Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κολεγιές και μαγειρέματα

Η συμπόρευση των εκπροσώπων του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού και των στηριγμάτων τους με στόχο να μπουν εμπόδια στον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας (ΕΚΠ). Στην κατάθεση των ψηφοδελτίων για τις επικείμενες εκλογές την Κυριακή, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συγκρότησαν ενιαίο ψηφοδέλτιο, δίνοντας συνέχεια στα αντι-ΠΑΜΕ «κομπρεμί» που στις προηγούμενες εκλογές είχε εκφραστεί με κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ. Αυτή τη φορά ο ΣΥΝ κατεβαίνει με την παράταξη που στηρίζει το ΝΑΡ. Παράταξη επαναστατών και αυτή, του κομμουνισμού της ουτοπίας εξ ου και η κολεγιά με τον ΣΥΝ προς τέρψη της εργοδοσίας. Αυτές οι συναλλαγές και τα «μαγειρέματα», η σύσταση νέων συμμαχιών, αναδεικνύουν την κοινή προσπάθεια των παραπάνω δυνάμεων να διατηρηθεί η υποταγή του εργατικού κινήματος στην πολιτική του κεφαλαίου, την οποία ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΕΚΠ. Τις συνέπειες τις έχουν γνωρίσει οι εργαζόμενοι της περιοχής στο πετσί τους. Και στη βάση αυτής της πείρας πρέπει να απαντήσουν στις συνδικαλιστικές δυνάμεις της συναίνεσης που τους τραβάνε στον γκρεμό των εργοδοτικών συμφερόντων.

Τα κεφάλια μέσα να σωθεί το σύστημα λέει ο ΛΑ.Ο.Σ

Δικομματισμός να 'ναι κι ότι να 'ναι. Αυτή είναι θέση του ΛΑ.Ο.Σ., όπως διατρανώνεται διαρκώς και αρμοδίως τις τελευταίες μέρες. Προχτές ο πρόεδρος Καρατζαφέρης διαμήνυε από τη συχνότητα του «Alter»: «(...) Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να δείχνει μια ανεπάρκεια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ένα εκρηκτικό μείγμα».

Χτες στη Βουλή ο Καρατζαφέρης δήλωνε την πίστη του (και) στον Καραμανλή: «Οταν ο απέναντί μου, ο αντίπαλός μου δακρύζει στο μάτι δε θα του βάλω βελόνα μέσα. Του δίνω κολλύριο, ιδιαιτέρως αν συμβαίνει να είναι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους στο οποίο είμαι κι εγώ μέσα (...) Είμαστε, λοιπόν, στη μέση μιας κρίσης (...) Εγώ αυτή τη στιγμή θα καθίσω να κάνω επιμερισμό αν φταίει ο καπετάνιος, ο μηχανικός, ή ο πρώην καπετάνιος, ή θα κοιτάξω να βγάλω τον κόσμο στη στεριά σίγουρα; (...) Δεν είμαστε σε μία νηνεμία, δεν είμαστε σε μία ηρεμία, για να αρχίζει ο καθένας να προσπαθεί να επιβάλει την παρουσία του στο εκλογικό σώμα ενόψει των εκλογών οποτεδήποτε γίνουν».

Και πώς να μη στηρίζει το δικομματισμό, εφόσον στηρίζει το σύστημα και την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Εξ ου και απεχθάνεται την όποια λαϊκή διεκδίκηση. Εξ ου και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της εργατικής τάξης, τι βρήκε να ζητήσει; «(...) πρέπει εσείς που έχετε τα μεγαλύτερα μέσα (σ.σ:;!) στους χώρους κοινωνικής δράσης να τους πείτε ότι για ένα χρόνο δε χρειάζονται οι πολλές απεργίες ή οι διαδηλώσεις. Να κάνουμε απεργίες και διαδηλώσεις και να φωνάξουμε και να διεκδικήσουμε. Από πού να πάρει τι;». Τα κεφάλια μέσα, λοιπόν, γιατί οι καπιταλιστές χάνονται οι φουκαράδες. Πεινάστε μπας και σωθούν αυτοί, λέει ο φιλεύσπλαχνος πρόεδρος. Μόνο έρανο δεν πρότεινε για τα φτωχαδάκια, τους μεγαλοκεφαλαιούχους!!!

Παχιά λόγια...

«Προσωπικά δηλώνω για μια ακόμη φορά ότι βρίσκομαι κοντά τους και δε θα σταματήσω να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες που ανακουφίζουν την καθημερινότητά τους», δήλωσε ο νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμΕΑ) πριν λίγες μέρες.

