Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκθέσεις τρομο-υστερίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Μήπως χαλαρώσατε; Μήπως, πιστέψατε, ότι λιγόστεψε ο κίνδυνος της διεθνούς τρομοκρατίας; Μήπως, ο πόλεμος στο Ιράκ σας φαίνεται μακρινό παρελθόν και αρχίζετε να καλομαθαίνετε σε μη πολεμικές συνθήκες; Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω ή κάτι παρόμοιο, τέλος πάντων, σας πληροφορούμε, ότι η «Αλ Κάιντα» προετοιμάζει χημικές, βιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις. 'Η, για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι, αυτό ισχυρίζεται η CIA. Σύμφωνα, λοιπόν, με έκθεση της γνωστής σε όλους, αμαρτωλής, αμερικανικής υπηρεσίας, την οποία μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το τρομοκρατικό δίκτυο της «Αλ Κάιντα» του Οσάμα μπιν Λάντεν διαθέτει τα υλικά και τα αναγκαία μέσα για να εξαπολύσει χημικές, βιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις και, μάλιστα, έχει σκοπό «να προκαλέσει ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων με αυτού του είδους τα όπλα».

Και μη σπεύσετε να υποβαθμίσετε όλα τα παραπάνω, εντάσσοντάς τα σε μια τακτική συστηματικής καλλιέργειας της τρομο-υστερίας στις ΗΠΑ και σ' όλο τον πλανήτη, ώστε να διευκολύνεται η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία του Τζ. Μπους και των συμμάχων του. Οχι πως δεν είναι έτσι. Κάθε άλλο. Ποιος σας βεβαιώνει, όμως, ότι η συστηματική αυτή καλλιέργεια της τρομο-υστερίας περιλαμβάνει μόνο την παραγωγή εκθέσεων, σαν την προαναφερόμενη;

Η κατηγορία...

Από επιτυχία σε επιτυχία βαδίζει η χώρα τα τελευταία εφτά χρόνια, ισχυρίστηκε προχτές στη Βουλή ο Κ. Σημίτης. Και προκειμένου να το εμπεδώσουμε ακόμη καλύτερα, χρησιμοποίησε και λίγο αθλητική ορολογία, λέγοντας «η Ελλάδα ανέβηκε κατηγορία στην Ευρώπη». Ψάξαμε και μεις, λοιπόν, τα σχετικά στοιχεία και βρήκαμε ότι οι δείκτες, στους οποίους, πράγματι, η χώρα μας ανέβηκε κατηγορία, είναι δυο: Οι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, όπου διεκδικούμε με αξιώσεις το χρυσό, και η «σύγκλιση» των τιμών των καταναλωτικών αγαθών, όπου κατέχουμε μια σίγουρη θέση στην πρώτη τριάδα. Σε όλους τους άλλους δείκτες και, ιδιαίτερα, σε όσους αφορούν στο επίπεδο ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, κάπου στον πάτο βρισκόμασταν και κει παραμένουμε.

Δείγμα «φορολογικής δικαιοσύνης»

Χτες, η διοίκηση της Alpha Bank ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει στη συγχώνευση της τράπεζας (Alpha Bank) με τη θυγατρική της (Alpha Επενδύσεων). Ενας από τους λόγους, που τα αφεντικά της Alpha Bank πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν να γλιτώσει κοντά στα 2 εκατ. ευρώ φόρο εισοδήματος που θα πλήρωνε η τράπεζα στο δημόσιο, αν δεν προχωρούσε στη συγχώνευση!

Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λέει η ίδια η διοίκηση της τράπεζας, που, με χτεσινή ανακοίνωσή της, ομολογεί πως η συγχώνευση της Alpha Bank με τη θυγατρική της Alpha Επενδύσεων - εκτός των άλλων - «θα μειώσει το φορολογικό συντελεστή εισοδήματος της Τραπέζης για τις χρήσεις 2003 και 2004 κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, όπως προβλέπει η νομοθεσία περί κινήτρων συγχωνεύσεων, και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ λόγω μη καταβολής φόρου συγκεντρώσεως κεφαλαίου, καθώς η Alpha Επενδύσεων δε θα χρειαστεί να κεφαλαιοποιήσει το αποθεματικό από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο για να καλύψει συσσωρευμένες ζημιές».

