Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέζουν και στον ΟΗΕ

... για ψήφισμα στήριξης προς το «σχέδιο Ανάν»

Παρά τις επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες Αμερικανών και Βρετανών να πείσουν τις Ρωσία, Γαλλία και Κίνα, χτες ο Ανάν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα στήριξης προς το σχέδιό του. Ψήφισμα που θα δίνει - υποτίθεται - εγγυήσεις σε ζητήματα ασφαλείας και λειτουργικότητας. Ωστόσο (και) η πολυδιαφημιζόμενη «διασφάλιση» γεννά ερωτηματικά. Κατοχυρώνει τη ΝΑΤΟική παρουσία στο νησί και δεν εξασφαλίζει από ενδεχόμενη νέα επιθετική κίνηση του «Αττίλα».

Συγκεκριμένα, χτες ο Ανάν υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) έκθεση όπου ζητούσε από το Σώμα:

  • Να εκδώσει ψήφισμα υιοθέτησης για το αμερικανόπνευστο σχέδιό του.
  • Να συσταθεί η νέα δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNMICYP με στρατιωτική και αστυνομική δύναμη 7.000 αντρών).
  • Να εφαρμοστεί εμπάργκο πώλησης όπλων στο νησί.
  • Να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του περιβόητου κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά μόνο για το εμπάργκο όπλων και όχι για άλλες κρίσιμες παραμέτρους του «σχεδίου Ανάν». Με βάση το κεφάλαιο αυτό, η «Ειρηνευτική Αποστολή» θα δικαιούται να προχωρήσει ακόμα και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό να επιβάλει την εφαρμογή του εμπάργκο. Ομως θεωρείται απίθανο να αποφασιστεί ακόμα κι αυτό, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα διαφωνήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Με την παράδοση της έκθεσης του Κόφι Ανάν αναμένεται να ακολουθήσει σειρά διαβουλεύσεων, με ΗΠΑ και Βρετανία να επιμένουν φορτικά στην έκδοση ψηφίσματος από το ΣΑ πριν από τα δημοψηφίσματα, το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη. Το προτεινόμενο προσχέδιο ψηφίσματος αναμένεται μάλιστα να παρουσιαστεί από τους Βρετανούς.

Η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, καθώς και άλλα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ φαίνεται ότι επιμένουν στην άποψη ότι δεν πρέπει να εκδοθεί ψήφισμα μέχρι την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων.

ΝΑΤΟποίηση

Χτες ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επεσήμανε ότι το ίδιο το ΣΑ δεν έχει στη διάθεσή του στρατιωτική δύναμη για επιβολή των όποιων ψηφισμάτων υιοθετήσει κάτω από το κεφάλαιο 7. Τούτο συνεπάγεται ότι η στρατιωτική - κατ' ευφημισμόν «ειρηνευτική» - δύναμη θα είναι ουσιαστικά ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις ίδρυσης προτεκτοράτων (βλ. Βοσνία, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ κλπ.).

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ακόμα ότι για να εκδοθεί ψήφισμα κάτω από το κεφάλαιο 7, το ΣΑ πρέπει να αποφανθεί ότι υπάρχει απειλή εναντίον της διεθνούς ειρήνης. Αν όντως χρειάζεται μια τέτοια διευκρίνιση από τον ΟΗΕ, δείχνει αμέσως αμέσως και την ποιότητα, το εύθραυστον, τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του «σχεδίου Ανάν».

Ο Κ. Χρυσοστομίδης τόνισε πως ανάλογη με το πολυδιαφημιζόμενο ψήφισμα, διασφάλιση επιζητούσε ο Κύπριος Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, για να συμπεριληφθεί στο ίδιο το κείμενο των συμφωνιών υπό την έννοια ότι ο ΟΗΕ εκαλείτο να αναλάβει τη διοίκηση των εδαφών υπό αναπροσαρμογή ώστε να διασφαλιστεί η απόδοσή τους στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Κάτι που δεν επετεύχθη αφού ο ΟΗΕ υποστήριζε ότι δεν είναι δυνατό η ειρηνευτική δύναμη να συγκρουστεί ποτέ και ούτε με τα τουρκικά στρατεύματα που θα παρέμεναν στην περιοχή...

Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ
Ανέφικτο το ψήφισμα

Ανέφικτο είναι - σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου - να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα με το οποίο να υιοθετείται η λύση του Κυπριακού. Οπως παρατήρησε ο Γ. Ιακώβου, ο βασικότερος λόγος είναι οι αντιδράσεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας, χώρες οι οποίες δεν επιθυμούν επέκταση του ρόλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Γ. Ιακώβου, αντιδράσεις υπάρχουν και από άλλες χώρες, καθώς το «σχέδιο Ανάν» περιέχει θέσεις οι οποίες δεν εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα και έφερε ως παράδειγμα την Αλγερία, η οποία αντιμετωπίζει θέμα εποίκων.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται από χτες στη Ρωσία, δήλωσε ότι η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετές ημέρες και δεν έχει σχέση με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρόσθεσε, τέλος, ότι στην αυριανή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο παιχνίδι των «εγγυήσεων»

Στην εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο σχέδιο Ανάν, επιστρατεύεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της παροχής των λεγομένων «εγγυήσεων». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «θεματοφύλακας» των Συνθηκών, μπορεί και υποχρεούται να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Ανάν και τη συμβατότητα της διαδικασίας εφαρμογής του προς το «κοινοτικό κεκτημένο». Αυτά δήλωσε κατά τη χτεσινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων κληθείς να σχολιάσει τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΕ στην εφαρμογή του σχεδίου Ανάν σε περίπτωση έγκρισής του στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στο Στρασβούργο, ο Γκ. Φερχόιγκεν σκοπεύει να προβεί σε δήλωση σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για παρακολούθηση και εποπτεία της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν και της λύσης του Κυπριακού με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία του νέου κράτους σύμφωνα με το «κοινοτικό κεκτημένο».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταρτίσει κανονισμό με το τι θα ισχύσει στην Κύπρο, εάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου απορριφθεί το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ότι, στην περίπτωση αυτή, η γραμμή κατάπαυσης του πυρός θα είναι «de facto» το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ διανοίγεται η προοπτική απευθείας οικονομικής βοήθειας στα Κατεχόμενα. Στον ίδιο κανονισμό της Κομισιόν καθορίζονται και οι κανόνες ασφαλείας και οι τρόποι διακίνησης ανθρώπων και αγαθών.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Καλοδεχούμενο ένα ψήφισμα του ΟΗΕ

Καλοδεχούμενο θεωρεί η κυβέρνηση ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα προσφέρει «εγγυήσεις» για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση «πρωτοβουλιών» για την επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αν και, όπως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση δε γνώριζε «λεπτομέρειες» από την έκθεση που θα κατέθετε χτες το βράδυ ο Κ. Ανάν ούτε το πότε θα κατατεθεί, είπε ότι «η κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον αυτή την έκθεση», προσθέτοντας ότι «κάθε πρωτοβουλία στην περαιτέρω διατήρηση ή εισήγηση διαδικασιών εγγυήσεων, πιστεύουμε ότι βοηθά ιδιαίτερα στην επίλυση του προβλήματος». Παράλληλα ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι είναι καλοδεχούμενο ένα ψήφισμα που θα εμφανίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας εγγυητή της λύσης του προβλήματος.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ΕΕ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά διάφορα σχέδια και γίνεται προγραμματισμός μελλοντικών κινήσεων, διαβεβαιώνοντας πάντως πως «ό,τι γίνει, θα γίνει σε συνεργασία με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, με τον Κύπριο πρόεδρο».

Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αν και όχι την επομένη ενός «όχι» στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, προβλέπει ο Π. Μολυβιάτης, ο οποίος απορρίπτει την κινδυνολογία των υποστηρικτών του «ναι» περί «τελευταίων ευκαιριών». «Προσωπικά δε θα ήθελα να πιστεύω στις τελευταίες ευκαιρίες. Η ζωή συνεχίζεται, η ζωή προσφέρει πάντοτε δυνατότητες και ευκαιρίες. Νομίζω λοιπόν ότι όχι αμέσως βέβαια, την επομένη του ενδεχομένου της απορρίψεως του σχεδίου Ανάν, αλλά στη ροή των πραγμάτων, θα ανακύψει πάλι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η λύση του κυπριακού προβλήματος, διότι η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου θα διευκολύνει όλους και την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη και την ίδια την Τουρκία», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών. Θεωρεί μάλιστα ότι οι πιέσεις που άσκησαν ΗΠΑ και ΕΕ δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα «αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τις δημοσκοπήσεις». Επιπλέον εκτιμά ότι η στάση που πήρε η κυβέρνηση στο σχέδιο Ανάν - «επέτυχε να τετραγωνίσει τον κύκλο», όπως είπε - την καθιστά περίπου απρόσβλητη στις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, επικαλούμενος τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος «αντιμετώπισε θετικά τη στάση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση πάνω στο θέμα του δημοψηφίσματος».

Εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει μια πιο υποστηρικτική μεταχείριση των Τουρκοκυπρίων από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά θεωρεί απίθανη την αναγνώριση του ψευδοκράτους από χώρες της ΕΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό

Το κυπριακό ζήτημα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη και καθοριστική στιγμή της ιστορικής διαδρομής του. Στις 24 Απρίλη, με βάση τα χρονοδιαγράμματα του απαράδεκτου σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, καλούνται να τοποθετηθούν σε αυτό το σχέδιο με χωριστά δημοψηφίσματα. Καλούνται να αποφασίσουν, αν θα έχουν ένα κράτος προτεκτοράτο που θα αποτελείται από δύο «συνιστώντα κράτη», ή θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Η θέση του ΚΚΕ, συνολικά για το «σχέδιο Ανάν», είναι γνωστή και εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του σχεδίου. Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει και σήμερα εκείνο που υπογράμμισε τότε (13 Νοέμβρη 2002): «Η κατάθεση του σχεδίου για το Κυπριακό από τον ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής μιας "νέας κατάστασης πραγμάτων", τετελεσμένων αποφάσεων που φέρουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων... Καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση».

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι το «σχέδιο Ανάν», παρά τις επιμέρους τροποποιήσεις που έγιναν, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μάλιστα, το τελικό προϊόν του σχεδίου, που παραδόθηκε στη Λουκέρνη, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, αλλά επιβολή της επιδιαιτησίας και των υπερεξουσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος προκλητικά περιφρονεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αφορούν στη δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Την αντίθεσή μας στο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο την υποστηρίξαμε και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών των ελληνικών κομμάτων που έγινε στις 15 Απρίλη 2004, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η καλύτερη συμπαράσταση του λαού μας προς τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, είναι το «όχι» στο «σχέδιο Ανάν».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει το «όχι» στο «σχέδιο Ανάν», γιατί με το σχέδιο εγκαθιδρύεται ένα μόρφωμα, το οποίο στηρίζεται στη λογική του «διαίρει και βασίλευε».

Το σχέδιο δε συγκροτεί διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως ήταν η κοινώς αποδεκτή θέση απ' όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αντίθετα, συγκροτεί ένα διεθνές προτεκτοράτο στο δρόμο του πετρελαίου, στη Μεσόγειο προς τη Μέση Ανατολή, χειρότερο και από αυτά που έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο. Ενα προτεκτοράτο τριχοτομημένο. Απ' τη μια πλευρά το ελληνοκυπριακό και απ' την άλλη πλευρά το τουρκοκυπριακό κράτος, που είναι διακριτά καθορισμένα με σοβαρές κυριαρχίες έναντι της κεντρικής διοίκησης και του «κοινού κράτους».

Το «σχέδιο Ανάν» δέχεται και κατοχυρώνει το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία), δηλαδή το καθεστώς των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου (1959), προσαρμοσμένο σε αυτό. Που σημαίνει ότι πάνω από την κεντρική διοίκηση υπάρχουν τρεις δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα έχουν και δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, στρατιωτικής και κάθε άλλης μορφής. Ως επιστέγασμα καθιερώνεται το Ανώτατο Δικαστήριο που θα αποφασίζει για όποιες διαφορές προκύπτουν ανάμεσα στα τρία κρατικά όργανα και που θα απαρτίζεται και από τρεις μη Κυπρίους. Οικοδομείται δηλαδή ένα «κράτος» πρωτοφανές στα χρονικά της πολιτικής ιστορίας.

