Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης

Τη σημασία που έχει, η εργατική τάξη, συνολικά ο λαός να αξιοποιήσει την πρόσφατη και παλιότερη πείρα του για να αντιληφθεί ότι οι σκηνές «απείρου κάλλους» στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με τις αντιπαραθέσεις, τα παζάρια, τις μετακινήσεις κ.ο.κ., «δεν αφορούν τη ζωή του και το μέλλον του, γιατί αυτό είναι καταδικασμένο από αυτό το σύστημα να είναι συνέχεια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην αγωνία, αλλά αφορά κυρίως τα συμφέροντα της κυρίαρχης αστικής τάξης, τη διαχείριση ενός βάρβαρου, σάπιου και απάνθρωπου συστήματος, που ιστορικά έχει ξεπεραστεί και γίνεται όλο και χειρότερο και όλο και πιο επικίνδυνο», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του στη χτεσινή συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ολο αυτό το αλισβερίσι και η αντιπαράθεση, όπως ανέφερε, δεν είναι κάτι καινούργιο - πάντα έτσι προχωρούσε το αστικό σύστημα - ενώ πάντα αυτή η «σύγκρουση» έφερνε τη δημιουργία «μεγάλων» κομμάτων και άλλων «μικρότερων» ως εφεδρείες ή τη διάλυση μεγάλων κομμάτων, ενώ όλες αυτές οι διεργασίες, οι αντιπαραθέσεις «είχαν βάση στα συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης και φυσικά συνδέονταν και με διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα».

«Στην πράξη, λοιπόν, ιστορικά και σήμερα, δύο πολιτικές συγκρούονται - επισήμανε - από τη μία η πολιτική της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και από την άλλη η πολιτική του ΚΚΕ, που πάλευε πέρα από αδυναμίες και λάθη και παλεύει στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή του», σημείωσε.

Στη βάση αυτών έδειξε πόσο ψεύτικο είναι το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» πάνω στο οποίο ερίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ανέφερε πως κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, δεν διαφωνεί με το ΝΑΤΟ, με την ιμπεριαλιστική κυριαρχία που διασφαλίζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ενώ σχολιάζοντας τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που επιστρατεύει η κυβέρνηση, διερωτήθηκε: «Είναι πρόοδος να είσαι με το ΝΑΤΟ; Να είσαι με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό; Να συντάσσεσαι με το δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλισμού, με τον χωροφύλακα του καπιταλιστικού συστήματος παγκόσμια, με αυτούς που είναι βουτηγμένοι στο αίμα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, για να επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου;» Πρόοδος - τόνισε - «σημαίνει έξω από το ΝΑΤΟ, ανεξάρτητη η πολιτική της χώρας και ο πλούτος στα χέρια των εργαζομένων».

Σημείωσε ότι είναι πρόκληση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για Αριστερά, για να πείσει ότι είναι «πρόοδος», όταν φέρνει τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ, έχει ψηφίσει όλες τις αποφάσεις για χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων και συμμετέχει σε όλες τις επιθετικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, χρεώνοντας επιπλέον με δισ. ευρώ τον λαό.

Απάντηση έδωσε και στα παραμύθια της κυβέρνησης για την «έξοδο από τα μνημόνια με την Ελλάδα όρθια». Οπως σημείωσε, «δεν γίνεται έξοδος από τα μνημόνια και να ισχύουν όλοι οι νόμοι των τριών μνημονίων», που «διασφαλίζουν τη συντριβή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων» και δημιουργούν παράδεισο για την καπιταλιστική κερδοφορία. «Αυτοί που είναι όρθιοι, σημείωσε, είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες, τα μονοπώλια και ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός». Πρόσθεσε ότι με αυτά η ΝΔ συμφωνεί και λέει διάφορα, γιατί «απλώς της πήρατε το ψωμί και γι' αυτό φωνάζει και διαμαρτύρεται τόσο πολύ».

Επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να σηκωθεί όρθιος ο λαός, να μην πέσει ξανά στην παραπλάνηση.

«Χρεοκόπησαν όλες οι διαχειριστικές λύσεις», τόνισε, όσο και αν προσπαθούν τώρα να εγκλωβίσουν τον λαό με συνθήματα όπως «να φτιάξουμε μια Ευρώπη ενάντια στον φασισμό», κρύβοντας ότι τον φασισμό τον γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, κάτι που φαίνεται πεντακάθαρα από τη στάση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που υπερασπίζεται το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια.

Κλείνοντας ο Θ. Παφίλης κάλεσε τους εργαζόμενους και τους προοδευτικούς ανθρώπους, πέρα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχουν με το ΚΚΕ, «να εκτιμήσουν τη στάση του απέναντι στα προβλήματα, ότι δεν λύγισε, ούτε μπήκε σε διάφορους πειρασμούς διαχείρισης του αστικού συστήματος, μπήκε μπροστά στους αγώνες» και να το ενισχύσει για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης, για να πάρει ο εργαζόμενος ό,τι του αξίζει. «Και αυτά δεν είναι τα ψίχουλα. Είναι όλα, γιατί αυτός παράγει τον πλούτο. Και αυτό θα γίνει, είτε το θέλετε, είτε όχι», κατέληξε.

Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που υπερψηφίζουν ΝΑΤΟ, ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Παρακολουθώντας τη συζήτηση αυτές τις δύο μέρες στη Βουλή, κάποιοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με φανερή αμηχανία, αρκετές φορές με επιφανειακά σχόλια, με μπόλικη προσπάθεια συσκότισης των γεγονότων και των επιχειρημάτων, αντιμετώπισαν τις θέσεις του ΚΚΕ. Δεν συζητάμε βέβαια για τα γνωστά και μη εξαιρετέα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο, που γράφουν καθ' υπόδειξη του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.