Ας δούμε, λοιπόν, κατά πόσο έχει κάνει πράξη ο νομάρχης αυτά που δηλώνει. Τον προηγούμενο μήνα, με αφορμή το αδιέξοδο στη μεταφορά των μαθητών στα Ειδικά, Πολυπολιτισμικά και Μουσικά Σχολεία, ο Γ. Σγουρός ανακοίνωνε την παραίτησή του από την εν λόγω αρμοδιότητα που έχουν οι νομαρχίες της χώρας.

Στις αρχές Οκτώβρη, οπότε και εκπρόσωποι των ΑμΕΑ επισκέφτηκαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να θέσουν το πρόβλημα, ο ίδιος τους επιτέθηκε ότι φωνάζουν επειδή είναι μέλη «μιας συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας». Με επιστολές του, δε, προς τον υπουργό Παιδείας, πρότεινε ως λύση στο πρόβλημα την εξατομίκευση στην αντιμετώπισή του, καλώντας την κυβέρνηση να πληρώνει τους γονείς ώστε από μόνοι τους να βρίσκουν τρόπους μεταφοράς των παιδιών τους στο σχολείο.

Ετσι μεταφράζεται στην πράξη το «ενδιαφέρον και η διάθεση να συνεισφέρουμε στην άμεση ικανοποίηση των αναγκών» των ΑμΕΑ, που διατείνεται στη χτεσινή του δήλωση ο Γ. Σγουρός.

Αναπαλαίωση αγροτοπατέρων

Να δυναμώσει τον αγώνα μέσα από τις γραμμές και τους στόχους πάλης της ΠΑΣΥ καλείται η μικρομεσαία αγροτιά, μπροστά στην αρνητική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει ΚΑΠ, ΠΟΕ και πολυεθνικές. Η ΠΑΣΥ, συνεπής και μπροστάρης στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, πρωταγωνιστεί στην πάλη κατά της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής και για μια ακόμα φορά με συνέπεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ειδικά αυτή την περίοδο τα προβλήματα έχουν φουντώσει ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όποιος κι αν βρεθεί στην κυβέρνηση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η πολιτική τους είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την άγρια εκμετάλλευση των αγροτοκτηνοτρόφων από εμποροβιομηχάνους και μονοπώλια και δεν μπορούν να αποτελούν προοπτική και ελπίδα. Ούτε και όσοι εκφράζουν και υπηρετούν την πολιτική τους.

Η μικρομεσαία αγροτιά όμως εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής, βρίσκεται αντιμέτωπη με διασπαστικές για το κίνημά της ενέργειες. Κάτι νέο γεννιέται στον κάμπο έγραφε χτες η «Αυγή» του ΣΥΝ εκθειάζοντας κάτι «ανεξάρτητες επιτροπές αγώνα», ακομμάτιστες δήθεν. Τα ίδια και οι φίλα προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες. Πού ξεφύτρωσαν αυτές και πόσο «νέες, ανεξάρτητες και ακομμάτιστες» είναι; Φαίνεται πως ο εκφυλισμός των στελεχών κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ στο αγροτικό κίνημα, ο ξεπεσμός της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ, χρειάζονταν νέο προσωπείο προκειμένου να σωθεί ο αγροτοπατερισμός στο κίνημα και η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Βγήκαν λοιπόν νέα ΠΑΣΟΚικά φιντάνια στο μεϊντάνι. Που ζητούν άτοκα δάνεια και όχι τιμές για ικανοποιητικό εισόδημα, γιατί έχουμε ελεύθερη αγορά. Που δε λένε κουβέντα για την ΚΑΠ και την ΕΕ ούτε για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που την εφάρμοσαν, ξεκληρίζοντας τους φτωχούς αγρότες, ούτε καν για την ουσία της πολιτικής της ΝΔ. Ολη τους η πρεμούρα ήταν να δουν τον υπουργό. Αυτό και αν είναι κίνημα... Κίνημα που στηρίζει την αντιαγροτική πολιτική και θέλει τη φτωχή αγροτιά υποζύγιο άτοκο στην Τράπεζα. Και από κοντά η ουρά τους ο ΣΥΝ, κολαούζος στη διάσπαση του αγροτικού κινήματος και στη σωτηρία της ευρωενωσιακής αγροτικής πολιτικής. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν τίποτα κοινό με δαύτους. Η ομάδα αυτή αποδέχεται τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αλλά, βλέποντας τις συνέπειες που υπάρχουν, επιδιώκει να μετακυλήσει τις επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες και στους εργατοαγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν.