Αλλά υπάρχει ένα ακόμα σοβαρότατο πρόβλημα: Είναι το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στο νησί, οι οποίες διατηρούνται και κατοχυρώνονται με το «σχέδιο Ανάν» και αποτελούν κράτος εν κράτει. Πρόκειται για βάσεις κατασκοπευτικού χαρακτήρα, με καθεστώς κατοχυρωμένο στις συμφωνίες του 1959. Αυτό όχι μόνο δεν τροποποιείται, αλλά και ενισχύεται. Τις βάσεις τις χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ με ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, που στοχεύουν τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα να συνδράμουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται άμεσα με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου και, ευρύτερα, με τους σχεδιασμούς για την αναμόρφωση της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», όπου η θέση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική για τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των λαών και χωρών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων κρατών εκφράζονται και στο σημείο αυτό και δένονται με την επιδίωξη της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ και με γενικότερες επιδιώξεις της.

Είναι απαράδεκτες οι αφόρητες πιέσεις που ασκούνται αυτή την περίοδο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, τον υπουργό Εξωτερικών Πάουελ, από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπλερ, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόντι, τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ Φερχόιγκεν και άλλους παράγοντες, για να πιεστεί και εκβιαστεί ο κυπριακός λαός να ψηφίσει «ναι» στο σχέδιο. Το ΚΚΕ τις καταγγέλλει και τις καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Καταδικάζει τις ανιστόρητες και εκβιαστικές δηλώσεις, από όποιον και αν προέρχονται, για «οριστικό» κλείσιμο του Κυπριακού και διαιώνιση της διχοτόμησης της Κύπρου, αν υπάρξει ΟΧΙ! Οι ιστορικές εξελίξεις δεν καθορίζονται από ιμπεριαλιστικές εντολές.

Τελευταίο κρούσμα αυτής της «δημοκρατικότατης» συμπεριφοράς ήταν η παρεμπόδιση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ να τοποθετηθούν, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε σχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό, που καλεί εκβιαστικά τους Κυπρίους να αποδεχτούν το «σχέδιο Ανάν», με τη λογική «αυτό ή τίποτα άλλο»!

Είναι πολύ επίκαιρη η εκτίμηση του ΚΚΕ για το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, από τη Σύνοδο Κορυφής ακόμα της ΕΕ στο Ελσίνκι, το Δεκέμβρη 1999. Στην ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα εκείνης της Συνόδου, το ΚΚΕ υπογράμμιζε: «Οσον αφορά στο Κυπριακό είναι φανερό ότι είναι ο μεγάλος ηττημένος. Με ή χωρίς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προωθείται, έτσι και αλλιώς, η διχοτόμηση. Οσοι ισχυρίζονται, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι η ενταξιακή διαδικασία αποτελεί εγγύηση για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, "ξεχνούν" ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της» (11.12.1999).

Οι ιμπεριαλιστές παραβιάζουν ακόμη και το δίκαιο που οι ίδιοι διαμορφώνουν, όταν αυτό επιβάλλουν τα σχέδιά τους. Τρανή απόδειξη είναι το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο υποτίθεται ότι θα γινόταν μοχλός για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Αποδείχτηκε φενάκη, όπως υποστήριζε πάντα το ΚΚΕ. Κεκτημένα στην ΕΕ υπάρχουν μόνο για το κεφάλαιο, όχι για τους λαούς. Η ΕΕ είναι συνένοχος με τις ΗΠΑ και στο Κυπριακό.

Η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μπορεί να γίνει στη βάση της κοινής αντίθεσης στο «σχέδιο Ανάν» και στις συνέπειές του.

Το «όχι» του ΚΚΕ στο «σχέδιο Ανάν» απορρίπτει κάθε σκέψη και ιδέα εθνικισμού και σοβινισμού. Το «όχι» του ΚΚΕ είναι «ναι» στα κοινά συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων. Αποκλείει κάθε πνεύμα υπεροχής των Ελληνοκυπρίων σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, κάθε πνεύμα που αγνοεί ή περιφρονεί το δικαίωμά τους για ίσα δικαιώματα και αγνοεί τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα.

Εχουν μεγάλες ευθύνες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, γιατί έκρυψαν από το λαό την αλήθεια, ωραιοποίησαν την κατάσταση. Συνέβαλαν στην αποδιεθνοποίηση του ζητήματος, στον εγκλωβισμό του στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα, έσπευσε να τοποθετηθεί πρώτη υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πιέσεων και εκβιασμών στην κυπριακή ηγεσία και στο λαό της Κύπρου.

Ο,τι έγινε μέχρι τη Λουκέρνη, είχε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υποκριτικά και σκόπιμα αρνήθηκαν να θέσουν στο λαό το Κυπριακό κατά την προεκλογική περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές επισπεύστηκαν υποτίθεται λόγω του Κυπριακού!

Ο ΣΥΝ αποδέχτηκε το «σχέδιο Ανάν» ως βάση για συζήτηση. Για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι με τις θέσεις και την πρακτική του αποπροσανατολίζει το λαό. Η τοποθέτησή του για το Κυπριακό έδωσε χέρι βοήθειας στην ιμπεριαλιστική επιδίωξη. Ο ΣΥΝ αναγορεύει και τώρα την ΕΕ σε εγγύηση και παράγοντα δίκαιης λύσης του Κυπριακού, ενώ κατήγγειλε σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ - που αντιτάχθηκε στο «σχέδιο Ανάν» και στη διχοτόμηση της Κύπρου - για «απομονωτισμό» και «εθνικισμό»!

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τη σταθερή και πάγια αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα ολόκληρης της Κύπρου και μετά τα δημοψηφίσματα και θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκφραστεί ευρύτερα η συμπαράσταση των εργαζομένων στον κυπριακό λαό. Καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να αντιταχθούν αποφασιστικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μετά το Κυπριακό θα ακολουθήσει το Αιγαίο.

Το ΚΚΕ επιμένει πως δίκαιη λύση του Κυπριακού θα υπάρξει με την εφαρμογή των μέχρι σήμερα αποφάσεων του ΟΗΕ που καταδικάζουν την εισβολή και κατοχή του νησιού, καταδικάζουν και δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν τις κατευθύνσεις των Συμφωνιών Κορυφής 1977-1979 Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού -Ντενκτάς. Για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές και προστάτες».

ΑΘΗΝΑ 16/4/2004

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδηλώσεις φορέων

-- Στην Καρδίτσα, συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό διοργανώνουν, αύριο στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων ο Δήμος Καρδίτσας, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ).

-- Στο Βόλο, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει συγκέντρωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο, την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αυξάνει την πίεση στον κυπριακό λαό

Ενα κατάπτυστο ψήφισμα ενέκρινε χτες η πλειοψηφία του Δήμου Αθηναίων (ΝΔ) με τη συμπαράσταση της μείζονος μειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ), αυξάνοντας την πίεση στον κυπριακό λαό προκειμένου να ψηφίσει «ναι» στο προσεχές δημοψήφισμα, όπου και θα αποφασίσει για το «σχέδιο Ανάν». Σκληρή κριτική άσκησε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος και το καταψήφισε.

Ετσι, ασκώντας έμμεση πίεση στους Ελληνοκύπριους τους καλεί να αξιολογήσουν «με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα το σχέδιο Ανάν μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Μάη». Ενώ παράλληλα, παίρνει θέση υπέρ του «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» λέγοντας πως «θεωρεί ότι οι θετικές συνέπειες είναι υπέρτερες των αρνητικών».

Εντονη κριτική στο εν λόγω ψήφισμα, άσκησε ο Σπ. Χαλβατζής. «Οταν εμείς αναφερόμαστε στον κυπριακό λαό μιλάμε τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους και το "σχέδιο Ανάν" θα "λήξει" και τους δύο λαούς», σημείωσε εξαρχής. Και συνέχισε: «Δε χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω. Αρκεί να θυμηθούμε τις αποφάσεις του Ντέιτον και του Ελσίνκι για το Κόσσοβο και το Παλαιστινιακό. Ολοι τότε, μιλούσαν για βιώσιμη λύση, ωστόσο, βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματά τους». Και κατέληξε: «Δεν αποδεχόμαστε αυτή την ιδεολογική τρομοκρατία. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτό το ψήφισμα».

Παρά όμως τη θέληση της πλειοψηφικής παράταξης της Ντ. Μπακογιάννη, το ψήφισμα καταψήφισαν η Ν. Λουλέ και η Κ. Κατριβάνου. Απείχαν της ψηφοφορίας ο Αγγ. Μοσχονάς και ο Ν. Απέργης, ενώ η Κ. Μπουρδάρα ήταν εκτός της αίθουσας την ώρα της ψηφοφορίας. Από την άλλη πλευρά, ο Χρ. Παπουτσής, επί της ουσίας, συμφώνησε στο ψήφισμα και προσπάθησε μάλιστα να... «φτιασιδώσει» την αρχική πρόταση της πλειοψηφίας. Ωστόσο ακόμη και από την παράταξή του καταψήφισαν οι Τ. Μπέης και Κ. Παταβούκας, ενώ απείχε η Π. Ζούνη. Καταψήφισαν επίσης ο Φ. Κουβέλης και η παράταξη του Γ. Δημαρά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκεντρώσεις συμπαράστασης σ' όλη την Ελλάδα

Συνεχίζει να ξεδιπλώνεται και να αγκαλιάζει όλη τη χώρα ένα πλούσιο πρόγραμμα συγκεντρώσεων και άλλων εκδηλώσεων για την έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, διοργανώνονται από τις τοπικές ΚΟ που καλούν τον ελληνικό λαό να τις στηρίξει με τη συμμετοχή του. Πιο συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση συμπαράστασης, αλληλεγγύης στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους, καθώς και αντίθεσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου).

Στην Κοζάνη

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κυπριακό λαό οργανώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σε Κοζάνη, Σιάτιστα και Πτολεμαΐδα. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν:

-- Στην Κοζάνη σήμερα, Τρίτη 20 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Σιάτιστα την Πέμπτη 22 Απρίλη στις 8.30 μ.μ.

-- Στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 23 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στη Φλώρινα

Σήμερα, Τρίτη 20 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στα Γρεβενά

Αύριο, Τετάρτη 21 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών.

Στην Ξάνθη

Αύριο, Τετάρτη 21 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος» της πόλης.

Στον Εβρο

Αύριο, Τετάρτη 21 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο «Μύλο» (Μασούρα) στην Αλεξανδρούπολη.

Στη Δράμα

Την Παρασκευή 23 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην καφετερία «Μάι Τάι», δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών.

Στην Καβάλα

Την Πέμπτη, 22 Απρίλη, η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση συμπαράστασης στον Κυπριακό λαό. Θα γίνει στις 7 μ.μ στη Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Πολιτικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό διοργανώνουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

-- Στα Γιάννενα σήμερα, Τρίτη 20/4/04, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, με ομιλητή τον Θ. Γουλή, γραμματέα Περιοχής Β/Δ Ελλάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην Αμφιλοχία σήμερα Τρίτη 20/4, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Τ. Παπανικολάου.

-- Στην κεντρική πλατεία της Φιλιππιάδας αύριο, Τετάρτη 21/4, στις 8 μ.μ.

-- Στην πλατεία Ελευθερίας της Πρέβεζας την Πέμπτη 22/4, στις 8 μ.μ.

-- Στην Αρτα, την Πέμπτη, 22 Απρίλη, στις 9.00 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Κρόνος».

Στη Θεσσαλία

-- Στη Λάρισα σήμερα, Τρίτη 20/4 ώρα 7 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Ομιλητής θα είναι ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ.

