ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αγωνία για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Την όλο και μεγαλύτερη «κινητοποίηση» δυνάμεων που διαφωνούν ή έχουν ήδη αποχωρήσει από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το χώρο των Οικολόγων που λανσάρονται ως «αριστερές», σηματοδοτεί το νέο άρθρο που βγήκε στη «Λε Μοντ» με την υπογραφή διαφόρων πρωτοκλασάτων ονομάτων του PS, όπως της Μαρτίν Ομπρί (κόρης του Ζακ Ντελόρ και πρώην επικεφαλής του PS, πρώην υπουργού σε διάφορες κυβερνήσεις του) ή του «πράσινου» Ντανιέλ Κον Μπετίτ.

Το άρθρο εμφανίζεται να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους διαφωνίας με μέτρα όπως το «Σύμφωνο Ευθύνης» (πακέτο μέτρων στήριξης των γαλλικών επιχειρήσεων), ωστόσο στην ουσία του εκφράζει την ανησυχία σημαντικών μερίδων του γαλλικού κεφαλαίου για την πορεία ανάκαμψης της κερδοφορίας τους, συνολικά για τη θέση τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, διαμαρτύρεται επειδή «πλέον δε διαφαίνεται απλά η αποτυχία της πενταετίας, αλλά μια αποδυνάμωση διαρκής της Γαλλίας που ετοιμάζεται». Στην ουσία, η αναφορά περί αποτυχίας γίνεται από τη σκοπιά της απόδοσης των μέτρων για την πλουτοκρατία, την ίδια ώρα που υπάρχει συμφωνία στο τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Σε αυτό τον τομέα και η σημερινή κυβέρνηση έχει σημειώσει επιτυχία.

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι οι «διαφωνούντες» δεν ξεχνούν να αναγνωρίσουν «την επιτυχία της Διάσκεψης για το Κλίμα», μιας από τις προσπάθειες δηλαδή που έκανε η κυβέρνηση να διευρύνει το άνοιγμα των γαλλικών μονοπωλίων σε μια σειρά κλάδους που συνδέονται με την «πράσινη οικονομία» κ.τ.λ.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία το 2017, τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται μια σειρά πρωτοβουλίες (και με αναλύσεις στον Τύπο) που εκφράζουν δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς και προβληματισμό για το «μέλλον της αριστεράς» (όπως κάνει και το συγκεκριμένο άρθρο), αποτυπώνοντας ζυμώσεις στο σοσιαλδημοκρατικό και τον οπορτουνιστικό χώρο. Θυμίζουμε, άλλωστε, την «ανεξάρτητη» υποψηφιότητα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Ζαν Λικ Μελανσόν (που στις προηγούμενες προεδρικές ήταν υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας), ο οποίος εδώ και καιρό είχε δηλώσει τη «διάθεσή» του να εκφράσει «ευρύτερους πολιτικούς χώρους».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχείς ενδοαστικές διεργασίες

Εσωτερική ψηφοφορία πραγματοποιεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ισπανία χτες και σήμερα (και με ψήφο μέσω διαδικτύου) σχετικά με τη συμφωνία που έκλεισαν με το φιλελεύθερο κόμμα «Πολίτες» (Ciudadanos - κάτι σαν το συνονθύλευμα του Ποταμιού στη χώρα μας). Και τα δύο κόμματα μαζί έχουν 90 και 40 έδρες αντίστοιχα, κάτι που υπολείπεται κατά πολύ της πλειοψηφίας των 176 στην 350μελή Βουλή, προκειμένου να καταφέρει να ορκιστεί ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ πρωθυπουργός που θα αναλάβει να σχηματίσει τη νέα αστική κυβέρνηση. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει στις 2 Μάρτη και το πιθανότερο είναι να κριθεί σε δεύτερη φάση, που απαιτεί σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων και θα παίξει ρόλο η στάση των υπόλοιπων κομμάτων (αν π.χ. απέχουν). Αν ορκιστεί ο Σάντσεθ, θα ξεκινήσει ένα δίμηνο διαπραγματεύσεων για το κυβερνητικό σχήμα. Πάντως, το πρώτο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 123 βουλευτές έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, το ίδιο και το τρίτο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ποδέμος (Μπορούμε) και τα σύμμαχα με αυτό σχήματα σε Καταλονία και Γαλικία με 69 έδρες, ενώ μάλλον αρνητική είναι και η στάση άλλων εθνικιστικών και τοπικών κομμάτων. Το ρεφορμιστικό κόμμα Ενωμένη Αριστερά με 2 έδρες στηρίζει συμφωνία με τους Σοσιαλιστές.

