Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «μη φιλικοί»... «φίλοι»

Στα «κάγκελα» εμφανίζεται να βγαίνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στην αυστριακή κυβέρνηση και τις κινήσεις της στο Προσφυγικό: Χαρακτηρίζει «μη φιλική ενέργεια» τη «διεθνή διάσκεψη», που διοργανώθηκε στη Βιέννη με χώρες των δυτικών Βαλκανίων, χωρίς να προσκληθεί η Ελλάδα, ανακαλεί για «διαβουλεύσεις» στην Αθήνα την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, απορρίπτει αίτημα της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για επίσκεψη στην Ελλάδα κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ... «στάζουν μέλι» για τη «στήριξη» και την «υπεύθυνη στάση» της Γερμανίας.

Αλήθεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας και η «Αυγή», δεν ήταν αυτοί που μας παρουσίαζαν πριν από μερικούς μήνες τον Αυστριακό καγκελάριο - κατά την επίσκεψή του τον Ιούνη του 2015 στην Αθήνα - ως «σταθερό φίλο της χώρας μας» και ως «σύμμαχο της Ελλάδας κατά της λιτότητας», την οποία επιβάλλουν η Γερμανία και «ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι»;

Πώς οι... «σταθεροί φίλοι μας» έγιναν... «μη φιλικοί» και τα... «κέντρα της ακραίας λιτότητας» έγιναν «υποστηρικτές της χώρας μας»;

Δε θέλει και πολύ... κλικ - κλικ! Αυτές είναι οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, αυτή είναι και η ΕΕ. Αξονες και αντιάξονες, «φίλοι» και «εχθροί» που αναδιατάσσονται συνεχώς, με βάση τα συμφέροντά τους. Σε τελική ανάλυση, όλοι εναντίον όλων για τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης και όλοι μαζί εναντίον των λαών, γιατί αυτό απαιτεί η συνολικότερη στρατηγική του κεφαλαίου...

... και το δούλεμα δίχως τέλος

Κι όμως, ακόμα και σήμερα που η ίδια η πραγματικότητα βγάζει μάτι για το χαρακτήρα της ΕΕ, ακόμα και σήμερα που επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι η ίδια πολιτική της ΕΕ, που συνυπογράφεται και υλοποιείται από την κυβέρνηση, είναι αυτή που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει απτόητη το παραμύθι εξωραϊσμού της λυκοσυμμαχίας.

«Η Ελλάδα», λέει π.χ. ο υπουργός Εξωτερικών, «θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της ΕΕ». Ο ίδιος, καταγγέλλοντας τις κινήσεις της Αυστρίας, μιλά για «ενέργειες που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας», ενώ δε διστάζει να ξεθάψει ακόμα και τις χιλιοφορεμένες θεωρίες περί «σοβαρού ελλείμματος δημοκρατίας» της ΕΕ!

Δούλεμα δίχως τέλος, δηλαδή, μπας και τσιμπήσει κανείς...

Τι να κάνουν κι αυτοί... Πρέπει να υπερασπιστούν μέχρι τέλους τα «οράματα» και την «κουλτούρα» της ΕΕ και των άλλων λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου: Τα «οράματα» και την «κουλτούρα» που τσακίζουν τους λαούς εντός των συνόρων για τα κέρδη των μονοπωλίων, τα «οράματα» και η «κουλτούρα» που σκορπάνε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις όπου Γης, στον ανταγωνισμό τους με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα...

Ομονοούν για το κεφάλαιο

«Το Προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και στα εθνικά θέματα η συναίνεση πρέπει να είναι ειλικρινής. Δεν μπορεί να μπει σε παζάρια», «non paper» του ΣΥΡΙΖΑ. «(...) είναι ζήτημα τεράστιας εθνικής σημασίας (...) βάζουμε πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον», δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. «Μόνη λύση η εθνική συνεννόηση», δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. «(...) να γυρίσουμε σελίδα και να μην κοιτάξουμε πάλι πίσω. Να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή - και εδώ είμαστε σύμφωνοι, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ - ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος μπροστά μας, να ενώσουμε τις φωνές μας και ίσως έτσι η Ευρώπη να μας ακούσει», δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού. Πολύ θόρυβο κάνουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ψάχνοντας να αναδείξουν σημεία που τους διαφοροποιούν, την ικανότητα της μιας και την ανικανότητα της άλλης να διαχειριστούν ζητήματα της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Ωστόσο, ακριβώς επειδή αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούν, σπεύδουν και να ομονοήσουν όποτε χρειαστεί. Οχι γιατί λυπήθηκαν τους πρόσφυγες ή τον ελληνικό λαό και όσα ζει. Αλλά γιατί διακυβεύονται συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως π.χ. η προσωρινή έξοδος από τη ζώνη Σένγκεν που φοβούνται πως θα ζημιώσει κλάδους του, αλλά και τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στη χώρα. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι ότι για τα ίδια ακριβώς συμφέροντα έχουν συμφωνήσει με τη Σένγκεν, με την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία κ.ά. Γι' αυτό είναι αδύνατο να δώσουν πραγματική λύση στο πρόβλημα...