-- Στα Τρίκαλα την Πέμπτη 22/4 στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Σε Στερεά - Εύβοια

Συγκεντρώσεις του Κόμματος με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις ευρωεκλογές» πραγματοποιούνται σε Στερεά και Εύβοια. Πιο συγκεκριμένα:

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας διοργανώνει συγκεντρώσεις στις παρακάτω περιοχές:

-- Στη Λαμία αύριο, Τετάρτη 21/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ.

-- Στη Χαλκίδα αύριο, Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Θεάτρου «Παπαδημητρίου», με ομιλήτρια τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Νέα Αρτάκη, την Πέμπτη, 22 Απρίλη, στις 7.00μμ. στο καφενείο του ΚΑΠΗ

-- Στη Λιβαδειά, την Κυριακή 25/4, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Φίλιππος».

Στην Πελοπόννησο

Διοργανώνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

-- Στη Μεσσηνία αύριο, Τετάρτη 21 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου αύριο, Τετάρτη, 21 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου.

-- Στο Εργατικό Κέντρο Αργους αύριο, Τετάρτη 21/4, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου.

-- Στη Σπάρτη, την Τετάρτη, 21 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΛΗΔΑ». Θα μιλήσει ο Νίκος Γόντικας, μέλος του Γραφείου Περιοχής.

-- Στην πλατεία Ελευθερίας Πάτρας την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κεφαλονιά

Στο Αργοστόλι στο Εργατικό Κέντρο, σήμερα, Τρίτη 20 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής.

Στη Λέσβο

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, αύριο Τετάρτη, 21 του Απρίλη, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λήμνο

Στο λιμάνι της Μύρηνας, αύριο, Τετάρτη, 21 Απρίλη, στις 8.00 μ.μ. Θα ακολουθήσει πικετοφορία.

Στην Ικαρία

Στον Αγιο Κήρυκο, αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. με ομιλήτρια την Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Ρόδο

Στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, αύριο, Τετάρτη, 21 Απρίλη, στις 8.00 μ.μ., με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

Συγκεντρώσεις με θέμα: «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι θέσεις του ΚΚΕ και η μάχη των Ευρωεκλογών», οργανώνονται:

-- Στο Ηράκλειο αύριο, Τετάρτη 21/4 στις 7.30 το απόγευμα, στη δημοτική αίθουσα «Θεατρικός Σταθμός», με ομιλητή τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Ρέθυμνο αύριο, Τετάρτη 21/4 στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στα Χανιά την Πέμπτη 22/4 στις 8 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δήμου Χανίων.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πάνδημο το «ΟΧΙ» στο διχοτομικό σχέδιο των ιμπεριαλιστών για την Κύπρο. Το διατράνωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο χτες βράδυ χιλιάδες λαού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Κομματικών Οργανώσεων Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν στα Προπύλαια, ως έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό, στους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται για τα δίκια τους. Χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, αγωνιστές, πατριώτες και γι' αυτό διεθνιστές, διαμήνυσαν στο λαό της Κύπρου, αλλά και της Παλαιστίνης και του Ιράκ πως δεν είναι μόνοι τους.

«ΟΧΙ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια - Συμπαράσταση στον κυπριακό λαό», «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί - Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών», «Οχι στο "σχέδιο Ανάν" - Κύπρος Ενιαία, Ανεξάρτητη» ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που κοσμούσαν τα πανό της συγκέντρωσης και που βγήκαν ως απαίτηση από χιλιάδες στόματα, δονώντας το κέντρο της Αθήνας και όλη την πορεία έως την αμερικάνικη πρεσβεία, που χαρακτηρίστηκε από αγωνιστικό παλμό και δυναμισμό.

Διαχωρίζοντας άλλωστε πλήρως τη δική τους θέση από εθνικιστικές κραυγές, δε σταμάτησαν να βροντοφωνάζουν: «Οχι στο μίσος των εθνικιστών - Ζήτω η φιλία των λαών». Εξάλλου, δε βρέθηκαν στα Προπύλαια υποκινούμενοι από τέτοιες διαθέσεις. Βρέθηκαν εκεί αναγνωρίζοντας το άδικο αυτού του σχεδίου, που τις συνέπειές του θα τις πληρώσει σύσσωμος ο λαός της Κύπρου, οι λαοί και των δύο πλευρών. Βρέθηκαν εκεί για να δηλώσουν το αυτονόητο, πως δε θα πάψουν ούτε λεπτό να στέκονται αλληλέγγυοι στους λαούς που τους πνίγει το άδικο, στους λαούς που σηκώνουν ανάστημα, αντιστέκονται και διεκδικούν. Βρέθηκαν εκεί ταξικά ορμώμενοι, πράττοντας το χρέος της με κάθε τρόπο συμπαράστασης στα ταξικά τους αδέρφια.

Δεκτή με θερμά χειροκροτήματα έγινε η αναγγελία πως στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση παραβρισκόταν η αγωνίστρια δασκάλα από τα Κατεχόμενα Ελένη Φωκά, ένα πρόσωπο σύμβολο για τον κυπριακό ελληνισμό. Παρευρέθηκαν ακόμα προσωπικότητες του πολιτισμού, της τέχνης και της κοινωνικής ζωής του τόπου.

Στη συγκέντρωση αναγνώστηκε διακήρυξη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η οποία ζητά την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν». Χαιρετισμό απέστειλε και η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ, καταγγέλλοντας τις ωμές πιέσεις της νέας «ιερής συμμαχίας» ΗΠΑ - Αγγλίας - Βρυξελλών, που επιδιώκει την υπερψήφιση ενός διχοτομικού σχεδίου. Τέλος, στη συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα, με το οποίο καταδικάζεται η δολοφονία του ηγέτη της «Χαμάς».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θα κάνουμε το χρέος μας ως πατριώτες και διεθνιστές
  • Η συμπαράσταση και αλληλεγγύη μάς αφορά όλους. Εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς του κυπριακού λαού
  • Η ενταξιακή διαδικασία αποτέλεσε έναν πρόσθετο κρίκο για να αυξηθεί ο εκβιασμός
  • Η Κύπρος δεινοπαθεί, γιατί βρίσκεται στο δρόμο του πετρελαίου

«Η καρδιά μας χτυπά στην Κύπρο, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, παντού όπου ο ιμπεριαλισμός εκβιάζει, πειθαναγκάζει, ποδηγετεί, πολεμά, σκοτώνει. Θα κάνουμε το χρέος μας, θα ανεβάσουμε την αλληλεγγύη και δράση μας. Θα ανταποκριθούμε ως πατριώτες και διεθνιστές. Δε θεωρούμε τελειωμένη υπόθεση το Κυπριακό στις 24 Απρίλη. Ο μεγάλος αγώνας μπαίνει σε νέα φάση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορείτε να υπολογίσετε και στη δική μας συμπαράσταση»! Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κυπριακό λαό που διοργάνωσαν χθες, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας - Πειραιά - Αττικής του ΚΚΕ. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Βρισκόμαστε εδώ στην καρδιά της Αθήνας συγκεντρωμένοι με ένα σκοπό:

Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, στους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, καθώς, λίγες μέρες πριν από τα δύο δημοψηφίσματα, γίνονται στόχος εκβιαστικών πιέσεων και διλημμάτων, τρομοκρατικών παρεμβάσεων, προκειμένου να μην αμφισβητήσουν το ευρω-αμερικανοβρετανικό σχέδιο της δήθεν λύσης για το Κυπριακό.

Δεν είναι αλήθεια ότι τα χωριστά δημοψηφίσματα γίνονται για να τοποθετηθούν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αν θέλουν να ζουν μαζί ή χώρια.


Τα δημοψηφίσματα κρίνουν το πραγματικό δίλημμα που σήμερα υπάρχει: Αν η Κύπρος θα υπάρξει από εδώ και εμπρός ως ένα κράτος - προτεκτοράτο, που θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη ή θα μείνει ανοιχτός ο δρόμος για να επιτευχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό.

Το σχέδιο ΑΝΑΝ δεν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ο επιτάφιος θρήνος του Κυπριακού. Γι' αυτό η πόρτα για τη λύση του πρέπει να μείνει ανοιχτή. Οι ευκαιρίες μπορεί να υπάρξουν, και αυτές θα είναι καλύτερες, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με τη στάση του κυπριακού λαού, ανάλογα με το διεθνές κίνημα συμπαράστασης.

Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στον κυπριακό λαό, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Η κριτική μας δεν αφορά τον απλό Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο που θα ψηφίσει ΝΑΙ. Η αλληλεγγύη μας δεν αφορά μόνον αυτούς που θα ψηφίσουν ΟΧΙ. Η συμπαράσταση και αλληλεγγύη μάς αφορά όλους. Εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς του κυπριακού λαού.

Η ενότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η ενότητα κάθε λαού, για να αναπτυχθεί, να εδραιωθεί, μια προϋπόθεση έχει: Την ένωση και τη συναδέλφωση στον κοινό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, στον αγώνα για να αποκρούσουν τις κοινές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, που θα πέσουν στο κεφάλι τους από εδώ και εμπρός, στον κοινό ταξικό αγώνα. Θα επιτυγχάνεται με την αλληλεγγύη τους προς τους γειτονικούς λαούς, τον παλαιστινιακό και τον ιρακινό. Στην κοινή δράση τους με τους Ελληνες και Τούρκους εργαζόμενους.


Την επανένωση και επαναπροσέγγιση δεν τη θέλει ούτε ο Μπους, ούτε ο Μπλερ. Οι ιμπεριαλιστές δε θέλουν την ενότητα, το "διαίρει και βασίλευε" είναι μόνιμη πολιτική τους. Ενότητα γι' αυτούς σημαίνει υποταγή.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΕΙ, ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό, που κάθε μέρα, και προχθές με τη σχεδιασμένη δολοφονία του νέου ηγέτη της "Χαμάς", καλείται να εγκαταλείψει το δίκαιο αγώνα του και να συμμορφωθεί στα σχέδια των Αμερικανών και Ισραηλινών ιμπεριαλιστών. Η επίθεση δεν αφορά μόνον τους Παλαιστίνιους, είναι σφαίρα και στην καρδιά και του ισραηλινού λαού, στρέφεται εναντίον όλων των αραβικών λαών.

Είμαστε στο πλευρό του ιρακινού λαού, που επιδεικνύει υψηλό επίπεδο ηρωισμού κατά της αμερικανικής κατοχής και των άλλων ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων.

Κύπρος, Παλαιστίνη και Ιράκ, Σερβία, Κόσσοβο, Βοσνία, ΠΓΔΜ, δεν είναι χωράφι των ιμπεριαλιστών. Είναι γη και πατρίδα των λαών που τις κατοικούν. Την ευθύνη την έχουν πρώτα απ' όλα αυτοί που προκαλούν τη διαίρεση, αυτοί που πετάνε στο καλάθι των αχρήστων αποφάσεις που οι ίδιοι έχουν πάρει στα πλαίσια του ΟΗΕ. Αυτοί, που προετοιμάζουν μεθοδικά τον πόλεμο και τον πραγματοποιούν».

Καμιά εγγύηση από τους ιμπεριαλιστές

«Δε θεωρούμε καθόλου περιττό να κάνουμε σήμερα ένα κρίσιμο ερώτημα:

Γιατί τόσα χρόνια δεν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό; Γιατί και αυτή η μεσοβέζικη Συμφωνία του ΟΣΛΟ παραβιάστηκε;

Για πολλά - πολλά χρόνια υπήρξαν αναγνωρισμένες από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών της Γης, δύο καλές αποφάσεις του ΟΗΕ για Κυπριακό και Παλαιστινιακό. Και ήταν καλές και δίκαιες, γιατί υπήρξε καλύτερος συσχετισμός δύναμης, με την παρουσία και τη δράση του σοσιαλιστικού συστήματος, αλλά και με τη συνεισφορά άλλων κινημάτων, όπως των Αδεσμεύτων, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, και οπωσδήποτε του εργατικού και φιλειρηνικού κινήματος, παρότι και τότε ο συσχετισμός έγερνε σημαντικά υπέρ του ιμπεριαλισμού.