Είναι κι αυτό ένα δείγμα γραφής για ποιους δουλεύει το ΠΑΣΟΚ και ποιους προσπαθεί να «δουλέψει», όταν υποστηρίζει πως με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε την τελευταία διετία, έκανε «δικαιότερη την κατανομή των φορολογικών βαρών»!

Για ποιους «δούλεψε» ο ΚΥΠατζής;

Οσο περνούν οι μέρες και γίνονται γνωστές κάποιες «λεπτομέρειες» της υπόθεσης, που σχετίζεται με την «επίσκεψη εργασίας» υπαλλήλου της ΕΥΠ σε δημοτικό σχολείο του Βόλου, τόσο πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την απαράδεκτη «επιχείρηση» των μυστικών υπηρεσιών μέσα σ' ένα σχολείο.

Η προσπάθεια του δράστη να μείνει κρυφή η ενέργειά του - πληροφορίες αναφέρουν ότι παρέμβηκε στον δήμαρχο Βόλου και στον διευθυντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ζητώντας να μη βγει το θέμα στη δημοσιότητα - δεν καρποφόρησε και μετά από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, που πρώτο, μέσω της εκπομπής του «Καλημέρα γείτονα», αποκάλυψε το θέμα, τώρα ασχολούνται μ' αυτό κι άλλα ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου - μετά την καταγγελία της Επιτροπής Υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, για το οποίο ενδιαφέρθηκε ο πράκτορας της ΕΥΠ, καταγγελία έκανε και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Μαγνησίας, που ζητάει από τους αρμοδίους να διερευνήσουν πλήρως την υπόθεση.

Εμείς, επαναφέρουμε τα ερωτήματα προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Τι ήθελε ο ΚΥΠατζής στο σχολείο; Ποιοι και γιατί «ενδιαφέρονται» για το ποιος και πώς θα μιλήσει σε μια σχολική εκδήλωση, με θέμα τους μετανάστες και τον κοινωνικό αποκλεισμό; Μήπως κάποιοι εκ των «ενδιαφερομένων» βρίσκονται στο εξωτερικό;

Το περιβάλλον και η υποκρισία

Ο λόγος χτες για το περιβάλλον. Το περιβάλλον του πλανήτη μας που χρόνο με το χρόνο «φυλλορροεί» και υποβαθμίζεται, αφού: Κάθε χρόνο από το 1990 αποψιλώνονται αρχέγονα τροπικά δάση. Οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, ανήλθαν στα 25 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση 20% σε σχέση με το 1990. Ενδεικτικό φαινόμενο της υπεραλίευσης και της ρύπανσης των θαλασσών είναι το ότι 13 από τα 17 σημαντικότερα αλιευτικά αποθέματα βρίσκονται μπροστά σε οριακή κατάρρευση. Τα γενετικώς μεταλλαγμένα προϊόντα, οι διοξίνες και τα αντιβιοτικά καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής διατροφής. Οι τοξικές ουσίες εξακολουθούν να θάβονται ανεξέλεγκτα σε ποταμούς και θάλασσες, το εργασιακό περιβάλλον και η υγεία των εργαζομένων εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιθώριο ακόμη και των διακηρύξεων. Οι ιμπεριαλιστές ανοίγουν συνεχώς νέα μέτωπα πολέμου, θανατώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον...

Με μια κουβέντα, το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών - αλλά και των κυβερνήσεων που τις εξυπηρετούν - οι οποίες το χρησιμοποιούν αλόγιστα ως δεξαμενή άντλησης πρώτων υλών, ως χώρο ανεξέλεγκτης απόρριψης των αποβλήτων τους και ως χώρο για να υλοποιήσουν τις κερδοφόρες επενδύσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολυεθνικές έχουν προκαλέσει το ναυάγιο όλων των διεθνών διασκέψεων για το περιβάλλον, από το Ρίο μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ, επιβάλλοντας στις κυβερνήσεις το βάρβαρο «νόμο» τους.

Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος η χτεσινή και, όπως είναι πια καθιερωμένο, οι πάντες δεν παρέλειψαν να αναλωθούν σε δακρύβρεχτες αναφορές στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σε ανούσιες εξαγγελίες υπέρ της προστασίας του. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε, αποσύροντας το φιλοπεριβαλλοντικό της «φερετζέ» ακόμη και από τις διακηρύξεις της, όπως το κυοφορούμενο Σύνταγμά της. Που επιβάλλει περιβαλλοντοκτόνους κανόνες, όπως αυτός του εμπορίου των ρύπων. Που προωθεί κανόνες και ρυθμίσεις στη βάση ο «ρυπαίνων πληρώνεται» και ο «ρυπαινόμενος φορολογείται». Κοντά σ' αυτήν και η (προεδρεύουσα) ελληνική κυβέρνηση, που με την πολιτική της έχει αναγάγει το περιβάλλον από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα και αντικείμενο πλουτισμού για το μεγάλο κεφάλαιο, υλοποιώντας τη μανία της άκρατης ιδιωτικοποίησης των πάντων. Εφτασε στο σημείο να μιλά στο μήνυμά της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, για αύξηση του πρασίνου και για προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όταν η κυβέρνησή της (μαζί με τη ΝΔ και τον εσχάτως «οικολογικότατο» ΣΥΝ) έδωσε στα δάση της χώρας τη χαριστική βολή με την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Η υποκρισία, βέβαια, όλων αυτών δεν έχει όρια. Και ο λόγος είναι απλός: Δε θέλουν να τα βάλουν με τη βασική αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος που τροφοδοτεί το κυνήγι του κέρδους με οποιοδήποτε τίμημα, κόντρα στους ίδιους τους όρους επιβίωσης της ανθρωπότητας. Γι' αυτό και το πρόβλημα του περιβάλλοντος δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με «πυροβολισμούς στον αέρα», παρά μόνο με συσπείρωση, αγώνα και σύγκρουση με τη μήτρα που το γεννά και το εκτρέφει...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Αστυνομικός της ... πολυκατοικίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ είναι το ...πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο! Κάπως έτσι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα πράγματα οι κυβερνώντες και γίνονται ολοένα και πιο προκλητικοί, όταν τα «λουκέτα» πέφτουν το ένα μετά το άλλο και οι άνεργοι πληθαίνουν...

* * *

Μάλιστα, προχτές στη Βουλή, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να παρουσιάσει ως ...όραμα τη μείωση, λέει, της ανεργίας στο 7,5% μέχρι το 2006. Η ανεργία ήταν και θα είναι πολύ περισσότερη, όμως και μόνον η προβολή ως επίτευγμα της ύπαρξης μισού εκατομμυρίου ανέργων είναι ενδεικτική του πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα.

* * *

ΑΡΑΓΕ, ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ επόμενο στάδιο μετά τον «αστυνομικό της γειτονιάς»; Μήπως ο «αστυνομικός της πολυκατοικίας», ώστε να προσεγγίσουμε σιγά σιγά, αλλά μεθοδικά, το τέλειο μοντέλο προστασίας και τήρησης της τάξης, που είναι «ένας αστυνομικός ανά πολίτη;».

* * *

Ιδίως, μάλιστα, αυτές οι διακηρύξεις της ελληνικής αστυνομίας για κατοίκους, που θα μπορούν να απευθύνονται στους «αστυνομικούς της γειτονιάς» και να τους λένε ...τα προβλήματά τους, είναι εκπληκτικές. Υπάρχει, άραγε, μάθημα ...κουτσομπολιού στις αστυνομικές Ακαδημίες;

* * *

Ομως, είναι γνωστό ότι από το κουτσομπολιό μέχρι το χαφιεδισμό, η απόσταση είναι μικρή, ιδίως όταν υπάρχει εμφανώς οργανωμένο σχέδιο για δημιουργία «κοινωνίας χαφιέδων», όπου το «ένστολο κράτος» θα είναι παντού και πουθενά...

