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ από τις 31 Μάη, προκειμένου να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές τους και να αποζημιωθούν, όμως μέχρι την Παρασκευή δεν είχε εμφανιστεί κανένας αρμόδιος.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης ενημέρωσε τους αγρότες για τις παρεμβάσεις του Κόμματος προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημά τους με έκτακτα μέτρα, να γίνει άμεση εκτίμηση της ζημιάς και να αποζημιωθεί στο 100%. Ενημέρωση επίσης για κατάθεση κοινοβουλευτικής Ερώτησης του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος, κάλεσε τους αγρότες να ζωντανέψουν τους συλλόγους τους και να πιέσουν οργανωμένα μέσα από αυτούς, ώστε να ικανοποιηθούν τα χρόνια και δίκαια αιτήματά τους. Σημείωσε την ανάγκη να εναντιωθούν στην ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις και τους έχουν οδηγήσει σε αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκή κίνδυνο κατάσχεσης - πλειστηριασμού των περιουσιών τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org