Ενα πράγμα αποδεικνύεται: Οτι οι ιμπεριαλιστές, και όταν υποχρεώνονται να συνάψουν δίκαιες ή σχετικά δίκαιες αποφάσεις, ψάχνουν τρόπους, κατασκευάζουν προσχήματα, οργανώνουν και προβοκάτσιες για να κωλυσιεργούν την εφαρμογή των αποφάσεων, να κερδίζουν χρόνο για να τις ανατρέψουν.

Οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν, δε θέλουν, είναι ανίκανοι να σεβαστούν διεθνείς αποφάσεις. Στην περίπτωση του Κυπριακού, χρησιμοποίησαν και στήριξαν την αδιαλλαξία του Ντενκτάς και της ηγεσίας της Τουρκίας.

Επομένως, σήμερα τίθεται το εξής ερώτημα: Αφού οι ιμπεριαλιστές δε σέβονται δίκαιες ή σχετικά καλές αποφάσεις, που παίρνονται στα πλαίσια διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, πώς είναι δυνατόν σήμερα να πάρει κανείς στα σοβαρά τις φραστικές εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ΕΕ, ώστε να αμβλυνθούν όλα τα πανθομολογούμενα αρνητικά σημεία του σχεδίου ΑΝΑΝ;

Μια κακή απόφαση μπορεί να γίνει καλή μόνο και μόνο γιατί δίνουν εγγυήσεις αυτοί που την επέβαλαν;

Καμία εγγύηση δεν μπορούν να δώσουν οι ιμπεριαλιστές, κανείς δεν μπορεί να τους πάρει στα σοβαρά.

Είναι φερέγγυοι εγγυητές αυτοί που πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, αυτοί που επέβαλαν τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, την αλλαγή των συνόρων με "το καρότο ή το μαστίγιο"; Τι εγγύηση μπορεί να δώσουν αυτοί που έχουν γεμίσει τη Γη με εστίες πολέμων; Μπορεί να δώσουμε βάση στις εγγυήσεις που δίνουν οι δολοφόνοι του γιουγκοσλαβικού λαού, του ιρακινού, του παλαιστινιακού, του αφγανικού, των λαών της Αφρικής;

Μα, ακόμα και αν εγγυηθούν τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του σχεδίου ΑΝΑΝ, τι καλό θα προκύψει από αυτό; Ποιος μπορεί να αισθάνεται ήσυχος από τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα ενός ιμπεριαλιστικού σχεδίου;».

Νόθο κράτος, πρωτοφανές στα χρονικά της πολιτικής ιστορίας

«Το ΚΚΕ από τις 13 Νοεμβρίου του 2002 πήρε καθαρή θέση: Αποκαλέσαμε το σχέδιο ΑΝΑΝ τελεσίγραφο για την αποδοχή τετελεσμένων. Φωνάξαμε με αποδείξεις ότι το προϊόν του τελεσιγράφου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικού στα χρονικά του Διεθνούς Δικαίου, μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας, μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση.

Το προϊόν της Λουκέρνης δεν είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά αυταρχική και προσβλητική επιδιαιτησία με τις υπερεξουσίες του ΓΓ του ΟΗΕ. Η Λουκέρνη είναι η πλήρης περιφρόνηση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που αφορούν τη δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Δεν ήταν η Λουκέρνη, που ενταφίασε τη δίκαιη λύση. Ο ενταφιασμός επισημοποιήθηκε εκεί που όλα τα κόμματα στην Ελλάδα ισχυρίζονταν ότι θα ήταν η κοιτίδα της δίκαιης λύσης: Στην ΕΕ, στη Σύνοδο του Ελσίνκι. Εκεί οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ευρωλάγνων της Ελλάδας τράβηξαν οριστικά το Κυπριακό από τον ΟΗΕ, το αποχαρακτήρισαν ως διεθνές πρόβλημα εισβολής - κατοχής, και το μετονόμασαν σε πρόβλημα συμβίωσης δύο μερών.

Παράλληλα, ο Κόφι Ανάν ετοίμασε τη δική του δήθεν λύση στο ίδιο μήκος κύματος, ως πρόβλημα συμβίωσης δύο κοινοτήτων. Δεν πρότεινε τη συγκρότηση μιας διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά ένα προτεκτοράτο τριχοτομημένο, με δύο κυρίαρχα κράτη και ένα "κοινό κράτος" που είναι ασθενικό και αδύναμο, αφού σκοπίμως δεν υπάρχει ιεράρχηση στις αρμοδιότητες και υπευθυνότητες, σε διάκριση από τα εσωτερικά κυρίαρχα κράτη. Τέλος, υπάρχει και το "κράτος εν κράτει", το καθεστώς εδαφικής κυριαρχίας των βρετανικών κατασκοπευτικών βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Πρόσθεσε το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή το καθεστώς των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, που τόσα δεινά έφερε στον κυπριακό λαό. Επίσης, την εσαεί ύπαρξη ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο.

Πάνω από τις εγγυήτριες δυνάμεις, υπάρχει το Ανώτατο Δικαστήριο, που θα αποφασίζει για τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στα τρία κρατικά όργανα και που θα απαρτίζεται και από τρεις μη Κυπρίους, που θα λύνουν πολιτικά ζητήματα.

Πρόκειται για ένα νόθο κράτος, πρωτοφανές στα χρονικά της πολιτικής ιστορίας.

Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα, τι κράτος οικοδομείται, δε συζητιέται σήμερα και πολύ στην Ελλάδα, από τα άλλα πολιτικά κόμματα. Ολα τα όλα επίσης υπαρκτά προβλήματα, που έχουν σχέση με την ελευθερία μετακίνησης, με τους περιορισμούς, με τα ζητήματα των περιουσιών, με το ζήτημα των εποίκων, καθορίζονται από το κύριο: Να μην υπάρχει ομοσπονδιακό κράτος με τις βασικές αρχές που ορίζεται μια ομοσπονδία».

Εωλο το επιχείρημα ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι το κλειδί για την ασφάλεια, την ειρήνη και την επανένωση

«Η ελληνική κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΝ έκαναν πολλή δουλιά, για να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι αντίβαρο στην τουρκική αδιαλλαξία θα είναι η ένταξη στην ΕΕ, τόσο της Κύπρου, όσο και της Τουρκίας στην πορεία.

Εμείς δεν είχαμε από την αρχή αυταπάτες, παρ' όλα αυτά κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αξιοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία προς όφελος του Κυπριακού.

Οι εμπειρίες μας είναι πλούσιες. Η ενταξιακή διαδικασία αποτέλεσε έναν πρόσθετο κρίκο για να αυξηθεί ο εκβιασμός.

Οι περίφημοι σύμμαχοι της ΕΕ έπαιζαν και παίζουν πότε με το "μαστίγιο", πότε με το "καρότο". Πότε υπέρ της Κύπρου, πότε υπέρ της Τουρκίας, ανάλογα τι τους συμφέρει, ανάλογα και με τη στάση τους απέναντι στις ΗΠΑ. Η διπλοπροσωπία είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Η γερμανική κυβερνητική σοσιαλδημοκρατία πότε ήταν υπέρ της τουρκικής ένταξης και της λύσης του Κυπριακού, πότε ήταν αντίθετη. Η Γαλλία, επίσης, έπαιζε και παίζει σε διπλό ταμπλό. Η Βρετανία πάντα στο πλευρό των ΗΠΑ. Βεβαίως, σήμερα δεν έχουμε στρατιωτικό πόλεμο εντός του εδάφους της ΕΕ. Ομως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική βία και πόλεμος τα επόμενα χρόνια.

Η ΕΕ δεν αποτελεί μια ουδέτερη ενοποιητική διαδικασία, μια συνεργασία ελεύθερων οικονομικών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Είναι συνεργασία του κεφαλαίου για το κεφάλαιο και μόνο. Σήμερα οι εσωτερικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί δυναμώνουν, παρά την ενοποιητική τάση που διαφαίνεται. Η πείρα και η γνώση μας λέει ότι εκεί που υπάρχουν οξύτατοι οικονομικοί ανταγωνισμοί, εκεί που διαμορφώνονται στρατόπεδα και αντιστρατόπεδα με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος, εκεί είναι πιθανός και ο πόλεμος.

Η ΕΕ είναι μια ένωση της κρατικής βίας και καταστολής, που στρατιωτικοποιείται όλο και πιο πολύ. Η στρατιωτικοποίηση δεν αιτιολογείται μόνο ως ανάγκη άμυνας της Ευρώπης, αλλά και ως ανάγκη να μετέχει σε επιθετικούς πολέμους, ως ανάγκη να παρεμβαίνει ο Ευρωστρατός και στο εσωτερικό της Ενωσης. Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί στην ΕΕ και οι ανταγωνισμοί της με τις ΗΠΑ έχουν πάρει και πολεμικό χαρακτήρα στην περιφέρεια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τα Βαλκάνια. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι και τα επόμενα χρόνια ο πόλεμος θα εκδηλώνεται μόνον ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες και στις αδύνατες. Τέτοιοι πόλεμοι, αν δε σταματήσουν, αποτελούν προοίμιο πολέμων ανάμεσα και στις ισχυρές. Οταν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τσακώνονται μεταξύ τους, πληρώνουν πολύ περισσότερα οι λιγότερο ισχυρές, οι εξαρτημένες.

Η ΕΕ δέχεται ως μέλος της ένα κράτος - προτεκτοράτο, αφού και η ίδια έχει απόλυτη συμμετοχή και συνενοχή στη δημιουργία των γνωστών προτεκτοράτων της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου».

Η Κύπρος ενταγμένη στη στρατηγική και τις αντιθέσεις στη Μέση Ανατολή

«Το δεύτερο πρόβλημα που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η συζήτηση που γίνεται αφήνει στο απυρόβλητο ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, τη σύνδεση του Κυπριακού με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνον.

Η Κύπρος δεινοπαθεί, γιατί βρίσκεται στο δρόμο του πετρελαίου. Δεινοπαθεί ακόμα περισσότερο σήμερα, γιατί την έχουν ανάγκη οι Αμερικανοβρετανοί, και όχι μόνο, τώρα που ο πόλεμος έχει κυριαρχήσει για τα καλά στην περιοχή του Ιράκ, τώρα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατοχής δοκιμάζονται από την αντίσταση του ιρακινού λαού.

Το πρόβλημα δε βρίσκεται στο πώς συνεννοούνται οι δύο κοινότητες, ούτε πώς αντιδρά ο Ντενκτάς και ο Ερντογάν, το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Βεβαίως, αυτοί οι παράγοντες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, έχουν τα δικά τους συμφέροντα, αυτά, όμως, δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως λειτουργούν σήμερα, αν δεν υπήρχαν τα ιμπεριαλιστικά στρατηγικά συμφέροντα.

Στις συμπληγάδες πέτρες αυτών των συμφερόντων, παίχτηκε και παίζεται η τύχη του κυπριακού και τουρκικού λαού».

Οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και κομμάτων

«Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ είναι πελώριες, διαχρονικές, αφού αυτό κατά βάση διαχειρίστηκε το κυπριακό ζήτημα τα τελευταία χρόνια.

Η ΝΔ βρέθηκε στη Λουκέρνη στον άχαρο ρόλο να βγάζει "τα κάστανα από τη φωτιά". Ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν ξεσκέπασε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Δε θέλει να έρθει αντιμέτωπη με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, η στρατηγική της είναι η ίδια. Είναι γεγονός ότι στο αρχικό σχέδιο ΑΝΑΝ ήταν λιγότερο θριαμβολογική, όμως τελικά οι ελιγμοί της δεν ξεπέρασαν και δεν ξεπερνούν τα εσκαμμένα.