Αναπαράγοντας, μάλιστα, χιλιοειπωμένα αντιδραστικά και αντικομμουνιστικά επιχειρήματα, σαν αυτά που είπε μέχρι πριν από λίγο και ο συνεταίρος του στην κυβέρνηση. Φαίνεται ότι οι συμμαχίες που φτιάχνετε, εκτός από τους ΑΝΕΛ, με σεσημασμένους αντικομμουνιστές συγγραφείς πιάνουν τόπο, κ. Τσίπρα.

Απευθυνόμαστε κυρίως στον ελληνικό λαό και τη νεολαία και τους λέμε, ξεκάθαρα και ντόμπρα, κάτι που δεν συνηθίζουν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε τα άλλα αστικά κόμματα:

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την κυβέρνηση που εξαπατά το λαό με τις υποσχέσεις για τις καλύτερες μέρες που έρχονται στη «μεταμνημονιακή» εποχή, την ίδια ώρα που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πολιτική μνημονίου διαρκείας, πολιτική ματωμένων πλεονασμάτων στα χρόνια που έρχονται.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την κυβέρνηση, η οποία αφού φόρτωσε στο λαό ασήκωτα βάρη για να ανακάμψουν μόνο τα κέρδη κάποιων επιχειρηματικών ομίλων, αφού συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων που πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, μας καλεί σήμερα να πανηγυρίσουμε γιατί δεν θα γίνουν νέες πρόσθετες μειώσεις και θα επιστραφούν κάποια ελάχιστα σε λίγους απ' τη μεγάλη κλοπή των προηγούμενων χρόνων.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την κυβέρνηση που με θράσος καλεί σε προοδευτική συμπαράταξη ενάντια στη σημερινή νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ, ενώ εφάρμοσε από το 2015 όλες τις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες όπως τις λέει, κοινοτικές κατευθύνσεις και εισέπραξε με χαρά τα εύσημα της Μέρκελ στην Αθήνα.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την κυβέρνηση, η οποία καλεί σε συστράτευση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για να φράξουμε δήθεν το δρόμο στην άκρα δεξιά, κρύβοντας την τεράστια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, που με την αντιλαϊκή πολιτική τους βοήθησαν τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα να ψαρεύουν σε θολά νερά.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την κυβέρνηση, που καλλιεργεί την αυταπάτη ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ μπορεί να αλλάξει σήμερα και να γίνει φιλολαϊκή. Καταψηφίζουμε αυτούς που κρύβουν ότι πίσω από τη σημερινή αντιδραστική πολιτική της ΕΕ κρύβονται τα στρατηγικά συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων και όχι οι ιδεοληψίες μόνο κάποιων νεοφιλελεύθερων κομμάτων και ξεχωριστών παραγόντων.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την κυβερνητική πολιτική που αναλαμβάνει το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, μετατρέποντας την Ελλάδα σε στρατιωτικό στόχο και εμπλέκοντας το λαό όλο και βαθύτερα στο επικίνδυνο κουβάρι των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που έχουν συμφέροντα και παρεμβαίνουν στην περιοχή. Καταδικάζουμε την κυβέρνηση που την ώρα που μιλά για την ειρήνη, μετατρέπει την Ελλάδα σε μια αλυσίδα αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

Το ΝΑΤΟ ήταν, είναι και θα είναι αντιδραστική μηχανή επεμβάσεων, πολέμων, αποσταθεροποίησης των συνόρων, όπως αποδεικνύει άλλωστε η αιματοβαμμένη ιστορική διαδρομή του.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τη συμφωνία των Πρεσπών και συνολικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλυσοδέσει τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων στη φυλακή του ΝΑΤΟ, στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», με αξιοποίηση του επικίνδυνου αλυτρωτισμού και του αντιδραστικού εθνικισμού. Πρόκειται για μια κατάπτυστη συμφωνία, την οποία θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί των Βαλκανίων, με πρώτο από όλους τον ελληνικό λαό.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ μια κυβέρνηση που δεν τολμά να προχωρήσει ούτε καν σε στοιχειώδεις υπερώριμους αστικούς εκσυγχρονισμούς, όπως είναι η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική, ο ουσιαστικός, απαραίτητος σήμερα, πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε αυτοί να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους πολίτες, η κατάργηση του προνομίου η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής να αποφασίζει για την ποινική δίωξη των υπουργών. Δεν τολμά να προχωρήσει ακόμα και σε ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες σε άλλα καπιταλιστικά κράτη.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την κυβέρνηση, που καλλιεργεί τη μείωση των απαιτήσεων, την αντίληψη ότι δήθεν δεν μπορεί να γίνει τίποτα καλύτερο από αυτό που μόνο η ίδια κάνει, που ευθύνεται για την ηττοπάθεια, την απογοήτευση που έχει καλλιεργήσει στα λαϊκά στρώματα που πίστεψαν στις αρχικές απατηλές εξαγγελίες της.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την κυβέρνηση, που παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως η κυβερνητική συνεργασία της με το ακροδεξιό εθνικιστικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ του Καμμένου, 4 χρόνια τώρα, έδωσε αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς ρητορικής, ενίσχυσε και ενισχύει την εξοικείωση ενός τμήματος του λαού μας με αντιδραστικά, οπισθοδρομικά μορφώματα, άνοιξε το δρόμο για παραπέρα συντηρητικοποίηση, αντιδραστικοποίηση τμημάτων του λαού, αφού ο λαϊκισμός, ο έρπων φασισμός τέτοιων θέσεων βρήκαν έδαφος πρόσφορο εξαιτίας και της ανέχειας, της φτώχειας, της ανεργίας, των μνημονίων, της κρίσης, της διαφθοράς που ακολούθησε και αυτή η κυβέρνηση, συκοφαντώντας αρχές, αξίες και οράματα της αριστεράς.

Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.

