ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Εμπλουτίζεται καθημερινά το πρόγραμμα δράσης

Στόχος η καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας εάν η κυβέρνηση φέρει το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Από τη συμμετοχή της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω στην απεργία στις 4 Φλεβάρη
Από τη συμμετοχή της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω στην απεργία στις 4 Φλεβάρη
Με νέες πρωτοβουλίες εμπλουτίζεται καθημερινά το πρόγραμμα δράσης συνδικάτων και φορέων, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης με 48ωρη απεργία, εάν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ανάμεσα σε άλλα, προγραμματίζονται τα εξής:

  • Σήμερα, Σάββατο

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

  • Τη Δευτέρα 29/2

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί σε σύσκεψη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου πρώην Εμπορικής (Ευπόλιδος 12, 8ος όροφος).

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει πορεία από τα γραφεία του προς το κέντρο της πόλης, στις 7 μ.μ. Επίσης, σχεδιάζει περιοδείες και παρεμβάσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και άλλα Ταμεία.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα καλεί σε συζήτηση για την κλιμάκωση του αγώνα.

  • Την Τρίτη 1/3

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σχεδιάζει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 2 μ.μ., με αιχμή το Ασφαλιστικό και τα ΒΑΕ.

-- Συλλαλητήριο στην πλατεία Πανεπιστημίου του Βόλου για το Ασφαλιστικό οργανώνουν σωματεία και φορείς της Μαγνησίας.

  • Την Τετάρτη 2/3

-- Τρία σωματεία της Μεσσηνίας (Οικοδόμων, Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ) καλούν σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

-- Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων Μηχανικών - Τεχνικών, Δικηγόρων, Υγειονομικών (Γιατροί, Φαρμακοποιοί και Οδοντίατροι) και Οικονομολόγων οργανώνουν κινητοποίηση, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Ενόψει της κινητοποίησης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 29/2, στις 12 μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος).

-- Παρεμβάσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ θα κάνουν την Τετάρτη 2/3 Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων. Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων καλεί στις 8 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ (Ακαδημίας 22). Εμπορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις ΕΒΕ της Νοτιοδυτικής Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα) καλούν στις 8 π.μ. σε κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ στο Αιγάλεω (Ιερά Οδός 310).

Πρωτοβουλία για το Προσφυγικό από Συνδικάτα της Αττικής

Κάλεσμα σε σύσκεψη το Σάββατο, 5 Μάρτη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας) και σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ., στα Προπύλαια, με πορεία στα γραφεία της ΕΕ απευθύνουν οι διοικήσεις κλαδικών Συνδικάτων από την Αττική σε σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, επιτροπές Ειρήνης και άλλους μαζικούς φορείς της Αττικής με θέμα: «Οργάνωση της πάλης ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στις αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΑΤΟ, που φέρνουν τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών και στους πρόσφυγες».

Το κάλεσμα υπογράφουν τα συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Πρακτορείων Τύπου, Χαρτεργατών, Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας, Ιδιωτικής Υγείας, Λογιστών Ελεγκτών, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών, ΣΕΤΗΠ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «ΣΕΦΕΡΗΣ» και «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Στάσεις εργασίας για τη Σύμβαση στη Ζώνη

Πρόγραμμα στάσεων εργασίας σε μια σειρά χώρους δουλειάς στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχουν αποφασίσει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Πειραιά και Σαλαμίνας) και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Οι στάσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα (9 π.μ. - 11 π.μ. στο Πέραμα) και συνεχίζονται σε μια σειρά χώρους μέχρι και την Παρασκευή, 4 Μάρτη. Οι προειδοποιητικές στάσεις εργασίας γίνονται με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς οι εργοδοτικές ενώσεις δεν έχουν δώσει καμία απάντηση στις προσκλήσεις, για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Κατά τη διάρκειά τους, τα Σωματεία θα καλέσουν σε συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς για ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και την πώληση του λιμανιού του Πειραιά. Τα Σωματεία στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, με βάση τα μεροκάματα και τις θεσμικές κατακτήσεις της τελευταίας τους σύμβασης, το 2009 ή το 2010, ανάλογα με την ειδικότητα.