Η καραμέλα των μεγαλοοφειλετών

Οποτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδιάζει ένα ακόμα αντιλαϊκό χτύπημα, ξαφνικά εμφανίζεται στην επικαιρότητα το θέμα των χρεών των μεγαλοοφειλετών στο Δημόσιο αλλά και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Ετσι και χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι εντός του Απρίλη θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όλων των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να δείξουν ότι αγωνίζονται για να τα πάρουν από τους μεγαλοοφειλέτες και όχι μόνο από τους μικρούς.

Μόνο που η αλήθεια είναι διαφορετική. Πρώτον, το συγκεκριμένο θέμα έχει καταντήσει καραμέλα αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού. Κι αυτό γιατί τώρα που το επαναφέρουν - ω, τι σύμπτωση - ετοιμάζονται να «φέρουν» και το Ασφαλιστικό που τσακίζει το λαό. Δεύτερον, εκτός από τους μεγαλοοφειλέτες, υπάρχουν και οι ...μικρότεροι οφειλέτες, που είναι εργάτες, φτωχοί αγρότες και καταστηματάρχες, συνταξιούχοι, νέα ζευγάρια, που δεν έχουν να πληρώσουν τα ατέλειωτα χαράτσια των τελευταίων ετών. Αυτούς έχει στόχο η κυβέρνηση και μάλιστα απειλεί ακόμα και με κατασχέσεις «σαρωτικές», όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ. Αυτή είναι η αλήθεια, για να μην κοροϊδευόμαστε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1902 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Εργα του τα «Σταφύλια της Οργής», «Ανθρωποι και Ποντίκια» κ.ά.

1905 Ο ιαπωνικός στρατός απωθεί τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαντζουρία και περνάει τον ποταμό Σα (Ρωσο-ιαπωνικός Πόλεμος 1904-1905).

1933 Τη νύχτα της 26ης προς 27 Φλεβάρη, οι ναζί προχωρούν στην προβοκάτσια κατά των κομμουνιστών με τον εμπρησμό του γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ). Δυο μέρες αργότερα αναστέλλονται όλα τα άρθρα του Συντάγματος και η εξουσία παραδίδεται απολύτως στον Χίτλερ και τους ναζί. Χιλιάδες κομμουνιστές θα συλληφθούν, θα φυλακιστούν και θα σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους επόμενους μήνες. Στις 3/3 θα συλληφθεί και ο ΓΓ του γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ερνστ Τέλμαν, ο οποίος και φυλακίστηκε με την κατηγορία του εμπρησμού του Ράιχσταγκ. Στη συνέχεια, οργάνωσαν μια απίστευτη σκευωρία σε βάρος του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρώφ, τον οποίο κατηγόρησαν ως κυρίως υπεύθυνο για τον εμπρησμό. Η δίκη του Δημητρώφ και των συντρόφων του άρχισε το Σεπτέμβρη του 1933 στη Λιψία. Το δικαστήριο, κάτω από την πίεση της παγκόσμιας εκστρατείας, αναγκάστηκε να αθωώσει τον Δημητρώφ. Η χιτλερική δικαστική σκηνοθεσία τελείωσε με επαίσχυντη αποτυχία.

1939 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θέτει εκτός νόμου τις καθιστικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων στις απεργίες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων.

1939 Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας αναγνωρίζουν τη φασιστική κυβέρνηση του Φράνκο.

1943 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του, που έλαβε χώρα την επόμενη μέρα, μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά της γερμανικής Κατοχής.

1948 Ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις στη Μακρόνησο, κατά τις οποίες σκοτώνονται 17 και τραυματίζονται 61 φαντάροι. Αλλοι 250 παραπέμπονται στο στρατοδικείο.

1952 Πεθαίνει ο τέως δικτάτορας και στρατιωτικός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου που οδήγησαν στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου. Η ίδρυση του κυπριακού κράτους, ως προϊόν ενδοκαπιταλιστικών συμβιβασμών, με την παρουσία των βρετανικών βάσεων, στρατευμάτων τριών κρατών (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία που γίνονταν «εγγυητές» της ανεξαρτησίας της Κύπρου) και το διαχωρισμό στα τοπικά όργανα των Ελληνοκυπρίων από τους Τουρκοκυπρίους, ουσιαστικά υπονόμευε από την αρχή την ενότητα της Κύπρου, δημιουργούσε δηλαδή προϋποθέσεις διχοτόμησης, ακόμα και διπλής ένωσης. Ετσι, μετά από μια ολιγόχρονη ανάπαυλα, ακολούθησε νέα φάση όξυνσης των εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων στην Κύπρο.

1991 Η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» εναντίον του Ιράκ, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, θα συνεχιστεί «μέχρις εσχάτων».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