Η «μεταμνημονιακή» περίοδος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη μνημονιακή

Κύριοι της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας,

Προσπαθείτε απεγνωσμένα να κάνετε το μαύρο άσπρο. Εχετε το θράσος να εμφανίζεστε ως αντίπαλος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, την ίδια στιγμή που προχωράτε στη μείωση των κρατικών δαπανών για την κοινωνική πολιτική, στον περιορισμό των ελλειμμάτων, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δηλαδή στην πολιτική που ακολουθείτε εσείς τώρα, ακριβώς όπως πριν και οι προκάτοχοί σας...

Μέχρι και ιστορικά πολιτιστικά μνημεία παραδώσατε στο Υπερταμείο, που εσείς μαζί με τους «θεσμούς» διορίζετε, το οποίο κάνει παρέμβαση μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εναντίον των προσφυγών που κατέθεσαν οι αρχαιολόγοι, ο δήμος Πάτρας, πολλοί ακόμα δήμοι, για να σταματήσει αυτό το αίσχος.

Αλλά και η θεαματική αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος - για την οποία μάλιστα σας επαίνεσε η καγκελάριος Μέρκελ, μιας και φάνηκε ότι πλέον είστε καλός μαθητής, κάνατε τα μαθήματά σας, ακολουθώντας πιστά την παραίνεση που είχε διατυπώσει η ίδια στην προηγούμενη, όπως θυμόμαστε όλοι, επίσκεψή της - αυτή, λοιπόν, η αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν έπεσε απ' τον ουρανό.

Η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας απλά αποτυπώνει λογιστικά τη μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στο εισόδημά τους τα προηγούμενα χρόνια.

Εχουμε και λέμε:

Εφαρμόσατε, μέχρι κεραίας, το σύνολο των λεγόμενων μνημονιακών ρυθμίσεων που ψήφισαν οι προηγούμενοι, για τους μισθούς, για τις συντάξεις, για τη φορολογία.

Κλιμακώσατε την επίθεση για τους συνταξιούχους, που είχαν ξεκινήσει πριν από εσάς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και φέρατε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και νέες μειώσεις στις συντάξεις. Μειώσατε κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τις επικουρικές συντάξεις, μειώσατε δραστικά τις κύριες, κατακρεουργήσατε το ΕΚΑΣ.

Κλιμακώσατε τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα. Φέρατε μια θεαματική αύξηση του ΦΠΑ σχεδόν κατά 10% σε πολλές κατηγορίες εμπορευμάτων που γονάτισαν τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και αυξήσατε μια τεράστια λίστα από ειδικούς φόρους. Καταφέρατε ένα γενναίο πλήγμα στους νησιώτες μας, αυξάνοντας το ΦΠΑ κατά 15% μέσα σε μια νύχτα.

Αυξήσατε σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και μειώσατε το αφορολόγητο φτωχοποιώντας τον ελληνικό λαό.

Πολλαπλασιάσατε τη φορολογία των αγροτών γιατί θέλετε να δώσετε τα μερίδιά τους σε μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Φέρατε τον νόμο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, τον νόμο - λαιμητόμο, που οδήγησε σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε δραστικές περικοπές στις συντάξεις.

Τώρα, ισχυρίζεστε πως, μετά τον Αύγουστο, έρχεται η φιλολαϊκή τομή.

Πως πλέον η οικονομική πολιτική μπορεί να είναι περισσότερο δικιά σας και πως πρέπει να κριθείτε επ' αυτής.

Ισχυρίζεστε πως το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για τους εργαζόμενους.

Αλλά, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει τη μεταμνημονιακή περίοδο.

-- Οι συντάξεις δεν πρόκειται να ανέβουν.

-- Οι φόροι δεν θα μειωθούν, ίσα - ίσα, προετοιμάζετε νέα μείωση του αφορολόγητου που θα οδηγήσει σε νέα φοροεπιδρομή.

-- Οι μισθοί δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα που είχαν πριν από την εκδήλωση της κρίσης.

-- Οι δαπάνες για Υγεία και Παιδεία δεν πρόκειται να αυξηθούν.

Η λεγόμενη «μεταμνημονιακή σας περίοδος» έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη μνημονιακή.

Φτάνετε σε πραγματικό θράσος όταν δεν διστάζετε να παραδεχτείτε ότι το πραγματικό πλεόνασμα είναι πάνω από 3,5% και πως απλά επιστρέφετε κάποια χρήματα με τη μορφή ορισμένων επιδομάτων τα οποία βαφτίζετε «επούλωση των πληγών»!

Πληγή για το λαό η πολιτική σας

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ,

Πληγή για τον ελληνικό λαό είναι η ίδια η πολιτική σας, η οποία κινείται στον αστερισμό της πολιτικής της ΝΔ, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πληγή είναι η εποπτεία της ΕΕ, η οποία είναι μάλιστα και ενισχυμένη.

Στα πλαίσια της ΟΝΕ και της Ευρωζώνης, όλα τα κράτη - μέλη βρίσκονται υπό καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας.

Οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις με την Ιταλία φωτίζουν του λόγου το αληθές.

Ομως, στην περίπτωση της Ελλάδας η εποπτεία συνεχίζει να είναι ενισχυμένη.

Εχετε δεσμευτεί, όσο και αν προσπαθείτε να το κρύψετε, για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων για το επόμενο διάστημα.

Και ήδη φτάνουν, έρχονται στην Αθήνα οι δανειστές για να σας ελέγξουν και ήδη σας φωνάζουν:

-- Πως έχετε καθυστερήσει στο να κάνετε καζίνο στην Αττική με τη σύμβαση για το Ελληνικό.

-- Πως δεν έχετε προωθήσει τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία για να ξεκαθαρίσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

-- Πως έχετε καθυστερήσει στο να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα ήδη υπέρογκα για τις λαϊκές οικογένειες τιμολόγια.

Το παράρτημα της συμφωνίας του Αυγούστου αποδεικνύει πως «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

Τα μέτρα που έχετε ήδη υπογράψει, στην 3η «αξιολόγηση» αλλά και γενικότερα, εκτείνονται πολύ μετά το 2019.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν απ' την ίδια τους την πείρα το τεράστιο ψέμα πως μετά τον Αύγουστο τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Τα μνημόνια πριν και τα μέτρα μετά τον Αύγουστο θα μπορούσε κάλλιστα να τα έχει γράψει ο ΣΕΒ, άλλες εργοδοτικές ενώσεις.