* * *

Αυτά σε μια πόλη, όπως η Αθήνα, όπου οι ένστολοι ένοπλοι φρουροί βρίσκονται σε κάθε γωνία, κάμερες σε παρακολουθούν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, διαβατήρια εκδίδονται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το ηλεκτρονικό φακέλωμα υπάρχει σε χίλιες δυο μορφές.

* * *


Γρηγοριάδης Κώστας

Θυμίζει λίγο ...στρατόπεδο όλη αυτή η ιστορία, είναι φανερό, μόνο που δε μας έχουν προσδιορίσει ακόμα τον εχθρό, που, αν το καλοσκεφτεί κανείς, μάλλον εμάς αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο.

Το «κλειδί»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Στοιχείο - κλειδί για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού είναι η καλύτερη κατανόηση από τους πολίτες των κινδύνων δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης, λόγω των ισχυόντων συστημάτων συνταξιοδότησης». Αυτά γράφει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και η οποία, όχι μόνον επιμένει στην επιτακτική ανάγκη - όπως γράφει - του παραπέρα δραστικού πετσοκόμματος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά προσφέρει και το «κλειδί», για την επιτυχία της σχετικής επιχείρησης. Ποιο είναι αυτό; Ο κίνδυνος κατάρρευσης των δημόσιων οικονομικών και των προϋπολογισμών, η πτώχευση των κρατών.

Και δε λέμε πως έχει άδικο το ΔΝΤ. Πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα, από την πλευρά των ταξικών συμφερόντων που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί. Πριν από μερικές δεκαετίες, με την τότε ανάπτυξη του ιμπεριαλισμού και κάτω από άλλους, διεθνείς συσχετισμούς δύναμης και συνθήκες γενικότερα, τα δημόσια οικονομικά των καπιταλιστικών χωρών ήταν αρκετά, τόσο για να «τρώνε» οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο, όσο και για την ύπαρξη των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Σήμερα, και παρά τη σημαντική αύξηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, τις πάμπολλες επιτεύξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, κλπ., κλπ., δε φτάνουν, επειδή οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο τα θέλουν, πλέον, όλα δικά τους. Αυτός είναι ο μονόδρομος του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και της κρίσης του συστήματος.

Ο μονόδρομος των λαών

Δε θα σταματήσουμε ποτέ, όμως, να φωνάζουμε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν το μονόδρομο του μεγάλου κεφαλαίου και των κάθε λογής πολιτικών εκπροσώπων του. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί δεν έχουν το παραμικρό συμφέρον απ' αυτόν. Αντίθετα, μόνον αρνητικές και ολοένα βαρύτερες συνέπειες θα επωμίζονται.

Το πραγματικό πρόβλημα δε βρίσκεται στην ποσότητα του υπάρχοντος και συνεχώς αυξανόμενου κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, όπως λένε οι κυβερνώντες, το ΔΝΤ και οι κάθε λογής απολογητές του σύγχρονου καπιταλισμού. Ο υπάρχων πλούτος φτάνει και περισσεύει, για την ουσιαστική αντιμετώπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την εξαφάνιση των φαινομένων της πείνας και της φτώχειας κλπ., κλπ. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ποιος κάνει κουμάντο στον υπάρχοντα πλούτο, ποιος και πώς τον μοιράζει. Με άλλα λόγια, ποιος είναι ο συσχετισμός δύναμης και ποιος έχει την εξουσία, οι εργαζόμενοι και ο λαός, οργανωμένος σ' ένα λαϊκό Μέτωπο πάλης και εξουσίας, όπως λέει το ΚΚΕ ή οι λίγοι «έχοντες και κατέχοντες», οι «γαλάζιοι» και «πράσινοι» πολιτικοί εκπρόσωποί τους.