Η ΠΑΣΥ έχει συγκεκριμένο και χειροπιαστό πλαίσιο αιτημάτων, που δίνει λύσεις και απαντήσεις. Εχει συγκεκριμένο στόχο διεκδίκησης και πάλης. Εχει συνέπεια και αγωνιστικότητα. Και το έχει αποδείξει. Μπρος στην υπάρχουσα κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να συσπειρωθούν στους συλλόγους, στις ομοσπονδίες και στην ΠΑΣΥ. Με την ΠΑΣΥ μπροστάρη να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των άμεσων αιτημάτων και να συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διαμόρφωση της λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, για λαϊκή εξουσία. Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων αγροτών. Μόνο έτσι μπορεί να αναζωογονηθεί οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά η ύπαιθρος.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Ποιος τη χάρη μας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΤΕ ΒΡΕ, σωθήκαμε πάλι! Ανοιξε ο πρωθυπουργός τα ταμεία χτες στη Βουλή και άπαντες ...κονόμησαν.

Τι διπλά δώρα Χριστουγέννων στους ανέργους, τι δυο δόσεις 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους με στεγαστικό, τι επιδόματα θέρμανσης...

Κακώς εμφανίστηκε με κοστούμι και γραβάτα. Τη στολή του Αγίου Βασίλη έπρεπε να φορέσει και να βάλει τον Αλογοσκούφη με την Πετραλιά να ντυθούν τάρανδοι.

Κι όσοι έσπευσαν να αποδώσουν τη γαλαντομία στα πρόσφατα γκάλοπ που θέλουν το ΠΑΣΟΚ 5 μονάδες μπροστά, μάλλον βιάζονται και βλέπουν κοντόφθαλμα.

Γιατί τέτοιου είδους «δωράκια» (που είναι, φυσικά, αστεία, αν αναλογιστούμε την κατάσταση των εργαζομένων) άλλα δείχνουν...

Μην ξεχνάτε πως η κυβέρνηση μας μιλάει για κρίση «χωρίς ορίζοντα» κι έχει προεξοφλήσει ήδη αύξηση της ανεργίας.

Οπότε μαύρα μαντάτα έρχονται. Απλά, οι κυβερνώντες νομίζουν ότι είμαστε κάποιο είδος ...ημιάγριας φυλής, που μπορεί να «κάνει καλά» με χάντρες και καθρεφτάκια.

ΠΑΝΤΩΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΧΤΕΣΙΝΉ συζήτηση στη Βουλή, καταλάβαμε πολλά πράγματα για το ΠΑΣΟΚ, που δεν τα είχαμε αντιληφθεί...

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να οδηγήσει ούτε ποδήλατο, όμως διεθνώς ...σκίζει.

Οπως μας τα είπε χτες, οι προτάσεις του αγγίζουν και ενώνουν όλους τους «Ευρωπαίους σοσιαλιστές» και με αρχηγό τον ίδιο μπορούν να δημιουργήσουν παγκόσμιο ρεύμα εξόδου από την κρίση.

Εννοείται, με αρχηγούς το δίδυμο ...Γιώργος Παπανδρέου - Μπάρακ Ομπάμα! Αλλωστε, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο νέος πλανητάρχης είναι και προοδευτικός.

Οπότε δε χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Ο ...«σοσιαλισμός» τους είναι ένα βήμα από την παγκόσμια επικράτησή του και όλα θα πάνε πρίμα.


Ο «παραγωγικός κόσμος»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Καθολική αντίδραση στις προτάσεις Μίχαλου», διαπιστώνει η χτεσινή «Αυγή» και δυο γραμμές πιο κάτω εξηγεί ότι ενάντια στις προτάσεις «για "ευέλικτο" ωράριο 3-4 ημερών εβδομαδιαίως, αντί απολύσεων, με αντίστοιχη περικοπή των αποδοχών, τάχθηκαν εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου». Ποιοι είναι οι εκπρόσωποι του «παραγωγικού κόσμου» που αντιδρούν;

Σύμφωνα με την «Αυγή» και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ:

  • Είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Αρμενάκης, «ο οποίος επισήμανε ότι οι εργασιακές συνθήκες δεν αποτελούν θέμα συζήτησης (...) Ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο και ενόψει εορτών, δεν είναι θετικό να δημιουργούνται οιεσδήποτε ανασφάλειες στους εργαζόμενους, οι οποίοι για το εμπόριο είναι εν δυνάμει καταναλωτές».
  • Είναι, ακόμα, οι επαγγελματοβιοτέχνες της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.
  • Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Γ. Κασιμάτης, ο οποίος δήλωσε ότι «πρόταση, η οποία δυναμιτίζει τις σχέσεις συνεργασίας που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στο εργατικό δυναμικό και την εργοδοσία, που αποδυναμώνει την αγοραστική δύναμη ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και διευρύνει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων, δε βρίσκει σύμφωνη την Ενωση».
  • Είναι, τέλος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) Π. Ραβάνης, «ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά "στο καράβι βρισκόμαστε και εμείς και οι εργαζόμενοι, αν μπάζει νερό δεν τους πετάς στη θάλασσα, κοιτάς να σώσεις το καράβι"».
... και η πρεμούρα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Η «Αυγή» και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να προβάλλουν σαν αντίβαρο στις προτάσεις Μίχαλου τις δηλώσεις των εκπροσώπων άλλων εργοδοτικών ενώσεων, οι οποίοι έχουν ο καθένας εκφράσει ανάλογες αντεργατικές προτάσεις ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Αν πιστέψουμε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο με τον οποίο η «Αυγή» προβάλλει τις θέσεις του, σ' αυτόν τον κόσμο υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» εργοδότες, με τους πρώτους να πασχίζουν για τα εργατικά συμφέροντα και τους δεύτερους να επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Κι ακόμα παραπέρα: Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων όλων των παραπάνω είναι η διαφύλαξη της «κοινωνικής συναίνεσης», την οποία και διαταράσσει η «άκομψη» διατύπωση των προτάσεων Μίχαλου. Γι' αυτή κόπτονται οι εργοδότες, το φόβο της όξυνσης της ταξικής πάλης έχουν. Τον ίδιο φόβο έχει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό κόπτεται για τη διατάραξη της «κοινωνικής συναίνεσης», και μάλιστα τσουβαλιάζει εργάτες και εργοδότες υπό τον τίτλο «παραγωγικός κόσμος». Φαίνεται ότι τα συμφέροντα αυτού του «παραγωγικού κόσμου», που τώρα λιβανίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είχαν στο μυαλό τους και η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ όταν ο ένας το 1990 και ο άλλος το 1998 νομοθετούσαν ό,τι ακριβώς πρότεινε ο Μίχαλος πριν από λίγες μέρες...

Καμάρι ο πρόεδρος...

Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας προχτές, γιορτή και για το πυροβολικό, αλλά - λιγότεροι το γνωρίζουν αυτό - γιορτή και για τους λιγνιτωρύχους... Ιδανική αφορμή για να βρεθεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλος, στην Πτολεμαΐδα, σε σχετική εκδήλωση.

Οπου άρχισε τα γνωστά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ, που είναι μεν φιλόδοξο, αλλά η Επιχείρηση έχει καταφέρει και μεγαλύτερους άθλους στο παρελθόν, όπως τον εξηλεκτρισμό της χώρας, όπως είπε. Ο επόμενος μεγάλος άθλος είναι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ «σε μια αποτελεσματική και σύγχρονη επιχείρηση, διατηρώντας την ηγετική της θέση όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Καμάρι ο πρόεδρος για την καπιταλιστική ΔΕΗ, που αυγαταίνει τη δράση της σε βάρος των συμφερόντων του λαού... Να γιατί χρειάζεται αγώνας για τομέα ενέργειας κοινωνική ιδιοκτησία. Δεν μπορεί η «εισηγμένη» ΔΕΗ να παριστάνει τη λαϊκή «κοπέλα»...

Οι «μισές αλήθειες»...

«Οι "μισές αλήθειες" βολεύουν κομματικές σκοπιμότητες» ανέφερε κάπου στη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής και, πράγματι, με τα όσα είπε στη συνέχεια, απέδειξε ότι ξέρει να χρησιμοποιεί άριστα τον παραπάνω κανόνα και την τέχνη της αντιστροφής της πραγματικότητας. Θα περιοριστούμε σε δύο χτυπητά παραδείγματα. Πρώτον, για το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός καυχήθηκε για «πάγωμα των τιμών σε ορισμένες περιπτώσεις και ανάκληση ανατιμήσεων». Και το λέει αυτό σε περίοδο που ο διεθνής καπιταλισμός μπαίνει σε περίοδο κρίσης και οι τιμές σε αρκετά προϊόντα υπάρχει πιθανότητα να πέσουν. Με άλλα λόγια, τώρα που οι ίδιες οι εταιρείες μπορεί να ρίξουν τις τιμές για να διασώσουν το μερίδιό τους στην αγορά, τώρα εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και ανερυθρίαστα θέλει να δρέψει δάφνες... Το ίδιο ισχύει και για τον ισχυρισμό του ότι «η αγορά εργασίας στη χώρα μας είναι από τις περισσότερο προστατευμένες», τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίες που δημιουργούνται είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και άλλες επιδοτούμενες με ζεστό χρήμα του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στον ίδιο κανόνα των «μισών αληθειών» υπάγεται και ο άλλος ισχυρισμός περί αύξησης «του μέσου πραγματικού μισθού την τελευταία τριετία», τη στιγμή που οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 1 ευρώ την ημέρα... Αυτό που «ξεχνάει» ο πρωθυπουργός είναι ότι οι μισές αλήθειες, όπως και τα ψέματα, έχουν κοντά ποδάρια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Πράσινη» υποκρισία