Συγκεντρώσεις συνταξιούχων σε όλη τη χώρα

Με περιφερειακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις συνεχίζουν οι συνταξιούχοι τη δράση τους, απαιτώντας την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στην Αττική, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ καλούν σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση την Πέμπτη 10/3, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Συγκεντρώσεις θα γίνουν, επίσης, στις εξής πόλεις: Για την Πελοπόννησο, στον Πύργο, στις 2/3, στις 11 π.μ. Για τη Στερεά - Εύβοια, στη Λαμία, στις 2/3, στις 11 π.μ. Για Ηπειρο - Αιτωλοακαρνανία, στην Αρτα, στις 2/3 στις 11 π.μ. Για τη Θράκη, στην Κομοτηνή, στις 7/3, στις 11 π.μ. Για τη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, στις 8/3, στις 11 π.μ. Για τη Θεσσαλία, στη Λάρισα, στις 9/3, στις 11 π.μ. Για την Κρήτη, στο Ηράκλειο, στις 9/3, στις 11 π.μ. Τέλος, κάλεσμα στους συνταξιούχους του Δημοσίου στην Αττική να συμμετέχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 1/3 στις 2 μ.μ., σε συντονισμό με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, απευθύνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών.

Καταγγέλλουν εκδικητικές απολύσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της επιχείρησης «Cyta Hellas» στη Μεταμόρφωση έκανε την Τετάρτη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των δύο εργαζομένων στο τεχνικό τηλεφωνικό κέντρο, που απολύθηκαν την Παρασκευή, 5 Φλεβάρη, μια μέρα, δηλαδή, μετά την πανελλαδική απεργία. Το Συνδικάτο έχει ήδη προχωρήσει και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και ορίστηκε τριμερής συνάντηση για τις 7/3. Η εργοδοσία μεθόδευσε τις απολύσεις, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις «συστάσεις» και τις «προειδοποιήσεις» στις οποίες κατά διαστήματα προχωρά, όπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις της «Ταξικής Ενότητας Εργαζομένων Cyta Hellas».

Επίσης, την απόλυση της αντιπροέδρου του σωματείου από την επιχείρηση καφεστίασης «Μikel», με στόχο τη συνδικαλιστική δράση της ίδιας και του Σωματείου, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας. Οπως αναφέρει, «από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συνδικαλιστική της ιδιότητα, η εργοδοσία προσπάθησε να της κάνει το βίο αβίωτο, με σκοπό να την αναγκάσει σε παραίτηση (...) Οταν διαπίστωσε πως η συναδέλφισσα δεν υποκύπτει, αποφάσισε να την απολύσει. Το Σωματείο καλεί όλα τα σωματεία του νομού, κάθε εργαζόμενο, να καταδικάσουν την απαράδεκτη και καταχρηστική απόλυση, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους».

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

-- Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας την καθολική υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έκανε την Πέμπτη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου κατέθεσε υπόμνημα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος όρισε συνάντηση την Τρίτη 1/3, στις 11 π.μ.

-- Κινητοποίηση έξω από την ιδιωτική κλινική «Νέο Αθήναιον» έκανε το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Αθήνας ενάντια στο καθεστώς της απληρωσιάς. Στους εργαζόμενους της κλινικής οφείλονται δεδουλευμένα τεσσάρων έως 18 μηνών. Οι εργαζόμενοι και το κλαδικό σωματείο απαίτησαν συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία όμως δεν εμφανίστηκε.

-- Δίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 9/3 (8 π.μ. - 10 π.μ.) για τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο» προκηρύσσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η απόφαση για κινητοποίηση πάρθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Συλλόγου, σε συνεδρίαση που συμμετείχαν και εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Ο Σύλλογος καλεί τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα να πάρουν ανάλογες αποφάσεις για στάση εργασίας, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σήμερα οι αποφάσεις για τις προσφυγές

Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τις προσφυγές που κατέθεσαν χτες δύο σωματεία, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Σώματος του 34ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με την οποία αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποί τους από τις εργασίες, λόγω καταφανέστατων παρατυπιών. Στόχος των προσφυγών (το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε από το δικαστήριο) είναι να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς στο συνέδριο, σε βάρος των ταξικών δυνάμεων, στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν αύριο, μεθαύριο και την Τρίτη. Τα σωματεία που προσέφυγαν είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Φύλαξης (ΠΑΣΕΦ) και η Πανελλήνια Ενωσης Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org