Υποτίθεται ότι η συμφωνία που πλασάρουν οι Σοσιαλιστές με τους «Πολίτες» είναι για μια «κυβέρνηση αλλαγής και μεταρρυθμίσεων», που θα δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη και δεσμεύεται να «χτυπήσει τη διαφθορά, να περιορίσει τις αυξήσεις στους φόρους και να εγγυηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα». Οι του Ποδέμος δηλώνουν τη διαφωνία τους και ότι «διαψεύστηκαν» από τους Σοσιαλιστές, ενώ ο Σάντσεθ δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να τους πείσει τις μέρες που απομένουν και ότι θα είναι λάθος να μη στηρίξουν μια «κυβέρνηση της προόδου και να επιτρέψουν στο Λαϊκό Κόμμα να συνεχίσει να κυβερνά».

Το βέβαιο είναι ότι ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξει το παζάρι των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, που αν δεν ευοδωθεί σε αυτή τη φάση θα γίνουν νέες εκλογές, η κατάσταση των εργαζομένων θα χειροτερεύει όσο δεν απεγκλωβίζονται από την αστική πολιτική και δεν βάζουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κατά του «Βrexit» ο υπουργός Οικονομικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Θέση «μάχης» υπέρ της προάσπισης των συμφερόντων των βρετανικών μονοπωλίων εντός της ΕΕ πήρε χτες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οζμπορν, που δήλωσε ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ θα προκαλούσε «ένα βαθύ οικονομικό σοκ».

Σύμφωνα με το BBC, ο Οζμπορν περιέγραψε το ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης από το ευρωπαϊκό μπλοκ ως «μεγάλο οικονομικό στοίχημα», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του προκειμένου κάτι τέτοιο να μην πραγματοποιηθεί.

Στο ίδιο «στρατόπεδο» φάνηκε να βρίσκεται νωρίτερα και ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν, που προέβλεψε ότι οι Βρετανοί θα κάνουν την «καλύτερη» επιλογή και για τους ίδιους και για την Ευρώπη, αν ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το καλύτερο για όλον τον κόσμο, τη Βρετανία, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ», ενώ αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε (λίγο πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Σαγκάη της Κίνας) ότι αντιμετωπίζει «πραγματικές δυσκολίες» αλλά δεν βρίσκεται σε κρίση.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συμφωνία για τερματισμό απεργίας πείνας, μετά από 94 μέρες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο 33χρονος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ αλ Κικ τερμάτισε χτες την απεργία πείνας που πραγματοποίησε επί 94 μέρες, διαμαρτυρόμενος για την άδικη σύλληψη και φυλάκισή του, που έγινε τον Νοέμβρη με τη δικαιολογία της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» που γίνεται από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς δίκη και μπορεί να ανανεώνεται επ' αόριστον ανά εξάμηνο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Μοχάμεντ αλ Κικ, οι ισραηλινές αρχές συμφώνησαν να τερματίσουν την «διοικητική κράτηση» του δημοσιογράφου στις 21 Μάη και να μην την ανανεώσουν επουδενί. Από κει και έπειτα, οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία που να δικαιολογούν την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του ή να τον αφήσουν ελεύθερο.

Ο 33χρονος δημοσιογράφος, που ήταν ανταποκριτής σαουδαραβικού τηλεοπτικού δικτύου, έχει υποστεί ανήκεστες βλάβες στην υγεία του από τη μαραθώνια απεργία πείνας, καθώς έως χτες έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Εκατομμύρια Ιρλανδοί κλήθηκαν χτες στις κάλπες για να εκλέξουν την πρώτη κυβέρνηση στη χώρα, μετά την υποτιθέμενη «ανάκαμψη» και έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, μολονότι οι αστικές κυβερνήσεις είναι σταθερά δεμένες στο άρμα πολιτικών εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης και των μονοπωλίων.