Η Ελλάδα του κεφαλαίου, η δική σας Ελλάδα, για να επιζήσει, πατά στην άλλη Ελλάδα, του ελληνικού λαού που στενάζει.

Ψέμα η ανέφελη πορεία προς την καπιταλιστική ανάπτυξη

Την ίδια ώρα, η πολιτική σας δεν μπορεί να δώσει, ούτε πρόκειται να δώσει, στέρεες λύσεις, ακόμα και σε αυτήν την καπιταλιστική ανάπτυξη που εσείς ευαγγελίζεστε.

Δεν βλέπετε, ή κάνετε πως δεν βλέπετε, ότι διεθνώς ο καπιταλισμός κινείται προς μια νέα κρίση.

-- Η διεθνής οικονομία επιβραδύνεται.

-- Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

-- Η Βρετανία αποχωρεί με τυμπανοκρουσίες. Και την ίδια στιγμή η Μέι δεν παίρνει πλειοψηφία στην πρότασή της για συντεταγμένο Brexit, βρίσκεται σε κρίση το πολιτικό της σύστημα.

-- Ο προστατευτισμός κυριαρχεί.

-- Και διεθνώς γίνονται όλο και πιο εμφανείς οι προετοιμασίες για κάθε είδους πόλεμο.

Την ώρα που εσείς υπόσχεστε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, οδεύουμε διεθνώς προς μια νέα καπιταλιστική κρίση, που μια οικονομία, τόσο ανοιχτή όσο η ελληνική, ατμομηχανή της οποίας, όπως λέτε άλλωστε, είναι ο τουρισμός και οι διεθνείς μεταφορές, έχει την προοπτική πραγματικά να γονατίσει.

Η ανέφελη πορεία προς τον ουρανό της καπιταλιστικής ανάπτυξης που υπόσχεστε, είναι ένα ακόμα από τα ανυπόφορα ψέματά σας ή, ακόμα χειρότερα, μια από αυτές τις γελοίες αλλά άκρως επικίνδυνες για το λαό μας, για τη χώρα μας αυταπάτες ορισμένων από εσάς.

Κάποιοι ρεαλιστές, βέβαια, και από τη δική σας παράταξη προβληματίζονται γι' αυτά, όταν δεν έρχονται εδώ μέσα για να πουν τις συνήθεις θεωρητικές, δήθεν μαρξιστικές, αρλούμπες τους.

Δεν έχετε διδαχτεί τίποτε από την Ιστορία της Ελλάδας, απ' την παγκόσμια Ιστορία.

Ο λαός να πει την τελική του λέξη, να κάνει το βήμα με το ΚΚΕ

Είστε αθεράπευτα τυχοδιώκτες - οπορτουνιστές, ικανοί να φτάσετε μόνο έως το σκαλοπάτι του συνεπούς πολιτικού προσωπικού κάποιων ομίλων, θεραπαινίδες των Αμερικάνων, της Γερμανίας και «ό,τι άλλο ήθελε προκύψει».

Ποιος λοιπόν να σας δώσει εσάς ψήφο εμπιστοσύνης; Μόνο όλοι οι παραπάνω που σας την έχουν δώσει ήδη και όσους αυτοί έχουν βάλει στο τσεπάκι τους και τους κρατάνε στο χέρι.

Και πλέον σας κρατάνε καλά στο χέρι.

Και το δυστύχημα είναι ότι καμαρώνετε κιόλας γι' αυτό, όπως φάνηκε από αυτήν τη διήμερη αυτή συζήτηση εδώ μέσα.

Ο ελληνικός λαός, όμως, βλέπει τα παζάρια, βλέπει την εξαγορά που γίνεται εδώ μέσα, που κάνετε όλοι εσείς από όλα τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, με τις μεταγραφές, με τις μεταπηδήσεις από το ένα κόμμα στο άλλο εν μια νυκτί.

Κι είστε όλοι σας σε αυτό. Απ' τη γιαλαντζί αριστερά της μεταρρύθμισης κι όχι της επανάστασης, μέχρι την ακροδεξιά των ναζί. Κόσμος πάει κι έρχεται.

Γι' αυτό και δικαιολογημένα αηδιάζει ο ελληνικός λαός μ' αυτά και με όλους σας.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Κανένας πια δε σας έχει εμπιστοσύνη, ούτε για το τι λέτε ούτε για το τι κάνετε. Γι' αυτό ο λαός πρέπει να πει την τελική του λέξη και να αποφασίσει να σας δώσει το πραγματικό μάθημα που σας αξίζει. Και σε σας και στους υπόλοιπους μνηστήρες της εξουσίας, που κι αυτούς έτυχε και τους έχει γνωρίσει πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια κι απ' την καλή κι απ' την ανάποδη. Τώρα να κάνει το βήμα με το ΚΚΕ.

Ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία ζήτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το συναινετικό «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 151 υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και 148 κατά. Το ΚΚΕ, όπως είχε κάνει εξαρχής ξεκάθαρο, καταψήφισε την πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε σαφές ότι θέλει «καθαρή εντολή» για να συνεχίσει η κυβέρνησή του το έργο της, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και την προώθηση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσει στους επιχειρηματικούς ομίλους μεγαλύτερη κερδοφορία και «μερτικό από τη λεία» των ανταγωνισμών στην περιοχή.

Εξάλλου, η κυβερνητική πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης έγινε μπροστά στην έγκριση της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή, διαδικασία που - σύμφωνα με όσα λέγονταν από την πλευρά του γραφείου του προέδρου της Βουλής - δεν αποκλείεται να ξεκινήσει αύριο Παρασκευή, με τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Παράλληλα, η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης επιτάχυνε το «πήγαινε - έλα» στελεχών ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού. Χαρακτηριστικό των διεργασιών είναι ότι οι 6 παραπάνω βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε γίνει γνωστό από τις προηγούμενες μέρες, ήταν 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ (Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχρηστόπουλος, Κ. Ζουράρις και Β. Κόκκαλης), 1 βουλευτής της ΝΔ (Κ. Παπακώστα) και 1 του Ποταμιού (Σπ. Δανέλλης).