Οι συνήθειες δεν κόβονται

Για άλλη μια φορά ΠΑΣΚΕ και ΕΣΑΚ συνεργάζονται για να αποκλείσουν συνδικαλιστές του ΣΥΝ στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, ισχυρίζεται με σχόλιό του στη χτεσινή «Αυγή» ο συντάκτης της στο εργατικό ρεπορτάζ Ανδρέας Πετρόπουλος. Οσο κι αν ψάξαμε δεν τη βρήκαμε αυτή τη συνεργασία. Αντίθετα, διαπιστώσαμε ότι οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ ενώ κατέβηκαν μόνοι τους στις εκλογές για το Γενικό Συμβούλιο, όταν διαπίστωσαν πως δεν τους βγαίνουν οι αντιπρόσωποι για να διεκδικήσουν έδρα στην Εκτελεστική Επιτροπή έστησαν κοινό ψηφοδέλτιο με μια ομάδα αριστεριστών προκειμένου να πάρουν μία έδρα από τη ΔΑΣ στην Εκτελεστική Επιτροπή της διοίκησης. Δεν τους προέκυψε τελικά το εγχείρημα με αποτέλεσμα να μείνουν και εκτός προεδρείου. Εστειλαν λοιπόν τον πόνο τους γραπτά στον Πετρόπουλο κι αυτός τον παπαγάλισε.

Δεν ήξερε, δε ρώταγε, ίσως πείτε; Ηξερε, αλλά όπως έχει συνηθίσει να αντιγράφει ξερά τα κείμενα του Παπασπύρου στο Γραφείο Τύπου της ΑΔΕΔΥ όπου επίσης εργάζεται, έτσι και τώρα απλώς αντέγραψε την ανακοίνωση του ΣΥΝ χωρίς να προσέξει πού βάζει την υπογραφή του. Φαίνεται, πως του αρκούσε το αντιΚΚΕδικο περιεχόμενο του κειμένου...

Συμφωνούν να ... αυτοελέγχονται!

Με μια χαρακτηριστική ανακοίνωση - για το ποιοι θα έχουν οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η επιτροπή Σταθόπουλου στην εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς - η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) εκφράζει τη στήριξή της στις σχετικές προτάσεις. Συγκεκριμένα, η ΕΑΕΕ (εκπρόσωποι της οποίας συμμετείχαν στην επιτροπή, που ανέλαβε να εκπονήσει το πόρισμα «μπούσουλα» για λογαριασμό της κυβέρνησης), ευλογώντας το τελικό αποτέλεσμα του έργου, εκφράζει την «ελπίδα» ότι η κυβέρνηση «θα το λάβει σοβαρά υπόψη» και θα προχωρήσει σύντομα στη δημιουργία της νέας εποπτικής αρχής.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών, που τα τελευταία χρόνια δεν κρύβουν τα σχέδιά τους για επιτάχυνση της μονοπώλησης της αγοράς, μέσα από το ξεκαθάρισμα από τις μικρότερες εταιρίες, στο όνομα της ενίσχυσης της φερεγγυότητας - αναφερόμενοι στη μέχρι σήμερα άσκηση εποπτείας από το υπουργείο Ανάπτυξης - κάνουν λόγο για «συχνές, πολλές δε φορές μη έγκαιρες ανακλήσεις άδειας λειτουργίας».

Υπενθυμίζεται ότι η βασική φιλοσοφία των προτάσεων της επιτροπής Σταθόπουλου, τις οποίες με τόση ζέση υποστηρίζουν οι εκ των συντακτών τους, κινείται γύρω από τον άξονα της πλήρους παράδοσης της εποπτείας του τρόπου λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών στις ίδιες τις εταιρίες. Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία η κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης προβάλλει ως αναπόφευκτη και υποχρεωτική τη στροφή των εργαζομένων στην ιδιωτική ασφάλιση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καταδικάστε τους

Σε μια μάχη για τις εντυπώσεις και με το βλέμμα τους σταθερά προσανατολισμένο στο στόχο της υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου, αναλώθηκαν προχτές στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλής. Επιστρατεύοντας όσες υποκριτικές ικανότητες διαθέτουν επιχείρησαν να κλέψουν τα φώτα μιας παράστασης, που είναι σίγουρο πως καθόλου δεν άρεσε στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό, σε όσους παρακολούθησαν την «κονταρομαχία» τους.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια εικονική πραγματικότητα, όπου οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν, μόνον που αυτό το δεύτερο το παρέκαμψε με μαεστρία. «Εχουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ», δήλωσε με ύφος χιλίων καρδιναλίων, συμπληρώνοντας πως οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι προαπαιτούμενο για την ευημερία μιας χώρας! Αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός, αλλά που το γνωρίζουν πολύ καλά εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, είναι πως τα αποτελέσματα της «ανάπτυξής» τους τα καρπώνεται μια χούφτα πλουτοκρατών. Πως και αυτή, όπως και οτιδήποτε άλλο, φέρει τη σφραγίδα της πολιτικής που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι ταξική σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ολα τα άλλα, τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα ακούνε «βερεσέ».