ΚΑΝΣΑΣ ΣΙΤΙ.-- Μακελειό χτες τα ξημερώματα στο Κάνσας των ΗΠΑ, όταν ένοπλος εργαζόμενος σε εργοστάσιο κατασκευής χορτοκοπτικών μηχανών έριξε μπαράζ πυρών σε συναδέλφους του, για άγνωστο λόγο, σκοτώνοντας 4 και τραυματίζοντας άλλους 14, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 5 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο σερίφης της περιοχής απέκλεισε σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο τρομοκρατικής πράξης. Είναι το δεύτερο μακελειό από το Σαββατοκύριακο στο Μίσιγκαν, όταν ένας οδηγός ταξί της εταιρείας UBER πυροβόλησε σε διάφορες περιοχές έξι άτομα, διαφόρων ηλικιών, για άγνωστους λόγους.

KAΪΡΟ.-- Περιοδεία σε Καζακστάν, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ξεκίνησε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών στην Ασία που είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2014, επισκεπτόμενος την Κίνα, και τον Αύγουστο του 2015, επισκεπτόμενος τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Πολλές δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί Σιίτες πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ογκώδη διαδήλωση κατά της διαφθοράς στο κέντρο της Βαγδάτης, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του σιίτη κληρικού Μουκντάντα αλ Σαντρ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ, πρωθυπουργός και (έως πρότινος) υπουργός Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι, εξελέγη χτες νέος Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, παρά το μποϊκοτάρισμα της διαδικασίας από τα περισσότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα στο Κοινοβούλιο.

ΡΩΜΗ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης με 173 «ναι» και 71 «όχι» έλαβε η ιταλική κυβέρνηση στη Γερουσία, σε μια ψηφοφορία που συνδέθηκε με την έγκριση του νόμου για τα σύμφωνα συμβίωσης των ομοφυλοφίλων. Την κυβέρνηση στήριξαν οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι, της Νέας Κεντροδεξιάς (που συμμετέχει στην κυβέρνηση), αλλά και 18 γερουσιαστές που έχουν φύγει από το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΣΑΓΚΑΗ.-- Αναμενόταν να ξεκινήσει χτες στη Σαγκάη της Κίνας (που ανέλαβε πλέον την προεδρία της «Ομάδας») η διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των «G20». Δηλώσεις υπουργών, που προσέρχονταν σε αυτήν, στέκονταν στην ανάγκη να προχωρήσουν οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σε όλες τις χώρες, αλλά και στη μεγάλη ανησυχία για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

ΙΡΑΝ
Στις κάλπες για τις διπλές εκλογές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κάλεσμα για «μαζική» προσέλευση στις διπλές κάλπες που στήθηκαν χτες για την εκλογή της νέας 290μελούς Βουλής και της νέας Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων (που αναδεικνύει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας) απηύθυνε ο Ιρανός ύπατος πνευματικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποστηρίζοντας ότι η μαζική συμμετοχή θα είναι «μία επίδειξη δύναμης κατά των εχθρών της Τεχεράνης».

Οι διπλές εκλογές θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη συνέχιση της πολιτικής του Προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που ελπίζει πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα αυξήσει τις δυνάμεις της λίστας υποψηφίων των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών» και των μετριοπαθών, έναντι των λεγόμενων συντηρητικών.

Στις κάλπες περίπου 53.000 εκλογικών τμημάτων κλήθηκαν συνολικά περίπου 54.000.000 Ιρανοί. Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4.844 υποψηφίους, ανάμεσά τους και 500 γυναίκες, για την ανανέωση της σύνθεσης του 290μελούς Κοινοβουλίου και μεταξύ 159 ανδρών υποψηφίων για τις 88 έδρες της «Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων».

Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τον περασμένο Ιούνη στη Βιέννη, αλλά και μετά την προ ολίγων μηνών άρση των σκληρών διεθνών κυρώσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