Ολα αυτά στο έδαφος πάντα της ταύτισης όλων των αστικών κομμάτων με τα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, ταύτιση που επιχείρησαν εκ νέου να κρύψουν χτες, με έναν ακόμα γύρο αποπροσανατολιστικής και κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς.

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε και χτες ότι θα καταψηφίσει και την αμερικανοΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, και ανέδειξε ότι ανεξάρτητα από τους συνοδοιπόρους της η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική θα κλιμακωθεί. Κάλεσε το λαό να κάνει τη διαφορά ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη του, να βγει στο προσκήνιο διεκδικώντας τις δικές του ανάγκες.

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Κυβέρνηση του κεφαλαίου που ματώνει τον φτωχό και μεσαίο αγρότη

Ο Νίκος Μωραΐτης επισήμανε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητάει η κυβέρνηση, σημαίνει ανάμεσα σε άλλα και τη συνέχιση της ολομέτωπης επίθεσης στη φτωχή και μεσαία αγροτιά.

Οπως σημείωσε, με την πολιτική όλα αυτά τα χρόνια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, δεν αφήνεται περιθώριο επιβίωσης για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οπως σημείωσε, από τη μία μεριά είναι οι χαμηλές ανοιχτές τιμές και σε πολλές περιπτώσεις η απληρωσιά, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται «οι φτωχοί παραγωγοί να συμπιέζουν τις τιμές στα προϊόντα τους για να σταθούν απέναντι στα προϊόντα των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και, από την άλλη, συνεχίζει να εκτοξεύεται το κόστος παραγωγής με τα συνεχώς και πιο ακριβά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, πανάκριβο ρεύμα, πετρέλαιο, φοροληστεία, χαράτσια στον ΕΝΦΙΑ, στον ΕΛΓΑ, ασφαλιστικές εισφορές. «Αυτό τους οδηγεί να είναι χαμένοι από χέρι, να εκτοπίζονται βίαια, να οδηγούνται σε ξεκλήρισμα», τόνισε.

Επισήμανε ότι «για να περάσει αυτή η πολιτική σας, κρύβετε τους ταξικούς αντίπαλους του φτωχομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου, που είναι οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, και βάζετε στο ίδιο τσουβάλι τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους με τα μονοπώλια μεταποίησης, συσκευασίας και διανομής αγροτικών προϊόντων. Πουλάτε τα παραμύθια των κεφαλαιοκρατών και δημιουργείτε αυταπάτες ότι με τις διεπαγγελματικές και τη συμβολαιακή γεωργία δήθεν θα εξασφαλίσουν άμεση πληρωμή του μόχθου του μικρομεσαίου παραγωγού».

Ανέφερε ως παράδειγμα τον Συνεταιρισμό των Θεσσαλών Κτηνοτρόφων «ΘΕΣγάλα», που πολυδιαφημίστηκε το προηγούμενο διάστημα και τώρα οδηγείται στη χρεοκοπία, στα χέρια των τραπεζών - μεγαλοεπιχειρηματιών, σημειώνοντας ότι αυτό που προωθείται με αυτή την πολιτική είναι «η ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που άλλωστε αυτοί είναι και η προμετωπίδα της ΚΑΠ».

«Λέμε ξεκάθαρα και ξάστερα ότι είστε κυβέρνηση του κεφαλαίου, και εσείς και οι προηγούμενες, που κυριολεκτικά ματώνουν τον φτωχό και μεσαίο αγρότη και δίνουν γην και ύδωρ στα μονοπώλια», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι «για όλα αυτά δεν πρέπει η φτωχή και μεσαία αγροτιά, συνολικά ο λαός να σας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης», αλλά με κριτήριο τη ζωή της να βγει στο προσκήνιο με την οργανωμένη πάλη του, δυναμώνοντας παντού το ΚΚΕ που έχει ολοκληρωμένη πρόταση διεξόδου με το λαό στην εξουσία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών ομίλων

INTIME NEWS

«Εχετε την εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, όπως πριν την είχαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, επισημαίνοντας ότι η «μεταμνημονιακή» περίοδος που διατυμπανίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ικανοποίηση των αξιώσεων των μονοπωλιακών ομίλων, των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που προϋποθέτει «το διαρκές τσάκισμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας», «την αναδιανομή της φτώχειας και της ανεργίας».

Δείχνοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται στην πολιτική που τσακίζει το λαό για να εξασφαλίσει κέρδη στο κεφάλαιο, ανέφερε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέσπισαν τον «υποκατώτατο» μισθό, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τη δουλειά των νέων με 300 ευρώ χωρίς δικαιώματα. Για τον κατώτατο μισθό υπενθύμισε ότι πρόκειται για Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ, που μέσα σε μια νύχτα μείωσαν τον κατώτατο από 751 σε 586 ευρώ και σε 511 για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Και ενώ τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «διαρρήγνυε τα ιμάτιά του», ως κυβέρνηση διατήρησε 4 χρόνια αυτούς τους μισθούς πείνας, ενίσχυσε το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο, απέρριψε μαζί με τα άλλα κόμματα την πρόταση νόμου των πάνω από 500 συνδικαλιστικών οργανώσεων για επαναφορά του κατώτατου μισθού, ενεργοποίησε τον νόμο Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Με άλλα λόγια, ανέφερε, «ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ καταργούν μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό» και «η κάποια αύξηση σήμερα μπορεί να γίνει μείωση αύριο».