Ο ρόλος του Συνασπισμού ήταν από τους χειρότερους, κρίνοντάς τον με το μέτρο κρίσης που ο ίδιος θέτει για τον εαυτό του, ότι είναι κόμμα με αριστερή πολιτική. Το κυριότερο: Υβρίζει και περιφρονεί τον κυπριακό λαό, κατηγορώντας τον για λαό που έχει καταληφθεί από ψύχωση. Με ύφος αυστηρού εισαγγελέα, ταυτίζει το ΟΧΙ με τον εθνικισμό, με την άρνηση συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Βεβαίως, υπάρχουν εθνικιστικές φωνές και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ευτυχώς, σήμερα είναι λιγότερες από χθες. `Η, τουλάχιστον, μοιάζει να είναι λιγότερες.

Δυστυχώς, το σχέδιο ΑΝΑΝ δημιουργεί προϋποθέσεις να αυξηθούν οι εθνικιστικές φωνές. Ομως, το κίνημα μπορεί να τις αντιμετωπίσει, δεν πρέπει ούτε ένα λεπτό να εφησυχάζει.

Τι σχέση έχει το ΟΧΙ στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο Ανάν με τις εθνικιστικές φωνές των όποιων τουρκοφάγων, των αρνητών της ομοσπονδιακής λύσης;

- Είναι εθνικισμός να επικρίνεις το κράτος - προτεκτοράτο;

- Είναι εθνικισμός να ζητάς ένα κράτος - μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, να είναι ανεξάρτητο;

- Είναι εθνικισμός να αρνείσαι τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ύπαρξη ξένων στρατευμάτων;

- Είναι εθνικισμός να υποστηρίζεις ότι ένας λαός έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του με το δικό του στρατό;

Η εχθρότητα με βάση την εθνική καταγωγή δεν αναπτύσσεται αυθόρμητα, ούτε είναι μέσα στο ανθρώπινο κύτταρο. Η ταξική κοινωνική ανισότητα, η ιμπεριαλιστική καταπίεση είναι το έδαφός της, και μόνο με την εξάλειψη αυτών των φαινομένων θα εξαλειφθούν και οι αιτίες της.

Αυτό δε σημαίνει ότι καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Μπορούμε και πρέπει να μειώσουμε το βάρος του εθνικισμού και του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Μετά την Κύπρο έρχεται η σειρά του Αιγαίου

«Το Κυπριακό δεν το αντιμετωπίζουν οι ιμπεριαλιστές σαν ένα μεμονωμένο ζήτημα. Το έχουν εντάξει στο ίδιο πακέτο με το Αιγαίο.

Στην Ελλάδα όλα τα κόμματα συνέδεαν το Κυπριακό με το Αιγαίο, με την έννοια ότι, αν επιτευχθεί λύση, τότε δημιουργείται καλύτερο κλίμα σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό μπορεί να το ερμηνεύει κανείς όπως θέλει.

Εμείς έχουμε διατυπώσει εδώ και χρόνια τη θέση μας, ότι και τα δύο είναι πακέτο, όχι τόσο γιατί υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσά τους, αλλά γιατί και τα δύο ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θέλει να τα λύσει προς όφελός του.

Ηδη, έχει γίνει η προεργασία με την κοινή δήλωση Σημίτη- Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, με το Ελσίνκι λίγο μετά.

Το Αιγαίο βρίσκεται στην ίδια μοίρα με το Κυπριακό. Κινείται στον ίδιο δρόμο. Το Ελσίνκι της ΕΕ έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα πάντα από την αρχή για το Κυπριακό, ως να μην υπήρχαν αποφάσεις του ΟΗΕ. Για το Αιγαίο, το ίδιο. Ενώ έως τότε το θέμα αφορούσε την υφαλοκρηπίδα, η ατζέντα τα περιλαμβάνει όλα, σύνορα, κυριαρχικά δικαιώματα, τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες.

Πρέπει από τώρα να προετοιμαστούμε. Η διχοτόμηση του Αιγαίου με την αμερικανική επικυριαρχία πλήττει και τους δύο λαούς, τον ελληνικό και τον τουρκικό».

Ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός εκεί που δεν υπάρχει λαϊκή αντίσταση

«Δεν καμωνόμαστε πως ζούμε σε άλλο πλανήτη. Ξέρουμε καλά ότι ο ιμπεριαλισμός σήμερα έγινε πιο ισχυρός, αφού ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος από το χαμένο έδαφός του.

Ξέρουμε καλά πως ορισμένες ριζοσπαστικές δυνάμεις έβαλαν νερό στο κρασί τους, υποχώρησαν, και έβαλαν το χεράκι τους στο αδυνάτισμα του κινήματος.

Ομως, ο ιμπεριαλισμός δεν καταφέρνει όλα να τα ευθυγραμμίζει, να τα ισοπεδώνει. Δείτε γύρω σας, υπάρχουν λαοί που αντέχουν, που αντιστέκονται, υπάρχουν νέες δυνάμεις που μπαίνουν στην πάλη.

Ο αγώνας του παλαιστινιακού και του ιρακινού λαού, οι αγώνες στη Λατινική Αμερική, οι αντιστάσεις των εργαζομένων στην Ευρώπη δείχνουν πολλά.

Ενα είναι το συμπέρασμα: Ο ιμπεριαλισμός γίνεται πιο ισχυρός εκεί που η λαϊκή αντίσταση υποχωρεί, εκεί που η λαϊκή αντίσταση είναι αδύναμη και αναιμική.

Το ερώτημα: "Υποταγή και ενσωμάτωση" ή "αντίσταση και ρήξη" είναι περισσότερο επίκαιρο από πριν.

Αναμφισβήτητα, ο σύγχρονος αγώνας απαιτεί σωστή πολιτική γραμμή, συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων, διορατικότητα και ικανότητα πρόβλεψης, ικανότητα ελιγμών, αποφασιστικότητα στην κρίσιμη στιγμή. Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά η τέχνη της λαϊκής αντίστασης και της ρήξης. Απαιτούνται γνώσεις, υψηλό πολιτικό επίπεδο, ιδεολογικό και πολιτιστικό επίπεδο, ταξική συνείδηση. Τίποτε από αυτά δε θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε, αν πελαγοδρομούμε με τη μοιρολατρία και τα πλαστά εκβιαστικά διλήμματα.

Χρειάζονται όλα αυτά που είπαμε, ζυμωμένα μαζί με τη μαχητικότητα, την αξιοπρέπεια, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία.

Το ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό πρέπει να είναι κατηγορηματικό. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος του αγώνα γίνεται πιο καθαρός και πιο εύκολος. Σ' αυτόν το δρόμο έχουν νόημα οι θυσίες.

Πρέπει να κάνουμε τη ζωή του ιμπεριαλισμού όσο γίνεται πιο δύσκολη. Το μπορούμε. Να του αφαιρέσουμε νίκες, να του βάζουμε εμπόδια. Ο ιμπεριαλισμός δεν ξέρει από σεβασμό, ένα μόνο μπορεί να του βάλει χαλινάρι, ο αγώνας των λαών, σε εθνικό επίπεδο, με διεθνή συντονισμό και κοινή πάλη.

Αν δε σηκώσουμε κεφάλι, η αντίδραση θα πέσει καταπάνω μας με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Η καρδιά μας χτυπά στην Κύπρο, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, παντού όπου ο ιμπεριαλισμός εκβιάζει, πειθαναγκάζει, ποδηγετεί, πολεμά, σκοτώνει.

Θα κάνουμε το χρέος μας, θα ανεβάσουμε την αλληλεγγύη και δράση μας. Θα ανταποκριθούμε ως πατριώτες και διεθνιστές.

Δε θεωρούμε τελειωμένη υπόθεση το Κυπριακό στις 24 Απρίλη. Ο μεγάλος αγώνας μπαίνει σε νέα φάση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορείτε να υπολογίσετε και στη δική μας συμπαράσταση!».

Αντιπαράθεση Ντενκτάς - Αγκυρας

Στην επιφάνεια βγήκε πάλι η αντιπαράθεση του Ρ. Ντενκτάς με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Γκιουλ και την τουρκική κυβέρνηση. Ο Α. Γκιουλ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», φέρεται να είπε στον Ραούφ Ντενκτάς: «Για ποια κυριαρχία κάνετε λόγο κ. Ντενκτάς, αφού δεν μπορείτε να εξάγετε ούτε ένα κοφίνι πορτοκάλια ή να οργανώσετε μια αθλητική συνάντηση;». Ενώ τον ρώτησε: «Τι είδους κυριαρχία είναι αυτή αφού κανείς δε σας αναγνωρίζει;». Απαντώντας ο Ραούφ Ντενκτάς έθεσε το δικό του ερώτημα: «Αν δεν είμαστε κυρίαρχοι, γιατί μας αναγνωρίσατε και γιατί στείλατε τον πρεσβευτή σας εδώ»; Επίσης κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι θυσιάζει την Κύπρο για μια ημερομηνία και παραδέχτηκε ότι παρακάθισε στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, κατόπιν επιμονής της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Ρ. Ντενκτάς κατηγόρησε την Τουρκία ότι συμφωνεί τώρα με αυτούς που τους έβλεπαν ως μειονότητα που ζητούσε δικαιώματα και πρόσθεσε ότι «η Αγκυρα θα καταλάβει αργότερα ότι έκαναν λάθος και θα κλαίει, αλλά θα είναι αργά».

Παρέμβαση Κομισιόν και στα ΜΜΕ!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ενοχλημένη, χτες, από την απροθυμία κυπριακών μέσων ενημέρωσης να παράσχουν βήμα έκφρασης στον αρμόδιο για τη διεύρυνση κοινοτικό Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, αφήνοντας εμμέσως, πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι δε θεωρεί ικανοποιητικό το κλίμα που επικρατεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει των δημοψηφισμάτων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της χτεσινης ενημέρωσης των εκπροσώπων Τύπου στις Βρυξέλλες αν αληθεύει ότι ελληνοκυπριακοί τηλεοπτικοί σταθμοί αρνήθηκαν να ανταποκριθούν θετικά σε αίτημα της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο να κληθεί ο Γ. Φερχόιγκεν σε εκπομπές τους, απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης προέβαλαν το επιχείρημα ότι ανάλογη παρέμβαση αποτελεί ανάμειξη στον εσωτερικό διάλογο που γίνεται στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο πρόκειται για ένα δημόσιο και για έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε στο πώς γίνεται ο διάλογος ενόψει των δημοψηφισμάτων. Καταλήγοντας όμως ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η έκβαση των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο είναι ένα θέμα με ευρύτερη σημασία που απασχολεί διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ, ότι «πρόθεση της Επιτροπής δεν είναι να επηρεάσει την εκστρατεία αλλά να εξηγήσει γιατί το σχέδιο Ανάν είναι συμβατό προς το κοινοτικό κεκτημένο» και ότι εν πάση περιπτώσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει δικαίωμα έκφρασης επί του θέματος.

Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης των δύο ανδρών στο Σαράγεβο

Τη θέση της κυβέρνησής του για αποσύνδεση του δημοψηφίσματος στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να μεταφέρει ο Κ. Καραμανλής στον Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν αύριο στο Σαράγεβο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των βαλκανικών χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και μάλιστα ότι δεν πρόκειται να προβάλει αντιρρήσεις στον προσδιορισμό ημερομηνίας ένταξης το Δεκέμβρη.

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η απάντηση που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση βάλει «βέτο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: «Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Και στη λογική αυτή θα κινηθεί το Δεκέμβριο, όταν τεθεί το θέμα της ημερομηνίας», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Απαντώντας στις επικρίσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Ε. Βενιζέλος) ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αποσύνδεση Ελληνοτουρκικών και Κυπριακού δίνοντας έτσι «λευκή επιταγή» στην Αγκυρα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί - σε περίπτωση που οι Κύπριοι αποφασίσουν να ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα - την καλή εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία», επικαλούμενος μάλιστα ότι αυτό «είναι κάτι το οποίο επιθυμεί και η κυπριακή ηγεσία και το έχει δηλώσει δημοσίως». Περνώντας στην αντεπίθεση αναρωτήθηκε με νόημα: «Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει "βέτο" στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας;». Παρ' όλα αυτά υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει "λευκή επιταγή"».

