ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συνεχίζουμε! Ολοι αύριο στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ

Σε χτεσινή συνεδρίαση, έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση στην Αθήνα και συζητήθηκε η πορεία του αγώνα

Στις 16 Φλεβάρη, οι αγρότες από το Μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκαν ξανά στο Μνημείο του Κιλελέρ, στο πλαίσιο αποκλεισμού του κόμβου

Eurokinissi

Στις 16 Φλεβάρη, οι αγρότες από το Μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκαν ξανά στο Μνημείο του Κιλελέρ, στο πλαίσιο αποκλεισμού του κόμβου
Σε συνέλευση, που έγινε χτες το απόγευμα στο Μπλόκο της Νίκαιας, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που για 40 και πλέον μερόνυχτα βρίσκονται εκεί με τα τρακτέρ τους, ενημερώθηκαν, από την αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Αθήνα, για τ' αποτελέσματα της συνάντησης με την κυβέρνηση. Ανάλογες συσκέψεις γίνονται από χτες και στα άλλα μπλόκα, που παλεύουν με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στο Μπλόκο της Νίκαιας, μετά από συζήτηση που έγινε, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του αγώνα που συνεχίζεται με πολλές και διάφορες μορφές, να οργανωθεί αγωνιστική συγκέντρωση στο χώρο του Μνημείου του Κιλελέρ, αύριο Κυριακή 28 Φλεβάρη, στις 12.30 το μεσημέρι. Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε αμέσως μετά η Επιτροπή του Μπλόκου, αναφέρεται:

«Ο φετινός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας στις επάλξεις του αγώνα. Από το χώρο του Μνημείου του αγωνιζόμενου αγρότη, στέλνουμε μήνυμα συνέχισης της πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει. Ενάντια στα μέτρα των μνημονίων και της ΚΑΠ που μας καταστρέφουν.

Τιμάμε τον αγώνα και τη θυσία των κολίγων, για να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες. Και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τη γη που με αίμα πολύ απέκτησαν οι προπαππούδες μας και μας την κληροδότησαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, δεν θα τους επιτρέψουμε να μας την πάρουν. Κολίγοι στα νέα "τσιφλίκια" των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δε θα γενούμε...

Είμαστε, ήδη, πάνω από 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, παλεύοντας για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα εξοντωτικά μέτρα και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των "δανειστών" και των κάθε είδους συνεταίρων της.

Συνεχίζουμε την κοινή πάλη μαζί με τους συμμάχους μας, τους μισθωτούς εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατά του ασφαλιστικού σχεδίου - λαιμητόμου κι όλων των άλλων κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων και σχεδίων, έχοντας ήδη καταφέρει όλοι μαζί να καθυστερήσουμε την κατάθεση του αντιλαϊκού ασφαλιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Με την αγωνιστική μας δράση, το σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα μας, τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα μας μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματά μας.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για:

  • Ατομικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ, ενώ δεν θα φορολογούνται η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση, καθώς και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ (να σημειώσουμε ότι πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις και στηθούν τα μπλόκα, από την κυβέρνηση δε γινόταν κουβέντα για αφορολόγητο όριο).

Εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος εφαρμογής του "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης", που αποτελεί ένα από τα εργαλεία ξεκληρίσματός μας.

  • Προσπάθεια για να μη γίνουν κατασχέσεις κατοικιών και χωραφιών αγροτών για τα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια".
  • Παρέμβαση στη Βουλή, για να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία".

Η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα για το κόστος (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ) κι αναφέρθηκε στην "κάρτα του αγρότη". Αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο, αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.

Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος. Απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους, που βιώνουμε από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, απαιτώντας να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, το σύνολο των αιτημάτων επιβίωσής μας. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ - ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ».

Χτες βράδυ, τέλος, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων φορέων της περιοχής, επισκέφτηκαν το Μπλόκο της Νίκαιας για να εκφράσουν, ακόμα μια φορά, την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Να σταματήσουν οι διώξεις που στόχο έχουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης απαίτησαν, με τη χτεσινή τους παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ. Στο πλευρό τους βρέθηκε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» συναντήθηκε με τον υπουργό, Ν. Παναγιωτόπουλο. «Οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές πραγματοποιήσαμε το 2011 ένα μεγάλο, δίκαιο και συλλογικό αγώνα ενάντια στα σχέδια της τότε κυβέρνησης για τη λεγόμενη "απελευθέρωση", ενάντια στα σχέδια εισβολής του μεγάλου κεφαλαίου στον κλάδο του ταξί», σημειώνουν οι Επιτροπές στο υπόμνημά τους και καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσουν οι άδικες και απαράδεκτες διώξεις.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ανακοινώσεις. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ τόνισαν πως αναμένουν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, παραμένοντας σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Υπενθυμίζουμε πως πέντε χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις του 2011, έχουν μοιραστεί σχεδόν 7.000 κλήσεις σε αυτοαπασχολούμενους στα ταξί, για να παρουσιαστούν σαν κατηγορούμενοι σε δίκες από το Φλεβάρη μέχρι και τον Απρίλη. Είναι αρκετοί αυτοί που έχουν κληθεί σε δύο και τρεις δίκες. Στις υποθέσεις που έχουν μέχρι σήμερα εκδικαστεί, κάποιοι έχουν αθωωθεί, υπάρχουν όμως και καταδικαστικές αποφάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Δράμα.

Οι διώξεις αυτές, όπως καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ, βρίσκουν τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές χρεωμένους σε Εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες. Οπως σχολιάζουν, στόχο έχουν να λειτουργήσουν και ως μοχλός πίεσης προκειμένου να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στις σημερινές κινητοποιήσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τροπολογία για να πάψουν δίκες και διώξεις

Τροπολογία για την παύση των διώξεων και των δικών σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και για αυτές που έχουν ασκηθεί για τις κινητοποιήσεις σε άλλους κλάδους εργαζομένων, θα καταθέσει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μάρτη. Χτες, εξάλλου, από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πρόκειται άμεσα να εισαγάγει ρύθμιση, η οποία θα θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών που έχουν τελεστεί έως τώρα».

Για το εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία

Με ανακοίνωσή του για το εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο του δρόμου Κάλαμος - Νας, το Συνδικάτο οικοδόμων Ικαρίας και Φούρνων «εκφράζει την βαθιά οδύνη και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειές των δύο πρόωρα αδικοχαμένων συναδέλφων μας Ηλία Καρούτσου και Ηλία Γενούζου, που δεν γύρισαν από το μεροκάματο στα σπίτια τους».

Αναφέρει ακόμα ότι «οι αδιευκρίνιστες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο εργαζόμενοι, πρέπει να βγουν στο φως. Τόσο για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών, όσον αφορά στα μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο, όσο και για τα συμπεράσματα που θα καταλήξουν οι έρευνες». Θυμίζουμε ότι οι δύο εργάτες δούλευαν σε εργοτάξιο της κατασκευαστικής εταιρείας «Development SA» και σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στον ταινιόδρομο που μεταφέρει τις πέτρες στο μηχάνημα του σπαστήρα.

  • Εργαζόμενος στο δημοτικό κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας Βόλου κεραυνοβολήθηκε από το ηλεκτρικό ρεύμα όταν προσπάθησε να διορθώσει ηλεκτρική βλάβη. Εμεινε λιπόθυμος στο έδαφος για αρκετά λεπτά της ώρας κι όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, σύρθηκε, για να φτάσει στους συναδέλφους του. Το «ατύχημα» καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org