Οσο για την αύξηση, που σύμφωνα με όσα διαρρέει η κυβέρνηση θα είναι της τάξης του 7% με 8%, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι είναι στα όρια που έχουν υποδείξει οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού το «μισθολογικό κόστος» είναι μόλις 1% και ο μισθός θα διαμορφωθεί περίπου στα 630 ευρώ μεικτά, δηλαδή θα παραμείνει μειωμένος κατά 120 ευρώ το μήνα. Αλλά και η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού, συνέχισε, θα εξανεμιστεί από την προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, που από τα 8.636 ευρώ μειώνεται στα 5.681, με επιπλέον επιβάρυνση 470 ευρώ ετησίως, την ένταση της φοροεπιδρομής, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, όπως δείχνει και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι επαναφέρει κλαδικές ΣΣΕ. «Μόνο δέκα κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις επεκτάθηκαν στα χαρτιά. Και λέμε στα χαρτιά, γιατί εφαρμόζονται εκεί που οι εργαζόμενοι οργανώνονται στα σωματεία τους, εκεί που διεκδικούν, με όλες τις συνέπειες - με τρομοκρατία, με απειλές, με απολύσεις».

Πρόσθεσε ότι για να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ταξική της πολιτική, χρησιμοποιεί και αυτή, όπως και οι προηγούμενες, την καταστολή και την τρομοκρατία σε βάρος του λαού, για την παρεμπόδιση στους αγώνες, φτάνοντας να νομοθετήσει και το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.

Κάλεσε τους εργαζόμενους σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δώσουν δύναμη στους αγώνες τους για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, να έχουν δύναμη στον αγώνα για την κάλυψη των απωλειών τους, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Είναι η ώρα ο λαός να διεκδικήσει ό,τι έχασε και ό,τι του ανήκει

Ο «μπαξές» της «μεταμνημονιακής» εποχής έχει από το απροκάλυπτο εμπόριο ελπίδας στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση για να στοιχίσει τον λαό πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέχρι τα χοντρά παζάρια και τις μετακινήσεις βουλευτών, δείχνοντας ότι στο αστικό πολιτικό σκηνικό η απόσταση από την «κεντροαριστερά» στην «κεντροδεξιά» είναι «ένα τσιγάρο δρόμος» και μία ψήφος εμπιστοσύνης, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Σημείωσε ότι είναι θράσος να κάνει λόγο η κυβέρνηση για δήθεν θετικά μέτρα που έφερε και θα φέρει, όταν πρόκειται «για κάποια ψίχουλα φιλανθρωπίας» που ενίοτε πέφτουν από το «τραπέζι της πλουτοκρατίας, που η κυβερνητική πολιτική το στρώνει πλουσιοπάροχα», την ίδια ώρα που έχει δεμένο το λαό έως το 2060 με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, την επιτροπεία, την ένταση της φοροληστείας, την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίθεση στους εκπαιδευτικούς που παλεύουν για τα δικαιώματά τους στη δουλειά, που πρέπει να πεισμώσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, σημείωσε.

«Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες να συνηθίσουν στη φτώχεια που τους εκπαιδεύετε συστηματικά και μεθοδικά για να μη βλέπουν ότι γύρω τους ο πλούτος αυξάνεται από τη δική τους δουλειά και την ίδια ώρα η φτώχεια τους μεγαλώνει. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να διεκδικήσουν ό,τι χάσανε, ό,τι τους ανήκει, τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουν το ΚΚΕ, που το έχουν πάντα δίπλα τους, και να μη χαραμίζουν την ώρα και τη ζωή τους ψάχνοντας διαφορές στα αστικά κόμματα, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας», που επιδιώκει η κυβέρνηση, τόνισε ότι «σημαίνει αναβάθμιση και επέκταση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και διαβατήριό της η αναβάθμιση αυτή έχει τη συμφωνία των Πρεσπών, που είναι το "χρυσό κλειδί" για τους συνολικότερους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή», τους οποίους υπηρέτησαν και υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μαζί και χώρια, «μετατρέποντας την Ελλάδα σε μία απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση», με πλήρη τη συμφωνία τόσο της ΝΔ, όσο και αυτών που «ψαρεύουν στα θολά νερά εθνικισμού και φασισμού».

Πραγματικό ζητούμενο, τόνισε κλείνοντας ο Γ. Δελής, είναι «αυτήν την πολιτική να την καταψηφίσει ο λαός, και με τους αγώνες του και με την ψήφο του, όποτε γίνουν εκλογές».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Ο λαός να καταψηφίσει την κυβερνητική πολιτική της άγριας εκμετάλλευσης

Η Διαμάντω Μανωλάκου, απαντώντας στο αφήγημα της «μεταμνημονιακής εποχής» και «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης, που παρουσιάζει ανάμεσα στα επιτεύγματά της για να δείξει ότι δικαιούται ψήφο εμπιστοσύνης, έφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη στο λιμάνι του Πειραιά: «Εχουμε επενδύσεις, σύγχρονο εξοπλισμό, μεγάλες, σύγχρονες γερανογέφυρες, επιχειρηματικά, ναυτιλιακά κλάστερ (συνεργατικοί σχηματισμοί), μεγάλη αύξηση κερδών ομίλων, κλάδους με έντονη εξωστρέφεια. Ομως, την ίδια στιγμή η επιδείνωση της κατάστασης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στις γειτονιές μας αποδεικνύει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι: Υπάρχει η Ελλάδα των λίγων που δεν ξέρουν τι έχουν, δηλαδή η Ελλάδα του κεφαλαίου που ζει ρουφώντας τον ιδρώτα και το αίμα των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών λαϊκών οικογενειών, από τη μια, λοιπόν, οι εκμεταλλευτές και, από την άλλη, τα θύματα της εκμετάλλευσης, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες. Και αυτό ακριβώς προσπαθείτε να κρύψετε. Οτι δηλαδή δεν ωφελούνται όλοι από την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά οι λίγοι, η πλουτοκρατία».