Στο μεταξύ, μέσα στη βδομάδα αρχίζουν και πάλι οι ελληνοτουρκικές «διερευνητικές επαφές». Ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, δήλωσε ότι αυτή τη βδομάδα αναχωρεί για την Αγκυρα ο πρέσβης Α. Σκοπελίτης και οι διερευνητικές επαφές θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ο υπουργός ανέφερε πως οι 25 και πλέον γύροι συνομιλιών μέχρι τώρα αφορούσαν στην υφαλοκρηπίδα, «με τη διαφορά ότι με την εξέλιξη και του δικαίου της θαλάσσης αλλά και της τεχνολογίας και των συνθηκών γενικότερα, αυτή καθαυτή η οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας εμπλέκει και άλλα θέματα».

ΚΥΠΡΟΣ
Στην τελική ευθεία το όργιο πιέσεων στους Ελληνοκυπρίους

Associated Press

ΛEYKΩΣIA (του απεσταλμένου μας Θανάση ΛEKATH).-

Με το «OXI» να κυριαρχεί απ' άκρη σ' άκρη στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα σε τόσο υψηλά ποσοστά και με τόσο απόλυτο τρόπο διατυπωμένο από τα λαϊκά στρώματα, μπήκε πια στην τελική ευθεία το όργιο πιέσεων και παραπληροφόρησης στο οποίο επιδίδεται το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που προωθούν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Αμεσος στόχος να μειωθεί όσο το δυνατόν η διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι», έτσι που να μην είναι εμφανής η τεράστια απόσταση που χωρίζει πλέον τις ηγεσίες αυτών των χώρων από τη λαϊκή βάση. Το ρεύμα υπέρ του «OXI» είναι τόσο ισχυρό που ομολογείται από παράγοντες του «NAI» ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων γι' αυτούς με τα σημερινά δεδομένα το «OXI» μπορεί να πέσει έως το 60%, χωρίς όμως και πάλι να εξασφαλίζεται ότι το υπόλοιπο 40% θα εκφραστεί καθαρά υπέρ του «NAI».

Ετσι μέσα από τις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα προβάλλονται δίπλα δίπλα πληροφορίες για αγριότητες των «Γκρίζων Λύκων» και για τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση «όχι», που έρχονται να συμπληρώσουν την πίεση που ασκείται από τον ξένο παράγοντα με τις δηλώσεις περί μίας και μοναδικής λύσης, αυτής του «σχεδίου Ανάν».

Οι ίδιες αυτές δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα καλούσαν τους Κυπρίους να μην ψηφίσουν με το συναίσθημα, να ψηφίσουν δηλαδή «ναι», χτες επιστράτευσαν και το συναίσθημα, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη - μονόλογο έναν από τους κατεξοχήν υπεύθυνους για την τραγωδία, τον Γλαύκο Κληρίδη, να ορκίζεται με το χέρι στην καρδιά ότι αυτή είναι η λύση για την Κύπρο.

Πλαισιωμένος από πολιτικά πρόσωπα που έχουν συνομολογήσει με τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και την EE τον σημερινό εκβιασμό (Μακρίδη, Βασιλείου, Αναστασιάδη κ.ά.), ο Γλαύκος Κληρίδης εμφανίστηκε σα να μην ξέρει τίποτα για το φόνο, σα να μην είναι αυτός που αποδέχτηκε το σχεδιασμό του G8 και του Ελσίνκι, τη βάση δηλαδή του σχεδίου Γουέστον - Χάνι, το κείμενο των οποίων επί της ουσίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η βάση του παρουσιαζόμενου ως «σχεδίου Ανάν».

Αντίθετα, ο Γλαύκος Κληρίδης υπερασπίστηκε το καταστροφικό έργο του και απείλησε ότι αν δεν ψηφιστεί το σχέδιο, η χώρα θα μπει σε μακρά περίοδο απομόνωσης! Σε αντίθεση με την απομόνωση, ισχυρίστηκε ότι η αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» οδηγεί σε ασφάλεια και σταθερότητα που θα απολαμβάνουν όλοι οι Κύπριοι. Προσπάθησε, μάλιστα, να δώσει έναν ηρωικό τόνο στην ομιλία του με τη φράση «καλώ τον κάθε Ελληνα να απορρίψει το εύκολο "όχι" που οδηγεί στην καταστροφή και να πει το δύσκολο, γενναίο και μεγάλο "ναι" που είναι ιστορικά αναγκαίο για την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από την τουρκική εισβολή».

Το έωλο του ισχυρισμού του δεν μπόρεσε να αντικρουστεί την ώρα της συνέντευξης, αφού ερωτήσεις δεν επιτράπηκαν. Οι δημοσιογράφοι που είχαν τεχνικές απορίες για το «σχέδιο Ανάν» καλέστηκαν να πάνε το απόγευμα σε συνάντηση με τους Βασιλείου - Μαρκίδη να λύσουν τις απορίες τους.

H κινδυνολογική εμφάνιση Κληρίδη συνοδεύτηκε με ανακοίνωση ότι την Τετάρτη η Πλατφόρμα για το «Ναι» καλεί σε παγκύπριο συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα επιχειρηθεί ολομέτωπη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και ειδικότερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης.

Από την πλευρά του ΔΗΣΥ ο πρόεδρός του Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε χτες να βεβαιώσει ότι το περιεχόμενο της έκθεσης που θα κατέθετε χτες ο Κόφι Ανάν στο Συμβούλιο Κορυφής του OHE θα δίνει τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε το AKEΛ, οι οποίες κατά τη γνώμη του «θα είναι αρκούντως ικανοποιητικές, ώστε να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας και ανησυχίας που ο λαός τρέφει»!

Σε ό,τι αφορά τη στάση του AKEΛ, ο Αναστασιάδης έσπευσε να προαναγγείλει ότι «καρποφορούν ενέργειες, τις οποίες συντονισμένα πολιτικές δυνάμεις που δε δαιμονοποιούν το σχέδιο, επιδίωξαν»!

O ίδιος συνέχισε την εκστρατεία διαβολής του κυβερνητικού έργου, ισχυριζόμενος ότι καταβάλλεται προσπάθεια από κυπριακής πλευράς για να ματαιωθεί μια ανάλογη ενέργεια από το ΣΑ του ΟΗΕ και με νόημα συμπλήρωσε ότι η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στη Μόσχα «δε θεωρείται καθόλου συμπτωματική».

Στο AKEΛ η πίεση

Τις τελευταίες μέρες, πολύ περισσότερο χτες, εντάθηκαν οι ποικιλώνυμες πιέσεις προς την ηγεσία του AKEΛ να ανατρέψει την απόφαση με την οποία ζητούσε αναβολή του δημοψηφίσματος. H πίεση σ' αυτή τη φάση αφορά στο να δεχτεί ως επαρκείς το AKEΛ τις διαβεβαιώσεις ότι ο OHE θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την εφαρμογή του σχεδίου!

Παρατηρητές εκτιμούν ότι ήδη στην πράξη έχει υπάρξει μία διολίσθηση από τη θέση της παγκύπριας συνδιάσκεψης και ότι είναι πλέον θέμα ημερών να υπάρξει νέα θέση. Ηδη στην εφημερίδα «Πολίτης», που έχει αναλάβει εργολαβικά την πλαγιοκόπηση του AKEΛ, εμφανίζονται ρεπορτάζ με τα οποία οι συντάκτες τους ισχυρίζονται πως είναι η ίδια η βάση του AKEΛ που ζητά από την ηγεσία να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του «NAI»! Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του AKEΛ αναφέρει επί του συγκεκριμένου «το AKEΛ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες, ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του σχεδίου Ανάν στο λαό, να δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσής του στη βάση που αναφέραμε πιο πάνω και κάλυψης των κενών που υπάρχουν (...), σε αντίθετη περίπτωση το AKEΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα».

Ενάντια σ' αυτή τη θέση αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες ένας τηλεοπτικός μαραθώνιος για να πειστούν οι ψηφοφόροι ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι θετικό. H εφημερίδα «Πολίτης», μάλιστα, απευθύνει από την πρώτη σελίδα εύσημα στον διεθνολόγο Τουμάζο Τσιελεπή, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο AKEΛ φαίνεται να διαμορφώνεται ισχυρή τάση για "ναι" στο δημοψήφισμα, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει με τις τοποθετήσεις του και ο επικεφαλής της ομάδας του Κυπριακού του AKEΛ και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσιελεπής»!

Επισήμως το AKEΛ διά του Δ. Χριστόφια εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι θα παραχωρηθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις από τον OHE. Μετά από συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, πρόεδρο του Κινήματος Ειρήνης και Ανεξαρτησίας, ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος βρίσκονται σε εγρήγορση για να εξετάσουν την κατάσταση. Εκτίμησε ότι το αίτημα για αναβολή δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί.

Για τις εγγυήσεις δήλωσε «το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων ιδιαίτερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ευρύτερα το διεθνή παράγοντα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη». Εξέφρασε την ελπίδα «να παραχωρηθούν αυτές οι αναγκαίες εγγυήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα ανεπιφύλακτο "Ναι" και από πλευράς του ΑΚΕΛ, πράγμα το οποίο θέλει πάρα πολύ να κάνει».

Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ αναμένει τις εξελίξεις επί του θέματος εντός των επόμενων ωρών, ίσως και του επόμενου 24ώρου.

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι «ενόσω δεν αναθεωρείται η προηγούμενη απόφαση, εκείνη ισχύει», εκφράζοντας την ευχή «σύντομα να έχουμε καλά νέα από το διεθνή παράγοντα».

Σε ερώτηση αν ισχύει η δήλωσή του ότι αυτά τα «καλά νέα» θα πρέπει να είναι ένα ψήφισμα κάτω από το κεφάλαιο 7, ο Δ. Χριστόφιας είπε: «Βάλαμε ορισμένα αιτήματα. Είπα και χθες αν δεν είναι 7 και είναι 6 και είναι τι είναι, το οποίο μας διασφαλίζει, εμείς είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε».

Σε ερώτηση αν τα στοιχεία που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται σε ενδεχόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ικανοποιούν το ΑΚΕΛ, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένες πληροφορίες. Αυτά είναι δημοσιογραφικά και με βάση τα δημοσιογραφικά, εγώ δεν μπορώ να τοποθετούμαι». Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ υπαναχώρησε από τις θέσεις του, ο Δ. Χριστόφιας είπε «όχι, ζητούμε συγκεκριμένο και θα μελετήσουμε τι θα δοθεί». Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «όταν συζητούμε λύση του Κυπριακού, όλοι μας ζητούσαμε και κάποιοι μπορεί να ζητούν απόλυτα ακόμα, κάτι πολύ συγκεκριμένο, το οποίο είναι πολύ πιο προχωρημένο αυτό που τελικά θα πάρουμε».

Το ερώτημα, είπε, είναι: «Μένεις κολλημένος πάνω στο πολύ πολύ συγκεκριμένο, για παράδειγμα δικοινοτική ομοσπονδία με όλα τα δεδομένα μιας κλασικής ομοσπονδίας, ή είσαι υποχρεωμένος να δεις τα δεδομένα της Κύπρου ξεχωριστά;».

Σε ερώτηση για το αν οι εγγυήσεις παρασχεθούν διά μέσου του κεφαλαίου 2, θα είναι ικανοποιητικές για το ΑΚΕΛ, ο Δ. Χριστόφιας είπε «θα τα συζητήσουμε κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο, εάν και εφόσον έχουμε οτιδήποτε μπροστά μας, διότι μπορεί να μην έχουμε και τίποτα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν μια νέα απόφαση του ΑΚΕΛ είναι ικανή να αλλάξει το αρνητικό ρεύμα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που το κόμμα ζήτησε την αναβολή και πρόσθεσε ότι «έτσι και αλλιώς υπήρχε και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος (της απόρριψης του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα από τους Ελληνοκυπρίους)».

Από την πλευρά του ο M. Ακιντζί είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης, προσθέτοντας όμως ότι η καλύτερη εγγύηση γι' αυτό είναι η αποφασιστικότητα των δύο κοινοτήτων να την εφαρμόσουν.