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Πόζναν της Πολωνίας, οι ηγέτες της ΕΕ, αλλά και των άλλων καπιταλιστικών κυβερνήσεων όλου του κόσμου χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, όμως, με αφορμή το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», για το οποίο είναι υπεύθυνη η δράση των πολυεθνικών, προβάλλεται ως λύση η λεγόμενη πράσινη οικονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας κερδοφόρας αγοράς, στην οποία θα επενδύσουν τα ίδια μονοπώλια τα πλούτη που έχουν συσσωρεύσει. Μια «πράσινη» οικονομία που περιλαμβάνει επενδύσεις - και μάλιστα δραστικά επιδοτούμενες από τα κράτη, δηλαδή τη φορολογία του εργαζόμενου λαού - στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της μεταποίησης (από την αυτοκινητοβιομηχανία ως τη βιομηχανία τροφίμων, κ.ά.).

Ολους αυτούς, λοιπόν, δεν τους πήρε ο πόνος για το περιβάλλον, για το μέλλον του πλανήτη, για την υγεία του λαού. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Μπίζνες είναι η «πράσινη» οικονομία. Οπως παραδέχτηκε μόλις προχτές μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, Στ. Δήμας, «η δέσμη μέτρων της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια δημιουργεί τη βάση για ένα νέο, πράσινο new deal, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο». «Οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες», είχε δηλώσει πιο ωμά πριν λίγο καιρό ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας. Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου, Γ. Παπανδρέου, έχει κάνει σημαία του την «πράσινη» οικονομία - την οποία εμφανίζει σαν τη λύση για την οικονομική κρίση - ενώ απόλυτα ταυτισμένος με την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια είναι και ο ΣΥΝ.

Μόνο υποκριτικές μπορεί να χαρακτηριστούν οι εξαγγελίες της δήθεν φιλοπεριβαλλοντικής ΕΕ ότι επιδιώκει διεθνή συμφωνία, τόσο μεταξύ των κρατών - μελών, όσο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με στόχο να μειωθούν οι ρύποι που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» κατά 20% έως το 2020. Οταν το μέτρο που κυριαρχεί στο «πακέτο» της είναι αυτό των «ευέλικτων μηχανισμών», δηλαδή του «εμπορίου ρύπων», σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να αγοράζουν «δικαιώματα» για να βομβαρδίζουν το περιβάλλον με περισσότερους ρύπους!

Πίσω από τις διακηρύξεις για το κλίμα κρύβεται ένας αδυσώπητος πόλεμος για το ποιος θα καταλάβει κυρίαρχη θέση στη νέα κερδοφόρα «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη. Προς αναζήτηση συμμαχιών προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα διοργανώνονται καμπάνιες λαϊκής «ευαισθητοποίησης» για το περιβάλλον, αξιοποιούνται διάφορες «μη κυβερνητικές οργανώσεις». Δηλαδή, μηχανισμοί του κεφαλαίου και των κρατών του. Οταν την αντιρρυπαντική τεχνολογία δεν την εφαρμόζουν γιατί τη μετράνε με κόστος, χωρίς να λογαριάζουν τη ζωή των εργαζομένων, όλες οι «ευαισθησίες» που δήθεν προβάλλουν είναι η υποκρισία που μετατρέπει ένα τεράστιο πρόβλημα σε μέσο κερδοφορίας και πλουτισμού των καπιταλιστών. Και λύση χωρίς εξάλειψη αυτών των αιτιών που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη ζωή των λαών δεν υπάρχει. Αγώνας για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος χρειάζεται. Η καπιταλιστική ανάπτυξη - είτε «πράσινη» είτε «ασπρόμαυρη» - προϋποθέτει την καταστροφή του περιβάλλοντος, αφού το θεωρεί ως πρώτη ύλη για τη μεγιστοποίηση του κέρδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