Ο Κ. Καραμανλής, εκ του ασφαλούς, επιδόθηκε σε ένα όργιο δημαγωγίας πατώντας και εκμεταλλευόμενος τα υπαρκτά λαϊκά προβλήματα. Επιχείρησε να φιλοτεχνήσει για το κόμμα του την εικόνα του πιο αξιόπιστου για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου διαχειριστή της εξουσίας. Μάταια, ωστόσο, θα περίμενε κανείς να εντοπίσει μια οποιαδήποτε επί της ουσίας διαφορά στην πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η ΝΔ και που είναι ίδια κι απαράλλαχτη μ' αυτή του ΠΑΣΟΚ. Αυτή που ο Κ. Καραμανλής, από τη θέση της αντιπολίτευσης σήμερα, κατηγορεί ως αιτία όξυνσης των προβλημάτων του λαού και των εργαζομένων.

Οσο για τον Συνασπισμό, ο πρόεδρός του, Ν. Κωνσταντόπουλος, απέναντι σε μια σκληρή ταξική πραγματικότητα, όπου ακόμα και επιμέρους μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων απαιτούν σκληρή σύγκρουση, προέταξε ως απάντηση ...θεσμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να απαλλάξουν τον καπιταλισμό από τα κουσούρια του, να συμβάλουν στον εξανθρωπισμό του. Κι ύστερα απ' αυτά, μάλιστα, ενοχλήθηκε, όταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρατήρησε πως ο ΣΥΝ καλλιεργεί αυταπάτες...

Οσοι παρακολούθησαν αυτή τη συζήτηση ας σκεφτούν καλά όλα όσα ειπώθηκαν. Οσοι είναι εργαζόμενοι, όσοι ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα αναγνώρισαν την κατάστασή τους στα όσα ανέφερε στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα και σίγουρα συμφώνησαν με την επισήμανση πως τα όποια οφέλη υπήρξαν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τα καρπώθηκαν λίγοι, τα καρπώνονται ολοένα και λιγότεροι. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν και το δρόμο που υποδεικνύει το ΚΚΕ. Το δρόμο της αμφισβήτησης του δήθεν μονόδρομου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της ίδιας της εξουσίας των μονοπωλίων, στο πολιτικό προσωπικό των οποίων ανήκει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ. Να καταδικάσουν και τους δύο, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους σπέρνουν αυταπάτες. Να εντείνουν την πάλη τους αφ' ενός για τη μείωση των συνεπειών της ακολουθούμενης πολιτικής και αφ' ετέρου για την προετοιμασία της δικής τους εφ' όλης της ύλης αντεπίθεσης.

Μόνο «γιούχα»

Οι «μονομάχοι» έβγαλαν

κι οι δυο πλέον τα ξίφη

κι «αγώνα»... ανελέητο

αρχίζουν μπρος στα πλήθη,

θα... φάει η μύγα σίδερο

και το κουνούπι ατσάλι,

αλλά μην τους πιστέψετε

«σικέ» θα είν' η «πάλη»!

* * *

Οι «μονομάχοι» έβγαλαν

κι οι δύο το «μαχαίρι»,

τι πάθαν κι αρπαχτήκανε

οι δυο συνεταίροι;

Ε, εκλογές μας έρχονται

γι' αυτό θα ρεύσει ...αίμα,

τόσες φορές αρπάξανε

ψήφους μ' αυτό το ψέμα!

* * *

Οι «μονομάχοι» πέταξαν

για... πάλεμα τα ρούχα,

στημένος ο «αγώνας» τους,

γι' αυτό φωνάξτε «γιούχα»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