Στις δηλώσεις του, ο M. Ακιντζί είπε ότι το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας θέλει να δει δύο «Ναι» στα δημοψηφίσματα, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «θέλουν να δουν μια λύση και την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ», σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ένα ιδανικό σχέδιο μόνο για τη μια πλευρά».

Είπε ακόμη ότι κατανοεί τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ για παροχή εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κανένας δισταγμός πάνω σε αυτό».

Αργά το βράδυ, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση ο Δ. Χριστόφιας, σημείωσε:

«Θέλουμε το "ναι" με μια πλειοψηφία τέτοια που να καλύπτει τη δυναμική που χρειάζεται για την εφαρμογή του σχεδίου. Γι' αυτό ζητήσαμε την αναβολή».

Οπως εξήγησε, αν το «ναι» είναι 50-50 με το «όχι» «θα έχουμε πρόβλημα με τον παροξυσμό που υπάρχει». Και συνιστώντας ψυχραιμία, είπε: «Ούτε το "ναι" είναι καταστροφικό, ούτε το "όχι". Θα έχει επιπτώσεις αρνητικές το "όχι", να μην εθελοτυφλούμε, αλλά δεν είναι καταστροφή».

Ο ίδιος είχε λίγο πριν ξεκαθαρίσει ότι το κύριο είναι το πώς θα βρει το κόμμα η επόμενη μέρα. Το κόμμα, είπε, θα πάρει καθαρή θέση και αυτή θα ζητήσει να ψηφιστεί. Εκανε καθαρό ότι υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ευχήθηκε να ευοδωθεί η πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Εθνη, έτσι που «να μας οδηγήσει και σε μία συνδιάσκεψη»...

ΔΣΑ - ΣΦΕΑ 1967-1974
Εκδηλώσεις για την 21η Απρίλη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 συνδιοργανώνουν την 21η Απρίλη, Τετάρτη, ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (οδός Γεναδίου 8, 7ος όροφος), εκδήλωση με θέμα: ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-'74 Μιχάλης Βαρδάνης και θα μιλήσουν οι: Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ελευθέριος Βερυβάκης, δικηγόρος, τέως υπουργός, Δημήτρης Καλτσώνης, δρ. Νομικής, Γ. Α. Μαγκάκης, καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως υπουργός και Δημήτριος Παξινός, πρόεδρος ΔΣΑ. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Οικονομέας, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.

Προηγουμένως, το μεσημέρι της 21.4.2004, στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, θα κατατεθεί στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα παρουσιαστεί το Ιστορικό Αρχείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα 1967-1974.

Το μπουρδούκλωμα του Ιλχάμ

Οπως είναι γνωστό, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Ιλχάμ Αλίεφ, Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα αναγνωρίσει την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, εάν το «σχέδιο Ανάν» δε γίνει τελικά αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τις 24 Απρίλη.

Οπως όμως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «REGNUM», εμπειρογνώμονες της εφημερίδας «Ηχώ» του Μπακού σημειώνουν ότι μια τέτοια κίνηση του Ι. Αλίεφ θα επιδράσει εντελώς αρνητικά στην κατάσταση με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, που κατοικείται από Αρμένιους εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, έχει αυτομολήσει από το Αζερμπαϊτζάν, έχει συγκροτήσει δικό της «κράτος», στρατιωτικές δυνάμεις, που μάλιστα με επιτυχία έχουν αποκρούσει τις επιθέσεις των Αζέρων να καταλάβουν με τη βία την περιοχή και ζει με τους δικούς της νόμους. Βέβαια, κανείς δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση του «δεύτερου αρμενικού κράτους», όπως συχνά αυτοαποκαλούν οι ηγέτες του τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ίδια η Αρμενία, παρά τα αδελφικά αισθήματα που τρέφει για τους ομοεθνείς της, δεν έχει προχωρήσει σε αυτή την αναγνώριση.

Οπως σημειώνει ο Ρασίμ Μουσαμπέκοφ, η δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν «είναι αρκετά τολμηρή και δεν έρχεται καθόλου στην ώρα της. Θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τουρκικής στάσης, στη βάση του υπολογισμού ότι η ελληνική πλευρά θα τορπιλίσει το δημοψήφισμα. Δηλαδή υπό μια έννοια ήταν πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση της Κύπρου. Ομως, είναι άλλη κουβέντα αν κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο στη χώρα η οποία έχει πρόβλημα με το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η οποία η ίδια μπορεί να γίνει αντικείμενο ανάλογης πίεσης σε κάποια άλλη φάση».

Κατά τη γνώμη του παραπάνω εμπειρογνώμονα, μια τέτοια στάση του Αζερμπαϊτζάν θα λύσει τα χέρια όσων προωθούν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά το πιθανότερο θα πει «όχι» στο «σχέδιο Ανάν», βάζοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν που θα δυσκολευτεί πολύ να υλοποιήσει τη δήλωση που έκανε στην Τουρκία.

Αυτά για όσους βγαίνουν στα «παράθυρα» επισείοντας ανάμεσα στους κινδύνους του «ΟΧΙ» τη δήλωση του Ιλχάμ Αλίεφ, ότι θα αναγνωρίσει τη Β. Κύπρο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο νέος Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν μάλλον μπουρδουκλώθηκε, βρισκόμενος σε «διατεταγμένη υπηρεσία» από ΗΠΑ - Τουρκία, χωρίς να θυμίζει τίποτα από τον πατέρα του, τον Γκεϊντάρ Αλίεφ ή «αλεπού της Κασπίας», τον οποίο και διαδέχτηκε στον προεδρικό θρόνο, ελέω «Οικογενειακής Δημοκρατίας», που από ορισμένους θεωρείται ακόμη και τώρα δημοκρατικότερη από τη σοσιαλιστική Δημοκρατία που υπήρχε επί ΕΣΣΔ.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

Ελληνες πανεπιστημιακοί υπέρ του ΟΧΙ

Δεκάδες Ελληνες πανεπιστημιακοί απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, στην οποία επισημαίνουν τα παρακάτω:

«Προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κον Τάσσο Παπαδόπουλο

Κύριε Πρόεδρε,

Με το Διάγγελμά σας της 7ης Απριλίου, απευθυνθήκατε όχι μόνον στον κυπριακό, αλλά σε όλον τον ελληνισμό, καθώς στην Κύπρο δοκιμάζεται η αντοχή ολόκληρου του ελληνισμού. Η ιστορική συγκυρία εναπέθεσε σε σας το βάρος της ευθύνης και αποδειχθήκατε άξιος ηγέτης του. Το ΟΧΙ που εκφράσατε και που πιστεύουμε θα επικυρωθεί από τον κυπριακό ελληνισμό ανακαλεί τις στιγμές αντίστασης και ελευθερίας του εθνικού ιστορικού μας βίου».

Την επιστολή υπογράφουν οι καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων:

Σ. Αγατζίνη, ΕΜΠ

Σ. Αγγελίδης, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Κ. Ακουμιανάκης, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Δ. Ακριτίδου, ΑΠΘ

Ι. Ακτσόγλου, Παν. Θράκης

Α. Αλευριάδου, Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Γ. Αναγνωστόπουλος, Παν. Θράκης

Μ. Αναγνωστούλη, Παν. Αθηνών

Γ. Αναστασάκης, ΕΜΠ

Γ. Ανδρεάδης, Πάντειο Παν.

Π. Αντωνιάδης, ΕΜΠ

Π. Αντωνίου, Παν. Θράκης

Σ. Αντωνίου, Πάντειο Παν.

Σ. Αντωνοπούλου, ΕΜΠ

Μ. Αντωνοπούλου, Πάντειο Παν.

Γ. Αράπης, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Ι. Αργυροκαστρίτης, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Β. Ασημακόπουλος, Παν. Θράκης

Η. Βαζαρλής, ΕΜΠ

Γ. Βασιλακόπουλος, Παν. Πειραιώς

Ι. Βομβορίδης, ΕΜΠ

Α. Βοσκός, Παν. Αθηνών

Γ. Γεράκης, ΕΜΠ

Δ. Γεωργακάκης, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Χ. Γιαλουρίδης, Πάντειο Παν.

Π. Γιαννόπουλος, ΕΜΠ

Μ. Γλυνιαδάκης, ΕΜΠ

Γ. Γραμματικάκης, Παν. Αθηνών

Α. Γρηγορίου, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Σ. Δεληγιώργης, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Φ. Δεκάζου - Στεφανοπούλου Πάντειο Παν.

Φ. Δημητρακόπουλος, Παν. Αθηνών

Δ. Δημητρίου, Παν. Θράκης

Γ. Διάμεσης, ΕΜΠ

Ν. Εμμανουήλ, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Κ. Ευταξίας, Παν. Αθηνών

Γ. Ζάρδας, Παν. Αθηνών

Λ. Ηλιάδης, Παν. Θράκης

Σ. Ηλιάδου, Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Π. Ηφαιστος, Πάντειο Παν.

Ν. Θεοδώρου, ΕΜΠ

Μ. Θεολόγου, ΕΜΠ

Δ. Θεοφανοπούλου - Κοντού, Παν. Αθηνών

Μ. Καββαδάς, ΕΜΠ

Γ. Καλακαλλάς, ΕΜΠ

Σ. Καμιναρίδης, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Ει. Καμπερίδου, Παν. Αθηνών

Α. Καραλή, ΕΜΠ

Ε. Καραμαλέγκου, Παν. Αθηνών

Π. Καρανικόλας, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Γ. Καραντούνιας, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Α. Κασάμπαλης, Παν. Θράκης

Χ. Κεφάλας, Πάντειο Παν.

Β. Κέφης, Πάντειο Παν.

Ι. Κιρούσης, ΕΜΠ

Ν. Κοζύρης, ΕΜΠ

Γ. Κολλάρος, Παν. Θράκης

Γ. Κονταξής, ΕΜΠ

Π. Κοντός, Παν. Αθηνών

Κ. Κοσμάς, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Π. Κοτσανίδης, Παν. Θράκης

Κ. Κουρτίδης, Παν. Θράκης

Τ. Κουσιουρής, ΕΜΠ

Ν. Κουτσουπιάς, Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Γ. Κυριακού, Παν. Θράκης

Μ. Κωμαΐτης, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Π. Λαμπρινός, Παν. Θράκης

Χ. Λεμονίδης, Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Α. Λιώλιος, Παν. Θράκης

Μ. Λοϊζίδου, ΕΜΠ

Κ. Λολιούσης, Παν. Αθηνών

Α. Λυδάκη, Πάντειο Παν.

Δ. Λυκουρέσης, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Α. Μαγγανάς, Πάντειο Παν.

Σ. Μανιάς, ΕΜΠ

Δ. Μαντζαφός, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Ν. Μάντης, Πάντειο Παν.

Ν. Μαρτίνος, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Ι. Μενεγάτος, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Μ. Μερακλής, Παν. Αθηνών

Γ. Μιγκίρος, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Ν. Μιχαηλίδης, Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Κ. Μουτζούρης, ΕΜΠ

Γ. Μπακιρτζής, Παν. Θράκης

Η. Μπεζεβέγκης, Παν. Αθηνών

Μ. Μπεκάκος, Παν. Θράκης

Α. Μπιρμπίλη, ΕΜΠ

Κ. Μπουχέλος, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Η. Νικολόπουλος, Πάντειο Παν.

Γ. Ξανθάκης, ΕΜΠ

Ε. Ξυλούρη, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Ν. Ξυροτύρης, Παν. Θράκης

Α. Ορφανουδάκη, ΕΜΠ

Ν. Ουζούνογλου, ΕΜΠ

Ε. Πανοπούλου, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Γ. Παπαδάτος, Παν. Αθηνών

Σ. Παπαστάμου, Πάντειο Παν.

Ε. Πελαγίδης, Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Θ. Περράκη, ΕΜΠ

Π. Πετρουλάκος, Πάντειο Παν.

Ι. Πιτσιλής, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Μ. Πολυσίου, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Η. Πολίτου - Μαρμαρινού, Παν. Αθηνών

Β. Ρηγόπουλου, ΕΜΠ

Π. Ρηγόπουλου, Παν. Αθηνών

Γ. Ρούσης, Πάντειο Παν.

