Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12371

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ με συνέπεια στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το δίκιο και το μέλλον του λαού

Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  4   -   6

Ολοι αύριο στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ Συνεχίζουμε!

Σε χτεσινή συνεδρίαση, έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση στην Αθήνα και συζητήθηκε η πορεία του αγώνα

Eurokinissi

Σε συνέλευση, που έγινε χτες το απόγευμα στο Μπλόκο της Νίκαιας, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που για 40 και πλέον μερόνυχτα βρίσκονται εκεί με τα τρακτέρ τους, ενημερώθηκαν, από την αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Αθήνα, για τ' αποτελέσματα της συνάντησης με την κυβέρνηση. Ανάλογες συσκέψεις γίνονται από χτες και στα άλλα μπλόκα, που παλεύουν με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στο πλαίσιο του αγώνα, που συνεχίζεται με πολλές και διάφορες μορφές, αποφασίστηκε να οργανωθεί αγωνιστική συγκέντρωση στο χώρο του Μνημείου του Κιλελέρ, αύριο Κυριακή, 28 Φλεβάρη, στις 12.30 το μεσημέρι.


ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι σε ετοιμότητα για το Ασφαλιστικό

Κυβέρνηση και τρόικα κόβουν και ράβουν το τελικό τους σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, φιλοδοξία του υπουργείου Εργασίας είναι να ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα στην επόμενη βδομάδα η διαπραγμάτευση και το νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο για τη Βουλή τις πρώτες μέρες του Μάρτη.

Οι διαρροές για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που υπηρετούν, σ' ένα πράγμα συνηγορούν: Οτι το νομοσχέδιο που θα φτάσει τελικά στη Βουλή, θα είναι ακόμα χειρότερο, ακόμα πιο άγριο απ' όσα είδαμε έως τώρα να γράφονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι διαπραγμάτευση προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει.

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, στην εργατική τάξη και στο λαό πρέπει να σημάνει συναγερμός. Η επιτυχία της γενικής 48ωρης απεργίας όταν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, χρειάζεται επιτακτικά να καθορίσει το περιεχόμενο της δράσης κάθε εργατικού σωματείου και φορέα του κινήματος.

Η κυβέρνηση επιμένει στην προπαγάνδα της ότι οι αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό έχουν το στοιχείο της δικαιοσύνης. Η μόνη δικαιοσύνη που υπάρχει στα μέτρα της, είναι ότι πλήττουν τους πάντες και εξισώνουν όλους προς τα κάτω σε ό,τι αφορά συντάξεις και παροχές.

Αυτό το στόχο υπηρετεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων και για τους παλιούς δικαιούχους, με τα κριτήρια τα οποία στο εξής θα βγαίνουν στη σύνταξη οι νέοι. Τη μείωση των παλιών συντάξεων, ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα εκφραστεί στο πραγματικό εισόδημα του συνταξιούχου, υπηρετεί το συγκεκριμένο μέτρο, που παίρνεται στο όνομα της «δικαιοσύνης» και ισότιμης μεταχείρισης παλιών και νέων συνταξιούχων.

Ακόμα, η παραπέρα ενοποίηση των Ταμείων και η ένταξη όλων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε εξίσωση των παροχών προς τα κάτω για όλους. Να ακόμα ένα στοιχείο της «δικαιοσύνης» που επικαλείται η κυβέρνηση.

Κατά τ' άλλα, όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στα μέτρα που τελικά θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο, είναι η αύξηση των απαραίτητων χρόνων Ασφάλισης για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση από τα 15 χρόνια στα 20 χρόνια.

Ανάλογα θα κλιμακώνεται και το ποσό της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» που θα δικαιούται ο συνταξιούχος, με «ταβάνι» τα 384 ευρώ στην περίπτωση της 20ετίας. Δεν έχει αποκλειστεί, επίσης, το ενδεχόμενο να θεσπιστούν και εισοδηματικά κριτήρια για το ύψος της «εθνικής σύνταξης», ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και κατά συνέπεια η συνολική κρατική δαπάνη για την Ασφάλιση.

Αλλο μέτρο που φαίνεται πως καταλήγει, είναι η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό του λεγόμενου «ανταποδοτικού» τμήματος της σύνταξης, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μέχρι και 30%, μικρότερο πλαφόν στο ύψος των αποδοχών από συντάξεις, νέες μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ και περικοπές των μερισμάτων που αποδίδονται στους δημόσιους υπαλλήλους.

Ετσι έχουν τα πράγματα και ήρθε η ώρα ο καθένας να «κάνει ταμείο» και να πάρει την ευθύνη του: Θα επιτρέψει να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα και τα άλλα που ακολουθούν στα Εργασιακά, στο Φορολογικό και αλλού;

Θα επιτρέψει οι απώλειες των προηγούμενων ετών και τα μέτρα που έρχονται τώρα να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση της νέας γενιάς, που θα ζήσει μια ζωή χειρότερη από αυτή των πατεράδων της, ενώ η επιστήμη και η τεχνική έχουν κάνει τεράστια άλματα ακόμα και σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία; Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στην κλιμάκωση του αγώνα. Ολοι στη μάχη για τη 48ωρη γενική απεργία!


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Εμπλουτίζεται καθημερινά το πρόγραμμα δράσης

Στόχος η καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας, εάν η κυβέρνηση φέρει το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Με νέες πρωτοβουλίες εμπλουτίζεται καθημερινά το πρόγραμμα δράσης συνδικάτων και φορέων, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης με 48ωρη απεργία, εάν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.


ΣΕΛ.  17ΕΜΠΛΟΚΗ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ενισχυμένος ο ρόλος των ΗΠΑ με τα «μάτια» στραμμένα στη Συρία

ΣΕΛ.  10
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων

ΣΕΛ.  9
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τροπολογία για να πάψουν δίκες και διώξεις

ΣΕΛ.  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org