Πρόσθεσε ότι η «COSCO έχει κυριαρχήσει στο λιμάνι μέσα από τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Ξεδιπλώνει, μάλιστα, ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που αφορά αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Πάνω σε αυτήν τη βάση το εγχώριο κεφάλαιο, Ελληνες εφοπλιστές, εμπορικό κεφάλαιο του Πειραιά, επιχειρηματίες του τουρισμού και της ναυπηγοεπισκευής προσαρμόζουν τους στόχους τους και τις επιδιώξεις τους. Και εσείς περνάτε τους νόμους που επιθυμούν», σημείωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Συνεπώς - συμπλήρωσε - νέες μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις και ανάπτυξη κερδοφορίας του κεφαλαίου υπάρχουν. Ομως, μαζί πάει και η επίθεση του κεφαλαίου, για να επιβάλει φθηνότερη εργατική δύναμη, που είναι μονόδρομος, ώστε να διασφαλίσει ότι θα αυξάνεται ο ρυθμός καπιταλιστικής ανάπτυξης μετά τη φάση βαθιάς, μακρόχρονης κρίσης της ελληνικής οικονομίας».

Εξάλλου, σημείωσε, την ώρα που στον Πειραιά καλπάζουν οι καπιταλιστικές επενδύσεις και «τρέχουν» τα δισεκατομμύρια, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» υπηρετεί μόνο το 50% του προσωπικού που θα έπρεπε να έχει, συνολικά η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, που καταρρέουν, μειώθηκε κατά 65 εκατ. ευρώ, τα παιδιά στα σχολεία του Πειραιά κάνουν μάθημα σε εγκαταστάσεις του περασμένου αιώνα, χωρίς θέρμανση, και από πάνω η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ να επιτεθούν στους εκπαιδευτικούς επειδή διεκδικούν μόνιμη, σταθερή εργασία και την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ καταψηφίζει την αντιλαϊκή κυβέρνηση και, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις της Βουλής και τους πιθανούς συνοδοιπόρους του κ. Τσίπρα, καλούμε να την καταψηφίσει ο ίδιος ο λαός, να δυναμώσει τον λαϊκό παράγοντα, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εμφάνισε τη ΝΔ καταλληλότερη για την «πολιτική σταθερότητα»

INTIME NEWS

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ξανά για «θίασο», «ευτελισμό» και «αλληλοδανεισμό βουλευτών» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να σχηματιστούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, με «γυρολόγους πολιτικούς» που «παζαρεύουν μια νέα στέγη».

Αποφεύγοντας και στη δευτερολογία του να μιλήσει για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, είπε ότι «όποιος ψηφίσει "Ναι" εγκρίνει συνολικά το τεράστιο ναυάγιο που ζει η χώρα» και «ανοίγει το δρόμο στη δήθεν μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών».

Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει με «διαδικασίες εξπρές» να περάσει «η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών» και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να μην αλλάξει τη σύνθεση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, «παραποιώντας τις δυνάμεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων». Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τυχοδιωκτισμό, διότι με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών έκανε την εξωτερική πολιτική «εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας» και έπαιξε με αυτά τα θέματα για «μικροπολιτικούς λόγους».

Επέμεινε ακόμα ότι πλέον η κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη σύνθεσή της, είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό πρέπει να αντανακλάται στις συνθέσεις των κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι πήρε τη διακυβέρνηση με ψέματα και ότι κυβέρνησε με ψέματα, και του χρέωσε ως «αχρείαστο» το 3ο μνημόνιο, όταν και η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, το ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για επιβράδυνση της οικονομίας, φοροεπιδρομή, δημιουργία «ακριβής γραφειοκρατίας» και πελατειακό κράτος, αποεπένδυση, εγκληματικότητα στις γειτονιές, ανομία στα πανεπιστήμια, «ράβε - ξήλωνε» στην Παιδεία, τραμπουκισμούς κατά δικαστών κ.ά.

Την ίδια ώρα, επιχείρησε να δικαιολογήσει τις «μεταγραφές» βουλευτών από άλλα κόμματα στη ΝΔ επί προεδρίας του, επιμένοντας ότι στις δικές τους περιπτώσεις δεν υπήρχαν αξιώματα και υπουργεία να τους αποδοθούν, όπως γίνεται - κατά το σκεπτικό του - με όσους βουλευτές πάνε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επέμεινε επίσης σε όσα είπε προχτές εναντίον του νέου υπουργού Αμυνας και τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, συγκρίνοντας την υπουργοποίησή του με αυτή του χουνταίου Σπαντιδάκη. Απέδωσε ευθύνες γι' αυτό στον Αλ. Τσίπρα και παρέπεμψε στη θεωρία περί διάκρισης εξουσιών στο αστικό κράτος.

Λέγοντας ότι η παράταση αυτής της κατάστασης με μια «κυβέρνηση - κουρελού» εγκυμονεί κινδύνους, και ότι χρειάζεται «σταθερότητα» για να έρθουν «ανάπτυξη», «επενδύσεις», «ανάκτηση εμπιστοσύνης», με μια «ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή», ζήτησε ξανά εκλογές «το συντομότερο δυνατό».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζήτησε στήριξη για να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά για κεφάλαιο, ΝΑΤΟ και ΕΕ

INTIME NEWS

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του υπερασπίστηκε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας με την ομιλία του τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χτες βράδυ, επαναφέροντας τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με το να ισχυρίζεται ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης θα δοθεί σε μια κυβέρνηση που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία (...) θα είναι ψήφος για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα της προόδου και όχι της συντήρησης».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη βρώμικη δουλειά που διεκπεραιώνει για λογαριασμό του κεφαλαίου και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αναφέροντας ενδεικτικά τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, τη συνταγματική αναθεώρηση και μια σειρά ακόμα από παρεμβάσεις που αφορούν τα ζητούμενα του κεφαλαίου και έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα.