Θ. Σαββίδης, ΑΠΘ

Π. Σακκαλής, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Ε. Σαρρής, Παν. Θράκης

Ν. Σαρρής, Πάντειο Παν.

Μ. Σεραφετινίδου, Πάντειο Παν.

Γ. Σεραφετινίδης, Πάντειο Παν.

Κ. Σίδερης, Παν. Θράκης

Α. Σιδερίδης, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Σ. Σόρογκας, ΕΜΠ

Γ. Σπανός, Παν. Αθηνών

Στ. Στεφανόπουλος, Πάντειο Παν.

Χ. Σχοινάς, Παν. Θράκης

Μ. Τζάνη, Παν. Αθηνών

Σ. Τζαφέστας, ΕΜΠ

Π. Τσανάκας, ΕΜΠ

Σ. Τσεκερίδου, Παν. Θράκης

Κ. Τσιμπούκας, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Γ. Τσοπάνογλου, Παν. Αιγαίου

Σ, Τσουκαντάς, ΕΜΠ

Ι. Φαρσεδάκης, Πάντειο Παν.

Ν. Φαχαντίδης, Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Γ. Φικιώρης, ΕΜΠ

Α. Φιλιππίδης, ΑΠΘ

Κ. Φωτιάδης, Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Ντ. Χαϊντούτη, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Σ. Χαρουτουνιάν, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Κ. Χιτζανίδης, ΕΜΠ

Ν. Χολέβας, ΕΜΠ

Α. Χούντας, Γεωπονικό Παν. Αθηνών

Γ. Χριστοφίδης, ΑΠΘ

Χ. Χριστοφορίδης, ΑΠΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρουσίαση βιβλίου

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης και η «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, παρουσιάζοντας το βιβλίο «Παράνομες, Χειρόγραφες Εφημερίδες από τις φυλακές και τις εξορίες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 21 Απρίλη, 7 μ.μ., στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διευθυντής του «Ριζοσπάστη», Δημήτρης Γουσίδης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ και Δημήτρης Σέρβος, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

-- Στις 18.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΒΟΛΕΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του

  • Για τα μεταλλαγμένα προϊόντα και τις επιπτώσεις από την ελεύθερη διακίνησή τους μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ.
  • ΟΝΕ και Ελλάδα.

-- Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τις θέσεις των κομμάτων.

«10 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γερ. Αρσένη

Το βιβλίο του με τίτλο «10 παρεμβάσεις για το Κυπριακό», παρουσίασε χτες ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γερ. Αρσένης.

Στην εκδήλωση - παρουσίαση μίλησαν ο Β. Λυσσαρίδης, επίτιμος πρόεδρος του ΕΔΕΚ, ο Κ. Παπούλιας, πρώην υπουργός Εξωτερικών, η Ελ. Φωκά, δασκάλα στα Κατεχόμενα και οι πρώην πρεσβευτές Δ. Κώνστας και Θ. Στοφορόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές κομμάτων.

Στη δική του τοποθέτηση ο Γερ. Αρσένης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το σχέδιο Ανάν οριστικοποιεί και νομιμοποιεί τη διχοτόμηση του νησιού και δημιουργεί μόνιμες εστίες τριβής ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Είναι ένα μόρφωμα αγγλοαμερικανικής έμπνευσης που μεταβάλλει ένα κράτος - μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της ΕΕ σε προτεκτοράτο όπου η επίλυση των διαφορών θα δικαιολογεί και νομιμοποιεί τη μόνιμη πολιτική και στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών και Βρετανών στην περιοχή. Γι' αυτό είναι ένα σχέδιο βαθύτατα αντιευρωπαϊκό».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα σημείωσε ότι «ένα δυνατό "ΟΧΙ" θα βάλει τα πράγματα σε άλλη βάση όπου θα υπάρχει εκτίμηση για τη σθεναρή στάση του Ελληνισμού».

Επίσης, ο Γερ. Αρσένης σχολιάζοντας τη στάση του Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δικαίωμα να εκφέρει τη δική του άποψη, όπως δικαίωμα έχω και εγώ να εκφέρω τη δική μου, που από τις σφυγμομετρήσεις φαίνεται ότι είναι η άποψη της πλειοψηφίας των μελών του ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα περιθώριο να επανακαθορίσει τη στάση του, ώστε να εναρμονιστεί με τη θέληση της βάσης του κόμματος.

Κρίσιμα ερωτήματα

Ποιος, γιατί, και πώς πληροφορεί και παραπληροφορεί τον κόσμο για ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα, που άπτεται άμεσα της ασφάλειας της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της ειρηνικής επιβίωσης των λαών των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Ποιοι, γιατί και πώς εμποδίζουν την ενημέρωση του λαού, παραβιάζοντας στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη διεθνώς κατοχυρωμένα, το Σύνταγμα, τους νόμους και τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών.

Πώς, γιατί και ποιοι πρωτοστάτησαν ώστε να παρουσιάζεται στα ΜΜΕ επί μήνες ως πλειοψηφική άποψη το «ναι» στα αμερικανοβρετανικά σχέδια Ανάν, όταν - αντιθέτως - η κοινή γνώμη στην Αθήνα και στη Λευκωσία ήταν εντελώς αντίθετη.

Ασφαλώς, κάποιες απαντήσεις στα πελώρια αυτά ερωτήματα μπορεί κανείς, μεταξύ πολλών άλλων, να βρει:

Πρώτον, στις ουδέποτε διαλευκανθείσες καταγγελίες, ακόμα και εκλεγμένου πρωθυπουργού, για μυστικά κονδύλια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δεύτερον, στις ουδέποτε δημοσιοποιηθείσες γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις στη Βουλή υπουργών και των δύο μεγάλων κομμάτων για «αργόσχολους των ΜΜΕ» στον κρατικό τομέα.

Τρίτον, στην ουδέποτε πραγματοποιηθείσα συλλογική αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στην Κύπρο και τη σφαιρική ενημέρωσή τους για το Κυπριακό απ' όλους τους παράγοντες του Νησιού, παρά το ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε επανειλημμένως σε υψηλούς πολιτικούς παράγοντες στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Με αποτέλεσμα, δεκάδες Ελληνες δημοσιογράφοι, που χειρίζονται ζητήματα υψίστης εθνικής ασφαλείας, πρωτίστως το Κυπριακό (στο πολιτικό, διπλωματικό και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ), να μην έχουν καν επισκεφθεί την Κύπρο και την «πράσινη γραμμή».

Τέταρτον, στην απίστευτα μεγάλη υποστήριξη ορισμένων παραγόντων των ΜΜΕ, που βρέθηκαν αποσπασμένοι ακόμη και σε υπουργικά ή και σε πρωθυπουργικά γραφεία για να συλλέγουν στοιχεία για την αντιαμερικανική δράση ή την αντίθεσή τους σε σχέδια - π.χ. «οδικός χάρτης» για την Παλαιστίνη, «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο - Ελλήνων δημοσιογράφων.

Πέμπτον, στην ενθάρρυνση και πάλι ορισμένων παραγόντων των ΜΜΕ - και όχι μόνον - να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτούμενα από περίεργες πηγές προγράμματα για τη λεγόμενη «ελληνοτουρκική προσέγγιση» αμερικανικών πανεπιστημίων (π.χ. του Κολούμπια, του Χάρβαρντ) ή και πανεπιστημίων και φορέων της Κωνσταντινούπολης, καθώς και άλλων πόλεων των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Θα μπορούσα να σταθώ σε πολλά παρεμφερή ζητήματα, αλλά έτσι θα έκλεβα το χρόνο από τους ομιλητές του βιβλίου του Γεράσιμου Αρσένη. Να προσθέσω μόνον... Σήμερα το πρωί μίλησα στο τηλέφωνο με τη χήρα του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, ο οποίος πλήρωσε τραγικά - χωρίς να φταίει - μέσα από μία σκευωρία αμερικανικών και ελληνικών παραγόντων τη δολοφονία του απεσταλμένου Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ. Σκέφτομαι λοιπόν, μετά και την πρόσφατη απόρριψη από τον Αρειο Πάγο του αιτήματος για επανάληψη ουσιαστικά της δίκης Στακτόπουλου, ότι αν ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας αδυνατεί μέχρι σήμερα να πετύχει το αυτονόητο, την αθωότητα του συναδέλφου μας, την οποία παραδέχεται πλέον η αμερικανική πλευρά και οι συγγενείς του Τζορτζ Πολκ, πόσο δύσκολο θέμα είναι η πολύπλευρη και έγκυρη ενημέρωση ενός λαού, π.χ. για το Κυπριακό. Αναλογίζομαι σε τι τεράστια ντόπια και ξένα συμφέροντα προσκρούει η υπόθεση της αλήθειας για την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στο δρόμο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής και όχι μόνον.


Γιάννης Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αποσπάσματα από την τοποθέτηση στην παρουσίαση του βιβλίου του Γερ. Αρσένη «10 παρεμβάσεις για το Κυπριακό»

Καθαρό ΟΧΙ από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) σημειώνει τα ακόλουθα:

«Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της, που έγινε στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 2004, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη Λουκέρνη της Ελβετίας και την υποβολή του τελικού σχεδίου επίλυσης σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των αποδήμων κυπρίων που κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα, κατέληξε κατά πλειοψηφία στα ακόλουθα:

-- Ακουσε με προσοχή τα συμπεράσματα και το Διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις θέσεις των κομμάτων της Κύπρου, τη θέση του Ελληνα Πρωθυπουργού και των Ελλαδικών πολιτικών δυνάμεων αλλά και του Κυπριακού Ελληνισμού, και αφού μελέτησε τα υπέρ και τα κατά του προτεινόμενου σχεδίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητας και σωφροσύνης και στηριζόμενη στα προηγούμενα ψηφίσματα και διακηρύξεις της, αποφασίζει να ζητήσει την απόρριψή του με ένα καθαρό ΟΧΙ, διότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καθότι καταστέλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταστρατηγεί τις δημοκρατικές αρχές, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, νομιμοποιεί τους εποίκους, και διατηρεί τα ξένα στρατεύματα.

-- Καταδικάζει την κινδυνολογία και τις πιέσεις που ασκούνται από ξένους παράγοντες, με στόχο να τρομοκρατήσουν τον Κυπριακό Λαό, να δεχτεί ένα άδικο, μη λειτουργικό, μη βιώσιμο σχέδιο, που δε σέβεται τον Καταστατικό Χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επί 30 χρόνια ζητούσαν την εφαρμογή τους, ένα σχέδιο που χωρίζει αντί να ενώνει, που δημιουργεί αισθήματα αδικίας και πίκρας.

- Διαχωρίζει το δικό μας ΟΧΙ από το ΟΧΙ του Ντενκτάς. Εμείς θέλουμε τη συμβίωση και μια γνήσια επανενωμένη Κύπρο, θέλουμε να πέσουν τα τείχη που κτίζει το σχέδιο Ανάν, θέλουμε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των γνήσιων κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας και των εποίκων.

-- Πιστεύει ότι πρέπει να διατηρηθούν οι επαφές με τις δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων και μαζί να συνεχιστεί η προσπάθεια μέσα στα πλαίσια και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να δημιουργηθεί μια γνήσια επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία που θα σέβεται και θα προστατεύει χωρίς διακρίσεις τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της, πλήρως αποστρατικοποιημένη, χωρίς ξένες επικυριαρχίες, μια Κύπρο πραγματικά ομόσπονδη, δικοινοτική, διαπεριφερειακή.

-- Επισημαίνει ότι οι ιστορικές αυτές στιγμές επιβάλλουν να διατηρηθεί η ενότητα, να αποφευχθούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου, όλοι μαζί ως Ελληνισμός, να αντιμετωπιστούν οι κλυδωνισμοί που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν.

-- Ζητά τέλος τη λήψη μέτρων για συμμετοχή όλων των Ελληνοκυπρίων με κυπριακή υπηκοότητα, συμπεριλαμβανομένων των αποδήμων - η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι εκτοπισθέντες - στο δημοψήφισμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