Για τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών είπε ότι θα γίνει επαρκής συζήτηση στη Βουλή, ενώ ενημέρωσε το Σώμα ότι επιδόθηκε επισήμως η ρηματική διακοίνωση, με την οποία τα Σκόπια ενημερώνουν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία, όπως ανέφερε, «διευκρινίζεται ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει εθνότητα ενώ η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών». Κατόπιν αυτών και δεδομένης πάντα της ταύτισης της ΝΔ με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που υπηρετεί και η συμφωνία, ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη σε συζήτηση για να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν στηρίζει τη συμφωνία. Πάντως, για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και τα εύσημα που έχει εισπράξει από ΗΠΑ και Γερμανία, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αναφερθεί.

Πάνω σε αυτό το μοτίβο, επιχείρησε να στήσει και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που κατηγόρησε ότι αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και στην πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά.

Υποστήριξε ότι η ΝΔ αποφάσισε να μετατοπιστεί από το μεσαίο στον ακροδεξιό χώρο, την κατηγόρησε για υιοθέτηση ακροδεξιών πρακτικών, διχαστικού λόγου και εκβιασμών σε βάρος βουλευτών που προτίθενται να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ολα αυτά προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικής συμμαχίας ενάντια στην ακροδεξιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, αν και έως πριν λίγα 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κυβερνητικό εταίρο ένα ακροδεξιό κόμμα, τους ΑΝΕΛ.

Αλλωστε, απαντώντας και στην κατηγορία περί σικέ διαζυγίου με τον Π. Καμμένο, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε λόγο να κάνει κάτι τέτοιο και ερμήνευσε τα όσα διαδραματίζονται ως έκφραση της αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με καταλύτη τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά που προϋπήρχε, γύρω από δύο πόλους, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Για το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι είναι σε «απόλυτη ταύτιση» με τη ΝΔ και το κατηγόρησε ότι αντιγράφει την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη.

Στη βάση αυτή - που καθορίζουν τα σύγχρονα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου - υποστήριξε πως «επανατοποθετούνται οι βουλευτές, παίρνοντας την ευθύνη τους απέναντι στο εθνικό και πατριωτικό καθήκον». Παραδεχόμενος ωστόσο τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, παραπονέθηκε ότι η κριτική τους είναι πολλές φορές άδικη, αφού αυτά τα ίδια ήταν που έδωσαν ψήφο σε κρίσιμα νομοσχέδια της κυβέρνησής του.

Απάντησε στα περί αποστατών και «κυβέρνησης κουρελού» θυμίζοντας στη ΝΔ ότι έχει επίσης επαυξήσει την κοινοβουλευτική της ομάδα με βουλευτές άλλων κομμάτων όσο και πρακτικές του «παλιού πολιτικού συστήματος», όπως αρέσκεται να καταγγέλλει, θυμίζοντας παλιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις επί κυβερνήσεων ΝΔ.

Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και κατά την αποχώρησή του απ' τη Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σήμερα, το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, σε μία κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού, τα συμφέροντα και τις ανάγκες της Ελλάδας των πολλών».

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, παρακάμπτοντας τα αντιλαϊκά πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δικά του μέτρα, όπως και για «συγκάλυψη ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή» για τα ζόρια που προέκυψαν στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Επέμεινε στο αίτημά της για εκλογές, με υπερψήφιση πρώτα αναθεωρήσεων στο Σύνταγμα όπου συμφωνούν, και μετά τις εκλογές διακομματική ψήφιση νόμου με κάποια μεμονωμένα μέτρα ως φερετζέ «φιλολαϊκής» πολιτικής. Επιτέθηκε και στη ΝΔ, κατηγορώντας την για πόλωση και μικροκομματικά συμφέροντα, ενώ έδειξε ξανά το «άγχος» της να εμφανιστεί ως ο μόνος εκφραστής της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Παράλληλα μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη χτεσινή ψηφοφορία σημείωσε ότι δε σκοπεύει να βάλει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και μέχρι προ ολίγων ημερών κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος δήλωσε ότι ψηφίζει «όχι» στην πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, συνδέοντάς την με τη συμφωνία για τις Πρέσπες, για την οποία - όπως αναμενόταν - επικέντρωσε στο ονοματολογικό ώστε να κρύψει τη συμφωνία του με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που αυτή προωθεί και τους οποίους ο ίδιος υπηρέτησε με ζήλο από τη θέση του υπουργού Αμυνας επί τέσσερα χρόνια. Είπε ότι είχε διαβεβαιώσεις από τον Αλ. Τσίπρα και τον τότε ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές, αλλά ο κυβερνητικός του εταίρος άλλαξε θέση, αναγκάζοντας και τον ίδιο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Καταφέρθηκε εναντίον πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ που παραμένουν στην κυβέρνηση, ζητώντας εκ νέου από τον πρωθυπουργό να τους βγάλει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Ζήτησε, ακόμα, δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Υπερασπίστηκε, πάντως, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε άλλα πεδία. Από την ομιλία του δεν έλειψε ο αντικομμουνισμός και συναγωνίστηκε σε βρωμιές τα όσα ακούστηκαν από τους χρυσαυγίτες.

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκος, επιδόθηκε εκ νέου σε εθνικιστικό παραλήρημα και αντικομμουνισμό, ενώ ούτε στη δευτερολογία του βρήκε να πει έστω μια λέξη για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ο Στ. Θεοδωράκης, δίνοντας μια εικόνα για το τι προτίθενται να κάνουν ο ίδιος και όσοι ακόμα ελέγχει στο Ποτάμι, είπε πως «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Μπροστά στις διαρροές στελεχών από το κόμμα του, ξανάβαλε θέμα να μην δέχονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες βουλευτές που φεύγουν από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν. Κατά τα λοιπά, επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν διασφαλίζει «ηρεμία και σταθερότητα» για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία και ότι χρειάζεται «πολιτική αλλαγή».

Λάβρος «μακεδονομάχος» εμφανίστηκε ο Β. Λεβέντης, χωρίς να θίγει ούτε αυτός το ελάχιστο τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